Snajperisti u Sarajevu..
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#3126 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ZIS 76mm je bio Tito "lovaca na snajpere" - provjereno. Daleko efikasniji/precizniji/ubojitiji od tenjaka
-
forel
#3127 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Snajperisti u gradu se ''ganjaju'' antisnajperskim timom, tj ganja se isto snajperistom.Dok na frontu, snajperisti se neutralisu artiljerijom, prvo se ide u izviđanje, pronadju ga i onda slijedi bombardovanje.Obuka snajperiste jeste naprednija od vojnika, ali u JNA, pravi profesionalni snajperisti su bili tjekom prvih godina, ali kako su stradavali, dovodjeni su likovi koji su imali 2 sedmicnu obuku i cesto su radili kardinalne greske, npr nisu mjenjali pozicije nakon djelovanja.Nasi su ih uklanjali ili ZIS-om, ili minobacacem.U biti snajperist nije toliko efektivan kako to hoce predstavit americki filmovi, na frontu, prvenstveno kao vojno sredstvo, snajperisti su najefektivniji kao izviđači, pa se u svim vojskama snajperisko odjeljenje naziva izviđačko.Jedno je pucati po civilima, drugo je biti na terenu.Snajperist vecinom izviđa, zapisuje aktivnosti suprotne strane, djeluje vecinom u slucaju ako u dometu ima ''veliku ribu'' tj oficira, komadanta ili drugog snajperistu.U svim drugim situacijama.
Napominjem dva ''najveca'' trofeja za neku vojsku su uhvacen pilot i uhvacen snajperista.Snajperisti se obicno ne razmjenjuju, radi njihove prirode, obicno zavrsavaju jako mucnom smrti.
Napominjem dva ''najveca'' trofeja za neku vojsku su uhvacen pilot i uhvacen snajperista.Snajperisti se obicno ne razmjenjuju, radi njihove prirode, obicno zavrsavaju jako mucnom smrti.
- Dozer
#3128 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prije ce biti da je obratno, tj. da se u gradu ganjaju tenkovima, ZIS-ovima, RB-om, RPG-jem, OSA-om i sl., a na otvoreno snajperskim timovima.
Logika - ako je otvoreni prostor i snajper se krije u nekakvoj sumi i sl., bilo kakvim granatama ga mozes traziti do besvijesti, a vjerovatnoca da ces ga zaista naci je nekih 10%, ako ne i manja.
Zasto? Prostor je ogroman i otvoren, a tada se zvuk pucnja razlijeze u svim pravcima. Radi toga je veoma tesko uopste locirati mogucu poziciju odakle je metak ispaljen, pogotovo ako se radi o terenu sa vise brda, klancu i sl. jer se tada desava i eho.
Radi toga su bilo kakva artiljerija ili projektili prilicno besmisleni i tu se onda koriste snajperski timovi koji se postavljaju i krecu na odredjenom perimetru, u zavisnosti od terena.
S druge strane, u urbanom podrucju je puno lakse procijeniti pravac odakle je zrno stiglo jer se radi o zgradama/kucama, tj. cvrstim objektima, a prostor je najcesce usmjeren u smislu moguceg djelovanja . I tu je onda neuporedivo efektnije koristiti neko teze oruzje/orudze, poput tenka recimo. Zasto ganjati neku rupicu, kad se fino moze srusiti cijeli objekat
Logika - ako je otvoreni prostor i snajper se krije u nekakvoj sumi i sl., bilo kakvim granatama ga mozes traziti do besvijesti, a vjerovatnoca da ces ga zaista naci je nekih 10%, ako ne i manja.
Zasto? Prostor je ogroman i otvoren, a tada se zvuk pucnja razlijeze u svim pravcima. Radi toga je veoma tesko uopste locirati mogucu poziciju odakle je metak ispaljen, pogotovo ako se radi o terenu sa vise brda, klancu i sl. jer se tada desava i eho.
Radi toga su bilo kakva artiljerija ili projektili prilicno besmisleni i tu se onda koriste snajperski timovi koji se postavljaju i krecu na odredjenom perimetru, u zavisnosti od terena.
S druge strane, u urbanom podrucju je puno lakse procijeniti pravac odakle je zrno stiglo jer se radi o zgradama/kucama, tj. cvrstim objektima, a prostor je najcesce usmjeren u smislu moguceg djelovanja . I tu je onda neuporedivo efektnije koristiti neko teze oruzje/orudze, poput tenka recimo. Zasto ganjati neku rupicu, kad se fino moze srusiti cijeli objekat
-
Tromblon
#3129 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Znam da smo mi jednog njihovog snajperistu na Stupu sredili. Garantovano. I oni su sredjivali nase. Istina vise pragama, minobacacima, osama. Na Stupu su nas vala ojadili. A i nasa vojska je bilo neobazriva hodala izvan transeja, skupljala svuda drva...
Iz mog licnog iskustva na razdaljine kakve su bile stupske PASP je bio vrlodobar, mauzerka m38 isto tako. Mi smo u jedinici imali CZ m91 jurisni PM sa optikom. Izvanredna puska na do 300-400 metara razdaljine. Municija je nato bila 5,56.
Bio sam na Hladnjaci jednom u proljece '93 kada je Vikicevac iz one "protivtenkovske" puske, kako smo je zvali, spucao golfa kod skole u Barama i prevrnuo ga u jarak.
Iz mog licnog iskustva na razdaljine kakve su bile stupske PASP je bio vrlodobar, mauzerka m38 isto tako. Mi smo u jedinici imali CZ m91 jurisni PM sa optikom. Izvanredna puska na do 300-400 metara razdaljine. Municija je nato bila 5,56.
Bio sam na Hladnjaci jednom u proljece '93 kada je Vikicevac iz one "protivtenkovske" puske, kako smo je zvali, spucao golfa kod skole u Barama i prevrnuo ga u jarak.
- Dozer
#3130 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da, u pravu si. Nasa vojska je fakat bila prilicno neoprezna. I mi smo klepili jednog u Energoinvecu, u onoj zgradici desno od kapije. Pucao je iz sobe koja je bila bunker, sa nekakvom debelom celicnom plocom naprijed i pravougaonim prorezom u njoj dimenziaj nekih 30x10-ak.
Jedan dan je pogodio jednog naseg na pretrcavanju, u nogu, a prije toga je povalio dvojicu ili trojicu iz one neka muslimanske brigade, ili kako se vec zvala. Onda smo ga dan-dva provocirali postavljanjem kojekakvih zajebancija na ograde (cilimi, papiri i sl.), a on se na to upecao kao i svaki kvalitetan som, pa je znao prasiti po 10-ak komada u to, valjda da nam pokaze da zna pucati. A mi ga pustili da se lijepo opusti.
Sreco nije kont'o da je navucen, kao i da nije ni priblizno zasticen kako je mislio da jeste s obzirom da je daljina do njega bila oko 80m. Treci dan se ovaj nas postavi frontalno ispred tog bunkera, u kucu, i oplete ga kroz taj prorez. Nismo ga vidjeli, naravno, ali jesmo vidjeli usta cijevi PASP-a koji je uvijek isturao kroz prorez. Samo je cijev "pogledala" u nebo i prednjim nisanom se zakacila za plocu. I tako je stajala do mraka. Da li je on ubijen ili samo ranjen - nemam pojma. Ali, s obzirom da je metak dobio po duzini svoje puske, to znaci da ga je dobio ili u lice ili u vrat
Mislim da se Taxista sjeca ovoga
-
taxidriver
#3131 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vala svasta je bilo po "onom Energoinvestu"
Spektakl svaki dan, nikad dosadno...posebno s tobom ... vazda glavu izgubit
Uglavnom zgradu ambulante su na pocetku oni koristili i previse, mislim da su precijenili sebe i lose organizovali sistem vatre. U par navrata im nismo dozvolili ni smjenu da naprave...
Spektakl svaki dan, nikad dosadno...posebno s tobom ... vazda glavu izgubit
Uglavnom zgradu ambulante su na pocetku oni koristili i previse, mislim da su precijenili sebe i lose organizovali sistem vatre. U par navrata im nismo dozvolili ni smjenu da naprave...
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#3132 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Izvjesni Momo je na vracama ostao invalid nakon što je snajperom provocirao francuze. Navodno je dobio metak kroz zid. Ruka mu je praktično visila na malo kože. Navodno se potpisivao po nekom transporteru, a lola ga između 2 kafe pauze markirao iz neke zgrade na pofalićima.
-
forel
#3133 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer wrote:Prije ce biti da je obratno, tj. da se u gradu ganjaju tenkovima, ZIS-ovima, RB-om, RPG-jem, OSA-om i sl., a na otvoreno snajperskim timovima.
Jes, a slucajno u tim zgradama i objektima obicno ima civila, i sad zamisli situaciju evo npr nas rat.Grbavica je bila pod okupacijom, i na zgradama po Grbavici su bili smjesteni snajperisti koji su ubijali, i sta sad ti ces srusit zgradu u kojoj zive civili?Ko je rekao da je iti jednog vojnika lahko locirat?Osim teskog oruzija?Bombardovanjem odredjenog podrucja na kom se sumnja da ima snajperske aktivnosti nema koleteralne stete, cak u nekom slucaju moze se shvatit kao bombardovanje neprijatelja.Snajperski timovi na bojnom polju da ganjaju snajperiste?Jel znas koliko treba ljudi da se uklone snajperisti?2, snajperist i posmatrac, i to moraju biti iskusni snajperisticki timovi.Po tom mjerilu, svaka jedinica mora da ima barem po jedno odjeljenje snajperista, jer nikad ne znas sta je s one strane.NATO je 98 godine, kad bi UCK naisla na snajperistu, obicno raketirao iz zraka polozaj.
Logika ti je van taka, ti bi srusio cijelu zgradu u kojoj moguce ima civila, radi snajperiste, u najboljem slucaju zrtva bi bio snajperista, i jedan civil.Procjeni se to, nije to tako bas tesko odredit.Prvo uzme se u obzir efektivna daljina, i to je neki pocetni parametar, onda se uzme u obzir sunce, snajperista nikada ne puca iz pravca prema kojem udara sunce (radi odbljeska), uzme se procjena pogodnog mjesta, skrovito i zasticeno mjesto, pretezno zelene boje radi kamuflaze koju snajperist nosi.I onda se artiljerijskom vatrom udara na vise reona.Ne postoji garancija da ces ga uklonit, tj da ce ga ubit.Ali da ce ga prisilit na povlacenje to sigurno.
Samo te pitam jel bi ti granatirao zgrade po Grbavici na koju se pouzdano zna da ima snajperista, u kojima se nalaze civili?
- Repetitor
#3134 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E nek si mu se nagovorio kako i odakle treba snajperista da puca

-
PM72
#3135 Re: Snajperisti u Sarajevu..
legenda.Čuj mu pitanja.Znači ako granatiraš zgradu iz koje šilji snajper a u njoj civili - to je ratni zločin ili kršenje pravila rata? A to što je u civilni objekat ušao snajperista pa roka druge civila - to nije kršenje pravila rata i ratni zločin? Ne samo da bi granatirao nego bi minirao kompletnu zgradu koliko god civila u njoj bilo.Ti civili su na prvoj liniji svojom voljom - niko ih nije tjerao da naseljavaju zgrade na prvoj liniji.Ili im je žao stana ili i oni učestvuju u odbrani.Trećeg nema.amo te pitam jel bi ti granatirao zgrade po Grbavici na koju se pouzdano zna da ima snajperista, u kojima se nalaze civili?
-
forel
#3136 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jes...Ti si zaboravio da snajperisti mogu biti i u zgradi u gradu pod okupacijom, u kojoj zive pripadnici tvog naroda?Jes isto ko sto nase niko nije ''prisilio'' bosnjake da naseljavaju Grbavicu za vrijeme rata....Ili imas amneziju ili si zaboravio da je Grbavica za vrijeme rata bila pod okupaciom, iz koje nije mogao izaci niko bez dozvole srpske strane.U zgradama u Grbavici jos je bilo civila, koji su zivljeli kao u logoru.Bas su se oni mogli pobunit sto se u njima nalazi snajperista, a upitno je bilo hoce li zivu glavu izvuci od drugih bolesnika.PM72 wrote:legenda.Čuj mu pitanja.Znači ako granatiraš zgradu iz koje šilji snajper a u njoj civili - to je ratni zločin ili kršenje pravila rata? A to što je u civilni objekat ušao snajperista pa roka druge civila - to nije kršenje pravila rata i ratni zločin? Ne samo da bi granatirao nego bi minirao kompletnu zgradu koliko god civila u njoj bilo.Ti civili su na prvoj liniji svojom voljom - niko ih nije tjerao da naseljavaju zgrade na prvoj liniji.Ili im je žao stana ili i oni učestvuju u odbrani.Trećeg nema.amo te pitam jel bi ti granatirao zgrade po Grbavici na koju se pouzdano zna da ima snajperista, u kojima se nalaze civili?
U nekom idealnom svijetu, kad bi svi postovali Ženevsku konvenciju, rat bi se sveo na povremeno puškaranje.Ali svaki rat do sada mozda osim Foklandskog je bio prljav.Prema toj logici, sada bi srpska strana mogla hladno rec da je uredu sto su granatirali Sarajevo jer se tu i tamo negdje oglasio snajper.
Napominjem nemozes artiljeriski gađati zgradu u gradu ako ima civila, i zgrada se ne moze rusiti radi jednog snajperiste.Eventualno upotreba teskog mitraljeza ili protivoklopnog oruzija moze biti koristena na manji objekat, u koji se pouzdano zna da nema civila.
Nisam mu se ja nagovorio, nego to je tako, ako ima iskustva, nisam citao citavu temu, onda odlicno zna da je snajperistu jako tesko uocit, osim ako se nije ''ulogorio'' pa konstantno djeluje iz jednog pravca.Pravi snajperista mjenja polozaj nakon jednog ili dva dejstva, jer je ranjiv, na granatiranje, anti snajperski tim.Snajperista na bojistu i snajperista u gradu su 2 strane price
- Nekako s proljeća
#3137 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@forel, ipak isčitaj temu. Vjerujem da ni ti ne voliš da se ponavljaš više puta o istom. pozz
-
forel
#3138 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne volim se ja ponavljat, ali logika stvari, ako osoba zna o cemu se prica, jos ako je bila u ratu, i to pogotovo našem, onda odlicno zna o cemu pricam.Po redosljedu stvari, ARBiH je trebala da sravni sa zemljom Grbavicu, jer je sa tog pravca bilo snajpera koliko volis, takodjer trebale su se poravnat zgrade u Neđaričima jer odatle su snajperi lupali nenormalno.Stanovao sam na Mojmilu za vrijeme rata, i znam o cemu pricam, jer su snajperisti doduse u manjoj mjeri po zgradama iza Pancirke, vise po onim sto su blize bili Neđaričima ubili najmanje 10 tero ljudi u par mjeseci.Artiljerijska vatra nikad nemoze biti precizna, jer se prvenstveno radi o rasprskavajucem oruziju sa sirim krugom dejstva.Nekako s proljeća wrote:@forel, ipak isčitaj temu. Vjerujem da ni ti ne voliš da se ponavljaš više puta o istom. pozz
Ne znam jel tko objavio ovdje ali evo film :https://www.youtube.com/watch?v=NUd6aort3Rg
Nisam siguran da je film uopce nas
- Dozer
#3139 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U tome je osnovna razlika - ti si u ratu stanovao na Mojmilu 
-
PM72
#3140 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Stanovao u ratu na Mojmilu ? I pored svega što si vidio-preživio i čuo,ti rezonuješ kao Majka Tereza? Veliš,ne smiješ upotrijebiti artiljeriju protiv snajperiste ako u zgradi ima civila? Samo neki teži mitraljez i to ako znaš na kojem su spratu ti civili? Tako rade marinci kad upadnu u Irak,Afganistan,Libiju pa pozovu apače ili F16.Pa mu kaže drugi sprat-desni balkon i riješi problem...ovdje tako nešto nije moglo niti su važile ženevske i ine konvencije,borili smo se za opstanak.Valjda ti to ne treba crtati.
- karanana
#3141 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa je li bilo i nasih snajperskih polozaja po zgradama gdje su ispod zivili civili?
-
PM72
#3142 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jeste ali oni su rokali po zgradama od samog početka,bez ikakvog smisla i razloga,samo da te uništi.Nisi imao artiljeriju da mu odgovoriš i bio si prinuđen koristiti svaki način otpora samo da mu naškodiš.Na suđenju u Hagu srpski komadanti su izjavili kako smo mi "kršili sva pravila ratovanja time što smo urbane sredine koristili u vojne svrhe" što hoće reći da nismo fer jer smo trebali svu vojsku i oruđe iznjeti na livadu odmaknutu 2 km od svakog civilnog objekta.U tom slučaju oni ne bi gađali po gradu i bili primorani da krše ženevsku konvenciju...mamicu im .
-
forel
#3143 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Stanovao na Mojmilu, a prije toga pod Trebevicem u Starom Gradu, i to blizu kasarne JNA, danasnjeg Ministarstva Odbrane.Vise puta seljakali se i sta?Dozer wrote:U tome je osnovna razlika - ti si u ratu stanovao na Mojmilu
Bwt eto jos jedno pitanje, posto slabo kopcate, sto nasi ne slupase sve zgrade po Grbavici i Neđaričima ako se to tako lupa artiljerijom?Po gradu se nikad nije koristila artiljerija, kao antisnajperska mjera.Jer uz agresora vrlo cesto su bili blizu i civili , a pod civilima ne podrazumjevam srpsku stranu nego nasu stranu.Na Grbavici su tjekom rata zivljeli i nasi civili i agresorski vojnici.
PM72 nisam ja Majka Tereza, ja odlicno znam sta je rat, i to sto sam prezivio, ali konkretno govorim o nasoj strani, jer u okupiranim podrucijima su zivljeli i nasi civili.Sumnjam da Amerikanci u Afganistanu tako ''rjesavaju'', podrucja gdje se nalaze njihovi drzavljani.Samo da te pitam da li bi ti srusio zgradu na Grbavici, u kojoj zivi 10 bosnjacki porodica koje su se na zalost nasle u to vrijeme?Ne bi.Ovdje vise nije prica o Ženevskoj konvenciji nego o humanosti, prema vlastitom narodu.U tome je poenta.Lahko je SAD, lupat po Siriji, Alepu, kad je taj grad prazan, i u tom gradu su gotovo iskljucivo neprijatelji, slupat ce grad do temelja ako je potrebno.A bil ga slupali da u gradu zivi 70 000 ljudi?
-
PM72
#3144 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pošto slabo kopčamo tj.malo smo poglupi,da ti odgovorim a ti se potrudi da shvatiš.Nismo slupali zgrade po Grbavici i kuće po Nedžarićima samo zato što nismo imali čime.A da jesmo - ne boj se,na jedan opaljen metak bio bi adekvatan odgovor.Kao što su oni nama radili.Jebem ti humanost ako iz X zgrade pobi sve živo.Cilj opravdava sredstvo.
A amerikanci nisu merhametli kao ti,dokaz tome je Hirošima i Nagasaki.
A amerikanci nisu merhametli kao ti,dokaz tome je Hirošima i Nagasaki.
- Dozer
#3145 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh, PM, nemoj ni ti pretjerivati. Pa znas i sam koliko su iz zgrada u Hirosimi i NagojSaki tukli po New Yorku...ha ja...
@forel
Nego, jedno pitanje za tebe - koliko si ti ispalio metaka iz neke snajperske puske u nasem ratu, kao i koliko si njihovih snajperista licno ganjao?
Mislim, znam ja odgovor, ali eto...vidim da rasturas te taktike i tehnike, pa me zanima malo detaljnije kako to ide, ako moze?
@forel
Nego, jedno pitanje za tebe - koliko si ti ispalio metaka iz neke snajperske puske u nasem ratu, kao i koliko si njihovih snajperista licno ganjao?
Mislim, znam ja odgovor, ali eto...vidim da rasturas te taktike i tehnike, pa me zanima malo detaljnije kako to ide, ako moze?
Last edited by Dozer on 31/01/2015 23:33, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#3146 Re: Snajperisti u Sarajevu..
... Pa što nisi onda minirao eno imao si čitavu Grbavicu. Nebodere u Grbavičkoj, Crvenu zgradu u Zagrebačkoj "Metalka", moju zgradu u Ljubljanskoj ustvari čitav niz zgrada u Ljubljasnkoj, Trnovskoj i Beogradskoj. Kuću iznad tranzita u Travničkoj, Šoping,....ma odakle god se vidio i najmanji dio SarajevaPM72 wrote:legenda.Čuj mu pitanja.Znači ako granatiraš zgradu iz koje šilji snajper a u njoj civili - to je ratni zločin ili kršenje pravila rata? A to što je u civilni objekat ušao snajperista pa roka druge civila - to nije kršenje pravila rata i ratni zločin? Ne samo da bi granatirao nego bi minirao kompletnu zgradu koliko god civila u njoj bilo.Ti civili su na prvoj liniji svojom voljom - niko ih nije tjerao da naseljavaju zgrade na prvoj liniji.Ili im je žao stana ili i oni učestvuju u odbrani.Trećeg nema.amo te pitam jel bi ti granatirao zgrade po Grbavici na koju se pouzdano zna da ima snajperista, u kojima se nalaze civili?
To smo mi mogli da zaustavimo četnika da uđe u zgradu i puca iz nje? Pa što mi to niko nije rekao ranije. Čuj ja na prvoj liniji svojom voljom
Čuj žao stana ooooooooo hljebu!
-
PM72
#3147 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne brabonjaj nego pročitaj ponovo.Nigdje i nikad nisam napisao kako su civili mogli zaustaviti četnike da uđu u zgradu i da pucaju.Kao što nisam čuo da su nekog natjerali da živi u zgradi na prvoj liniji.Da ga premjesti iz stana kod šopinga u zgradu na obali Miljacke.Ako si ostao u stanu to je bio tvoj izbor pa si kasnije skontao da si se zajebao i da nemaš kud.Nisu se četnici nešto pretjerano trudili da ostaneš.Mogao si prvih mjesec-dva izaći kako si htio,nemoj me ubjeđivati u suprotno.
Ovo si ti pisao:
Ovo si ti pisao:
Na početku okupacije tu su bili JNA oficiri većinom kao rukovodni kadar jer su imali vojnu školu i vodili su jedinice dobrovoljaca večinom komšija. Kasnije na područje Kovačića dolazi Rogatičko-Romanijski korpus i zadržaše se tu do onog masovnog egzodusa civila ne srpske nacionalnosti jer su oni išli od ulaza do ulaza i govorili da oni napuštaju linije a dolaze arkanovi tigrovi i beli orlovi i tada od 26 stanova u mojoj zgradi ostadoše puna samo tri mi kao muslimani jedna stara komšinica katolkinja (pokoj joj duši) i komšinica srpkinja (pokoj joj duši). Nakon što su svi prešli pojavile su se kolone TAM-ova i krenula je masovna pljačka te su se nakon par dana stvarno i povukli a na liniji su ih zamjenile komšije srbi.
Last edited by PM72 on 31/01/2015 18:57, edited 1 time in total.
- thekupus
#3148 Re: Snajperisti u Sarajevu..
dakle ostaviti sve sto si imao i otici, gdje?!PM72 wrote:Ne brabonjaj nego pročitaj ponovo.Nigdje i nikad nisam napisao kako su civili mogli zaustaviti četnike da uđu u zgradu i da pucaju.Kao što nisam čuo da su nekog natjerali da živi u zgradi na prvoj liniji.Da ga premjesti iz stana kod šopinga u zgradu na obali Miljacke.Ako si ostao u stanu to je bio tvoj izbor pa si kasnije skontao da si se zajebao i da nemaš kud.Nisu se četnici nešto pretjerano trudili da ostaneš.Mogao si prvih mjesec-dva izaći kako si htio,nemoj me ubjeđivati u suprotno.
-
PM72
#3149 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije glava vrbov prut da se omladi,što bi stari rekli.Mnogi su radi stana zijanili glave,žao im bilo ići - šatro sve će se smiriti .Moj poznanik je glavom platio čuvanje stana i nove kožne garniture u garaži.Svi izašli-pobjegli iz Aerodromskog naselja a on ostao i krio se na tavanu.Krio se nekih 10-tak dana,linija se formirala i više nije mogao izaći.Upratili su ga kokošari što su krali po stanovima i pozvali četnike koji su ga ubili u podrumu.
Veliš kako ostaviti sve i gdje otići?kako su ostali otišli i snašli se,niko nije umro od gladi.
Veliš kako ostaviti sve i gdje otići?kako su ostali otišli i snašli se,niko nije umro od gladi.
-
forel
#3150 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh sto volim ovakva pitanja to je strasno, slucajem, imam 2 vojna lica i to oficirska u porodici, od toga jedan je diverzant generacija 84, drugi je igrom slucaja tenkista (Kikinda).I obadva su bili u nasoj armiji, od toga jedan u jedinici za posebne namjene Bosna.Rasturam itd, to ironija u pokusaju? Ovo sto sam naveo su cinjenice, i to ce ti bilo koji oficir prasinar potvrdit.U ratu svako ko je imao bilo kakvu optiku smatran je snajperistom.A optika se moze montirati gotovo na svaku pusku.Druga stvar, artiljerija se nikad ne upotrebljava u ganjaju snajperista po gradu, miniranje, te price..ono mislim WTF?Stas ti minirat nemozes prici zgradi, eto snajperista ce cekat dok mu ti miniras...Dozer wrote:Eh, PM, nemoj ni ti pretjerivati. Pa znas i sam koliko su iz zgrada u Hirosimi i NagojSaki tukli po New Yorku...ha ja...
@forel
Mislim, znam ja odgovor, ali eto...vidim da arasturas te taktike i tehnike, pa me zanima malo detaljnije kako to ide, ako moze?
Nadalje, artiljerija pravi ogromnu stetu, velika steta je odlicna kada se na bojnom polju sukobljavaju 2 vojske, jer je cilj sto vise nanijeti stete, gubitaka, i unistenje zaklona (bunkeri, bajte).U gradu artiljerija osim stete nanosi i veliku kolateralnu stetu.Tj stradaju nevini, granatiranje polozaja u kojem se nalaze civili ravno je zlocinu.Vi mozete pricat sta hocete, kako hocete, ali za mene ubijanje nevinih je zlocin ma ko oni bili, srbi, bosnjaci, hrvati, kinezi, tunguzijci oni su ljudi.Posebno ako se uzme u obzir nas rat, u kojem su vecina civila sa okupiranih polozaja bili prisiljeni zivljeti u blizini linija razgranicenja.Ja se bas pitam zasto smo onda vrsili razmjene sa VRS om civila sa Grbavice, kad su eto kako neko rece mogli ''otic kad hoce''.Onda se pitam zasto su mnogi postali zrtva Batka na Grbavici, jel neko toliko glup da misli da bi neko ostao cuvati stan, iscekujuci hoce li mu Batko pokucat na vrata ili ne?Ili cetnici Slavke Aleksica ili nesto slicno?Sumnjam, al eto.Jel vi stvarno mislite da srusiti zgradu radi jednog snajperiste je tehnika koja se upotrebljava?Pa onda bi mi trebali citavu Grbavicu sravnit, Dobrinju, Neđariče.Helo jel slusate vi sebe?
Neko je izvalio mi nismo imali cime uzvratit?Hocete da vam kazem cime se moglo uzvratit?Na građevinskom fakultetu se nalazio tenk, koji je prevozen po potrebi u zone potrebne za dejstvo.Do otvaranja tunela da, nije se ''imalo'' poslije otvaranja je dolazilo.Po nekoj toj logici, onda ne treba koristit uopce artiljeriju nego vazdusnu podrsku, bacis bombu od 250 kila i vise ni snajperiste ni zgrade ni niceg.
Profesionali snajperista, nakon dejstva mjenja polozaj, ne puca iz pravca u koji mu udara sunce radi odbljeska sa otpike.Sve u svemu - dejstvo artiljerije na snajperski polozaj u gradskoj borbi, u ratnoj zoni kakva je bila nasa, prije svega bila je nedopustiva, nehumana (ubijanje svojih sunarodnjaka?!) a da ne govorim o slucajnom ''prebacaju'' u kojem bi u slucaju dejstva na Grbavicku pijacu stradao veliki broj ljudi.Artiljerija i vazdusni udari se mogu koristit u Siriji, jer je jasno postavljen front prema snagama IDIL-a i koriste se visoko precizne rakete koje imaju odstupanje cca 30 cm.Upotreba oruzija, uvelike zavisi od stanja na terenu.Nitko ne moze zabraniti snajperisti da udje u zgradu i da dejstvuje po civilima.