Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Novak20

#3126 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Teška intelektualna artiljerija BANU u zanimljivom otvorenom obraćanju Plenkoviću. Šta reći, koju poruku poslati. :lol:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Mujo_Demirovi%C4%87

https://www.dnevnik.ba/vijesti/akademik ... plenkovicu
Gospodine Plenkoviću!

Da bi se Vaša politika prozrela ne treba posebna pamet niti političko diplomatsko iskustvo. Vašim dolaskom na čelo HDZ-a Hrvatske i premijera Vlade uz pomoć nacionalnih manjina, a vidim da vam ni dr. Milorad Pupovac kao Srbin nije mrzak da biste imali saborsku većinu, i tako klimavom većinom vodili brod put Titanika. Ko o čemu, babe i žabe i Andrej Plenković o BiH, Bošnjcima i svom vrlom Draganu Čoviću. Od mojih kolega sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čuo sam da ste bili inteligentan i odgovoran student.

Gdje Vam odoše te karakteristike. Možda u anemiju? Ili ste fasovali novu bolest amneziju? Nemojte se bojati jer nema sada te vojske JNA-a i služenja vojnog roka mrske vojske. Niste još uvijek anemični jer vidim da ste odrasli u jednoj intelektualnoj porodici. Majka internist-kardiolog, a otac sveučilišni profesor. Vidim da ste dijete iz povlaštene komunističke porodice.

Čujem da ste se u Ministarstvu inozemnih poslova Republike Hrvatske družili sa Vašim prethodnikom Zoranom Milanovićem. Kako bar jednu stvar niste naučili od njega – drskost. Da ste to naučili ne bi sada bila ploča sa ustaškim – NDH-ovskim natpisom u Jasenovcu „Za dom spremni“. Kao i drugi HDZ-ovci „mudro“ ste formirali tzv. Povjerenstvo.

Zar kao Europejac, bar po političkom zaposlenju ne znate šta su fašizam i antifašizam, ne znate da je NDH bila zločinačka, faštistička, a antifašizam najviša civilizacijska vrijednost. Ako je neko dao doprinos antifašizmu dali su antifašisti Hrvatske jer je u redovima Titovog antifašističkog pokreta bilo 8,1% boraca , da je Republika Hrvatska zaokružila sadašnje granice oko kojih se vi gložite sa Republikom Slovenijom (Piranski zaljev) , vratili ste otoke, Istru , Međumurje , Zadar itd.

Vidim da i obični čitalac primjećuje antibosanske i antibošnjačke kvazi znanstvenetekstove. Pišu ih sljedbenici politike 19. stoljeća, nažalost rođeni u BIH (M. Kasapović i I. Lučić). A posebno je na terenu aktivan Milijan Vaso Brkić, a u medijima Nino Raspudić. Nama Bošnjacima ne smeta što je u Varešu gdje je rođena M. Kasapović načelnik općine iz HDZ-a izabran glasovima građana gdje su Bošnjaci većina. Ne brojimo mi krvna zrnca . Šta bi bilo da u BiH ima preko 600 nacija kao u npr. Kini. Ivo Lučić je nama dobro poznat jer je bio šef SIS-a i vrlo je aktivan u Globusu. Ne bih htio komentirati nebuloze i njegov znanstveni karakter.

A što se tiče Vase on će Vam kao i drugim doći glave. Dobro je da i nama nije podario visoku prostituciju , provaljene SMS-ove ali eto i nije mogao ništa uraditi ni u hrvatskom puku za Čovića jer ni Hrvati ga neće. Ne znam, gledajući Vas i površno, što se borite za njega? Republika Hrvatska, kao ni SR Jugoslavija nisu garanti mira u Dejtonu već potpisnici kao zaraćene strane o čemu je konačnu riječ dao Haški tribunal, za RH kroz UZP gdje je na vrhu vaš vrhovnik F. Tuđman, a Milošević je skončao u zatvorskoj ćeliji. Garant ovog mirovnog sporazuma su mnogo ozbiljnije i jače države nego vi (SAD, Ruska federacija , SR Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Gospodine Plenkoviću neki dan ste se osramotili i pokazali svu nediplomatičnost u Briselu. Po hodnicima ste trčali i pričali o izborima u BiH. Predsjednik Francuske Makron Vašoj priči nije dao nikakvu pažnju, a i gospođa Tanja Fajon je kazala da se o tome nije uopće zvanično razgovaralo. Izbor Željka Komšića je bosanski, a ne velikobošnjački projekat. Vas ne brine kao ni Franju Tuđmana dvjesto hiljada bosanskih Hrvata iz Posavine. Vi štite HDZ-ov kriminal i Čovića. Ne smeta Vam što su bosanski Srbi Drvara, Grahova, Glamoča glasali za Čovića jer on je Dodikov jaran po zlu – pokušaju razbijanja BiH.

Opet Čović sa Vama i Dodikom kuje planove razbijanja Bosne i Hercegovine. Vjekovima je Bosna odolijevala raznim koalicijama (Cvetković-Maček, Tuđman-Milošević, Karadžić-Boban, Čović- Dodik). Ne znam s kim ste Vi, jedino ako nemate tajni plan sa Miloševićevim ministrom Vučićem.

Gospodine Plenkoviću vrijeme Vam curi, dolazi Vaš politički kraj. Kako ćete Vi, pošto ste imali ugodno djetinjstvo, izdržati ? Vjerovatno teško.

Na leđima Vam je Brkić, Karamarko i razne udruge, SMS, Vukovarski protesti, najjača politička „stranka“ branitelji. Na teret su Vam desničari, personalizirano kroz Štijera, nezavršen proces Agrokora – uloga Bordova , Uljanik . Posebno se teško nosite sa svojim neznanjem, zabludama. Bosanski duh je jači od Vas. Ne razumijete Vi ni R. Hrvatsku a kamo li duh Bosne.

Ako ste se izliječili od anemije niste od amnezije. Zar ste zaboravili da je 2014. godine po istom izbornom zakonu izabran gospodin Čović iako sam ja kao građanin glasao za Martina Raguža jer je obrazovan i pošten. Pali ste na Čovića, a za Martina Raguža ne biste glasali upravo zbog ovih razloga i karakteristika Raguža.

Želim da Vam zahvalim što ste postali inspirativni i sinonim autogolova. I zato da Vas upitam šta je sa Hrvatima koji su naseljeni u Šuškovo i Bobanovo oko Stoca, gdje su vam hercegovački Hrvati. A evo vidim da ste u to promašeno kolo upregli i kardinala Puljića. Ako je riječ o usporedbi sa hitlerizmom, prijedlog Izbornog zakona HDZ-a koji na sreću nije usvojen ima i previše sličnosti sa tim.

A izbor Komšića je volja građana FBiH. Bilo bi dobro, jer to ne razumijem ni pravno ni nomotehnički koje su osobine nekoga da bi bio legitiman predstavnik. Po Ustavu BiH u Predsjedništvo se biraju pripadnici a ne predstavnici tri konstitutivna naroda. I sam sam bio 2010. godine kandidat za člana Predsjedništva i valjda to znam. Ako ste jednu vašarsku hajku digli da je gdin. Željko Komšić nepoželjan u nekim općinama i županijama- kantonima (aman jada od europskih vrijednosti). Ja Vas lično pozivam da posjetite NP Una, budete moj lični gost i otvorimo Unsku prugu, nekad najfrekventniju. Ona je bila žila kucavica i za luku u Zadru, Šibeniku, Splitu.

Predlažem Vam da kažete svom Čoviću da odustane od planova A, B, C jer će to koristiti i Vama.

Akademik BANU

prof. dr. Mujo Demirović, prof. emiritus
Bihać
mO k3

#3127 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

Sta reci , koju poruku poslati??
Jesi razmislio sta Der Spiegel , DW, Süddeutsche Zeitung itd pisu o HDZ-eu.... ??

Imas li ti obraza ??
BHCluster

#3128 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

mO k3 wrote:Sta reci , koju poruku poslati??
Jesi razmislio sta Der Spiegel , DW, Süddeutsche Zeitung itd pisu o HDZ-eu.... ??

Imas li ti obraza ??
Kako ce imati kada brani politiku koja se ne moze odbraniti. Kod njih je kako kantonalni "akademic" Човић kaze tako je! Poruka je sljedeca KME...
Novak20

#3129 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:

Imas li ti obraza ??
Kako ce imati kada brani politiku koja se ne moze odbraniti. Kod njih je kako kantonalni "akademic" Човић kaze tako je! Poruka je sljedeca KME...
:lol:

Gdje ja to branim hrvatsku politiku i/ili politiku HDZ ?

Ako neko pokušaj priče o bošnjačkoj politici prema BiH Hrvatima tako vidi, ne mogu mu pomoći.
BHCluster

#3130 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:

Imas li ti obraza ??

Ako neko pokušaj priče o bošnjačkoj politici prema BiH Hrvatima tako vidi, ne mogu mu pomoći.
:pisnuo:

Zar ovo sto kacis ovdje nije ono sto HDZ pusta u javnost preko svojih medija? Nije ti problem kad se od predsjednice Republike Hrvatske, preko premijera, hrvatskog generalskog zbora, Matice hrvatske itd mijesaju u UNUTRASNJA pitanja BiH ali je problem kad neTko se usudi nesto napisati o tome a pogotovo neki Mujo! Fuj.
Alfons Kauders

#3131 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:

Imas li ti obraza ??

A koju to politiku imaju Hrvati u BiH osim HDZ-a? Isto pitanje bi se moglo postaviti i za Hrvatsku...

Ne mozes care imat jednopartijski sistem, jedan vodja, jedan narod, jedna crkva, a onda kukati kako te drugi gledaju kroz tu prizmu. Politika se vodi prema strankama, ne narodima. To sto se hrvatski narod odlucio poistovijetiti s jednom strankom i jednom ideologijom zaista nije nesto sto Bosnjaci mogu rijesiti.
Novak20

#3132 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:

Zar ovo sto kacis ovdje nije ono sto HDZ pusta u javnost preko svojih medija? Nije ti problem kad se od predsjednice Republike Hrvatske, preko premijera, hrvatskog generalskog zbora, Matice hrvatske itd mijesaju u UNUTRASNJA pitanja BiH ali je problem kad neTko se usudi nesto napisati o tome a pogotovo neki Mujo! Fuj.
Nije bilo kakav Mujo nego Akademik BANU, prof. dr. Mujo Demirović, prof. emiritus. Da je ovo SDA pustila u javnost preko svojih medija, svejedno bih zakačio.

Za miješanja politike RH u BiH imaš barem20 drugih, adekvatnijih tema na raspolaganju. Ne zamjerim ti kad pišeš o bilo čemu i bilo gdje. Valjda zbog vlastite kulture demokratskog dijaloga. :D
BHCluster

#3133 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:

Nije bilo kakav Mujo nego Akademik BANU, prof. dr. Mujo Demirović, prof. emiritus. Da je ovo SDA pustila u javnost preko svojih medija, svejedno bih zakačio.

Za miješanja politike RH u BiH imaš barem20 drugih, adekvatnijih tema na raspolaganju. Ne zamjerim ti kad pišeš o bilo čemu i bilo gdje. Valjda zbog vlastite kulture demokratskog dijaloga. :D
Pa da ti posjedujes barem malo kulture demokratskog dijaloga ne bi imao takav zakljucak jer ti si postavio ovo sto je prof. dr. Mujo Demirović, prof. emiritus napisao a ja odgovorio i onda imas obraza mene optuziti, izgleda to je postala praksa kod tzv "nositelja europskih vrijednosti. Jadno i sramno.
Novak20

#3134 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:
Pa da ti posjedujes barem malo kulture demokratskog dijaloga ne bi imao takav zakljucak jer ti si postavio ovo sto je prof. dr. Mujo Demirović, prof. emiritus napisao a ja odgovorio i onda imas obraza mene optuziti, izgleda to je postala praksa kod tzv "nositelja europskih vrijednosti. Jadno i sramno.
mO k3 wrote:

Imas li ti obraza ??
Kako ce imati kada brani politiku koja se ne moze odbraniti. Kod njih je kako kantonalni "akademic" Човић kaze tako je! Poruka je sljedeca KME..
Svakako si par postova iznad konstatovao da nemam obraza, a ja ne vidim da te optužujem izašta. Nemoj ni ti mene. Jadna i sramna je tvoja KME poruka.
Point.

#3135 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Prof Demirović je spot on, je li ima nešto što je pogrešno rekao, Novače?
BHCluster

#3136 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Point. wrote:Prof Demirović je spot on, je li ima nešto što je pogrešno rekao, Novače?
Ima to sto je Mujo.
BHCluster

#3137 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:
mO k3 wrote:

Imas li ti obraza ??
Kako ce imati kada brani politiku koja se ne moze odbraniti. Kod njih je kako kantonalni "akademic" Човић kaze tako je! Poruka je sljedeca KME..
Svakako si par postova iznad konstatovao da nemam obraza, a ja ne vidim da te optužujem izašta. Nemoj ni ti mene. Jadna i sramna je tvoja KME poruka.
Da i napisao sam zasto, a ti nastavio sa demagogijom. :zzzz:
mO k3

#3138 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:
mO k3 wrote:

Imas li ti obraza ??
Kako god , na tuže staze ako ne promjenite politiku ne piše vam se dobro
Novak20

#3139 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Point. wrote:Prof Demirović je spot on, je li ima nešto što je pogrešno rekao, Novače?
Ima. Akademik je bez obzira na osebujan stil, zlonamjeran, vulgaran, bezobrazan sam'tako. Imam osjećaj da je to lik koji se javlja uživo na radijskim programima na temu politika. :lol:

Evo ti primjera.
Ako je neko dao doprinos antifašizmu dali su antifašisti Hrvatske jer je u redovima Titovog antifašističkog pokreta bilo 8,1% boraca
30%
Ne brojimo mi krvna zrnca
konačnu riječ dao Haški tribunal, za RH kroz UZP gdje je na vrhu vaš vrhovnik F. Tuđman
Kad mu je bilo suđenje ?
Predsjednik Francuske Makron Vašoj priči nije dao nikakvu pažnju,
Stavljeno na dnevni red (podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Macron, premijer Španjolske Sanchez te visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini). za novembarsko zasjedanje Evropskog vijeća.
Vi štite HDZ-ov kriminal i Čovića.
Kako ? Nije krao od RH.
Vas ne brine kao ni Franju Tuđmana dvjesto hiljada bosanskih Hrvata iz Posavine
Kako zna ? A Muju kao brine ?
Opet Čović sa Vama i Dodikom kuje planove razbijanja Bosne i Hercegovine
Dokaz ?
Gospodine Plenkoviću vrijeme Vam curi, dolazi Vaš politički kraj
otvorimo Unsku prugu
BHCluster

#3140 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Izgleda ovo pismo po svemu sudeci je FAKE.
seln

#3141 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Novak20 wrote: Dapace, unatoc, vrtolet, povijesna bespuca...

Image
Novak20

#3142 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:Izgleda ovo pismo po svemu sudeci je FAKE.
Može biti ali evo ga i ovdje.

http://inforadar.ba/mujo-demirovic-otvo ... -hrvatske/
stakasa

#3143 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by stakasa »

Alfons Kauders wrote: A koju to politiku imaju Hrvati u BiH osim HDZ-a? Isto pitanje bi se moglo postaviti i za Hrvatsku...

Ne mozes care imat jednopartijski sistem, jedan vodja, jedan narod, jedna crkva, a onda kukati kako te drugi gledaju kroz tu prizmu. Politika se vodi prema strankama, ne narodima. To sto se hrvatski narod odlucio poistovijetiti s jednom strankom i jednom ideologijom zaista nije nesto sto Bosnjaci mogu rijesiti.
Bravo Alfonse. Ta zbijanja redova budu efikasna kratkorocno ali ti se kad tad obiju od glavu. HDZ je meni radio o glavi ali su se doveli u takvu poziciju da mi ih je zao. Ne njih nego naroda koji ih je slijepo slijedio.
Sila i bahatost su definitivno decimirani, trenutno je kod hercegovackih Hrvata dominantna nekakva rezigniranost, iseljavanje je eskaliralo, nadam se da je to prelazan period, da ce ostati i konacno prihvatiti Bosnu i Hercegovinu. Od barikada u Pologu nikada nisu bili blizi tome, nadam se da ce sa druge strane imati zrelog partnera. Dodik i Banjaluka su predaleko, Nevesinje i Trebinje premalo, vakat je da se knedle progutaju i krene naprijed
BAK-eV

#3144 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

stakasa wrote:]
Bravo Alfonse. Ta zbijanja redova budu efikasna kratkorocno ali ti se kad tad obiju od glavu. HDZ je meni radio o glavi ali su se doveli u takvu poziciju da mi ih je zao. Ne njih nego naroda koji ih je slijepo slijedio.
Sila i bahatost su definitivno decimirani, trenutno je kod hercegovackih Hrvata dominantna nekakva rezigniranost, iseljavanje je eskaliralo, nadam se da je to prelazan period, da ce ostati i konacno prihvatiti Bosnu i Hercegovinu. Od barikada u Pologu nikada nisu bili blizi tome, nadam se da ce sa druge strane imati zrelog partnera. Dodik i Banjaluka su predaleko, Nevesinje i Trebinje premalo, vakat je da se knedle progutaju i krene naprijed
Rezigniranost je prisutn kod svih.
Ljudi su shvatili, da ta nacionalna drzava ne znaci automatski nestanak problema.

Cak stavise vidi se, da kao mali narod i nisi suveren, da je ta "nezavisnost" itekako suzena skoro kao u vrijeme Austro-Ugarske.

Niko ne smije ni mrdnuti, vec se radi ono, sto ti veliki narede.

Prije je to bilo brutalno, otvoreno, nasilinicki a danas u rukavicama nekakvih integracija, saveza, carina, EU normi ....

Narod je svjestan tog licemjerja.
stakasa

#3145 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by stakasa »

BAK-eV wrote:
stakasa wrote:]
Rezigniranost je prisutn kod svih.
Ljudi su shvatili, da ta nacionalna drzava ne znaci automatski nestanak problema.

Cak stavise vidi se, da kao mali narod i nisi suveren, da je ta "nezavisnost" itekako suzena skoro kao u vrijeme Austro-Ugarske.

Niko ne smije ni mrdnuti, vec se radi ono, sto ti veliki narede.

Prije je to bilo brutalno, otvoreno, nasilinicki a danas u rukavicama nekakvih integracija, saveza, carina, EU normi ....

Narod je svjestan tog licemjerja.
Ja mislim da to nema puno veze, totalno drugi par rukava. Moje misljenje. Mi izmedu sebe imamo problem koji trebamo rijesiti, kada i ako to rascistimo to sa EU normama ce biti pjesma
Novak20

#3146 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Novinarskom Šarkom na Poskoka. :lol:
Konstatacija u politici i životu nije prijetnja, koliko ja znam.
HRVATSKA ZASTUPNICA ŽELJANA ZOVKO PRIJETI: "U BiH na pomolu nestabilnost I OZBILJNA KRIZA ZBOG IZBORA KOMŠIĆA"
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/958 ... msica.html
Novak20

#3147 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Atego wrote:
Novak20 wrote:Bošnjačka politika će izgleda ipak uspjeti u namjeri da zavlada Domom naroda F BiH. Izgleda da je na pomolu koalicija svih bošnjačkih stranaka da bi se HDZ istisnuo iz vlasti ili prisilio da guta gorke pilule majorizacije.
Nakon što su izabrali Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bošnjačka politička elita nastavlja raditi na projektu otimanja hrvatskih mjesta u Federaciji. Ovih dana se su u tijeku završni dogovori oko pozicioniranja kadrova bošnjačkih stranaka u Dom naroda Federacije BiH. Koliko je plan unaprijed smišljen govore podatci o izboru "Hrvata" na listama bošnjačkih stranaka u županijama gdje Hrvati nisu većina. Počet ćemo od Unsko-sanske županije u čijoj skupštini će iduće četiri godine sjediti Edina Abić Pleho. Osim što se radi o kćeri Fikreta Abdića, zanimljivo je kako se ona izjasnila kao Hrvatica, te kao hrvatski kadar ulazi u Skupštinu USŽ. Motiv za nešto takvo može biti isključivo konačni cilj da u Domu naroda predstavlja hrvatski narod. Navodno je u u ovoj županiji izabran još jedan "Hrvat", ali ta informacija još uvijek nije potvrđena. Stranke sa hrvatskim predznakom nisu dobile dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu ove županije.

Slično stanje je u Tuzlanskoj županiji, gdje su SDP i DF izabrali po jednoga Hrvata u Skupštinu ove županije. Jedan od te dvojice će ići u Dom naroda FBiH kao hrvatski kadar. U Bosansko-podrinjskoj županiji bošnjačke stranke su se malo preračunale, pa je Edim Fejzić koji je zadnje četiri godine sjedio u Klubu hrvatskih izaslanika završio na drugom mjestu i nije ušao u Skupštinu BPŽ-a. Iznad njega sa 17 glasova prednosti se nalazi Sejad Tatarin, ali on će navodno dati ostavku kako bi "Hrvat" Fejzić ušao u Skupštinu ove županije i kasnije kao hrvatski predstavnik otišao u Dom naroda Federacije BiH.

Nekoliko bošnjačkih stranaka u Sarajevskoj županiji je izabralo svoje Hrvate, a jedan od njih će završiti također u Domu naroda.

Najzanimljivije je u Zeničko-dobojskoj županiji. Bošnjačke stranke su u ovome dijelu Federacije izabrale čak šest Hrvata u Skupštinu ove županije. Ako tome pridodamo i tri mandata koje je osvojila koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora, dobije se podatak kako u Skupštini ZDŽ-a ima čak devet Hrvata. Koja će dva završiti u Domu naroda još nije poznato.

- Bošnjačke stranke će sigurno pokušati zauzeti oba hrvatska mjesta iz ZDŽ-a u Domu naroda FBiH. Pokušat ćemo to izbjeći, ali ovdje je jasno što se radi. Na sve načine se pokušavaju uzeti hrvatska mjesta u Domu naroda kako bi se uklonio zadnji mehanizam zaštite Hrvata u Federaciji i u cijelosti proveli planovi bošnjačke političke elite - rekli su za Pogled.ba sugovornici iz ZDŽ-a.

Vrlo je vjerojatno kako će bošnjačke stranke uspjeti u Dom naroda FBiH ubaciti još jednog svog izaslanika iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanske županije, a sličan scenariji je moguć i u Hercegbosanskoj županiji.

Kada se sve zbroji, očito je kako će bošnjačke stranke ovaj put osigurati jednu trećinu izaslanika u Klubu hrvatskih izaslanika i u cijelosti zavladati Federacijom BiH. Ovakav scenariji ne bi bio moguć da je provedena odluka Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", ali očito je kako je bošnjačka politika, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice, iznad odluka najviše sudske instance u državi i može raditi što želi.
je li ovo zaista moguće ?
Evo još jedne potvrde da je moguće. Turski Faktor pominje najavljenu ostavku delegata koji je dobio na izborima mjesto da bi Edim Fejzić kao Hrvat došao u Dom naroda F BiH.

https://faktor.ba/vijest/gubi-li-covic- ... hdz-a/8377
Streptokok

#3148 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Streptokok »

Ovo ako se realizuje bice glogov kolac hrvatskim uzp vampirima. Sad izmjeniti ustav, redefinisati dom naroda i konacno rijesiti pitanje bosanskih katolika.
channel10

#3149 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by channel10 »

Novak20 wrote:
Atego wrote:Bošnjačka politika će izgleda ipak uspjeti u namjeri da zavlada Domom naroda F BiH. Izgleda da je na pomolu koalicija svih bošnjačkih stranaka da bi se HDZ istisnuo iz vlasti ili prisilio da guta gorke pilule majorizacije.
Nakon što su izabrali Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bošnjačka politička elita nastavlja raditi na projektu otimanja hrvatskih mjesta u Federaciji. Ovih dana se su u tijeku završni dogovori oko pozicioniranja kadrova bošnjačkih stranaka u Dom naroda Federacije BiH. Koliko je plan unaprijed smišljen govore podatci o izboru "Hrvata" na listama bošnjačkih stranaka u županijama gdje Hrvati nisu većina. Počet ćemo od Unsko-sanske županije u čijoj skupštini će iduće četiri godine sjediti Edina Abić Pleho. Osim što se radi o kćeri Fikreta Abdića, zanimljivo je kako se ona izjasnila kao Hrvatica, te kao hrvatski kadar ulazi u Skupštinu USŽ. Motiv za nešto takvo može biti isključivo konačni cilj da u Domu naroda predstavlja hrvatski narod. Navodno je u u ovoj županiji izabran još jedan "Hrvat", ali ta informacija još uvijek nije potvrđena. Stranke sa hrvatskim predznakom nisu dobile dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu ove županije.

Slično stanje je u Tuzlanskoj županiji, gdje su SDP i DF izabrali po jednoga Hrvata u Skupštinu ove županije. Jedan od te dvojice će ići u Dom naroda FBiH kao hrvatski kadar. U Bosansko-podrinjskoj županiji bošnjačke stranke su se malo preračunale, pa je Edim Fejzić koji je zadnje četiri godine sjedio u Klubu hrvatskih izaslanika završio na drugom mjestu i nije ušao u Skupštinu BPŽ-a. Iznad njega sa 17 glasova prednosti se nalazi Sejad Tatarin, ali on će navodno dati ostavku kako bi "Hrvat" Fejzić ušao u Skupštinu ove županije i kasnije kao hrvatski predstavnik otišao u Dom naroda Federacije BiH.

Nekoliko bošnjačkih stranaka u Sarajevskoj županiji je izabralo svoje Hrvate, a jedan od njih će završiti također u Domu naroda.

Najzanimljivije je u Zeničko-dobojskoj županiji. Bošnjačke stranke su u ovome dijelu Federacije izabrale čak šest Hrvata u Skupštinu ove županije. Ako tome pridodamo i tri mandata koje je osvojila koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora, dobije se podatak kako u Skupštini ZDŽ-a ima čak devet Hrvata. Koja će dva završiti u Domu naroda još nije poznato.

- Bošnjačke stranke će sigurno pokušati zauzeti oba hrvatska mjesta iz ZDŽ-a u Domu naroda FBiH. Pokušat ćemo to izbjeći, ali ovdje je jasno što se radi. Na sve načine se pokušavaju uzeti hrvatska mjesta u Domu naroda kako bi se uklonio zadnji mehanizam zaštite Hrvata u Federaciji i u cijelosti proveli planovi bošnjačke političke elite - rekli su za Pogled.ba sugovornici iz ZDŽ-a.

Vrlo je vjerojatno kako će bošnjačke stranke uspjeti u Dom naroda FBiH ubaciti još jednog svog izaslanika iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanske županije, a sličan scenariji je moguć i u Hercegbosanskoj županiji.

Kada se sve zbroji, očito je kako će bošnjačke stranke ovaj put osigurati jednu trećinu izaslanika u Klubu hrvatskih izaslanika i u cijelosti zavladati Federacijom BiH. Ovakav scenariji ne bi bio moguć da je provedena odluka Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", ali očito je kako je bošnjačka politika, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice, iznad odluka najviše sudske instance u državi i može raditi što želi.
je li ovo zaista moguće ?
Evo još jedne potvrde da je moguće. Turski Faktor pominje najavljenu ostavku delegata koji je dobio na izborima mjesto da bi Edim Fejzić kao Hrvat došao u Dom naroda F BiH.

https://faktor.ba/vijest/gubi-li-covic- ... hdz-a/8377
Sta je, shkutori se preracunali :D? Na sve moguce nacine gledaju da prevare, ukradu i uz to drze CIK u svojim rukama i opet fail :D
BHCluster

#3150 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote::lol:

Novinarskom Šarkom na Poskoka. :lol:
Konstatacija u politici i životu nije prijetnja, koliko ja znam.
HRVATSKA ZASTUPNICA ŽELJANA ZOVKO PRIJETI: "U BiH na pomolu nestabilnost I OZBILJNA KRIZA ZBOG IZBORA KOMŠIĆA"
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/958 ... msica.html
Nista drugo nego nastavak UZP-a.
Post Reply