Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#3126 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

r_faruk wrote:zasto smatras da je to prirodna hijerarhija? ne razumijem, zasto je prirodno da zena slijedi muskarca?
Ne smatram ja ništa, tako je Allah stvorio muškarca i ženu. Muškarac je na nešto višem stepenu ("sveukupne usavršenosti") od žene.

Hijerarhija je svuda prisutna. Čak i u Raju/Džennetu nisu svi isti, već će biti oni koji su na višim stepenima i to će se jasno znati. Čak i u Kršćanstvu se govori o "Kraljevstvu Božijem", a imajući u vidu da svako kraljevstvo je prožeto hijerarhijom (od kralja do običnog sluge), što samo ukazuje na postojanje hijerarhija. Ista stvar je i kod spolova u ljudi.
r_faruk

#3127 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

dakle ni u raju nisu svi jednaki i nemaju ista prava? imaju ogranicanja? onda nece biti pozelis i ono se stvori.....
bojim se da nisi u pravu. mnogo je zena koje su daleko sposobnije od muskaraca i pri tome su im jos i sefice i direktorice i .... samim tim su po hijerarhiji ispred muskarca.

nama smrle rece da ces imati sto pozelis.... sta ako pozelim da nema razlika....
asurbanipal

#3128 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Image
Irsar

#3129 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

zagortenej wrote:
r_faruk wrote:zasto zena ne moze biti hodza, ili je ispravno hodzinica, ili kako vec?
ko kaže da ne može:

Image

Kaže Islamska tradicija. To što se neki odluče povoditi za svojim hirovima je ništavno.
asurbanipal

#3130 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Irsar wrote:
zagortenej wrote:
r_faruk wrote:zasto zena ne moze biti hodza, ili je ispravno hodzinica, ili kako vec?
ko kaže da ne može:

Image

Kaže Islamska tradicija. To što se neki odluče povoditi za svojim hirovima je ništavno.

Kao i svi ostali ljudski konstrukti, tradicija je tu da se mijenja i prilagođava.
zagortenej

#3131 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Irsar wrote: Kaže Islamska tradicija. To što se neki odluče povoditi za svojim hirovima je ništavno.
izvini Bože, ne prepoznadoh te.
Irsar

#3132 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

r_faruk wrote:dakle ni u raju nisu svi jednaki i nemaju ista prava? imaju ogranicanja? onda nece biti pozelis i ono se stvori.....
1. Niko nije identičan (to jeste jedank) bilo kome drugom. Pa tako niti u Raju/Džennetu.
2. Svi će imati ista prava, ali će se jasno znati i vidjeti ko je bolji i na višem stepenu (po svojoj dobroti) u Raju/Džennetu. To neće spriječiti nikoga da zatraži šta god poželi, i kada bi dobio sve što bilo ko drugi ima opet bi se znalo ko je bolji. To, znači, zavisi od individue u pitanju. Odnosno, šta će neko imati u Raju/Džennetu neće promijeniti kakav je neko sam po sebi. Usput, najveće dobro u Raju/Džennetu će biti mogućnost viđenja "lica svog Gospodara".
3. Ograničenja su sastavni dio individue kao takve. Svako će poželjeti šta njemu prija, kao individui. Bit će ljudi koji će željeti da rade, oraju zemlju, rudare i slično - sukladno njihovim prirodnim sklonostima. Zlatni dvorac za jednog je samo obična građevina za drugog.
bojim se da nisi u pravu. mnogo je zena koje su daleko sposobnije od muskaraca i pri tome su im jos i sefice i direktorice i .... samim tim su po hijerarhiji ispred muskarca.
Govorio sam o principu. To što postoje izuzeci ne poništava postojanje principa.
Irsar

#3133 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

asurbanipal wrote:Kao i svi ostali ljudski konstrukti, tradicija je tu da se mijenja i prilagođava.
Istina nije "ljudski konstrukt". Također, izmjena tradicije i njena prilagodba je moguća i poželjna dokle god se sama ta tradicija time ne poništava i odbacuje.

Žena slijedi muškarca. Žena ne može biti imam muškarcu, u pravilu. Izuzetci bi bili da nema muškaraca sposobnih da budu imami. To je istina, nepromjenjiva, vječna. Svaka "prilagodba" te istine je samo njeno odbacivanje, koje će rezultirati propašću na Ahiretu.

Ne budite ko' Zapadnjaci koji su prodali svoju vjeru za uživanja na ovom svijetu, pa mislite da su uspješni zbog toga a ne jer im je Allah dao ovaj svijet za kojim toliko žude, dok na Ahiretu neće imati dobrog udjela.
Irsar

#3134 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

zagortenej wrote:
Irsar wrote: Kaže Islamska tradicija. To što se neki odluče povoditi za svojim hirovima je ništavno.
Sarkazam neće sakriti tvoje potpuno odsustvo ikakvog znanja i očite neislamske stavove koje podržavaš.

Ja sam ovdje samo da ukažem na istinu, ko želi neka izvoli, ko neće eto mu dunjaluka koliko god hoće.
zagortenej

#3135 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Irsar wrote:
zagortenej wrote:
Sarkazam neće sakriti tvoje potpuno odsustvo ikakvog znanja i očite neislamske stavove koje podržavaš.

Ja sam ovdje samo da ukažem na istinu, ko želi neka izvoli, ko neće eto mu dunjaluka koliko god hoće.
tvoje iznošenje "islamskih" stavova ne znači da iznosiš istinu.
samo iznosiš stavove određenog kruga ljudi koji su ih peglali i filtrirali kroz stoljeća.
mali jomu

#3136 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

r_faruk wrote: zasto zena ne moze biti hodza, ili je ispravno hodzinica, ili kako vec?

... radi nestabilne naravi zenske prirode njezina bica i uticaja na nju,

zena moze predvoditi zene, ili zene da predvode zenu.....

Radi slicnih stvari ni svaki muskarac ne moze biti hodza...... zato sto su naravi muske nestabilnosti drugacijeg uticaja na njegovo bice.
arzuhal

#3137 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Trebaju se muslimani skloniti s teme pa nek' na pitanja odgovaraju nemuslimani i daju objašnjenja, nije da ne postoji dobra volja i ambicija :mrgreen:
mali jomu

#3138 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

arzuhal wrote:Trebaju se muslimani skloniti s teme pa nek' na pitanja odgovaraju nemuslimani i daju objašnjenja, nije da ne postoji dobra volja i ambicija :mrgreen:

:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#3139 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
r_faruk wrote: zasto zena ne moze biti hodza, ili je ispravno hodzinica, ili kako vec?

... radi nestabilne naravi zenske prirode njezina bica i uticaja na nju,

zena moze predvoditi zene, ili zene da predvode zenu.....

Radi slicnih stvari ni svaki muskarac ne moze biti hodza...... zato sto su naravi muske nestabilnosti drugacijeg uticaja na njegovo bice.

whoa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kakav individualizam, kakvi bakrači!
Bloo
Globalna šefica

#3140 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Trebaju se muslimani skloniti s teme pa nek' na pitanja odgovaraju nemuslimani i daju objašnjenja, nije da ne postoji dobra volja i ambicija :mrgreen:
Hajd ti prvi, svi će za tobom :D
arzuhal

#3141 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Hajd ti prvi, svi će za tobom :D
Pa ja i ne odgovaram, ja samo čitam i krstim se...
asurbanipal

#3142 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: Pa ja i ne odgovaram, ja samo čitam i krstim se...

U ime Allaha i Krista. :mrgreen:
mali jomu

#3143 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Bloo wrote:

Valjda ces primjetiti (nekako) da ni jedan Vjerski Poslanik nije zena. :)
Bloo
Globalna šefica

#3144 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Bloo wrote:

Valjda ces primjetiti (nekako) da ni jedan Vjerski Poslanik nije zena. :)
Baš čudno :mrgreen:
Niti jedna žena poslanik, niti jedna žena apostol (osim možda Marije Magdalene). U glave tri mono religije, nema žena svećenica (na stranu ogranci), o bogu razmišljamo kao o muškarcu..etc bog je otac i sin u kršćanstvu..
Svi ključni ljudi u tri glavne religije muškarci i odjednom bog nađe za shodno da objavi/propiše/nadahne o ženskoj prirodi, o ponašanju, pravilima, zabranama i dozvolama etc. etc...

Baš čudno :D bog uvijek odluči da se ukaže i obrati muškarcu, te da prenese koju pametnu šta žene smiju i ne smiju, mogu i ne mogu
Evo sve se ibretim na ovolike koincidencije
mali jomu

#3145 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Bloo wrote: Baš čudno :mrgreen:
Niti jedna žena poslanik, niti jedna žena apostol (osim možda Marije Magdalene). U glave tri mono religije, nema žena svećenica (na stranu ogranci), o bogu razmišljamo kao o muškarcu..etc bog je otac i sin u kršćanstvu..
Svi ključni ljudi u tri glavne religije muškarci i odjednom bog nađe za shodno da objavi/propiše/nadahne o ženskoj prirodi, o ponašanju, pravilima, zabranama i dozvolama etc. etc...

Baš čudno :D bog uvijek odluči da se ukaže i obrati muškarcu, te da prenese koju pametnu šta žene smiju i ne smiju, mogu i ne mogu
Evo sve se ibretim na ovolike koincidencije

Nije Poslanik. :)
arzuhal

#3146 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote: o bogu razmišljamo kao o muškarcu..
Image
mali jomu

#3147 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

arzuhal wrote:
Image

To je samo jedan od primjera iz te nestabilnosti zenske prirode njezina bica.
Bloo
Globalna šefica

#3148 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Image
pa koju zamjenicu koristiš :D
u bosanskom? gdje je rod gramatički
u engleskom? gdje rod nije gramatička kategorija kao u bosanskom (npr sve nežive stvari su uglavnom it, it su i bebe dok im ne dodijeliš rod, kao i cuke mace itd.)
u arapskom? gdje "muška zamjenica" koja se koristi u Kuranu, istina je, ne referira na rod, ali posjeduje inherentni maskulinitet u svojoj kategoriji kao zamjenica

Postavlja se pitanje, da ako već ne želimo Bogu da dodjeljujemo nikakve karakteristike (barem lingvistički) zašto se onda u npr. engleskom odlučujemo za He, a ne She ili It
Gojeni H

#3149 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Gojeni H »

Towelie wrote: Allax je najuzvišenije Njegovo ime, ono s kojim se sve dove primaju. Probaj slobodno i ti. :P
Na stranu sto je duhovito k'o @eurosmijehov vic na temi Vic dana ... ali, je li to zaista najbolje sto mozes?
Pateticno ...
Towelie

#3150 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Gojeni H wrote:
Towelie wrote: Allax je najuzvišenije Njegovo ime, ono s kojim se sve dove primaju. Probaj slobodno i ti. :P
Na stranu sto je duhovito k'o @eurosmijehov vic na temi Vic dana ... ali, je li to zaista najbolje sto mozes?
Pateticno ...
Nije ni cilj upisa bio duhovitost, vec duhovnost. Kad nemas duha, ne razumes ni jedno ni drugo. :wink:

Imao je eurosmijeh i dobrih viceva, ja citao. U rangu onog Allaxovog kad kaze da su vjernici u tminama. :P
Post Reply