ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
semirsar

#3126 Re: ZOBS

Post by semirsar »

vješalica wrote:
_Reds_ wrote:Automobil je lična imovina, i logično da za pretres morate imati nalog.
vas 100% diakutanata na temu pretresa ne zna bi da postoji usmeni nalog a kamoli sta drugo
ali ima prvi put uvijek
pogzovo kod ovih szo postave pitanjenpa sami sebi odgivaraju
lakrdija

a kod pisanog naloga kao i ismenog vas 1000% nema pojma ni koji se zakoni koriste ni ko vraiprehled nego miaalite da su ovlastenja polivijskih sluzbenika podijeljena i kako kome uskracena zavisno od tog jesu li u jedinici ppdrske ili nesto drugo
frizerska posla
Priznajem, u dilemi sam, nisam upoznat sa tim, moze li link na zakon uredbu ili kakogod se to zove?
Kako sam te razumio, svaki policajac me moze zaustaviti na ulici i pretresati i mene i vozilo, bez nekog posebnog osnova.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3127 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

naravno da moze,osnov je da si sumnjiv...mogu te i zadrzati u pritvoru 12 sati po istom osnovu.poslije ih mozes tuziti :-D
semirsar

#3128 Re: ZOBS

Post by semirsar »

bitanga_sa_otesa wrote:naravno da moze,osnov je da si sumnjiv...mogu te i zadrzati u pritvoru 12 sati po istom osnovu.poslije ih mozes tuziti :-D
pa jbt, za 1.maj ja u gradu nidje zive duse, zabradatio, rascupan, AC/DC tresti kroz otvoren prozor... znaci, vile su me pronosale pokraj par patrola :lol:
bitanga_sa_otesa

#3129 Re: ZOBS

:lol: :lol:
_Reds_

#3130 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

E pametnjakovicu da vidim sto ce mi drot uci u stan sa tim tvojim usmenim nalogom.

Ustvari moze uci, ali ce vjerovatno biti suspendovan.

Makar ja bio 100 puta sumnjiv. Tako i bilo kakv pretres bez naloga se na sudu ne uzima kao releventan.

Uostalom vrli pravilče daj nam te čalnove zakone jer smo mi ovce očigledno.
bitanga_sa_otesa

#3131 Re: ZOBS

ko je uopste pricao o pretresu stana ?? :roll: :roll:
BadBoy

#3132 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Koga zanima više o pretresanju stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari može pogledati od člana 65. do člana 78. Zakona o krivičnom postupku FBiH, sve piše. Pretres nije isto što i pregled. Na ovog ofingera ili vješalicu šta god ne treba se ni obazirati kad ne može tri riječi bez greške otkucati, samo zna vrijeđati.
edo_79

#3133 Re: ZOBS

Post by edo_79 »

vješalica wrote:
_Reds_ wrote:Automobil je lična imovina, i logično da za pretres morate imati nalog.
vas 100% diakutanata na temu pretresa ne zna bi da postoji 1- usmeni nalog a kamoli sta drugo
ali ima prvi put uvijek pogzovo kod ovih szo postave pitanjenpa sami sebi odgivaraju lakrdija

2- a kod pisanog naloga kao i ismenog vas 1000% nema pojma ni koji se zakoni koriste ni ko vraiprehled nego miaalite da su ovlastenja polivijskih sluzbenika podijeljena i kako kome uskracena zavisno od tog jesu li u jedinici ppdrske ili nesto drugo
frizerska posla
Hajdemo po redu ;)

1 - Usmeni nalog ima svako službeno lice saobraćajne policije za PREGLED vozila (posjedovanje zakonski obavezne opreme, tehničke ispravnosti vozila, psiho-fizičkog stanja vozača) i to niko ne spori, ali nijedno službeno lice saobraćajne policije ne može da vrši PRETRES vozila bez pismenog naloga koji mu služi kao osnov za vršenje radnje PRETRESA vozila jer se radi o privatnoj svojini, a ne o državnom vlasništvu.

2 - Ukoliko te na ulici zaustave pripadnici jedinice podrške, koji nose karakteristične uniforme i oznake, naravno da te ljudi nisu zaustavili da vide jel imaš trokut i prvu pomoć, i samo njihovo prisustvo znači pojačane ili vanredne mjere kontrole, te je stoga sve više nego jasno. Čike te fino zaustave, dobro veče, dobro veče (kao što su mene jednom), čiko ti lijepo kaže da je pojačana kontrola vozila, ili vanredna mjera, pregledaju ljudi fino i tebe i vozilo, i ukoliko je sve uredno (nisu našli ono što traže) sretan put i prijatno. Jebe se njemu za trokut, prvu pomoć, i te nebuloze.
semirsar

#3134 Re: ZOBS

Post by semirsar »

edo_79 wrote:
vješalica wrote:
vas 100% diakutanata na temu pretresa ne zna bi da postoji 1- usmeni nalog a kamoli sta drugo
ali ima prvi put uvijek pogzovo kod ovih szo postave pitanjenpa sami sebi odgivaraju lakrdija

2- a kod pisanog naloga kao i ismenog vas 1000% nema pojma ni koji se zakoni koriste ni ko vraiprehled nego miaalite da su ovlastenja polivijskih sluzbenika podijeljena i kako kome uskracena zavisno od tog jesu li u jedinici ppdrske ili nesto drugo
frizerska posla
Hajdemo po redu ;)

1 - Usmeni nalog ima svako službeno lice saobraćajne policije za PREGLED vozila (posjedovanje zakonski obavezne opreme, tehničke ispravnosti vozila, psiho-fizičkog stanja vozača) i to niko ne spori, ali nijedno službeno lice saobraćajne policije ne može da vrši PRETRES vozila bez pismenog naloga koji mu služi kao osnov za vršenje radnje PRETRESA vozila jer se radi o privatnoj svojini, a ne o državnom vlasništvu.

2 - Ukoliko te na ulici zaustave pripadnici jedinice podrške, koji nose karakteristične uniforme i oznake, naravno da te ljudi nisu zaustavili da vide jel imaš trokut i prvu pomoć, i samo njihovo prisustvo znači pojačane ili vanredne mjere kontrole, te je stoga sve više nego jasno. Čike te fino zaustave, dobro veče, dobro veče (kao što su mene jednom), čiko ti lijepo kaže da je pojačana kontrola vozila, ili vanredna mjera, pregledaju ljudi fino i tebe i vozilo, i ukoliko je sve uredno (nisu našli ono što traže) sretan put i prijatno. Jebe se njemu za trokut, prvu pomoć, i te nebuloze.
e to sto kaze @edo_79 je ono sto ja pamtim jos iz onog vakta :lol:
jes narodna milicija bila jedna od najzajbanijih milicija na ovoj ludoj planeti, ipak se tada vise drzalo do reda i zakona nego do cvajncika :thumbup:
Nisam ni do danaske nabas'o na ove iz vjesticinih postova, ne bih vala ni volio, morebit ona jest, otud ozlojedjenost valjda zbog detaljnih pretraga :mrgreen:
sheikh

#3135 Re: ZOBS

Post by sheikh »

Jučer zaprimio kaznu radar 13km'h prešao ograničenje. 50KM kazna. Jel do mene ili je bila niža kazna ranije?
mrsamras

#3136 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Nekad bila, sad se samo spominje :D
edo_79

#3137 Re: ZOBS

Post by edo_79 »

sheikh wrote:Jučer zaprimio kaznu radar 13km'h prešao ograničenje. 50KM kazna. Jel do mene ili je bila niža kazna ranije?
Do tebe prijatelju .... u mene stari popio kaznu od petobanke za 12 preko ograničenja ako ti je kakva utjeha, neće te niko dirat ukoliko si unutar 10 km preko, čim pređeš 1 ili 2 preko tih 10 ode petobanka ;-)
Dzontra_Volta

#3138 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

edo_79 wrote:
sheikh wrote:Jučer zaprimio kaznu radar 13km'h prešao ograničenje. 50KM kazna. Jel do mene ili je bila niža kazna ranije?
Do tebe prijatelju .... u mene stari popio kaznu od petobanke za 12 preko ograničenja ako ti je kakva utjeha, neće te niko dirat ukoliko si unutar 10 km preko, čim pređeš 1 ili 2 preko tih 10 ode petobanka ;-)
Ako platiš na vrijeme, samo 25 KM.
edo_79

#3139 Re: ZOBS

Post by edo_79 »

Dzontra_Volta wrote:
edo_79 wrote:
I to si u pravu :D :thumbup:
mrsamras

#3140 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

K'o na Top-shop, ako uplatite odmah dobijate u pola cijene :D
kakavdanakneiskustvu

#3141 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

bila je prije 30 km ako je prekrsaj bio van naseljenog mjesta
channel10

#3142 Re: ZOBS

Post by channel10 »

Dzontra_Volta wrote:
edo_79 wrote:
25+3,6+1,8 ili 2= cca 30 kema

Znaci ista kazna, ali se placa po punoj cijeni starog zakona :)
Dzontra_Volta

#3143 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote:
Dzontra_Volta wrote: Ako platiš na vrijeme, samo 25 KM.

Šta je ovo 3,6 + 1,8 ili 2?
tempuser

#3144 Re: ZOBS

Post by tempuser »

edo_79 wrote:
Lupas gluposti napamet. Svaki policajac tj policijski sluzbeni odnosno sluzbeno ovlasteno lice ima iste ovlasti, kojoj organizacionoj jedinici pripadaju i kakve oznake imaju nema nikakve veze sa tim niti su gradjani obavezni da raspoznaju razlike.
Dobro neko napisa, sve pravnici sa poteza Kobiljaca - Travnik, ali sta fascinira je da je XXI vijek, svi zakoni dostupni na internetu, a ljudi i dalje napamet pisu po forumima.

Zakon o policijskim sluzbenicima FBiH

Član 10.
Policijske ovlasti propisane ovim Zakonom
(1) Pored dužnosti i ovlasti propisanih ZKP-om, policijskim službenicima, odnosno policijskom
organu radi sprečavanja krivičnih djela i održavanja javnog reda i mira, ovim Zakonom daju se
sljedeće policijske ovlasti:
1. provjera i utvrđivanje identiteta osoba i stvari;
2. obavljanje razgovora;
3. privođenje;
4. potraga za osobama i stvarima;
5. privremeno ograničavanje slobode kretanja;
6. izdavanje upozorenja i naredbi;
7. privremeno oduzimanje predmeta;
8. privremeno korištenje tuđih vozila i komunikacijskih sredstava;
9. pregled osoba, stvari i prijevoznih sredstava;
10. audio i videosnimanje na javnim mjestima;
11. upotreba sile;
12. obrada osobnih podataka i vođenje evidencija;
13. zaprimanje prijava.

(2) Ovlasti koje su policijskim službenicima, odnosno policijskom organu date ovim Zakonom
mogu se ograničiti zakonom kojim se taj organ uspostavlja .

Član 25.
Uvjeti za pregled
(1) Policijski službenik ovlašten je da izvrši pregled osobe, predmeta koji osoba nosi sa sobom i prometnog sredstva kada je to neophodno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni u prostoru ili objektu ili koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugu osobu ili za samoozljeđivanje.
(2) Pregled osobe u svrhu iz stava 1. ovog člana obuhvata uvid u sadržaj njezine odjeće i obuće.
(3) Pregled saobraćajnog sredstva u svrhu iz stava 1. ovog člana obuhvata pregled svih otvorenih i zatvorenih prostora, prometnog sredstva i predmeta koji se njime prevoze.
(4) Pregled predmeta koje osoba nosi sa sobom obuhvata pregled predmeta koji su kod osobe ili u njezinoj neposrednoj blizini, ili predmeta osobe po čijem se nalogu i u čijoj se pratnji prevoze.
(5) Pregled osobe obavlja osoba istog spola, izuzev u slučajevima kada je neophodan hitan pregled osobe kako bi joj se oduzelo oružje ili drugi predmeti kojima se može izvesti napad na drugu osobu ili samopovređivanje.
(6) Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička pomagala i službene pse.

Svaki policajac, od prasinara preko saobracajca i inspektora do specijalca FUP-a ima iste ovlasti za pretres samo je pitanje da li su se stekli zakonski uslovi za to i obaveze nakon primjene ovlasti (obrazlozenje za primjenu te ovlasti, sl. zabiljeske, izvestaji, elem papirologija).
channel10

#3145 Re: ZOBS

Post by channel10 »

Dzontra_Volta wrote:
channel10 wrote:

3,6 su sudski troškovi,a ovo drugo su troškovi uplate u banci.
kakavdanakneiskustvu

#3146 Re: ZOBS

channel10 wrote:
Dzontra_Volta wrote:
channel10 wrote: Ako platiš na vrijeme, samo 25 KM.

3,6 su sudski troškovi,a ovo drugo su troškovi uplate u banci.[/quote]

nisu baš sudski nego troškovi postupka,tačnije slanja pošiljke
channel10

#3147 Re: ZOBS

Post by channel10 »

Nećemo biti cjepidlake :). Uglavnom i to treba platiti da bi se "riješio" kazne.
kakavdanakneiskustvu

#3148 Re: ZOBS

channel10 wrote:Nećemo biti cjepidlake :). Uglavnom i to treba platiti da bi se "riješio" kazne.
:thumbup:
Dzontra_Volta

#3149 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote:
Dzontra_Volta wrote:
channel10 wrote: 25+3,6+1,8 ili 2= cca 30 kema

3,6 su sudski troškovi,a ovo drugo su troškovi uplate u banci.
Nisam znao za te troškove postupka.
A promijeni banku, jer te ta dobro dere. U mojoj su troškovi 30 ili 60 feninga (zavisno je li budžetski račun na mojoj ili drugoj banci).
_Reds_

#3150 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Znaci ista kazna, ali se placa po punoj cijeni starog zakona :)[/quote]

Šta je ovo 3,6 + 1,8 ili 2?[/quote]
3,6 su sudski troškovi,a ovo drugo su troškovi uplate u banci.[/quote]

kakvi sudski troskovi ?? STa je tu bilo na sudu ??
Post Reply