GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
goran16v

#3126 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

dresdener78 wrote: Da je stvar još gora: STRUČNA STUDIJA O STANJU I MOGUĆIM RJEŠENJIMA katastrofalne situacije u GRAS-u postoji već dvije tri godine!!!! Napravila je francuzka konzultantska firma Systra koja se bavi saobraćajnim planiranjem i analizama širom svijeta, znači baš to nisu neki "papci iz komšiluka" koji bi dobili posao preko rodbinskih veza. Mislim da je jasno, koliko je ta studija "vrući krompir" i da je baš precizna i realistična - vlada KS je ovu studiju negdje zatvorila u ormar i osim prvih prezentacija, niko se nikad nije bavio ovom studijom.
Vjerujem da postoji. Ne treba ona da pokaze neku kvantnu fiziku, vizije razvoja itd, kao da je sve u redu, nego da zaustavi propast, odnosno za odgovor na 3 pitanja da bi GRAS bio samoodrziv:
1. Koliko je zaposlenih potrebno
2. Koja radna mjesta treba da ostanu otvorena
2. Koliko treba da budu placeni

Vjerujem da bi se,ako bi analiza pokazala drasticano smanjenje plata, u drzavi gdje je 500 000+ nezaposlenih vrlo brzo popunila radna mjesta onih koji bi napustili GRAS zbog niskih plata.
Gledam jucer ovi nasi sto protestvuju ispred Butmira da im se opate beneficije topli obrok i prevoz od 2000 do 2006. pa to moze samo nas covjek! Malo nas je al' smo govna!
stric

#3127 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by stric »

poređenja radi vezano za zaposlene

GRAS troškovi zaposlenih učestvuju sa 64,8% od ukupnog rashoda

BH Telecom Troškovi zaposlenih 27% od ukupnog rashoda

stric
strong69

#3128 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by strong69 »

Kome mi dajemo novac... Fakat mi je lose kada procitam izjave ovih GRAS-ovaca.
goran16v

#3129 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

strong69 wrote:Kome mi dajemo novac... Fakat mi je lose kada procitam izjave ovih GRAS-ovaca.
Kad cujem samo tu nepismenost sindikalnih predstavnika i slicnih koja nije u stanju jednu jedinu recenicu gramaticki pravilno sloziti i izgovoriti, uz cudne naglaske i neartikulisane zvuke, zbog cega jedva razumijem o cemu prica, a pri tome je iz izjave jasno da je njemu, kao i njemu slicnima, kojih je izgleda vecin, GRAS samo krava muzara na ciju ga je sisu doveo rodjak ili zemljak bez ikakvih interesa i emocija za tu firmu i gdje ne postoji ni 0.1% sanse da se on neceg odrekne za vise dobro - 'oce nesto da mi bude!
dresdener78

#3130 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Evo mog članka za vas Sarajlije!!! Sve što ste htjeli znati o sarajevskom gradskom saobraćaju ali plašili ste se da pitate :)

https://rapidshare.com/files/2583641395 ... 120807.pdf

U formatu PDF, veličina oko 2,5 MB. Molim samo nemojte koristiti u neke komercijalne svrhe.

Ukoliko je neko zainteresiran, mogu ponuditi i češku te njemačku verziju.
addem

#3131 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by addem »

poznanik wrote:
addem wrote:Gras ce prije ili kasnije morati da otpusta ljude koji ne rade. Ovdje ne mislim an vozace koji provode po 8 sati u autobusima i pate se zajedno sa narodom, moraju se otpustati oni koji osam sati sjede igraju pasijans i ispijaju kafu. Najveci trosak u Grasu su ljudi koji ne rade (od 30-50%). I sada vlada prego Grasa pravi nekakvu socijalnu drzavu a gradjani trpe sa najgorim gradskim prijevozom u Evropi.

Otpust radnika GRAS-a bila bi "konjska dlaka", a Damoklo bi bila Vlada KS :-)

Za svako otpuštanje zaposlenika, uprava preduzeća mora isplatiti otpremninu. Izračunaj visinu otpremnine za, npr. 500 "nepotrebnih" zaposlenika GRAS-a :-)
Otpremnina se mora platiti platis jednom i rijesis problem. Druga opcija je da smanjis plate pa oni i koji rade i koji ne rade da ispastaju sto mislim da nije posteno (mozda solidarno ne znam, ali sam protiv toga). Sve dok je ovoliki broj radnika u Grasu ne moze se naci rjesenje koje bi ga izvuklo iz krize. Vlada mora jednom reci moramo otpustati radnike, ljudi koji ispijaju kafe nece vise raditi oni koji u radili sad ce raditi malo vise.
poznanik

#3132 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

dresdener78 wrote:Evo mog članka za vas Sarajlije!!! Sve što ste htjeli znati o sarajevskom gradskom saobraćaju ali plašili ste se da pitate :)

U formatu PDF, veličina oko 2,5 MB. Molim samo nemojte koristiti u neke komercijalne svrhe...
Ti si stvarno veliki zaljubljenik našeg "Munjovoza" :D

Evo čitam, odličan rad... :thumbup: :thumbup:
walk_M-A-N

#3133 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

goran16v wrote:
dresdener78 wrote: Da je stvar još gora: STRUČNA STUDIJA O STANJU I MOGUĆIM RJEŠENJIMA katastrofalne situacije u GRAS-u postoji već dvije tri godine!!!! Napravila je francuzka konzultantska firma Systra koja se bavi saobraćajnim planiranjem i analizama širom svijeta, znači baš to nisu neki "papci iz komšiluka" koji bi dobili posao preko rodbinskih veza. Mislim da je jasno, koliko je ta studija "vrući krompir" i da je baš precizna i realistična - vlada KS je ovu studiju negdje zatvorila u ormar i osim prvih prezentacija, niko se nikad nije bavio ovom studijom.
Vjerujem da postoji. Ne treba ona da pokaze neku kvantnu fiziku, vizije razvoja itd, kao da je sve u redu, nego da zaustavi propast, odnosno za odgovor na 3 pitanja da bi GRAS bio samoodrziv:
1. Koliko je zaposlenih potrebno
2. Koja radna mjesta treba da ostanu otvorena
2. Koliko treba da budu placeni

Vjerujem da bi se,ako bi analiza pokazala drasticano smanjenje plata, u drzavi gdje je 500 000+ nezaposlenih vrlo brzo popunila radna mjesta onih koji bi napustili GRAS zbog niskih plata.
Gledam jucer ovi nasi sto protestvuju ispred Butmira da im se opate beneficije topli obrok i prevoz od 2000 do 2006. pa to moze samo nas covjek! Malo nas je al' smo govna!
Bravo! @goran16v - radi razumnih pogleda, iako više po osjećaju nego iznutra @dresdener78 - radi izvanrednih gledišta, podataka i strpljenja sa onima koji lupaju ovdje, HVALA @BHF_Manijak - radi malog objašenjnja onim sa slabom logikom o platama vozača, @kiki-miki - radi pisma GRAS-u u ime svih onih koji se pate.

Projekat "Systra"; Studija optimizacije gradske prevozne mreže i izrada dugoročnog plana prevoza za Kanton Sarajevo je trajao od 02.2009. do 01.2010. Završen je prezentacijom na kojoj je bilo dosta učesnika. Ima tu korinsih stvari, čitao sam sve to. Neke stvari su jednostavno procijenjene, tipa da u GRAS-u od 2.000 zaposlenih ima 500 viška. problem sa ovim izvještajem je što je stavkljen u ladicu tadašnjeg minisrta Krmpotića, i pitanje je uopće da li ga je novi ministar Lulić i pročitao. Znate da se kod nas primopredaja kod ministara obavlja lagano, uz kaficu...
addem

#3134 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by addem »

stric wrote:poređenja radi vezano za zaposlene

GRAS troškovi zaposlenih učestvuju sa 64,8% od ukupnog rashoda

BH Telecom Troškovi zaposlenih 27% od ukupnog rashoda

stric
I u BH telecomu su troskovi zaposlenih ogromni s obzirom da se radi o visoko profitabilnoj firmi. Al ovo jako dobro oslikava nebulozu u Grasu. Vidi se da je visak 50% radnika (svaki drugi Grasovac treba dobiti otpremninu, a oni sto ostanu moraju pocetiti raditi vise). To je jedini izlaz sve ostalo je ostavljanje problema pod tepih.
poznanik

#3135 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

walk_M-A-N wrote:Projekat "Systra"; Studija optimizacije gradske prevozne mreže i izrada dugoročnog plana prevoza za Kanton Sarajevo je trajao od 02.2009. do 01.2010. Završen je prezentacijom na kojoj je bilo dosta učesnika....

Je li "Systra" jedina studija optimizacije gradske prevozne mreže i izrada dugoročnog plana prevoza za Kanton Sarajevo, ili ih ima još?
dresdener78

#3136 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

poznanik wrote:
walk_M-A-N wrote:Projekat "Systra"; Studija optimizacije gradske prevozne mreže i izrada dugoročnog plana prevoza za Kanton Sarajevo je trajao od 02.2009. do 01.2010. Završen je prezentacijom na kojoj je bilo dosta učesnika....

Je li "Systra" jedina studija optimizacije gradske prevozne mreže i izrada dugoročnog plana prevoza za Kanton Sarajevo, ili ih ima još?
Koliko mi je poznato, trenutno se radi o jedinoj ozbiljnoj studiji koju su napravili istiniti stručnjaci, i ne stručnjaci iz nekog Biminog fakulteta. Radeći na svom članku, 4 puta sam pokušavao da kontaktiram firmu Systra i da ih zamolim - ako je moguće - da meni pružaju barem dio informacija iz te studije. Rezultat: Francuzi nikako ne odgovaraju na e-mailove na engleskom, i ja ne poznajem francuski :x

Da kontaktiram Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije meni ni palo na pamet, jer je moguće da su onu studiju odavno slali kao stari papir u neku fabriku papira... nebi mene začudilo.
fidoremilienko

#3137 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by fidoremilienko »

dresdener78 wrote:Evo mog članka za vas Sarajlije!!! Sve što ste htjeli znati o sarajevskom gradskom saobraćaju ali plašili ste se da pitate :)

U formatu PDF, veličina oko 2,5 MB. Molim samo nemojte koristiti u neke komercijalne svrhe.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Apsolutna podrska nasem Ing. (rad je predobar) :kravata:
mahalas505

#3138 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

Fino i koncizno uradjeno :thumbup: .

Evo malkice literature za citanje o poslovanju Gras-a 2000-2010.

I da se podsjetimo da mozes napraviti ovoliko gubitke bez posljedica link1.
Malo van teme, izgleda da jabuka ne pada daleko od stabla :lol: link2.
Hajlac

#3139 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hajlac »

dresdener78 wrote: - Nedavno je onaj ministar najavio kako će biti srušen onaj zeleni pojas gdje idu tramvajske šine i da se napravi asfaltna "servisna traka" na šinama za vatrogasce, taksi ... ma jednostavno za sve vozače. Znamo svi dobro kako se, nažalost, "poštuju" pravila u Sarajevu. To je jedan primjer totalnog neznanja i direktnog ugrožavanja budućnosti kvalitetnog saobraćaja. Tramvaju treba odvojen prostor gdje ne mogu vozači automobila jer suprotna situacija znači stalne gužve i poremećaje - već sada ima puno majmuna koji vole parkirati kola u gelenderu na tramvajskim stajalištima i prelazi preko šina njima nisu dovoljno široki tako da mnogi nalete pod tramvaj. U gradovima gdje žele brz i pouzdan tramvaj se grade odvojene tramvajske trake gdje god je to moguće. I trava između šina je sasvim u redu ako se radi o održavanim šinama, ne o onoj katastrofi u Sarajevu (otpad, blato, pruga u dezolatnom stanju, pukle šine, pragovi viseći u zraku). Malo se zna da uređeni travnik i puno smanjuje buku. Evo primjera iz istočne Evrope:
Image
:shock:

Prosto ne mogu povjerovati da bi imbecili bili sposobni takvo nesto uraditi !

Rambo Amadeus je legao na cestu kad su preko 300 maltene stogodisnjih Platana cupali iz centra Beograda - treba li i u Sarajevu doci do toga da imbecili pobijede u betoniranju svega i svacega?

Beton beton samo beton.
dresdener78

#3140 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

mahalas505: hvala ti puno :) uradio sam to da se malo poboljša poznavanje vlastitog dijela zanimljive historije u redovima Sarajlija :)
Hajlac wrote: :shock:

Prosto ne mogu povjerovati da bi imbecili bili sposobni takvo nesto uraditi !

Rambo Amadeus je legao na cestu kad su preko 300 maltene stogodisnjih Platana cupali iz centra Beograda - treba li i u Sarajevu doci do toga da imbecili pobijede u betoniranju svega i svacega?

Beton beton samo beton.
Baš tako, čovječe... nisam ja ovo izmislio, evo izvora (mada je žuta štampa):

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... lidze.html
Na taj način napravili bismo prugu u nivou asfalta kojom bi saobraćali niskopodni tramvaji. Pruga ne bi bila kanalska, kao što je sada. Također, iskoristili bismo sadašnji prostor oko šina i napravili još jednu brzu, servisnu traku, koju bi isključivo koristila vozila Hitne pomoći, policije, vatrogasci, taksisti...
rekao je maksistar sa mini mozgom...
walk_M-A-N

#3141 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

dresdener78 wrote:
poznanik wrote:
Koliko mi je poznato, trenutno se radi o jedinoj ozbiljnoj studiji koju su napravili istiniti stručnjaci, i ne stručnjaci iz nekog Biminog fakulteta. Radeći na svom članku, 4 puta sam pokušavao da kontaktiram firmu Systra i da ih zamolim - ako je moguće - da meni pružaju barem dio informacija iz te studije. Rezultat: Francuzi nikako ne odgovaraju na e-mailove na engleskom, i ja ne poznajem francuski :x

Da kontaktiram Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije meni ni palo na pamet, jer je moguće da su onu studiju odavno slali kao stari papir u neku fabriku papira... ne bi mene začudilo.
Do sada je sve to više puta rađeno, koliko znam, ali ili nije završeno ili nije primijenjeno:
1. transport master plan BiH, 2. studija javnog trasporta - Češka, 3. studija javnog trasporta Španija-Katalonija, 4. Systra

Čovjek koji sve ovo bolje zna, a možda ima i elektronske verzije Systra izvještaja, na bosanskom jeziku, je Hajrudin Omerbegović <OH zvrk zavodzpr-sa.ba>, iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Projekat je inače vodio Jean-Manuel Giely <jmgiely zvrk systra.com>.
Last edited by walk_M-A-N on 09/08/2012 10:38, edited 1 time in total.
walk_M-A-N

#3142 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

www.oslobodjenje.ba/kolumne/ko-rovari-u-grasu

Ko rovari u Grasu?
09.08.2012. | PIŠE: Jelena MILANOVIĆ
Znaju sindikalisti Grasa kada treba štrajkovati. Pred usvajanje budžeta i izbore

Idu izbori, a sa njima, kao po definiciji, i nova najava štrajka radnika Gradskog saobraćaja u Sarajevu. Recimo, 2010. godinu obilježili su pokušaji štrajka glađu nekoliko uposlenika ovog preduzeća, koje je novopečeni političar i njihov zemljak Fahrudin Radončić "nagovorio" da probaju srušiti Vladu Kantona Sarajevo, tada sastavljenu od kadrova SBiH i SDA. No, tada je Gras imao pokrivenih 95 posto linija u Kantonu Sarajevo, a vozačima se nije dešavalo da autobusi stanu na tramvajskim šinama i tako blokiraju još jedan vid prevoza jer im je na pola vožnje nestalo goriva. To je uslijedilo u prošloj godini. Ove, pak, nema ni vozila, jer se u dijelove i vozni park nije ulagalo, pa ni gorivo više nije toliko bitno.

Da li se iko sjeća da je u Sarajevu direktor jednog javnog preduzeća podnio ostavku? Upravo je to ovih dana uradio direktor Grasa Haris Kadić (SDP), navodeći kao razlog nedostatak podrške Vlade i Skupštine KS-a. Nezvanično se moglo čuti da se ministar saobraćaja posvetio kandidaturi za načelnika Općine Stari Grad, a da se zaključaka tematske sjednice Skupštine KS-a o Grasu iz decembra 2011. malo ko i sjeća, a kamoli provodi.

Analiza boljki preduzeća Gras, koju je 2010. godine uradio savjetnik ministra saobraćaja za ekonomska pitanja Edib Prašović, obuhvatila je prijedlog neodložnih mjera kako bi se preduzeće izvuklo iz stečaja. U njoj je navedeno da pet stotina radnika viška godišnje košta Gras oko 13 miliona maraka na račun plata i naknada, da društvena ishrana pravi gubitak od pola miliona KM godišnje, dok štamparija ovog preduzeća pravi minus od 350.000 maraka u godini. Da stanje bude crnje, analizom se došlo do podatka da uposlenice Grasa u biletarnicama potroše više struje nego što prodaju karti, pa je mjesečni gubitak Službe trafika iznosio 920.320 KM! Po ovom pitanju nije se uradilo ništa. Vlada je žmirila tada, a sadašnji saziv uspio je uraditi to da Prašovića makne iz Ministarstva da im slučajno ne bi oči otvorio.

Kako su izdvajanja Kantona Sarajevo posrnulom preduzeću sve manja, pa jedva uspijevaju pokriti subvencije u prevozu sve brojnijim kategorijama stanovništva (penzioneri, boračka populacija, studenti, đaci...), muka je svakog mjeseca namaći dovoljno novca i za plate radnicima. Jer je i za njih potrebno osigurati 1,7 miliona maraka, pa se ta suma skuplja tako što druga ministarstva prebacuju sredstva onom za saobraćaj. Da li je Kadić otišao jer je uvidio da se bori sa vjetrenjačama? Da se plan pominjan prije nekoliko godina, a u kojem Grasu ostaju trolejbusi i tramvaji, dok će minibuske i autobuske linije uzeti neko drugi, polako ostvaruje uz prešutnu saglasnost osnivača - Vlade Kantona Sarajevo? Da li će se pokazati istinitom i priča o namjerama SDP-a, koji je godinama na vlasti u Općini Novi Grad, u kojoj je i sjedište Grasa, da u krugu ove firme nikne tržni centar, nakon što se Gradski saobraćaj dislocira van gradske zone?

Znakovita je izjava direktora Centrotrans-Eurolinesa Safudina Čengića u kojoj poručuje da su svi iskusni vozači dobrodošli u ovu kompaniju, koja redovno izmiruje plate i doprinose, a da se podijeli onoliko koliko se i zaradi. Svođenjem na trolejbuski i tramvajski saobraćaj, Gras bi imao oko 700 radnika viška. Tih 700 radnika spremno je zatvoriti kapije i paralizovati grad da bi ostali na državnim jaslama. Jer znaju da kod privatnika ne mogu uzimati bolovanje kad im to padne na um, da pogotovo neće imati primanja od 1.200 maraka mjesečno, a biće dužni poštovati i pravilnik o radu i ponašanju. Sa druge strane, jedni su od rijetkih koji kao uposlenici državne firme često ne mogu ovjeriti knjižice, regres ne dobijaju, topli obrok im je smanjen...

Znaju sindikalisti Grasa kada treba štrajkovati. Pred usvajanje budžeta i izbore. Na ukidanje povoljnih cijena za prevoz penzionerima kao najvjernijem glasačkom tijelu nije se dosad odlučila nijedna politička opcija na vlasti. Neće ni ova. Ali, šta će uraditi premijer i ministar kad se pred njima pojavi podugačak spisak želja štrajkača Grasa, unaprijed znajući da je kantonalna kasa prazna? Možda preuzeti ulogu direktora, kao jedan u nizu nezakonitih poteza Vlade koji gledamo ovog ljeta.
Pitarrr82

#3143 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Jos se nije raspao? :zoka:
Walter76

#3144 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Walter76 »

Pitarrr82 wrote:Jos se nije raspao? :zoka:
Ma "koprca" se još uvijek, samo čekamo da konačno "izdahne"! :mrgreen:
vrbas1979

#3145 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vrbas1979 »

Image
dresdener78

#3146 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Zahvaljujem se kolegama forumašima na zanimljivim podacima šta se finansijskih tokova u GRAS-u tiče! Količina para odvojenih za plate je jednostavno NEVJEROVATNA.

Da se još malo vratim onoj glupoj ministarskoj izjavi u smislu "treba nam što više asfalta i prostora za automobile":
Primjer iz ruskog/tatarstanskog grada Kazanj / Казань. Ovako je tamo završio tramvajski prijevoz. Da, otvorili su metro, ali to ne povezuje sve dijelove grada gdje je ranije vozio tramvaj. Metro u bivšem Sovjetskom savezu ima jedan posebni parametar, i to da ima stanice u dosta velikom rastojanju (oko 2 km) što znači komplikacije za putnike koji žele putovati na kratkim relacijama, jer moraju veliki dio puta pješke ili presjedati. Posebnu pažnju preporučujem "mirnoj i nekompliciranoj" situaciji u automobilskom saobraćaju, kao što se vidi na slici.
Image
Tužan pogled na ulicu u ruskom gradu Voronjež / Воронеж, gdje su također došli do zaključka da su tramvaji "stari, bučni i nemoderni".
Image
Izvor ovih dva fotografija: http://dopravni.net/mhd/6424/pripady-ru ... h-systemu/

A evo opet zašto tramvaju treba odvojeni prostor:
(Objašnjenje za ministre i druge sumnjive tipove)
Tramvaj je u suštini željezničko vozilo, čijeg kretanje je ograničeno prugom sastavljenom od pragova ili drugog tipa podloge i čeličnih šina. Velika prednost je da je pruga željezničkog tipa vrlo otporna za istrošenje. Čelična šina služi za puno više vožnji vozila nego asfaltna površina, koja je mekša i brže dolazi do njenog oštećenja.
Negativan faktor saobraćaja željezničkih / tramvajskih vozila jeste da prostor kretanja je čvrsto ograničen šinama, tako da šinsko vozilo ne može nikako da zaobiđe prepreku, da prema potrebi mijenja poziciju u saobraćajnom koridoru osim na skretnicama i drugim za to namijenjenim šinskim elementima. Zbog toga voz / tramvaj ne može da izbjegne npr. sudar sa samoubicom ili sa vozilom koje kreta u suprotnom pravcu (osim bijesnog kočenja), u slučaju prepreke ne može da tu prepreku zaobiđe.
ONDA: kvar ili sudar drugih tipova vozila (u našem slučaju automobila) u prostoru kretanja tramvaja znači totalno zaustavljenje tramvaja na onoj dionici, ukoliko nema u blizini okretaljku, sustav skretnica ili drugi način da šinsko vozilo prelazi u slobodan saobraćajni prostor (znači drugi kolosijek). Pored toga, puno bezobraznih vozača automobila stalno pokušava iskoristiti sav mogući prostor na ulici, bez obzira je li ona traka rezervirana za šinska vozila ili nešto drugo. Znamo mi svi vrlo dobro kakvi su kod nas u istočnoj Evropi mnogi vozači psihopati. Ukoliko onda želimo brz i pouzdan tramvajski saobraćaj, neizbježno je boriti se za MAKSIMALNU MOGUĆU odvojenost tramvajske pruge od ostalog uličnog saobraćaja.
Travnjak je odlična varijanta površine tramvajske pruge, jer doprinosi redukciji prašine u zraku te buke, vrlo pozitivan je njegov estetski utjecaj.
Ovdje možete vidjeti kako se gradi "travnjak na šinama", baš se ne radi o nekom korovu koji se može vidjeti u Sarajevu.
Image

Ovako izgleda trava godinu dana nakon instalacije (većinom se u tom prostoru nalazi i sistem za zalijevanije, koji je skriven ispod terena).
Image
Izvor: http://www.dr-alex-rollrasen.de/referenz/referenz.htm

Šema moguće konstrukcije "šina u travi", koje mogu smanjiti buku i do 50 dB.
Image
Izvor: http://www.isr.tu-berlin.de/projekte/bu ... altig.html

Naravno, da je travnjak (uz potrebnu njegu) skuplji nego samo "otvorena pruga" sa pragovima i tucanikom. Sa druge strane, uvijek je moguće pokrivanje tucanika završnim slojem sa travnjakom. Onda hajmo od Marin Dvora do Nedžarića travnjak, od Nedžarića do Ilidže mislim može ostati otvoreni tucanik... :thumbup:
Ovaj tip "otvorenih" tramvajskih pruga je sada vrlo popularan u Češkoj zbog lakog i jeftinog održavanja te zbog toga da vozači automobila nemaju šanse da pokušavaju iskoristiti prostor za tramvaj:
Image
fidoremilienko

#3147 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by fidoremilienko »

Lijepo se sa ove zadnje fotografije vidi, dokle i kako se puni trup pruge tucanikom. No, u Sarajevu je skroz drugacija situacija. Vide se cijeli pragovi, pa se prilikom prolaska tramvaja stvara jak eho, zbog velikih supljina. To treba popuniti ili tucanikom (kao na slici) ili gumenim umecima...A sve to u cilju smanjenja buke.
zahvalan

#3148 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zahvalan »

jel moze neko napisati tacan podatak koliko gras trosi godisnje na gorivo (naftu) ?
dresdener78

#3149 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

zahvalan wrote:jel moze neko napisati tacan podatak koliko gras trosi godisnje na gorivo (naftu) ?
Kolega forumaš je naveo ovu tablicu:
vrbas1979 wrote:Image
Znači godišnje oko 6,8 miliona KM za naftu.

Ako pretpostavim da GRAS ima 50 ispravnih autobusa + 20 ispravnih minibusa dnevno, onda recimo 70 vozila sa dizel motorima, dobijem sumu oko 270 KM dnevno na 1 vozilo, što po cijeni oko 2,45 KM za litar dizela znači da bi svako od 70 vozila dnevno progutalo prosječno oko 110 litra nafte.
Last edited by dresdener78 on 10/08/2012 17:20, edited 1 time in total.
mirzonski

#3150 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mirzonski »

da bog da propao gras smradonje seljacke, smrde im kombi od seljakluka.......

:twisted:
Post Reply