Asmir Begović

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
cyprus

#3126 Re: Asmir Begović

Post by cyprus »

Edin H. wrote:
cyprus wrote:
Ja sam u svom poslu pozicioniran dobro ispod onih koji su bez ikakve sumnje ispod mog nivoa :-D Međutim, alternativa mi je odlazak na biro :-D Tako da ne žalim se mnogo :-D

Opet, malo to veze sa ovim ima... Nije reprezentacija posao, nego pitanje časti... Ako legitimiziramo pravo igrača da se umisle da su "too good to be a reserve", bojim se da obesmišljavamo reprezentativni fudbal... Selektori postoje sa razlogom...
Mozda si jos uvijek mlad, uglavnom treba malo i godina sprcati na poslu da napredujes.

Pitanje casti je bilo nekada, pogotovo poslije rata, dobro i sada za pojedince, ali ipak je to na kraju posao, koji znas ili ne znas raditi.

Da si ti igrac da li bi ti prioritet bio klub koji te masno placa ili nacionalna reprezentacija kao pitanje casti?
Košarku sam prestao pratiti, jer je tamo jasno da ako hoćeš uspješnu karijeru, i pored najbolje volje moraš reprezentaciju podrediti klubu... To mi je onako fuj-bljak, i zato koristim svaku priliku da popljujem način organizacije košarke kao sporta u svijetu danas...

Fudbal međutim nije takav... Bar ne još... Još nijednom fudbaleru nije ispaštala karijera zbog toga što se redovno odazivao reprezentativnim pozivima i tamo davao svoj maksimum (OK možda i ima neki izuzetak)... Dakle, ljepota fudbala je, između ostalog, i u tome što nema nikakvog razloga da biraš između kluba i reprezentacije šta će ti biti prioritet... Oni koji to ipak rade - to rade neopravdano...
BHF_Manijak

#3127 Re: Asmir Begović

Post by BHF_Manijak »

Crvena Tifoza wrote:Kahn je 2006 bio na kraju karijere. Švabe su tražili golmana za budućnost, što nije slučaj kod nas.
Lehmann sa tadasnjih 37 godina buducnost??? Je l' nas ti ovdje kolektivno zajebajes ili?! Odluka je bila izmedju ljudi sa po 37. godina tad.

I uopste nebitno za kontekst onoga sto sam odgovorio palermu, ne znam zasto si odgovarao kad veze nema s onim niti sto je on napisao, niti ja.
Crvena Tifoza

#3128 Re: Asmir Begović

Post by Crvena Tifoza »

BHF_Manijak wrote:
Crvena Tifoza wrote:Kahn je 2006 bio na kraju karijere. Švabe su tražili golmana za budućnost, što nije slučaj kod nas.
Lehmann sa tadasnjih 37 godina buducnost??? Je l' nas ti ovdje kolektivno zajebajes ili?! Odluka je bila izmedju ljudi sa po 37. godina tad.

I uopste nebitno za kontekst onoga sto sam odgovorio palermu, ne znam zasto si odgovarao kad veze nema s onim niti sto je on napisao, niti ja.

Ignorišeš komentar i prešaltaš. Ne moraš se kačit na sve što napišem.
Crvena Tifoza

#3129 Re: Asmir Begović

Post by Crvena Tifoza »

Point. wrote: Zašto je Asmir skinut sa gola, in the first place? Je li bilo striktno igračkih razloga za to?

Ne znam zašto ste pljuvali Lulića, fakat ne znam. Valjda uvijek mora biti neko ko je dežurni krivac za sve. Pljuvao se i Pjanić. I Argentinci pljuju Messija. Ne znam što. Fakat.

Na ovo niko pošteno da odgovori. Nego otkako su ga skinuli sa gola, skoro svaka Asmirova utakmica se gleda pod povećalom. Izvlače statistike, gledaju od kojeg je igrača primio gol itd. Vjerovatno bi to radili i sa Šehićem, al’ jbg ne ide. Kad ga možeš samo preko LiveScore pratiti.
luckylaka

#3130 Re: Asmir Begović

Post by luckylaka »

Edin H. wrote:
Point. wrote: Ovo je tačno. Izet manje više, ali sa Kolašincem se ne bi trebao zajebavati.
Izo jeste cudan vruce - hladno igrac, ali mu niko ne moze osporiti potencijal.
Vislca je lose igrao u zadnjim utakmicama.
Ali je zato Izet odigrao odlicno.Bjezi bolan ne smarajte vose zivotnoj formi(ne mislim konkretno na tebe)ali je Izet nivo nize od Visce a nije ni tema Drzim se onoga da selektor odlucuje a me se glodjemo
BHF_Manijak

#3131 Re: Asmir Begović

Post by BHF_Manijak »

Crvena Tifoza wrote: Na ovo niko pošteno da odgovori. Nego otkako su ga skinuli sa gola, skoro svaka Asmirova utakmica se gleda pod povećalom. Izvlače statistike, gledaju od kojeg je igrača primio gol itd. Vjerovatno bi to radili i sa Šehićem, al’ jbg ne ide. Kad ga možeš samo preko LiveScore pratiti.
Skinut je jer je opet bilo problematicno jedno od okupljanja na koje se nije mogao/zelio pojaviti. Imas historijat svega toga, ukucas na google i pratis, reakcija Prosineckog na to itd itd... Na prvom narednom okupljanju stavio je Sehica na gol, na kojem je i ostao do danas.
Vrsta kazne za Begovica, vrlo prosto.
Point.

#3132 Re: Asmir Begović

Post by Point. »

BHF_Manijak wrote:
Crvena Tifoza wrote: Na ovo niko pošteno da odgovori. Nego otkako su ga skinuli sa gola, skoro svaka Asmirova utakmica se gleda pod povećalom. Izvlače statistike, gledaju od kojeg je igrača primio gol itd. Vjerovatno bi to radili i sa Šehićem, al’ jbg ne ide. Kad ga možeš samo preko LiveScore pratiti.
Skinut je jer je opet bilo problematicno jedno od okupljanja na koje se nije mogao/zelio pojaviti. Imas historijat svega toga, ukucas na google i pratis, reakcija Prosineckog na to itd itd... Na prvom narednom okupljanju stavio je Sehica na gol, na kojem je i ostao do danas.
Vrsta kazne za Begovica, vrlo prosto.
Znači nije bilo nikakvih sportskih razloga da se skine sa gola? Ako je kazna u pitanju, onda Asmira posadiš na klupu utakmicu dvije da mu daš poruku a ne da ga ostaviš na klupi 10 utakmica pa on mora iz sportskih razloga da skine Šehića a Šehić nije iz sportskih razloga skinuo njega, nego ga je dobio nizom nesportskih razloga. Kriterije moraju biti jednake za sviju.
palermo

#3133 Re: Asmir Begović

Post by palermo »

cyprus wrote:
Ja sam u svom poslu pozicioniran dobro ispod onih koji su bez ikakve sumnje ispod mog nivoa :-D Međutim, alternativa mi je odlazak na biro :-D Tako da ne žalim se mnogo :-D

Opet, malo to veze sa ovim ima... Nije reprezentacija posao, nego pitanje časti... Ako legitimiziramo pravo igrača da se umisle da su "too good to be a reserve", bojim se da obesmišljavamo reprezentativni fudbal... Selektori postoje sa razlogom...
Da se razumijemo, ja niejdnog trenutka ne osporavam pravo Prosinečkom da bira igrače. Stotinu je razloga zbog čega Prosinečki može da preferira Šehića, možda misli da se bolje uklapa u ovaj tim, možda misli da bolje igra nogom, možda misli da je općenito bolji golma Šehić, a možda su stvarno Džekson i Pjana rekli, zajebi ti to ovo, ne može se Asmir zajebavati sa reprezentacijom, ako će on i mi ćemo. Koji gopd da je razlog Prosinčki bira, i snosi odgovornost. Od mene ima punu podršku sve dotle dok rezultati potvrđuju njegove izbore.

Ali sa stanovišta Begovića, vrlo mi je razumljivo da on ne želi biti rezerva Šehiću. Pazi, mi ovdje ne govorimo o tome da je Begović rezerva prvom golmanu Ajntrahta iz Frankfurta, nego golmanu tima koji je pri dnu turske lige. Prevelika je razlika u dostignućima jednog i drugog, i u trenutnom statusu, da Begović svoju poziciju ne shvati kao degradiranje svoje ličnosti. Ja bih je tako shvatio, i razumljivo mi je da i on na taj način razumije.

I nećeš mi zahmetiti da ovim postom odgovorim na još neke upise (da ne pišem sada tri posta) :D .

@ iBHF.........Poređenje Lehman i Kahn i Begović i Šehić........mislim, lako je uočiti razliku. I Lehman i Kahn su dva etablirana golaman koja su branila u vrhunskim klubovima....to što je Kahn, kao ostvaren čovjek na zalazu karijere pristao biti rezervni golman isto tako jednom vrhunskom (po karijeri) golmanu je znatno drugačije od toga da ti na, po godinama, vrhuncu svoje karijere, pristaješ biti rezerva momku kojem je vrhunac karijere Erzesporum (kako li već). Nikako nisu stvari za poređenje.

@ Ljevoruki.............šta znači ne pristaje da se bori za mjesto u timu.....na koji način se boriš za mjesto u prvom timu reprezentacije ? Ja bih rekao svojim igrama u klupskom dresu......a Begović to i radi......
Ako to nije dovoljno, opet ću ponoviti, meni je sasvim razumljivo (u Begovićevom slučaju) da se kaže, ok , hvala vam, i sretno u nastavku takmičenja, ali bez mene.
BHF_Manijak

#3134 Re: Asmir Begović

Post by BHF_Manijak »

palermo wrote: @ iBHF.........Poređenje Lehman i Kahn i Begović i Šehić........mislim, lako je uočiti razliku. I Lehman i Kahn su dva etablirana golaman koja su branila u vrhunskim klubovima....to što je Kahn, kao ostvaren čovjek na zalazu karijere pristao biti rezervni golman isto tako jednom vrhunskom (po karijeri) golmanu je znatno drugačije od toga da ti na, po godinama, vrhuncu svoje karijere, pristaješ biti rezerva momku kojem je vrhunac karijere Erzesporum (kako li već). Nikako nisu stvari za poređenje.
Pa vidi, ako povrsno posmatramo onda moze reci. Ali na predjenju na nikom vise nivou od naseg (a jest tesko biti nivo vise od nas :mrgreen: ) onda su razlike u sitnicama, ali nisu neznatne. Dobro, razlika izmedju Bayerna i Schalkea, Dortmunda i Arsenala (Lehmannove ekipe) nije kolika izmedju Bournemoutha i Erzerumspora, ali jeste prilicno u svim mogucim segmentima. Finansijskim, tradicijskim/historijskim, trofejima, ambicijama itd...
Naravno da su obojica etablirana golmana na evropskom nivou, ali i na tom nivou postoje razlike, pa je Oliver mogao reci ma jebo vas Lehmann, ja godinama najbolji golman svijeta, imam ta i ta priznanja, titule, ovaj je li nekad nesto osvojio ili ne je upitno i vi sad mene na kraju karijere, na prvenstvu koje mi je posljednje i koje se odrzava u mojoj zemlji degradirate. Ma mrs odoh skroz.
Ali dobro, ova nam svakako situacija nece pomoci puno u slucaju nase. Tako nam je kako nam je.
ljevoruki

#3135 Re: Asmir Begović

Post by ljevoruki »

palermo wrote: @ Ljevoruki.............šta znači ne pristaje da se bori za mjesto u timu.....na koji način se boriš za mjesto u prvom timu reprezentacije ? Ja bih rekao svojim igrama u klupskom dresu......a Begović to i radi......
Ako to nije dovoljno, opet ću ponoviti, meni je sasvim razumljivo (u Begovićevom slučaju) da se kaže, ok , hvala vam, i sretno u nastavku takmičenja, ali bez mene.
To sto si ti napisao je predaja bez borbe, necu da sjedim na klupi, hocu da imam zagarantovano mjesto u timu ili me nema nikako.
Nema trenera koji ce pristati na tu ucjenu od nekoga za koga imas adekvatnu zamjenu.
Jedini u ovoj reprezentaciji koji moze reci nesto tako je Dzeko, svi ostali su disposable.
Point.

#3136 Re: Asmir Begović

Post by Point. »

ljevoruki wrote:
palermo wrote: @ Ljevoruki.............šta znači ne pristaje da se bori za mjesto u timu.....na koji način se boriš za mjesto u prvom timu reprezentacije ? Ja bih rekao svojim igrama u klupskom dresu......a Begović to i radi......
To sto si ti napisao je predaja bez borbe, necu da sjedim na klupi, hocu da imam zagarantovano mjesto u timu ili me nema nikako.
Nema trenera koji ce pristati na tu ucjenu od nekoga za koga imas adekvatnu zamjenu.
Jedini u ovoj reprezentaciji koji moze reci nesto tako je Dzeko, svi ostali su disposable.
Asmir nije skinut zbog igračkih razloga al se očekuje od njega da zbog igračkih razloga skine Ibrahima sa gola? Isti arsini ne važe za sve izgleda.
palermo

#3137 Re: Asmir Begović

Post by palermo »

ljevoruki wrote:
Moguće je da ja griješim, ne bi bilo ni prvi ni zadnji put, i da će Asmir sjesti na klupu mirno i čekati da Šehić se povrijedi ili kardinalno pogriješi i opet dobije šansu. Ali ja ne vjerujem u to.

Dio razloga zbog čega ne vejrujem je svakako i u tome da ja ne bih pristao da sam na mjestu Begovića. Ali ljudi su različiti.

I nije ovo pitanje ucjene.
ljevoruki

#3138 Re: Asmir Begović

Post by ljevoruki »

Point. wrote: Asmir nije skinut zbog igračkih razloga al se očekuje od njega da zbog igračkih razloga skine Ibrahima sa gola? Isti arsini ne važe za sve izgleda.
Ima vas nekoliko, koliko sam upratio, da vjerujete u teoriju zavjere kako Hasagic stoji iza nebranjenja Begovica.
Ponavljam, meni je to malo prenapuhano, ne vidim da bi Zuti pristao na tu igru radi necijeg ega i hatera.

Ipak, vidjecemo kako ce sve proci, meni bi bilo zao da izgubimo Asmira na takav nacin, ako je to tacno.
studeni76

#3139 Re: Asmir Begović

Post by studeni76 »

Point. wrote:
ljevoruki wrote:
Asmir nije skinut zbog igračkih razloga al se očekuje od njega da zbog igračkih razloga skine Ibrahima sa gola? Isti arsini ne važe za sve izgleda.
Baš suprotno. Asmir je skinut s gola zbog igračkih razloga, frajer neće da dolazi na utakmice i izmišlja povrede! Dok bi sad skidanje Šehića bilo iz neigračkih razloga, da se zadovolji Asmirov ego! Prosto kao pasulj
studeni76

#3140 Re: Asmir Begović

Post by studeni76 »

palermo wrote:
ljevoruki wrote:
Moguće je da ja griješim, ne bi bilo ni prvi ni zadnji put, i da će Asmir sjesti na klupu mirno i čekati da Šehić se povrijedi ili kardinalno pogriješi i opet dobije šansu. Ali ja ne vjerujem u to.

Dio razloga zbog čega ne vejrujem je svakako i u tome da ja ne bih pristao da sam na mjestu Begovića. Ali ljudi su različiti.

I nije ovo pitanje ucjene.
Ali to je kapitulacija! Ti bi da se sad repka preda Begoviću, da frajer ima zagarantirana mjesto prvog golmana do kraja karijere! Čime je on to zaslužio, nije Džeko???
palermo

#3141 Re: Asmir Begović

Post by palermo »

studeni76 wrote:
Ali to je kapitulacija! Ti bi da se sad repka preda Begoviću, da frajer ima zagarantirana mjesto prvog golmana do kraja karijere! Čime je on to zaslužio, nije Džeko???
ovo sam ja napisao
Da se razumijemo, ja niejdnog trenutka ne osporavam pravo Prosinečkom da bira igrače. Stotinu je razloga zbog čega Prosinečki može da preferira Šehića, možda misli da se bolje uklapa u ovaj tim, možda misli da bolje igra nogom, možda misli da je općenito bolji golma Šehić, a možda su stvarno Džekson i Pjana rekli, zajebi ti to ovo, ne može se Asmir zajebavati sa reprezentacijom, ako će on i mi ćemo. Koji gopd da je razlog Prosinčki bira, i snosi odgovornost. Od mene ima punu podršku sve dotle dok rezultati potvrđuju njegove izbore
dakle, nema tu nikakve kapitulacije. Jedino što mislim je da Begović neće pristati da bude konstantna rezerva Šehiću, i da ako se to desi, potpuno ga razumijem.
studeni76

#3142 Re: Asmir Begović

Post by studeni76 »

Al onda mi tu ne možemo ništa! Selektor odlučio da mu brani drugi lik, ovaj zadovoljio i šta sad. Ako Asmir misli da je jedinica samo njegova, ja sam na strani selektora! Prosto ne smijemo postati taoci sujete nekih zvijezda i zvjezdica.
Odlazili su i veći od Asmira pa smo preživjeli!
luckylaka

#3143 Re: Asmir Begović

Post by luckylaka »

Cini mi se da kod Robija vrijeda ona,,Ko hoce Bujrum,ko nece bez njega se moze" i naravno ne bi bilo sad korektno Sehu sutnuti na klupu a ,,uobrazenka" na gol jer Seha je opravdao do sada svoj ukazano povjerenje i naravno poruka za Asmira zapni malo jarane ne mozes na gol na guzove.
Xavier1

#3144 Re: Asmir Begović

Post by Xavier1 »

Asmir je sam kriv. Novi selektor dodje i umjesto da se pojavi i pokaze kvalitet on izmislja razloge za izostanak.
Prosinecki je imao vise srece nego pameti kod rezultata. Ali ne moze mu se nista ni reci jer nam je reprezentacija teski prosjek. Sta ce tek biti kad se Dzeko oprosti. Hajde Pjanic je barem relativno mlad jos uvijek.
palermo

#3145 Re: Asmir Begović

Post by palermo »

studeni76 wrote:Al onda mi tu ne možemo ništa! Selektor odlučio da mu brani drugi lik, ovaj zadovoljio i šta sad. Ako Asmir misli da je jedinica samo njegova, ja sam na strani selektora! Prosto ne smijemo postati taoci sujete nekih zvijezda i zvjezdica.
Naravno da ne možemo ništa. Ja sam uvijek na strani selektora dok ima rezultate.

Samo naglašavam da neke stvari nisu baš tako jednostavne kao što se ovdje pišu. U teorji, mi možemo reći, nek Prosinečki odluči hoće li Čivić biti prva opcija a Kolašinac rezerva, u stvarnosti teško je standardnom igraču Arsenala pristati da bude rezerva rotacijskom igraču praške Sparte.
Kao što rekoh svaka odluka ima svoje posljedice
Xavier1

#3146 Re: Asmir Begović

Post by Xavier1 »

palermo wrote:
studeni76 wrote:Al onda mi tu ne možemo ništa! Selektor odlučio da mu brani drugi lik, ovaj zadovoljio i šta sad. Ako Asmir misli da je jedinica samo njegova, ja sam na strani selektora! Prosto ne smijemo postati taoci sujete nekih zvijezda i zvjezdica.
Naravno da ne možemo ništa. Ja sam uvijek na strani selektora dok ima rezultate.

Samo naglašavam da neke stvari nisu baš tako jednostavne kao što se ovdje pišu. U teorji, mi možemo reći, nek Prosinečki odluči hoće li Čivić biti prva opcija a Kolašinac rezerva, u stvarnosti teško je standardnom igraču Arsenala pristati da bude rezerva rotacijskom igraču praške Sparte.
Kao što rekoh svaka odluka ima svoje posljedice
Stvarno mislis da postoji mogucnost da Kolasinac ne bude standardan u reprezentaciji? On nije pozive dobijao jer je bio povrijedjen. Pa ga je za ovu zadnju utakmicu vjerovatno postedio jer se tek vratio bio.
Point.

#3147 Re: Asmir Begović

Post by Point. »

studeni76 wrote: Baš suprotno. Asmir je skinut s gola zbog igračkih razloga, frajer neće da dolazi na utakmice i izmišlja povrede! Dok bi sad skidanje Šehića bilo iz neigračkih razloga, da se zadovolji Asmirov ego! Prosto kao pasulj
Brkaš pojmove. Asmir nije skinut zbog igračkih kvaliteta, nego iz neke priče da bira utakmice što naravno nije dokazano. Da je zasro kod nekih primljenih golova pa hajd ali njegovo skidanje sa gola nema nikakve veze sa njegovim kvalitetom kao golmana.

Skidanje Šehića bi bilo postavljanje stvari na svoje mjesto, jer Asmir je bolji golman od Šehića, to je valjda dokazao kroz svoju karijeru. Ako Šehić nije bio bolji golman od Asmira kad mu je bilo 26 godina, što bi sad sa 30 bio bolji? Prosto kao gra'.
luckylaka

#3148 Re: Asmir Begović

Post by luckylaka »

Asmir je sam zajebao situaciju i neka se cupa kako zna,naravno ako hoce.Ako nece hvala lijepo i dovidjenja mislim da se njegov izostanak ne bi puno primjetio,sto neko napisa nije ni Dzeko ni Mire da je zasluzio neke privilegije,
luckylaka

#3149 Re: Asmir Begović

Post by luckylaka »

Point. wrote:
studeni76 wrote: Baš suprotno. Asmir je skinut s gola zbog igračkih razloga, frajer neće da dolazi na utakmice i izmišlja povrede! Dok bi sad skidanje Šehića bilo iz neigračkih razloga, da se zadovolji Asmirov ego! Prosto kao pasulj
Brkaš pojmove. Asmir nije skinut zbog igračkih kvaliteta, nego iz neke priče da bira utakmice što naravno nije dokazano. Da je zasro kod nekih primljenih golova pa hajd ali njegovo skidanje sa gola nema nikakve veze sa njegovim kvalitetom kao golmana.

Skidanje Šehića bi bilo postavljanje stvari na svoje mjesto, jer Asmir je bolji golman od Šehića, to je valjda dokazao kroz svoju karijeru. Ako Šehić nije bio bolji golman od Asmira kad mu je bilo 26 godina, što bi sad sa 30 bio bolji? Prosto kao gra'.
No kontam sto se stavljas u poziciju selektora i odlucujes ko ce braniti.Pusti bolan zutog da radi svoj posao jer do sada je to uradio odlicno sa Asmirom ili bez.Da vidimo sta ce dalje.Robiju naravno puna podrska dok god ima rezultata osim ako vrati ponovo polucetnika nazad.
ljevoruki

#3150 Re: Asmir Begović

Post by ljevoruki »

Jos jedna stvar koja mi nije jasna.
Zasto se Begovic precjenjuje a Sehic potcjenjuje?
Oba su u pet deka, ni jedan nije golman koji bi mogao braniti u Bayernu ili Liverpoolu, imaju mana koje se vise popraviti ne mogu, ne znaju “lopte”........
Cinjenica je da Begovic brani u najjacoj ligi dok Sehic igra za nakav tim za koji nismo nikad culi prije ali ipak ne razlikuju se drasticno u kvaliteti.
Izmedju takva dva golmana uvijek bih izabrao onoga od koga me nece glava zaboliti i koji nece birati utakmice.

:bih:
Post Reply