Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#3126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

jalijas74 wrote:Raja mi smo premijerno pustili japanca i evo ove trece sezone :evil:
Neka nam bude hairli ova zima i svim vama ostalim koji se grijete na toplotne-pumpe.
Fala i takođe :)

Meni već 4-5 dana pomalo radi na grijanju. Zgrade se ovog ljeta ne ugrijaše pa se već osjeti hladnoća što u stubištima što u stanovima.
Hajlac

#3127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

drugi profil wrote:
rovac13 wrote:
drugi profil wrote:Ma ljepota jedna. Centralno jos ne radi. Programiram inverter u 6 da se upali, ustanes u toplo. a 870W trosi.
Ovo grijanje mi dodje ko voznja na plin. Ne mozes vjerovati kako je jeftino.
Kolega jel mjeris potrosnju ili onako od oka govoris :-D .
Nesto to puno za ove uslove.
Ma jok, to joj je deklarisana potrosnja struje na maximumu. Klasa A++/A+ cini mi se.
Valjda ne mogu tu lagati.
https://www.technoshop.ba/proizvod/1696 ... d12ak.html
Ma kakvi - 870W je proizvoljna tačka na krivulji raspona potrošnje od, lupam, 200W do preko 1kW :D

Samo s wattmetrom ćeš tačno znati koliko ti troši pri datim uslovima u stanu i vani.
Trenutno ti vjerovatno troši do 500W...
drug_profi

#3128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Aha. Super. Znaci jos jeftinije. :)
Imam na poslu jedan ona steker sa watmetrom pa cu ga izuzeti par dana za potrebe istrazivanja. :D
rovac13

#3129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

drugi profil wrote:Aha. Super. Znaci jos jeftinije. :)
Imam na poslu jedan ona steker sa watmetrom pa cu ga izuzeti par dana za potrebe istrazivanja. :D
Imas na piku po 30 KM.Super stvar,on ti sabira sve sto potrosis,osim sto u svakom momentu vidis koliko vuce.
Image
Ali logicno ako je kapacitet tvoje klime od 0,9kw do 6 kw uz idealan cop oko 4 znaci da povlaci struje od 250w do 1500 w.Vjerovatno moze i vise jer nije uvijek idealno.

Jel tebi ovo prva zima s time.
drug_profi

#3130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Prvo ljeto i prva zima.
Ljeto nije bilo bogzna kakvo vrelo, ali je nezgodan polzaj stana i cim je suncano, odmah je sauna.
Medjutim nisam primjetio veci racun za struju.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Tražim subjektivno-objektivno mišljenje glede Samsung klima, zar nisu malo napuhane sa cijenama?
I još nešto, ima li neko iskustva sa kombinovanjem postojeće vanjske jedinice na parapetnu unutrašnju, umjesto zidne?

Htio bih samo kupiti unutrašnju jedinicu i spojiti je na postojeću vanjsku.
rovac13

#3132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

piplica wrote:Tražim subjektivno-objektivno mišljenje glede Samsung klima, zar nisu malo napuhane sa cijenama?
I još nešto, ima li neko iskustva sa kombinovanjem postojeće vanjske jedinice na parapetnu unutrašnju, umjesto zidne?

Htio bih samo kupiti unutrašnju jedinicu i spojiti je na postojeću vanjsku.
Moje misljenje sto se tice samsung klima je isto kao i za LG klime.Puno vise kostaju nego sto vrijede.LG imam kuci pored FUJITSU i nigdje veze.Najgore sto kostaju kao i japanac.
Marketing imaju nema dalje,znaci boze,najbolja najtisa najekonomicnija cudo nevidjeno :-D .
A kad trazis specifikacije uopce ne mozes naci technik manual.Ne postoje podaci kolko grije,kolko trosi pri kakvim uslovima,nikakav test ne postoji,samo njihova rijec. :-D
ja1977

#3133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja1977 »

Molim pomoc,

grijem cca 130 m2 u dva kruga (za dva sprata)
Trenutno mi je jedina opcija plin.
Da li se isplati ugradnja kotla na struju (kazu cca1600 KM) na taj sistem.
I ako se odlucim da ga imam kao alternativu, da li je jeftinije koristiti to nego plin??

hvala na savjetima
piplica

#3134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ja1977 wrote:Molim pomoc,

I ako se odlucim da ga imam kao alternativu, da li je jeftinije koristiti to nego plin??

hvala na savjetima
Investicija je fakat 1600KM, a onda nastaje sex, toliki prostor grijati sa el. kotlom je jako skupo, da je komforno jeste.
Računaj na račune oko 700-800KM, mjesečno (okvirno), može biti samo više, ovisi od dosta faktora.
Znači oko +/- 5000 god.
Treba sagledati grijanje na duge staze, TP zrak voda, investicija malo veća u početku, kasnije se sve lagano vrati kroz male račune.
drug_profi

#3135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

rovac13 wrote: Moje misljenje sto se tice samsung klima je isto kao i za LG klime.Puno vise kostaju nego sto vrijede.LG imam kuci pored FUJITSU i nigdje veze.Najgore sto kostaju kao i japanac.
Pa evo jeste ova LG Athen dobro tiha i vani i unutra, a odlucio sam se za nju jer su nudili besplatnu ugradnju. Tako da je cijena sa linka bila konacna cijena koju sam platio.
Obzirom da mi je to backup varijanta grijanja a prvenstveno mi treba rashladjivanje ljeti, odvlazivanje i jonizacija u vrijeme virusa, nekako se nametnulo...
rovac13

#3136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

drugi profil wrote:
Pa evo jeste ova LG Athen dobro tiha i vani i unutra, a odlucio sam se za nju jer su nudili besplatnu ugradnju. Tako da je cijena sa linka bila konacna cijena koju sam platio.
Obzirom da mi je to backup varijanta grijanja a prvenstveno mi treba rashladjivanje ljeti, odvlazivanje i jonizacija u vrijeme virusa, nekako se nametnulo...
Dobar je i lg ako nisi zahtjevan,za prelazni period.Ali takve klime nebi trebalo da kostaju preko 1000KM.
Za 1800KM se nadje top model japanca.Poredit se ne mogu ni po cemu,osim po cijeni.
drug_profi

#3137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

E jbg. 1000. Malo ga pretjera. Daj mi jedan model.

----------------------------------
...s tipfeler masine...
ja1977

#3138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja1977 »

piplica wrote:
ja1977 wrote:Molim pomoc,

hvala na savjetima
Investicija je fakat 1600KM, a onda nastaje sex, toliki prostor grijati sa el. kotlom je jako skupo, da je komforno jeste.
Računaj na račune oko 700-800KM, mjesečno (okvirno), može biti samo više, ovisi od dosta faktora.
Znači oko +/- 5000 god.
Treba sagledati grijanje na duge staze, TP zrak voda, investicija malo veća u početku, kasnije se sve lagano vrati kroz male račune.
Znaci, to bi bilo jedno 2-2,5 puta skuplje od plina :-)
Nikada veci racun za plinod cca 250 nisam dobio.
Zivim u potkrovlju stambene zgrade koja nema centralno.
Koje su alternative??
jalijas74

#3139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

ja1977 wrote:grijem cca 130 m2 u dva kruga (za dva sprata)
Svako grijanje ovih 130 m2 "na struju" bi za tebe bio lose po kucni budzete ako ces razmisljati da se grijes principu upalis grijac i zagrijes vodu u sistemu i potrosist toliko KW koliki je kapacitet grijaca.

Ali ako uradis jedan "klik" u glavi i pocnes razisljati da postoje i neki drugi izvori za grijanje na struju napravices pun pogodak. Jos ako sve ispratis i nekom racunicom na papiru i budes radio neke analize za period koji dolazi.

Ti bi recimo mogao razmisljati o sistemu Toshibe Estia i grijanje zrak-voda.
Sistem bi ovakvog grijanja bi iskoristio potpuno tvoj sistem koji ima trenutno i dodao na njega svoj "bojler", hidrobox, unutarnju jedinicu (za hladjenje) i vanjsku jedinicu. Mozda bi u nekim prostorijama morao dodati koje rebro na radijatorima ako si stedio :)

Image
Image

Ulaganja nisu ni mala ali nije sada to ni toliko nedostizno i preskupo ako se dobro iskalkulise.

Trenutno kazes da imas plin uzmes u prosjeku da imamo 4 mjeseca hladne zime i da ti je prosjecni racun za plin 350 KM to ti je nekih 1400 KM pa recimo x 3 godine dobijes cifru od 4200 KM koje si dao na grijanje a pri tom si uvijek pazio na plin samnjivao ga nocu itd. Onda si uvijek u nekom zimskom periodu opterecn da li ce biti plina ili ne hoce li opet poskupiti ili ne i jos kad citas sve i jednu nesrecu koju je izazvao plin ono nije bas jednostavno.

Dakle imamo potrosnju od 4200 KM za 3 godine

Da bi kupio Tosiba Estiu za svoju kucu i ova dva sprata dao bi karikiram nekih 7000-7500 KM. Ali bi zato svoju potrosnju za jedan zimski mjesec sveo na svega 100 KM. Lik mi kaze da u ugovoru stoji da ces se grijati zimi za 60-100 KM i ako racun bude vec sa su spremni da vrate pare i skinu svu svoju opremu i vrate u prvobitno stanje stari sistem.

I onda jednostavno stavis sve na papir ponovo imas 4 mjeseca po 100 KM to je 400 KM i dodas dva mjeseca prelaznog perioda po 50 KM to je ukupno 500 KM. Uzmes onda tri naredne godine i dobices cifru od 1500KM

Saberes svoju potrosnju u nazad 3 godine na plin 4200KM i oduzmes je od ove koju ces trositi naredne 3 godine 1500 KM (maksimalne vrijednosti ali bile bi sigirurno za neki 20-30% nize) dobices nekih 2700 KM koji bi ostali u kucnom budzetu.
A jos dobijas benificije nema straha od zavrtanja plina iz Ukrajine, da ce poskupiti , nema stednje i gledanje jel 18 ili 19 na termostatu ako je zima dovoljan je jedan-dva klika na daljincu da se to promjeni, imas toplu vodu za kupanje bez da se pali bojler i broji potrosene kubike :) . Onda jos dobijes konfor da za zaista male pare ohladis kucu tokom ljeta.
rovac13

#3140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

drugi profil wrote:E jbg. 1000. Malo ga pretjera. Daj mi jedan model.

...s tipfeler masine...
Fujitsu,mitsubishi su recimo jedni od top proizvodjaca koji rade klime bar 100 godina.
CIjene za 12ke su:
Fujitsu od najslabije llc 1000KM do najjace 12ke ltc 1800KM.
Mitsubishi od najslabije hj oko 1000-1100KM do najjace serije fh 2000KM

Lg se ne moze poredit sa ovim japancima,ali ipak osrednji model lg kosta 1800KM,otprilike kao top model japanaca uz koje ti ne treba pomocno grijanje.
Moje misljenje se ne moze promijenit da je lg preskup,ali to je samo moje misljenje.
rovac13

#3141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ja1977 wrote:
Znaci, to bi bilo jedno 2-2,5 puta skuplje od plina :-)
Nikada veci racun za plinod cca 250 nisam dobio.
Zivim u potkrovlju stambene zgrade koja nema centralno.
Koje su alternative??
http://www.klix.ba/forum/uporedne-cijen ... 027s0.html

Imas tu usporedbu grijanja na plin struju ugalj itd .....Za orijentaciju sasvim dovoljno.
drug_profi

#3142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

rovac13 wrote:

...s tipfeler masine...
Fujitsu,mitsubishi su recimo jedni od top proizvodjaca koji rade klime bar 100 godina.
CIjene za 12ke su:

Lg se ne moze poredit sa ovim japancima,ali ipak osrednji model lg kosta 1800KM,otprilike kao top model japanaca uz koje ti ne treba pomocno grijanje.
Moje misljenje se ne moze promijenit da je lg preskup,ali to je samo moje misljenje.
Pa evo ako sam platio LG 1800 sa ugradnjom i dobio inverter 12ku sa jonizacijom odvlazivanjem MB filtracijom grijanjem na -15C kazi mi koja Fujitsu ili Mitsubishi je ofgovarajucih karaktrestika i koliko bi me dosla montirana?

...s tipfeler masine...
Hajvan

#3143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajvan »

ko kod nas ovo radi? neka firma, kontakt ako može na PP.
jalijas74 wrote:
Svako grijanje ovih 130 m2 "na struju" bi za tebe bio lose po kucni budzete ako ces razmisljati da se grijes principu upalis grijac i zagrijes vodu u sistemu i potrosist toliko KW koliki je kapacitet grijaca.

Ali ako uradis jedan "klik" u glavi i pocnes razisljati da postoje i neki drugi izvori za grijanje na struju napravices pun pogodak. Jos ako sve ispratis i nekom racunicom na papiru i budes radio neke analize za period koji dolazi.

Ti bi recimo mogao razmisljati o sistemu Toshibe Estia i grijanje zrak-voda.
Sistem bi ovakvog grijanja bi iskoristio potpuno tvoj sistem koji ima trenutno i dodao na njega svoj "bojler", hidrobox, unutarnju jedinicu (za hladjenje) i vanjsku jedinicu. Mozda bi u nekim prostorijama morao dodati koje rebro na radijatorima ako si stedio :)

Image
Image

Ulaganja nisu ni mala ali nije sada to ni toliko nedostizno i preskupo ako se dobro iskalkulise.

Trenutno kazes da imas plin uzmes u prosjeku da imamo 4 mjeseca hladne zime i da ti je prosjecni racun za plin 350 KM to ti je nekih 1400 KM pa recimo x 3 godine dobijes cifru od 4200 KM koje si dao na grijanje a pri tom si uvijek pazio na plin samnjivao ga nocu itd. Onda si uvijek u nekom zimskom periodu opterecn da li ce biti plina ili ne hoce li opet poskupiti ili ne i jos kad citas sve i jednu nesrecu koju je izazvao plin ono nije bas jednostavno.

Dakle imamo potrosnju od 4200 KM za 3 godine

Da bi kupio Tosiba Estiu za svoju kucu i ova dva sprata dao bi karikiram nekih 7000-7500 KM. Ali bi zato svoju potrosnju za jedan zimski mjesec sveo na svega 100 KM. Lik mi kaze da u ugovoru stoji da ces se grijati zimi za 60-100 KM i ako racun bude vec sa su spremni da vrate pare i skinu svu svoju opremu i vrate u prvobitno stanje stari sistem.

I onda jednostavno stavis sve na papir ponovo imas 4 mjeseca po 100 KM to je 400 KM i dodas dva mjeseca prelaznog perioda po 50 KM to je ukupno 500 KM. Uzmes onda tri naredne godine i dobices cifru od 1500KM

Saberes svoju potrosnju u nazad 3 godine na plin 4200KM i oduzmes je od ove koju ces trositi naredne 3 godine 1500 KM (maksimalne vrijednosti ali bile bi sigirurno za neki 20-30% nize) dobices nekih 2700 KM koji bi ostali u kucnom budzetu.
A jos dobijas benificije nema straha od zavrtanja plina iz Ukrajine, da ce poskupiti , nema stednje i gledanje jel 18 ili 19 na termostatu ako je zima dovoljan je jedan-dva klika na daljincu da se to promjeni, imas toplu vodu za kupanje bez da se pali bojler i broji potrosene kubike :) . Onda jos dobijes konfor da za zaista male pare ohladis kucu tokom ljeta.
rovac13

#3144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

drugi profil wrote: Pa evo ako sam platio LG 1800 sa ugradnjom i dobio inverter 12ku sa jonizacijom odvlazivanjem MB filtracijom grijanjem na -15C kazi mi koja Fujitsu ili Mitsubishi je ofgovarajucih karaktrestika i koliko bi me dosla montirana?

...s tipfeler masine...
Grijanje na -15 za 1200km + ugradnja (150-200km)
Grijanje na -15 sa ostalim cincilatorima jonizatorima za 1400-1500KM + ugradnja.
A za 1800KM sa ugradnjom ja prosle godine imao ponudu za fujitsu 12ltca,najbolja njihova 12ka,iako mislim da je realna cijena bez akcije 1800 bez ugradnje.

Vidis sta znaci dobar marketing,lg ima odvlazivac,filter,jonizator,stedljiv,necujan.A ustvari to imaju svi,jedino jonizator nemaju svi a on u stvarnosti vrijedi jedno 10-20KM.Na piku jonizatori kostaju od 10KM do 100KM neki ultra mega giga.Volio bih cuti da se neko javi ko je osjetio nesto dobro kad upali jonizator.

Uglavnom to meni najvise lici na prodavanje magle.
piplica

#3145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

drugi profil wrote:
rovac13 wrote:

...s tipfeler masine...
CIjene za 12ke su:

Pa evo ako sam platio LG 1800 sa ugradnjom i dobio inverter 12ku sa jonizacijom odvlazivanjem MB filtracijom grijanjem na -15C kazi mi koja Fujitsu ili Mitsubishi je ofgovarajucih karaktrestika i koliko bi me dosla montirana?

...s tipfeler masine...
Sve to stoji, samo koliko su te karakteristike stvarne kada se stavi u pogon, uslovi rada...itd.
Onda sva ta razlika u cijeni (čitaj kvalitetu) dodje na svoje.
Uz dužno poštovanje, ne mogu parirati Japanskim brendovima.
Usporedbe radi, imam japanski motocikl, star 30god, pristojno očuvan, bez pola muke napravim krug od 3000KM, za par dana.
A mogao sam kupiti novi kineski, za duplo manje, ali se zato 10x manje vozati i isto toliko naplaćati rezervnih dijelova.

Japanska proizvodna filozofija je skoro pa nauka za sebe, ko je završio neki od teh. fakulteta zna kako se sa respektom priča o tome.

A mi smo nažalost prisiljeni da se vodimo mogućnostima kupovine.
rovac13

#3146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Uglavnom dok korejci rade marketing,dok kinezi kopiraju odnosno ugradjuju komponente od japanaca naravno jeftinije........za to vrijeme japanci istrazuju nove mogucnosti.........tako mitsubishi sklapa novi uredjaj sa novim gasom r32 i postize haman lude rezultate.
Image

Izgleda necemo jos dugo gledati ove COP vrijednosti koje su danas na trzistu.
piplica

#3147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:
drugi profil wrote: Pa evo ako sam platio LG 1800 sa ugradnjom i dobio inverter 12ku sa jonizacijom odvlazivanjem MB filtracijom grijanjem na -15C kazi mi koja Fujitsu ili Mitsubishi je ofgovarajucih karaktrestika i koliko bi me dosla montirana?

...s tipfeler masine...
Grijanje na -15 za 1200km + ugradnja (150-200km)
Grijanje na -15 sa ostalim cincilatorima jonizatorima za 1400-1500KM + ugradnja.
A za 1800KM sa ugradnjom ja prosle godine imao ponudu za fujitsu 12ltca,najbolja njihova 12ka,iako mislim da je realna cijena bez akcije 1800 bez ugradnje.

Vidis sta znaci dobar marketing,lg ima odvlazivac,filter,jonizator,stedljiv,necujan.A ustvari to imaju svi,jedino jonizator nemaju svi a on u stvarnosti vrijedi jedno 10-20KM.Na piku jonizatori kostaju od 10KM do 100KM neki ultra mega giga.Volio bih cuti da se neko javi ko je osjetio nesto dobro kad upali jonizator.

Uglavnom to meni najvise lici na prodavanje magle.
Manje više jonizator, bitniji su el. staticki filteri i sl.
drug_profi

#3148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

E jbg ja mislio to sad neka razlika a ono u 5 deka.

...s tipfeler masine...
channel10

#3149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

rovac13 wrote:Uglavnom dok korejci rade marketing,dok kinezi kopiraju odnosno ugradjuju komponente od japanaca naravno jeftinije........za to vrijeme japanci istrazuju nove mogucnosti.........tako mitsubishi sklapa novi uredjaj sa novim gasom r32 i postize haman lude rezultate.
Image

Izgleda necemo jos dugo gledati ove COP vrijednosti koje su danas na trzistu.
A kakve ce biti cijene ovih novih sa R32 :D i kad ce doci na nase trziste?
rovac13

#3150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ko ce ga znat,na svedskom forumu spominju nesto oko 1000€ da kosta u japanu.
Al pitanje je to kad ce nama doci.Tek je predstavljena u japanu.
Fujitsu nocria postoji za japansko trziste vec od 2012.g. sa cop 5,5 ali ne dodje kod nas jos.
Post Reply