Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovo bi znacilo Pobjedu Mirsada da Denis i Sefik nemaju sigurnih stranackih 100k glasova u stratu. Sefik 100k SDA glasova a Denis 80k od SDP i 20k od A-SDA. Sefik moze jos namaknut 30k nekakvih dzematsko-patriotsko-minderskih glasova a Denis moze jos nafatati nekih 30k patriotskih na racun zastitinickih prica o raznim doratima i 20k gradjanskih nestranackih glasova. Tesko da Mirsad moze prebaciti toliku cifru jer jednostavno nije imao sveobuhvatnu kampanju koja bi ga kvalitetno predstavila sirem birackom tijelu.
Naravno, nadati se sto boljem rezultatu Mirsada koji ce mu dati legitimitet za formiranje politicke organizacija koja bi bila ozbiljan faktor odmah na lokalnim izborima. Ne treba biti obeshrabren u slucaju da Mirsad ne dobije ovaj put jer mozda takav scenario nije ni los s obzirom da nece postojati mogucnost da bude potrosen kao clan Predsjednistva od strane domaceg koruptivnog establismenta. Najbitnije je jacanje samog pokreta sa zdravom politickom svijesti, a trenutna njegova pobjeda, iako dobrodosla, ne mora biti primarni cilj.
Ovo bi znacilo Pobjedu Mirsada da Denis i Sefik nemaju sigurnih stranackih 100k glasova u stratu. Sefik 100k SDA glasova a Denis 80k od SDP i 20k od A-SDA. Sefik moze jos namaknut 30k nekakvih dzematsko-patriotsko-minderskih glasova a Denis moze jos nafatati nekih 30k patriotskih na racun zastitinickih prica o raznim doratima i 20k gradjanskih nestranackih glasova. Tesko da Mirsad moze prebaciti toliku cifru jer jednostavno nije imao sveobuhvatnu kampanju koja bi ga kvalitetno predstavila sirem birackom tijelu.
Naravno, nadati se sto boljem rezultatu Mirsada koji ce mu dati legitimitet za formiranje politicke organizacija koja bi bila ozbiljan faktor odmah na lokalnim izborima. Ne treba biti obeshrabren u slucaju da Mirsad ne dobije ovaj put jer mozda takav scenario nije ni los s obzirom da nece postojati mogucnost da bude potrosen kao clan Predsjednistva od strane domaceg koruptivnog establismenta. Najbitnije je jacanje samog pokreta sa zdravom politickom svijesti, a trenutna njegova pobjeda, iako dobrodosla, ne mora biti primarni cilj.
Bravo. I ja isto razmisljam. Ja gledam ove izbore kao "probni balon" da se vidi koliko je drustvo zrelo za neke vece i ozbiljnije promjene. Ogromna ce biti razlika ako dobije 20 hiljada ili 50 hiljada glasova.
ExNihilo wrote:
Konceptualno gledajući, takvo razmišljanje nije drugačije od glasanja za SDA jer su gvardijani Bošnjaka. Moramo početi glasati pragmatično, a ne zarad ispraznih ideoloških floskula.
Sta je pragmaticno? Konkretnim primjerom. Je li pragmaticno nesto sto je moguce i izvedivo ili ono sto je pozeljno? Koliko ce ljudi glasati pragmaticno? 12? Moze li 12 pragmaticnih glasova mjeriti koplje sa 300 000 nepragmaticnih? Sve je to u teoriji fino, ali treba znati gdje i s kim zivis u rl.
ExNihilo wrote:
Konceptualno gledajući, takvo razmišljanje nije drugačije od glasanja za SDA jer su gvardijani Bošnjaka. Moramo početi glasati pragmatično, a ne zarad ispraznih ideoloških floskula.
Sta je pragmaticno? Konkretnim primjerom. Je li pragmaticno nesto sto je moguce i izvedivo ili ono sto je pozeljno? Koliko ce ljudi glasati pragmaticno? 12? Moze li 12 pragmaticnih glasova mjeriti koplje sa 300 000 nepragmaticnih? Sve je to u teoriji fino, ali treba znati gdje i s kim zivis u rl.
Šta tebe briga kako će drugi glasati? Imaš jedan glas i srazmjenu odgovornost. Daj ga najboljem kandidatu.
Kada bi svi oni koji neće glasati za Hadžikadića jer smatraju da nema šanse, zapravo glasali za istog, čovjek bi imao šanse.
Ti zivis u romanu i imas u trecem poglavlju jednoroga, a u petom ti patuljci ljuljaju dugu na kojoj chillas i boli te briga? Sve je tako jednostavno u romanu Blago tebi!
merk030 wrote:Važno je čovjeku dati podršku da zna da ima ljudi koji mu vjeruju, žasto bi on pravio stranku ako zna da nema bar 50 hiljada ljudi koji ga podržavaju.
Usput, imam pitanja u vezi glasanja, da li se mora glasati za sve nivoe vlasti, i da li se može glasati za različite stranke na različitim nivoima ?
Npr. SDP za kanton, njihovi kandidati, zatim DF za federaciju i sl.
Ne moraš glasati za sve nivoe i naravno da možeš glasati za različite opcije na različitim nivoima. Tvoj glas je važeći sve dok obilježiš na listiću za određeni izborni nivo samo jednu stranku, ili samo kandidata/te unutar jedne stranke ili zajedno i kandidata/te i stranku kojoj pripadaju.
Upravo! Zbog toga ta logika da nema sanse ne pije vode. Ne samo to vec je cak i djetinjasta, ono nema sanse necu ja za njeg glasati. Ja uopste ne gledam na kandidata sa aspekta kolike su mu sanse, vec gledam sa aspekta koliko i sta bi on/ona mogli uraditi pa shodno tome im i dajem glasove.
Evo za sve druge nivoe vlasti cu glasati za NS. Ne zato sto se pretjerano slazem sa njihovom liberalnom agendom vec zbog toga sto su se pokazali kao veoma pozitivna i pozitivno aktivna opozicija. Od SA kantona pa do aktivnosti Graza u federalnom parlamentu. Ja sam veoma zadovoljan nacinom na koji su oni ispunili svoje uloge u tim organima vlasti, pa sam stoga odlucio da im dam glas na svim nivoima (osim predsjednistva) i da nagovaram druge da isto urade.
ExNihilo wrote:
Šta tebe briga kako će drugi glasati? Imaš jedan glas i srazmjenu odgovornost. Daj ga najboljem kandidatu.
Kada bi svi oni koji neće glasati za Hadžikadića jer smatraju da nema šanse, zapravo glasali za istog, čovjek bi imao šanse.
Briga me je, zato sto su izbori "takmicenje" i nema na kraju "nikom nista". Kada bi svi ti glasali za Hadzikadica i kada bi im se uduplali glasovi, opet ne bi mogli u ring sa SDA kandidatom. I sta ima veze jel da sto nisi iskoristio glas da promijenis ovo sto realno mozes, a to je da makar jednog obojenog oslabis i skines. U BiH je racunica, u Norveskoj pragmatizam, nazalost.
ExNihilo wrote:
Briga me je, zato sto su izbori "takmicenje" i nema na kraju "nikom nista". Kada bi svi ti glasali za Hadzikadica i kada bi im se uduplali glasovi, opet ne bi mogli u ring sa SDA kandidatom. I sta ima veze jel da sto nisi iskoristio glas da promijenis ovo sto realno mozes, a to je da makar jednog obojenog oslabis i skines. U BiH je racunica, u Norveskoj pragmatizam, nazalost.
Netačno. Nebrojeno puta se pokazalo da je anti-SDA front jači od SDA fronta. Samim tim, kada bi se taj front mobilizirao ka Hadžikadiću, umjesto priče "nema šanse", on bi zaista imao šanse. To pokazuje prosta matematika.
Nadalje, to što misliš da će preglasavanje Čovića riješiti problem Čovića i oslabiti njegovu politiku ponajbolje reflektira tvoju političku naivnost.
Vidi ovo, je li ono smrcak ovdje rekao da ce veceras u Face tv gostovati Hadzikadic? Evo ga i Havaz objavio i da ce Ekonoomija veceras gostovati u Face tv.
Odrijesilo i Utemeljitelj kesu.
politika je..da ne kazem sta sto bi rekli u narodu..jedino se moze birati manje zlo ili simpaticniji lik...ovaj djeluje barem pismeno..nacionalizam nigdje nije valjo niti ce..kolko sam skonto ovaj ne lozi u tom segregacijskom smislu...otvoreno drustvo, liberalno, logicno ekonomski nadahnuto..bez nacionalnog znaka..ako ima ta stranka..
merk030 wrote:Važno je čovjeku dati podršku da zna da ima ljudi koji mu vjeruju, žasto bi on pravio stranku ako zna da nema bar 50 hiljada ljudi koji ga podržavaju.
Usput, imam pitanja u vezi glasanja, da li se mora glasati za sve nivoe vlasti, i da li se može glasati za različite stranke na različitim nivoima ?
Npr. SDP za kanton, njihovi kandidati, zatim DF za federaciju i sl.
Ne moraš glasati za sve nivoe i naravno da možeš glasati za različite opcije na različitim nivoima. Tvoj glas je važeći sve dok obilježiš na listiću za određeni izborni nivo samo jednu stranku, ili samo kandidata/te unutar jedne stranke ili zajedno i kandidata/te i stranku kojoj pripadaju.
Moji glasovi idu NS-u, a za predsjednistvo nisam se mogao odluciti, uprkos tome sto su sjebali 18 mil KM naseg novca, tako da cu na kraju ovom gerilcu sa leptir masnom dati glas. Ne ocekujem mista konkretno, samo promjenu drustveno-ekonomske paradigme, sto je nemoguce uciniti sa ljudima koji su proizvod ovog sistema.
statixx wrote:Moji glasovi idu NS-u, a za predsjednistvo nisam se mogao odluciti, uprkos tome sto su sjebali 18 mil KM naseg novca, tako da cu na kraju ovom gerilcu sa leptir masnom dati glas. Ne ocekujem mista konkretno, samo promjenu drustveno-ekonomske paradigme, sto je nemoguce uciniti sa ljudima koji su proizvod ovog sistema.
Smrcak15 wrote:Danas opet skoro novih 1000 pristalica na FB stranici kao i jucer woooow , nevjerovatno sta se desava
To je manje više val mladih ljudi, apstinenata koji će, nadam se izaći na izbore.
Problem je što za, npr. SDA glasaju brđani koji izvire ispod kamena samo za izbore, koji ni ne znaju ni za šta drugo osim za Izetbegoviće, četnike, rat i SDA.