Dešavanja u Srbiji

Post Reply
pesak

#3126 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

zavrzlama wrote:
pesak wrote:koja li je struja vucic... :roll: bas me nesto zanima.. :roll:
vjerovatno Cara Lazara :D
mozda su njima ustvari jako potrebne zene iz azije... :mrgreen:
da ih malo relaksiraju...postoje sjajne masaze... i svasta.... :D sa dalekog istoka... :D
pesak

#3127 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Radikali o SSPObjavljeno: Sub, 06. 09. 2008. 11:45 DA L' NA ISTOK IL' NA ZAPAD
Tomislav Nikolić
PHOTO: BETA/MARKO RUPENA

Najavu Tomislava Nikolića da će SRS glasati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ubrzo su demantovali Milorad Mirčić i Dragan Todorović. Kako saznaju Večernje novosti, prevagu kod radikala odnela je struja bliska Vojislavu Šešelju, koji je iz Haga vršio pritisak na članove stranke. Za drugi sporazum, onaj energetski sa Rusijom, ipak su glasali.e-Novine
Dva dana nakon iskazanog očekivanja Tomislava Nikolića da bi SSP mogao da bude izglasan i uz glasove radikala, iz vrha ove stranke stižu drugačije informacije. Večernje novosti pišu da je do preokreta došlo nakon Šešeljevog pritiska iz Haga, nakon čega je prevagu odnela njemu bliska struja. Šešelj je 4. septembra telefonirao rukovodstvu i poručio da se ne sklapaju nikakvi paktovi sa vladom i da bi glasanje za SSP značilo izdaju Kosova.
Dragan Todorović, potpredsednik SRS, u petak, 5. septembra, izjavio je Novostima da će poslanici radikala glasati za SSP. „Odlučili smo se na taj korak zbog nacionalnih i državnih interesa, nema tu nikakvog zaokreta ka DS”, izjavio je on.

Međutim, dva sata kasnije izjavio je da neće glasati za SSP. Kako piše Politika, Todorović je izjavio da su mediji pogrešno protumačili Nikolićevu izjavu da će radikali podržati SSP ako se usvoji njihov amandman da je Kosovo deo Srbije.

„Toga neće biti. Mi smo samo uradili jedinu moguću stvar u ovom trenutku, a to je da amandmanom obavežemo i sadašnju i sve buduće vlade da Srbiju mogu da posmatraju samo sa Kosovom kao njenim sastavnim delom”, rekao je Todorović.

Todorović je naglasio da SRS nije mogao menjati tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju „budući da nije ni učestvovao u njegovom sastavljanju”, a da su ovim amandmanom pokušali da poprave štetu.

Prema njemu, radikali nikada neće prihvatiti obavezu saradnje sa Haškim tribunalom, koja je inače ugrađena u tekst SSP i nalazi se u članu 2, među opštim načelima. Odbacio je, kako prenosi Danas u svom vikend izdanju, spekulacije da je SRS podeljen na tri struje. Milorad Mirčić, prvi čovek vojvođanskih radikala, kao glupost je okarakterisao najavu da će radikali glasati za SSP.

„Ponavljam, Nikolić je govorio samo o amandmanu i ni u jednom trenutku nije rekao da ćemo podržati SSP”, prenela je Politika njegovo mišljenje. Na novinarsko pitanje kako je bilo moguće da svi mediji pogrešno prenesu Nikolićevo mišljenje, Mirčić je odgovorio: „Znate li kako su novine pisale i kad je Napoleon pobegao sa Svete Jelene? Te, pobegao ludak, te pobegao bolesnik... A kad je počeo da osvaja teritorije...”

Na novinarsku konstataciju da Napoleon nije pobegao sa tog ostrva već da je umro na njemu, Mirčić je nervozno odgovorio „Ma, dobro, ono odakle je prvo pobegao”.

Međutim, 5. septembra, u toku glasanja o energetskom sporazumu sa Rusijom, Nikolić je izjavio da svaki sporazum sa velikima ima mana i to objasnio na sebi svojstven način. U Srbiji su pre dva veka, pričao je Nikolić, udavali lepe devojke za bogate starce, šta je drugo mogla da radi, bar je imala koru hleba. Prema njemu, to vreme je prošlo, ali „kad se vezujete za velike ne možete samo svoje želje da zadovoljite”. Smatra da „Rusija neće biti zlikovac prema srpskom narodu kao što je to bila EU”.

„Tražili ste SSP sa EU da nekako umilostivimo aždaju, izglasaćemo ga, pa da vidimo hoće li aždaja biti milosrdna prema Srbiji, ali treba da ulazimo u sve ekonomske i druge odnose sa Rusijom”, izjavio je Nikolić u Skupštini Srbije.

Kad je reč o gasnom sporazumu sa Rusijom, Nikolić je izjavio da će SRS za njega „s ponosom glasati”, da Srbija nije jedina alternativa Rusiji za gasovod i da njega smatra poklonom Srbiji.

Inače, gasni sporazum usvojen je 5. septembra u Skupštini Srbije sa 227 glasova poslanika vladajuće koalicije, SRS, DSS i Nove Srbije, dok su protiv bili poslanici Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=16649
simi5

#3128 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Radikali neće glasati za SSP, podela u vrhu

Vrh Srpske radikalne stranke odlučio je da njeni poslanici ne glasaju za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, pišu „Večernje novosti” od subote.

Do preokreta je došlo posle pritiska lidera Vojslava Šešelja iz Haga na svoje stranačke saborce, posle čega je, na Predsedničkom kolegijumu SRS, prevagu odnela njemu bliska struja, a stav Tomislava Nikolića nije dobio većinu.

Prema saznanjima tog lista, Šešelj je još u četvrtak, zapanjen potezom svojih stranačkih kolega, telefonirao rukovodstvu i poručio im da ne ulaze ni u kakve paktove sa Vladom i da bi glasanje za SSP značilo izdaju Kosova.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio je „Novostima” oko 14 sati da će poslanici te stranke podržati SSP: „Glasaćemo za zakon o ratifikaciji SSP, a priče o podelama nemaju blage veze sa realnošću”.

„Odlučili smo se na ovaj korak zbog nacionalnih i državnih interesa, nema tu nikakvog zaokreta ka DS”, kategoričan je Todorović.

Nešto kasnije, oko 16 časova, Todorović je kratko rekao: „Nećemo glasti za SSP”.

Šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija nije želela da komentariše odustajanje radikala od podrške SSP-u nakon što je Vlada usvojila njihov amandman jer, kako je navela, nema zvaničnu informaciju da poslanici SRS neće podržati zakon o ratifikaciji SSP.

Da neće glasati za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU Todorović je potvrdio i u izjavi za „Politiku” od subote i dodao da su mediji pogrešno protumačili izjavu Nikolića.

Prvi čovek vojvođanskih radikala Milorad Mirčić je priču da će radikali glasati za taj zakon nazvao „glupostima”.

„Nikolić nikada nije rekao da ćemo glasati za SSP. On je samo govorio o tome da ćemo podržati amandman kojim se još jednom potvrđuje da je Kosovo deo Srbije. Ni o kakvom uslovljavanju podrške SSP-u izglasavanjem ovog amandmana Nikolić nije govorio”, kazao je Mirčić „Politici”.

„Politika” piše da je Todorovića i Mirčića demantovao sam Nikolić tokom obraćanja u skupštini govoreći o energetskom sporazumu sa Ruskom Federacijom.

On je kazao kako su u Srbiji, „pre dva veka, udavali lepe devojke za bogate starce, šta je drugo mogla da radi, bar je imala koru hleba” i dodao: „Tražili ste SSP sa EU da nekako umilostivimo aždaju, izglasaćemo ga, pa da vidimo hoće li aždaja biti milosrdna prema Srbiji, ali treba da ulazimo u sve ekonomske i druge odnose sa Rusijom.”

Zamenik predsednika SRS-a vrlo brzo posle svog govora napustio je zgradu skupštine i nije se juče u nju vraćao, a nije odgovarao ni na telefonske pozive ni na SMS koje su mu novinari „Politike” slali.

Bivša potpredsednica SRS-a Maja Gojković je još početkom jula predvidela da će se Tomislav Nikolić pre ili kasnije naći na udaru „tvrde struje” u ovoj stranci.

„Duboko sam ubeđena da će se i Toma i Vučić naći na udaru, a to sam i rekla Nikoliću. Njih dvojica se boje da sami nastupe jer misle da će se uspešnije baviti politikom u ´velikoj porodici´ kakva je SRS”, izjavila je Maja Gojković tada za dnevni list „Pres”.

Ona je optužila Dragana Todorovića i Milorada Mirčića da predvode ekstremnu struju SRS-a i indirektno ih optužila da neistinito informišu Šešelja.

Sam Tomislav Nikolić je krajem juna prvi put otvoreno progovorio o razmimoilaženju sa Šešeljem. Nikolić je tada izjavio da ga je naljutilo kada je lider stranke Vojislav Šešelj, kako je rekao, iza njegovih leđa dogovorio sa Vojislavom Koštunicom da lider DSS-a bude mandatar zajedničke vlade.

Ponovo aktivirane priče o podelama u Srpskoj radikalnoj stranci, međutim, vodeći ljudi ove partije do kojih smo juče uspeli da dođemo, najoštrije demantuju.

„Sve priče o razdorima su najobičnije gluposti”, kaže Mirčić za „Politiku”. (Mondo)
simi5

#3129 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

субота, 06. сеп 2008, 14:18 -> 14:45
Николић поднео оставку на функције

Томислав Николић поднео је оставку на место шефа посланичке групе радикала у Скупштини Србије и на функцију заменика председника Српске радикалне странке, саопштила је данас СРС.

Српска радикална странка обавештава јавност да је на синоћ одржаној седници Председничког колегијума Томислав Николић поднео оставку на место шефа Посланичке групе и заменика председника Српске радикалне странке.

Председнички колегијум са жаљењем констатовао ту чињењицу и захвалио се Томиславу Николићу на досадашњем раду, напорима и заслугама које има за Српску радикалну странку.

RTS
simi5

#3130 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Nikolić je podneo ostavke na najviše funkcije u stranci pod pritiskom Šešelja i njegove frakcije u rukovodstvu stranke ali koliko se zua sad zna nije podneo ostavku na mesto poslanika i na članstvo u stranci. Obzirom da Nikolić ima daleko veću podršku u lokalnim rukovodstvima nego u Otadžbinskoj upravi može se očekivati veoma burno cepanje unutar stranke. Posebno jer i Vučić može osetiti trenutak da zaštiti svoje interese.
pesak

#3131 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

bas me interesuje ko ce sad ubijati starce po antinu... :roll:

ili po srbiji.. :roll:
Abacija

#3132 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

simi5 wrote:Radikali neće glasati za SSP, podela u vrhu

Vrh Srpske radikalne stranke odlučio je da njeni poslanici ne glasaju za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, pišu „Večernje novosti” od subote.

Do preokreta je došlo posle pritiska lidera Vojslava Šešelja iz Haga na svoje stranačke saborce, posle čega je, na Predsedničkom kolegijumu SRS, prevagu odnela njemu bliska struja, a stav Tomislava Nikolića nije dobio većinu.

Prema saznanjima tog lista, Šešelj je još u četvrtak, zapanjen potezom svojih stranačkih kolega, telefonirao rukovodstvu i poručio im da ne ulaze ni u kakve paktove sa Vladom i da bi glasanje za SSP značilo izdaju Kosova.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio je „Novostima” oko 14 sati da će poslanici te stranke podržati SSP: „Glasaćemo za zakon o ratifikaciji SSP, a priče o podelama nemaju blage veze sa realnošću”.

„Odlučili smo se na ovaj korak zbog nacionalnih i državnih interesa, nema tu nikakvog zaokreta ka DS”, kategoričan je Todorović.

Nešto kasnije, oko 16 časova, Todorović je kratko rekao: „Nećemo glasti za SSP”.

Šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija nije želela da komentariše odustajanje radikala od podrške SSP-u nakon što je Vlada usvojila njihov amandman jer, kako je navela, nema zvaničnu informaciju da poslanici SRS neće podržati zakon o ratifikaciji SSP.

Da neće glasati za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU Todorović je potvrdio i u izjavi za „Politiku” od subote i dodao da su mediji pogrešno protumačili izjavu Nikolića.

Prvi čovek vojvođanskih radikala Milorad Mirčić je priču da će radikali glasati za taj zakon nazvao „glupostima”.

„Nikolić nikada nije rekao da ćemo glasati za SSP. On je samo govorio o tome da ćemo podržati amandman kojim se još jednom potvrđuje da je Kosovo deo Srbije. Ni o kakvom uslovljavanju podrške SSP-u izglasavanjem ovog amandmana Nikolić nije govorio”, kazao je Mirčić „Politici”.

„Politika” piše da je Todorovića i Mirčića demantovao sam Nikolić tokom obraćanja u skupštini govoreći o energetskom sporazumu sa Ruskom Federacijom.

On je kazao kako su u Srbiji, „pre dva veka, udavali lepe devojke za bogate starce, šta je drugo mogla da radi, bar je imala koru hleba” i dodao: „Tražili ste SSP sa EU da nekako umilostivimo aždaju, izglasaćemo ga, pa da vidimo hoće li aždaja biti milosrdna prema Srbiji, ali treba da ulazimo u sve ekonomske i druge odnose sa Rusijom.”

Zamenik predsednika SRS-a vrlo brzo posle svog govora napustio je zgradu skupštine i nije se juče u nju vraćao, a nije odgovarao ni na telefonske pozive ni na SMS koje su mu novinari „Politike” slali.

Bivša potpredsednica SRS-a Maja Gojković je još početkom jula predvidela da će se Tomislav Nikolić pre ili kasnije naći na udaru „tvrde struje” u ovoj stranci.

„Duboko sam ubeđena da će se i Toma i Vučić naći na udaru, a to sam i rekla Nikoliću. Njih dvojica se boje da sami nastupe jer misle da će se uspešnije baviti politikom u ´velikoj porodici´ kakva je SRS”, izjavila je Maja Gojković tada za dnevni list „Pres”.

Ona je optužila Dragana Todorovića i Milorada Mirčića da predvode ekstremnu struju SRS-a i indirektno ih optužila da neistinito informišu Šešelja.

Sam Tomislav Nikolić je krajem juna prvi put otvoreno progovorio o razmimoilaženju sa Šešeljem. Nikolić je tada izjavio da ga je naljutilo kada je lider stranke Vojislav Šešelj, kako je rekao, iza njegovih leđa dogovorio sa Vojislavom Koštunicom da lider DSS-a bude mandatar zajedničke vlade.

Ponovo aktivirane priče o podelama u Srpskoj radikalnoj stranci, međutim, vodeći ljudi ove partije do kojih smo juče uspeli da dođemo, najoštrije demantuju.

„Sve priče o razdorima su najobičnije gluposti”, kaže Mirčić za „Politiku”. (Mondo)
Fino biste vi tamo u Srbiji trebali uvesti najmanje 2 politicke nacije po Dejtonskom modelu:
- "Cetnici" (Radikali i ostali njima slicni);
- "Salonski cetnici" (DS + SPS);
- plus ostale partije...
Isto tako bi trebali imati predsjednistvo sa 2-3 clana i pravo veta. :-)

P.S. LDP (i njima slicni) bi dobili status "ostalih" i nebi bili "konstitutivni narod". :mrgreen:
Last edited by Abacija on 06/09/2008 15:37, edited 1 time in total.
zavrzlama

#3133 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Tomislav Nikolić podnio ostavku
Na sjednici Predsjedničkog kolegijuma podnio ostavku na sve stranačke funkcije...
06.09.2008. 14:28
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i šef poslaničkog kluba radikala u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, saopštila je danas Srpska radikalna stranka.

Na sjednici Predsjedničkog kolegijuma u petak uveče Nikolić je podnio ostavku na mjesta šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije i na funkciju zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke, navodi se u saopštenju.

Predsjednički kolegijum je "sa žaljenjem konstatovao tu činjenicu i zahvalio se Nikoliću na dosadašnjem radu, naporima i zaslugama koje ima za SRS
Znaci sve perfektno funkcionise :)
Abacija

#3134 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

zavrzlama wrote:
Tomislav Nikolić podnio ostavku
Na sjednici Predsjedničkog kolegijuma podnio ostavku na sve stranačke funkcije...
06.09.2008. 14:28
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i šef poslaničkog kluba radikala u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, saopštila je danas Srpska radikalna stranka.

Na sjednici Predsjedničkog kolegijuma u petak uveče Nikolić je podnio ostavku na mjesta šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije i na funkciju zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke, navodi se u saopštenju.

Predsjednički kolegijum je "sa žaljenjem konstatovao tu činjenicu i zahvalio se Nikoliću na dosadašnjem radu, naporima i zaslugama koje ima za SRS
Znaci sve perfektno funkcionise :)
Dobre te tvoje kasike! :thumbup: :lol:
simi5

#3135 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Uvek me očara govor mržnje i slepa obest kojom komentarišete vesti. Naročito volim što se cenzuriše ćirilica ali se etikete četnik, salonski četnik i četnik početnik smatraju prihvatljivim.
pesak

#3136 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

gde li je ovde simi nasla govor mrznje... :?

jedino ako misli na to sto mi se uopste ne svidja sto je toma grobar ubijao starce i starice u antinu, u hrvatskoj.
sto se tice cirilice, ne znam kako se to cenzurise, a sto se tice mene, latinica je moje pismo, ne cirilica. moram da priznbam da je blago ne volim. :mrgreen:

a i ne razumem, kakvo etiketiranje sa cetnik, kad je to u srbiji pozeljna titula , isto tako vredna kao partizan??? /skupstina izglasala/
simi, nesto si se pozbunjivala.. :mrgreen:
Last edited by pesak on 06/09/2008 16:33, edited 1 time in total.
Abacija

#3137 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

simi5 wrote:Uvek me očara govor mržnje i slepa obest kojom komentarišete vesti. Naročito volim što se cenzuriše ćirilica ali se etikete četnik, salonski četnik i četnik početnik smatraju prihvatljivim.
Kakva bre mrznja? Ja sam se zajebavao na racun politike na ovim prostorima a ti se uvredila. Zar ni u jednom trenutku nisi osetila da sam ironican? :D

P.S. Nemam pojma ko to cenzurise cirilicu. Drugi put ako imas nesto reci u vezi mog pisanja, obrati se meni direktno. Nemoj me, molim te, trpati ni u kakve koseve. Ja znam kad i u kojem slucaju da upotrijebim te etikete. Ako neko drugi ne zna pa generalise da su svi cetnici, onda se obrati doticnom. Stipu neme gatibo.
zavrzlama

#3138 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Dobre te tvoje kasike!

ma tek otvorio ovaj srebrni servis pa mi nekako se previse rasipaju po sobi :D ...jedna odleti pod krevet...kad na njoj pise "nikolic daje ostavku" :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3139 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

simi,simi jopet si na levu nogu ustala :D
pesak

#3140 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

pici wrote:simi,simi jopet si na levu nogu ustala :D
simi stari levicar... :lol: :mrgreen:
Abacija

#3141 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

pesak wrote:
pici wrote:simi,simi jopet si na levu nogu ustala :D
simi stari levicar... :lol: :mrgreen:
Jesu li to oni levicari sto ih vodi ona sa plasticnim cvetom u kosi? :-)
pici

#3142 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

Tektonski potres među radikalima
Image

Tomislav Nikolić podneo je ostavku na mesto zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i šefa poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije, saopštila je SRS. Nikolić se zalagao da stranka glasa za verifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čemu se protivio predsednik stranke, Vojislav Šešelj. Povodom ostavke Nikolića, Aleksandar Vučić za e-novine kaže: Teško mi je!
ekipa e-novina
Kako e-novine saznaju, Nikolić je ruskom ambasadoru u Beogradu, Aleksandru Konjuzinu, obećao da će radikali glasati za verifikaciju SSP, što je jedan od uslova za što bržu realizaciju gasnog sporazuma Srbije i Rusije, ali je u vrhu stranke preglasan. Detaljnijih objašnjenja iz SRS nije bilo.
Nikolić je izjavio agenciji Tanjug da se odlučio na ostavku pošto je u četvrtak uveče „dobio nalog” da radikali ne glasaju za SSP.
„Tačno je da sam podneo ostavku zato što sam se rukovodio principom – jedan je moral, a drugo poštovanje reči. Dao sam ostavku ukazujući time da ja mogu sve da izdržim, ali ne mogu i ovo”, izjavio je Tomislav Nikolić. On je rekao i da će ostati član SRS „ukoliko stranka ne odluči drugačije”, izjavio je Nikolić. Na pitanje ko će u budućnosti voditi stranku, kratko je odgovorio da ne zna.
Danima uoči ostavke Tomslava Nikolića beogradska štampa donosila je informacije iz SRS po kojima je na vidiku konačni obračun Nikolića i predsednika stranke Vojislava Šešelja, haškog optuženika, o kome mediji u poslednje vreme pišu kao o jedinom rukovodiocu SRS. Na to, kako tvrdi dnevnik Blic ukazuje Nikolićeva odluka da, uprkos programskim načelima SRS i Šešeljevom čuvenom testamentu, poslaničku grupu SRS u Skupštini dovede do toga da glasaju za sporazum sa EU i time praktično za integraciju Srbije u EU. Politički analitičari smatraju da Nikolić, suočen sa neposlušnošću jednog broja vodećih ljudi u stranci, mora da promeni taktiku partije ako želi da u njoj sačuva svoj uticaj, opstane i odbrani se od Šešelja.Najljući protivnici Tomislava Nikolića u stranci jesu Nataša Jovanović, Dragan Todorović, Gordana Pop-Lazić, Zoran Krasić i Vjerica Radeta.
Tomislav Nikolić je u bogatoj političkoj karijeri najdalje dogurao u ranim jutarnjim časovima 8. maja 2007, kada je izabran za predsednika Skupštine Srbije; na toj funkciji ostaće nešto manje od 48 sati. Za Nikolića su tada glasala 142 poslanika, kako je saopštila predsedavajuća sednici, poslanica SPS Borka Vučić. Predlog Demokratske stranke da Milena Milošević bude predsednik parlamenta podržalo je 99 poslanika. Troje poslanika bilo je uzdržano.
Nikolić je rođen 15. februara 1952. u Kragujevcu. Po zanimanju je građavinski tehničar. U Kragujevcu je studirao na Pravnom fakultetu, ali je školovanje prekinuo i zaposlio se. Karijeru je započeo u Građevinskom preduzeću „Zegrap”. Bio je šef izgradnje na pruzi Beograd–Bar, radio je u Majdanpeku, Priboju, Trebinju, Beogradu i drugim mestima širom bivše Jugoslavije. Nikolić se partijski prvi put angažovao u Narodnoj radikalnoj stranci u Kragujevcu. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. februara 1991, pod nazivom Srpska radikalna stranka.
Za predsednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsednika. Kasnije je tri puta biran za zamenika predsednika stranke, poslednji put na Sedmom otadžbinskom kongresu stranke 8. oktobra 2006. Nikolić je od 1992. poslanik u Skupštini Srbije i jedini poslanik koji je biran u svaki saziv od 1992. Zajedno sa Vojislavom Šešeljom, 1995. godine osuđen je na tromesečnu kaznu zatvora, koju je izdržavao u Gnjilanu. U martu 1998. izabran je za potpredsednika Vlade Srbije, a krajem 1999. za potpredsednika Savezne vlade SRJ. Učestovao je na predsedničkim izborima 2000. i osvojio treće mesto, iza Vojislava Koštunice i Slobodana Miloševića. Na predsedničkim izborima 2003. dobio je najviše glasova, ali zbog nedovoljne izlaznosti nije postao predsednik. Na ponovljenim izborima 2004, u prvom krugu osvojio je najviše glasova, a u drugom krugu izgubio od Borisa Tadića.
Dubravka Filipovski, potpredsednica Nove Srbije, izjavila je povodom ostavke Tomislava Nikolića da ona predstavlja njegov lični čin i unutrašnja stvar radikala.
„Dugogodišnje opoziciono delovanje i činjenica da je predsednik SRS Vojislav Šešelj u Hagu, očigledno su doveli do dubokih podela i razlika koje su kulminirale najavom da će SRS glasati za potvrđivanje SSP”, rekla je za agenciju Beta i dodala da je sada najvažnije da SRS, kao najjača opoziciona stranka konsoliduje svoje redove i izađe iz krize, nakon čega bi bilo moguće razgovarati o mogućnosti zajedničkog opozicionog delovanja.
Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju ostavku Nikolića doživela je kao njegovu istinsku nameru da reformiše SRS i omogući srpskom društvu da krene putem evropskih intergracija. Kolundžija veruje da ostavka Nikolića „nije konačno razrešenje”.
„Mislim da bi to bila šteta za jednog političara tog formata kao što je Tomislav Nikolić, i mislim da bi time veliku štetu pretrpela i SRS, i da bi na neki način srpsko društvo ostalo dublje podeljeno”, rekla je Kolundžija.
fantom slobode

#3143 Re: Desavanja u Srbiji

Post by fantom slobode »

zavrzlama wrote:Ma pustimo mi Azijske ljepotice i prodavacice ljubavi i potencijalne kanidate za podizanje nataliteta u Srbiji...nesto se drugo veoma vazno odigrava u Srbiji...

SANU-ov stab je krenuo u rehabilitaciju SRS-a i otpoceo kampanju da se SRS na perfidan nacin zakamuflira novim imidzom i ljudima a da se ideologija zadrzi u istom obliku..SANU je uvidio da Milosevicev SPS i Seseljev SRS je postao previse primitivan nacin odrzavanja i propagiranja ideje o velikoj Srbiji pa su izgleda odlucili da bace u zaborav Seselja(koleteralnu stetu ) i da sa Nikolicem pokusaju da naprave novi SRS koji ce biti pitomiji i za domacu upotrebu i za MZ-u..Najvjerovatnije ce se iscenirati raskol u SRS-u(sto je vec najavljeno) i pokusat ce se govno upakovat u ljepsi omot...ekstremno krilo SRS je pocelo da biva nestrpljivo i vrsi pritisak na NIkoilica da upotrijebi radikalnije mjere protiv Tadica ,neznajuci da je Tadic u istom timu kao i njihov Nikolic ,samo igra drugu ulogu..a Nikolic ne zeli politicko samoubistvo da prizna sopstevnim pristalicama da oni rade za istu stvar , pa ce najvjerovatnije izvrsiti reorganizaciju SRS i obuci mu novu uniformu ...Dacic je vec promijenio dresove i uspio da SPS prikaze drugacijim i modernijim a da zadrzi istu ideologiju i kurs...

Srbija igra perfidnu igru zamajavanja MZ i sopstvenih gradjana, jer duh velike srbije je ideologija koja se mora njegovati..a trenutno se mijenja kompletna strategija djelovanja....Pauza skupstine Srbije do 15. Oktobra je dovoljno vrijeme da se neko posalje u Hag i izazovu unutrasnji sukobi u SRS-u gdje ce Nikolic izaci sa "Izvorni SRS" cirkus se nastavlja ... :)
de zavrzlama, pogledaj malo i u viljuske :) :) kako su samo slatki i uporni... :) :) nikako da se rijese pogresnih ideja :) :)
zavrzlama

#3144 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Radikali su bili cetnicki folklor i kurtoni za jednokratnu upotrebu za vrijeme ratova na prostoru bivse SFRJ..danas su oni samo smetnja Srbiji i njihove usluge velikosrpskim ideolozima su nepotrebne...Nikolic je to shvatio i zeli da se povuce iz gubitnickog tima i time samom sebi otvori mogucnost da kasnije kao moralna gromada osnuje novu stranku sa istom ideologijom ali na finiji nacin prezentovanu(jer svaki novi dan ostanka u SRS bi znacio za Nikolica gubitak kredibiliteta )...ista stvar ce se desiti sa Dodikom jer Srbija ne moze vjecno podrzavati secesionizam u manjem entitetu, jer zavadjanje sa MZ i ekonomsko srozavanje Srbije je neizbjezna posljedica ako se nastave ataci na suverenitet BIH i bude javno i otvoreno podrzavala disolucija BIH..Velikosrpstvo ce biti pobijedjeno od samih srba..jer tesko je taj projekat odrzavati bez pljacke i otimacine od drugih ,.a pljackat sopstveni narod i finansirati isti projekat se vraca kao bumerang...Nikolic je prva zrtva koja je poslala jasan signal da je srpski narod izmanipulisan i da su ih punili laznim patriotizmom... i kad su propali svi strateski i politicki ciljevi, kao kurtone su odbacili one koji su najvise se eksponirali u ratovima za veliku srbiju...sve lijezena rudu..katarza polako ali sigurno dolazi i u mozgove onih najzagrizenijih pristalica jedne bolesne ideje.....
Last edited by zavrzlama on 06/09/2008 18:11, edited 1 time in total.
pici

#3145 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pici »

zavrzlama wrote:Radikali su bili cetnicki folklor i kurtoni za jednokratnu upotrebu za vrijeme ratova na prostoru bivse SFRJ..danas su oni samo smetnja Srbiji i njihove usluge velikosrpskim ideolozima su nepotrebne...Nikolic je to shvatio i zeli da se povuce iz gubitnickog tima i time samim sebi otvori mogucnost da kasnije kao moralna gromada osnuje novu stranku sa istom ideologijom ali na finiji nacin prezentovanu(jer svaki novi dan ostanka u SRS bi znacio za Nikolica gubitak kredibiliteta )...ista stvar ce se desiti sa Dodikom jer Srbija ne moze vjecno podrzavati secesionizam u manjem entitetu, jer zavadjanje sa MZ i ekonomsko srozavanje Srbije je neizbjezna posljedica ako se nastave ataci na suverenitet BIH i bude javno i otvoreno podrzavala disolucija BIH..Velikosrpstvo ce biti pobijedjeno od samih srba..jer tesko je taj projekat odrzavati bez plkjacke i otimacine od drugih ,.a pljackat sopstveni narod i finansirati isti projekat se vraca kao bumerang...Nikolic je prva zrtva koja je poslala jasan signal da je srpski narod izmanipulisan i da su ih punili laznim patriotizmom... i kad su propali svi strateski i politicki ciljevi, kao kurtone su odbacili one koji su najvise se eksponirali u ratovima za veliku srbiju...sve lijezena rudu..katarza polako ali sigurno dolazi i u mozgove onih najzagrizenijih pristalica jedne bolesne ideje.....

oooooooo ti jedini veliki i nezamjenjivi proroce na forumu :D :thumbup: .......Belim orlovima su krila potkresana vec odavno ,samo treba ih prizemljiti,bit ce prizemljenje bolno i tesko al ko ih je tjero za se razmahuju :D
Lada

#3146 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Lada »

Putuj igumane, za manastir ne brini.

Tomislav Nikolić o Vojislavu Šešelju:
Šešelj je najveći intelektualac koga sam sreo u životu. On mi je rekao (i ne stidim se da to kažem) koje knjige prvo moram da pročitam ako mislim da budem uspešan politicar. Poslušao sam ga. Mnogo sam učio i naučio.
Umjetnik a

#3147 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

zavrzlama u čemu je tvoja tajna
pesak

#3148 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

on je voja seselj, pa sve zna licno i personalno.. :lol: :D
pesak

#3149 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Zločini u Brčkom '92.

JAVNI ČAS ISTORIJE

Više od stotinu mladih iz cele Srbije imali su 5. septembra u Beogradu priliku da čuju autentična svedočenja žrtava torture srpskih paravojnih jedinica na području grada Brčkog. Mnogi su jezive priče žrtava čuli prvi put u životu. Lidija Franović

Jedna od velikog broja masovnih grobnica u BiH
PHOTO: EPA/FEHIM DEMIR

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, koji je organizovao konferenciju Brčko '92. Van svake sumnje, istakla je da se krenulo tragom sudskih, pravosnažnih presuda Haškog tribunala, kojim su utvrđene činjenice o ratnim zločinima. Nakon Srebrenice, Prijedora, Foče i Čelebića, na red je došao najveći grad u Posavini. Prema njenim rečima, put kojim je išao Haški tribunal je „dobar način da jednog dana imamo ceo put ratnih zločina”.

„Mapa ratnih zločina je najbolje učilo za mlade i znaće se ko je za šta odgovoran”, kazala je ona otvarajući okrugli sto u Medija centru u Beogradu, 5. septembra. Potrebno je, nastavila je, da se stvori javna platforma za glas žrtava, jer suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, koja su brojnija, nisu javna, za razliku od onih u Haškom tribunalu. Platforma bi bila garancija da buduće generacije neće slušati o nečemu za šta nisu odgovorne.

„Mladi nemaju odgovornost za ono što se dogodilo, ali itekako hoće da imaju odgovornost prema onome što se dogodilo”, zaključila je Kandić.

Snježana Filipović iz kancelarije Istraživačko-dokumentacionog centra za žrtve rata u Brčkom predstavila je rezultate istraživanja broja žrtava u Brčkom od 1992. do 1995, sa posebnim osvrtom na 1991. Projekat je ocenila kao veliki doprinos na putu ka istini. Prema rezultatatima tog istraživanja, u Brčkom je od 1991. do 1995. ubijeno je 1.658 ljudi, a najveći broj zločina počinjen je 1992. kada su stradale 944 osobe. Od tog broja još se 226 ljudi vode kao nestali. Filipovićeva je navela je da je od tog broja ubijeno 505 civila i to 409 muškaraca i 96 žena. Prema njenim rečima, od 1991. do 1995. u Brčkom je ubijeno 1.153 vojnika, 534 pripadnika Armije BiH, 508 pripadnika JNA i Vojske Republike Srpske i 111 pripadnika hrvatske vojske. Kada je reč o nacionalnoj strukturi ubijenih, Filipovićeva je rekla da je u Brčkom stradalo 911 Bošnjaka, 554 Srba, 186 Hrvata i sedam pripadnika ostalih nacionalnih grupa i da je najviše stradala populacija u rasponu od 18 do 45 godina.

Priče žrtava

Četvoro ljudi došlo je iz Brčkog u Beograd da svojim tragičnim životnim pričama posvedoče o vremenu zla, u kojem je ipak bilo primera dobrote i ljudskosti. Tokom njihovih veoma emotivnih ispovesti u sali je vladao muk, koji je, nažalost, remetila zvonjava nekoliko neisključenih mobilnih telefona.

Mladi hoće da znaju šta se dogodilo

„Jako je bitno što se ovakav skup održava jer javnost u Srbiji treba da se upozna sa onim što se dogodilo. Moja generacija ne zna za Srebrenicu... To je potrebno zbog žrtava i pravde”, kaže Sanja Dimitrijević (20) iz Niša, aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava i Socijaldemokratske omladine, kojoj je žao što se nije pojavio niko od predstavnika srpske vlasti koji govore o izručivanju Mladića, ranije Karadžića, kada je potrebno pristupiti nekim fondovima EU ili ispuniti neke njihove uslove.

„Da je interesovanje bilo veliko pokazuje činjenica što su se mladi iz cele Srbije svakodnevno prijavljivali, sve do dan pred konferenciju, da su insistirali da dođu. Neki su se čak odrekli spavanja da bi došli u Beograd”, rekla nam je Jelena Simić iz Fonda za humanitarno pravo.

Smail Musić bio je zatočen od 1. maja do 5. oktobra 1992. Do 14. jula iste godine bio je zatočen u svom soliteru, koji su posećivali vikendaši (pljačkaši) iz Srbije. Zatim je odveden u logor Batkovići, gde su ljudi premlaćivani ako bi ga okarakterisali kao logor a na kao sabirni centar. Nije video, ali zna da je bilo mrtvih u logoru. U Batkovićima je video i Gorana Jelisića, zvanog Adolf, najpoznatijeg ratnog zločinca iz Brčkog, kojem je suđeno u Hagu. Na kratko je pušten iz logora kad mu je 29. septembra poginula kćerka, da bi 5. oktobra bio razmenjen.

Abdulahu Mujdanoviću je 5. maja 1992. na kućna vrata stigla paravojna jedinica, u kojoj su bili momci u farmerkama i vindjaknama. Sin, koji je bio sportista, otišao je kod komšije. Ubrzo će zajedno biti odvedeni do Vatrogasnog doma, kasnije do garnizona... Kolega Milisav Milutinović daje naređenje vodniku da ih vodi kući. Međutim, nova banda ponovo ih vodi prema farmi, na kojoj su videli krvavi bager. Vraćaju ih kod fiskulturne sale, gde njegov sin biva ubijen. Mnogo godina nije mogao prihvatiti tu istinu jer nikada nije video njegov leš.

Adila Suljević imala je 26 godina kada je počeo rat u Brčkom. Vrlo brzo imala je priliku da vidi hladnjače napunjene leševima, kao i da iskusi pretnje Ljubiše Mauzera. Na dan streljanja civila na gradskom stadionu u Brčkom bila je silovana, i pored toga što je tokom streljanja imala spontani pobačaj i veliko krvarenje.

„Ja sam tad bila mrtva, moj svijet se srušio”, rekla je ova hrabra žena. Kao i sve nevine žrtve, spominjala je ne osećanje bola, već stida. Nakon stadiona odvedena je u logor Luka, odakle je izašla zahvaljujući pomoći čoveka kojeg je zadužio njen otac, čika-Pero. Međutim, Adila je morala, zbog radne obaveze, da odlazi u logor i čisti krvave tragove zločina.

„Da se ovo zlo više nikada ne dogodi i ne ponovi”, poručila je ona.

Džafer Deronjić razbolio se na početku rata u Brčkom i završio u bolnici, ispred koje su bili minobacači. Traženo mu je 2.000 nemačkih maraka da ga puste kući. U logoru nije prepoznao prijatelja Muhameda Bukvića, kojem je lice bilo deformisano od batina. Nije bilo dana, kaže on, da Goran Jelisić, Konstantin i maloletna Monika Simeunović nisu ulazili u hangar u Luci i tukli zatvorenike.

„Rijetka je bila noć da neko nije ubijen, a o prebijanju da i ne govorim”, priča Deronjić, koji je od torture u logoru izgubio vid na levom oku. Kasnije je odveden u Batkoviće, gde su ljudi prebijani, dok su u Luci ubijani. Starci i deca, kojih je u Batkovićima bilo više od 100, kaže on, nemaju nikakve potvrde da su bili u logoru.

Imao je sreću da je „brao kukuruz kod dobrog čovjeka” i time se dodatno prehranjivao, a retki su bili slučajevi da su se u to vreme mogle nabaviti životne namirnice, cigarete, kafa. I on je, kao i Smail Musić, razmenjen 5. oktobra.

„Ne bojim se istine”, rekao je Džafer Deronjić, koji je bio i svedok optužnice na haškom suđenju Goranu Jelisiću i koji je spreman ponovo da svedoči ako ga pozovu.

Na konferenciji, među publikom, bili su i predstavnici srpskih logoraša iz Rahića kod Brčkog koji su sa Mirsadom Tokačom, posle završetka izlaganja upoređivali svoje podatke o žrtvama.
zavrzlama

#3150 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

pesak wrote:on je voja seselj, pa sve zna licno i personalno.. :lol: :D
i to sve sa zardjalim kasikama... :D
Post Reply