Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Dozer

#3126 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote: Mislim... Ocigledno svemocni i svetacni Kur'an bas i nije takav kakvim ga se predstavlja, a samim tim ni onaj koji je diktirao njegov sadrzaj nije bio toliko vispren i sveznajuci da skonta da zora ne svice i Sunce ne zalazi u isto vrijeme na cijeloj planeti k'o u tadasnjoj Arabiji :D.
De ovako najjednostavnije da shvatiš. Šta piše u Kur'anu kako se klanja akšamski farz? Možeš mi kao dobar poznavalac Kur'ana izvaditi te ajete?
Kad sam ja rek'o da sam poznavalac Kur'ana?
Ali, kad vec pitas, a ja toliko, eto, znam, aksamski namaz se klanja od zalaska Sunca do jacije. Hoces da ti kazem i sta je jacija? Nema potrebe, znam da znas.
E, hajd' sad ti meni reci kako to klanjaju u Norverskoj u vrijeme polarnog dana, a to, u zavisnosti od lokacije, traje po 6+ mjeseci :D

Znas, jednom jedan mudri covjek rece (bez namjere vrijedjanja tebe ili bilo kogaa, nego samo razmisljanja radi):
Inteligentni ljudi konstantno preispituju sebe i sve oko sebe, i na osnovu toga donose vlastite zakljucke. Neinteligentni samo slusaju i slijede ono sto drugi kazu, napisu ili urade.
Last edited by Dozer on 17/06/2016 11:41, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#3127 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Dozer wrote: Kad sam ja rek'o da sam poznavalac Kur'ana?
Mene samo zanimalo koji se ajeti odnose na farz akšam namaza da bi se shvatilo oko posta i klanjanja na polovima. Ovako ne vrijedi.
Dozer

#3128 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Pa daj te ajete.
skupljac_zeljeza

#3129 Re: Svijet bez religija

Dozer wrote:Pa daj te ajete.
Naći ćeš sam, ako te zanima.
aditon

#3130 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Lijepo sam vam objasnio. Kad su pisali Kur'an ljudi nisu mogli ni zamisliti da će danas biti milijarda i pol muslimana širom svijeta. Nisu znali ni za Norvešku a kamoli Ameriku itd. Tako da nisu mogli ni predvidjeti post u tim dijelovima svijeta. Onda se dešava da sad kad je u Tromsu u norveškoj vječni dan, a posti se između zore i sumraka, to pravilo pada u vodu te su se muslimani Norveške dosjetili da si prilagode pravila na način da će se omrsiti kad je iftar u Meki ili se orijentisati prema najbližoj islamskoj zemlji. Mislim WTF :D
Dozer

#3131 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote:Pa daj te ajete.
Naći ćeš sam, ako te zanima.
Zanima me da ih ti postavis i pojasnis. Ja nisam poznavalac Kur'ana, sjecas se?
Smrcak15

#3132 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:Lijepo sam vam objasnio. Kad su pisali Kur'an ljudi nisu mogli ni zamisliti da će danas biti milijarda i pol muslimana širom svijeta. Nisu znali ni za Norvešku a kamoli Ameriku itd. Tako da nisu mogli ni predvidjeti post u tim dijelovima svijeta. Onda se dešava da sad kad je u Tromsu u norveškoj vječni dan, a posti se između zore i sumraka, to pravilo pada u vodu te su se muslimani Norveške dosjetili da si prilagode pravila na način da će se omrsiti kad je iftar u Meki ili se orijentisati prema najbližoj islamskoj zemlji. Mislim WTF :D
sinko, davno su pravila izradjena za postace u tim okolnostima

pravilo je da se orijentise najblize normalnom dan/noc smjenama, a evo ja postim 20 sahata 4 jedem, i super mi je bez problema. sta sad kao trebao bi ja da kukam Allahu sto moram da postim 20 sahata koje je na kraju krajeva opet dobro za mene a ne za Allaha, jer nema Allah nikakve koristi od mog posta ali ja imam. to je poput osobe koja optuzuje doktora sto mu daje lijekove.
Meki ili se orijentisati prema najbližoj islamskoj zemlji
najblizoj zemlji gdje se moze normalno postiti.
skupljac_zeljeza

#3133 Re: Svijet bez religija

aditon wrote:Lijepo sam vam objasnio. Kad su pisali Kur'an ljudi nisu mogli ni zamisliti da će danas biti milijarda i pol muslimana širom svijeta. Nisu znali ni za Norvešku a kamoli Ameriku itd. Tako da nisu mogli ni predvidjeti post u tim dijelovima svijeta. Onda se dešava da sad kad je u Tromsu u norveškoj vječni dan, a posti se između zore i sumraka, to pravilo pada u vodu te su se muslimani Norveške dosjetili da si prilagode pravila na način da će se omrsiti kad je iftar u Meki ili se orijentisati prema najbližoj islamskoj zemlji. Mislim WTF :D
Pitanje i za tebe, šta piše evo o namazima koji se klanjaju svaki dan ne samo na polovima nego i u Mekki? Ja sam samo tražio ona tri rekata farza i ništa više. Kako ću bolan klanjati akšam večeras? Ti se zadever'o kako će postiti Eskimi, a ne znaš ajete kako se klanja akšam.
Smrcak15

#3134 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

skupljac_zeljeza wrote:
Pitanje i za tebe, šta piše evo o namazima koji se klanjaju svaki dan ne samo na polovima nego i u Mekki? Ja sam samo tražio ona tri rekata farza i ništa više. Kako ću bolan klanjati akšam večeras?
nemoj ga ba tako maltretirati :D
skupljac_zeljeza

#3135 Re: Svijet bez religija

Smrcak15 wrote: nemoj ga ba tako maltretirati :D
Nema džaba znanja, valja zagrijat stolicu. :wink:
r_faruk

#3136 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

dakle, nigdje nije propisano kako se klanja i posti tamo gdje je 6 mjeseci dan i 6 mjeseci noc... ko je propisao pravilo o postu prema najblizoj zemlji ? ocito da alah nije, promaklo mu?
Dozer

#3137 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Nemoj ih ba tako maltretirat :lol:
mouton noir

#3138 Re: Svijet bez religija

Post by mouton noir »

Alahu je puno toga promaklo kad je diktirao Kuran u 6 stoljecu, izgleda i on bio slab sa predvidanjem buducnosti, to mu je ahilova peta :mrgreen: . Samo procitajte Kuran i vidjecete kako je to nazadno. (jos sam siguran i da danasnji Kuran nije bas identican onom iz 6 stoljeca, to se sigurno mijenjalo kroz godine)

Nego ovi.tzv. islamski ucenjaci ili ti mudraci prilagodavaju pravila koliko toliko modernom svijetu da to ne bi sve skroz propalo. Srecom po njih svijet pun naivnih, nesretnih i neobrazovanih ljudi pa to i dalje fercera
mouton noir

#3139 Re: Svijet bez religija

Post by mouton noir »

Isto tako mi nije jasno zasto alah nije objavio "pravu\jedinu\istinitu" rijec/objavu juznoamerickim i sjevernoamerickim indijancima? Japancima?? Aboridzanima iz Aus???

Izgleda oni nisu bili vrijedni njegove paznje :oops:
r_faruk

#3140 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

interesantno je da se niti jedno od ''cuda'' iz kurana ili bilo koje knjige nije otkrilo prije nego je to uradila nauka.
jos fascinantnije je da vecina vjernika u ovome ne vidi nista cudno. dakle imate knjigu koja je "matematicki programirana", a iz tog koda ne mozete nista da procitate dok vam ''mi'' ne pokazemo. pa zar vam to ne ukazuje upravo na cinjenicu da se "cuda'' konstruisu prema onome sto otkrije nauka.

gledaj, nije u kuranu nista zapisano za sto se tada nije znalo. pa bolan da je pingvine spomenuo bila bi mu interesantnija knjiga, auroru borealis, pitagorinu teoremu (najjednostavnija teorema u matematici).

ja bih zaista volio da vidim sada neki ajet u kojem je opisano na koj i nacin je moguce putovanje kroz vrijeme (ovo je zaista moguce)... ubijedjen sam da, ukoliko uspijemo napraviti uredjaj koji moze da se priblizi brzini svjetlosti, cete vi naci ajet koji opisuje ovu pojavu.

dakle, nista vi necete naci u svojim svetim knjigama, niti jedno otkrice, pojavu, zakonitost, teoremu dok je nauka ne oktrije, a onda cete uzeti knjigu i reci "evo vidis, ovdje pise ibn ahmed je rekao da je leteca geminfufna proletila brzinom treptaja oka, a to je bio pojam za brzinu svjetlosti u ono vrijeme"... i eto ga, dokaz. tako pise...
mirzaaa33

#3141 Re: Svijet bez religija

Post by mirzaaa33 »

Pa smrććak lakše ti je bubnuti kakav dokaz, hadis - Prenosi Ahmed ibn Sulari Mukabari, zapisano u Bukharijevim hadisima, tom 12, knjiga 16., dio 8. da je ibn Bekr Khathami rekao da je Aiša u jednoj prilici rekla da je u Muhamed jednoj prilici nekim ljudima rekao da se u Norveškoj treba postiti tako i tako. Neće ba niko provjeravati. :skoljka:
aditon

#3142 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:
sinko, davno su pravila izradjena za postace u tim okolnostima

pravilo je da se orijentise najblize normalnom dan/noc smjenama, a evo ja postim 20 sahata 4 jedem, i super mi je bez problema. sta sad kao trebao bi ja da kukam Allahu sto moram da postim 20 sahata koje je na kraju krajeva opet dobro za mene a ne za Allaha, jer nema Allah nikakve koristi od mog posta ali ja imam. to je poput osobe koja optuzuje doktora sto mu daje lijekove.
Meki ili se orijentisati prema najbližoj islamskoj zemlji
najblizoj zemlji gdje se moze normalno postiti.
Pričaj ti šta hočeš, znaš i sam da sam upravu. A kad ti tako post lijepo paše, pa ti posti onda cijele godine, nemoj čekat Ramazan.
aditon

#3143 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pitanje i za tebe, šta piše evo o namazima koji se klanjaju svaki dan ne samo na polovima nego i u Mekki? Ja sam samo tražio ona tri rekata farza i ništa više. Kako ću bolan klanjati akšam večeras?
nemoj ga ba tako maltretirati :D

uredu je :lol:
Prostri sedždu pa klanjaj, kao i svaki drug namaz, ha ja. Sreća pa nisi u Norveškoj, klanjao bi podne svaki namaz :lol: Šta bi, nisu ljudi tako daleko mogli ni vidjeti ni predvidjeti. Kad su pisali Kur'an njima je ta dole pustinja bila cijeli njihov univerzum.
skupljac_zeljeza

#3144 Re: Svijet bez religija

aditon wrote: Kad su pisali Kur'an njima je ta dole pustinja bila cijeli njihov univerzum.
Ima još do akšama par sati pa ako mi možeš ikako izvaditi iz Kur'ana kako 'su napisali' kako se klanja akšamski farz u Mekki? Ne treba mi to na polovima. Šta ti je to par minuta, a meni mnogo znači.
Dozer

#3145 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

I nama mnogo znaci da nam napises kako je to Kur'anom predvidjeno klanjanje aksama na polovima, pa nikom nista... :-D
Ono...neki citat iz Kur'ana, ajet, nesto...
aditon

#3146 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

skupljac_zeljeza wrote:
aditon wrote: Kad su pisali Kur'an njima je ta dole pustinja bila cijeli njihov univerzum.
Ima još do akšama par sati pa ako mi možeš ikako izvaditi iz Kur'ana kako 'su napisali' kako se klanja akšamski farz u Mekki? Ne treba mi to na polovima. Šta ti je to par minuta, a meni mnogo znači.
Potraži odgovor u svom džematu :kiss:
undefined007

#3147 Re: Svijet bez religija

Post by undefined007 »

mirzaaa33 wrote:Muhamed 13 žena i nijednoj da odoli a nama soli pamet. Pao na testu :izet:
Da si bar jednom u životu šta pametno pročitao od učenih i školovanih ljudi na ovu temu, možda bi i znao što je Poslanik s.a.v.s imao više od 4 žene ...
mirzaaa33

#3148 Re: Svijet bez religija

Post by mirzaaa33 »

undefined007 wrote:
mirzaaa33 wrote:Muhamed 13 žena i nijednoj da odoli a nama soli pamet. Pao na testu :izet:
Da si bar jednom u životu šta pametno pročitao od učenih i školovanih ljudi na ovu temu, možda bi i znao što je Poslanik s.a.v.s imao više od 4 žene ...
Slušao sam Elvedina Pezića, najistaknutijeg islamskog učenjaka u BiH a i šire.
Jer mu Bog dozvolio. :? Nemoj mi reći da ih je ženio da ne budu na ulici same i iz milosti prema njima ili da bi uspostavio i ojačao veze sa jakim porodicama i time ucvrstio vlast.
beautyfool

#3149 Re: Svijet bez religija

Post by beautyfool »

"naistaknutijeg islamskog ucenjaka u BiH" o cemo to ti pricas :? ja koliko znam on nije zaposlen pri islamskoj zajednici dakle samozaposlenik :? osim ako se sta nije promjenilo u zadnje vrijeme.
arzuhal

#3150 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Čovječe... :mrgreen:
Locked