Odoh prebit onog mog malca, osam godina me laže da ne ide na vjeronauk. I sve vrijeme mi potura lažnu knjižicu u kojoj ocjene iz vjeronauka nema.hercegovac_pravi wrote:..jednostavno su MORALi ići na vjeronauk ..puno lakše...
SDP
- Corto Maltese
#3126 Re: SDP
- madner
#3127 Re: SDP
Jah jah, pa usvojeno danas sve, nakon sto je onaj ometac iz SDA dobio nogu.draganbl wrote:Već sam nekoliko puta čestitao ministru Suljagiću na pokušajima da popravi katastrofalno stanje u obrazovnom sektoru i čini mi se da zaista ima dobre prijedloge. Recimo, ideja o eksternoj maturi je odlična stvar, koju bi trebalo donijeti na nivou čitave BiH. Međutim, čudno je to da ministar Suljagić uglavnom ne dobija podršku od onih koji su glasali za stranku kojoj pripada, a da stvar bude još čudnija, često ne dobija podršku ni same stranke.
Bilo bi puno bolje da među silnim ministrima ima više ovakvih kao što je Suljagić. Nažalost, stanje je očito potpuno suprotno.
- Corto Maltese
#3128 Re: SDP
Nije mi mrsko ponoviti:madner wrote:Jah jah, pa usvojeno danas sve, nakon sto je onaj ometac iz SDA dobio nogu.draganbl wrote:Već sam nekoliko puta čestitao ministru Suljagiću na pokušajima da popravi katastrofalno stanje u obrazovnom sektoru i čini mi se da zaista ima dobre prijedloge. Recimo, ideja o eksternoj maturi je odlična stvar, koju bi trebalo donijeti na nivou čitave BiH. Međutim, čudno je to da ministar Suljagić uglavnom ne dobija podršku od onih koji su glasali za stranku kojoj pripada, a da stvar bude još čudnija, često ne dobija podršku ni same stranke.
Bilo bi puno bolje da među silnim ministrima ima više ovakvih kao što je Suljagić. Nažalost, stanje je očito potpuno suprotno.
Treba se vratiti na početak da bi se shvatilo koliko promašaj je u pitanju. Stvar je krenula vrlo preciznom direktivom, izdatom pred kraj školske godine, koja je, ukratko, glasila ovako: "Ocjena iz predmeta vjeronauk ne ulazi u završni prosjek ocjena, jer se njome diskriminišu učenici koji taj predmet ne pohađaju"Već sutradan je bilo jasno da je ideja kompromitovana samom izvedbom. Naime, pravila se ne mogu mijenjati u toku igre. Ukoliko su učenici krenuli u školsku godinu pa jednom propisu, taj propis ima da važi barem do kraja te školske godine. Nova godina, nova nafaka.
Dalje je istorija. Pošto na taj način Rijasetu stvoreno jako pravno uporište, Rijaset je mogao da krene džonom, da se upusti u neizvjesno ispitivanje javnog mišljenja, i u sve drugo za šta, u normalnim uslovima, ne bi imao muda. Ovako su im muda bila od čelika, jer su znali da, kako god da to ispipavanje bila završi, makar se sva čaršija protiv njih okrenula, oni će ministrovu odluku ionako oboriti zahvaljujući njenoj pravnoj manjkavosti.
U roku od par dana je Vlada KS izašla sa jednim od najsmješnijih saopštenja svih vremena, koje je glasilo: "Potvrđujemo da trajno stojimo iza odluke ministra Suljagića, koju privremeno ukidamo!" Usput su spomenuli da će, do početka naredne školske godine, uraditi sve ono što su trebali uraditi prije donošenja odluke- otvoriti javnu raspravu, oformiti stručni tim, i ponuditi zamjensko rješenje.
To je dovelo do toga da sam, kao i svi ostali roditelji školske djece u KS, početkom septembra dobio upitnik u kojem mi je ponuđeno da svom djetetu odaberem između predmeta "Vjeronauk" i "Kultura Religija". Nisam zaokružio ništa, kao (kako se po rezultatima čini ) ni oko 7500 drugih roditelja. Vjerovatno je, u međuvremenu, neki pravnik u Ministarstvu Obrazovanja KS došapnuo ministru da se opet provalio, te je, nakon samo tri dana, došao novi upitnik, na kojem se to "Ništa" moglo i zaokružiti, a ne samo prećutati.
Jesen je u Sarajevu, moje djete ide u školu, skuplja znanje koje će mu trajati cijeloga života, a ministar obrazovanja mu je i dalje Emir Suljagić, čije odluke imaju rok trajanja kraći od jogurta.
Velik je to nesklad.
- madner
#3129 Re: SDP
Govorim o maturi.
Sto se tice vjeronauka, kljucna promjena jeste da vise ne ulazi u prosjek za upis u srednje skole/fakultete.
Sada da se moglo puno jasnije uraditi, to stoji. Isto tako stoji da je trzavica produkt raskola kod koalicionog partnera, koji se zavrsio smjenama kod istog.
Sto se tice vjeronauka, kljucna promjena jeste da vise ne ulazi u prosjek za upis u srednje skole/fakultete.
Sada da se moglo puno jasnije uraditi, to stoji. Isto tako stoji da je trzavica produkt raskola kod koalicionog partnera, koji se zavrsio smjenama kod istog.
- Corto Maltese
#3130 Re: SDP
Onog trenutka kada ocjena iz vjeronauka bude izbačena iz prosjeka, taj predmet pada na 30% posjećenosti. Međutim, nisam, barem u članku na ovom portalu, pronašao da je zaista izbačen iz prosjeka. Imaš li neki izvor koji to potvrđuje?
- draganbl
#3131 Re: SDP
Ja ponavljam, eksterna matura je odlična stvar i podržavam svakog političara koji to propagira, kao što podržavam svakog političara koji vjeronauku želi da marginalizuje (ako već ne može da je izbaci iz škole). Ministar Suljagić je obje te stvari namjeravao ili namjerava da uradi i ja mu na tome čestitam.
- madner
#3132 Re: SDP
Nemam, vidio sam samo prijedlog uredbe kojim bi za upise vazile ocjene koje su bitne za tu skolu/fakultet. Predpostavljam da je to danas proslo.Corto Maltese wrote:Onog trenutka kada ocjena iz vjeronauka bude izbačena iz prosjeka, taj predmet pada na 30% posjećenosti. Međutim, nisam, barem u članku na ovom portalu, pronašao da je zaista izbačen iz prosjeka. Imaš li neki izvor koji to potvrđuje?
- draganbl
#3133 Re: SDP
Bilo bi dobro kada bi neko zaista dao tačan i pouzdan odgovor na ovo pitanje. Kako ti ne znaš, pošto ti djeca idu u školu, je li ocjena iz tog predmeta ulazi ili ne ulazi u prosjek?Corto Maltese wrote:Onog trenutka kada ocjena iz vjeronauka bude izbačena iz prosjeka, taj predmet pada na 30% posjećenosti. Međutim, nisam, barem u članku na ovom portalu, pronašao da je zaista izbačen iz prosjeka. Imaš li neki izvor koji to potvrđuje?
- Corto Maltese
#3134 Re: SDP
Ulazi. Odnosno, do sada je ulazila u prosjek onih koji su pohađali vjeronauk. Cijela ideja prvobitne odluke je bila da se izbaci iz prosjeka, i time ukine diskriminacija u odnosu na one koji vjeronauk ne pohađaju. U članku na Sarajevo-X se utjecaj vjeronauka na prosjek ne pominje.draganbl wrote:Bilo bi dobro kada bi neko zaista dao tačan i pouzdan odgovor na ovo pitanje. Kako ti ne znaš, pošto ti djeca idu u školu, je li ocjena iz tog predmeta ulazi ili ne ulazi u prosjek?Corto Maltese wrote:Onog trenutka kada ocjena iz vjeronauka bude izbačena iz prosjeka, taj predmet pada na 30% posjećenosti. Međutim, nisam, barem u članku na ovom portalu, pronašao da je zaista izbačen iz prosjeka. Imaš li neki izvor koji to potvrđuje?
Određeni pomak je napravljen već kod ovogodišnjeg upisa jer je prvi put prosjek ocjena iz ključnih predmeta, te rezultat prijemnog ispita donosio veći broj bodova u odnosu na opšti uspjeh. .
Last edited by Corto Maltese on 27/10/2011 22:42, edited 1 time in total.
- madner
#3135 Re: SDP
To ti je jedan od ovih 24 strateskih odrednica. I naravno se ne spominje vjeronauk (nije nauka), jer vazi za sve predmete.
-
convict
#3136 Re: SDP
A je li ti malcu bilo omogućeno da sjedi u učionici ili su ga istjerivali iz škole, što je slučaj u većini škola.Corto Maltese wrote:Odoh prebit onog mog malca, osam godina me laže da ne ide na vjeronauk. I sve vrijeme mi potura lažnu knjižicu u kojoj ocjene iz vjeronauka nema.hercegovac_pravi wrote:..jednostavno su MORALi ići na vjeronauk ..puno lakše...
- Control panel
#3137 Re: SDP
moze pricati ko sta hoce. jedino SDP pokusava da nesto uradi u ovoj nesredjenoj zemlji. za neke veoma sporo i nedovoljno. ali u trenutnoj situaciji svaki pomak naprijed je za pohvaliti. koji je ministar mimo SDP-a nesto uradio iz svog domena.
- Corto Maltese
#3138 Re: SDP
To što onaj desničar gore onako ljubičasto laže, to ti nije izazvalo želju za potpitanjima?convict wrote:A je li ti malcu bilo omogućeno da sjedi u učionici ili su ga istjerivali iz škole, što je slučaj u većini škola.Corto Maltese wrote:Odoh prebit onog mog malca, osam godina me laže da ne ide na vjeronauk. I sve vrijeme mi potura lažnu knjižicu u kojoj ocjene iz vjeronauka nema.hercegovac_pravi wrote:..jednostavno su MORALi ići na vjeronauk ..puno lakše...
Ali hajde da ti odgovorim. U obje škole u koje je išao, tokom svih osam godina osnovnog školovanja, mu je bilo omogućeno da spava duže, pošto sa nastava iz navedenog predmeta odvijala tokom prvog časa, prečasa, ili posljednjeg časa. Božje davanje, rekli bi valjda oni čija djeca pohađaju vjeronauk. Zanima li te još koja pojedinost iz života moje porodice?
Last edited by Corto Maltese on 28/10/2011 08:01, edited 1 time in total.
-
oridjidji
#3139 Re: SDP
A iz kojeg predmeta ce prosijek ocijena uzimati ovi za prijem na FIN sad kad je vjeronauka dokinuta ? 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3140 Re: SDP
Todo wrote:Black swan wrote: trenutno bolje ne može...
Mogu te nesto pitati?
Mogu. E super. Koliko puta sebi moras ponoviti - "tako mora , trenutno bolje ne moze" - pa da povjerujes u to i da ti bude lakse?
...
ja vidim tvoj datum registracije i dalje ne čitam šta si pisao
ozbiljni ljudi ovdje pričaju godinama
- Truba
#3141 Re: SDP
kunja wrote:Dragi naš SDP,
HVALA VAM NA POSKUPLJENJU PLINA!
ti glasaj sljedeći put za SDA pa će oni sniziti cijenu na 1995. godinu
shvatite da će cijene energenata stalno rasti
ovo više nisu zlatne devedesete
sad je došlo novo doba za energiju u svim oblicima i vodu
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3142 Re: SDP
Pa svi su imali prvi post i prvi dan na forumuBlack swan wrote:ja vidim tvoj datum registracije i dalje ne čitam šta si pisao
ozbiljni ljudi ovdje pričaju godinama
- Alfons Kauders
#3143 Re: SDP
stanite ba malo... usporite... ne mijenjajte teme, cuj cijena plina ovo ono...
hajde da vidimo prvo gdje nestade ona krivicna prijava protiv slobodne bosne... i onaj avion za niksica i ministre?
mislim da te teme treba malo podrbnije obraditi...
i onaj katastrofa negativni izvjestaj CCI za sarajevski kanton?
a sad, plin...
katastrofa, skocila cijena, evo ljudi ce se pocet vjesat od muke... jer je preskupo otici u stilu, tj. napuniti stan plinom i zapaliti cigar
medjutim ja bi postavio jedno prilicno jednostavno pitanje koje ovdje malo kome pada na pamet... valjda zato jer im je drzava od darive do nedzarica... a ja sam ipak "ta trane"... iz drugog kantona... gdje je dosta veca nezaposlenost nego u sarajevu... i gdje su prosjecne plate nekih 200 markica nize...
moje jednostavno pitanje je sljedece... zasto bi ja iz tuzle... ili neko iz bihaca... mostara... placao poreze da sarajlije imaju jeftiniji plin?
gdje ste vi ekonomiju studirali? kod superhika jebote?
hajde da vidimo prvo gdje nestade ona krivicna prijava protiv slobodne bosne... i onaj avion za niksica i ministre?
a sad, plin...
katastrofa, skocila cijena, evo ljudi ce se pocet vjesat od muke... jer je preskupo otici u stilu, tj. napuniti stan plinom i zapaliti cigar
medjutim ja bi postavio jedno prilicno jednostavno pitanje koje ovdje malo kome pada na pamet... valjda zato jer im je drzava od darive do nedzarica... a ja sam ipak "ta trane"... iz drugog kantona... gdje je dosta veca nezaposlenost nego u sarajevu... i gdje su prosjecne plate nekih 200 markica nize...
moje jednostavno pitanje je sljedece... zasto bi ja iz tuzle... ili neko iz bihaca... mostara... placao poreze da sarajlije imaju jeftiniji plin?
- Truba
#3144 Re: SDP
veći od tvog u svakom slučajuKatarinaKosaca wrote:Pa svi su imali prvi post i prvi dan na forumuBlack swan wrote:ja vidim tvoj datum registracije i dalje ne čitam šta si pisao
ozbiljni ljudi ovdje pričaju godinama![]()
Koji argument
kad prođe malo
sito i rešeto i nekoliko izbora i promjena vlasti
možemo komunicirati
od ostalih sugovornika otprilike znam i godine i imam sliku o osobama
- Corto Maltese
#3145 Re: SDP
Priča se da je Slavoj Žižek htio da se prijavi na ovaj forum, ali kada jer saznao kako rigorozni uslovi ga očekuju, poklopio se ušima i odlučio da se drži Huffington Posta.Black swan wrote:
ja vidim tvoj datum registracije i dalje ne čitam šta si pisao ozbiljni ljudi ovdje pričaju godinama
- Truba
#3146 Re: SDP
dobra ti je logička zavrzlama 
ali ne pije vode
novi datum = klon, novi nik,banirani korisnik,neko ko se krije pa tek onda zaista novi sugovornik
ali ne pije vode
novi datum = klon, novi nik,banirani korisnik,neko ko se krije pa tek onda zaista novi sugovornik
-
popajic
#3147 Re: SDP
Ti mescini zagovaras regionalni neposluhAlfons Kauders wrote:
Kakvi crni Nedzarici - nismo jos dotle dobacili
- Truba
#3148 Re: SDP
u sarajvu bi svi da se zaposle a niko neće da pridonese
zanimljivo
zanimljivo
- Corto Maltese
#3149 Re: SDP
Sorry, ja tebe napadam a i sam sam ti isti, to jest pun predrasuda. Na primjer vidim da neko ima 21000 postova i moj um automatski krene u ovom pravcu: Jebo te pa ova osoba toliko visi na forumu, da nema vremena za privatni život!? Kako nekog takvog uzeti za ozbiljno?Black swan wrote:dobra ti je logička zavrzlama
ali ne pije vode
Zločesti um, ali ipak moj.
- Truba
#3150 Re: SDP
taj ti je logički argument krajem devedesetih postao obsolete pazi uskoro je 2012
popularno napadati sdp pa se lik registrovao
ajde de kad bih trošio oči na takve postove dok vamo ozbiljni ljudi pričaju (a to su dokazali svojim predvidjanjima)
popularno napadati sdp pa se lik registrovao