Jordan?
Danasnji "feminizam"
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
moimoi
#31202 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da imas raznih prica.. naravno da ima i prekriveni umoblnika.. sve to stoji… Pa opet tucnjave, nozevi, pucacine, bombe, paljenje auta… to su nasa svakodnevnica. Dakle nije mal broj raznih diagnoza.. arkana.. cela… jala…buba -krem de la kremJohn Cleese wrote: ↑25/09/2023 15:31Ne bih rekao da je gore opisano tako cesta pojava, a koliko god cesta i bila, ne nudi objasnjenje za vecinu mucnih porodicnih storija zacinjenih raznim formama zlostavljanja.moimoi wrote: ↑25/09/2023 15:15 Sve je to istina samo sto imas i jako puno zena/djevojaka koje i te kako imponuje da hodaju ili se udaju za “zajebanog lika”… jer znas sta znaci biti kooooka “cele” i sl. Niko joj nista ne moze.
E kada mu dosadi, posto ih takvi obicno dozivljavaju kao “modni detalj”, onda nastaju problemi.
Tako da nije uvijek da nisu znale da se radi o monstrumima.. samo dok su se ti monstrumi izivljavali na drugima, bilo je ok.
I pouzdano znam da psihopata nije nuzno i "zajeban lik".
Mnogo, mnogo vise nesretnica se vlo neugodno iznenadilo upoznavsi zaista covjeka koga su vjerovale da poznaju i da zele provesti zivot upravo s njim.
- auspuhc
#31204 Re: Danasnji "feminizam"
Mene vise pogodila vijest o ona dva psa sto su uginula od gladi zarobljena u stanu nego ova. Sta to govori o mojoj osobnosti?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 15:06Svaka je zrtva nasilja neduzna - niko ne bira da to postane niti ulazi u neki odnos da bi bio zlostavljan (osim mazohista, ali to bi vec bila neumjesna digresija).
Psihopati su inace i nadareni i vrlo kreativni manipulatori, sposobni da s lakocom iskoriste svaku slabost osobe na kojoj se izivljavaju te tako nerijetko maltretiranje traje godinama - dok god zrtva ne smogne snage da se otrgne ili dok je konacno ne lise zivota.
A hoces li i u kojoj mjeri s nekim suosjecati i je li ti potrebno nekakvo obrazlozenje da bi nesto osjetio je ilustracija tvoje osobnosti.
-
John Cleese
#31205 Re: Danasnji "feminizam"
Nacin na koji se neka osoba nasla u situaciji da postane zrtva ili okolnosti i razlozi zbog kojih je dugo ili do smrti ostala zrtva ne mogu anulirati cinjenicu da ona jeste zrtva.Hakiz wrote: ↑25/09/2023 15:38Pojave se znaci upozorenja, samo što ih žena ignoriše u početku dok je on tetoši. Nije baš da ne može vidjeti, prije da ne želi. A još ako je samouvjerena pa misli da je sposobna izaći sa svime na kraj, onda se sama zajebala.John Cleese wrote: ↑25/09/2023 15:31
Ne bih rekao da je gore opisano tako cesta pojava, a koliko god cesta i bila, ne nudi objasnjenje za vecinu mucnih porodicnih storija zacinjenih raznim formama zlostavljanja.
I pouzdano znam da psihopata nije nuzno i "zajeban lik".
Mnogo, mnogo vise nesretnica se vlo neugodno iznenadilo upoznavsi zaista covjeka koga su vjerovale da poznaju i da zele provesti zivot upravo s njim.
Ilustracije radi - nije mi nista manje zao nekoga ko je, misleci da je bezbjedno, stao na poklopac sahta, upao u saht i pretrpio otvoreni prelom tibije i fibule u usporedbi s nekim koga su gurnuli, s istim posljedicama.
-
moimoi
#31206 Re: Danasnji "feminizam"
A da je oko sahta zagradjeno i stavljeno upozorenje, a neko namjerno zagazio?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 16:03Nacin na koji se neka osoba nasla u situaciji da postane zrtva ili okolnosti i razlozi zbog kojih je dugo ili do smrti ostala zrtva ne mogu anulirati cinjenicu da ona jeste zrtva.
Ilustracije radi - nije mi nista manje zao nekoga ko je, misleci da je bezbjedno, stao na poklopac sahta, upao u saht i pretrpio otvoreni prelom tibije i fibule u usporedbi s nekim koga su gurnuli, s istim posljedicama.
-
John Cleese
#31208 Re: Danasnji "feminizam"
Jasno.Chmoljo wrote: ↑25/09/2023 15:44naravno da nije zaslužila da bude žrtva nasilja jer imala pogrešne životne izbore, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da neke djevojke/žene svjesno biraju grubijane misleći da njih to neće zakačiti, nego će biti takav prema svim ostalim.John Cleese wrote: ↑25/09/2023 15:06
Svaka je zrtva nasilja neduzna - niko ne bira da to postane niti ulazi u neki odnos da bi bio zlostavljan (osim mazohista, ali to bi vec bila neumjesna digresija).
Psihopati su inace i nadareni i vrlo kreativni manipulatori, sposobni da s lakocom iskoriste svaku slabost osobe na kojoj se izivljavaju te tako nerijetko maltretiranje traje godinama - dok god zrtva ne smogne snage da se otrgne ili dok je konacno ne lise zivota.
A hoces li i u kojoj mjeri s nekim suosjecati i je li ti potrebno nekakvo obrazlozenje da bi nesto osjetio je ilustracija tvoje osobnosti.
ovo sve ne u smislu da bi se nasilniku umanjila kazna, nego uspostavljanju sistema vrijednosti kojim će se žene voditi kada biraju partnera, da ne naprave takvu grešku, odnosno da se smanji broj takvih grešaka.
Upravo zato i treba ohrabrivati javne istupe i ispovjesti osoba koje su zarad loseg izbora trpile i pretrpile maltretiranje i ne etiketirati ih pritom.
Vjerujem da to moze pomoci mnogim mladim zenama da izbjegnu slicnu sudbinu.
-
John Cleese
#31209 Re: Danasnji "feminizam"
Tehnicki, taj neko bi se bas morao potruditi, morao bi naime nesto i preskociti da bi mogao zagaziti. Kad se desi, pitaj me ponovomoimoi wrote: ↑25/09/2023 16:07A da je oko sahta zagradjeno i stavljeno upozorenje, a neko namjerno zagazio?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 16:03
Nacin na koji se neka osoba nasla u situaciji da postane zrtva ili okolnosti i razlozi zbog kojih je dugo ili do smrti ostala zrtva ne mogu anulirati cinjenicu da ona jeste zrtva.
- Digla_da_kreci
#31210 Re: Danasnji "feminizam"
Mnogi sa losim izborima misle da ce se ta osoba promijeniti ili zive u baloncicu zvanom zabluda sa pocetka veze dok je bila love bombing faza.
Nema gore obmane od manipulativnih obecanja da ce se neko promijeniti i da nece vise nikada: lagati, varati, vrijedjati, udariti. Sve je to cisto temporalno zavaravanje da dobiju sta zele i onda opet krecu po starom, svaki put gore i gore.
Svi smo mi divni i krasni kada je sve kako treba, ali u odnosima se najbolje vide karakterne osobine kada dodje do problema, do nesporazuma, do rasprave ili svadje, kako ko reaguje i kakav je Laki kada je malo nervozan.
Nema gore obmane od manipulativnih obecanja da ce se neko promijeniti i da nece vise nikada: lagati, varati, vrijedjati, udariti. Sve je to cisto temporalno zavaravanje da dobiju sta zele i onda opet krecu po starom, svaki put gore i gore.
Svi smo mi divni i krasni kada je sve kako treba, ali u odnosima se najbolje vide karakterne osobine kada dodje do problema, do nesporazuma, do rasprave ili svadje, kako ko reaguje i kakav je Laki kada je malo nervozan.
-
moimoi
#31211 Re: Danasnji "feminizam"
Pa preskoci sva upozorenja. Sto se desava i sa nekim zrtvama. Em sto znaju o kakvim likovim se radi iz prica, em sto svjedoce maltretiranju drugih.. i sve im to biva zabavno i cool dok se njima ne pocne desavati.John Cleese wrote: ↑25/09/2023 16:30Tehnicki, taj neko bi se bas morao potruditi, morao bi naime nesto i preskociti da bi mogao zagaziti. Kad se desi, pitaj me ponovo![]()
![]()
- Isner
#31212 Re: Danasnji "feminizam"
Te sa lošim izborima koje žive u balonu, mašti, zabludi da ce promjeniti nekoga, ne tako davno nazivale su se glupacama...
-
John Cleese
#31213 Re: Danasnji "feminizam"
Nedovoljno informacija za pouzdan zakljucak o narcisoidnoj neurozi, ali jeste indikativno u izvjesnoj mjeriauspuhc wrote: ↑25/09/2023 15:59Mene vise pogodila vijest o ona dva psa sto su uginula od gladi zarobljena u stanu nego ova. Sta to govori o mojoj osobnosti?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 15:06
Svaka je zrtva nasilja neduzna - niko ne bira da to postane niti ulazi u neki odnos da bi bio zlostavljan (osim mazohista, ali to bi vec bila neumjesna digresija).
-
Hakiz
#31214 Re: Danasnji "feminizam"
A ko joj osporava status žrtve?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 16:03Nacin na koji se neka osoba nasla u situaciji da postane zrtva ili okolnosti i razlozi zbog kojih je dugo ili do smrti ostala zrtva ne mogu anulirati cinjenicu da ona jeste zrtva.
Naravoučenije: Ne hodaj po poklopcima šahtova.
Kada si ih već spomenuo, ja stvarno izbjegavam stati na poklopce šahtova
Evo ti umjesto šahta drugi primjer: Jeftini stoni cirkular za drvo. Vidiš da na youtubeu ljudi ga koriste, kupiš, počneš raditi, vidiš da malo zapinje, nije ravna ploča, mijenja brzinu okretaja pile itd, sve sitnice, malo ti neprijatno, ali kontaš, jeftino je, ne može biti savršen, nema ozbiljnih problema. Onda jednog dana belaj. Pukne osovina oštrice, oštrica izleti i haos.
OK, naravno da je kriv proizvođač, on najviše. Ali da ti nisi odgovoran što si prvo kupio jeftino, privukla te cijena, a drugo, kada si počeo primjećivati sve one sitnice, što si ga nastavio koristiti? Naravmo da si odgovoran. Odgovoran što si sebe doveo u situaciju polako kuhane žabe.
Ako žene misle da će nasilje prema njima nestati, neka budu sigurne da neće. Ni jedan oblik kriminala nije eliminisan, bez obzira na "podizanje svijesti" i visinu kazne. Ne mogu se ljudi, žene u ovom slučaju, ponašati po principu da imaju pravo na "sve šta hoće", a društvo treba da im garantuje sigurnost. To neće nikada biti.
Last edited by Hakiz on 25/09/2023 17:20, edited 1 time in total.
- Digla_da_kreci
#31215 Re: Danasnji "feminizam"
Ih kako manipulator obecava i sta sve cini da nece vise nikada...jos ako je u igri brak, djeca, krediti, kuha te kao zabu i izludi do mjere da izgubis sebe. Nije to bas crno bijelo kako mi sa strane posmatramo.
-
John Cleese
#31216 Re: Danasnji "feminizam"
Pa nije bas za poredjenje.moimoi wrote: ↑25/09/2023 16:39Pa preskoci sva upozorenja. Sto se desava i sa nekim zrtvama. Em sto znaju o kakvim likovim se radi iz prica, em sto svjedoce maltretiranju drugih.. i sve im to biva zabavno i cool dok se njima ne pocne desavati.John Cleese wrote: ↑25/09/2023 16:30 Tehnicki, taj neko bi se bas morao potruditi, morao bi naime nesto i preskociti da bi mogao zagaziti. Kad se desi, pitaj me ponovo![]()
![]()
Da bi neko preskocio ogradu i ne upao nego prakticno skocio u saht, mora namjeravati da se gadno povrijedi.
Neko ko "preskace" upozorenja i srlja u opasne veze ne zeli biti povrijedjen, samo ne vjeruje da ce mu se to desiti.
-
Hakiz
#31217 Re: Danasnji "feminizam"
Da li je to samouvjerenost ili glupost? I da li ta osoba nije odgovorna što ne misli na "sve eventualnosti"?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 17:13Pa nije bas za poredjenje.
Da bi neko preskocio ogradu i ne upao nego prakticno skocio u saht, mora namjeravati da se gadno povrijedi.
Neko ko "preskace" upozorenja i srlja u opasne veze ne zeli biti povrijedjen, samo ne vjeruje da ce mu se to desiti.
-
John Cleese
#31218 Re: Danasnji "feminizam"
Izbjegavam i jaHakiz wrote: ↑25/09/2023 17:00A ko joj osporava status žrtve?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 16:03 Nacin na koji se neka osoba nasla u situaciji da postane zrtva ili okolnosti i razlozi zbog kojih je dugo ili do smrti ostala zrtva ne mogu anulirati cinjenicu da ona jeste zrtva.
Naravoučenije: Ne hodaj po poklopcima šahtova.
Kada si ih već spomenuo, ja stvarno izbjegavam stati na poklopce šahtova![]()
Svojedobno mi se desilo da sam u sitne sate na lose osvijetljenom mjestu upao u jedan podubok s kog su u medjuvremenu bili skinuli poklopac - samo zahvaljujuci top formi i macijim refleksima sam se uspio rukama zadrzati i nisam se polomio kako sam mogao, samo sam koljeno oderao o beton.
A desavaju se ljudima slicne nezgode jos uvijek: prije par godina je lik u Hadzicima setajuci kroz nekakav parkic stao na poklopac sahta koji je popustio...
-
moimoi
#31219 Re: Danasnji "feminizam"
Pa ti si uzeo usporedbu sa sahtomJohn Cleese wrote: ↑25/09/2023 17:13Pa nije bas za poredjenje.
A mozda ta osoba misli da moze preskociti saht bez problema. Dakle dolazimo do infantivnog razmisljanja- u stilu.. nece se meni nista desiti. On mene “voli”
-
John Cleese
#31220 Re: Danasnji "feminizam"
Ili je potencijalno fatalna kombinacija spomenutih i nespomenutih osobina, karakteristicna za izvjesnu zivotnu dob...Hakiz wrote: ↑25/09/2023 17:22Da li je to samouvjerenost ili glupost? I da li ta osoba nije odgovorna što ne misli na "sve eventualnosti"?John Cleese wrote: ↑25/09/2023 17:13
Pa nije bas za poredjenje.
Od osobe koja je dovoljno stara da donosi odluke te vrste ocekujemo i odgovornost, naravno - evidentno je, medjutim, da takva ocekivenja nerijetko ostaju neispunjena.
-
Hakiz
#31221 Re: Danasnji "feminizam"
A svakoga ko me poprijeko pogleda, nešto kaže, odmah štocem opali bez priče, da mu vidiš mišića, niko mi ne smije ni pogled uputiti. Baš me pazi, tako sam sigurna uz njega.moimoi wrote: ↑25/09/2023 17:42Pa ti si uzeo usporedbu sa sahtomJohn Cleese wrote: ↑25/09/2023 17:13
A mozda ta osoba misli da moze preskociti saht bez problema. Dakle dolazimo do infantivnog razmisljanja- u stilu.. nece se meni nista desiti. On mene “voli”
- CiCiban
#31222 Re: Danasnji "feminizam"
Stvar je u tome da zrtva ne prepoznaje ranu fazu/znakove patologije. A upravo to je period kada je najlakse izaci iz kruga.
Dakle prevencija, informisanjem.
Drugim rijecima, ne oslanjati se na upozorenja ispred sahta, vec biti svjestan da su svi poklopci potencijalno mjesta propadanja. I oni sa Ph.D. in philosophy.
Dakle prevencija, informisanjem.
Drugim rijecima, ne oslanjati se na upozorenja ispred sahta, vec biti svjestan da su svi poklopci potencijalno mjesta propadanja. I oni sa Ph.D. in philosophy.
-
John Cleese
#31223 Re: Danasnji "feminizam"
Jesam, ali u granicama vjerojatnog i ne uzevsi u obzir ekstremni mazohizammoimoi wrote: ↑25/09/2023 17:42Pa ti si uzeo usporedbu sa sahtomJohn Cleese wrote: ↑25/09/2023 17:13
I jos jednom - na koji god nacin da je neko postao zrtva i dalje je zrtva, a zrtva zasluzuje suosjecanje (ili bi barem trebala
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#31224 Re: Danasnji "feminizam"
Dok taj stos jednom ne bude za nju rezervisan, a onda belaj!
Interesatno je kako zene (posebno ove moderne) toliko bjeze od odgovornosti za svoje postupke i prodaju pricu da su intelektualno superiornije i zrelije od muskaraca, a opet nekako im se tako cesto desava da ti infantilni trogloditi ih vrte oko prsta bez po muke.
Cudno, s obzirom na toliko kolicinu intelektualne superiornosti.
-
John Cleese