Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Suti i trpi

#3126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

seln wrote:
Pedja Kojovic wrote: Onaj ko ne misli da je doslo vrijeme da nacionaliste posaljemo na smetljiste istorije moze ili da glasa za ove na vlasti ili da ne glasa-svodi se na isto.
...ili da glasa za neku drugu opozicionu partiju. NS, hvala bogu, nije jedina.
Jesam li ovo lijepo rek'o, ha...jesam li? :wink:
Bolje bilo koja opoziciona stranka nego DOKAZANO kriminalna vladajuca stranka ;-) .
klixober

#3127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

Pedja,zasto vas nema na podrucju zapadne Hercegovine?
Mislim,mozda NS postoji tamo,ali ne vidim da ste uopste aktivni na tom podrucju,a ni koaliciju sa nekom vecinski hrvatskom strankom ne uzimate u obzir,kao sto ste koalirali sa Krsmanovicem u RS..
Dozer

#3128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Mozda nisam bio sasvim jasan sa svojim prethodnim pitanjima, ali upravo sam predvidio ovakve odgovore...
Ici cu redom, mozda tada bude jasnije na sta mislim kada postavljam pitanje "kako"...

Pedja Kojovic wrote:
* 15 godina nasih zivota je potroseno na nacionalizam - Polovicno tacno. 20 godina je tacnije.
* Milijarde dolara medjunarodne pomoci su pokradene - Vrlo tacno, a preciznije - izmedju 6 i 8 milijardi $.
* Politicari zive u svijetu koji je potpuno - i pravno i materijalno - drugaciji od onoga u kome zivimo mi. Nemaju ni zrno moralno odgovornosti. Poput termita "razvlace" ono malo drzavne imovine koja je ostala neprivatizovana. Budzet smatraju svojim dzeparcem. - 100% tacno.
* Psiholoski Berlinski Zid izmedju Sarajeva i Banjaluke je sve visi i visi. - Djelimicno tacno. Razlog je sto politika RS-a (trenutno SNSD, PDP i sl., a ranije znamo ko), a i njihovih pajdasa u FBiH (SDA, SBiH, HDZ's) medijski to prikazuje tako i na taj nacin sve mladje generacije "pumpa" s tim, racunajuci da su oni buduca snaga koja ce njima osiguravati vlast. I to rade uspjesno. Ali, dobar dio starijih, od 33-55, uopste ne razmislja tako. Ravnodusni su (sto ne valja) kao ista starosna kategorija u FBiH.
* Propagandne lazi su na putu da postanu "zvanicne istorije". - Tacno, ali zavisi kako gdje i koliko (ruralno - urbano).

* Mi smo u ovo usli sa zeljom da pokusamo zaustaviti taj proces. - I to je OK.
* Mi mislimo da je doslo vrijeme da protjeramo medjuetnicku mrznju, sukobe na nacionalnoj i entitetskoj osnovi - Kako? Kojim aktivnostima? A sve pobrojano zajedno nikako ne moze - posto se misli na sukobe izmedju Bosnjaka, Srba i Hrvata u okviru BiH, tada to mogu biti samo sukobi na etnickoj/narodnoj osnovi i entitetskoj, nikako na nacionalnoj. Ako cemo pricati o sukobima na nacionalnoj osnovi, onda mozemo pricati samo o medjudrzavnim sukobima na relacijama BiH-Srbija, BiH-Hrvatska, BiH-Grcka, BiH-Kina, itd.
* Da je doslo vrijeme da kriminalci idu u zatvor - Krajnje vrijeme, ali da li po NS u te kriminalce spadaju i politicki kriminalci i nalogodavci, ili "samo" kriminalci?,
* Da se moze zivjeti od svog rada, da skole obrazuju djecu za buducnost a ne da od njih proizvode poslusne glasace sadasnjih vlastodrzaca - Apsolutno tacno. Ostaje nejasno sta bi KONKRETNO NS mijenjala na tom polju?
* Mi hocemo BiH kao zemlju ravnopravnih gradjana i naroda. - Zar to nije i sada, bar na papiru i po postojecem Ustavu? S druge strane, svi smo mi gradjani ove zemlje, bez obzira kojem narodu pripadamo, pa je logicno pitanje - da li gradjanska drzava moze postojati i opstati ako se zadrzavaju etnicki principi?

Dakle, stvar je vrlo jednostavna (kako da nije...). Nasa stranka i NSP su dvije partije koje djelju na cijeloj teritoriji BiH, mi okupljamo ljude i u FBIH i u RS- u koji misle da ovako kao do sada vise ne moze i da se stvari moraju mjenjati - KAKO, NA KOJI NACIN, KOJIM AKTIVNOSTIMA?, da se politika sukoba mora zamjeniti politikom dogovora - KOJI SU KORACI DA SE OVO OSTVARI?, da se medjuetnicke tenzije moraju smanjiti mjerama povjerenja - KOJE SU TO MJERE?, da je ekonomski razvoj zemlje i poboljsanje zivotnog standarda prioritet - I OPET - KAKO, KOJIM AKTIVNOSTIMA, KAKVIM ZAKONIMA?, da je putokaz u kojem pravcu trebamo sprovoditi reforme ulazak BiH u EU i NATO - OK, mada ni ovo ne treba postavljati i posmatrati kao sveto slovo, jer prethodne stvari su neuporedivo bitnije za BiH....
* Mi obecavamo da cemo se bespostedno boriti protiv kriminala i korupcije i da cemo sprovesti siroku i duboku moralnu reformu zemlje - It would be great! Ali, i opet - KAKO, KOJIM POTEZIMA, AKCIJAMA, KAKVIM NOVIM i DRUGACIJIM ZAKONIMA, KAKVIM PROJEKTIMA...?

Nase politike su radjene na realnim ekonomskim osnovama u saradnji sa domacim i stranim strucnjacima. Potom su Ponovo pregledane od strane nezavisnih-nestranackih strucnjaka. Mi ne nudimo med i mlijeko. - Posteno. Jos samo ostaje da nam se pojasni na koji nacin ce se ove politike sprovesti u djelo...
Glasati za nas zahtijeva hrabrost. Zahtijeva da u sebi skupis svu snagu i vjeru i glasas za nesto potpuno drugacije od ovoga do sada. - Ko je imalo pametan, a nije na neki nacin direktno ili indirektno involviran u dosadasnju i trenutnu vlast, njemu ne treba nikakva hrabrost da glasa za bilo koga...
Mi jasno kazemo; sprovodjenje reformi bice tesko (I TE KAKO...), ali ce onda biti bolje i bice bolje za sve (SAMO AKO SU VEC SADA JASNO DEFINISANI NACINI DOSTIZANJA TOGA "BOLJE ZA SVE"). (Onima kojima je u sadasnjem sistemu dobro mi ne nudimo nista. Dapace. Mi smo im prijetnja i zato ce oni svoj status braniti svim mogucim sredstvima). - Bez ikakve sumnje. Cak, u slucaju da ovi na vlasti zaista uvide da ce biti pometeni iz fotelja, a po logici bi to znacilo i da bi mnogi od njih bili pometeni i u zatvore, uz oduzimanje poprilicne kolicine imovine, ja se ne bih smjeo kladiti da u nekom momentu nece pasti i neka opozicijska glava. Ipak su miljarde u pitanju. Raznih valuta.

* Mi mislimo da je doslo vrijeme - definitivno jeste.
Onaj ko ne misli da je doslo vrijeme da nacionaliste posaljemo na smetljiste istorije moze ili da glasa za ove na vlasti ili da ne glasa-svodi se na isto. - 100% tacno.
U svakom slucaju, buducnost ove zemlje je u rukama glasaca. - Kao i do sada. Dakle - opet 100% tacno.

Da se ne zavaravamo, svaka organizacija, pa i politicka ili pogotovo politicka, mora imati jasno definisane bar 3 stvari - vizija, ciljevi i strategija postizanja ciljeva. Ja trenutno vidim da NS ima viziju i ciljeve, ali nedostaje najbitnija stvar, a to je ta strategija...A bez toga, nista ni od vizije ni od ciljeva...
Last edited by Dozer on 24/06/2010 12:30, edited 2 times in total.
Abacija

#3129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Zasto branioci NS-a ne odgovore na kriticka pitanja koja sam npr. ja do sada postavio? Usutite se par dana pa onda nastavite sa ispaljivanjem parola podrske. Licna podrska nisu nikakvi argumenti.
red label

#3130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

Pedja Kojovic wrote: Entitetsko glasanje ne smije biti zloupotrebljavano kao do sada. Ono treba postojati samo za vrlo mali broj, vrlo precizno odredjeni broj pitanja.
Entitetsko glasanje je pravo a pravo se ne može zloupotrebljavati.
Missim da RS neće pristati ni na kakvo sužavanje entitetskog glasanja a ako se Federacija smatra oštećenom postojanjem entitetskog glasanja , samostalan put joj je uvijek otvoren i to će biti toplo pozdravljeno od građana i vlasti RS.
Last edited by red label on 24/06/2010 13:18, edited 1 time in total.
Abacija

#3131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

red label wrote:
Pedja Kojovic wrote: Entitetsko glasanje ne smije biti zloupotrebljavano kao do sada. Ono treba postojati samo za vrlo mali broj, vrlo precizno odredjeni broj pitanja.
Missim da RS neće pristati ni kakvo sužavanje entitetskog glasanja a ako se Federacija smatra oštećenom postojanjem entitetskog glasanja , samostalan put joj je uvijek otvoren i to će biti toplo pozdravljeno od građana i vlasti RS.
Hoces reci da za tebe samostalnost znaci BiH bez pc-a? Koja destruktivnost pucanstva u pc-u?

Samo se pitam sto se dosad nisu samoukinuli... :-)
red label

#3132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

Abacija wrote:
red label wrote:
Missim da RS neće pristati ni kakvo sužavanje entitetskog glasanja a ako se Federacija smatra oštećenom postojanjem entitetskog glasanja , samostalan put joj je uvijek otvoren i to će biti toplo pozdravljeno od građana i vlasti RS.
Hoces reci da za tebe samostalnost znaci BiH bez pc-a? Koja destruktivnost pucanstva u pc-u?

Samo se pitam sto se dosad nisu samoukinuli... :-)
Ne BiH nego entitet Federacija BiH što i jasno piše.
Abacija

#3133 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

red label wrote: Ne BiH nego entitet Federacija BiH što i jasno piše.
Ne pise jasno jer se tvoja recenica moze protumaciti i kao BiH samostalna bez pc-a. Pazi malo sta pises. ;-)
red label

#3134 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by red label »

Abacija wrote:
Ne pise jasno jer se tvoja recenica moze protumaciti i kao BiH samostalna bez pc-a. Pazi malo sta pises. ;-)
nismo na forumu - naučna fantastika
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

red label wrote:

Upravo ovakva maksimalisticka shvatanja zivota i jesu najveca prepreka normalnom zivotu na ovim podrucjima.
Ti bi da se odcijepis,nesto,od nekoga,a ovi drugi bi nesto da ukinu,jel' da ..i tako dugo i sretno zivite u suzivotu na samom repu svih pozitivnih desavanja cijeloga kontinenta. :-) :D

Bravo branioci "srpstva","bosnjastva" i "hrvatstva"...moje pleme je jace od tovga,stas' sad' :lol:

A sto se tice upotrebe ovoga "nacionalnog interesa",slazem se da se treba precizno definisati za koje oblasti i u kojim slucajevima se moze rabiti taj veto. Jer suludo je da ostane kao do sada. Da se upotrijebi pravo "nacionalnog veta" radi izvoza drvene gradje po manjoj cijeni,ili da se omoguci uvoz nekontrolisane kolicine flasirane vode iz susjednih zemalja. :-) :roll:

E ako su to nacionalni interesi,i ako to nije zloupotreba tog veta radi interesa pojedinih grupacija koje zele da se obogate na racun busanja u prsa da stite nacionalni interes,e onda neznam stvarno.

Dohavizajte se ljudi dragi,sta vam je...nacionalizam vam je mozak popio.
Abacija

#3136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

red label wrote:
Abacija wrote:
nismo na forumu - naučna fantastika
Znaci ti si za to da se pc odcijepi?
Abacija

#3137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

-LIBERO- wrote:
red label wrote:

Upravo ovakva maksimalisticka shvatanja zivota i jesu najveca prepreka normalnom zivotu na ovim podrucjima.
Ti bi da se odcijepis,nesto,od nekoga,a ovi drugi bi nesto da ukinu,jel' da ..i tako dugo i sretno zivite u suzivotu na samom repu svih pozitivnih desavanja cijeloga kontinenta. :-) :D

Bravo branioci "srpstva","bosnjastva" i "hrvatstva"...moje pleme je jace od tovga,stas' sad' :lol:

A sto se tice upotrebe ovoga "nacionalnog interesa",slazem se da se treba precizno definisati za koje oblasti i u kojim slucajevima se moze rabiti taj veto. Jer suludo je da ostane kao do sada. Da se upotrijebi pravo "nacionalnog veta" radi izvoza drvene gradje po manjoj cijeni,ili da se omoguci uvoz nekontrolisane kolicine flasirane vode iz susjednih zemalja. :-) :roll:

E ako su to nacionalni interesi,i ako to nije zloupotreba tog veta radi interesa pojedinih grupacija koje zele da se obogate na racun busanja u prsa da stite nacionalni interes,e onda neznam stvarno.

Dohavizajte se ljudi dragi,sta vam je...nacionalizam vam je mozak popio.
Odakle tebi pravo da zaklucis da cim je neko za ukidanje pc-a da je Bosnjak? Eno @draganbl je za njegovo ukidanje. Sta je on sad? :-)
Dozer

#3138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ja sam za ukidanje oba entiteta i bar pola kantona...Sta sam ja?! :)
asadaspektakl

#3139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by asadaspektakl »

Abacija wrote:Zasto branioci NS-a ne odgovore na kriticka pitanja koja sam npr. ja do sada postavio? Usutite se par dana pa onda nastavite sa ispaljivanjem parola podrske. Licna podrska nisu nikakvi argumenti.
Recimo zato sto branioci NS RS-a nemaju odgovor na kriticka pitanja - samo se cudim da te dosad nisu proglasili 'nacionalistom koji vec 20 godina koci razvoj BiH i taoc je proslosti" :-D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Abacija wrote:Odakle tebi pravo da zaklucis da cim je neko za ukidanje pc-a da je Bosnjak? Eno @draganbl je za njegovo ukidanje. Sta je on sad? :-)
Ti se pravis naivan il' glup...il' sta??

Pricam o MAKSIMALISTICKIM politikama,tipa..il' ce biti ovako il' nece nikako. Onako kako o politici rezonuju ,kao dva polarizirana dijela BH politicke scene Dodik i Silajdzic.

I ja bih mnogo toga,i vrlo bih maksimalisticki ZNAO biti raspolozen,vjeruj mi :D ,al' ako se budemo vjecno vrtili u krug sa tim maksimalizmima,raznih vrsta i tezni,nigdje prispjeti necemo.

Dogovor,razgovor,diskusija,pregovor...politika,razgovora,kompromisa NA SVIM STRANAMA,kompromisa i odluka koje ce nas ,sve zajedno,povesti ka prosperitetu.

Il' je mozda ok ovako,da svi ostanemo u "politickim rovovima" na vrlo sukobljenim stranama,i da u ovom nasem blatu svakodnevnice uginemo u diskusiji mi,vi,oni..nase,vase,i slicno.

Moze,super,za promjene,raznih vrsta...ali cim ima vise strana ,a kod nas u drzavi to je svakako slucaj,jedini normalna nacin za bilo kakvu promjenu je DOGOVOR. A ne razgovor i pregovor tipa Hareta i Mileta,e ako nece kao sto sam ja rekao i zacrtao nece nikako....to nije razgovor i DOGOVARANJE,to je pokusaj diktature

Il neko zaista misli da se bez dogovora mogu ukunuti kantoni,entiteti,da se bez pristanka sviju moze raspasti drzava odcjepljenjima...???
A ti,i bilo ko drugi,ste stvarno sigurni da i medju clanovima i to vrlo uglednim,kao i medju simpatizerima iz NS nema ljudi koji bi sutra svoj potpis stavili na ukidanje i kantona i entiteta..ALI TO NIJE,BAREM TRENUTNO,REALNA OPCIJA.
I nema se ni zivota,niti se ima vremena ostati taoc tih maksimalistickih politika o ukidanju i prekrajanju,odcjepljenjim a i pripjavanjima,a tapkati u sopstvenim govnima,na zacelju cijeloga kontinenta.

Pragmatizam i prakticna rjesavanja stvari,i TO ODMAH !!!

Ako vec ne mogu se postici maksimalisticki ciljevi,hajde da se dogovorimo da nadjemo neku tacku spoja,tacku dogovora i kompromisa ako ne zbog nas onda zbog normalne i evropske buducnosti nase djece.

A ta prica otkud meni pravo ( :D ) da nekoga smatram,po automatizmu,bosnjakom ili srbinom...apsolutno je sve to nebitna prica,poenta je ovo iznad sto sam ispisao,a to ko se kako ,licno,smatra i kako se osjeca..stvar vrlo osobna.

Svako dobro Bosno i Hercegovino :dance: :mrgreen: :thumbup:
Last edited by -LIBERO- on 24/06/2010 14:39, edited 1 time in total.
buzzer

#3141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Dozer wrote:Ja sam za ukidanje oba entiteta i bar pola kantona...Sta sam ja?! :)
kol'ko se ja u tersluk razmijem - exemplar par excellence :D
no sve je to ok sve dok medju pedjinim redovima ne vidis galopirajuce velikosrpske trojanske konje.
buzzer

#3142 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

asadaspektakl wrote:
Abacija wrote:Zasto branioci NS-a ne odgovore na kriticka pitanja koja sam npr. ja do sada postavio? Usutite se par dana pa onda nastavite sa ispaljivanjem parola podrske. Licna podrska nisu nikakvi argumenti.
Recimo zato sto branioci NS RS-a nemaju odgovor na kriticka pitanja - samo se cudim da te dosad nisu proglasili 'nacionalistom koji vec 20 godina koci razvoj BiH i taoc je proslosti" :-D
kakva su to kriticka pitanja? moze li neka definicija, primjer ili slicno?
pitanja mogu biti kontroverzna, skakljiva, provokativna, dvosmislena, ovakva, onakva, ali na ovoj je temi, a ponajvise zahvaljujuci vama dvojici i jos pokojem agentu, previse retorickih pitanja koja i ne traze odgovor, nego hoce sugerirati kako je bojan seljak, pedja zbunjena, neobrazovana naivcina, sero lopov, krsmanovic cetnik, dizdarevic,..., fakat sta vam ono dodje dizdarevic?
Abacija

#3143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

buzzer wrote:
asadaspektakl wrote:
kakva su to kriticka pitanja? moze li neka definicija, primjer ili slicno?
Ako ne znas mozda bi trebao ponoviti koji razred. Ili cak citavu skolu.
buzzer wrote:pitanja mogu biti kontroverzna, skakljiva, provokativna, dvosmislena, ovakva, onakva, ali na ovoj je temi, a ponajvise zahvaljujuci vama dvojici i jos pokojem agentu, previse retorickih pitanja koja i ne traze odgovor, nego hoce sugerirati kako je bojan seljak, pedja zbunjena, neobrazovana naivcina, sero lopov, krsmanovic cetnik, dizdarevic,..., fakat sta vam ono dodje dizdarevic?
Ja jedino tvrdim da je Krsmanovic cetnik.
Abacija

#3144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

-LIBERO- wrote:
Abacija wrote:Odakle tebi pravo da zaklucis da cim je neko za ukidanje pc-a da je Bosnjak? Eno @draganbl je za njegovo ukidanje. Sta je on sad? :-)
Ti se pravis naivan il' glup...il' sta??

Pricam o MAKSIMALISTICKIM politikama,tipa..il' ce biti ovako il' nece nikako. Onako kako o politici rezonuju ,kao dva polarizirana dijela BH politicke scene Dodik i Silajdzic.

I ja bih mnogo toga,i vrlo bih maksimalisticki ZNAO biti raspolozen,vjeruj mi :D ,al' ako se budemo vjecno vrtili u krug sa tim maksimalizmima,raznih vrsta i tezni,nigdje prispjeti necemo.

Dogovor,razgovor,diskusija,pregovor...politika,razgovora,kompromisa NA SVIM STRANAMA,kompromisa i odluka koje ce nas ,sve zajedno,povesti ka prosperitetu.

Il' je mozda ok ovako,da svi ostanemo u "politickim rovovima" na vrlo sukobljenim stranama,i da u ovom nasem blatu svakodnevnice uginemo u diskusiji mi,vi,oni..nase,vase,i slicno.

Moze,super,za promjene,raznih vrsta...ali cim ima vise strana ,a kod nas u drzavi to je svakako slucaj,jedini normalna nacin za bilo kakvu promjenu je DOGOVOR. A ne razgovor i pregovor tipa Hareta i Mileta,e ako nece kao sto sam ja rekao i zacrtao nece nikako....to nije razgovor i DOGOVARANJE,to je pokusaj diktature

Il neko zaista misli da se bez dogovora mogu ukunuti kantoni,entiteti,da se bez pristanka sviju moze raspasti drzava odcjepljenjima...???
A ti,i bilo ko drugi,ste stvarno sigurni da i medju clanovima i to vrlo uglednim,kao i medju simpatizerima iz NS nema ljudi koji bi sutra svoj potpis stavili na ukidanje i kantona i entiteta..ALI TO NIJE,BAREM TRENUTNO,REALNA OPCIJA.
I nema se ni zivota,niti se ima vremena ostati taoc tih maksimalistickih politika o ukidanju i prekrajanju,odcjepljenjim a i pripjavanjima,a tapkati u sopstvenim govnima,na zacelju cijeloga kontinenta.

Pragmatizam i prakticna rjesavanja stvari,i TO ODMAH !!!

Ako vec ne mogu se postici maksimalisticki ciljevi,hajde da se dogovorimo da nadjemo neku tacku spoja,tacku dogovora i kompromisa ako ne zbog nas onda zbog normalne i evropske buducnosti nase djece.

A ta prica otkud meni pravo ( :D ) da nekoga smatram,po automatizmu,bosnjakom ili srbinom...apsolutno je sve to nebitna prica,poenta je ovo iznad sto sam ispisao,a to ko se kako ,licno,smatra i kako se osjeca..stvar vrlo osobna.

Svako dobro Bosno i Hercegovino :dance: :mrgreen: :thumbup:
Nema kompromisa sa nekim ko je fasista i ko ekonomski unistava citavu drzavu a istovremeno i "nas najbolji entitet". Pitaj Krsmanovica da li je za zakon za zabranu fasistickih organizacija. ;-)
Real Khan

#3145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

-LIBERO- wrote:Ako vec ne mogu se postici maksimalisticki ciljevi,hajde da se dogovorimo da nadjemo neku tacku spoja,tacku dogovora i kompromisa ako ne zbog nas onda zbog normalne i evropske buducnosti nase djece.
Hajde da pojednostavimo ovu logiku (koristit ću analogiju kao metodu):

Mislim da će se svako razuman složiti sa činjenicom da su maksimalistički ciljevi također i nečija želja da živi i nečija želja da ubije tog koji živi. To su dvije krajnosti koje su dijametralno oprečne u stavovima, zar ne? Jesu. Dakle, sada ćemo pokušati pronaći kompromis između te dvije krajnosti. KAKO? Čisto formalističkim pristupom bi bilo logično rješenje da se dvije strane dogovore da ovaj koji želi ubiti osobu koja živi u stvari ne ubije nego dobro rani tu osobu i to je negdje "na pola puta", što bi rekli rimljani "kompromis" :D Međutim, ljudska civilizacija nije skup robota koji rade po principu naelektrisanih i nenaelektrisanih čestica (binarni sistem jedinica i nula, pozitivno i negativno), nego je puno složenija zajednica koja je u svom razvitku nadošla do MORALNIH a kasnije i do PRAVNIH NORMI koje oplemenjuju (ali i kompliciraju) međuljudske odnose. Tako da u gore navedenom primjeru intervenira policija, tužilaštvo i sudstvo koje legitimnom (pri)silom (dakle - instrumentom države) prvo objasne i ubijede onoga koji želi ubiti drugog da to nije u redu i primoraju ga da se ponaša u skladu sa zakonom.
Možda djeluje da banaliziram stvari, ali ono što imamo na političkoj sceni jeste upravo pitanje života ili smrti države. Da se razumijemo, ovo nije širenje demagogije niti pozivanje na davanje glasova dosadašnjim lopovima, nego je čisto poziv na oprez kome se daje glas na izborima. Po mom mišljenju, podjednako je loše imati lopove u vlasti(kao one do sada) i neiskustvo, neznanje i nedostatak volje da se išta nauči (u slučaju da ekipa iz Naše stranke pod dirigentskom palicom Bojana Bajića bude sjedila za nekim budućim "prudskim", "aprilskim" ili "butmirskim" pregovaračkim stolom)...
buzzer

#3146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Abacija wrote:
buzzer wrote: kakva su to kriticka pitanja? moze li neka definicija, primjer ili slicno?
Ako ne znas mozda bi trebao ponoviti koji razred. Ili cak citavu skolu.
hebiga druze, you can't teach an old dog new tricks, iliti u slobodnom prevodu starog se konja ne uci jahati.
haj' ti, friskiji si iz skole, poguraj me s jednom definicijom kritickog pitanja. haj vrbasa ti.
Abacija wrote:
buzzer wrote:pitanja mogu biti kontroverzna, skakljiva, provokativna, dvosmislena, ovakva, onakva, ali na ovoj je temi, a ponajvise zahvaljujuci vama dvojici i jos pokojem agentu, previse retorickih pitanja koja i ne traze odgovor, nego hoce sugerirati kako je bojan seljak, pedja zbunjena, neobrazovana naivcina, sero lopov, krsmanovic cetnik, dizdarevic,..., fakat sta vam ono dodje dizdarevic?
Ja jedino tvrdim da je Krsmanovic cetnik.
a dje zdravko nece biti? logicno. vidje li ti kad cetnika uzivo?
klixober

#3147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

komeba wrote:Pedja,zasto vas nema na podrucju zapadne Hercegovine?
Mislim,mozda NS postoji tamo,ali ne vidim da ste uopste aktivni na tom podrucju,a ni koaliciju sa nekom vecinski hrvatskom strankom ne uzimate u obzir,kao sto ste koalirali sa Krsmanovicem u RS..
I jos jedno pitanje...
Da li smatrate da su BH Dani u sukobu interesa?
Barem sto se tice onoga "nezavisni bh medij".Mislim da promovisanje NS i pljuvanje po SDP-u postaje krajnje neukusno.
Abacija

#3148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Zdravko Krsmanović: Ni odbornik SDA nije bio protiv Maksimovića

Lider Nove socijalističke partije i načelnik Općine Foča šokirao je veliki dio javnosti, prije svega u Federaciji BiH, činjenicom da nije izrazio neslaganje s odlukom Općinskog vijeća da dodijeli priznanje Vojislavu Maksimoviću, jednom od ideologa Srpske demokratske stranke i najbližih suradnika Radovana Karadžića. Tim povodom Dani su razgovarali sa Zdravkom Krsmanovićem

DANI: Gospodine Krsmanoviću, da li znate da je jedan dio javnosti s velikim iznenađenjem i razočaranošću primio činjenicu da Vi niste reagirali povodom dodjele priznanja grada Foče Vojislavu Maksimoviću?

KRSMANOVIĆ: Moj politički stav i sve ono što sam radio uvijek su bili principijelni. Dakle, svaka stvar koju sam radio i što mi je donijelo političku harizmu i tri pobjede u Foči za načelnika, gdje sam čak na opozivu pobijedio i svih sedam najjačih političkih partija. Bitno je što se nikada nikome nisam dodvoravao i nisam stvari posmatrao navijački niti crno-bijelo, nego sam stvari posmatrao principijelno. Što se tiče povelje Opštine koja je dodijeljena prof. dr. Vojislavu Maksimoviću, procedura je sljedeća: načelnik Opštine tu apsolutno ni na koji način ne utiče. Znači, na prijedlog Srpske demokratske stranke, koja je u opštinskoj vlasti i koja je trenutno najjača opoziciona politička partija u Republici Srpskoj, jedinstven stav je bio da je vrijeme da se gospodin Maksimović predloži za nagradu Opštine Foča, zato što je utemeljivač tri visokoškolske ustanove 1993. u Foči, koje su sada u takvoj funkciji da Foči obezbjeđuju da je grad mladosti i obrazovanja. Stav Srpske demokratske stranke je prihvaćen od svih stranaka u lokalnoj skupštini i jednoglasno od Komisije za nagrade i priznanja. Načelnik Opštine, bez obzira na njegova razmišljanja i političke stavove, apsolutno ni na koji način nije mogao da spriječi prijedlog Srpske demokratske stranke, Komisije za nagrade i priznanja i lokalne skupštine koja je jednoglasno donijela tu odluku.

DANI: Da odmah preciziramo: kad kažete jednoglasno, odnosi li se to i na odbornika iz SDA, također?

KRSMANOVIĆ: Iz SDA niko nije glasao na toj skupštini za tu odluku, ali, na moje insistiranje, razgovaralo se sa predstavnikom Bošnjaka, koji je u ovom slučaju od 31 odbornika u lokalnom parlamentu jedini predstavnik Bošnjaka i predsjednik Skupštine, i on je član SDA. Tražio sam da se sa njim obavi razgovor kao predstavnikom Bošnjaka. Komisija za nagrade i priznanja je sa njim obavila razgovor i on je rekao da Bošnjaci nemaju ništa protiv te nagrade, da to nije "prst u oko".

DANI: Kako se zove taj odbornik?

KRSMANOVIĆ: Lutvija Šukalo, predsjednik Skupštine. Sa njim su obavljeni razgovori ispred Komisije za nagrade i priznanja i predstavnika političkih partija i tačno je rečeno da nema ništa protiv, ali on neće uručiti nagradu, i svi su se odbornici složili. Onda je on kasnije, vjerovatno pod pritiskom političke partije, na samoj Skupštini glasao protiv. Ali je isto tako bio prisutan na sjednici Skupštine kao predstavnik Bošnjaka, jer je imao obavezu predstavljanja čitavog naroda. Iz tog razloga, kad se gleda principijelno, optužnica protiv Maksimovića, ni u naznakama, za ratne zločine, za bilo kakvu ideologiju, ili bilo šta drugo, nije pokrenuta, a evo već 15 godina je prošlo od završetka rata. Mi dolazimo u poziciju da onda postoji mogućnost da neko gleda stvari iz dva ugla ili po različitim aršinima. Znači, ukoliko je neko kriv za ratne zločine ili na bilo koji način doprinio da se ratni zločin desi, da se desi nešto što je necivilizacijski čin u periodu od 1992. do 1995., ne može biti amnestiran. To je jedinstven stav. Mi imamo Sud BiH, imamo Haški tribunal, kojeg svi podržavamo, i ako se dokaže, sigurno je da mu lokalna skupština to nikad ne bi priznala i sigurno bi vratila povelju nazad.

DANI: Kakav je Vaš osobni stav o Vojislavu Maksimoviću?

KRSMANOVIĆ: Mnogo je važno reći - profesor Maksimović je živio u Sarajevu, poslije toga je živio u Istočnom Sarajevu, odnosno kako se tada zvalo Srpsko Sarajevo, i na Palama. On je u Foču dolazio samo povremeno. Znači, njegov uticaj ili bilo šta drugo u vezi sa Fočom, mislim da je u ovom slučaju predimenzioniran. Znači, Foča je imala lokalne vlasti u tom periodu. I ako se nešto dešavalo, onda su više oni krivi, nego profesor Maksimović. On je bio odbornik, odnosno poslanik, u Narodnoj skupštini Srpske Republike BiH, kako se to tada zvalo, u kojoj su sjedili i Milorad Dodik i Dragan Kalinić. I svi ti ljudi, ako su krivi, onda su svi krivi. Ne možemo vaditi jednog, a stavljati drugog, neovisno od toga kakvu ličnu percepciju neko može prema nekom čovjeku imati. Ja sam načelnik svih građana Foče. Svih. Foča je dala najveći broj optuženih za ratne zločine. I javno i tajno. I svi su u Haagu. Osim Stankovića koji je na neki način greškom zatvorskih stražara i Ministarstva pravde Republike Srpske pobjegao iz zatvora i koga treba čim prije vratiti. Ne može se stavljati ponovo hipoteka na Foču niti na Zdravka Krsmanovića za nešto za što apsolutno nema ni jedan jedini principijelni argument.

DANI: Izvinite, ali mislim da ste izbjegli odgovor na moje pitanje. Dakle, da li Vi podržavate dodjelu priznanja Vojislavu Maksimoviću, imate li Vi problema sa činjenicom da jedan od ideologa i čelnika Srpske demokratske stranke, koja je odgovorna za toliko zločina nad Vašim sugrađanima bošnjačke nacionalnosti, dobija priznanje Općine Foča?

KRSMANOVIĆ: Ja vam mogu reći ono što osjećam i što treba raditi. Sigurno je da čovjek koji se ozbiljno bavi politikom promišlja i o političkom trenutku u kojem se nešto dešava. I on mora da vodi računa o svakoj svojoj izgovorenoj riječi. Sigurno je da sam ja čovjek koji nijednog momenta nije za to da povezujemo period '92. - '95. godine na način koji može biti vađen iz konteksta. Sve ono što se dešavalo od '92. do '95., o svim tim stvarima sudit će istorija. I ona će dati sud o svakom od nas, o svakom pojedincu, o svakom čovjeku koji je bilo šta u tom periodu radio.

DANI: Da mi ostavimo historiju, neka ona sudi, mene zanima Vaš stav.

KRSMANOVIĆ: Tražite od mene da kažem nešto što bi onda moglo biti izvađeno iz konteksta.

DANI: Pitam za Vaš stav.

KRSMANOVIĆ: Gospodin Maksimović u Foči nije provodio vrijeme. Gospodin Maksimović je živio i radio i bio gradonačelnik Srpskog Sarajeva.

DANI: Pa nije ni Karadžić provodio vrijeme u Foči, ali je također odgovaran za ono što se dešavalo.

KRSMANOVIĆ: I odgovara za ono što je uradio i sudi mu se u Haagu, u redovnoj zakonskoj proceduri. I svakom treba tako da se sudi. Moj odnos je bio jednako korektan prema svakom. I prema Seferu Haliloviću koji je bio u Haagu i oslobođen je, i prema generalu Deliću koji je nepresuđen sahranjen sa svim državnim počastima. Znači, treba imati jedan principijelan odnos. Sve one kojima se ne dokaže krivica, Atifu Dudakoviću, znači, sve kojima se ne dokaže krivica, treba posmatrati onako kao i sve ostale ljude.

DANI: Pa dobro, njemu nije dokazana krivica, ali Vas pitam za Vaš stav. Znate šta se dešavalo u Foči, znate koje je on mjesto zauzimao u hijerarhiji Srpske demokratske stranke, pa Vas pitam za Vaš stav. Nemojte mi nuditi historiju kao odgovor.

KRSMANOVIĆ: I ja isto mislim o svemu onome što se dešavalo u BiH od '92. do '95. Ali nemojte mene da prljate, niti bilo kog drugog čovjeka. To je sticaj istorijske okolnosti koji nas je bacio u neko đubrište.

DANI: Pa to je negacija zločina, ne znam jeste li svjesni Vaših riječi? Ljudi, zločinci poput Radovana Karadžića i Vojislava Maksimovića su nas bacili u to, nikakav sticaj, nego vrlo konkretni ljudi i vrlo konkretna politika.

KRSMANOVIĆ: Ja volim da svaku svoju riječ izvagam. Ljudi koji su optuženi za ratne zločine moraju i već odgovaraju za ono što su uradili. I niko tu ne može biti amnestiran. Ali isto tako nemojte da tražite da ja i vi budemo i sudije, i tužioci, i porota, i egzekutori za ljude.

DANI: Ne tražim, ali to nam ne uskraćuje pravo i mogućnost da kažemo šta mislimo o angažmanu ljudi poput Vojislava Maksimovića.

KRSMANOVIĆ: O kojem angažmanu da pričam kada čovjeka tu nikad nismo ni vidjeli?

DANI: Nije tačno, pitajte Vaše sugrađane Bošnjake kakva je uloga Maksimovića u zločinima nad Bošnjacima u Foči.

KRSMANOVIĆ: Ja onda insistiram da tu stvar pokrenemo kod državnog tužioca i da tražimo da se ta stvar ispita. Svaka. Znači, ako je bilo kakav angažman Vojislava Maksimovića bio izvan ovoga, zašto za 15 godina niko ništa nije pokrenuo?

DANI: Niste mi opet odgovorili na pitanje. Treći put Vas pitam, kakav je Vaš osobni stav: da li se Vi slažete s dodjelom priznanja Općine Foča Vojislavu Maksimoviću ili ne?

KRSMANOVIĆ: Lično, kad mene pitate, nisam za to da se dodjeljuju bilo kakve nagrade i priznanja za one ljude koji su na bilo koji način dokazano optuženi za period koji je iza nas, '92. - '95. I nikad neću biti ni za koga. Što se tiče Vojislava Maksimovića, ja apsolutno nemam podatke niti imam informacije koje mogu da govore o njegovoj ideologiji, o nečemu što se u ovom slučaju naziva ideolog ratnih zločina. Ja da bih nekom rekao da je ideolog ratnih zločina, stvarno bih volio da dobijem bilo koju njegovu knjigu, rečenicu, potez, da bih bio korektan čovjek. Može lično neko da mi se ne sviđa, da mi je neko antipatičan, ali kao načelniku Opštine i kao čovjeku, hoću da svakog čovjeka vidim sa jednim dokazom da je on ideolog ratnih zločina na području Foče. Ja taj dokaz i taj podatak nisam dobio da bih mogao da sudim o nekome da li je takav ili nije.

DANI: Zanimaju li Vas uopće reakcije Vaših sugrađana Bošnjaka, bilo onih malobrojnih što su se vratili ili onih koji se nisu vratili, na takav Vaš stav? S takvim stavom o Vojislavu Maksimoviću i priznanju koje je dodijeljeno, imate li obraza pogledati tim ljudima u oči?

KRSMANOVIĆ: Mislim da u nekim stvarima sad pravimo politikantstvo. Ja sam načelnik Opštine i načelnik svih građana. I ja moram jednako da uvažavam sve građane. I tako se i ponašam. Jednako posmatram i Srbe i Bošnjake i Hrvate, i sve druge koji ovdje žive. Meni je stalo da se u ovom slučaju razvija grad. Da ovdje vladaju pravda, principi, korektan odnos. I prvi ću insistirati da se istraži ako ima bilo kakve odgovornosti, šta je Vojislav Maksimović uradio na području opštine Foča. Da se istraži, da se za to kazni. Ali nemojte da presuđujemo ljudima ako za to nisu krivi. Onda imamo dva aršina. Kako da nekoga optužujemo, a da mu to nismo dokazali? Želim argument, bilo koji, da možemo da stanemo na nečiju stranu.

DANI: Ako ništa, znate da je Vojislav Maksimović primio odlikovanje Radovana Karadžića?

KRSMANOVIĆ: Ta odlikovanja je dobio i Milorad Dodik.

DANI: To ne amnestira Maksimovića.

KRSMANOVIĆ: Ta odlikovanja su dobivali i drugi. Ja tu ne vidim neki argument za izdvajanje nekoga od nečega. Ja vidim ovo što ste vi rekli. To jesu teške riječi. Da li je neko ideolog ratnih zločina u Foči, u Republici Srpskoj, u ovom slučaju? Ako je to, on mora odgovarati. A za to onda moramo da kažemo, jest, postoji taj i taj dokaz. Ja nisam za navijačku politiku i da stvari posmatramo crno-bijelo. Sad je neko dobar ako smo ovdje u Foči napravili najjaču islamsku zajednicu u istočnoj Bosni, ako ovdje pravimo skupove, od bajramskog prijema do mevluda na koji dođe 500 ljudi, i gdje sve protekne besprijekorno, i gdje pravimo atmosferu tolerancije i suživota. Nisam za to da nemamo iste principe. Svi koji su krivi za ratne zločine, odgovarat će. I ovdje se svi osjećaju korektno i bezbjedno. I nemoguće je da se to u danu promijeni. Ovdje se pokušava ispolitizovati stvar i dovesti se u poziciju neke predizborne kampanje, jer čim se počne razgovarati na pravi način, principijelno, onda to izgleda nekome ne odgovara.

DANI: Koliko se Bošnjaka vratilo da živi u Foču?

KRSMANOVIĆ: Prema podacima sa kojima se ovdje raspolaže, to je 4.500 ljudi.

DANI: A koliko je Bošnjaka zaposleno u općinskoj administraciji?

KRSMANOVIĆ: Četiri čovjeka.

DANI: Jeste li razgovarali s Vašim koalicionim partnerima iz Naše stranke, jesu li oni oduševljeni Vašim odnosom prema dodjeli priznanja Vojislavu Maksimoviću i Vašim stavom povodom toga?

KRSMANOVIĆ: Nisam ja dodijelio nagradu. Vojislavu Maksimoviću nagradu je dodijelila Skupština opštine na prijedlog Komisije za nagrade i priznanja, a na prijedlog SDS-a. Nikakve veze opštinski načelnik i Zdravko Krsmanović sa tim nema. Apsolutno. I da je Zdravko Krsmanović htio da to spriječi, to nije bilo moguće. Jer imate potpuno odvojenu proceduru. Od 31 odbornika, 30 je glasalo za.

DANI: Je li bilo razgovora s kolegama iz Naše stranke povodom ovoga?

KRSMANOVIĆ: Nije, niti govora. Naša stranka je, po meni, jedna vrlo multietnička, korektna, čista partija, koja uvažava argumente i principe. I vrlo je principijelna. I nikad nije dolazila u navijačku poziciju niti se stavljala na stranu nečega što je u startu bez argumenata, crno-bijelo. To je vrlo korektna stranka, vrlo otvorena i ja sa njima nikad nisam ni razgovarao, jer je ovo nešto što je u vezi sa lokalnim nivoom. Stvari o kojima razgovaramo i koje imamo, to su stvari koje su u vezi sa državom BiH.

DANI: Vi ne mislite da bi ovo mogao biti problem u funkcioniranju te vaše koalicije?

KRSMANOVIĆ: Što se mene tiče, mislim da su stvari koje se ovdje dešavaju, koje su bile u Foči, koje nisu ni na koji način u vezi sa Novom socijalističkom partijom i Zdravkom Krsmanovićem, apsolutno u ovom slučaju nemaju veze. I drugo, ne vidim da išta iz ovoga što sam rekao i vama, ne izlazi iz principa. Principi su ko je kažnjen i ko je optužen i protiv koga je dignuta optužnica, sa njim nema razgovora. A sve ostale, za koje nije podignuta optužnica, mi moramo posmatrati kao članove jedne zajednice jednog prostora. I moramo uvažavati ono što su prijedlozi političkih partija i drugih, koji na neki način svi zajedno čine neku političku odgovornost. Ako sve političke partije prihvate taj prijedlog, šta je onda to? I ako predstavnik Bošnjaka kaže da nema ništa protiv toga, onda je to nešto drugo. Ovo je pokušaj izvrtanja činjenice i pokušaj diskreditacije Zdravka Krsmanovića lično, na bazi nečega što je neprincipijelno i na bazi nečega što to nekome ko zagovara multietničnost u BiH na neprincipijelan način odgovara. Ovo što ja radim je krajnje korektno i principijelno. Prema svakome i na svakom pedlju ove zemlje, svakome je isto.

DANI: Reakciju u javnosti u Sarajevu izazvala je i Vaša nedavna ocjena o stranci Fahrudina Radončića. Da li Vi vidite tu stranku kao prihvatljivu, s kojom biste surađivali?

KRSMANOVIĆ: Neko je sve to pogrešno prenio. Ja sam samo rekao da podržavam osnivanje novih političkih partija, jer je u političkim partijama nemoguće provesti demokratiju iznutra. Političke partije u BiH su postale društva jednog lica, koja se ponašaju kao "Partija - to sam ja". I onda podržavam formiranje novih političkih partija, jer je to doprinos demokratizaciji političke scene u BiH. Što se tiče stranke gospodina Radončića, o njoj niti nešto znam niti sam upoznat s tim niti mi je interesantna. Ja samo podržavam formiranje novih političkih partija, a koliki će njihov politički kapacitet biti, to će pokazati izbori koji su pet mjeseci udaljeni od nas. O tome će se sve znati.

Razgovarao: Senad Pećanin
buzzer

#3149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

Abacija wrote:
Zdravko Krsmanović: Ni odbornik SDA nije bio protiv Maksimovića
bas su rjetki cetnici koji na generala dudakovica gledaju jednako kao i na sve ostale ljude.
Pedja Kojovic

#3150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sein

Potpuno tacno.

p.k.
Locked