Jesi zvao Total trade,Makbel gumu, Maja gume?Jahta wrote:Maloprije zvao i ništa, nemaju Tigra niti će ga imati više ove sezone. Ide ko lud, ne mogu proizvestkritichar wrote:unionkomerc u zenici daje 15% popusta na keš
stavio sam 4 tigra 69 po komadu, sa montažom
185/65
puno kalulacija, koje gume...... i onda vidim da firma na službeno stavlja tigrove, mogu vala i ja![]()
Hajmo dalje, ima li ga još gdje po povoljnoj cijeni?
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- O'zone
- Globalni moderator
#3126 Re: Dolazi zima - zimske gume
- Ned071
#3127 Re: Dolazi zima - zimske gume
u makbelu ima sava i ima tigar. danas bio. ceka se jedno pola sata. u savi se ceka duze, valjda manje dizalica, sta li. sava slovenacka, dot 14, 81 marka, 185 65 15
- kloniran
#3128 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja doveo tigarku na granicu nekoliko putaTkanton wrote:Svaka cast certifikatima ali to nije veliko mjerilo kvalitete, recimo da tigar izganja sve te certifikate i testove sto rade ostale gume onda mu cijena nebi bila 60 vec 100 KM, za nasa auta, nase ceste i nase zime plus nasu voznju Tigar je plafon, ko ima vise para kupit ce bolje a ujedno ce i vise preci kilometara sto je opet garant zarade niko nece bezveze vozat auto.... uostalom kad ces ti dovest svoje gume na granicu tu sto im rade na testovima 90 % vozaca se nece naci u tim uslovima, onih 10% koji znaju sta ih ceka kupit ce bolje gumemilonja wrote:i kakve veze ima tigar sa optimom i hifom ??
za optimu imaju vw certifikati koji pokazuju crno na bijelo kvalitete kao i parametri koji nisu ništa lošiji od razvikanih brandova, a hifa je kopija olme koja takođe po parametrima nije loša
tigar spada u klasu smeća, bez ikakvih certifikata o kvaliteti ili uporednih testova gdje se pokazao po osnovnim parametrima poređenja kao što su prikazani na gore ppostavljenim testovima
jedino ako ti nešto ne "izvučeš iz rukava"pa "dokažeš" suprotno
i šta onda nije jasno ?
koja je razlika između poljske save i slovenacke?
- Danguba
#3129 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo vam jedna stranica gdje prodaju jako mnogo guma online. Samo radi uporedbe a ispod guma imate i ocjene.
http://www.autobandenmarkt.nl/index.html
http://www.autobandenmarkt.nl/index.html
-
Gandra_1
#3130 Re: Dolazi zima - zimske gume
Stavio sam na kraju 195/64/15 celicne felge i gume, kada su postavljali, prvo su provjerili jedan tocak i rekli da odgovara ova felga sa et27... Samo sada imam problem kada smotam punim volan, npr na polukruznom da nesto klepece na prednjim tockovima? Sta bi to moglo biti, da li je do dimenzija guma ili nesto nije dobro montirano, mozda i nesto zapinje i grebe od kocioni disk?Warashii wrote:A koje je to auto u pitanju?Gandra_1 wrote:Trenutno na autu imam orginalne aluminijske felge i gume 205/55/16...
E sada planirao sam da uzmem celicne felge i uze gume 195/65/15, ali na vratima auta pise da autu odgovara samo orginalna dimenzija, ne pise alternativna... Takodjer rezervna guma u gepeku mi je 16-ka samo uza, pa me zanima vase misljenje, da li mogu 15-ke na auto..
U svakom slucaju izgleda da cu morati do servisa da provjerim, jer postoji mogucnost da zbog velicine kocionog diska, ne moze manja felga..
Ne mogu da vjerujem da mu pase samo jedna dimenzija guma.
Opet kazem kod mene je Megane II i po specifikacijama mu pase tri vrste 195 65 15 , 205 55 16 i 205 50 17 .
Ljetne su mi na 17" sa ovim dimenzijama guma a zimske na 15" na 195 65 15 .
-
530i
#3131 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gandra, koje je auto? Ako se ET razlikuje preko 10 u odnosu na orginalni moguće da guma negdje dira plastiku ili nešto unutar blatobrana. Nema veze sa diskovima i kočnicama, ne brini, samo nemoj namotavati do kraja dok to ne riješiš.
-
Gandra_1
#3132 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala na odgovoru... Bio sam u servisu i oni su zagledali sve je bilo ok i onda smo skontali da viri unutra jedan šaraf na felgama, jer sam ostavio na svakoj felgi po jedan lopov šaraf sa alu felgi, a oni su malo duzi... Kad smo skinuli te lopov sarafe sa prednjih tockova, vidjelo se na njima da su malo zagrebani... Oni mi rekose da uzmem obicne sarafe ili da ostavim ove, jer su oni sebi skoro napravili mjesta, a nista bitno ne grebu.Gandra_1 wrote:Stavio sam na kraju 195/64/15 celicne felge i gume, kada su postavljali, prvo su provjerili jedan tocak i rekli da odgovara ova felga sa et27... Samo sada imam problem kada smotam punim volan, npr na polukruznom da nesto klepece na prednjim tockovima? Sta bi to moglo biti, da li je do dimenzija guma ili nesto nije dobro montirano, mozda i nesto zapinje i grebe od kocioni disk?Warashii wrote:A koje je to auto u pitanju?Gandra_1 wrote:Trenutno na autu imam orginalne aluminijske felge i gume 205/55/16...
E sada planirao sam da uzmem celicne felge i uze gume 195/65/15, ali na vratima auta pise da autu odgovara samo orginalna dimenzija, ne pise alternativna... Takodjer rezervna guma u gepeku mi je 16-ka samo uza, pa me zanima vase misljenje, da li mogu 15-ke na auto..
U svakom slucaju izgleda da cu morati do servisa da provjerim, jer postoji mogucnost da zbog velicine kocionog diska, ne moze manja felga..
Ne mogu da vjerujem da mu pase samo jedna dimenzija guma.
Opet kazem kod mene je Megane II i po specifikacijama mu pase tri vrste 195 65 15 , 205 55 16 i 205 50 17 .
Ljetne su mi na 17" sa ovim dimenzijama guma a zimske na 15" na 195 65 15 .
Tako da se nadam da je to bio razlog klepetanja
-
direstraits0078
#3133 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima.milonja wrote:imal kakav link gdje se može provjerit koji je fabrički ET za pojedine brandove i modele
-
romeomoraprezivjeti
#3134 Re: Dolazi zima - zimske gume
@ milonja
Tigar u vlasnistvu michelin-a,meni sasvim dovoljno.
Optima,hifa,šta ono bjese???? Ko stoji iza njih?;-)
Tigar u vlasnistvu michelin-a,meni sasvim dovoljno.
Optima,hifa,šta ono bjese???? Ko stoji iza njih?;-)
- M e m o
#3135 Re: Dolazi zima - zimske gume
koliko je inače vijek trajanja guma
evo danas mijenjo zimski komplet (Dunlop SP winter) umjesto ljetnog (Michelin Energy saver)
i vidim da su relativno malo potrošene gume, jer oba kompleta su zajedno prešla tek 55.000 km (11.000 km godišnje) za proteklih 5 godina
dakle, gume su stare 5 godina, relativno malo su prešle i izgledaju malo potrošene
da li imaju vremenski rok trajanja i da ih treba promjenit bez obzira što su malo "prešle"
evo danas mijenjo zimski komplet (Dunlop SP winter) umjesto ljetnog (Michelin Energy saver)
i vidim da su relativno malo potrošene gume, jer oba kompleta su zajedno prešla tek 55.000 km (11.000 km godišnje) za proteklih 5 godina
dakle, gume su stare 5 godina, relativno malo su prešle i izgledaju malo potrošene
da li imaju vremenski rok trajanja i da ih treba promjenit bez obzira što su malo "prešle"
- drug_profi
#3136 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo kao laik cu ti odgovoriti, ali nesto iskustva imam.M e m o wrote:koliko je inače vijek trajanja guma
Pogledaj DOT na njima i ako proizvodjaci tih guma kazu da je 10 godina maximalan bezbjedan vijek trajanja, onda se u to mozes pouzdati.
Medjutim to vazi za idealne uslove, a posto sunce, rupe i ekspoloatacija ubrzaju propadanje, dok god imaju 4 mm sare, nemaju bubrege ili se bocna strana ne ljusti, mozes ih voziti. Gume iz tog premium segmenta predju glatko 50K, dakle u zbiru dva kompleta to bi bilo oko 100K ako ih jednako vozis cijele sezone. Nije lose bokove premazati silikonom za gume s vremena na vrijeme (cesto to rade u praonicama) da se zastite od UV zraka.
naravno ako osjetis da guma ne drzi cestu kako si navikao, vjerovatno ti nece trebati napominjati da ih treba zamjeniti.
- Better Man
#3137 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo od danas zvanično treba da imamo zimske gume na autima, a vremenski uslovi nisu još za zimskih guma. Samo kod nas je zakon ovako krut. Može čitavu zimu biti temperatura npr. 15 stepeni u plusu ti moraš imati zimske gume. A to što će ti zimske se brže trošiti i da ne nabrajam dalje boli njih briga. Nisam još stavio zimske, jer sve dok budu dnevne temperature oko 15-16 stepeni, nemam namjeru to uraditi. Kad bude najavljen pad temperatura, onda ću to uraditi.
Last edited by Better Man on 15/11/2014 23:32, edited 1 time in total.
-
l33t
#3138 Re: Dolazi zima - zimske gume
kupi lance i to je toBetter Man wrote:Evo od danas zvanično treba da imamo zimske gume na autima, a vremnski uslovi nisu još za zimskih guma. Samo kod nas je zakon ovako krut. Može čitavu zimu biti temperatura npr. 15 stepeni u plusu ti moraš imati zimske gume. A to što će ti zimske se brže trošiti i da ne nabrajam dalje boli njih briga. Nisam još stavio zimske, jer sve dok budu dnevne temperature oko 15-16 stepeni, nemam namjeru to uraditi. Kad bude najvaljen pad temperatura, onda ću to uraditi.
- Libyano
#3139 Re: Dolazi zima - zimske gume
Danas čujem da je policija u TK počela kontrolisati gume i da inzistiraju da se uz zimske gume drže lanci u gepeku.
Obzirom da je zadnja odredba bila da ide alternativa zimske gume/ljetne+lanci, da li se šta u međuvremenu promijenilo.
Isti policajci mašu zakonom u kojem stoji da su lanci svakako obavezni i čak i na radiju ide obavijest o tome.
Ima li neko upućen da objasni situaciju?
Obzirom da je zadnja odredba bila da ide alternativa zimske gume/ljetne+lanci, da li se šta u međuvremenu promijenilo.
Isti policajci mašu zakonom u kojem stoji da su lanci svakako obavezni i čak i na radiju ide obavijest o tome.
- kloniran
#3140 Re: Dolazi zima - zimske gume
nema, svaki drot tumaci zakon kako njemu odgovara, metni i lance u gepek da ne zasvrbi novcanikLibyano wrote:Danas čujem da je policija u TK počela kontrolisati gume i da inzistiraju da se uz zimske gume drže lanci u gepeku.
- M e m o
#3141 Re: Dolazi zima - zimske gume
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pripremi ... /141114012Libyano wrote:Danas čujem da je policija u TK počela kontrolisati gume i da inzistiraju da se uz zimske gume drže lanci u gepeku.
Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
- M e m o
#3142 Re: Dolazi zima - zimske gume
kao što sam rekao gume koristim 5 godina, kupljene nove, pa i DOT je iz 2009.g.drugi profil wrote:Evo kao laik cu ti odgovoriti, ali nesto iskustva imam.M e m o wrote:koliko je inače vijek trajanja guma
Pogledaj DOT na njima i ako proizvodjaci tih guma kazu da je 10 godina maximalan bezbjedan vijek trajanja, onda se u to mozes pouzdati.
Medjutim to vazi za idealne uslove, a posto sunce, rupe i ekspoloatacija ubrzaju propadanje, dok god imaju 4 mm sare, nemaju bubrege ili se bocna strana ne ljusti, mozes ih voziti. Gume iz tog premium segmenta predju glatko 50K, dakle u zbiru dva kompleta to bi bilo oko 100K ako ih jednako vozis cijele sezone. Nije lose bokove premazati silikonom za gume s vremena na vrijeme (cesto to rade u praonicama) da se zastite od UV zraka.
naravno ako osjetis da guma ne drzi cestu kako si navikao, vjerovatno ti nece trebati napominjati da ih treba zamjeniti.
ima li negdje zvanićna informacija proizvođača o toj trajnosti od 10 godina
imaju šaru i više od 4 mm, ne znam kolika bude dobina kad su nove, nemaju bubrege, nisu oljuštene (tek sa unutrašnje strane pri samom kraju uz felgu sam primjetio kao malu ispucalost površine gume) izgledaju sasvim dobro, odlično drže cestu....onaj komplet koji ne koristim uredno bude smješten u garaži
silikonom nisam premazivao...jel se to kupi neki poseban za gume ?
- mayab
- M e m o
#3144 Re: Dolazi zima - zimske gume
2007 godina ???
važil to još uvjek
važil to još uvjek
- mayab
#3145 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da vazi, to je vazeci zakon, ako ko ima precizniju informaciju, bujrum!
-
530i
#3146 Re: Dolazi zima - zimske gume
Better Man wrote:Evo od danas zvanično treba da imamo zimske gume na autima, a vremenski uslovi nisu još za zimskih guma. Samo kod nas je zakon ovako krut. Može čitavu zimu biti temperatura npr. 15 stepeni u plusu ti moraš imati zimske gume. A to što će ti zimske se brže trošiti i da ne nabrajam dalje boli njih briga. Nisam još stavio zimske, jer sve dok budu dnevne temperature oko 15-16 stepeni, nemam namjeru to uraditi. Kad bude najavljen pad temperatura, onda ću to uraditi.
Ti voziš samo u podne kad sunce ugrije?? Ništa jutro, navečer, po noći??
- saiks
#3147 Re: Dolazi zima - zimske gume
@mayab
daj link ovog sto si stavio da si isprintam,da drzim u autu ako bude problema
daj link ovog sto si stavio da si isprintam,da drzim u autu ako bude problema
-
Sa_u_srcu
#3148 Re: Dolazi zima - zimske gume
eh ovako, ujutro idem da kupim nove gume.
Mislio sam da uzmem vredestain kostaju 162 KM, Michelin ili continental su od 180 do 190 km.
Hocu li pogrijesiti ako kupim vredestain ili da dodam malo para i kupim ove malo jace brendove?
Mislio sam da uzmem vredestain kostaju 162 KM, Michelin ili continental su od 180 do 190 km.
Hocu li pogrijesiti ako kupim vredestain ili da dodam malo para i kupim ove malo jace brendove?
-
LeKo
#3149 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ove skuplje su bolje taman za ovu razliku u cijeni, a sa Vredestain-om se nebi trebao zeznuti. Ja lično bih dodao tih 20 KM po gumi kad je već opcija visoka klasa.Sa_u_srcu wrote:eh ovako, ujutro idem da kupim nove gume.
- drug_profi
#3150 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imas izjavu proizvodjacana svakom njihovom sluzbenom sajtu. Gugl je cudo, majkamustara, ne budi lijen.M e m o wrote:kao što sam rekao gume koristim 5 godina, kupljene nove, pa i DOT je iz 2009.g.drugi profil wrote:Evo kao laik cu ti odgovoriti, ali nesto iskustva imam.M e m o wrote:koliko je inače vijek trajanja guma
ima li negdje zvanićna informacija proizvođača o toj trajnosti od 10 godina
imaju šaru i više od 4 mm, ne znam kolika bude dobina kad su nove, nemaju bubrege, nisu oljuštene (tek sa unutrašnje strane pri samom kraju uz felgu sam primjetio kao malu ispucalost površine gume) izgledaju sasvim dobro, odlično drže cestu....onaj komplet koji ne koristim uredno bude smješten u garaži
silikonom nisam premazivao...jel se to kupi neki poseban za gume ?
http://www.michelin.com.hr/automobilski ... pneumatike
Imas silikon za pneumatike i plasticne dijelove. izvjesno je da stiti od UV zracenja i daje malo ljepsi (zdraviji) izgled gumi i plastici. Pogledaj po policama u shopovima i trznim centrima. Ponesi povecalo ili app za telefon da procitas sitna slova na etiketi, jer je jako vazno da je taj sprej za GUMU. Sto znaci da nema otapala koja stete gumi.
Npr:
http://www.snapdeal.com/product/abrotir ... 0gm/237037