Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
ultima_palabra

#3126 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by ultima_palabra »

Argument je sto se niste morali presvlaciti... a kupate li se ikad? :skoljka: Taman su svi ti klubovi propali, jos se na vas ceka...

Samo ne znam kako polufinale i cetvrtfinale kupa Uefa promaknu toj sjajnoj analizi, dok velikan nikad nije prosao 2 kola u Evropi prije rata.

Oko ispadanja, od 60tih godina oba kluba su ispala po jednom, samo sto se zbog vas sirila liga a mi smo svoju sezonu u 2.ligi odradili posteno. Sve u skladu sa filozofijama oba kluba.
Last edited by ultima_palabra on 26/01/2016 16:22, edited 1 time in total.
bjelave

#3127 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

ultima_palabra wrote:Argument je sto se niste morali presvlaciti... a kupate li se ikad? :skoljka: Taman su svi ti klubovi propali, jos se na vas ceka...

Samo ne znam kako polufinale i cetvrtfinale kupa Uefa promaknu toj sjajnoj analizi, dok velikan nikad nije prosao 2 kola u Evropi prije rata.

Oko ispadanja, od 60tih godina oba kluba su ispala po jednom, samo sto se zbog vas sirila liga a mi smo svoju sezonu u 2.ligi odradili posteno. Sve u skladu sa filozofijama oba kluba.

Sto se tice ovog gore ne bi da se spustam na taj primitivni nivo ujedanja.

A sto se tice ovog dole, da bi ozbiljno diskutiirali moras prvo prestati zestoko lagati jer te to diskvalificira iz svake ozbiljne rasprave.
ZonFon

#3128 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by ZonFon »

Zaboravio si boldirati i onaj dio da nikad nismo prosli 2 kola. U 3 recenice dvije lazi. Mitomanija sa Grbavice :skoljka:
bjelave

#3129 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

Ma nisam ni cito, samo mi je ovo dvoje na prvi pogled zasmrdilo
LSD

#3130 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

Bjelave boy, 'ladno prisvoji pitarluku Bosnu (KK i RK), potpuno druge klubove :lol: :lol:

kakav otac spama :-) :mrgreen:
bjelave

#3131 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

LSD wrote:Bjelave boy, 'ladno prisvoji pitarluku Bosnu (KK i RK), potpuno druge klubove :lol: :lol:

Pa haveru, nista ja nisam prisvojio. Sve je to jedna bordo porodica.

Vidis, da se ovaj tvoj gore raduje sto se KK Bosna raspala. Zar ti to dovoljno ne govori?
LSD

#3132 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

bjelave wrote:
LSD wrote:Bjelave boy, 'ladno prisvoji pitarluku Bosnu (KK i RK), potpuno druge klubove :lol: :lol:

Vidis, da se ovaj tvoj gore raduje sto se KK Bosna raspala. Zar ti to dovoljno ne govori?
hihihih :dance: jašta je, koja imaju sasvim druga imena

nastavi sloodno, zabavljaš me :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3133 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

bjelave wrote:Ma cijelo mi se vrijeme mrsko ukljucivati jer i vi, ukljucujuci i ove koji gorljivo dokazuju suprotno, i mi znamo koji je najveci i najbolji bh klub. Ali, evo da se nadovezem i dodam koju.

Dakle, bivsa liga, mnogo, neuporedivo jaca, od ove se igrala 45 godina.FKS je prvi bh tim koji je uspio da osvoji titulu FNRJ u toj jakoj konkurenciji, jedini koje je to ponovio Nista manje vazno,uporedite broj drugih mjesta. Uzmi vjecitu tabelu YU lige. Uzmi broj sezona kad smo mi bili ispred vas. Uzmi ako hoces i samo broj sezona u SFRJ prvoj ligi. O svemu tome je vec pisao Jez ali posto ste zaboravni da se jos jednom ponovi.

Zeljo budimo objektvni, tada jednostavno nije bio konkurencija.Bez ikakavog ujedanja ali cisto faktografije radi, podsjetite se koliko ste sezona igrali u drugoligaskom takmicenju. Velez je bio znatno solidniji prvoligas od zelje u SFRJ.

Tacno je da ste u bh ligi, nakon rata, sto je znatno kraci period u odnosu na prethodno takmicenje koje se igralo 45 godina, imali vise uspjeha u osvajanju prvenstava. Medjutim, da li su titule, prosti matematicki zbir, jedini kriterij? Ako je to tako onda je Modrica veci klub od Borca a visocka Bosna od Slobode ili Veleza. A isto tako ne mogu se porediti titule osvojene u konkurenciji Dinama, Zvijezde, Partizana, Rijeke sa ovima.

Kad je rijec o broju navijaca takodjer iako nema nekih pouzdanih statistika, osim one o broju clanskih karata gdje imamo bar 3 puta vise clanova, zna se da smo oduvijek imali veci broj navijaca. Nekada je ta cifra bila puno veca u korist bordo boje a nekada se smanjivala medjutim nije nikada pretegnula na plavu stranu.

Jednostavno FKS ima drugaciju filozofiju, siru platformu, i to je ono sto pravi razliku i sto ce je oduvijek praviti. FKS se ne identficira ni sa kakvom ideologijom, partikularnom uskom furkom . Jedini nas identitet je da se identificiramo sa gradom kojem pripadamo. Mi smo ovdje dio velike bordo porodice pocev od nogometa, kosarke, rukometa.Bordo je dominatna boja i mi se nikada nismo morali presvlaciti kad recimo idemo u Skenderiju. Ljudi sve to prepoznaju, te otuda i kvalitet koji se je uvijek skupljao oko kluba koji je donosio prevagu.
Stoga, smo sad opet takodjer prvi napravili iskorak u posijeratnoj bh i privukli strani kapital prije par godina, sto je vec donijelo i rezultate a tek ce u buducnosti donosti.
Ostali klubovi to mogu samo da prate i pokusaju da kopiraju. Neka ih, nek se bore tako je interesantnije, ali im se zna mjesto.
Posto ovdje ne zelim da repliciran na nebuloze vezano za klasicnu mitomaniju samo cu ti replicirati za ovo velikim slovima i reci da USD Bosna nema niti je ikada imala ikakve veze sa FK Sarajevom. Ali pazi IKAKVE VEZE osim sto su nosili bordo opremu koju recimo nosi i Roma pa nema veze sa Sarajevom. Ako vec hoces da pametujes onda se raspitaj o necemu sto se prije rata zvalo KK Sarajevo, RK Sarajevo itd itd kao sto je bio i KK Zeljeznicar, RK Zeljeznicar itd. Dakle ta veza jednostavno ne postoji u ni jednom jedinom papiru na svijetu izmedju FK Sarajeva i USD Bosna!!!
hrasno38

#3134 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

LSD wrote:
bjelave wrote:

hihihih :dance: jašta je, koja imaju sasvim druga imena

nastavi sloodno, zabavljaš me :-)
Hej ama apsolutno nigdje nikakve veze izmedju ovoga sto spominje @Bjelave. A sto se tice navijaca za klubove Bosne je navijao cijeli grad a za tabore u vecini sportova su bili i klubovi sa nazivom Sarajevo i klubovi sa nazivom Zeljeznicar s tim da je Zeljeznicar kao drustvo imao puno vise upsjeha od Sarajeva kao drustva klubova.
bjelave

#3135 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

Hrasno@. Ne znam, moze biti da si u pravu sto se tice papirologije. Ali, znam da si ti stariji pojedinac kao i ja, pa se vjerovatno sjecas ovoga sto cu sada reci. Odnosno pamtis stara vremena.

Ja sam kao klinac sa zastavom FKS, bordo, navijao na bosninim utakmicama u Skenderiji. Znalo se desiti i obrnuto.I to je bilo normalno i masovno.
Dakle, na to sam mislio.

Ne sjecam se da sam u Skenderiji vidjao plave zastave ikad. Isparavi, me ako grijeseim
LSD

#3136 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

leškarenje wrote:Pa šta je konkretno mitomanija Jebem ga, boldiraj ne moraš raspravljati.
Pa sad ti je objasnio covjek....poistovjecivanje USD Bosna sa FK Sarajevo :lol: :lol: dotakli ste dno sa ovim :facepalm: to bi isto kad bi sad povezivali Želju sa Čelzijem, samo zato što imamo zajednicne plave dresove...potpuno razliciti klubovi po svemu, osim što slucajno imaju istu boju dresova.
FK Sarajevo ima samo jednu filijalu, AK Sarajevo atleticari i to je sav pokušaj da budu SD :-)

USD Bosna je 10 X veci brend i sportsko društvo od FKS-a ;-) uozbilji se.
Last edited by LSD on 26/01/2016 17:03, edited 1 time in total.
hrasno38

#3137 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

leškarenje wrote:Pa šta je konkretno mitomanija Jebem ga, boldiraj ne moraš raspravljati.
Cijela prica je cista mitomanija po koj Sarajevo ispade Zvezda za Zelju a i ti ga vala usra sa onim da je trecinu godina koliko se igralo prije rata Zeljo proveo u nizim ligama sto je isto tako apsolutno netacno a ti to odlicno znas :izet:
bjelave

#3138 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

hrasno38 wrote:
Hej ama apsolutno nigdje nikakve veze izmedju ovoga sto spominje @Bjelave. A sto se tice navijaca za klubove Bosne je navijao cijeli grad a za tabore u vecini sportova su bili i klubovi sa nazivom Sarajevo i klubovi sa nazivom Zeljeznicar s tim da je Zeljeznicar kao drustvo imao puno vise upsjeha od Sarajeva kao drustva klubova.
Netacno, ja znam par navijaca zelje koji nikad nisu navijali za Bosnu zbog boje dresova, nisu mogli. Evo vidi s i da je Ultimi gore drago sto se je Bosna raspala, to je taj sentiment.

A s druge strane svi pitari su redom bili za Bosnu. Bordo porodica :thumbup:
hrasno38

#3139 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

bjelave wrote:Hrasno@. Ne znam, moze biti da si u pravu sto se tice papirologije. Ali, znam da si ti stariji pojedinac kao i ja, pa se vjerovatno sjecas ovoga sto cu sada reci. Odnosno pamtis stara vremena.

Ja sam kao klinac sa zastavom FKS, bordo, navijao na bosninim utakmicama u Skenderiji. Znalo se desiti i obrnuto.I to je bilo normalno i masovno.
Dakle, na to sam mislio.

Ne sjecam se da sam u Skenderiji vidjao plave zastave ikad. Isparavi, me ako grijeseim
E ovo je drugi par carapa i normalno je da niko nece doci sa plavom zastavom i navijati za Bosnu koja nosi bordo obiljezja ali to nema veze sa nekom povezanoscu Sarajeva sa USD Bosnom. Moja raja mahom navijaju za Zelju a nije postojala utakmica Bosne koju nismo gledali u Skenderiji a moja malenkost je u USD Bosna provela vise od pola svoga zivota sto kao sportista, sto kao trener pa i na nekim drugim mjestima.
Jeste tacno da je ona najzesca grupa navijaca KK Bosne dolazila uglavnom iz Pitarskog pogona ali nije 100% jer je tu bilo i te kako momaka iz Zelje koji su nosili obiljezja na kojima je pisalo KK Bosna. Nemojet samo prisvajati ono sto nije vase. Dakle jedno duze vrijeme postojali su kosarkaski klubovi Sarajevo i Zeljo i tu je bilo izvan4rednih utakmica sa prepunom malom dvoranom Skenderije, zestokim navijanjima pa cak i marisanama i to su klubovi koji su imali vezu sa Sarajevom i Zeljom!!!
LSD

#3140 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

bjelave wrote:
hrasno38 wrote:
Netacno, ja znam par navijaca zelje koji nikad nisu navijali za Bosnu zbog boje dresova, nisu mogli. Evo vidi s i da je Ultimi gore drago sto se je Bosna raspala, to je taj sentiment.

Prestani se brukati sa tom pricom bordo porodica, ne prilici ti ;-)
hrasno38

#3141 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

bjelave wrote:
hrasno38 wrote:

Onaj kome je drago sto se Bosna raspala bara za mene nije pravi sarajlija je Sarajevo je FK Sarajevo, FK Zeljo za svoje naviojace i KK Bosna za sve navijace i tako je bilo od kada ja pamtim. Ove danasnje navijace i ne posmatram ozbiljno jer je ogromna razlika u navijackim svjetonadzorima!!!
Stroj-2

#3142 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Stroj-2 »

LSD wrote: Pa sad ti je objasnio covjek....poistovjecivanje USD Bosna sa FK Sarajevo :lol: :lol: dotakli ste dno sa ovim :facepalm: to bi isto kad bi sad povezivali Želju sa Čelzijem, samo zato što imamo zajednicne plave dresove...potpuno razliciti klubovi po svemu, osim što slucajno imaju istu boju dresova.
FK Sarajevo ima samo jednu filijalu, AK Sarajevo atleticari i to je sav pokušaj da budu SD :-)

Ne znam koje si godište, al predpostavljam da si mlađi pa ne znaš ili se ne sjećaš. Na utakmice Bosne su išli i jedni i drugi, al što se navijanja tiče, predvodili su navijači Saraj'va kasnije nakon nastanka, HZ. Unosili su se kišobrani FKS-a u dvoranu, ne sjećam se koja je tekma bila, bilo ih je na desetine, šalovi i zastave FKS-a. I da positovjećivali smo se sa KK Bosnom zbog boje dresova, s tim da je postojao kod vas KK željezničar, dio SD-a vašeg, al Bosna nikad nije bila u sastavu kluba jer nije postajao SD.
Promoe

#3143 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Promoe »

Pa prije rata su se nosili salovi intera evertona itd itd na utakmice Zelje tako je vjerovatno bilo raznih salova na utakmicama sarajeva. Znaci li to da je npr everton dio plave porodice?
Raigor Stonehoof

#3144 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Raigor Stonehoof »

znači.
jeza u ledja

#3145 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

hrasno38 wrote: Jeste tacno da je ona najzesca grupa navijaca KK Bosne dolazila uglavnom iz Pitarskog pogona
Hvala lijepo i prijatno. :oops:

Inace, sasvim slucajno su najveci fudbalski klub u BiH i najveci kosarskaski klub u BiH iz istog grada jedini imali specificnu bordo boju u Jugoslaviji. :oops:

A ovo, cisto onako da se stvari stave u perspektivu, toliko cesto spominjani #zamaloreal i ta sezona u Kupu UEFA je za Zeljeznicar isla tako sto su na putu do polufinala prosli ukupno 4 ekipe i to sve same evropske gigante: Sliven (Bugarska), Sion (Svicarska), Universitatea (Rumunija) i Dinamo Minsk (SSSR), da bi na kraju izgubili od jos jednog giganta Videoton (Madjarska). I da ne bi bilo zabune, sve ove ekipe zajedno ukljucujuci i Madjare medjusobno imaju samo 1 evropsko polufinale do tada.

Takodje da ne bude price o tome kako su ovi protivnici bili normalni za ono doba, mada nisu ovo bile slabe ekipe uopste jer su prosle neke vrlo jake protivnike do susreta sa Zeljeznicarom, treba neke stvari malo detaljnije objasniti.
Ove ekipe ipak nisu krema evropskog fudbala. Kada poredimo protivnike kroz koje su oni morali proci u poredjenju sa onim koje je prosao Zeljeznicar da bi dosao do polufinala moze se reci da je Zeljeznicar itekako imao srece u zrijebu:

Prvi protivnik Zeljeznicara je bio smijesni bugarski Sliven, koji je nogometni patuljak.
Drugi protivnik je bio svicarski Sion, koji je prethodno prosao Atletico Madrid. :o Inace Sionu je do tada najveci uspjeh prolazak u drugo kolo.
Treci protivnik je bila rumunska Universitatea, vjerovatno i najveci klub od ovih pet, koja je do tada imala jedno evropsko polufinale i jedno cetvrtfinale. Medjutim protivnici koje su morali proci Rumuni prije Zeljeznicara su bili spanski Betis i grcki Olympiacos. :shock:
Cetvrti protivnik je bio Dinamo Minsk, kojemu je do tada najveci uspjeh cetvrtfinale (ujedno jedini izlet u Evropu). Ali oni su do Zeljeznicara morali proci Helsinski, Widzew Lodz i Sporting :shock:
Na kraju Videoton, koji je do tada samo jednom prosao do treceg kola nekog Euro kupa. Oni su do Zeljeznicara morali proci Duklu Prag, Paris Saint-Germain :shock: (u kojem je tada igrao Pape) , Partizan :shock: :shock: i Manchester United :shock: :shock: :shock: .

Znaci Zeljeznicar je do polufinala prosao Sliven, Sion, Craiovu i Minsk, koji zajedno imaju jedno polufinale, a Videoton cetiri tima od kojih svaki, ukljucujuci i Duklju Prag, imaju vise uspjeha od ovih 4 koje je prosao Zeljeznicar i vise utakmica u Evropi pojedinacno od svih protivnika Zeljeznicara zajedno. (Dukla Prag je u doba komunizma bila najjaci cehoslovacki klub, a PSG je tada bio jos uvijek nov klub ali sa itekakvim zaledjem).

Nekad za uspjeh treba imati srece, ono sto kazu, ali i ta sreca samo traje dok ne naletis na nekog Csuhaya. Kad pogledas sta su morali proci do polufinala, onda bi bila velika nepravda da je Videoton ispao.

Realno, teze je bilo osvojiti prvenstvo tadasnje Jugoslavije nego proci ove 4 ekipe.

Danas bi komotno mogli staviti ista ova imena protivnika u 4 pretkola Evropa Lige, koliko ih vec ima, samo da bi kao klub iz BiH prosli do grupne faze. :-) Istovremeno danas bi se Zeljeznicar borio za opstanak u ligi 18 ex yu, ako i to.

Mi s druge strane imamo jos skromniji uspjeh u Evropi, to je sigurno, ali i tu treba neke stvari staviti u perspektivu. Mi smo u Sarajevo dovodili Manchester United (prvaci Evrope), HSV (prvaci Evrope i pobjednici KPK) i Anderlecht (koji je tad bio veliki evropski klub sa 3 evropska trofeja), a vama je vrhunac bio Derby County jbg. Mi smo imali taj popuslic od Finaca anonimusa i to je u stvari u sezoni nakon titule kad smo grohnuli i ostali tako do pocetka rata.
Mislim da je cak Velez od svih bh klubova imao najvise izleta/utakmica u Evropi.
Šibicar

#3146 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Šibicar »

Ovaj jež je jedan od najvećih seratora na forumu,definitivno.... :mrgreen:
jeza u ledja

#3147 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

Mrš
Šibicar

#3148 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Šibicar »

Jebiga jarane,ali istina je to,nemoj se ljutiti ali bolje da ima neko da ti kaže kako stvari stoje,nego da živiš u zabludi da pišeš remek djela. :mrgreen:
jeza u ledja

#3149 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

cuj remek djelo :lol: :-) :nosic:
Last edited by jeza u ledja on 26/01/2016 21:08, edited 1 time in total.
LSD

#3150 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

Stroj-2 wrote:
LSD wrote: Pa sad ti je objasnio covjek....poistovjecivanje USD Bosna sa FK Sarajevo :lol: :lol: dotakli ste dno sa ovim :facepalm: to bi isto kad bi sad povezivali Želju sa Čelzijem, samo zato što imamo zajednicne plave dresove...potpuno razliciti klubovi po svemu, osim što slucajno imaju istu boju dresova.

Ne znam koje si godište, al predpostavljam da si mlađi pa ne znaš ili se ne sjećaš. Na utakmice Bosne su išli i jedni i drugi, al što se navijanja tiče, predvodili su navijači Saraj'va kasnije nakon nastanka, HZ. Unosili su se kišobrani FKS-a u dvoranu, ne sjećam se koja je tekma bila, bilo ih je na desetine, šalovi i zastave FKS-a. I da positovjećivali smo se sa KK Bosnom zbog boje dresova, s tim da je postojao kod vas KK željezničar, dio SD-a vašeg, al Bosna nikad nije bila u sastavu kluba jer nije postajao SD.
O tome i pišemo

Kakve veze ima to što ste se vi unosili neke kišobrane i poistovjecivali se sa USD Bosna, sa cinjenicom da su to dva potpuno drugacija i odvojena kluba. :? :shock: ne mou da vjerujem šta moram objašnjavati :roll: Bjelave je pokušao svojatati i pridruživati pitarluku nešto što nikad nije bilo, niti ce biti dio pitarluka (USD Bosnu)

https://en.wikipedia.org/wiki/USD_Bosna

morate se malo informisati o nekim osnovnim stvarima.

https://en.wikipedia.org/wiki/SD_%C5%BDeljezni%C4%8Dar
ovo je SD Željezničar sa svim svojim sekcijama

ne postoji SD Sarajevo, ima samo AK Sarajevo , atletika i to je to...ne možete ko Dodik otimati tuđe i sebi prisvajati :-)
pazi ti price, molim te - bordo familija hej :lol: :lol: da covjek ne povjeruje
Post Reply