Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
*mima*

#3126 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by *mima* »

Bimmer_ wrote: Radio uredjaji najcesce Motorola koji su nastimani na frekfenciju koju ima pravo koristiti samo Sarajevo taxi i to placamo RAK-u. Niko drugi ne bi smio koristiti i prisluskivati iste...
Isto kao sto policija ima svoje, vojska svoje, Crveni svoje...

vi placate.....pa vi ste duzni i Bogu i narodu......
Coppertone

#3127 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

*mima* wrote:vi placate.....pa vi ste duzni i Bogu i narodu......
a je li imas konkretan iznos duga ili pricas onako?
*mima*

#3128 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by *mima* »

Coppertone wrote:
*mima* wrote:vi placate.....pa vi ste duzni i Bogu i narodu......
a je li imas konkretan iznos duga ili pricas onako?

Ne pisem onako.......ne bih dalje.
slucajni prolaznik

#3129 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by slucajni prolaznik »

drugi_profil wrote:Ima tahira korektnih, nebitno pod kojom firmom voze i mene licno ne zanima ima li dozvolu, placa li porez, zalibo me....

Ova rijec - tahir, to je sada novi kolokvijalni naziv za taksiste? :?

Inace, stajaliste ovog stanovnika Sarajeva (ako je...) je klasican oblik korupcionaskog ponasanja, podrzavanja anarhije i krsenja propisa. Ovakvi su i doveli sve u situaciju u kojoj se BiH drustvo nalazi :x
drugi_profil

#3130 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

slucajni prolaznik wrote:
drugi_profil wrote:Ima tahira korektnih, nebitno pod kojom firmom voze i mene licno ne zanima ima li dozvolu, placa li porez, zalibo me....

Ova rijec - tahir, to je sada novi kolokvijalni naziv za taksiste? :?

Inace, stajaliste ovog stanovnika Sarajeva (ako je...) je klasican oblik korupcionaskog ponasanja, podrzavanja anarhije i krsenja propisa. Ovakvi su i doveli sve u situaciju u kojoj se BiH drustvo nalazi :x
Nije nego stari, prije neg si se ti rodio. Ne znam ti nove izraze.
Taxi - cirilica...

A sad drugi dio gdje si me nahvalio:
- nek svako radi svoj posao. Ja radim svoj. Bil se ti malo brinuo o inspektorima koji moju firmu hebu jer im ne damo hedije, pa nam traze dlaku u jajetu i tjeraju nas na besmislena ulaganja. Dok konkurent kiti redovno i nema problema sa njima. Jel to fer ili je pravi problem drustva? Hoces li ti radije kupiti moj proizvod malo skuplji, ili njegov malo jeftiniji? Interesuje li te pod kojim uslovim aj aposlujem ili ti je bitna cijena i kvalitet? Bil se malo tu angazovao sa protestima?
Mene zanima usluga, i cist racun. Za ostalo me zalibo, eto ih tamo nek se bave svojim poslom...sto i tebi preporucujem.
Coppertone

#3131 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

*mima* wrote:Ne pisem onako.......ne bih dalje.
Pa de onda sken ili sliku obracuna duga.
slucajni prolaznik

#3132 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

drugi_profil wrote: Nije nego stari, prije neg si se ti rodio. Ne znam ti nove izraze...

Eto te k'o Fema Nusiceva :lol:
drugi_profil

#3133 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

drugi_profil wrote: Nije nego stari, prije neg si se ti rodio. Ne znam ti nove izraze...

Eto te k'o Fema Nusiceva :lol:
Nego.
Imas li sta jos pametno reci u vezi moje licnosti?
slucajni prolaznik

#3134 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

drugi_profil wrote:Imas li sta jos pametno reci u vezi moje licnosti?

Jebe mi se za tvoju licnost, nisi ti tema, vec "sarajevski taksisti" :-)

Pitao sam da li je naziv "tahir" neki novi, tranzicijski naziv za taksiste, a dobio Nusica na citanje :lol: :lol:
drugi_profil

#3135 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

drugi_profil wrote:Imas li sta jos pametno reci u vezi moje licnosti?

Jebe mi se za tvoju licnost, nisi ti tema, vec "sarajevski taksisti" :-)

Pitao sam da li je naziv "tahir" neki novi, tranzicijski naziv za taksiste, a dobio Nusica na citanje :lol: :lol:
Tacno nisam tema, a ti si me prozvao za korupciju. Nonsalantno.
slucajni prolaznik

#3136 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

drugi_profil wrote:
slucajni prolaznik wrote:Pitao sam da li je naziv "tahir" neki novi, tranzicijski naziv za taksiste, a dobio Nusica na citanje :lol: :lol:

Korupcija nije samo "daj" - " uzmi" postupak, korupcija je karcinom naseg drustva, pojava koja nas sistemski razvaljuje i unistava. Korupcija je poremecaj pravnih normi i pravila ponasanja, ponizenje drustvenih odnosa i vrijednosti, sto predstavlja i okretanje glave od uocenih problema bez ikakvog pokusaja na njihovom sprecavanju. Korupcija je i bijeg od njenog suzbijanja, a ti se pohvalio u prethodnom postu upravo ovakvim osobinama. Normalan covjek mora reagirati na tvoje stavove i pisanje u javnom prostoru, jer mnogi drugi, u svom neznanju, prihvataju ovakve deformitete u ponasanju.

Vjerujem da si shvatio, i da ces nas sad prepustiti temi :oops:
drugi_profil

#3137 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

drugi_profil wrote:
slucajni prolaznik wrote:Pitao sam da li je naziv "tahir" neki novi, tranzicijski naziv za taksiste, a dobio Nusica na citanje :lol: :lol:

Korupcija nije samo "daj" - " uzmi" postupak, korupcija je karcinom naseg drustva, pojava koja nas sistemski razvaljuje i unistava. Korupcija je poremecaj pravnih normi i pravila ponasanja, ponizenje drustvenih odnosa i vrijednosti, sto predstavlja i okretanje glave od uocenih problema bez ikakvog pokusaja na njihovom sprecavanju. Korupcija je i bijeg od njenog suzbijanja, a ti se pohvalio u prethodnom postu upravo ovakvim osobinama. Normalan covjek mora reagirati na tvoje stavove i pisanje u javnom prostoru, jer mnogi drugi, u svom neznanju, prihvataju ovakve deformitete u ponasanju.

Vjerujem da si shvatio, i da ces nas sad prepustiti temi :oops:
Nisam shvatio. Konkretno gdje ja to podrzavam korupciju? Dao sam ti i licni primjer kako se sa njom borim.
Meni kao korisniku usluga je prva i njavaznija stvar da imam kvalitetnu uslugu. Nije moje da trazim dozvole i licence od pruzaoca. Neko drugi treba da radi taj posao. Sta tebi nije ovdje jasno? Hoces li ti kad kupujes moj proizvod gledati npr. u moju vodnu dozvolu i mjerenja emisije gasova, reciklazi otpada ili ti je svejedno jer te zanima samo kvalitet i cijena. To nisu stvari koje interesuju kupca nego postoje organi koji se o tome brinu.
U konkretnom slucaju on topic, mene zanima cist auto, uredan i pristojan vozac koji ce me najsigurnije odvesti od A do B sa uredno ukljucenim taksimetrom i izdatim racunom na zahtjev.
kako ce do toga doci, mene ne zanima. Necu valjda ja sad raditi i njihov posao?
Moja odgovornost u vezi sa ovom temom je da biram organe vlasti, koji ce zavesti i provoditi zakonito ponasanje.
Konkretno sa topicom, govorimo o generalno izrazenom primitivizmu kod taksi prevoznika i da je u toj konstelaciji prava sreca kad naletis na jednog kao sto je boldano. Bio on legalan ili ne.
vrbas1979

#3138 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

Bimmer_ wrote:
sema911s wrote:jucer scena sa sa taxi vozilom na malti(gdje nekad bio,., jel barloti tako nesto ) crni golf 3
na krovu sam vidio znak sarajevo taxi sjedam ,.,pita dokle ,.,govorim do bbi,. otvori ciko prozor i sa krova skide znak taxi,. ja se nasmijem kaze mi ima ovdje jedan drot sto ga ne gotiivi i pise mu kazne a da on izbjegne neprijatnost pred musterijom skine znak,. imao je naljepnice sa taxi, neke plastificirane papirice, taximetar, radio stanicu,. sve uredno al na kraju vidim da nema ta tablice i od kuda mu stanica, sve te sa taxi oznake,. kako moze koristit stand ako nije te firme
Sto nisi gledao tablice. Protiv takvih se i borimo. Taj ordinira po gradu non stop. Naljepnice je sam napravio papirne i stavio. To sto imaju stanice nije nikakvo cudo, oduvijek ih imaju samo sto se ne javljaju nego slusaju. Nekad kad se javimo na voznju oni dodju prije nas. Prije dvije sedmice sam se javio na voznju i dolazim na adresu (stalna musterija) kad Paja rent a car (i oni imaju nase stanice) dosao i munta djevojku da sjede kod njega kao ja necu doc svejedno joj je :lol:

Licemjerstvo mi je jedna od najgorih, ako ne i najgora ljudska osobina.

Neobrojeno puta su se spominjale nelegalne taksiste iz Udruzenja Sarajevo taksi, i to na njihovim štandovima. Naravno bimmer i taxo ekipa tada šute.

Sinoć, 21.03.2013 u 18:30 na štandu na Grbavici kod ELPI-ja dvojica sarajevo taksista ćaskaju (jedan legalan, drugi ne), prilazi mušterija, nelegalni ih sjeda u svoje vozilo - sivi pasat karavan bez TA tabli i odveze (slobodno provjeri/te, nazovi centralu ili kolege pa pitaj).

Apelujem na sve posjetioce foruma kada su u mogućnosti da fotografišu štandove sa ilegalnim sarajevotaksistima na njihovim štandovima i da fotografije javno objave ovdje na forumu (sa razvojem tehnologije to je danas veoma jednostavno), kako bismo bimmeru i ekipi začepili usta dok se u potpunosti ne razrješi situacija sa ilegalcima kod svih prevoznika.

Prvo počistite svoje parazite i govancad u avliji pa tek onda i to možda imate pravo spominjati druge taxi firme. Imate pun klinac ilegalaca u svojim redovima, dio vas je bezobrazan, nekulturan, želi mušteriju opljačkati (doslovno) kako god zna i umije, nema kratkih relacija, pojedine (autobusna, aerodrom) su skuplje nego u Londonu i to u limuzini itd itd itd...

I prestanite nas prcat u mozak, uslovljavati (jer ste vi tu radi nas, a ne obrnuto, a isto vrijedi i za kolege vam iz GRAS-a) a kamo li najavljivati blokadu grada, entiteta i ponašati se kao kauboji.

Naravno, bimmer i kolege neće obratiti pažnju na ovaj post niti će odgovoriti. Odgovaraju samo na one koje idu krmku niz dlaku i ukoliko se treba šprdati sa ostalim taxi prevoznicima.
Saka

#3139 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Izvinjavam se zbog lošeg snimka, u pitanju je špijunska kamera. ;)
Zanemarite datum na slici, nije podešen, bio je 20.03.2013.

Na svakom štandu ima bar po jedan sa kojim "regularci" normalno komuniciraju i zezaju se.

Image
titanik

#3140 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Nastimaj datum jer po tom datumu tada nije bilo ta tablica. Jedno pitanje za sve,moze li taxista biti legalan 100% a da nema ta tablice na autu?
vjesticanametli

#3141 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vjesticanametli »

u petak pred opstinom novi grad ilegalni i ovaj legalni na standu i crkaju od smjeha

u subotu navecer merkator na dobrinji na stanici trole opet duo ilegalni i legalni i sve super
prema tome nek ne seru sve je isto :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3142 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

titanik wrote:Nastimaj datum jer po tom datumu tada nije bilo ta tablica. Jedno pitanje za sve,moze li taxista biti legalan 100% a da nema ta tablice na autu?
Ne moze biti legalan ako nema TA table.
titanik

#3143 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Evo ja nemam ta tablice trenutno, a legalan sam 100%. Kada se mijenja vozilo do dobijanja ta tablica treba 15-20 dana tako da nisu bas svi nelegalni koji nemaju ta tablice.
Zox

#3144 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Zox »

Bimmer_ wrote:
Mene su veceras napali ispred UNITIC-a. Njih 5-6 stoje standardno onde (haman stajaliste napravili) i djevojka izlazi iz UNITIC-a vidi da su nelegalni i u tom trenutku ja nailazim tu pored njih i ona me zaustavlja. Kad sam ja stao poceli su da redaju od vjerskih obiljezja do najmilijih i meni i njoj i da pljuju prema nama (udaljenost cca 1,5m) i da prijete. :
Vrlo slicnu situaciju sam imao i sam, kao musterija, prije jedno pola godine-godinu, samo su uloge taxista bile obrnute :wink:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3145 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

titanik wrote:Evo ja nemam ta tablice trenutno, a legalan sam 100%. Kada se mijenja vozilo do dobijanja ta tablica treba 15-20 dana tako da nisu bas svi nelegalni koji nemaju ta tablice.
Sve dok nemas TA table ti nisi legalan i ne smijes taksirati. Kada napravis table tada i pocni raditi, te do tada NE MOZES I NE SMIJES RADITI. Uhvati li te inspekcija palcas penale :wink:
Logovan

#3146 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Logovan »

Ovom prilikom bih se najebao mile majke taksisti iz firme Kuki (ili kako već ide) jer me je oko 20:15, tj. nekih pola sata prije utakmice zamalo pregazio, da me je pokupio vjerovatno ne bih odgledao onako lijepu pobjedu naše reprezentacije. Frajer je tako projurio pored mene da to nije normalno, fulio me je za "par centimetara". :skoljka:
Bimmer_

#3147 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

avalanche168 wrote:
Bimmer_ wrote:Radio uredjaji najcesce Motorola koji su nastimani na frekfenciju koju ima pravo koristiti samo Sarajevo taxi i to placamo RAK-u. Niko drugi ne bi smio koristiti i prisluskivati iste...
Isto kao sto policija ima svoje, vojska svoje, Crveni svoje...
Te uređaje im je morao prodati neko ko ima ili je imao veze sa SA taksijem, pa da im proda konfigurisane uređaje, jer je vaš kanal/frekvencija (koliko znam) kodiran. Ako nije kodiran, nikom ne možete zabraniti da ga sluša.
Ne znamo ni mi frkefencije nama stimaju u Motoroli pa vjerovatno i njima
Bimmer_

#3148 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

titanik wrote:Nastimaj datum jer po tom datumu tada nije bilo ta tablica. Jedno pitanje za sve,moze li taxista biti legalan 100% a da nema ta tablice na autu?
Moze, kada mijenja auto, dok se zavrse papiri to moze trajati i mjesec dana vozi na obicnim tablicama ali ima potvrdu od KS da je u postupku i da je regularan.
Ako mu inspekcija napise kaznu npr za Protivpozarni aparat istekla kontrola nekoliko dana, mogu mu uzet tablice i vrate mu cim plati kaznu
Jon Spencer

#3149 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Broj: 01-05-944/13 ZP
Sarajevo, 25.02.2013.godine

Skupština Kantona Sarajevo
n/r poslanik Adnan Solaković

PREDMET: Odgovor na poslaničko pitanje , poslanik Adnan Solaković

Vezano za Vaše pitanje koje ste postavili na 23. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj dana 30.01.2013. godine, u okviru tačke Dnevnog reda:„Poslanička pitanja, incijative i odgovori“, a u skladu sa poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo: Tko daje i izdaje dozvole za nove taxi firme a kao primjer je rent-a-car prijevoz koji obavlja identično nelegalan prijevoz a uokviren je kao firma zakonski za obavljanje taxi usluga odgovor je slijedeći:
Rent-a-car prijevoz je definiran odredbama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH ( Sl. Novine FBiH 28/06 te Izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH ( Sl. Novine FBiH 2/10).
Rent-a-car prijevoz je prijevoz osoba za vlastite potrebe iznajmljenim motornim vozilom na osnovu ugovora zaključenog između korisnika i davaoca usluge po unaprijed utvrđenom cjenovniku.
Pravno lice koje pruža rent-a-car uslugu uz iznajmljivanje vozila sa vozačem može takav vid usluge pružiti samo sa vozačima koji su sa njim uspostavili radni odnos u skladu sa Zakonom o radu.
Pravno lice koje pruža rent-a.car usluge mora biti registrirano za obavljanje te djelatnosti.
U motornom vozilu za vrijeme pružanja Rent-a-car usluge mora se nalaziti primjerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana. ( Čl. 57. Zakona o cestovnom prijevozu FBiH).
Vozila za rent-a-car usluge moraju ispunjavati uvjete predviđene pravilnikom iz člana5.-posjedovanje Rješenja o ispunjavanju tehničko eksploatacijskih uvjeta i pravilnikom iz člana.8 ovog Zakona - obavljen preventivni tehnički pregled vozila.
Korisnik rent-a-car vozila ne može vršiti javni prijevoz iznajmljenim vozilom. ( Čl.58. Zakona).
Za pružanje rent-a.car usluge može se koristiti putničko vozilo sa brojem sjedišta od 1+4 do 1+7. ( Čl.59. Zakona).
Dakle, u navedenim članovima Zakona određeno je na koji način se obavlja rent-a-car prijevoz u Federaciji BiH u skladu sa navedenom zakonskom regulativom. Iz navedenog je vidljivo da rent-a-car prijevoznik kao firma nije zakonski uokviren za obavljanje taksi usluga kako je navedeno i formulirano u vašoj konstataciji i pitanju.
Za nepoštivanje gore navedenih odredbi Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH predviđene su slijedeće kaznene odredbe:
Novčanom kaznom u iznosu od 500-5000 KM ( Čl.95. tačka 16;17 i 18 Zakona) kaznit će se za prekršaj pravno lice koje pruža rent-a-car usluge ako:

Vrši prijevoz vozilom za koje ne posjeduje važeće Rješenje o ispunjavanju tehničko eksploatacijskih uvjeta
Vrši prijevoz vozilom na kojem nije obavljen preventivni tehnički pregled ili je istekao ili je obavljen od neovlaštene stanice tehničkog pregleda

Prijevoz osoba rent-a-car vozilom ne vrši za vlastite potrebe ili ga vrši bez zaključenog ugovora ili bez unaprijed utvrđenog cjenovnika
Iznajmljuje vozilo sa vozačima koji nisu kod njega zaposleni ili ne ispunjavaju uvjete za vozače propisane Zakonom.
Za isti prekšaj kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 200-1000 KM.

Dakle decidno su navedeni uvjeti obavljanja rent-a-car prijevoza u FBiH.
Od dokumenata koji su neophodni za obavljanje rent-a-car prijevoza u FBiH Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo izdaje samo Rješenje o ispunjavanju tehničko eksploatacijskih uvjeta u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu u FBiH.

A sad ćemo Vam ukratko navesti način i organizaciju odvijanja taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo:

Taksi prijevoz je definiran Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH ( Sl. Novine FBiH br.28/06) i Izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu ( Sl. Novine FBiH br.2/10) te Odlukom o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo ( Sl. Novine Kantona Sarajevo br.10/04).
Dokumente koje mora imati taksi prijevoznik za vrijeme obavljanja taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo ( fizičko ili pravno lice) su slijedeći:
Licenca D ( izdaje Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo)
Dopunska taksi oznaka te ugovor o dodjeli iste kao i taksi stajališta
Iskaznica taksi vozača
Rješenje o ispunjavanju tehničko eksploatacijskih uvjeta
Karton preventivnog tehničkog pregleda
Ovjeren cjenovnik taksi usluga od strane Ministarstva i taksi prijevoznika
Taksimetar
Krovnu taksi oznaku

Iz svega navedenog da se zaključiti koja je razlika ove dvije vrste prijevoza te koja je dokumentacija neophodna da bi se prijevoznik mogao baviti jednim od navedenih prijevoza. Očito je da rent-a-car prijevoznik ne može vršiti taksi prijevoz u Kantonu Sarajevo jer ne zadovoljava uvjete koje je potrebno ispuniti po Zakonu i Odluci o taksi prijevozu.
Poslove inspekcijskog nadzora provođenja odredbi ovog Zakona u obavljanju taksi prijevoza i rent-a-car prijevoza vrše federalni i kantonalni inspektori cestovnog prometa dok policijski službenici vrše nadzor nad obavljanjem djelatnosti taksi prijevoza.

Na kraju treba istaći da je rent-a-car prijevoz, prijevoz osoba za vlastite potrebe gdje na motornom vozilu ne mora biti ispisana firma prijevoznika ( Čl. 6. Stav 1. Zakona o cestovnom prujevozu FBiH) a taksi prijevoz je javni vanlinijski prijevoz osoba.

Na kraju treba spomenuti da smo pokrenuli incijativu za izmjenu čl.57. stav 2. Zakona o cestovnom prijevozu FBiH ( Sl. Novine FBiH .28/06 i 2/10) i tražimo da piše slijedeće: Iznajmljenim putničkim motornim vozilom bez vozača ( rent-a-car) može se obavljati isključivo prijevoz za vlastite potrebe, a na osnovu ugovora zaključenog između korisnika i davaoca rent-a-car usluge po unaprijed utvrđenom cjenovniku.
Pravno lice koje vrši izdavanje vozila mora biti registrirano za obavljanje te djelatnosti , a u motornom vozilu koje se izdaje za vrijeme vožnje mora se nalaziti primjerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana.
Također smo tražili da je potrebno izmjeniti čl.6. Zakona koji bi glasio:
Na rent-a-car vozilu ne mogu se stavljati nikakva obilježja niti reklamni sadržaji.
Treba napomenuti da je u sudskom registru za pravna lica koja imaju registriranu djelatnost rent-a-car prijevoza upisana šifra 71.10 71.100 Iznajmljivanje automobila.

S poštovanjem

Dostaviti:
• Naslovu M.P. Ministar
• Evidenciji
• Arhivi Jusuf Bubica
bull21

#3150 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

Svugdje u svijetu možeš iznajmiti vožača i automobil. Samo kod nas taksi lobi hoće to da zabrani jer im to ubija posao. :roll:
Post Reply