Piše specifičnim "malo-roman-malo-esej" stilom, pri čemu su esejistički fragmenti bolji, po mom skromnom mišljenju.
Najpoznatiji roman mu sadrži "ogled o metafizičkom značaju govana".
Moderator: Chloe
funeral blues wrote:Ma, opazila sam trend furanja na Markeza od strane wannabe urbanih i načitanih djevojčuraka, dijeljenjem njegovih citata, uz prigodne selfije sa šoljom kafe na stolu i knjigom kojoj se korice ne vide.Može komotno biti i ''Titovim stazama revolucije''.
![]()
lol, prava sam mahaluša
ExNihilo wrote:Idemo dalje.
Piše specifičnim "malo-roman-malo-esej" stilom, pri čemu su esejistički fragmenti bolji, po mom skromnom mišljenju.
Najpoznatiji roman mu sadrži "ogled o metafizičkom značaju govana".Djevojke koje se žele predstaviti urbanim i sofisticiranim se često furaju na njega.
Milan Kundera?ExNihilo wrote:Jock. Nije naš. A odrekao se i onih čiji jeste.
Edit: Pa, Kundera je.funeral blues wrote:Coetzee?
Bravo.malocvijece wrote:Milan Kundera?ExNihilo wrote:Jock. Nije naš. A odrekao se i onih čiji jeste.
A zar se on odrekao...
Malo si me zbunio s tim citatima s Fejsa
ExNihilo wrote:Bravo.malocvijece wrote:Milan Kundera?ExNihilo wrote:Jock. Nije naš. A odrekao se i onih čiji jeste.
A zar se on odrekao...
Malo si me zbunio s tim citatima s Fejsa![]()
Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose.![]()
Ne.funeral blues wrote:Autor je žena?
Ja ne bih rekla Nepodnošljiva lakoća postojanja, jer mi baš i nije među njegovim najboljim, iako ga obožavam, ali bih među prvih 3-4 knjige , sigurno rekla Šalu. Sad, ako sam radi toga, voabi načitana, lažno urbana i sl. šta moguExNihilo wrote:Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose.![]()
Pa čuj, nekada ti pisac ne legne, ali jasno osjećaš da je njegova književnost vrhunska. S druge strane, nekada uživaš u knjizi, iako znaš da je trivijalna. Primjerice, meni nikada nije Kafka posebno legao. Iako, ne dvojim da je riječ o maestru. S druge strane, uživam čitajući LOTR serijal, iako sam svjestan da je Kafkina književnost daleko iznad. Dakle, ti si u pravu: ima tu ukusa. Ali, treba napraviti distinkciju između ukusa i vrhunske književnosti. Drugim riječima, neću se upirati da je vrhunska književnost nešto što nije, samo zato što mi je leglo. Postoje neki objektivni kriteriji.KatarinaKosaca wrote:Ja ne bih rekla Nepodnošljiva lakoća postojanja, jer mi baš i nije među njegovim najboljim, iako ga obožavam, ali bih među prvih 3-4 knjige , sigurno rekla Šalu. Sad, ako sam radi toga, voabi načitana, lažno urbana i sl. šta moguExNihilo wrote:Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose.![]()
![]()
jednako kao što mi je Koeljo čitljiv, ne drag, nisam oduševljena, ali sasvim čitljiv. Nikako za padanje u nesvjest. Kad bi me netko pitao Orhan Pamuk ili Pablo Coello, ne bih se dvoumila u korist drugog. Pamuk mi nikad nije legao, a sve sam njegove knjige pročitala. Jednako kao što mi u djetinstvu nije legao Branko Ćopić i dok su djeca otkidala na njegove šale i poštapalice, ja sam prevrtala očima.. Ima tu i ukusa..
Vidiš (zaćatačemo temu, ali nema veze, o književnosti pričamo), meni je baš Selimovićeva obrada afirmacije ljubavi i prijateljstva u Tvrđavi divna.. Jer, baš se tako ponaša zaljubljen čovjek "Živjećemo od ljubavi", neko me sa strane to izgleda glupo i smiješno, ali zaljubljenost i ljubav upravo jesu takve. Ili kako napisa Momo Kapor... prestane čovjek tako u nekom peridou života da čita, jednako kao što prestane da se zaljubljuje i pravi budalu od sebeExNihilo wrote:A jedan od njih jeste to da je kvalitetna književnost uvijek prizemna, što Kundera i Koeljo nisu. Njih dvojica uživaju u razbacivanju svečanim frazama, idealizacijama i čistom patetikom. Nekada se na ta pretjerivanja može i zažmiriti, ako ostatak djela iznese kvalitet. Primjer, Selimović u Tvrđavi idealizira ljubav Ahmeta i Tijane do povraćanja. Rečenice tipa "Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav" ili "Živjet ćemo od ljubavi" su bljutave, skoro sramotne za ozbiljnog književnika. Ali, Tvrđava se iskupljuje zato što u prvi plan gura ipak bolje obrađene teme. Problem nastaje kad u prvi plan guraš patetiku, ili komplet djelo zasnivaš na istoj, a sve ostalo postaje tek neki lajtmotiv, što je modus operandi ove dvojice.
Ne kažem ja da njih ne treba čitati. Štaviše, mislim da oni služe kao odlična tranzicija ka kvalitetnijoj književnosti. Ali, hajde da ne svodimo vrhunsku književnost na "cry me a river". Jer, samo je korak od toga do "Balaševića u čitanke".
Da ne tušim više...my 2 cents.
funeral blues wrote:@malocvijece, daj još neki konkretniji hint, ovo je previše uopšteno.
malocvijece wrote:funeral blues wrote:@malocvijece, daj još neki konkretniji hint, ovo je previše uopšteno.
Hint je veeeeliki roman u svakom smislu
Drugi hint: prepoznatljiv je i po originalnom naslovu a ne samo po prijevodima naslova.