Zbog ovoga SDP danas ima nevjerovatno visok rejting ili ?drug_profi wrote:Ovdje nikad SDA neće biti smaknuta jer svi bi vi da od duboko korumpiranog drustva preko noci napravite neko principijelno i moralno drustvo.
SDA mora da se smakne, to je ultimativni cilj i nuzan prvi korak. kako ce se to izvesti, uopste nije vazno, vazno je samo da se smakne i da se 4 godine provedu istrazujucu, dokazujuci i sudeci joj za sve sto je pocinila drustvu, zdravstvu, skolstvu, privredi...itd.
Kad onda narod jednom počne da bira prema programima i opredjeljenjima stranaka, onda trazite prirodne saveznike.
Dotle prica necu sa ovim, necu sa onim ide samo SDA na ruku jer oni hoce sa svakim ko im se ponudi samo da ostanu na sehari i u tuzilastvu.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#31201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- sabina1
#31202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa evo Vam jasan odgovor na 26:20 , šta Vam nije jasno ?Novak20 wrote:drug_profi wrote:Ovdje nikad SDA neće biti smaknuta jer svi bi vi da od duboko korumpiranog drustva preko noci napravite neko principijelno i moralno drustvo.
SDA mora da se smakne, to je ultimativni cilj i nuzan prvi korak. kako ce se to izvesti, uopste nije vazno, vazno je samo da se smakne i da se 4 godine provedu istrazujucu, dokazujuci i sudeci joj za sve sto je pocinila drustvu, zdravstvu, skolstvu, privredi...itd.
Kad onda narod jednom počne da bira prema programima i opredjeljenjima stranaka, onda trazite prirodne saveznike.
Dotle prica necu sa ovim, necu sa onim ide samo SDA na ruku jer oni hoce sa svakim ko im se ponudi samo da ostanu na sehari i u tuzilastvu.![]()
Najdestruktivnije razmišljanje po NS je pretpostavka šta će se desiti nakon izbora i s kim će NS koalirati. Doduše i NS daje povoda. Neka se barem neko iz rukovodstva izjasni mjesec dana pred izbore koji su njeni kriteriji za postizborno koaliranje.
Pošto će Naša stranka formirati Vladu KS a sigurno znamo da to neće biti sa SDA , onda je potpuno jasno sa kime je može formirati ako se uzmu u obzir sva relevatna istraživanja od početka godine a niti jedno od njih u Kantonu Sarajevo , zbirno strankama "ljevice"(NS-DF-SDP-GS) ne prognozira nadpolovičnu većinu dovoljnu za formiranje vlade.
- kmirsad
#31203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
G.Pedja Kojović se več jasno izjasnio da sa SDP i DF može imati neki oblik... konstruktivne saradnje, u pitanjama koje smatra da su od interesa za državu... i mislim da će to biti sasvim dovoljno da se formira vlast... posebno u KS...
- sabina1
#31204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A na osnovu čega to mislite ?kmirsad wrote:G.Pedja Kojović se več jasno izjasnio da sa SDP i DF može imati neki oblik... konstruktivne saradnje, u pitanjama koje smatra da su od interesa za državu... i mislim da će to biti sasvim dovoljno da se formira vlast... posebno u KS...
Da li imate bilo kakvo ozbiljno , konkretno i relevantno istraživanje javnog mijenja koje govori da će NS-DF i SDP imati većinu u SKS 08.10.2018 ?
Čak i ukoliko ga imate to bi bilo prvo sa takvim rezultatima još od 2010 godine.
Osjećaji i želje su jedno a relevantna istraživanja i politički rejtinzi ipak nešto sasvim drugo.
Hvala.
Lijep pozdrav
- drug_profi
#31205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam shvatio pitanje. Zbog čega? I kako si ovo gore povezala sa samo SDP-om?sabina1 wrote:Zbog ovoga SDP danas ima nevjerovatno visok rejting ili ?drug_profi wrote:Ovdje nikad SDA neće biti smaknuta jer svi bi vi da od duboko korumpiranog drustva preko noci napravite neko principijelno i moralno drustvo.
Dotle prica necu sa ovim, necu sa onim ide samo SDA na ruku jer oni hoce sa svakim ko im se ponudi samo da ostanu na sehari i u tuzilastvu.
Stavljas znak jednakosti izmedju SDA i SDP?
- sabina1
#31206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne.drug_profi wrote:Nisam shvatio pitanje. Zbog čega? I kako si ovo gore povezala sa samo SDP-om?sabina1 wrote:Zbog ovoga SDP danas ima nevjerovatno visok rejting ili ?drug_profi wrote:Ovdje nikad SDA neće biti smaknuta jer svi bi vi da od duboko korumpiranog drustva preko noci napravite neko principijelno i moralno drustvo.
Stavljas znak jednakosti izmedju SDA i SDP?
Izuzmimo koaliciju SDP = SDA koja je definitvno učinila toliko da je makar za pola srozan rejting SDP-a.
Drugu polovinu rejtinga je SDP izgubio koalirajući sa Radončićem i ustaškom HSP kako bi izbjegao SDA u vlasti.
Dakle učinio je formalno sve iz vašeg posta i nije napravio ništa.
SDP je ipak dovoljno velik i snažan da to preživi , preživio je SDP i USD i SDU i Komšića i afere i kriminalce u vlastitim redovima.
Imaju nizak rejting ali žive.
A šta će Naša stranka ?
Vi mislite da će Naša stranka preživjeti koaliciju sa Mustafom Busuladžićem ???
E neće.
Dok god Naša stranka ne bude imala 50 % plus jedan u KS ili barem stabilnu većinu u koaliciji sa SDP-om bilo da je većinski ili manjinski partner u tom odnosu , Naša stranka ne smije formirati vlast.
To bi značio kraj Naše stranke momentalan tako da bi se bilo kakva klica promjena opet i infrastukturno vratila na nulu i ponovo se pokušala graditi koju deceniju. Ljudi koji vode Našu stranku su odgovorni prema građanima i prema glasačima, tako nešto ne smiju dopustiti.
To bi bila ogromna katastrofa jer i ono malo preostalog povjerenja u političke subjekte bi bilo nepovratno a izuzetno dugoročno izgubljeno i SDA bi bila nepikosnoveni grobar-vladar ove zemlje barem još 15-20 godina.
Četiri godine opozicije ne znači smrt - naprotiv.
Pozdrav.
- GandalfSivi
#31207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je jedan od glavnih razloga zasto ne glasam za NS. Svidja mi se njihov pristup, svidjaju mi se teme koje pokrecu (okay, to je uglavnom bio Gratz, ali valjda ce neko uskociti), mislim da mogu jos poraditi na programu i defiliranju stranke, ali i to donekle ide u dobrom pravcu, medjutim, mislim da im nije cilj biti u vlasti, nego upravo to, da budu "konstruktivna" opozicija...drug_profi wrote: Tako da sam siguran da će NS ostati "konstruktivna" opozicija svakoj kombinaciji stranaka, osim sto ce povremeno pogurati neki prijedlog vlasti.
Treba nekada preuzeti odgovornost, cak ako to znaci i praviti neke neprincipijalne poteze....
-
kluz franjo
#31208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kolega, mislite li stvarno da NS u nekoj zamišljenoj koaliciji može efektivno sprječiti SBB ministre u njihovom principijelno netransparentnom trošenju budžetskih sredstava i principijelno klijentelističkom kadroviranju?GandalfSivi wrote:To je jedan od glavnih razloga zasto ne glasam za NS. Svidja mi se njihov pristup, svidjaju mi se teme koje pokrecu (okay, to je uglavnom bio Gratz, ali valjda ce neko uskociti), mislim da mogu jos poraditi na programu i defiliranju stranke, ali i to donekle ide u dobrom pravcu, medjutim, mislim da im nije cilj biti u vlasti, nego upravo to, da budu "konstruktivna" opozicija...drug_profi wrote: Tako da sam siguran da će NS ostati "konstruktivna" opozicija svakoj kombinaciji stranaka, osim sto ce povremeno pogurati neki prijedlog vlasti.
Treba nekada preuzeti odgovornost, cak ako to znaci i praviti neke neprincipijalne poteze....
I šta mislite koliko dugo bi potrajala ta koalicija, dok se SBB ne bi "sjetio" da "u interesu bošnjačkog naroda" treba napraviti "svebošnjačku grande koaliciju"?
- drug_profi
#31209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@sabina1
Nije SDP uradio ono sto je trebalo, SDP je napravio nekoliko glupih poteza pokusavajuci biti principijelan pa se to izrodilo u suprotnost gdje su pogazeni svi principi.
Nisu smjeli izgurati HDZ, i trebali su odmah izgurati SDA. IMHO.
Imali bi donekle funkcionalnu vlast i mogucnost da naprave pokoju pozitivnu promjenu. Ovako su izgubili ako se ne varam 9 mjeseci formirajuci vlast, dok je SDA sa HDZ-om i dalje upravljala preduzecima, fondovima, tuzilastvima... dalo im se dovoljno vremena za strategije, pospremanja, kupovine...
Nije SDP uradio ono sto je trebalo, SDP je napravio nekoliko glupih poteza pokusavajuci biti principijelan pa se to izrodilo u suprotnost gdje su pogazeni svi principi.
Nisu smjeli izgurati HDZ, i trebali su odmah izgurati SDA. IMHO.
Imali bi donekle funkcionalnu vlast i mogucnost da naprave pokoju pozitivnu promjenu. Ovako su izgubili ako se ne varam 9 mjeseci formirajuci vlast, dok je SDA sa HDZ-om i dalje upravljala preduzecima, fondovima, tuzilastvima... dalo im se dovoljno vremena za strategije, pospremanja, kupovine...
- kmirsad
#31210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo jednog ... sad jel išta relevantan ili nije...sabina1 wrote:A na osnovu čega to mislite ?kmirsad wrote:G.Pedja Kojović se več jasno izjasnio da sa SDP i DF može imati neki oblik... konstruktivne saradnje, u pitanjama koje smatra da su od interesa za državu... i mislim da će to biti sasvim dovoljno da se formira vlast... posebno u KS...
Da li imate bilo kakvo ozbiljno , konkretno i relevantno istraživanje javnog mijenja koje govori da će NS-DF i SDP imati većinu u SKS 08.10.2018 ?
Čak i ukoliko ga imate to bi bilo prvo sa takvim rezultatima još od 2010 godine.
Osjećaji i želje su jedno a relevantna istraživanja i politički rejtinzi ipak nešto sasvim drugo.
Hvala.
Lijep pozdrav
Meni jest... što je babi milo... to joj se snilo...
da-bog-da-mi-oci-ispale-ako-lazem-p1482 ... #p14820063
-
Novak20
#31211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Poštovana.sabina1 wrote:
Pa evo Vam jasan odgovor na 26:20 , šta Vam nije jasno ?
Pošto će Naša stranka formirati Vladu KS a sigurno znamo da to neće biti sa SDA , onda je potpuno jasno sa kime je može formirati ako se uzmu u obzir sva relevatna istraživanja od početka godine a niti jedno od njih u Kantonu Sarajevo , zbirno strankama "ljevice"(NS-DF-SDP-GS) ne prognozira nadpolovičnu većinu dovoljnu za formiranje vlade.
Nije mi jasno zašto umanjujete šanse NS. Teoretski, NS poslije izbora može samostalno formirati Vladu KS ako je glasači prepoznaju kao nešto pozitivno, novo, drugačije i to podrže. Realno, uz ovakve katastrofalne rezultate vlasti u mandatu 2014.-2018. NS sa strankama "ljevice" ima sve izglede da osvoji vlast u KS.
Relevantna, naručena i nepouzdana istrazivanja od početka godine ne bi trebala glasačima i simpatizerima NS znaciti ništa. Predviđanja Vidovite Džemile o mogućim postizbornim koalicijama još manje. Od njih baš nema koristi za one koji žele promjene.
- kmirsad
#31212 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Novak20 wrote:Poštovana.sabina1 wrote:
Pa evo Vam jasan odgovor na 26:20 , šta Vam nije jasno ?
Nije mi jasno zašto umanjujete šanse NS. Teoretski, NS poslije izbora može samostalno formirati Vladu KS ako je glasači prepoznaju kao nešto pozitivno, novo, drugačije i to podrže. Realno, uz ovakve katastrofalne rezultate vlasti u mandatu 2014.-2018. NS sa strankama "ljevice" ima sve izglede da osvoji vlast u KS.
Relevantna, naručena i nepouzdana istrazivanja od početka godine ne bi trebala glasačima i simpatizerima NS znaciti ništa. Predviđanja Vidovite Džemile o mogućim postizbornim koalicijama još manje. Od njih baš nema koristi za one koji žele promjene.
Kako ono reče Pedja...
Kad se potrefi da se miješaju ezan i zvona u isto vrijeme, ja znam gdje sam - u Tuzli sam.
Last edited by kmirsad on 24/07/2018 16:55, edited 1 time in total.
- GandalfSivi
#31213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne znam majke mi. Sta je alternativa, biti vjecita opozicija i dopustiti im da svakako rade sta hoce? Na kraju krajeva i koalicije su ugovorne, gdje se postave prava i obaveze. I opet kazem, idealno bi bilo kada bi NS, SDP, pa cak i DF mogli napraviti koaliciju da im ne treba niko vise, ali tesko da ce se to desiti.kluz franjo wrote:Kolega, mislite li stvarno da NS u nekoj zamišljenoj koaliciji može efektivno sprječiti SBB ministre u njihovom principijelno netransparentnom trošenju budžetskih sredstava i principijelno klijentelističkom kadroviranju?GandalfSivi wrote:To je jedan od glavnih razloga zasto ne glasam za NS. Svidja mi se njihov pristup, svidjaju mi se teme koje pokrecu (okay, to je uglavnom bio Gratz, ali valjda ce neko uskociti), mislim da mogu jos poraditi na programu i defiliranju stranke, ali i to donekle ide u dobrom pravcu, medjutim, mislim da im nije cilj biti u vlasti, nego upravo to, da budu "konstruktivna" opozicija...drug_profi wrote: Tako da sam siguran da će NS ostati "konstruktivna" opozicija svakoj kombinaciji stranaka, osim sto ce povremeno pogurati neki prijedlog vlasti.
I šta mislite koliko dugo bi potrajala ta koalicija, dok se SBB ne bi "sjetio" da "u interesu bošnjačkog naroda" treba napraviti "svebošnjačku grande koaliciju"?
Najbolje cemu se mozemo nadati je da te tri-cetiri (i Reuf i Reuf) stranke uzmu dovoljan broj glasova da mogu odrediti uslove te potencijalne koalicije... Mislim da je ovo puno bolja varijanta nego da se NS povuce i time umanji snagu hajmo reci gradjanskog bloka...
- sabina1
#31214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Postovani ,Novak20 wrote: Poštovana.
iz vaseg posta se vidi da nazalost ne razumijete odredjene procese.
Cak i da postoje narucena a "nepouzdana" istrazivanja ona nemaju svrhu jer zasto platiti nesto u marketinske svrhe kada se to nesto jednostavno moze izmisliti.
Velike stranke (SDA-SDP-SBB) narucuju i skupo placaju ozbiljna israzivanja javnog mijenja kako bi najbolje distribuisali troskove i odredili najbolju strategiju za izbore , to je jako skupo ali se u konacnici isplati.
Kada dobiju te rezultate stranke ih cuvaju ili distribuiraju u ovisnosti sta im vise odgovara.
U konacnici ti rezultati dodju do ljudi koji su u blizini politike na direktan ili indirektan nacin , slucajno ili namjerno odnosno kada su jako relevantni ili vec zastarjeli , sve u biti zavisi od prvog primaoca informacije.
Sva ozbiljna i skupa istrazivanja javnog mijenja provedena od strane velikih stranaka (sa oba spektra)od pocetka godine "lijevim" strankama u KS nisu prognozirala vecinu za formiranje vlade.
Istrazivanje je vrsila i SDA i SBB ali i SDP.
Dakle kada Pedja govori da ce Nasa stranka biti u vladi on vrlo dobro zna o cemu govori.
Pozdrav.
PS nigdje nisam "umanjivala sanse NS" , naprotiv uvijek sam pisala kako je NS druga u KS nakon SDA.
-
kluz franjo
#31215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Možda će biti lakše odgovoriti na gore postavljena pitanja, ako preciziram.GandalfSivi wrote:Ne znam majke mi. Sta je alternativa, biti vjecita opozicija i dopustiti im da svakako rade sta hoce? Na kraju krajeva i koalicije su ugovorne, gdje se postave prava i obaveze. I opet kazem, idealno bi bilo kada bi NS, SDP, pa cak i DF mogli napraviti koaliciju da im ne treba niko vise, ali tesko da ce se to desiti.kluz franjo wrote:Kolega, mislite li stvarno da NS u nekoj zamišljenoj koaliciji može efektivno sprječiti SBB ministre u njihovom principijelno netransparentnom trošenju budžetskih sredstava i principijelno klijentelističkom kadroviranju?GandalfSivi wrote:
To je jedan od glavnih razloga zasto ne glasam za NS. Svidja mi se njihov pristup, svidjaju mi se teme koje pokrecu (okay, to je uglavnom bio Gratz, ali valjda ce neko uskociti), mislim da mogu jos poraditi na programu i defiliranju stranke, ali i to donekle ide u dobrom pravcu, medjutim, mislim da im nije cilj biti u vlasti, nego upravo to, da budu "konstruktivna" opozicija...
Najbolje cemu se mozemo nadati je da te tri-cetiri (i Reuf i Reuf) stranke uzmu dovoljan broj glasova da mogu odrediti uslove te potencijalne koalicije... Mislim da je ovo puno bolja varijanta nego da se NS povuce i time umanji snagu hajmo reci gradjanskog bloka...
U Skupštini KS sjedi 35 zastupnika.
Zašto bi npr. SBB sa svojih 5 zastupnika činio i podržavao koalicionu većinu zajedno sa blokom od 15 zastupnika koji insistiraju na strožijim, transparantnijim i efikasnijim pravilima upravljanja javnim resursima, a ne većinu zajedno sa blokom od 15 zastupnika kojima javni resursi isključivo služe za lično sticanje i/ili osiguranje već stečenih pozicija?
Posebno imajući u vidu dosadašnja iskustva.
Biračima treba postaviti jasno definisanu alternativu sa preciznim kriterijima učešća NS u vlasti. Od birača treba tražiti većinu od 18 zastupnika za tako definisane ciljeve za one stranke koje će od prvog do zadnjeg dana mandata raditi na realizaciji istih.
A sam sastav listi kandidata će dati jasnu sliku biračima prije izbora.
Iz današnje perspektive je možda i potrebno čudo da građani KS takvu većinu daju takvom bloku, ali "čudo" se mora i zaslužiti, a vremena do izbora je još uvijek dovoljno.
Da ponovim, ako građani KS svojim glasovima potvrde većinu u SKS koju čine stranke i ljudi koji su zadnje 4 godine uradili što su uradili, ako građani dakle skupštinsku većinu opet daju Konakoviću, Mekiću, Čeliku, Prevljaku, Kozadri, Kuriću, Mariću, Babićki i Haliloviću... Onda je to demokratska volja većine birača i njihova želja da se ništa ne treba mijenjati.
I onda treba takvu volju birača i ispoštovati.
- GandalfSivi
#31216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Niko sretniji od mene ako "gradjanske" stranke dobiju solidnu natpolovicnu vecinu, na tome treba insistirati, i za to se treba boriti. Slazemo se apsolutno.
Ali sta ako ne dobiju, samo reci "eto pokusali smo, ali to je volja gradjana"?
-
kluz franjo
#31217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako ne dobiju, onda imaš gore opisani scenario. U tom scenariju ja ne vidim način kako bi NS mogla efektivno uticati i promjeniti koncept djelovanja SBB-a. Takva bi koalicija mogla opstati samo pod uslovom da NS promjeni svoj koncept djelovanja i prilagodi ga ovom već poznatom.GandalfSivi wrote:Niko sretniji od mene ako "gradjanske" stranke dobiju solidnu natpolovicnu vecinu, na tome treba insistirati, i za to se treba boriti. Slazemo se apsolutno.
Ako je to cilj...
- sabina1
#31218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Gandalf ,GandalfSivi wrote:Niko sretniji od mene ako "gradjanske" stranke dobiju solidnu natpolovicnu vecinu, na tome treba insistirati, i za to se treba boriti. Slazemo se apsolutno.
moram nazalost i nerado iskoristiti saznanje da ne zivite u BiH (iako imate putem rodbine ili interneta sve relevantne informacije i iako se grozim tih fasisticko-sovinistickih tzv."argumenata" da mjestom boravka imate manje ili vise prava ili informacija za sudove o stanju u zemlji) da vam kazem jasno da stranke ljevice NECE imati natpolovicnu vecinu u SKS.
Blize sam izvorima informacija.
To govore sva ali sva relevantna istrazivanja javnog mijenja od pocetka godine.
Ali i da mi opet ne vjerujete , pogledajte rezultate lokalnih izbora 2016 u KS (kada je NS imala najjaci rezultat u historiji) i tu cete vidjeti da je u gradu ljevica imala izuzetno tijesnu vecinu , bukvalno za jedno poslanicko mjesto (naravno da s rezervom uzimamo sve lokalne specificnosti) a da je u opcinama Vogosca,Hadzici , Trnovo i Ilijas te u dobroj mjeri na Ilidzi i Novom gradu ljevica dozivjela pravi potop.
S obzirom da zajednicke liste ljevice nema (iskljucivo iz licnih razloga lidera istih) rasipanje glasova ce biti gotovo identicno a da je dolazak i glasanje dijaspore za vrijeme opstih izbora veci nego za lokalne , potpuno je jasno da ce desnica imati od 18 do 22 zastupnika u SKS.
A to ce potvriditi istrazivanja.
Bilo kakva saradnja Nase stranke sa strankama Muatafe Busuladzica odnosno strankama koje nisu dozvolile da dvorana na Grbavici ponese naziv Goran Cengic je bespredmetna za bilo kakvu konverzaciju.
Srdacan pozdrav.
-
kluz franjo
#31219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A da se još jednom podsjetimo. Nisam ja 'nako pokrenuo ovu priču oko moguće koalicije sa SBB. Temu je "otvorio" kolega forumaš @pk i predsjednik NS u svom fb odgovoru 29.06.
https://www.facebook.com/nasastranka.ba ... 480556643/
u kojem na direktno pitanje u vezi koalicije sa SBB odgovara:
"Vaše pitanje da li ćemo koalirati sa SBB-om nakon izbora. Ja sam već mnogo puta rekao, naši primarni partneri za formiranje vlasti biće SDP i DF i sve odluke po ovim pitanjima biće donesene na organima stranke nakon izbora. Ja se nadam da ćemo biti u prilici da ne moramo koalirati ni sa jednom strankom koja ne pripada našem ideološkom ubjeđenju."
Možda odgovor nije najsretnije formulisan, a možda sam i ja samo paranoičan i tražim dlaku u jajetu.
Bilo kako bilo, volio bih znati šta znači ovo "primarno sa SDP i DF, ali konačnu odluku će saopštiti neki organi NAKON izbora"?
A i ovaj kockarsko-teološki dio mi je takođe interesantan "nadanje da se neće morati koalirati"?
Stranka koja po sopstvenom priznanju želi dostići najviše demokratske standarde komunikacije sa biračima, mislim da joj nije nikakav problem da argumentovano pojasni svoju poziciju i razbije dileme.
https://www.facebook.com/nasastranka.ba ... 480556643/
u kojem na direktno pitanje u vezi koalicije sa SBB odgovara:
"Vaše pitanje da li ćemo koalirati sa SBB-om nakon izbora. Ja sam već mnogo puta rekao, naši primarni partneri za formiranje vlasti biće SDP i DF i sve odluke po ovim pitanjima biće donesene na organima stranke nakon izbora. Ja se nadam da ćemo biti u prilici da ne moramo koalirati ni sa jednom strankom koja ne pripada našem ideološkom ubjeđenju."
Možda odgovor nije najsretnije formulisan, a možda sam i ja samo paranoičan i tražim dlaku u jajetu.
Bilo kako bilo, volio bih znati šta znači ovo "primarno sa SDP i DF, ali konačnu odluku će saopštiti neki organi NAKON izbora"?
A i ovaj kockarsko-teološki dio mi je takođe interesantan "nadanje da se neće morati koalirati"?
Stranka koja po sopstvenom priznanju želi dostići najviše demokratske standarde komunikacije sa biračima, mislim da joj nije nikakav problem da argumentovano pojasni svoju poziciju i razbije dileme.
-
kluz franjo
#31220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne slažem se!sabina1 wrote: ...da stranke ljevice NECE imati natpolovicnu vecinu u SKS.
...
Mislim da se može motivisati kritična masa birača za tzv. "gradjanski" blok u KS.
Da ne "tušim" forum sa ciframa, BM-ovima i ostalim...
Na državnom i entitetskom nivou NS možda i neće imati odlučujuću ulogu u formiranju vlasti, ali u KS Naša stranka može i mora argumentovano i konsekventno biračima definisati REFERENDUMSKO pitanje:
"Jeste li za promjenu ili ne?"
Uvjeren sam da u KS postoji tanka većina od min. 90.000 glasača koji promjenu žele.
Samo su cojones u pitanju.
- GandalfSivi
#31221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
O cemu mi pricamo ovdje? Vec napisah da bi za neku stabilnu vecinu (ne samo u KS, nego na svim nivoima) biti potrebna koalicija sa nekim strankama koje su daleko od idela (uz opasku da bih licno volio da ljevica uzme vecinu, ali je to blize utopiji nego realnosti). Alternativa je reci da su pokusali, ali eto bolje je biti opozicija i pokloniti vlast SDA nego ulaziti u koaliciju.sabina1 wrote:Gandalf ,GandalfSivi wrote:Niko sretniji od mene ako "gradjanske" stranke dobiju solidnu natpolovicnu vecinu, na tome treba insistirati, i za to se treba boriti. Slazemo se apsolutno.
moram nazalost i nerado iskoristiti saznanje da ne zivite u BiH (iako imate putem rodbine ili interneta sve relevantne informacije i iako se grozim tih fasisticko-sovinistickih tzv."argumenata" da mjestom boravka imate manje ili vise prava ili informacija za sudove o stanju u zemlji) da vam kazem jasno da stranke ljevice NECE imati natpolovicnu vecinu u SKS.
Blize sam izvorima informacija.
To govore sva ali sva relevantna istrazivanja javnog mijenja od pocetka godine.
Ali i da mi opet ne vjerujete , pogledajte rezultate lokalnih izbora 2016 u KS (kada je NS imala najjaci rezultat u historiji) i tu cete vidjeti da je u gradu ljevica imala izuzetno tijesnu vecinu , bukvalno za jedno poslanicko mjesto (naravno da s rezervom uzimamo sve lokalne specificnosti) a da je u opcinama Vogosca,Hadzici , Trnovo i Ilijas te u dobroj mjeri na Ilidzi i Novom gradu ljevica dozivjela pravi potop.
S obzirom da zajednicke liste ljevice nema (iskljucivo iz licnih razloga lidera istih) rasipanje glasova ce biti gotovo identicno a da je dolazak i glasanje dijaspore za vrijeme opstih izbora veci nego za lokalne , potpuno je jasno da ce desnica imati od 18 do 22 zastupnika u SKS.
A to ce potvriditi istrazivanja.
Bilo kakva saradnja Nase stranke sa strankama Muatafe Busuladzica odnosno strankama koje nisu dozvolile da dvorana na Grbavici ponese naziv Goran Cengic je bespredmetna za bilo kakvu konverzaciju.
Srdacan pozdrav.
Sto se tice informisanosti, uvjeravam vas da to u 21. vijeku apsolutno nema veze sa tim gdje se budim i gdje jutarnju kafu pijem.
PS Mene je strah da SDP i DF ne udju u koaliciju sa SBB bez NS-a, gdje bi dvije gore navedene stranke (ili ako hocete, gradjanska ideja), imali puno losiju startnu poziciju nego ako im se i NS pridruzi...
- _Reds_
#31222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Koji DF, pa oni su se skoro raspali.
Ako uzmu 2 mjesta u SKS mogu skakati od srece.
-
starisalko
#31223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Po zadnjem istrazivanju provedenom pocetkom jula za KS_Reds_ wrote:Koji DF, pa oni su se skoro raspali.
SDA,SBB,DF,SDP,NS
U odnosu na prethodna istrazivanja,SBB se primakao SDA,rast DFa i pad NS
- _Reds_
#31224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma ne trebaju mi nikakva namjestena i placena istraživanja, pa vidim stanje oko sebe.starisalko wrote:Po zadnjem istrazivanju provedenom pocetkom jula za KS_Reds_ wrote:Koji DF, pa oni su se skoro raspali.
SDA,SBB,DF,SDP,NS
-
starisalko
#31225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To sto ti vidis oko sebe ne izlazi na glasanje_Reds_ wrote:Ma ne trebaju mi nikakva namjestena i placena istraživanja, pa vidim stanje oko sebe.starisalko wrote:Po zadnjem istrazivanju provedenom pocetkom jula za KS_Reds_ wrote:Koji DF, pa oni su se skoro raspali.
SDA,SBB,DF,SDP,NS