SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ommadawn

#31176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

strucnjakdemagog wrote:
Ommadawn wrote: Priča mi jesenas jedan lik, patriota veliki, ovdje u Swe., kako je eto razočaran našim ljudima kako hoće prevariti.
Pa rekoh to ti je manje-više vazda bilo.
“Ali jarane, svi su vjernici, njih sam svaki Bajram (al’ pazi ovo :)) viđ’o u džamiji, klanjaju, selame svaki put”
Oo, rekoh, pa ako to nisi za svojih četeres i kusur naučio - džaba si živio.
“Al’ kako ih nije strah Boga, dragog Alaha, bolan”
Strah je, rekoh, svakog ko god zna da je nešto pogriješio. Ali život ide dalje.

Gleda me lik i konta da nisam normalan. Gledam i ja njega i mislim isto o njemu.
pa gleda te i konta da podrzavas tako nesto, sto se i cini iz tvoje price. fakat, ja njega razumijem. ljudi idu u dzamiju, svaki petak 1. saf, a isti dan u kladionicu i kurvaluk. to je ono bas dno dna. ali ovde narod, poput tebe kaze, pa sta, to je uvijek bilo tako. znaci podrzavas to.

isti slucaj sa ovim lopovima sto su im kafici zatvoreni. narod zna da su lopovi i opet sjedi kod njih i trosi pare. to je bolan nekad bila sramota. ovaj jedan gore napisa, pa i mi bi' tako da smo u prilici. eto ja prvi ne bih, za tebe nisam siguran.
Gdje ti možeš pročitati da ja to podržavam?

Ako mislim i kažem da je to faktum, da je to mentalitet našeg naroda ne znači da mi se isti sviđa i da isti podržavam.

Meni je jasno ako neko ko ima 20 godina se čudi takvom ponašanju ali mi je nejasno zašto neko ko ima četrdeset i kusur godina se nečemu takvom čudi - a provodi vrijeme duže u Bosni nego ja.
Ni on nije vjernik - u džamiju ide samo kada je Bajram. Ne ide na džumu, ne klanja pet puta na dan i popije više alkohola mjesečno nego ja.

A da se uvijek jelo i pilo kod ljudi sumnjivog morala i prošlosti - jeste. Nije to ništa novo.
Dovoljno je samo da ušminka fino objekat, da neko malo poznatiji izađe tu - i eto raje. Boli ih kurac ko je vlasnik objekta i šta radi.

Toga imaš i na Zapadu. U svojim mlađim danima sam izlazio na jedno mjesto u Stockholmu gdje se puštala rock/metal muzika i okupljali rockeri. Drmalo se pivo, whiskey, vodka, barile se dobre ženske i niko od nas nije znao ko je vlasnik.

Mi bi trebali da bojkotujemo i našu odjeću i obuću, naše mobilne telefone i ostale džidže jer se proizvode u fabrikama gdje rade ljudi i po 14 sati dnevno za mizernu dnevnicu.
Svi mi to znamo. Ali niko kurcom ne mrda. Nigdje na svijetu.
breuer

#31177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by breuer »

dugo ne pročitah zapetljaniji upis...niđe veze s vezom
strucnjakdemagog

#31178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by strucnjakdemagog »

Ommadawn wrote: Gdje ti možeš pročitati da ja to podržavam?

Ako mislim i kažem da je to faktum, da je to mentalitet našeg naroda ne znači da mi se isti sviđa i da isti podržavam.

Meni je jasno ako neko ko ima 20 godina se čudi takvom ponašanju ali mi je nejasno zašto neko ko ima četrdeset i kusur godina se nečemu takvom čudi - a provodi vrijeme duže u Bosni nego ja.
Ni on nije vjernik - u džamiju ide samo kada je Bajram. Ne ide na džumu, ne klanja pet puta na dan i popije više alkohola mjesečno nego ja.

A da se uvijek jelo i pilo kod ljudi sumnjivog morala i prošlosti - jeste. Nije to ništa novo.
Dovoljno je samo da ušminka fino objekat, da neko malo poznatiji izađe tu - i eto raje. Boli ih kurac ko je vlasnik objekta i šta radi.

Toga imaš i na Zapadu. U svojim mlađim danima sam izlazio na jedno mjesto u Stockholmu gdje se puštala rock/metal muzika i okupljali rockeri. Drmalo se pivo, whiskey, vodka, barile se dobre ženske i niko od nas nije znao ko je vlasnik.

Mi bi trebali da bojkotujemo i našu odjeću i obuću, naše mobilne telefone i ostale džidže jer se proizvode u fabrikama gdje rade ljudi i po 14 sati dnevno za mizernu dnevnicu.
Svi mi to znamo. Ali niko kurcom ne mrda. Nigdje na svijetu.
ne kazem da si negdje napisao, nego se takav dojam stice.

ako se necemu odlucno ne suprotstavljas, to znaci da ili to podrzavas ili da smatras da nema svrhe suprotstavljati se. kod tebe je ovaj drugi slucaj u pitanju. svako treba poci od sebe. tvoj kolega je iznio ispravan stav, a ti u njega gledas kao da je lud. zar ne bi trebalo da ga podrzis ili da mu bar kazes da se slazes sa njim, ali da je takvo stanje tesko promijeniti?
Prpa.ba

#31179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Prpa.ba »

strucnjakdemagog wrote: SIPA i finansijska policija rade ono sto im tuzilastvo, u ovom slucaju KTKS, nalozi.
U svakom slucaju niko sretniji od mene da je ova akcija planirana u posljednjih mjesec dana otkako je SDAlida evakuirana na Sud BiH. :D
strucnjakdemagog

#31180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Prpa.ba wrote:
strucnjakdemagog wrote: SIPA i finansijska policija rade ono sto im tuzilastvo, u ovom slucaju KTKS, nalozi.
U svakom slucaju niko sretniji od mene da je ova akcija planirana u posljednjih mjesec dana otkako je SDAlida evakuirana na Sud BiH. :D
akcija je planirana davno, ali nikad nije dobila zeleno svjetlo. sada jest. :wink:
kakavdanakneiskustvu

#31181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kakavdanakneiskustvu »

muha_sa wrote:vjerujem da su svi veliki vjernici

nikad više vjere a veceg lopovluka :-)
:thumbup:
tempuser

#31182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

strucnjakdemagog wrote:
mali_balon wrote:Ja se samo pitam sta jep pozadina ovih hapsenja......nije pao neki mahalski piljarcici....pale su ozbiljne familije.....jbte onaj ubio covjeka ni dana nije lezo a sad zbog utaje poreza u hapsanu......
Nesta se iza brda valja, ne bi se njih SDA (Bakir i ostali mladomuslimasnki potomci) tek tako lako odrekla....ili je to samo predstava za javnost.......kao pravna drzava na djelu...

pa SDA vise nema vlast u KS. ne znam sta ti nije jasno.
Nije to bas na dugme, pali-gasi, ako je nema vlast sve delete! :-) 25 godina oni grade sistem i pletu mrezu da novoj vlasti treba jos toliko da to pospremi!
Qu... bi u normalno drzavi jedan Benjo Spahovic parkirao i sebe i pratnju na sred Ferhadije pa se isklivalao i pozirao da mu babu i njemu slicne najveci u Bosnjaka svoje vremeno nije milovao po glavi.
strucnjakdemagog

#31183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

tempuser wrote:
strucnjakdemagog wrote:
mali_balon wrote:Ja se samo pitam sta jep pozadina ovih hapsenja......nije pao neki mahalski piljarcici....pale su ozbiljne familije.....jbte onaj ubio covjeka ni dana nije lezo a sad zbog utaje poreza u hapsanu......
Nesta se iza brda valja, ne bi se njih SDA (Bakir i ostali mladomuslimasnki potomci) tek tako lako odrekla....ili je to samo predstava za javnost.......kao pravna drzava na djelu...

pa SDA vise nema vlast u KS. ne znam sta ti nije jasno.
Nije to bas na dugme, pali-gasi, ako je nema vlast sve delete! :-) 25 godina oni grade sistem i pletu mrezu da novoj vlasti treba jos toliko da to pospremi!
Qu... bi u normalno drzavi jedan Benjo Spahovic parkirao i sebe i pratnju na sred Ferhadije pa se isklivalao i pozirao da mu babu i njemu slicne najveci u Bosnjaka svoje vremeno nije milovao po glavi.

a gdje je sada taj benjo spahovic?
JThomas

#31184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

tužioci se ne imenuju na kantonu, ne opozivaju na kantonu, ne napreduju na kantonu, ništa. poreznu federacije vodi 101% sda kadar i to se jedino može promijeniti u korist hdz-a. i zadruga je isti rezon - mi vam sve omogućili a vi premalo dijelite sa nama. ovo je preraspodjela od onih koji su dobri sa politikom politici direktno. iako si ti naš drug, mi ćemo taj višak para sami ipak bolje rasporediti nego ti. ništa više i ništa manje.
Ommadawn

#31185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

strucnjakdemagog wrote:

ako se necemu odlucno ne suprotstavljas, to znaci da ili to podrzavas ili da smatras da nema svrhe suprotstavljati se. kod tebe je ovaj drugi slucaj u pitanju. svako treba poci od sebe. tvoj kolega je iznio ispravan stav, a ti u njega gledas kao da je lud. zar ne bi trebalo da ga podrzis ili da mu bar kazes da se slazes sa njim, ali da je takvo stanje tesko promijeniti?
Zašto da ga podržim kad sam ja sa svojih 15 naučio da ne vjerujem ljudima koji se previše kunu u Boga i na sva usta trube kako su vjernici?

I šta treba da se uradi?
Kad sutra prekosutra ili uskoro opet neko (a hoće, vidjet ćeš da hoće) neko sjedne da popije kafu, piće, pojede jelo u nekom od navedenih objekata - priđi i reci mu “Nemoj bolan tu jesti, znaš ti kako je on zaradio za ovaj objekat? Znaš li ti da on vara državu na porezu? Znaš li ti da je on odgovoran što je (X broj) civila izgubio život u tom i tom mjestu jer su druge nacionalnosti? Znaš li da je pljačkao u ratu? Nemoj bolan tu sjediti”.
Šta misliš kakva će reakcija biti?
Dobro si prošao ako samo šamar popiješ.
strucnjakdemagog

#31186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

JThomas wrote:tužioci se ne imenuju na kantonu, ne opozivaju na kantonu, ne napreduju na kantonu, ništa. poreznu federacije vodi 101% sda kadar i to se jedino može promijeniti u korist hdz-a. i zadruga je isti rezon - mi vam sve omogućili a vi premalo dijelite sa nama. ovo je preraspodjela od onih koji su dobri sa politikom politici direktno. iako si ti naš drug, mi ćemo taj višak para sami ipak bolje rasporediti nego ti. ništa više i ništa manje.

:roll:

kome podnosi izvjestaj tuzilastvo KS?
strucnjakdemagog

#31187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ommadawn wrote:
strucnjakdemagog wrote:

Zašto da ga podržim kad sam ja sa svojih 15 naučio da ne vjerujem ljudima koji se previše kunu u Boga i na sva usta trube kako su vjernici?

I šta treba da se uradi?
Kad sutra prekosutra ili uskoro opet neko (a hoće, vidjet ćeš da hoće) neko sjedne da popije kafu, piće, pojede jelo u nekom od navedenih objekata - priđi i reci mu “Nemoj bolan tu jesti, znaš ti kako je on zaradio za ovaj objekat? Znaš li ti da on vara državu na porezu? Znaš li ti da je on odgovoran što je (X broj) civila izgubio život u tom i tom mjestu jer su druge nacionalnosti? Znaš li da je pljačkao u ratu? Nemoj bolan tu sjediti”.
ne mislim bukvalno da strazaris pred objektom i pozivas na bojkot.

mene recimo nikada neces vidjeti u objektima koje drze lica koja su povezana sa kriminalom i sl. jednostavno ne zelim tu da sjedim. i svi moji prijatelji to znaju i kada se trebamo naci na kafi, niko ni ne predlaze takvo neko mjesto.
zamisli kada bi jos 10-20 ljudi sa foruma pocelo na ovaj nacin da razmislja. ne, lakse je pokrit se usima. bujrum, ja necu.
ultima_palabra

#31188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:tužioci se ne imenuju na kantonu, ne opozivaju na kantonu, ne napreduju na kantonu, ništa. poreznu federacije vodi 101% sda kadar i to se jedino može promijeniti u korist hdz-a. i zadruga je isti rezon - mi vam sve omogućili a vi premalo dijelite sa nama. ovo je preraspodjela od onih koji su dobri sa politikom politici direktno. iako si ti naš drug, mi ćemo taj višak para sami ipak bolje rasporediti nego ti. ništa više i ništa manje.
Naravno, ne preuzimaju se pravosudni organi tako lako kao vlast.
ultima_palabra

#31190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ultima_palabra »

I sta da im ne usvoje izvjestaj? Nista.

Edukuj se malo o tri stuba vlasti.
Ommadawn

#31191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

strucnjakdemagog wrote:
Ommadawn wrote:
strucnjakdemagog wrote:

I šta treba da se uradi?
ne mislim bukvalno da strazaris pred objektom i pozivas na bojkot.

mene recimo nikada neces vidjeti u objektima koje drze lica koja su povezana sa kriminalom i sl. jednostavno ne zelim tu da sjedim. i svi moji prijatelji to znaju i kada se trebamo naci na kafi, niko ni ne predlaze takvo neko mjesto.
zamisli kada bi jos 10-20 ljudi sa foruma pocelo na ovaj nacin da razmislja. ne, lakse je pokrit se usima. bujrum, ja necu.
Tebi svaka čast.
Ne idem ni ja u takve objekte kad dođem u BiH.

Ali jednom sam u Swe stajao zajedno sa ljudima iz sindikata i otvoreno bojkotovao pekaru/slastičarnu jer nisu imali kolektivan ugovor sa radnicima, nisu radnike plaćali kako treba, nisu godišnje odmore plaćali niti prekovremeni rad.
Pekara je na kraju potpisala kolektivni ugovor ali je ubrzo otpustila radnike jer nisu imali sredstava da ih plate.
Tu se kolege iz sindikata založile da nađu ljudima nove poslove što je i rezultiralo istim.

Ali da je tokom bojkota bilo ljudi koji su ušli unutra i kupovali - bilo je.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:Bojkot. Hm...

Sarajlije će koliko sutra sjesti za stolove tih istih objekata, naručiti kafu, piće i jelo.
Sve se ovo manje više znalo i prije, samo niko nije reagovao. Sad kad se k’o reaguje, e hajmo napraviti bojkot, danas nema niko da ide na kafu, piće i klopu u te objekte - pa se masa pomamila. Valja biti u trendu, raja to od tebe zahtijeva - inače si van raje a to ti je gora kazna nego doživotni zatvor.

To je glavni problem, ne samo Sarajeva nego svih gradova na Balkanu.
Svi, ne samo Sarajlije...u ovim objektima se ljeti vise cuje svedski i arapski nego nas...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#31193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Imas par opcija.
SDA vise ne može izvlačiti pare s budzeta pa hoce od ovih sto su im pod zastitom jos para za stranku.
Nova vlast u KS im pokazuje ko je novi serif u gradu i kome sada treba da daju pare.
Nova vlast u KS uvodi pravnu državu :oops:
JThomas

#31194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

samo ti kolutaj i namiguj.

onaj ko drži "nezavisne" delegate vstv, drži cijelu igru. jer samo vstv imenuje, opoziva i disciplinski procesuira sudije i tužioce, bez obzira na izvještaje zakonodavnim tijelima. nije to izvještaj kantonalnog javnog preduzeća. toga hoće li on proći čak nema nikako u njihovim kriterijima za ocjenjivanje rada. a prinudno razrješenje se dešava samo po disciplinskom postupku vstv. što je vjerovatno bar do jedne mjere pogrešno i napravilo dosta kontraefekata od deklarativnih u praksi, ali je tako, i sve ostalo je kozmetika. onaj ko ne drži te delegate, može lijepo zamoliti, ponekad ga mogu čak i ispoštovati kad se interesi poklope - ali ništa više od toga. a drže ih gačani, fahro, mile i dragan. fahro jeste u šestorci u kantonu, ali pravosuđe njemu treba za (njemu) važnije stvari, prvenstveno ostanak na slobodi.
BadBoy

#31195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Bojkotovanje tj. "glasanje novčanikom" je jedan od najučinkovitijih načina da se stvari promijene. Takvu akciju cijenim, podržavam i poštujem.

Ali kako sam ja do sada mogao znati da oni varaju državu na porezima? Uvijek sam uredno dobivao fiskalni račun, za koji se sada ispostavilo da nije nikakav garant uredno izmirenih obaveza prema državi. Kasa je normalno štampala i bilježila računa, samo to nije prijavljivala Poreznoj upravi. Ja, kao običan građanin i kupac to nisam mogao znati.

Sa druge strane, budite sigurni da apsolutno svi ugostitelji rade ovo. Ako ima izuzetaka, ima ih da se mogu na prste jedne ruke nabrojati.
JThomas

#31196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

sa ovom šemom nikako, to joj je i bio cilj. da običnom građaninu i čak običnoj kontroli sve izgleda regularno.
tempuser

#31197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

strucnjakdemagog wrote:
tempuser wrote:

a gdje je sada taj benjo spahovic?
Pa ne moze bas dokle hoce, a sve do tada, ukljucujuci bahacenje po Ferhadiji, babine Kule na Bistriku bez ikakvog zvanicnog proihoda itd je bilo i bice pod pokroviteljstvom drzave...
tempuser

#31198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

strucnjakdemagog wrote:
Lica ja koja ti procjenjujes da su povezana s kriminalom, samo da ne ostanes iznenadjen kad oni za koje mislis da nisu osvanu u crnoj hronici za neku utaju i sl.
JThomas

#31199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ono što se javno zna uvijek je samo vrh brijega...
tempuser

#31200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

JThomas wrote:ono što se javno zna uvijek je samo vrh brijega...
Upravo i samo naivni mogu vjerovatno da postoji samo ono sto je vidljivo i sto oni znaju!
Post Reply