Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
ExNihilo

#3126 Re: Kviz "Književnost"

Post by ExNihilo »

Idemo dalje.

Piše specifičnim "malo-roman-malo-esej" stilom, pri čemu su esejistički fragmenti bolji, po mom skromnom mišljenju.
Najpoznatiji roman mu sadrži "ogled o metafizičkom značaju govana". :D Djevojke koje se žele predstaviti urbanim i sofisticiranim se često furaju na njega. :oops:
funeral blues

#3127 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Markez?
ExNihilo

#3128 Re: Kviz "Književnost"

Post by ExNihilo »

Nije Markez, ovaj je još živ. I nije tako dobar pisac. :D
funeral blues

#3129 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Ma, opazila sam trend furanja na Markeza od strane wannabe urbanih i načitanih djevojčuraka, dijeljenjem njegovih citata, uz prigodne selfije sa šoljom kafe na stolu i knjigom kojoj se korice ne vide. :mrgreen: Može komotno biti i ''Titovim stazama revolucije''. :mrgreen:
lol, prava sam mahaluša :mrgreen:
funeral blues

#3130 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Nije valjda Koeljo? :-?
ExNihilo

#3131 Re: Kviz "Književnost"

Post by ExNihilo »

funeral blues wrote:Ma, opazila sam trend furanja na Markeza od strane wannabe urbanih i načitanih djevojčuraka, dijeljenjem njegovih citata, uz prigodne selfije sa šoljom kafe na stolu i knjigom kojoj se korice ne vide. :mrgreen: Može komotno biti i ''Titovim stazama revolucije''. :mrgreen:
lol, prava sam mahaluša :mrgreen:

Istina, i na njega se furaju. I na Selimovića. A, treći je ovaj kojeg ja tražim. :D

Nije Koeljo. Ali mu prezime počinje istim slovom. :D
malocvijece

#3132 Re: Kviz "Književnost"

Post by malocvijece »

ExNihilo wrote:Idemo dalje.

Piše specifičnim "malo-roman-malo-esej" stilom, pri čemu su esejistički fragmenti bolji, po mom skromnom mišljenju.
Najpoznatiji roman mu sadrži "ogled o metafizičkom značaju govana". :D Djevojke koje se žele predstaviti urbanim i sofisticiranim se često furaju na njega. :oops:

Jel naš?
ExNihilo

#3133 Re: Kviz "Književnost"

Post by ExNihilo »

Jock. Nije naš. A odrekao se i onih čiji jeste. :D
malocvijece

#3134 Re: Kviz "Književnost"

Post by malocvijece »

ExNihilo wrote:Jock. Nije naš. A odrekao se i onih čiji jeste. :D
Milan Kundera?
A zar se on odrekao...

Malo si me zbunio s tim citatima s Fejsa :D
Comandini

#3135 Re: Kviz "Književnost"

Post by Comandini »

Kundera
funeral blues

#3136 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Coetzee?
funeral blues

#3137 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

funeral blues wrote:Coetzee?
Edit: Pa, Kundera je.
ExNihilo

#3138 Re: Kviz "Književnost"

Post by ExNihilo »

malocvijece wrote:
Milan Kundera?
A zar se on odrekao...

Bravo. :D

Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose. :D :D
malocvijece

#3139 Re: Kviz "Književnost"

Post by malocvijece »

ExNihilo wrote:
malocvijece wrote:
Milan Kundera?
A zar se on odrekao...

Bravo. :D

Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose. :D :D

Bravo ja! Sjedi pet :D

Je li sad ja postavljam pitanje?

Skoro sam o tom velikom (u svakom smislu) romanu procitala sljedece: "Slomit ce vam srce na komadice i opet ga sastaviti"
funeral blues

#3140 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Autor je žena?
malocvijece

#3141 Re: Kviz "Književnost"

Post by malocvijece »

funeral blues wrote:Autor je žena?
Ne.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3142 Re: Kviz "Književnost"

Post by KatarinaKosaca »

ExNihilo wrote:Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose. :D :D
Ja ne bih rekla Nepodnošljiva lakoća postojanja, jer mi baš i nije među njegovim najboljim, iako ga obožavam, ali bih među prvih 3-4 knjige , sigurno rekla Šalu. Sad, ako sam radi toga, voabi načitana, lažno urbana i sl. šta mogu :roll:
jednako kao što mi je Koeljo čitljiv, ne drag, nisam oduševljena, ali sasvim čitljiv. Nikako za padanje u nesvjest. Kad bi me netko pitao Orhan Pamuk ili Pablo Coello, ne bih se dvoumila u korist drugog. Pamuk mi nikad nije legao, a sve sam njegove knjige pročitala. Jednako kao što mi u djetinstvu nije legao Branko Ćopić i dok su djeca otkidala na njegove šale i poštapalice, ja sam prevrtala očima.. Ima tu i ukusa..
ExNihilo

#3143 Re: Kviz "Književnost"

Post by ExNihilo »

KatarinaKosaca wrote:
ExNihilo wrote:Kad vam žensko kaže da joj je najdraža knjiga Nepodnošljiva lakoća postojanja, bježite koliko vas noge nose. :D :D
Ja ne bih rekla Nepodnošljiva lakoća postojanja, jer mi baš i nije među njegovim najboljim, iako ga obožavam, ali bih među prvih 3-4 knjige , sigurno rekla Šalu. Sad, ako sam radi toga, voabi načitana, lažno urbana i sl. šta mogu :roll:
jednako kao što mi je Koeljo čitljiv, ne drag, nisam oduševljena, ali sasvim čitljiv. Nikako za padanje u nesvjest. Kad bi me netko pitao Orhan Pamuk ili Pablo Coello, ne bih se dvoumila u korist drugog. Pamuk mi nikad nije legao, a sve sam njegove knjige pročitala. Jednako kao što mi u djetinstvu nije legao Branko Ćopić i dok su djeca otkidala na njegove šale i poštapalice, ja sam prevrtala očima.. Ima tu i ukusa..
Pa čuj, nekada ti pisac ne legne, ali jasno osjećaš da je njegova književnost vrhunska. S druge strane, nekada uživaš u knjizi, iako znaš da je trivijalna. Primjerice, meni nikada nije Kafka posebno legao. Iako, ne dvojim da je riječ o maestru. S druge strane, uživam čitajući LOTR serijal, iako sam svjestan da je Kafkina književnost daleko iznad. Dakle, ti si u pravu: ima tu ukusa. Ali, treba napraviti distinkciju između ukusa i vrhunske književnosti. Drugim riječima, neću se upirati da je vrhunska književnost nešto što nije, samo zato što mi je leglo. Postoje neki objektivni kriteriji.

A jedan od njih jeste to da je kvalitetna književnost uvijek prizemna, što Kundera i Koeljo nisu. Njih dvojica uživaju u razbacivanju svečanim frazama, idealizacijama i čistom patetikom. Nekada se na ta pretjerivanja može i zažmiriti, ako ostatak djela iznese kvalitet. Primjer, Selimović u Tvrđavi idealizira ljubav Ahmeta i Tijane do povraćanja. Rečenice tipa "Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav" ili "Živjet ćemo od ljubavi" su bljutave, skoro sramotne za ozbiljnog književnika. Ali, Tvrđava se iskupljuje zato što u prvi plan gura ipak bolje obrađene teme. Problem nastaje kad u prvi plan guraš patetiku, ili komplet djelo zasnivaš na istoj, a sve ostalo postaje tek neki lajtmotiv, što je modus operandi ove dvojice.

Ne kažem ja da njih ne treba čitati. Štaviše, mislim da oni služe kao odlična tranzicija ka kvalitetnijoj književnosti. Ali, hajde da ne svodimo vrhunsku književnost na "cry me a river". Jer, samo je korak od toga do "Balaševića u čitanke".

Da ne tušim više...my 2 cents. :D
funeral blues

#3144 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

@malocvijece, daj još neki konkretniji hint, ovo je previše uopšteno. :)
KatarinaKosaca

#3145 Re: Kviz "Književnost"

Post by KatarinaKosaca »

ExNihilo wrote:A jedan od njih jeste to da je kvalitetna književnost uvijek prizemna, što Kundera i Koeljo nisu. Njih dvojica uživaju u razbacivanju svečanim frazama, idealizacijama i čistom patetikom. Nekada se na ta pretjerivanja može i zažmiriti, ako ostatak djela iznese kvalitet. Primjer, Selimović u Tvrđavi idealizira ljubav Ahmeta i Tijane do povraćanja. Rečenice tipa "Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav" ili "Živjet ćemo od ljubavi" su bljutave, skoro sramotne za ozbiljnog književnika. Ali, Tvrđava se iskupljuje zato što u prvi plan gura ipak bolje obrađene teme. Problem nastaje kad u prvi plan guraš patetiku, ili komplet djelo zasnivaš na istoj, a sve ostalo postaje tek neki lajtmotiv, što je modus operandi ove dvojice.

Ne kažem ja da njih ne treba čitati. Štaviše, mislim da oni služe kao odlična tranzicija ka kvalitetnijoj književnosti. Ali, hajde da ne svodimo vrhunsku književnost na "cry me a river". Jer, samo je korak od toga do "Balaševića u čitanke".

Da ne tušim više...my 2 cents. :D
Vidiš (zaćatačemo temu, ali nema veze, o književnosti pričamo), meni je baš Selimovićeva obrada afirmacije ljubavi i prijateljstva u Tvrđavi divna.. Jer, baš se tako ponaša zaljubljen čovjek "Živjećemo od ljubavi", neko me sa strane to izgleda glupo i smiješno, ali zaljubljenost i ljubav upravo jesu takve. Ili kako napisa Momo Kapor... prestane čovjek tako u nekom peridou života da čita, jednako kao što prestane da se zaljubljuje i pravi budalu od sebe :D I to je u Tvrđavi savršeno prikazano..I to čudno prijateljstvo sa čudakom Mahmutom Neretnjakom, isto promovira prijateljstvo.. like sa moje strane
Sad što se tiče Koelja i Kundere, ja ih nikako ne mogu u isti red i isti koš. Kundera do savršenstva opisuje , gotovo filozofski, okolnosti i utjecaj okolnosti na čovjekov život (prvenstveno mislim na njegove kratke priče i Šalu, NLP , kako napisah mi nije omiljena, kao ni posljednja njegova knjiga pisana na francuskom), naročito kao socijalizam, sistem utječe na čovjeka, njegovu dusbinu, opisuje diktarutu, lighjt zabranu religije, nepotpunu nego onako baš nešto kao što smo i mi imali, utoliko mi je u tim pričama i Šali Kundera genijalan, zaista..
E, sad Koeljo, jednostavno i samo čitljiv. i Nemam sumnje da je Pamuk za njega pisac sa velikim P, zato is pomenuh ukuse, što meni Pamuk nije legao koliko sam god pokušavala, a Koelja mogu pročitati, kupim svaku njegovu knjigu. ..
funeral blues

#3146 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Nije Kundera toliko loš. Šala, pogotovo. :thumbup:
Daleko od Koelja, od kojeg mi je jedino Bazduljka izaziva veći facepalm. :mrgreen:
malocvijece

#3147 Re: Kviz "Književnost"

Post by malocvijece »

funeral blues wrote:@malocvijece, daj još neki konkretniji hint, ovo je previše uopšteno. :)

Hint je veeeeliki roman u svakom smislu :)
Drugi hint: prepoznatljiv je i po originalnom naslovu a ne samo po prijevodima naslova.
funeral blues

#3148 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Veliki Gatsby? :mrgreen:
KatarinaKosaca

#3149 Re: Kviz "Književnost"

Post by KatarinaKosaca »

Great expectations od Charles Dickens-a?
sadmire

#3150 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

malocvijece wrote:
funeral blues wrote:@malocvijece, daj još neki konkretniji hint, ovo je previše uopšteno. :)

Hint je veeeeliki roman u svakom smislu :)
Drugi hint: prepoznatljiv je i po originalnom naslovu a ne samo po prijevodima naslova.

Hintovi su i dalje uopsteni, ne govore nista ni o sadrzaju djela ni o piscu i u principu su nejasni svakome osim postavljacu pitanja. Al dobro, i davanje hintova je umjetnost sama za sebe a ponekad je i otezano zbog specificnosti pitanja.
Uglavnom, po ovome sto je napisano, mogao bi komotno biti i Don Kihot i jos puno, puno romana...

Mada, kad bolje razmislim, velika ocekivanja mi se cine kao moguc odgovor i ako jest, povlacim sve gore napisano.
Post Reply