vivaldi wrote:weredsf wrote:Obzirom da postoji trziste za tu struju to se dugorocno isplati, ne mogu ni zamisliti sta bi to znacilo za taj kraj, od zaposljavanja do infrastrukture.
Sa druge strane realno mi nemamo taj novac, dakle stranci kao partneri u manjem procentu ili neki kredit
pa kredit je problem jer je jednostavno prevelik i poslije toga se godinama ne bi mogli zavaljivati ni za sta.
tu bi morao imati i drzavne garancije i entiteske garancije, a tesko bi do toga dosao jer i drugi imaju potrebe. u sarajevu i danas imas nocne redukcije vode jer je vodovodna mreza u kurcu i za nju treba 300 miliona. Moze ovako jos malo, ali prije ili kasnije ce se to mora uraditi, a odakle pare ako ne uzmemo kredit? mostar, zenica, bihac...svi imaju raznih potreba.
jedino sto je dobra vijest sto ovi mutanti razmilsjaju bar malo unaprijed, jer kao sto je alphonse rekao blok 7 je zamjenski objekat posto se nekim postojecim vijek primice kraju, a tuzla je najvazniji i najjaci energetski objekat u drzavi i ako ona pocne crkavat eto nas u govnima
Razmisljaju jer moraju, a o bloku 7 prve rasprave su odrzane jos u osamdesetim - to nije njihova ideja.
Ja sam za, prvo radi lokalne privrede, a zatim radi ekologije. Medjutim ne trebamo se zavaravati i misliti da je izgradnja silnih termoelektrana neki prioritet. Shahab je napisao dio price - jednostavno nismo konkurentni. Moze se raditi i fino zaraditi, ali ne trebamo sad cijelu razvojnu politiku zasnivati na termoelektranama.
Tu su i one CO2 offset kvote koje ne smijemo zajebat, tu je i pitanje stranog trzista - trziste EU ce radi subvencija i ekoloske svijesti sve vise kupovati struju iz obnovljivih izvora.
Demografija je takodjer problem. Prije 50 godina moglo se naci metar radne snage da kopa i prevozi taj ugalj, sto danas nije slucaj. Na povrsinskim kopovima se dosta moze uraditi automatizacijom, ali i to kosta. U rudnicima jebada - treba puno ljudi za opasan posao... Jedno je bilo naci 100 rudara 50 i neke kad je pola drzave bilo nepismeno, ali sad unuci tih rudara mahom imaju diplome i ne pada im na pamet da silaze u rudnik. Sve je manje radnika, cijena rada je sve veca, prostora za zaradu sve manje.
Ako ce na kraju dana ispasti da moramo ulupati milijarde na elektrane i rudnike samo radi izvoza, a da nam onda rudari zaradjuju kao da uzgajaju maline... Zasto bi to radili?