Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lavorpunvode

#3126 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

nisam medju tim koji tvrde da nisi isla na pravo i ne mogu to znati, mada bih iskreno voljela da nisi, jer najvise vrijedja to sto upravo mi koji smo zavrsili ovaj fakultet sami sebe srozavamo u ocima drugih i ponizavamo vlastite napore.
zato vecina gleda na pravo kao na neki"kurs" kojeg svaka budala moze zavrsiti. svi, bas svi se nalaze kompetentnim da komentarisu kada se spomene pravo i tezina polaganja ispita, a sve zbog takve price koju upravo ti pricas.
VenomousV

#3127 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

i sama sam prije upisa na fakultet cula onu glupu pricu "na pravu su najteza ulazna vrata" pa je nisam shvatila ozbiljno, pogotovo nakon susretanja sa (za mene glupim, totalno neinteresantnim i teskim za uciti) predmetima tipa metodologije.
i svi ti ljudi koji misle da je pravo "kurs" se vrate u stvarnost nakon prve godine kad se broj studenata prepolovi, pa onda druga godina, pa treca i konacno cetvrta kad ostane mozda petina studenata upisanih u istoj generaciji
MarcusTulliusCicero

#3128 Re: Pravni fakultet

Post by MarcusTulliusCicero »

Konkurs za upis studenata u prvu godinu II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2013/2014.
http://studomat.ba/univerziteti-u-bih/u ... evu/14802/
111tayson

#3129 Re: Pravni fakultet

Post by 111tayson »

Cherry-Cherry wrote:Završila sam kurseve brzog čitanja i odlični su. A fazon je u tome što brže čitaš, brže i pamtiš. ;-) Šteta što sam na taj kurs išla kad sam već bila na postdiplomskom, što nisam znala prije za to. Na postdiplomskom sam dosta brže spremala ispite, manje mi je vremena trebalo nego na fakultetu.
E o ovome vam govorim, prava stvar ali ne morate to ni plaćati, pogledajte nekoliko nastavaka na youtubeu, i nabrijte se dobro, odmoći ne može. chery-chery pomozi raji, jer većina za to ne zna. Objavi termine tih kurseva, ili slićno, literaturu ako imaš, i sl. naučno dokazano da mozak bolje pamti kada se brže ćita, a rezonsko lagano čitanje ne pije vode, jer se stalno vraća unazad, umjesto da klizi po redovima, pa čak cijelu stranicu zapamte u nekoliko sekundi, nevjerovatno ali istinito.
http://youtu.be/p6hOze-xGmU
111tayson

#3130 Re: Pravni fakultet

Post by 111tayson »

MarcusTulliusCicero wrote:Konkurs za upis studenata u prvu godinu II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2013/2014.
http://studomat.ba/univerziteti-u-bih/u ... evu/14802/
Koji su sada cjenovnik okačili.............
lavorpunvode

#3131 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

redovni 130 KM, samofinansirajuci i DL po 1.000 KM
Pro

#3132 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Školarina vam je zaista mala. Kako mi je krivo što svojevremeno nisam upisao fakultet u Sarajevu.
hladan.preminger

#3133 Re: Pravni fakultet

Post by hladan.preminger »

111tayson wrote:NPR.Moguće je 120 stranica proćitati za 60 minuta i to zapamtiti, uz vježbe od nekoliko dana.......

Jest al' u nekoj stvari.

Svakakvih nas ima.
Pro

#3134 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Pogledao sam taj klip sada od 25 minuta. Za mene je klip smiješan, posebno jedan komentar "Ovako ja čitam i uvijek imam keca" :)

Postoji glupiranje i razumno čitanje. Brzina čitanja je tu najmanje bitna. Ako nema koncentracije nema ni učenja.
manekenka u penziji

#3135 Re: Pravni fakultet

Post by manekenka u penziji »

lavorpunvode wrote:redovni 130 KM, samofinansirajuci i DL po 1.000 KM
čuj DL? odkad mi imamo DL? je li to sad nešto kao vanredni?
Revolucionar ★

#3136 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

Uvode glupost tipa DL, a prokleta kolizija se ne moze implementirat .. Nas fakultet je uvijek bio enigma
lavorpunvode

#3137 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

manekenka u penziji wrote:
lavorpunvode wrote:redovni 130 KM, samofinansirajuci i DL po 1.000 KM
čuj DL? odkad mi imamo DL? je li to sad nešto kao vanredni?
DL je po novom kao zamijenio vanredni studij.
Pro

#3138 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Distance learning je nešto najbolje što postoji. Nisi obavezan dolaziti na predavanja i ispijaš kahvu dok se kući tvoji hvale da im mali studira.
lavorpunvode

#3139 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

na pravu se kafe ispijaju za vrijeme predavanja bez obzira na status.
manekenka u penziji

#3140 Re: Pravni fakultet

Post by manekenka u penziji »

Revolucionar ★ wrote:Uvode glupost tipa DL, a prokleta kolizija se ne moze implementirat .. Nas fakultet je uvijek bio enigma
potpisujem! a da ne spominjem novu i staru bolonju. naziv sve kaže
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3141 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

Pro wrote:Distance learning je nešto najbolje što postoji. Nisi obavezan dolaziti na predavanja i ispijaš kahvu dok se kući tvoji hvale da im mali studira.
DL je zbograditoga apsolutno nepotreban :D to je uvijek bila fundamentalna metodologija djelovanja, a njen fundamentalni rodonačelnik ostaće nepoznat :D
Eluveitie

#3142 Re: Pravni fakultet

Post by Eluveitie »

Pro wrote:Distance learning je nešto najbolje što postoji. Nisi obavezan dolaziti na predavanja i ispijaš kahvu dok se kući tvoji hvale da im mali studira.
jes'..al'..
Znam nekoliko ljudi koji tako studiraju... Hem što nemaju osjećaj da studiraju.(koliko god da si vrijedan, osjećaj jednostavno nije isti, ne osjetiš onu masovnu prpu pred ispite, ne vidiš ljude koji svakodnevno uče pa da se i ti malo zapitaš i to. I realno vraga si aman vrijedan, ako ti je i na predavanje mrsko)
Drugo, nisi u toku. Znam neke ljude koji se slamaju od učenja a padnu ispit. Uglavnom zato jer se nisu raspitali, pravilno postavili pRioritite, pokupili neke zadatke i zadaće koje kruže okolo, 'pročuli' ovo ili ono, dobili neke dodatne materijale, ili jednom riječu..ciljano učili. To je jedna od prednosti studentskog doma recimo, možda i jedina. :D
Individualism18

#3143 Re: Pravni fakultet

Post by Individualism18 »

jes'..al'..
Znam nekoliko ljudi koji tako studiraju... Hem što nemaju osjećaj da studiraju.(koliko god da si vrijedan, osjećaj jednostavno nije isti, ne osjetiš onu masovnu prpu pred ispite, ne vidiš ljude koji svakodnevno uče pa da se i ti malo zapitaš i to. I realno vraga si aman vrijedan, ako ti je i na predavanje mrsko)
Drugo, nisi u toku. Znam neke ljude koji se slamaju od učenja a padnu ispit. Uglavnom zato jer se nisu raspitali, pravilno postavili pRioritite, pokupili neke zadatke i zadaće koje kruže okolo, 'pročuli' ovo ili ono, dobili neke dodatne materijale, ili jednom riječu..ciljano učili. To je jedna od prednosti studentskog doma recimo, možda i jedina. :D[/quote]

Ovo je apsolutno tačno, iako ne studiram na Pravnom fakultetu, znam prema studentima s mog fakulteta koji studiraju vanredno, da je jako teško sve stići. Većina profesora im zabranjuje prisustvo na redovnim predavanjima iako je rečeno da mogu prisustvovati, jer kao više vole raditi u manjim grupama, pa onda i kada imaju vremena da dođu, drugi im to onemoguće. Također, na radnim subotama dosta profesora uopće ne bude prisutno tako da i tu izgube priliku da ostvare kontakt s nastavnim kadrom. I ono najvažnije s obzirom da nisu na predavanjima uopće ne znaju na šta da stave akcent. A svi znamo kako je kada dobiješ knjigu od 500 str. i ako ne znaš šta je bitno, zaboravi na polaganje ispita. Ne možeš naučiti deset takvih knjiga od korica do korica, zato je bitno da znaš šta profesor smatra važnim i na šta se osvrnuo u toku predavanja. S obzirom da u mojoj grupi nema mnogo studenata nas profesori sve znaju i onda kada imamo usmeni ispit, često znaju i progledati kroz prste ako nešto u tom trenutku ne znamo, jer smo redovni na predavanjima i vide da radimo i učestvujemo u nastavi, tako da je i to jedna prednost. Vanredno studiranje je meni jedina opcija za one koji rade, svi drugi će sigurno bolje proći ako su redovni studenti.
Pro

#3144 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Kako može profesor zabraniti dl studentu da bude prisutan na predavanju???

Ja sam redovan student bio, a vanredni su mogli uvijek dolaziti kada su htjeli. Nikada nije bilo tih problema.
Individualism18

#3145 Re: Pravni fakultet

Post by Individualism18 »

Pro wrote:Kako može profesor zabraniti dl studentu da bude prisutan na predavanju???

Ja sam redovan student bio, a vanredni su mogli uvijek dolaziti kada su htjeli. Nikada nije bilo tih problema.
Ne znam kako je na Pravnom fakultetu što se toga tiče, ja sam napisala za svoj fakultet. Doduše ne rade to svi profesori, ali dosta njih to radi pod izgovorom da im je lakše raditi u manjim grupama, pogotovo kada su u pitanju vježbe. :/ Ma svega sam se ja nagledala u toku studiranja da mi više ništa nije čudno...
Pro

#3146 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Individualism18 wrote:
Pro wrote:Kako može profesor zabraniti dl studentu da bude prisutan na predavanju???

Ne znam kako je na Pravnom fakultetu što se toga tiče, ja sam napisala za svoj fakultet. Doduše ne rade to svi profesori, ali dosta njih to radi pod izgovorom da im je lakše raditi u manjim grupama, pogotovo kada su u pitanju vježbe. :/ Ma svega sam se ja nagledala u toku studiranja da mi više ništa nije čudno...

Nisam ni ja pravnik ali znam dosta raje što studira i što je studirala pravo (postdiplomski također). Mislim da nema pravo da to uradi. Zanimljiva ova prethodna rečenice, pravo na pravu :lol:
Eluveitie

#3147 Re: Pravni fakultet

Post by Eluveitie »

Pa ček' jel' ideš na predavanja ili ne? Nisi mi se činio zainteresiran prvom postu. :D

Pa dobro, ovisi o fakultetima. Na mom fakultetu vandredni i ne postoje. Ali sam pričala sam jaranima koji tako studiraju..
Pro

#3148 Re: Pravni fakultet

Post by Pro »

Kolegice, davno sam ja završio sa predavanjima :)

Moj post za dl studente je imao dozu sarkazma :)
JThomas

#3149 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

hladan.preminger wrote:
111tayson wrote:NPR.Moguće je 120 stranica proćitati za 60 minuta i to zapamtiti, uz vježbe od nekoliko dana.......

Jest al' u nekoj stvari.

Svakakvih nas ima.
pazi, proćitati, ne pročitati...
lavorpunvode

#3150 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

JThomas wrote:
hladan.preminger wrote:

Jest al' u nekoj stvari.

Svakakvih nas ima.
pazi, proćitati, ne pročitati...
vidim on je bas naćitan :D
Post Reply