Gdje ti možeš pročitati da ja to podržavam?strucnjakdemagog wrote:pa gleda te i konta da podrzavas tako nesto, sto se i cini iz tvoje price. fakat, ja njega razumijem. ljudi idu u dzamiju, svaki petak 1. saf, a isti dan u kladionicu i kurvaluk. to je ono bas dno dna. ali ovde narod, poput tebe kaze, pa sta, to je uvijek bilo tako. znaci podrzavas to.Ommadawn wrote: Priča mi jesenas jedan lik, patriota veliki, ovdje u Swe., kako je eto razočaran našim ljudima kako hoće prevariti.
Pa rekoh to ti je manje-više vazda bilo.
“Ali jarane, svi su vjernici, njih sam svaki Bajram (al’ pazi ovo) viđ’o u džamiji, klanjaju, selame svaki put”
Oo, rekoh, pa ako to nisi za svojih četeres i kusur naučio - džaba si živio.
“Al’ kako ih nije strah Boga, dragog Alaha, bolan”
Strah je, rekoh, svakog ko god zna da je nešto pogriješio. Ali život ide dalje.
Gleda me lik i konta da nisam normalan. Gledam i ja njega i mislim isto o njemu.
isti slucaj sa ovim lopovima sto su im kafici zatvoreni. narod zna da su lopovi i opet sjedi kod njih i trosi pare. to je bolan nekad bila sramota. ovaj jedan gore napisa, pa i mi bi' tako da smo u prilici. eto ja prvi ne bih, za tebe nisam siguran.
Ako mislim i kažem da je to faktum, da je to mentalitet našeg naroda ne znači da mi se isti sviđa i da isti podržavam.
Meni je jasno ako neko ko ima 20 godina se čudi takvom ponašanju ali mi je nejasno zašto neko ko ima četrdeset i kusur godina se nečemu takvom čudi - a provodi vrijeme duže u Bosni nego ja.
Ni on nije vjernik - u džamiju ide samo kada je Bajram. Ne ide na džumu, ne klanja pet puta na dan i popije više alkohola mjesečno nego ja.
A da se uvijek jelo i pilo kod ljudi sumnjivog morala i prošlosti - jeste. Nije to ništa novo.
Dovoljno je samo da ušminka fino objekat, da neko malo poznatiji izađe tu - i eto raje. Boli ih kurac ko je vlasnik objekta i šta radi.
Toga imaš i na Zapadu. U svojim mlađim danima sam izlazio na jedno mjesto u Stockholmu gdje se puštala rock/metal muzika i okupljali rockeri. Drmalo se pivo, whiskey, vodka, barile se dobre ženske i niko od nas nije znao ko je vlasnik.
Mi bi trebali da bojkotujemo i našu odjeću i obuću, naše mobilne telefone i ostale džidže jer se proizvode u fabrikama gdje rade ljudi i po 14 sati dnevno za mizernu dnevnicu.
Svi mi to znamo. Ali niko kurcom ne mrda. Nigdje na svijetu.