crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3126 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Stravican :thumbup:
Zamisli sa ovim putovanje iz B.Luke do Sarajeva jednog prohladnog kisnog dana... :D
Zamisljam.

Bitanga ga prepakovao, unutra novi tapacirunzi, zastava skaj sjedista iz tristaca, samo prednja, nazad oblozen itisonom, sklopivi kreveti, lcd, mini frizider pun piva, dva picica... uh :thumbup:
tempuser

#3127 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Dva picica? Bojim se da ces ti onda spavat na galeriji!
mahalas505

#3128 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by mahalas505 »

tempuser wrote:Dva picica? Bojim se da ces ti onda spavat na galeriji!
Pa dobro sada, sve je u domenu sanjarenja, tako necemo sada u detalje :D .
Ommadawn

#3129 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Stravican :thumbup:
Zamisli sa ovim putovanje iz B.Luke do Sarajeva jednog prohladnog kisnog dana... :D
Zamisljam.

Bitanga ga prepakovao, unutra novi tapacirunzi, zastava skaj sjedista iz tristaca, samo prednja, nazad oblozen itisonom, sklopivi kreveti, lcd, mini frizider pun piva, dva picica... uh :thumbup:
Bato brate i ja volim picku ali ti si... :D

Sklopivi kreveti velis? LCD i ti fazoni?

Nek bude sve u originalu, netaknuto. Dakle nikakve LCD, kreveti, itison, picici. Eto samo da ga Bitanga malo pritegne gdje treba, provjeri ulje i kocnice. I onda krenes negdje oko 2 popodne. Kisno, prohladno, cesta preko Vlasica zatvorena, valja ti preko Jajca (Mudendorf na njemackom) i D.Vakufa. Stresa radi, ceka te neka dobra mlada u Sarajevu ali najkasnije do osam. Eh to je avantura prika! Cuj LCD, frizider pun piva....
tempuser

#3130 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Mudenburg, nije Mudendorf...
citroen xm

#3131 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ja sam nekada u posljeratnim godinama u AK900(ili kako je već oznaka poslednjeg modela) prevalio nekih 140 km. Bio je pun odraslih ljudi, ne znam koliko može stati. Meni je to tada bila avantura, ali bilo je lijepo vrijeme. Inače je sa njim čovjek vozio neku divlju međugradsku liniju. :lol:
Ommadawn

#3132 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Ja sam nekada u posljeratnim godinama u AK900(ili kako je već oznaka poslednjeg modela) prevalio nekih 140 km. Bio je pun odraslih ljudi, ne znam koliko može stati. Meni je to tada bila avantura, ali bilo je lijepo vrijeme. Inače je sa njim čovjek vozio neku divlju međugradsku liniju. :lol:
Eh upravo to. Pun odraslih ljudi, racunaj, maksimala sest-sedam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3133 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

Ovdje dolazi do izrazaja medjugeneracijska razlika :thumbup:

Svidja mi se i ta tvoja vizija, cak stavise osjecam se malo krkanski sa svojim lcdovima i pivama :stidljiva:

Elem moji su imali imv kombi, kojeg je djed prepakovao da im sluzi kao pokretni dom. Police na zidovima koje se spuste i tako sklope krevet. Odatle mi inspiracija :thumbup:

Djed bio prosvjetni radnik, ali i vrstan majstor, pa su imali raspuste da hodaju sirom bivse Yuge. Imam negdje njegove originalne nacrte za ove modifikacije kombija, pa postavim na forum ako ih nadjem :thumbup:
citroen xm

#3134 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Meni se sviđaju te varijante za odmora. Neki jednostavan i pouzdan kombi(zato navedoh onda u top 5 modela VW T3 koji namjeravam nabaviti i malo preurediti) koji nema nikakvog luksuza u sebi, a opet praktično opremljen da se bilo gdje može stati i provesti par dana.

Samo u takvim varijantama za mene ne dolazi u obzir tv. Jednostavno kada sam na odmoru zaboravim da tv postoji. Meni na odmoru i na smartfonu baterija traje 4 dana. :lol: :thumbup:
Ommadawn

#3135 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:Ovdje dolazi do izrazaja medjugeneracijska razlika :thumbup:

Svidja mi se i ta tvoja vizija, cak stavise osjecam se malo krkanski sa svojim lcdovima i pivama :stidljiva:

Elem moji su imali imv kombi, kojeg je djed prepakovao da im sluzi kao pokretni dom. Police na zidovima koje se spuste i tako sklope krevet. Odatle mi inspiracija :thumbup:

Djed bio prosvjetni radnik, ali i vrstan majstor, pa su imali raspuste da hodaju sirom bivse Yuge. Imam negdje njegove originalne nacrte za ove modifikacije kombija, pa postavim na forum ako ih nadjem :thumbup:
Uh i IMV je bio fin. 2200 D sa Meckinim motorom, sest tockova, imali mi u Djecijem Pozoristu u BL. Trebali sa njim ici negdje u neku pripizditinu van BL za vrijeme rata da glumimo u nekoj skoli - srecom izjalovise se ti planovi, ja nisam ionako imao muda da idem.

Imao sam clanak u jednom svedskom auto-magazinu, ali radilo se o Fiatovom modelu, nije 900K nego malko veci, nije se kod nas proizvodio. Frajer u tom uspio staviti dva kreveta na sprat, sluzi mu kao pokretni dom kad ide sa djecom na pecanje. Ali prilikom nedavne selidbe sam pobacao sve te magazine pa ako nadjem sta na netu - postavim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3136 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:Meni se sviđaju te varijante za odmora. Neki jednostavan i pouzdan kombi(zato navedoh onda u top 5 modela VW T3 koji namjeravam nabaviti i malo preurediti) koji nema nikakvog luksuza u sebi, a opet praktično opremljen da se bilo gdje može stati i provesti par dana.

Samo u takvim varijantama za mene ne dolazi u obzir tv. Jednostavno kada sam na odmoru zaboravim da tv postoji. Meni na odmoru i na smartfonu baterija traje 4 dana. :lol: :thumbup:
Imas model Westfalia :thumbup:

P.s. jesi vidio odgovor za gume na automobilizmu?
citroen xm

#3137 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Mogu se u malom prostoru čuda napraviti, ali treba biti kreativan i sve to fino smisliti. Budu na netu često čanci o uređenju mini stanova. Ljudi u 8 kvadrata naprave čuda, a kod dosta nas kupatilo zauzima 8 kvadrata. :skoljka: Davno sam čitao da je u Japanu prosjek kvadrata stambenog prostora po osobi 4. Da li je tačno ne znam, ali i neka je duplo više to je za naš način razmišljanja nepojmljivo.

_BataZiv_0809 wrote:
Imas model Westfalia :thumbup:

P.s. jesi vidio odgovor za gume na automobilizmu?

Ima, ali teško ga kod nas nabaviti, a i prekombinovao bi ja tu još nešto.

Sada vidim za gume, preletih danas na brzinu pa zaboravih. Jbg, šteta. Na moju preporuku su kupljene Vredestein cjelogodišnje gume, kompletan set. Odlično se pokazale u svim uslovima i pregazile ogromnu kilometražu dok se nisu istrošile. Uskoro se mijenjaju i opet će 4 iste ići na auto. :thumbup:

Uglavnom u Savi na Stupu imaš Vredestein ponudu. :thumbup: A dobra i auta iz istog posta. :-D
Ommadawn

#3138 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

Fiat 238 je bio malo veci od 900T. Imao ga otac od mog skolskog druga ovdje, kod nas ga nikada nisam vidio. Znam da su sa njim svukuda isli, bio pravo ocuvan ali kaze da brze od 80 km/h nije mogao.

I moj otac gleda da kupi nekog kampera, mada on hoce nesto vece od Westfalia, pa da on i stara putuju po Evropi a i da moze sa njim na pecanje po Svedskoj.

Sjeca li se ko kombija sto je Zastava radila na licenci od Fiata, 1100T. Zadnjih godina ih vozali uglavnom Cigani, nas roditelji plasili sa njim da ce nas odnijeti ako ne budemo slusali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3139 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:

Ima, ali teško ga kod nas nabaviti, a i prekombinovao bi ja tu još nešto.

Sada vidim za gume, preletih danas na brzinu pa zaboravih. Jbg, šteta. Na moju preporuku su kupljene Vredestein cjelogodišnje gume, kompletan set. Odlično se pokazale u svim uslovima i pregazile ogromnu kilometražu dok se nisu istrošile. Uskoro se mijenjaju i opet će 4 iste ići na auto. :thumbup:

Uglavnom u Savi na Stupu imaš Vredestein ponudu. :thumbup: A dobra i auta iz istog posta. :-D
Westfalia je stvarno mocna, ali sto kazes tesko je to naci, a uvoz je skoro pa nemoguc. Ali ako postoji kombi kao sinonim za polivalentnost, to je T3 :thumbup:

Jbga iako volim prirodu i avanturu, vise sam hotelski tip, tako da me to (jos) ne privlaci, ali svakako imam u planu biti vlasnikom modifikovanog kombija :thumbup:

Sto se guma tice, tako je ispalo, peh jbga, sad su dvije sportive naprijed, dva vredesteina nazad, to ne bi trebalo biti problematicno, jelde? Mislim nisam primijetio neku aman razliku...

A razmisljao sam i o tim cjelogodisnjim gumama, ali sad mi ih nema svrhe uzimati. Mada sam i o njima cuo oprecna misljenja, pa ti sad budi pametan :run:
citroen xm

#3140 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ne volimo svi isto, to poštujem. Mada nisam uopšte gadljiv na hotele, ali eto volim kampovanje sa rajom. :)

Što se guma tiče, nema nikakvih problema. Bitno je da su dimenzije iste i da su na jednoj "osovini" iste gume. :thumbup:

Što se tiče oprečnih mišljenja, kod nas su oprečna mišljenja i o tome da li je voda tečna na temperaturama od 1-80 stepeni celzijusa. :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3141 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

Ommadawn wrote:
Sjeca li se ko kombija sto je Zastava radila na licenci od Fiata, 1100T.
zar nije bio 1300 t ??
ja se sjecam ovih imali motor iz tristaca,dom zdravlja u ilijasu ih imao,na dolac malti bio jedan prepravljen u kamper,uvijek stajao na jednom mjestu ...uronio u asfalt...

Image
tempuser

#3142 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Naziv je 1100T al je motor bio 1,3
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3143 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

na prospektu pise 1300T :roll:
citroen xm

#3144 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Meni ovaj već strašno liči na IMV.
Ommadawn

#3145 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

IMV je nekako više bio kockast. Čini mi se da su imali BMC-ove motore ispočetka a diesel je bio Mercedesov.
tempuser

#3146 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Image

Takodjer Dino Milić Jakovlić auto-novinar i auto-istoricar koji je pripremao seriju "Legendarni automobili" za HR i BiH je ovaj model pustio pod Zastava 1100T, a s druge strabe imas ovo.... Ajd sad znaj....

Image
jura_i_tic

#3147 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by jura_i_tic »

volim vas čitat, ali pošto nisam baš riječit, da se javim sa par današnjih slikica iz Rijeke

Image

Image

Image

Image

Image
tempuser

#3149 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Bio je jedan zuti sa 37-A tablama OHR-a, cesto ja stajao parkiran ispred zemaljskog muzeja, a mislim da je bio i jedan narandzasti sa dipl. tablicama, mislim 29-A OSCE...
johntra

#3150 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Nerim Muminović odrastao uz Yugu 45': Obišao s njim sve ulice, preživio rat i sad me dobro služi

smrdim/nerim-muminovic-odrast ... bro-sluzi/
Post Reply