Romanija wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kvari temu i ne bacaj kosti među ljude. Kakva ubleha i kakva dominacija Sarajeva, eto te haman na istoj talasnoj dužini sa onih diktatorom iz Laktaša. Smatram da si običan provokator i treba da budem skinut sa ove teme.
Nisam provokator, sa klocem iz Laktasa nisam na nikakvoj talasnoj duzini, samo moja razmisljanja i neka pitanja meni samom, tebi, protestantima........Socijalni nemiri se Bosni predvidjaju vec neko vrijeme, ali u svim tim predvidjanjima ja nikad nisam procitao nikakvu analizu kakve promjene bi ti nemiri mogli donijeti, i sto je vaznije kako?
A šta ti očekuješ, da ti neko podrobno predvidi i analizira šta će se desiti? Da se poslužim rečenicom Damira Nikšića - zo niđe na svijetu nema, pa tako i kod nas u BiH- Kako da se predvidi građanski nemir, bunt, protest, to je varijabla sa mnogo nepoznatih.
Romanija wrote:BiH nije jedinstvena drzava, ovi protesti u vecini RS se promatraju kao da se desavaju u Moldaviji ili ko zna gdje; jel ima i p od protesta i u jednoj sredini gdje su hrvatske partije u vecini; ako se protestuje protiv nekoga, onda mora postojati nekakva politicka alternativa, Nihe valjala sodijal-demokratska varijanta pa su izabrali SDA i SBiH; sad oni ne valjaju, hoce li nazad na socijal-demokratsku opciju? Ja samo pitam, sta to tuzlaci hoce sa ovim demonstracijama i protestima? I svi oni koji ih podrzavaju? Ili niko ne smije da istini pogleda u oci, da Drug Tito vise nije ziv, da SFRJ ne postoji, da je BiH podijeljena vec haman 20 godina i da je ni sam bog sa interventnim vodom andjela vise nece sastaviti zajedno; da sami ljudi su sposobni zabilo sta....Odgovori mi ti na bilo koje od ovih pitanja i dilema.
Ovo su spontani nemiri koji se sada šire pa zato nema jasno definisanih zahtjeva ali evo do danas možeš iz svih ovih dešavanja izvući 5 osnovnih zahtjeva a oni se svode na jedno; smanjiti izdvajanja za vlastodršce, izdvojiti više za razvoj ekonomije, uvesti više reda u naš svakodnevni život, vratiti čovjeku i radniku dostojanstvo. To što BiH nije jedinstvena nije ni bitno u ovom konkretnom slučaju jer je opet sa druge strane jedinstvena po pitanju ugoženosti običnog čovjeka kojeg bije isti problem u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci ili Mostaru.