ja1977 wrote:grijem cca 130 m2 u dva kruga (za dva sprata)
Trenutno mi je jedina opcija plin.
Da li se isplati ugradnja kotla na struju (kazu cca1600 KM) na taj sistem.
I ako se odlucim da ga imam kao alternativu, da li je jeftinije koristiti to nego plin??
Svako grijanje ovih 130 m2 "na struju" bi za tebe bio lose po kucni budzete ako ces razmisljati da se grijes principu upalis grijac i zagrijes vodu u sistemu i potrosist toliko KW koliki je kapacitet grijaca.
Ali ako uradis jedan "klik" u glavi i pocnes razisljati da postoje i neki drugi izvori za grijanje na struju napravices pun pogodak. Jos ako sve ispratis i nekom racunicom na papiru i budes radio neke analize za period koji dolazi.
Ti bi recimo mogao razmisljati o sistemu Toshibe Estia i grijanje zrak-voda.
Sistem bi ovakvog grijanja bi iskoristio potpuno tvoj sistem koji ima trenutno i dodao na njega svoj "bojler", hidrobox, unutarnju jedinicu (za hladjenje) i vanjsku jedinicu. Mozda bi u nekim prostorijama morao dodati koje rebro na radijatorima ako si stedio
Ulaganja nisu ni mala ali nije sada to ni toliko nedostizno i preskupo ako se dobro iskalkulise.
Trenutno kazes da imas plin uzmes u prosjeku da imamo 4 mjeseca hladne zime i da ti je prosjecni racun za plin 350 KM to ti je nekih 1400 KM pa recimo x 3 godine dobijes cifru od 4200 KM koje si dao na grijanje a pri tom si uvijek pazio na plin samnjivao ga nocu itd. Onda si uvijek u nekom zimskom periodu opterecn da li ce biti plina ili ne hoce li opet poskupiti ili ne i jos kad citas sve i jednu nesrecu koju je izazvao plin ono nije bas jednostavno.
Dakle imamo potrosnju od 4200 KM za 3 godine
Da bi kupio Tosiba Estiu za svoju kucu i ova dva sprata dao bi karikiram nekih 7000-7500 KM. Ali bi zato svoju potrosnju za jedan zimski mjesec sveo na svega 100 KM. Lik mi kaze da u ugovoru stoji da ces se grijati zimi za 60-100 KM i ako racun bude vec sa su spremni da vrate pare i skinu svu svoju opremu i vrate u prvobitno stanje stari sistem.
I onda jednostavno stavis sve na papir ponovo imas 4 mjeseca po 100 KM to je 400 KM i dodas dva mjeseca prelaznog perioda po 50 KM to je ukupno 500 KM. Uzmes onda tri naredne godine i dobices cifru od 1500KM
Saberes svoju potrosnju u nazad 3 godine na plin 4200KM i oduzmes je od ove koju ces trositi naredne 3 godine 1500 KM (maksimalne vrijednosti ali bile bi sigirurno za neki 20-30% nize) dobices nekih 2700 KM koji bi ostali u kucnom budzetu.
A jos dobijas benificije nema straha od zavrtanja plina iz Ukrajine, da ce poskupiti , nema stednje i gledanje jel 18 ili 19 na termostatu ako je zima dovoljan je jedan-dva klika na daljincu da se to promjeni, imas toplu vodu za kupanje bez da se pali bojler i broji potrosene kubike

. Onda jos dobijes konfor da za zaista male pare ohladis kucu tokom ljeta.