Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
Opetja033

#3126 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Opetja033 »

madner wrote:
Opetja033 wrote:
General War wrote: 1) Nikada, niti jedan pisani izvor iz srednjovjekovne Bosne, stanovnistvo ne naziva Bosancima. Samo i iskljucivo Bosnjanima i Bosnjacima. To sto ti napisa da su prvobitno bili "Bosanci" i, za svaki slucaj, doda to "valjda" (svjestan svog neznanja) - samo pokazuje kolika si neznalica po pitanju historije svoje zemlje. Zato i lupetas ovakve gluposti.

2) Bosanski jezik se uvijek tako zvao. Nikada "bosnjacki". Jos od srednjovjekovne Bosne: narod Bosnjani/Bosnjaci, jezik bosanski.
Kakva glupost. Cesto se nadje glupostda se Bosnjaci spominju 1440 u vezi Tvrtka i Vladislava. No kada se pogleda orginalni dokument, izraz koji se koristi na Poljskom oznacava Bosanace.

Bosanci na Poljskom:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Nations

Bosnjaci:
Boszniacy

Pa ti provjeri koji se izraz koristi kod delegacije. Samo prevod izgleda nije bio dobar. :D

Tako da bar jedan pisani izvor govori o Bosancima. Kao i mnogi drugi, recimo za engleski jezik i enciklopediju.

No, bumo vidili kakva je lukava strategija iza ovoga i sta su rezultati.
Sacekaj, ti sada meni sasvim ozbiljno tvrdis da su jos u kasnom Srednjem Vijeku Poljaci (i samo oni, niko vise na dunjaluku) pravili razliku izmedju Bosnjaka i Bosanaca? :mrgreen:

Ne postoji nijedan domaci dokument, dokument iz susjedstva koju u tom ili ranijem periodu govori o "Bosancima". Ne postoji, neces ga naci.

Samim tim apsolutno je nemoguce da se odjednom, nicim izazvani, Poljaci dosjete da prave razliku.. ma realno glupo je i pisati o tome. I u zajebanciji.

Vidi se iz aviona da poljska rijec i za Bosnjake i za Bosance ima korijen u rijeci "Bosnjak". I dan danas znaci. Dok se recimo u germanskim jezicima u modernoj historiji jasno moze vidjeti razlika. Kod Poljaka je maltene identicno.

Konstrukcija ti nema nikakve logike iz prostog razloga: kao sto sam napisao ranije, nijedan jedini domaci dokument ili dokument iz okruzenja ne spominje nikakve "Bosance" - ni u tom periodu ni prije toga. Samim tim je posve nemoguce da Poljaci pisu o "Bosancima" a ne Bosnjanima/Bosnjacima.
Jedino logicno i moguce objasnjenje je da je termin "Bośniacy" kasnije u poljskom jeziku dobio drugo znacenje.
Na kraju krajeva hajde izgovori tu rijec pa mi reci na sta te podsjeca. :mrgreen:

I ne, zasigurno nijedan izvor za engleski jezik i enciklopediju iz perioda o kojem pricamo ne spominje Bosance. Volio bih vidjeti barem jedan primjer?
LARVA

#3127 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by LARVA »

madner wrote:
Opetja033 wrote:1) Nikada, niti jedan pisani izvor iz srednjovjekovne Bosne, stanovnistvo ne naziva Bosancima. Samo i iskljucivo Bosnjanima i Bosnjacima. To sto ti napisa da su prvobitno bili "Bosanci" i, za svaki slucaj, doda to "valjda" (svjestan svog neznanja) - samo pokazuje kolika si neznalica po pitanju historije svoje zemlje. Zato i lupetas ovakve gluposti.

2) Bosanski jezik se uvijek tako zvao. Nikada "bosnjacki". Jos od srednjovjekovne Bosne: narod Bosnjani/Bosnjaci, jezik bosanski.
Kakva glupost. Cesto se nadje glupostda se Bosnjaci spominju 1440 u vezi Tvrtka i Vladislava. No kada se pogleda orginalni dokument, izraz koji se koristi na Poljskom oznacava Bosanace.

Bosanci na Poljskom:
Bośniacy

Bosnjaci:
Boszniacy

Pa ti provjeri koji se izraz koristi kod delegacije. Samo prevod izgleda nije bio dobar. :D

Tako da bar jedan pisani izvor govori o Bosancima. Kao i mnogi drugi, recimo za engleski jezik i enciklopediju.

:thumbup:

Ima jedna knjiga od Mavro Orbini, "Il Regno degli Slavi" (Kraljevstvo Slavena) iz 1601.
Bessi, Bossi, Bossinates.
Fudo387

#3128 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Fudo387 »

Jesu li se vise isplakali?
Dokle su sa kuknjavom?
:D
Tipicoti

#3129 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tipicoti »

49% teritorije BiH je Dejtonom pripalo Srbima kojih je sada jedva 30%.
Na kolikoj su teritoriji danas Bosnjaci vecina u cijeloj BiH i da li ona prica o 23% poslije ovog popisa pada u vodu ?
Connaisseur Karlin

#3130 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

Krokodajl wrote:Da bi neko bio pripadnik nekog Etnosa mora da dijeli njegove kulturno-historijske vrijednosti.
Da bi Bosanska nacija postojala ona mora da ima kulturno-historijski temelj kojeg bi dijelili građani Bosne i Hercegovine.
Mi u Bosni i Hercegovini toga nemamo.
Razlika između Bošnjaka i recimo Srba i Hrvata nije samo kom se Bogu molimo već i kulturno-historijsko naslijeđe koje baštinimo.
Pogledajte narodne nošnje, jela, tradiciju, običaje, pa ako hoćete stilove građenja kuća, Bošnjak iz Bihaća i Bošnjak iz Novog Pazara zajedno čuvaju tradiciju na genocid u Srebrenici, zajedno se prisjećaju žrtava komunističkog terora u Novom Pazaru.
Šta za nas Bošnjake predstavlja Jasenovac ?
Šta za bas Bošnjake predstavlja Hercegovački ustanak ?

Bosanac jesam, ali to jer sam rođen u Bosni, da mi je ćaća Ukrajinac a mati Čehinja a ja rođen u Zenici ja bi opet bio Bosanac, ali to je nešto što si činom rođenja. pa i Vojislav Šešelj je Bosanac.
Sa druge strane nacionalna svijest je nešto posve drugo, i ta nacionalna svijest se drugačije manifestuje kod Bosanskih Bošnjaka, Bosanskih Srba i Bosanskih Hrvata samim time to i jeste glavna predispozicija za postojanje etnosa ili etnija.
To je sasvim normalna stvar i ne vidim zašto bi se neko ibretio nad time, ja ne osporavam pravo na "kozmopolitsko izjašnjavanje kao Bosanac" ali ja u svom duhovnom biću nemam potrebu za takvu manifestaciju jer to bi značilo da ja kao Bosanac baštinim kulturno naslijeđe svih naroda u BiH ili barem većeg dijela tih naroda.
Apsurdno je i optuživati Bošnjake za neizjašnjavanje kao Bosanci, meni je bliži Bošnjak iz Sandžaka nego Srbin iz Istočne Hercegovine, kao što je Zagrebačkom Hrvatu bliži Hrvat iz Hercegovine nego Mađar iz Baranje. Optuživati Bošnjake za izdaju je kao očekivati od Srbijanskih Srba da se izjasne kao Srbijanci i da u svoje kulturno biće prihvate običaje Vojvođanskih Mađara ili Preševskih Albanaca.

Ujedinjeni u različitosti. :thumbup: :bih: :bih: :bih:
Postoje kategorije vezane za nationality:

nationality by birth
nationality based on citizenship , passport/s

Na medjunarodnim agencijama se na molbama za posao postavlja pitanje nacionalnosti na osnovu drzave rodjenja,drzava u kojim imas drzavljanstvo ,kao i posjedovanje pasosa. :-D Prkaticno,mozes imati vise od jednog nationality,a takav je primjer kod mene ( tri na listi) :-D
House

#3131 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by House »

danas u srpskoj

dezurni_ucenik

#3132 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by dezurni_ucenik »

Dodik snimljen skrivenom kamerom pred spavanje

Image

:lol:
relativno84

#3133 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by relativno84 »

Bajram malo poranio :D
:nargila:
Last edited by relativno84 on 01/07/2016 02:02, edited 1 time in total.
maraccana

#3136 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

Image
Preko 50% ale, preko 50% aleeee !!!

:lol: :lol:
Zgoljo

#3137 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Zgoljo »

Meni je najzanimljivije sto oni koji su se upinjali na zadnje noge da sprijece da procenat Bosnjaka predje tu neku njihovu psiholosku barijeru :mrgreen: sad mijenjaju teze i potenciraju radost Bosnjaka sto ih je vise od 50 posto.

A upravo su oni svojim pokusajima prilagodjavanja rezultata popisa svojim zeljama i potrebama animirali Bosnjake da se malo jace zainteresuju za procente,do tih njihovih pokusaja laziranja Bosnjacima procenti nisu bili pretjerano bitni.

Ali majstori su manipulacije,nema govora.
ins

#3138 Re: RE: Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ins »

Alfons Kauders wrote:

To bi bilo manje vise to. Rijetko se slazem s Prpom, i s tobom... Lucifer mi je burazer pa se ne pika... Ali poenta ostaje ista: kada su bitne stvari u pitanju, nema zajebancije.

Sad se malcice smiruje tema, nema vise toliko podjebavanja i navijanja, pa bih da usput prozborim koju ozbiljnu. Politicko jedinstvo kada su u pitanju drzavni interesi je svakako bitno, ali je samo mali djelic ove price. Bosnjacima da dati vise optimizma i samouvjerenosti, Hrvati ostaju na istom, a Srbi - po reakcijama je jasno.

Jasno je i da je RS bolesna. Stanovnistvo RS je u prosjeku oko 3 godine starije, slabije obrazovano, katastrofalno rasporedjeno itd. To je njihova najveca briga, ne neki procenat Bosnjaka od 50.0001%... Njihovi problemi su ipak malo veci, i uskoro ce poceti da se manifestuju na brojne nacine.

RS je vec zaduzena do limita, po glavi stanovnika duplo vise od FBiH, a imaju starije stanovnistvo. Mozda oni kukaju radi Bosnjaka koji su se tamo popisali, ali razmislite kakva bi razlika u starosti bila da se desetine hiljada mladih Bosnjaka nisu popisale u rodnoj grudi, u danasnjoj RS? Slika bi bila osjetno gora, narocito u nekim krajevima koji su ionaku u kurcu (istocna RS). Jasno je kao dan da Srba na sljedecem popisu u BiH nece biti ni milion, sto smo odavno i govorili, ali sada imamo i cifre koje to dokazuju.

Starost i mortalitet nisu jedini problem. Cijela RS ima tek 25,000 fakultetski obrazovanih gradjana vise od Kantona Sarajevo. Ovaj jaz ce se nastaviti siriti u narednim decenijama, prije svega radi manje prosjecne starosti u FBiH, kao i radi kvalitetnijeg i lakseg pristupa obrazovanju, mada ce se slika u RS donekle popravljati kako budu umirale starije generacije. Suvisno je i govoriti sta obrazovanje znaci za konkurentnost u 21. stoljecu, a realno, jedno Sarajevo ima vise kvalitetnog kadra od cijele RS (mada ih je na papiru manje - jedno je Univerzitet u Sarajevu, ne ide u istu kategoriju kao npr. Slobomir).

Hrvati su odlicno odradili posao, ali sada moraju uciniti vise da zaustave odliv stanovnistva (koji, ko fol nije problem, a kada bi se danas popisivali, ispalo bi ih barem 50,000 manje). Ljudi napustaju Slavoniju i mnoge krajeve Hrvatske, pa kako nece PK, ZHK i sl? Za Srbe je i broj Hrvata golem problem, jer ispada da Bosnjaci i Hrvati cine komotnu dvotrecinsku vecinu - a i jedni i drugi su za NATO i EU clanstvo. Srbi nisu. Mislim, mozemo se mi i Hrvati svadjati oko svega i svacega, ali kada imamo zajednicki interes, priliku necemo propustiti.

Ah da, kad smo vec Hrvata, samo da Dragancetu ovom prilikom najebem matere zbog nedavne izjave o Tuzli, sa 15,000 popisanih Hrvata (doduse ne Draganovih, legitimnih, vec nasih).

Dakle, RS je sada i crno na bijelo ekonomski i demografski lesh. Sada je to i ozvaniceno, sto ce samo ubrzati neke procese u BiH i van nje. Cifra od 50% uopste nije bitna. Ove druge na koje se ne obraca previse paznje su dugorocno dosta vaznije - jer je svakako bilo izvjesno da ce Bosnje prebaciti 50%, bilo na ovom ili sljedecem popisu.
To je to, plus dodaj na ovo da nažalost Srbi više nemaju svoju intelektualnu elitu u velikim gradovima BiH sa izuzetkom Banja Luke, jer su Karadzić&Co učinili sve da Srbi iz Sarajeva, Mostara, Tuzle , Zenice i ostalih mjesta izgube svoj glas.

Također, u crnu perspektivu ulazi i očigledan nedostatak motora zvanog JNA, koja je, kada je BiH u pitanju, bukvalno sa desetinama hiljada ljudi (oficirski kadar sa svojim porodicama) doprinosila jačanju Srpskog nacionalnog identiteta u BiH :skoljka:
maraccana

#3139 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

Zgoljo wrote:Meni je najzanimljivije sto oni koji su se upinjali na zadnje noge da sprijece da procenat Bosnjaka predje tu neku njihovu psiholosku barijeru :mrgreen: sad mijenjaju teze i potenciraju radost Bosnjaka sto ih je vise od 50 posto.

A upravo su oni svojim pokusajima prilagodjavanja rezultata popisa svojim zeljama i potrebama animirali Bosnjake da se malo jace zainteresuju za procente,do tih njihovih pokusaja laziranja Bosnjacima procenti nisu bili pretjerano bitni.

Ali majstori su manipulacije,nema govora.
"Dok je ovaca, biće i vune", ali hajd se ti prepiri... :lol:

Image
Preko 50% ale, preko 50% aleeee !!!
skupljac_zeljeza

#3140 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by skupljac_zeljeza »

maraccana wrote: Preko 50% ale, preko 50% aleeee !!!
Slušam sinoć vijesti na hrvatskom RTL-u i vele doslovno:" U BiH Bošnjaka više nego svih ostalih zajedno." :mrgreen:
maraccana

#3141 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

skupljac_zeljeza wrote:
maraccana wrote: Preko 50% ale, preko 50% aleeee !!!
Slušam sinoć vijesti na hrvatskom RTL-u i vele doslovno:" U BiH Bošnjaka više nego svih ostalih zajedno." :mrgreen:
Pa to da malo nahrane nacionalizmom gladne, i ove i one, dok frizider ko pecina, kao slikom prikazano što si odsjeko iz posta mi... :lol:
skupljac_zeljeza

#3142 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by skupljac_zeljeza »

calculator wrote: Obzirom na brojnost stanovništva po etničkoj zastupljenosti, prema kojoj su najbrojniji Bošnjaci, statistika ih prikazuje i kao najneobrazovanije, neškolovane.
Ništa taj podatak ne znači. Znam ih sa malo škole koji okreću velike pare i znam i one koji sa dosta škole sjede u njihovim kafićima i pišu po FB kako je nepravda što oni sa malo škole imaju, a oni tako obrazovani nemaju. Može ti za ilustraciju poslužiti pijaca Arizona. Na popisu prije ovog je bilo više nepismenih i oni nisu ni malo umanjili kvalitet odbrane države.
cyprus

#3143 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

Gledam malo ove procente nepismenih... Hercegovina (sa izuzetkom planinskog sjevera) tu odlično stoji... Posebno se iznenadih za istočnu Hercegovinu... Vukojebine poput Bileće, Ljubinja, Gacka su među opštinama sa najmanjim udjelom nepismenih... O Trebinju, zapadnoj Hercegovini i Mostaru da ne govorim...

U čemu je fazon? Moje neko objašnjenje bi bilo da npr. ove istočnohercegovačke opštine imaju relativno mali broj ruralnog stanovništva... Međutim, jel to jedini razlog? Isključujem ovdje etničku pripadnost, jer su npr. Srbi sa one strane Vlašića među najnepismenijim u BiH, ali ovi u istočnoj Hercegovini su eto vrlo pismeni :mrgreen:
House

#3144 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by House »

"Bosanci" na aparatima. [emoji23]
hAZNADAR

#3145 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hAZNADAR »

mirzaaa33 wrote:
General War wrote:
Alija raspisao referendum 1993? Bilo na internetu, televiziji :D ...bilo neki okrugli sto, debata, trazila se podrska od naroda koji je krvario i gladovao, jer su srbi i hrvati bas ultimativno trazili da ako nastanu bosnjaci da ce prestat sa genocidom i ratom?
Teška je bila situacija, rat, blokada Sarajeva. Od krucijalne važnosti za opstanak Bosne i Hercegovine je bio identitet naroda i reinkarnacija drevnih Bošnjaka koji su dobili nadnaravnu moć od predaka vraćanjem starom imenu što im je na kraju donijelo pobjedu u ratu.
Bilo na televiziji, novinama,.. naravno,.... medjutim sve pocelo vec ranije na prvim visestranackim izborima gdje je ucestvovala i "Muslimanska Bosnjacka Organizacija", skraceno MBO sa rahmetli Adilom Zulfikarpasicem. Vec tada je to ime pocelo diskusiju, polemike,.. a to je bilo prije rata. Sjecam se nebrojenih diskusija po tom pitanju u stvarnosti, i koliko je izraz utemeljen, usput i literatura o spomenima Bosnjaka u historiji, ja sam licno dosao kao i mnogi do mnoge literature o tome. Razlika je bila samo ta sto se tada ime vezalo za sve stanovnike Bosne bez obzira na vjeru a poslije Sabora muslimanskih intelektualaca uglavnom samo za muslimane.
Ime je doneseno na Saboru muslimanskih intelektualaca sto je veca i relevantnija instanca od bilo koje politicke partije, same vlasti,.. i sl. Pozitivno je bilo to sto su svi poceli citsati o tome. Ko nikada nije uzeo knjigu u ruke, tada je samoinicijativno ili zbog polemike procitao vise o spomenima Bosnjaka za Osmanlija, spomenima Bosnjaka od Garasanina, o Safet beg Basagicu, Ivanu Frani Jukicu,.. i usput i spomeni sredjovjekovnih Bosnjana gdje je knjiga Mak Dizdara o Antologiji starih bosanskih tekstova bila popularna i krasila vitrine. Imamovic, Filipovic su napisali knjige i nebrojene kolumne u novinama,.. i opet ime nije bilo preko noci prihvaceno - ali poznato svima i vjecita polemika.
Stariji su i dalje po navici koristili Musliman, a Bosnjak i Bosanac uporedo sto se tumacilo kao isto. Ja sam licno principijelno zadrzao Bosanac zbog nade da ce to ime biti neko generalno za sve nas bez obzira na vjeru. Sve do unazad 7,8 god sam imao nadu da ce Bosanac postati sinonim za naciju svih nas u BiH. Medjutim, nista se po tom planu nije desilo, principijelni Bosanci nisu nista uradili po tom pitanju dok su se o Bosnjastvu pisale knjige i ime promoviralo na svim nivoima od strane svih mogucih politickih svjetonazora.
Da je popis bio prije nekih 10-tak god - tada bi bilo mnogo vise Bosanaca i Muslimana nego danas. Medjutim, vrijeme je ucinilo svoje i poslije dvije decenije upoznavanja i polemike je bosnjacko ime zazivilo i prihvaceno.
Mozda je zato popis i bio odgadjan, ko ce ga znati.

Znam samo jedno. Ime je proklamovano na Saboru muslimanskih intelektualaca sto je za mene i vecinu ostalih dovoljno realna instanca. Cetnici su naravno ismijavali Sabor jer po njima bosanski muslimani nemaju intelektualaca i sabor je tumacen kao sastanak Muja i Hasa iz viceva. Stereotipan prikaz Bosnjaka kao prirodno glupih, retardiranih i simpaticno blesavih gdje je Alija naredio u nekom hotelu kako cemo se zvati i ovce prihvatile bez diskusije i polemike. To je i danas generalan opis Bosnjaka u RS, i cijelog procesa vracanja i zazivljavanja starog imena. Kako u RS, tako i kod nekih domacih Ostalih kojih na popisu ima oko 1%.
Da li je taj 1% nas koji i dalje odbacuju Bosnjastvo prespavao dvije decenije, nepismen i neupucen u tematiku ili jednostavno zadojen necijom ideologijom,.. je druga prica ali u stvarnosti nebitna.
Narod je rekao svoje bea obzira sta ko mislio o mentalnom kapacitetu naroda. A vi nastavite o saptanju na "uvo". To ima odjek samo na ovom forumu i nigdje vise.
mirzaaa33

#3146 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

Opetja033 wrote:
Krokodajl wrote:
calculator wrote:U BiH živi 1.060.840 osoba koje nemaju nikakvo formalno obrazovanje, imaju nepotpunu osnovnu školu ili samo završenu osnovnu školu.

Obzirom na brojnost stanovništva po etničkoj zastupljenosti, prema kojoj su najbrojniji Bošnjaci, statistika ih prikazuje i kao najneobrazovanije, neškolovane. Obrazovanje stanovništva uvijek je usko povezano sa njegovom ekonomijom. Znamo li ko vlada Bošnjacima dvije poslijeratne decenije, znaćemo i ko ih vodi po dnu i ko ih održava nepismenim i neobrazovanim.
Naravno da će biti najbrojniji Bošnjaci.
Kada dobiješ starosnu strukturu vidjet ćeš i to da je većina tog stanovništva starije od 50 godina, oni kad su trebali ići u osnovnu školu ko je ono bio na vlasti, Alija ?
Ma pusti trola. Ovo mu je 4-5 uskrsnuce na forumu. Pa i sami rezultati popisa pokazuju da je u RS-u gora situacija po pitanju obrazovanog stanovnistva nego u FBiH.
Oni nam ruse prosjek.
Najveća nepismenost što se tiče Federacije je u Krajini gdje je baby boom i u tuzlanskom kantonu koji je najbrojniji, koliko sam ja vidio, a najmanja u hercegovačkim kantonima, tako da vjerovatno koliko ti Srbi kvare prosjek toliko ili blizu toga ti Hrvati popravljaju.
mirzaaa33

#3147 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

hAZNADAR wrote:
mirzaaa33 wrote:
General War wrote:
Alija raspisao referendum 1993? Bilo na internetu, televiziji :D ...bilo neki okrugli sto, debata, trazila se podrska od naroda koji je krvario i gladovao, jer su srbi i hrvati bas ultimativno trazili da ako nastanu bosnjaci da ce prestat sa genocidom i ratom?
Teška je bila situacija, rat, blokada Sarajeva. Od krucijalne važnosti za opstanak Bosne i Hercegovine je bio identitet naroda i reinkarnacija drevnih Bošnjaka koji su dobili nadnaravnu moć od predaka vraćanjem starom imenu što im je na kraju donijelo pobjedu u ratu.
Bilo na televiziji, novinama,.. naravno,.... medjutim sve pocelo vec ranije na prvim visestranackim izborima gdje je ucestvovala i "Muslimanska Bosnjacka Organizacija", skraceno MBO sa rahmetli Adilom Zulfikarpasicem. Vec tada je to ime pocelo diskusiju, polemike,.. a to je bilo prije rata. Sjecam se nebrojenih diskusija po tom pitanju u stvarnosti, i koliko je izraz utemeljen, usput i literatura o spomenima Bosnjaka u historiji, ja sam licno dosao kao i mnogi do mnoge literature o tome. Razlika je bila samo ta sto se tada ime vezalo za sve stanovnike Bosne bez obzira na vjeru a poslije Sabora muslimanskih intelektualaca uglavnom samo za muslimane.
Ime je doneseno na Saboru muslimanskih intelektualaca sto je veca i relevantnija instanca od bilo koje politicke partije, same vlasti,.. i sl. Pozitivno je bilo to sto su svi poceli citsati o tome. Ko nikada nije uzeo knjigu u ruke, tada je samoinicijativno ili zbog polemike procitao vise o spomenima Bosnjaka za Osmanlija, spomenima Bosnjaka od Garasanina, o Safet beg Basagicu, Ivanu Frani Jukicu,.. i usput i spomeni sredjovjekovnih Bosnjana gdje je knjiga Mak Dizdara o Antologiji starih bosanskih tekstova bila popularna i krasila vitrine. Imamovic, Filipovic su napisali knjige i nebrojene kolumne u novinama,.. i opet ime nije bilo preko noci prihvaceno - ali poznato svima i vjecita polemika.
Stariji su i dalje po navici koristili Musliman, a Bosnjak i Bosanac uporedo sto se tumacilo kao isto. Ja sam licno principijelno zadrzao Bosanac zbog nade da ce to ime biti neko generalno za sve nas bez obzira na vjeru. Sve do unazad 7,8 god sam imao nadu da ce Bosanac postati sinonim za naciju svih nas u BiH. Medjutim, nista se po tom planu nije desilo, principijelni Bosanci nisu nista uradili po tom pitanju dok su se o Bosnjastvu pisale knjige i ime promoviralo na svim nivoima od strane svih mogucih politickih svjetonazora.
Da je popis bio prije nekih 10-tak god - tada bi bilo mnogo vise Bosanaca i Muslimana nego danas. Medjutim, vrijeme je ucinilo svoje i poslije dvije decenije upoznavanja i polemike je bosnjacko ime zazivilo i prihvaceno.
Mozda je zato popis i bio odgadjan, ko ce ga znati.

Znam samo jedno. Ime je proklamovano na Saboru muslimanskih intelektualaca sto je za mene i vecinu ostalih dovoljno realna instanca. Cetnici su naravno ismijavali Sabor jer po njima bosanski muslimani nemaju intelektualaca i sabor je tumacen kao sastanak Muja i Hasa iz viceva. Stereotipan prikaz Bosnjaka kao prirodno glupih, retardiranih i simpaticno blesavih gdje je Alija naredio u nekom hotelu kako cemo se zvati i ovce prihvatile bez diskusije i polemike. To je i danas generalan opis Bosnjaka u RS, i cijelog procesa vracanja i zazivljavanja starog imena. Kako u RS, tako i kod nekih domacih Ostalih kojih na popisu ima oko 1%.
Da li je taj 1% nas koji i dalje odbacuju Bosnjastvo prespavao dvije decenije, nepismen i neupucen u tematiku ili jednostavno zadojen necijom ideologijom,.. je druga prica ali u stvarnosti nebitna.
Narod je rekao svoje bea obzira sta ko mislio o mentalnom kapacitetu naroda. A vi nastavite o saptanju na "uvo". To ima odjek samo na ovom forumu i nigdje vise.
Kad bih išao od Bosanca do Bosanca koje ja znam i za koje znam da su Bosanci rekao bih da su puno i pismeniji i pametniji i bolji od prosječnog Bošnjaka, daleko.
KB9

#3148 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by KB9 »

dobro jutro braco

petak je, dolazi vikend

moglo bi se preko vikenda malo otic u nase brcko :izet: :bih:
N-E regija

#3149 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by N-E regija »

Ja se samo nadam da ovaj popis i njegova objava neće biti dnevnopolitička trakavica, jedni hoće, drugi hoće (dobrovoljno pod moranje) treći neće da čuju (iako su oni pokrenuli ovaj proces ) itd. Popis je bitan i za brojnost, ali i za neke druge stvari da vidimo gdje smo od nepismenosti do činjenice ko i kako radi ili se bavi poljoprivredom, ali i do broja onih stanovnika po kojem će se dijeliti finansijski kolač. Rezultati vuku jedno za drugim kao činjenično stanje u čitavoj BiH. Srbi su govorili da ne priznaju popis jer ima nekih po njima problema sa povratnicima, da bi sinoć na TV nešto to ublažavali kao broj izbjeglih i raseljenih lica za dva-tri dana, deset najviše će prestati pričati o popisu i prihvatit ga bez pogovora jer htjeli to ili ne moraće jer ako bude preko koljena od strane MZ ode pc u pm, a niko neće da bude dželat njihovom genocidnom ostvarenju.
madner

#3150 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Opetja033 wrote:
madner wrote:
Opetja033 wrote: 1) Nikada, niti jedan pisani izvor iz srednjovjekovne Bosne, stanovnistvo ne naziva Bosancima. Samo i iskljucivo Bosnjanima i Bosnjacima. To sto ti napisa da su prvobitno bili "Bosanci" i, za svaki slucaj, doda to "valjda" (svjestan svog neznanja) - samo pokazuje kolika si neznalica po pitanju historije svoje zemlje. Zato i lupetas ovakve gluposti.

Bosanci na Poljskom:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Nations

Bosnjaci:
Boszniacy

Sacekaj, ti sada meni sasvim ozbiljno tvrdis da su jos u kasnom Srednjem Vijeku Poljaci (i samo oni, niko vise na dunjaluku) pravili razliku izmedju Bosnjaka i Bosanaca? :mrgreen:

Ne postoji nijedan domaci dokument, dokument iz susjedstva koju u tom ili ranijem periodu govori o "Bosancima". Ne postoji, neces ga naci.

Samim tim apsolutno je nemoguce da se odjednom, nicim izazvani, Poljaci dosjete da prave razliku.. ma realno glupo je i pisati o tome. I u zajebanciji.

Vidi se iz aviona da poljska rijec i za Bosnjake i za Bosance ima korijen u rijeci "Bosnjak". I dan danas znaci. Dok se recimo u germanskim jezicima u modernoj historiji jasno moze vidjeti razlika. Kod Poljaka je maltene identicno.

Konstrukcija ti nema nikakve logike iz prostog razloga: kao sto sam napisao ranije, nijedan jedini domaci dokument ili dokument iz okruzenja ne spominje nikakve "Bosance" - ni u tom periodu ni prije toga. Samim tim je posve nemoguce da Poljaci pisu o "Bosancima" a ne Bosnjanima/Bosnjacima.
Jedino logicno i moguce objasnjenje je da je termin "Bośniacy" kasnije u poljskom jeziku dobio drugo znacenje.
Na kraju krajeva hajde izgovori tu rijec pa mi reci na sta te podsjeca. :mrgreen:

I ne, zasigurno nijedan izvor za engleski jezik i enciklopediju iz perioda o kojem pricamo ne spominje Bosance. Volio bih vidjeti barem jedan primjer?
Pa cek, ako nema razlike tada, kako onda mozes reci da se jedni spominju a drugi ne?
Ako su Bosnjaci stariji, onda bi valjda Poljaci, tadasnja velesila, prvo uvela izraz za iste, ne obrnuto. Jer ako vec pricaju sa bosanskim kraljem, trebalo bi znati kako se tada zovu. No nekako prenose bosanski kralj, jezik i Bosanci.

Nemoj se jos vise prosipati, korijen rijeci je Bosna, koja na Poljskom ima kvakicu iznad s. Pa ti izgovori, pa onda skontaj sta se desilo.

Znas li i jedan primjer da neko sebe smatra bosanskim banom-kraljem, no zitelje necim drugim?

Govorim ti za prvo upotrebu Bosnjak u engleskim izvorima, koja sljedi pravilo Poljska - Poljak, Bosna - ?

Izvora ima jako malo, no vec sam utvrdio da se 100% spominju Bosanci. Ti navedi za Bosnjake, pa da provjerimo primarni izvor.
Locked