SDP

motorola01

#31226 Re: SDP

Post by motorola01 »

Alfons Kauders wrote:
motorola01 wrote: Naravno da nije isto :D , ali nisam mislio bas sve reci. Kako god, nebitno je to. Bitno je da kuja ovamo prica da bi privatizirao samo 5 posto i kao to nije proslo i nec eproci,a iza ledja vidi sta radi. Prodaje 10 puta vise :shock: :skoljka: .Kuja i nista vise.
Hm, a kako bi privatizirao 5% za 5 milijardi?

Ispalo bi da je EP vrijedna 100 milijardi maraka... :-) Nadam se da si pricao o markama a ne dolarima ili eurima. :lol:

A istina je da EP ne vrijedi ni tih 5 milijardi maraka.

Dakle, u cemu je problem da se proda 51% ili 100% ako je ponuda dobra? Mozda zato jer se vise nece moci zaposljavati dajdzici i tecici? Ja bi jos ubacio i Telecom u taj deal, cisto da i njima podijele otkaze.
joj alfons, kako poveza 5 posto sa 5 milijardi? ti ko da si djak,a ne profesor :-). pet posto je bilo price prije nekih pola godine i to tad nije proslo, a sad su ocito vece cifre u igri. mada ni ja ne vjerujem da je istinita prica.
Shahab

#31227 Re: SDP

Post by Shahab »

miop wrote:
motorola01 wrote:Bitno je da kuja ovamo prica da bi privatizirao samo 5 posto i kao to nije proslo i nec eproci,a iza ledja vidi sta radi. Prodaje 10 puta vise :shock: :skoljka: .Kuja i nista vise.
Pricao je nekad i da imamo para da sve sami pravimo :D
Lagumdžija ima čvrst dogovor sa Radončićem vezano za energetski sektor i Telekom. Zajedno su oborili Silajdžića upravo na temu energetske mafije, a obojica imaju gore planove nego Silajdžić. Sada izbacuju i SDA, i uspjet će u tome.Sa tragikomičnim Tihićem na čelu SDA je smiješna prema njima. Povezani su sa Dodikom i Milom Đukanovićem, dakle imaju moćnu regionalnu dimenziju. U narednom mandatu ide prodaja Telekoma i totalna pljačka energetskog sektora. Radi se o dogovoru vrijednom nekoliko stotina miliona eura. Niko ih ne može zaustaviti jer imaju sve što treba za pobjedu, imaju i novac i medije.
weredsf

#31228 Re: SDP

Post by weredsf »

bjelave wrote:SDP I Lagumdziji je jedino preostalo da spinuju. Ne mogu se osloniti na rezulate I na ono sto je realnost a ne spin.
Cinjenica da su angazirali Alastair Campbell najbolje pokazuje koliko su uprskali.
AC je definitivno jedan od najskupljih PR eksperata na planeti. Otkuda novac Lagumdziji I SDP da priusti isti kvalitet kao Bler ili Klinton?
Kako zavrtiti I zaspinovatu tu cinjenicu?
Uglavno od preduzeca autoceste federacije, oni su tamo zatekli 930 miliona i sve projekte spremne, ostalo je da se raspisu tenderi bez nadzornog odbora tog preduzeca koje ne zele imenovati godinama vec.
Mene zanima zna li netko da li se projektuje neki novi dio autoputa, radi li se projektna dokumentacija, eksproprijacija zemlje, dozvole, ista, igdje???
weredsf

#31229 Re: SDP

Post by weredsf »

vee-jay wrote:SDP je ukopala sebe onog dana kad je usla u koaliciju sa SDA. ne mozes ocekivati da lopov sam sebe hapsi.

godina dana je do izbora, SDP sebi moze i te kako podici rejting. bilo populizmom i demamogijom, bilo (paznja, vic) radom.

malo je vjerovatno i nebi bilo fer ako bi im poslo za rukom, ali da je politika fer SDA vec davno vise nebi postojala.
Njih je SDA odradila samo tako, onako na iskustvo ih odradila hladno
vivaldi

#31230 Re: SDP

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote: A istina je da EP ne vrijedi ni tih 5 milijardi maraka.
bogami vrijedi..skupa je to zajebancija. Treba uci u tal odmah sa zainteresovanim pa makar i za manjinsko vlasnistvo
weredsf

#31231 Re: SDP

Post by weredsf »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote: A istina je da EP ne vrijedi ni tih 5 milijardi maraka.
bogami vrijedi..skupa je to zajebancija. Treba uci u tal odmah sa zainteresovanim pa makar i za manjinsko vlasnistvo
Vrijedi njen potencijal toliko, vjerovatno i vise
vivaldi

#31232 Re: SDP

Post by vivaldi »

weredsf wrote:Vrijedi njen potencijal toliko, vjerovatno i vise
ne znam na sta si tacno mislio, ali potnecijala mi je pun klinac vise. Imamo tog cumura valjda dovoljno, a karine smo sa proizvodnjom strujom.

sami ne mozemo nikad nijedne napraviti, pa bolje uci u tal sto je prije moguce
Shahab

#31233 Re: SDP

Post by Shahab »

Teško nama. Pred nama je najteži period siromaštva i ekonomske propasti koji će trajati minimalno 50-60 godina. Životni standard svakog pojedinca opast će barem za 65-'70%. Zavladat će glad i kriminal. Oligarhija će uspostaviti totalnu kontrolu nad pravosuđem i živjet ćemo prema principu "kadija te tuži, kadija ti sudi". Pokvareni i lijeni narod nije ni zaslužio ništa bolje. Pošto sam nakon analize mnogih detalja, prije svega finasijske moći i umreženosti u regionalnu infrastrukturu organizovanog kriminala, imajući informaciju od strane austrijanca, koji je jasno rekao da neće biti nikakve intervencije EU, ubjeđen sam da je Lagumdžijina pobjeda neupitna, bilo u vidu prvoplasirane ili drugoplasirane stranke, ali u svakom slučaju on će biti ključni igrač. U narednom mandatu ostvarit će se sve njegove vizije totalitarnog orvelianskog društva, koje nije uspio ostvariti u ovome mandatu. Bogatstvom i vlašću opijena crvena buržuazija kojom je okružen Lagumdžija, svetit će se svim svojim neprijateljma. Samo će podobni biti siti, a narod će biti gladan i hljeba i pravde. Opet zasluženo jer će ih Lagumdžija prevariti kao i prošlog puta. Kao da fukara nije znala za aferu "reket" koja je jasno ukazivala na kriminalni karakter SDP-a, i opet im je fukara povjerila svoje novčanike (budžet koji fukara putem PDV-a puni) na raspolaganje. Glupa fukara nije ništa bolje ni zaslužila. Bravo Lagumdžija, samo naprijed. :thumbup: :bih:
dustaban

#31234 Re: SDP

Post by dustaban »

vivaldi wrote:
ne znam na sta si tacno mislio, ali potnecijala mi je pun klinac vise. Imamo tog cumura valjda dovoljno, a karine smo sa proizvodnjom strujom.
Neki dan sam, cuvsi da neki idoti jos uvijek vode djecu na tzv piramidu u Visoko, rekao - vodite ih na HE Jablanicu i ostale nase hidroelektrane, da djeca vide cudo nevidjeno - nekad smo MI SAMI SEBI pravili mocne hidrocentrale a danas su nas ovi opsjenari uspjeli uvjeriti da nam za svaku jebenu gradjevinu vecu od benzinske pumpe i dzamije treba strani investitor!
Havatar

#31235 Re: SDP

Post by Havatar »

Shahab wrote:Teško nama. Pred nama je najteži period siromaštva i ekonomske propasti koji će trajati minimalno 50-60 godina. Životni standard svakog pojedinca opast će barem za 65-'70%. Zavladat će glad i kriminal. Oligarhija će uspostaviti totalnu kontrolu nad pravosuđem i živjet ćemo prema principu "kadija te tuži, kadija ti sudi". Pokvareni i lijeni narod nije ni zaslužio ništa bolje. Pošto sam nakon analize mnogih detalja, prije svega finasijske moći i umreženosti u regionalnu infrastrukturu organizovanog kriminala, imajući informaciju od strane austrijanca, koji je jasno rekao da neće biti nikakve intervencije EU, ubjeđen sam da je Lagumdžijina pobjeda neupitna, bilo u vidu prvoplasirane ili drugoplasirane stranke, ali u svakom slučaju on će biti ključni igrač. U narednom mandatu ostvarit će se sve njegove vizije totalitarnog orvelianskog društva, koje nije uspio ostvariti u ovome mandatu. Bogatstvom i vlašću opijena crvena buržuazija kojom je okružen Lagumdžija, svetit će se svim svojim neprijateljma. Samo će podobni biti siti, a narod će biti gladan i hljeba i pravde. Opet zasluženo jer će ih Lagumdžija prevariti kao i prošlog puta. Kao da fukara nije znala za aferu "reket" koja je jasno ukazivala na kriminalni karakter SDP-a, i opet im je fukara povjerila svoje novčanike (budžet koji fukara putem PDV-a puni) na raspolaganje. Glupa fukara nije ništa bolje ni zaslužila. Bravo Lagumdžija, samo naprijed. :thumbup: :bih:
Ti si zaboravio da se zulum kida kad je najdeblji
weredsf

#31236 Re: SDP

Post by weredsf »

vivaldi wrote:

Pa potencijal u rudama i rijekama prije svega, zavrsen je idejni projekat sa termoelektranu u Banovicima, u neposrednoj blizini rudnika (malo poznata stvar) koja je u tim kapacitetima, ovaj blok 7 u Tuzli, hidricentrale itd...
Na koji ce nacin on biti iskoristen je nesto drugo, cinjenica je da postoji jer mi i sada jedini u regiji izvizimo struju, cirka oko 500 milina cini mi se
vivaldi

#31237 Re: SDP

Post by vivaldi »

weredsf wrote:Pa potencijal u rudama i rijekama prije svega, zavrsen je idejni projekat sa termoelektranu u Banovicima, u neposrednoj blizini rudnika (malo poznata stvar) koja je u tim kapacitetima, ovaj blok 7 u Tuzli, hidricentrale itd...
Na koji ce nacin on biti iskoristen je nesto drugo, cinjenica je da postoji jer mi i sada jedini u regiji izvizimo struju, cirka oko 500 milina cini mi se
novi objetki su uzasno skupi, ispod milijarde ne mozes nista napraviti, a mi te pare nemamo niti se mozemo toliko zaduzivati.

sto se tice izvoza struje, mi je izvozimo jer nam je sva industrija propala, ali mi smo generalno vrlo mali proizvodjaci struje iako ljudi misle suprotno iz vise razloga - stalno nas ubjedjuju u potencijal, stalno nam pricaju u izvozu, a svi mi znamo da imamo puno termoelektrana i hidrocentrala pa nije tesko povjerovati u to, ali je fol u tome sto su to sve mahom nedovrseni objekti (uradjen po 1 blok ili vise manjih) pa su to u principu "fenovi za kosu" a nikakvi ozbiljni proizvodjaci jer imaju mali kapacitet.

vjerovatno malo ljudi zna da su npr prosle godine dvije termoelektrane u obrenovcu (te nikola tesla 1 i 2) proizvele skoro 50% vise struje od cijele bosne i hercegovine, od sve tri elektroprivrede zajedno sa svim nasim termoelektranama, hidorcentralama i mini hidrocentralama.

jos slikovitije receno, obzirom da je nikola tesla 1 puno veca od druge, ta jedna termoelektrana u obrenovcu je otprilike proizvela struje ko elektroprivreda bih i elektropriveda republike srpske zajedno! jedna jedina termoelektrana!!

toliko o nasim proizvdonim kapacitetima.

zato se treba okanuti suplje i traziti finansijere
Alfons Kauders

#31238 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

weredsf wrote:
vivaldi wrote:

Pa potencijal u rudama i rijekama prije svega, zavrsen je idejni projekat sa termoelektranu u Banovicima, u neposrednoj blizini rudnika (malo poznata stvar) koja je u tim kapacitetima, ovaj blok 7 u Tuzli, hidricentrale itd...
Jel se vi ljudi zajebavate ili sta?

Ako neko kupi udjel u EP to ne znaci da je kupio svaku tonu cumura i sve "potencijale", od vode preko lignita do sunca i vjetra.
Alfons Kauders

#31239 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Shahab wrote:Teško nama. Pred nama je najteži period siromaštva i ekonomske propasti koji će trajati minimalno 50-60 godina. Životni standard svakog pojedinca opast će barem za 65-'70%. Zavladat će glad i kriminal. Oligarhija će uspostaviti totalnu kontrolu nad pravosuđem i živjet ćemo prema principu "kadija te tuži, kadija ti sudi". Pokvareni i lijeni narod nije ni zaslužio ništa bolje. Pošto sam nakon analize mnogih detalja, prije svega finasijske moći i umreženosti u regionalnu infrastrukturu organizovanog kriminala, imajući informaciju od strane austrijanca, koji je jasno rekao da neće biti nikakve intervencije EU, ubjeđen sam da je Lagumdžijina pobjeda neupitna, bilo u vidu prvoplasirane ili drugoplasirane stranke, ali u svakom slučaju on će biti ključni igrač. U narednom mandatu ostvarit će se sve njegove vizije totalitarnog orvelianskog društva, koje nije uspio ostvariti u ovome mandatu. Bogatstvom i vlašću opijena crvena buržuazija kojom je okružen Lagumdžija, svetit će se svim svojim neprijateljma. Samo će podobni biti siti, a narod će biti gladan i hljeba i pravde. Opet zasluženo jer će ih Lagumdžija prevariti kao i prošlog puta. Kao da fukara nije znala za aferu "reket" koja je jasno ukazivala na kriminalni karakter SDP-a, i opet im je fukara povjerila svoje novčanike (budžet koji fukara putem PDV-a puni) na raspolaganje. Glupa fukara nije ništa bolje ni zaslužila. Bravo Lagumdžija, samo naprijed. :thumbup: :bih:
:-) :-) :-)
Shahab

#31240 Re: SDP

Post by Shahab »

weredsf wrote: Pa potencijal u rudama i rijekama prije svega, zavrsen je idejni projekat sa termoelektranu u Banovicima, u neposrednoj blizini rudnika (malo poznata stvar) koja je u tim kapacitetima, ovaj blok 7 u Tuzli, hidricentrale itd...
Samo da imaš pravilne informacije...
Elektroprivreda Srbije ostvarit će ove godine rekordnu proizvodnju i izvoz struje, rečeno je na svečanoj sednici Upravnog odbora EPS-a, održanoj povodom Dana kompanije, 6. listopada. Kako prenosi SEEbiz, kompanija je za devet mjeseci ove godine proizvela 27, 4 kWh električne energije, a do kraja godine bi trebala proizvesti rekordnih 37,4 kWh, rekao je predsjednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković, koji je tom prilikom istaknuo da se u Srbiji ove godine obilježava 120 godina od početka rada prve elektrane u zemlji. EPS je u ovoj godini izveo 2,8 milijardi kWh, a do kraja 2013. izvoz bi trebao da dostigne rekordnih tri milijarde kWh, rekao je Marković.
Lignit koji ima BiH, osim banovićkog uglja, spada u kategoriju uglja niske energetske vrijednosti. Osim toga samo su Banovići i Kreka površinski kopovi, ostalo su podzemni kopovi, što predstavlja kao da trkate sa Boltom na 100 metara i na sebi nosite tegove od 50 kg. Naši rudnici opstaju na monopolu elektroprivrede, koja pod političkim pritiskom mora uzimati njihov ugalj, koji je preskup za svoju energetsku vrijednost. Zbog energetske revolucije u Evropi, velike instalisane snage OIE, cijena se sada kreće oko 35-38 EUR/mWh, što je 7-8 feninga po kWh. U Budimpešti koja je regionalna berza za BiH ona ide oko 45 EUR/mWh. Mi kao građani, potrošaći EP BiH, plaćamo 65 EUR /mWh (13 feninga/kWh), za privredu je još i skuplje. Da naš ugalj išta valja koristili bi ga Hrvati u Plominu a ne bi ga uvozili brodovima iz Amerike i Australije. Da bi se investicija u Blok 7 isplatila, cijena struje kod nas bi morala skočiti barem za 250-300 %, odnosno 50 feninga po kWh, i to za građane. Slovenci muku muće da izgrade termoelektranu u Šoštanju, a i Hrvati u Plominu. Dakle šanse za ovu investiciju su veopma male. Mi para nemamo, a stranci traže garancije profita. Nikome se ne isplati prodavati struju po ovim cijenama, pogotovo jer cijena električne energija drastično pada i na Zapadu.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/b ... -1.1789420
Evo šta se dešava u Njemačkoj i kakva je sudbina najvećeg njemačkog kopa Garzweilwr u vlasništvu giganta RWE. Kop se zatvara jer struja proizvedena iz termoelektrana više nije konkurantna na tržištu.
weredsf

#31241 Re: SDP

Post by weredsf »

Shahab wrote:
weredsf wrote: Pa potencijal u rudama i rijekama prije svega, zavrsen je idejni projekat sa termoelektranu u Banovicima, u neposrednoj blizini rudnika (malo poznata stvar) koja je u tim kapacitetima, ovaj blok 7 u Tuzli, hidricentrale itd...
Samo da imaš pravilne informacije...
Elektroprivreda Srbije ostvarit će ove godine rekordnu proizvodnju i izvoz struje, rečeno je na svečanoj sednici Upravnog odbora EPS-a, održanoj povodom Dana kompanije, 6. listopada. Kako prenosi SEEbiz, kompanija je za devet mjeseci ove godine proizvela 27, 4 kWh električne energije, a do kraja godine bi trebala proizvesti rekordnih 37,4 kWh, rekao je predsjednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković, koji je tom prilikom istaknuo da se u Srbiji ove godine obilježava 120 godina od početka rada prve elektrane u zemlji. EPS je u ovoj godini izveo 2,8 milijardi kWh, a do kraja 2013. izvoz bi trebao da dostigne rekordnih tri milijarde kWh, rekao je Marković.
Lignit koji ima BiH, osim banovićkog uglja, spada u kategoriju uglja niske energetske vrijednosti. Osim toga samo su Banovići i Kreka površinski kopovi, ostalo su podzemni kopovi, što predstavlja kao da trkate sa Boltom na 100 metara i na sebi nosite tegove od 50 kg. Naši rudnici opstaju na monopolu elektroprivrede, koja pod političkim pritiskom mora uzimati njihov ugalj, koji je preskup za svoju energetsku vrijednost. Zbog energetske revolucije u Evropi, velike instalisane snage OIE, cijena se sada kreće oko 35-38 EUR/mWh, što je 7-8 feninga po kWh. U Budimpešti koja je regionalna berza za BiH ona ide oko 45 EUR/mWh. Mi kao građani, potrošaći EP BiH, plaćamo 65 EUR /mWh (13 feninga/kWh), za privredu je još i skuplje. Da naš ugalj išta valja koristili bi ga Hrvati u Plominu a ne bi ga uvozili brodovima iz Amerike i Australije. Da bi se investicija u Blok 7 isplatila, cijena struje kod nas bi morala skočiti barem za 250-300 %, odnosno 50 feninga po kWh, i to za građane. Slovenci muku muće da izgrade termoelektranu u Šoštanju, a i Hrvati u Plominu. Dakle šanse za ovu investiciju su veopma male. Mi para nemamo, a stranci traže garancije profita. Nikome se ne isplati prodavati struju po ovim cijenama, pogotovo jer cijena električne energija drastično pada i na Zapadu.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/b ... -1.1789420
Evo šta se dešava u Njemačkoj i kakva je sudbina najvećeg njemačkog kopa Garzweilwr u vlasništvu giganta RWE. Kop se zatvara jer struja proizvedena iz termoelektrana više nije konkurantna na tržištu.
To bi mogla, ja govorim koliki je sada taj iznos, mozda i grijesim ali je to nesto na sto bi se trebali fokusirati u buducnosti, ova Termoelektrana u Banovicima je ozbiljan projekat, neki dan sam slusao ministzra Trhulja gdje kaze da se kod Bugojna otvara ili pokrece rudnik koji ce zaposliti oko 1000 ljudi, ceka se samo neka kantonalna saglasnost.
Vidim da si upucen u tematiku, sta mislis o Banovicima?
vivaldi

#31242 Re: SDP

Post by vivaldi »

weredsf wrote:sta mislis o Banovicima?
treba sve praviti ako se nadje partner koji ce uloziti pare
Alfons Kauders

#31243 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Banovici su ideja stara nekoliko decenija. Tesko da je isplativo praviti elektranu od nule kraj Tuzle, gdje se svakako u narednih par decenija svakako valja kutarisati dijela starih postrojenja, a ostatak infrastrukture je tu.

Prije 30tak godina, mozda... Sad slabo
weredsf

#31244 Re: SDP

Post by weredsf »

vivaldi wrote:
Slazem se, naaravno da drzava treba biti vecinski vlasnik, ne znam koliko to kosta, kakve su sanse da EP ulozi novac
weredsf

#31245 Re: SDP

Post by weredsf »

Alfons Kauders wrote:Banovici su ideja stara nekoliko decenija. Tesko da je isplativo praviti elektranu od nule kraj Tuzle, gdje se svakako u narednih par decenija svakako valja kutarisati dijela starih postrojenja, a ostatak infrastrukture je tu.

Taj projekat je zavrsen, ekonomski potpuno isplativ (ministar Trhulj ) tvrdi jer nema troskova transporta ruke, pravit ce se uz samo kop ili na njemu cak.
Ja ne znam kakav rudnik ima kod Bugojna ali i to se pokrece
Alfons Kauders

#31246 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

weredsf wrote:
vivaldi wrote:
Slazem se, naaravno da drzava treba biti vecinski vlasnik, ne znam koliko to kosta, kakve su sanse da EP ulozi novac
Teoretski Banovici bi bili zanimljiviji strancima nego nama, jer bi se skoro sve radilo od nule...

A mi bi mogli uloziti iste pare u Tuzlu ili Kakanj i donekle iskoristiti postojecu infrastrukturu.
vivaldi

#31247 Re: SDP

Post by vivaldi »

weredsf wrote:ne znam koliko to kosta, kakve su sanse da EP ulozi novac
pa sve to puno kosta, vec sam ti rekao da ne mozes napraviti nista relativno ozbiljno bez milijarde. Mislim da je vrijednost bloka 7 u tuzli oko 1,5 milijarde maraka.

odakle te pare nama? ne mozes se toliko zaduziti za jedan jedini objekat koji bi se pravio godinama.

iskoristili bi bukvalno nas sav preostali prostor za zaduzivanje, a trebace nam krediti za svasta
Alfons Kauders

#31248 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

weredsf wrote:
Alfons Kauders wrote:Banovici su ideja stara nekoliko decenija. Tesko da je isplativo praviti elektranu od nule kraj Tuzle, gdje se svakako u narednih par decenija svakako valja kutarisati dijela starih postrojenja, a ostatak infrastrukture je tu.

Taj projekat je zavrsen, ekonomski potpuno isplativ (ministar Trhulj ) tvrdi jer nema troskova transporta ruke, pravit ce se uz samo kop ili na njemu cak.
Ja ne znam kakav rudnik ima kod Bugojna ali i to se pokrece
Zavisi koji projekat.

Komunisti su prije 40 i vise godina zamisljali veliku elektranu, a takva danas vjerovatno ne bi bila isplativa. Troskovi transporta rude nisu presudni - jer bi uz novu elektranu imao druge troskove. Valja napraviti akumulaciju, dovesti vodu, prugu, dalekovode i masu drugih stvari... Kada se to ima u vidu, moralo bi se raditi o ogromnim kolicinama uglja da bi se isplatilo (dakle velika elektrana).

Mislim da je sad aktuelna opcija da se napravi dosta manje postrojenje koje bi prije svega pokrilo Banovice centralnim grijanjem, za to je dovoljna mala elektrana - npr. cijela Tuzla se godinama grijala pomocu bloka od 100MW (zapravo dva po 50MW).

To je po meni sasvim ok ideja, i ekoloski je bolje imati jedno takvo postrojenje nego da raja lozi isti taj ugalj na svakom koraku, efikasnije je.
weredsf

#31249 Re: SDP

Post by weredsf »

vivaldi wrote:
weredsf wrote:ne znam koliko to kosta, kakve su sanse da EP ulozi novac
pa sve to puno kosta, vec sam ti rekao da ne mozes napraviti nista relativno ozbiljno bez milijarde. Mislim da je vrijednost bloka 7 u tuzli oko 1,5 milijarde maraka.

odakle te pare nama? ne mozes se toliko zaduziti za jedan jedini objekat koji bi se pravio godinama.

iskoristili bi bukvalno nas sav preostali prostor za zaduzivanje, a trebace nam krediti za svasta
Obzirom da postoji trziste za tu struju to se dugorocno isplati, ne mogu ni zamisliti sta bi to znacilo za taj kraj, od zaposljavanja do infrastrukture.
Sa druge strane realno mi nemamo taj novac, dakle stranci kao partneri u manjem procentu ili neki kredit
bogoljub

#31250 Re: SDP

Post by bogoljub »

Veliki Mag Zlatko doveo je SDP na ivicu propasti. SDP će da padne koo s'kruške iduće godine. Sami sebe neće moći prepoznati!
Post Reply