Alfa Romeo 147 1.9 jtdf_ar wrote:Meni mirise na zamajac... Koji auto je u pitanju?Damir0406 wrote:Treba mi savjet, naime kvačilo mi čudno radi, kad se ugrije vozilo ili kad je toplo vani škripi kvačilo kad pritisnem i kad puštam, dok kad je hladno vani ili kad ga ujutro upalim normalno radi bez ikakvog škripanja. Da li je do ulja, postoji li neki sprej da probam poprskati vidljivi dio...?
Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Damir0406
#3126 Re: Alfa Romeo
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3127 Re: Alfa Romeo
Po novim informacijama,poslije SUV-a Stelvia koji dolazi do kraja godine,najdalje se odmaklo u razvoju limuzine E-segmenta.
Pored vec predstavljenih sistema u Giuliji,taj auto ce imati neku vrstu autopilota i jos niz drugih. Pored vec poznatih motora,bice vjerovatno 6cil dizel,nesto slabija verzija V6 benzinca cca 400 KS kodne oznake 690T i naravno QV sa preko 550 KS.
Poslije limuzine na redu je nasljednik Giuliette,koji ce dizajnom dosta podsjecati na AlfaSud. Za QV verziju je cilj ispod 1300kg tezine i motor 2.0 TBi sa preko 350 KS.
Naravno uz njih dolaze i SUV modeli u tim klasama.
Na kraju je u planu i neki model u vidu pandana BMW Z5.
Pored vec predstavljenih sistema u Giuliji,taj auto ce imati neku vrstu autopilota i jos niz drugih. Pored vec poznatih motora,bice vjerovatno 6cil dizel,nesto slabija verzija V6 benzinca cca 400 KS kodne oznake 690T i naravno QV sa preko 550 KS.
Poslije limuzine na redu je nasljednik Giuliette,koji ce dizajnom dosta podsjecati na AlfaSud. Za QV verziju je cilj ispod 1300kg tezine i motor 2.0 TBi sa preko 350 KS.
Naravno uz njih dolaze i SUV modeli u tim klasama.
Na kraju je u planu i neki model u vidu pandana BMW Z5.
-
Seawolf
#3128 Re: Alfa Romeo
Ovoga čekam sa nestrpljenjem. Nadam se da će postojati i SportWagon karoserijska varijanta (Alfa je nije nikada imala u ovome segmentu, a vidim neće je niti Giulia imati).mali_milojica wrote:Po novim informacijama,poslije SUV-a Stelvia koji dolazi do kraja godine,najdalje se odmaklo u razvoju limuzine E-segmenta.
...
SW pogonjen najsnažnijem dizelskim četvorocilindrašem (210 do 220 PS), sa pogonom na sva 4 točka i sa 8(9)-stepenim automatskim mjenjačem, prava je mjera.
- mali_milojica
#3129 Re: Alfa Romeo
Jos nista ne govore za SW,bilo Giulije ili nekog drugog modela.Seawolf wrote:Ovoga čekam sa nestrpljenjem. Nadam se da će postojati i SportWagon karoserijska varijanta (Alfa je nije nikada imala u ovome segmentu, a vidim neće je niti Giulia imati).mali_milojica wrote:Po novim informacijama,poslije SUV-a Stelvia koji dolazi do kraja godine,najdalje se odmaklo u razvoju limuzine E-segmenta.
...
SW pogonjen najsnažnijem dizelskim četvorocilindrašem (210 do 220 PS), sa pogonom na sva 4 točka i sa 8(9)-stepenim automatskim mjenjačem, prava je mjera.
Jos uvijek tjeraju svoje da SW nije potreban,da je trziste SUV vozila u vecoj ekspanziji i sl price. Mislim da bi trebalo da izbace SW jer Alfa ima dugu tradiciju karavana.
Sto se motora i pogona tice,Giulia sa 210 dizelskih konja ce se iskljucivo moci naruciti sa Q4 pogonom i 8brz ZF mjenjacem.
evo slika bloka motora iz QV modela 2.9 V6 kojeg za Alfu radi Mazzucconi,jer tvornica Ferrari nema kapacitete za izradu istog. Inace ovaj motor je derivat Ferrari motora koji se moze naci u 488GTB

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
eldin_bla
#3131 Re: Alfa Romeo
Ppstavio sam pitanje na temu alfe 159 jer svida mi se a zanima.me kakvo je auto za odrzavat ocul se pokajat ako uzmem ocel me.derat maksimalno ono sve me zanima vezano za nju
- mali_milojica
#3132 Re: Alfa Romeo
Ako na kraju mjeseca,kad platis kredite,racune i ostalo,nemas cistih barem 1500 KM zaobidji 159. Skup je to auto za nase prilike,kao uostalim i sl auta njenog godista. Sve ostalo je na silu.eldin_bla wrote:Ppstavio sam pitanje na temu alfe 159 jer svida mi se a zanima.me kakvo je auto za odrzavat ocul se pokajat ako uzmem ocel me.derat maksimalno ono sve me zanima vezano za nju
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3133 Re: RE: Re: Alfa Romeo
Bas tako druze milojica.[emoji4]mali_milojica wrote:Ako na kraju mjeseca,kad platis kredite,racune i ostalo,nemas cistih barem 1500 KM zaobidji 159. Skup je to auto za nase prilike,kao uostalim i sl auta njenog godista. Sve ostalo je na silu.eldin_bla wrote:Ppstavio sam pitanje na temu alfe 159 jer svida mi se a zanima.me kakvo je auto za odrzavat ocul se pokajat ako uzmem ocel me.derat maksimalno ono sve me zanima vezano za nju
Sent from my C6603 using Tapatalk
-
citroen xm
#3134 Re: Alfa Romeo
A da malo ne pretjerujete? Čuj čisto 1500 mjesečno. Pa ispade to 18000 godišnje. Izvinite, ali nije u pitanju Bentli. Ok, znam da mislite na rezervu za svaki slučaj, ali što je puno puno je.
-
SSemir
#3135 Re: Alfa Romeo
alfu ako hoces da vozis moras u rezervi imati pare da kupis ovu. Jer se moze desiti da ti se sve odjednom pokvari, sta li.. 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3136 Re: RE: Re: Alfa Romeo
To je novac koji je neophodan da vozis auto srednje klase, da ga sipas, servis redovni da radis i ned'o Bog, ako zatreba sta vanredno popraviti, a da se ne posudjuje.[emoji6]citroen xm wrote:A da malo ne pretjerujete? Čuj čisto 1500 mjesečno. Pa ispade to 18000 godišnje. Izvinite, ali nije u pitanju Bentli. Ok, znam da mislite na rezervu za svaki slučaj, ali što je puno puno je.
Sent from my C6603 using Tapatalk
-
citroen xm
#3137 Re: Alfa Romeo
Pa gorivo ne računam kao ni gume, to moraš na svakom autu. Redovan servis takođe mora na svakom autu i sve su to stavke koje su tu negdje. E sad cijene popravki se razlikuju od auta do auta, ali ne kvari se auto svaki čas.
- mali_milojica
#3138 Re: Alfa Romeo
Treba nesto i pojesti u tih mjesec dana,pa izaci i na kafu,ako ima djecu valjda misli i njima nesto kupiti,pa tek onda gorivo,servisi,registracija i auto.citroen xm wrote:A da malo ne pretjerujete? Čuj čisto 1500 mjesečno. Pa ispade to 18000 godišnje. Izvinite, ali nije u pitanju Bentli. Ok, znam da mislite na rezervu za svaki slučaj, ali što je puno puno je.
Nedavno je kod druga,automehanicara,bila jedna 159 na servisu,malo je covjek udario,nije ni strasan udar bio,ali dosta stvari polomio. Dva fara,hauba,karambolka i blatobran,ne znam jel bio hladnjaka i sl,farbanje,ruke 4000 KM. Polovni dijelovi. Znam da je rekao da su dva fara,xenon doduse i hauba sami placeni 1500 KM.
Jedna lafeta,donja,orginalna 350 KM.
Gornja 200 KM.
Govori,ne kupuj 159
Kad skontam,za 159 je moja 156 Golf dvojka sto se odrzavanja tice.
-
citroen xm
#3139 Re: Alfa Romeo
A to je druga priča, ja sam konto da govoriš 1500 samo zbog auta. Jbg, udesi su vanredna stavka i još ako nisi kriv drugi plaća sve.
- mali_milojica
#3140 Re: Alfa Romeo
Ma naravno da nije samo za auto.citroen xm wrote:A to je druga priča, ja sam konto da govoriš 1500 samo zbog auta. Jbg, udesi su vanredna stavka i još ako nisi kriv drugi plaća sve.
Ali kad su ovakva auta u pitanju treba dobro odvagati,koliko je moguce ne voditi se emocijama i nesto na silu.
Ako ce taj auto za godinu do dvije izgledati kao zalosna sova,ne treba ga uzimati. Zbog sebe,pa i auta.
Bgm ima i 156 koje su vec sada za prese. Pa Bog te ne ubio sto to radis. Meni je draze vidjeti Golfa 2 koji je ko lutka,pa stanes pa gledas u njega,pa ti drago sto neko to voli,mazi,pazi. Pa bolje i njega voziti i odrzavati kao covjek i domacin,nego BMW iz 2010 koji ce za dvije godine izgledati kao da je 1995 godiste. Pa ga sutni dalje.
Last edited by mali_milojica on 18/07/2016 19:12, edited 1 time in total.
-
direstraits0078
#3141 Re: Alfa Romeo
Pa valjda mozes odvojiti 100 KM mjesecno za odrzavanje ovakvog automobila. Jedan redovan servis i nesto sitno na ovjesu. Za godinu skupis 1200 KM, a za tu lovu mozes izmijeniti komplet prednji ovjes. I to kvalitetnim dijelovima koje neces morati mijenjati i slijedece godine. Slijedec godine skupis za veliki servis. Nije to bas tako strasno kako se predstavlja, ali nije ni jeftino kao vozila koja nemaju gornje i donje rame. Slicna prica je i na drugim vozilima koja imaju slicno rjesen prednji ovjes. A i straznji. Zato se ta vozila ljepse i sigurnije voze. Sve ima svoju cijenu.mali_milojica wrote:Ma naravno da nije samo za auto.citroen xm wrote:A to je druga priča, ja sam konto da govoriš 1500 samo zbog auta. Jbg, udesi su vanredna stavka i još ako nisi kriv drugi plaća sve.
Ali kad su ovakva auta u pitanju treba dobro odvagati,koliko je moguce ne voditi se emocijama i nesto na silu.
Ako ce taj auto za godinu do dvije izgledati kao zalosna sova,ne treba ga uzimati. Zbog sebe,pa i auta.
-
530i
#3142 Re: Alfa Romeo
Slažem semali_milojica wrote: Ma naravno da nije samo za auto.
Bgm ima i 156 koje su vec sada za prese. Pa Bog te ne ubio sto to radis. Meni je draze vidjeti Golfa 2 koji je ko lutka,pa stanes pa gledas u njega,pa ti drago sto neko to voli,mazi,pazi. Pa bolje i njega voziti i odrzavati kao covjek i domacin,nego BMW iz 2010 koji ce za dvije godine izgledati kao da je 1995 godiste. Pa ga sutni dalje.
Kupe ljudi alfu 159 pa na najjeftinijim zimskim gumama voze non-stop i sl. I ne samo alfu, nego bilo koje drugo auto koje je iznad mogućnosti održavanja.
- mali_milojica
#3143 Re: Alfa Romeo
Ma moze i tako,ako imas srece,ali 159 nije auto za nekoga ko ima platu 700,800 ili 1000 KM,a bgm neka svako radi sta hoce. Ja ovo govorim iz najbolje namjere. Meni je drago da ima sto vise ljudi koji voze Alfu,ali sam tuzniji kad vidim sta pojedini urade od auta za godinu-dvije.direstraits0078 wrote:Pa valjda mozes odvojiti 100 KM mjesecno za odrzavanje ovakvog automobila. Jedan redovan servis i nesto sitno na ovjesu. Za godinu skupis 1200 KM, a za tu lovu mozes izmijeniti komplet prednji ovjes. I to kvalitetnim dijelovima koje neces morati mijenjati i slijedece godine. Slijedec godine skupis za veliki servis. Nije to bas tako strasno kako se predstavlja, ali nije ni jeftino kao vozila koja nemaju gornje i donje rame. Slicna prica je i na drugim vozilima koja imaju slicno rjesen prednji ovjes. A i straznji. Zato se ta vozila ljepse i sigurnije voze. Sve ima svoju cijenu.mali_milojica wrote:Ma naravno da nije samo za auto.citroen xm wrote:A to je druga priča, ja sam konto da govoriš 1500 samo zbog auta. Jbg, udesi su vanredna stavka i još ako nisi kriv drugi plaća sve.
Registracija,odrzavanje,vozanje 159 zahtjeva minimum nekih 300-400 KM mjesecno,pa bujrum.
- mali_milojica
#3145 Re: Alfa Romeo
Skupa ugradnja za JTS motore,osim ako neko nije mazohista pa kupi 159 sa 1.8 MPi motorom od 140 KS. To super izgleda vjerujem. Auto od 1600kg i 140 KSdirestraits0078 wrote:Pa stavis plin.
-
direstraits0078
#3146 Re: Alfa Romeo
mali_milojica wrote:Skupa ugradnja za JTS motore,osim ako neko nije mazohista pa kupi 159 sa 1.8 MPi motorom od 140 KS. To super izgleda vjerujem. Auto od 1600kg i 140 KSdirestraits0078 wrote:Pa stavis plin.
Eeee, ali zato se vozi Alfica, lijepe se omladinke kao muhe na go*no. Kao i na npr. neki benvej s najslabijim motorom.
- mali_milojica
#3147 Re: Alfa Romeo
Jedna crna Giulia jr nasla sretnog vlasnika i u BiH

- commendatore
#3149 Re: Alfa Romeo
mali_milojica wrote:Jedna crna Giulia jr nasla sretnog vlasnika i u BiH
toliko o tome da se nece alfa prodavat u BIH
- sema911s
#3150 Re: Alfa Romeo
Direktor marketinga kompanije koja prodaje alfe... To je ota osoba koja je kupila..mali_milojica wrote:Jedna crna Giulia jr nasla sretnog vlasnika i u BiH
Preko raiffeisen lizinga, u racun dala grande punto... Dobila 3000 popusta jer je prva musterija,,
Na cekanju jos dva tipa, isporuka im treba da bude za mjesec.. Ove su dizeli sa nekom poprilicno slabom opremom..
Zanimljivo da su svi "kupovinu" izvrsili na slijepo bez testne voznjee