Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#31176 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Skoncentriši se... Dakle - hajmo je nazvati - "zapadna elita" zna jako dobro da dok je Putin živ i nosilac moći, nema ništa od promjene vlasti u Damasku. Zato su harangu okrenuli protiv njega i Rusije (da te podsjetim, Obama je ovako rangirao "opasnost po svjetski mir" za govornicom UN-a:

3. ebola;
2. Islamska država;
1. savremena Rusija).

Fokus harange se samo izmjestio iz Damaska u Moskvu, ali haranga je i dalje tu. Računaju da ako maknu ili oslabe Putina, da će Siriju i Iran pojesti za doručak.

To je pozadina onog što ti nazivaš medijskom "tišinom" i "šutnjom".
Opet ti ponavljam.U vrijeme onih strašnih zločina u Banijasu oko 700 civila je poginulo nakon naleta Asadovih šebiha.U Huli je 50 djece za jedan dan poginulo.Nije bilo niti Nusre niti IS-a niti Rusije.Gdje su imena imena počinioca tih masakara?Po treći put te pitam, zbog čega evo ni mi koji pratimo svakodnevno ova dešavanja u Siriji ne znamo ime niti jednog ratnog zločinca iz redova režima (naravno mislim da je to ime objavio BBC ili Rojters).To nije stvar harange, već pokrivanja Asada.Oni ne objavljujući te informacije pokrivaju Asada.Obaveza tih medija je da objave imena tih zločinaca ili ako ne to da objave da je u Dumi poginulo 30 i ranjeno 200 ljudi.Oni su taj dan objavili kako traju pregovori o dolasku Pešmerga u Kobane :-) (valjda su našli vremena pošto kažeš da su zauzeti harangom u Rusiji :lol: ) i to nema veze sa fokusom na Putina ili Rusiju.Pa oni masakri u Halebu, svaki dan od barel-bombe je stradalo od 20 pa do 30 ljudi.Mjesec dana je to trajalo.Objaviti vijest da neko sa tonom eksploziva svaki dan ubije nekoliko desetina žena i djece, nije stvar fokusa, već svijesnog pokrivanja i svijesnog neobjavljivanja tih vijesti sa vjerovatno određenom namjerom.
Challenger__

#31177 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ja se sada zaista ne sjećam da li su zapadni mediji (koje također pratim) prenijeli te konkretne slučajeve. Ali jako dobro znam da je "ab ovo", odnosno od samog početka sirijske krize zapad iznosio stav da je sve moguće, samo ne opstanak Assada na vlasti. Pominjali su i to da njega i druge nosioce vlasti treba procesuirati itd. Ta retorika je splasnula nakon što je RF dovela 15 brodova u Mediteran. Shvatili su ono što sam ti napisao gore: nema više smjena režima po njihovom nahođenju dok je Putin u vlasti i dok je RF jaka.

Sada je težište medijske pažnje na najjačem igraču Osovine, a ne na najslabijem.
Challenger__

#31178 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Strateški, izmjenili su pristup: ne više od najslabijeg ka najjačem, nego obrnuto. Otuda relativna tišina. Do daljnjeg, dok ne smisle nešto novo.

p.s.

Te svakodnevne žrtve, sa bilo koje strane, ni malo ne interesuju stvarne nosioce moći, političku elitu koju sam imenovao. Oni su za njih "zainteresovani" samo i samo ako ih mogu "unovčiti", odnosno pretvoriti u politički kapital koji će rezultirati materijalizacijom. Pošto to za sada ne mogu, oni izvještavaju malo ili ni malo.

Njih ljudski životi ne zanimaju, zanima ih samo agenda.
sarajevoxxxx

#31179 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ja se sada zaista ne sjećam da li su zapadni mediji (koje također pratim) prenijeli te konkretne slučajeve. Ali jako dobro znam da je "ab ovo", odnosno od samog početka sirijske krize zapad iznosio stav da je sve moguće, samo ne opstanak Assada na vlasti. Pominjali su i to da njega i druge nosioce vlasti treba procesuirati itd. Ta retorika je splasnula nakon što je RF dovela 15 brodova u Mediteran. Shvatili su ono što sam ti napisao gore: nema više smjena režima po njihovom nahođenju dok je Putin u vlasti i dok je RF jaka.

Sada je težište medijske pažnje na najjačem igraču Osovine, a ne na najslabijem.
Kako god su našli vremena da objave slike Pešmerga kako dolaze u Kobane, mogli su objaviti i slike razorene pijace u Dumi gdje je taj dan kada su izvještavali o dešavanjima u Kobaneu poginulo 30 i ranjeno 200 Sirijaca.To nije stvar zauzetosti, neke kampanje, pa da se umaraš ili previše trošiš.Mislim, nevjerovatna ti je ta tvrdnja da su zauzeti Rusijom, i ne stižu objaviti da je u Dumi poginulo 30 Sirijaca, a stižu nam kazati kako se zove ona dama koja je poginula u Kobaneu, koliko je imala djece, i na koji način je poginula :-) Obaveza tih medija je da objave vijesti o tim masakrima i to nema veze jesu li ili nisu za Asada.Tamam da su 100 % za Asada, oni tu vijest moraju da objave.Kakva crna haranga i zauzetost sa Rusijom i Putinom, mislim ne znam stvarno o čemu govoriš.
Challenger__

#31180 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Pa tebi očigledno nije jasno da njih uopšte ne zanimaju ljudske žrtve. Pročitaj gornji upis i njegov post scriptum.
sarajevoxxxx

#31181 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Strateški, izmjenili su pristup: ne više od najslabijeg ka najjačem, nego obrnuto. Otuda relativna tišina. Do daljnjeg, dok ne smisle nešto novo.

p.s.

Te svakodnevne žrtve, sa bilo koje strane, ni malo ne interesuju stvarne nosioce moći, političku elitu koju sam imenovao. Oni su za njih "zainteresovani" samo i samo ako ih mogu "unovčiti", odnosno pretvoriti u politički kapital koji će rezultirati materijalizacijom. Pošto to za sada ne mogu, oni izvještavaju malo ili ni malo.

Njih ljudski životi ne zanimaju, zanima ih samo agenda.
Rasprava između mene i tebe je krenula od toga da oni Asada žele srušiti.Ne govorimo o njihovim moralnim principima.Znamo svi kakvi su, i oni to ne kriju.Ja samo kažem, ako neko tako silno želi da sruši Asada, kako to pomiriti sa činjenicom da ga medijski čuvaju, sakrivaju njegove zločine, prave fabrikovane vijesti od kojih režim ima najviše koristi, to je valjda jedan novi korak, nije dovoljno ne objaviti zločin, treba objasniti evropskoj javnosti da ne treba svemu vjerovati o onome što nam dolazi iz Sirije :-) i tako i ono trun truna što je objavljeno o sirijskim strahotama relativizirati ili bar koliko-toliko djelovati u tom pravcu.
Challenger__

#31182 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Rasprava između mene i tebe je krenula od toga da oni Asada žele srušiti.Ne govorimo o njihovim moralnim principima.Znamo svi kakvi su, i oni to ne kriju.Ja samo kažem, ako neko tako silno želi da sruši Asada, kako to pomiriti sa činjenicom da ga medijski čuvaju, sakrivaju njegove zločine, prave fabrikovane vijesti od kojih režim ima najviše koristi, to je valjda jedan novi korak, nije dovoljno ne objaviti zločin, treba objasniti evropskoj javnosti da ne treba svemu vjerovati o onome što nam dolazi iz Sirije :-) i tako i ono trun truna što je objavljeno o sirijskim strahotama relativizirati ili bar koliko-toliko djelovati u tom pravcu.
Ma ne skrivaju. Šta više i dodaju (ponovo su britanski i američki mediji izvještavali o onom "izvještaju prebjeglog policajca sa 15.000 fotografija". Čak je izložba bila u Muzeju holokausta, iako se osnovano sumnja da je "prebjeg" nepostojeća ličnost, a fotografije upitnog porijekla... Da ne ulazim u taj slučaj želim reći da se i dalje priča, ali manje nego u prvim godinama rata, ali se mnogo više priča o zločinima ISIL-a jer je to intrigantnije za svjetsku publiku, plus, zapad više nema monopol na medijski prostor pa je i tu pat pozicija...

Dakle, niti mogu da dobiju medijski rat, niti da sruše Assada, zašto ne mogu, rekao sam ti, ali to i dalje žele, nema dileme.
Challenger__

#31183 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ali, razumijem tvoju zapitanost. Ona dolazi od krugova koji se osjećaju "izdanim" od "međunarodne zajednice", a prije svega od SAD. Sada se protura teza kako, eto, oni žele da zadrže Assada u moći, a "revolucinori" izginuše uzalud.

Nema to veze s mozgom. SAD se suočila sa ozbiljnom preprekom (politika RF) i nije "izdala" rebele. Ali da jedan dio svijeta ali i dio ljudi u američkom Kongresu, pa i u Administraciji sada gleda drugačije na Assada nego prije tri godine, istina je.

I u SAD on ima svoje tihe simpatizere.
Last edited by Challenger__ on 16/11/2014 03:00, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#31184 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Rasprava između mene i tebe je krenula od toga da oni Asada žele srušiti.Ne govorimo o njihovim moralnim principima.Znamo svi kakvi su, i oni to ne kriju.Ja samo kažem, ako neko tako silno želi da sruši Asada, kako to pomiriti sa činjenicom da ga medijski čuvaju, sakrivaju njegove zločine, prave fabrikovane vijesti od kojih režim ima najviše koristi, to je valjda jedan novi korak, nije dovoljno ne objaviti zločin, treba objasniti evropskoj javnosti da ne treba svemu vjerovati o onome što nam dolazi iz Sirije :-) i tako i ono trun truna što je objavljeno o sirijskim strahotama relativizirati ili bar koliko-toliko djelovati u tom pravcu.
Ma ne skrivaju. Šta više i dodaju (ponovo su britanski i američki mediji izvještavali o onom "izvještaju prebjeglog policajca sa 15.000 fotografija". Čak je izložba bila u muzeju holokausta, iako se osnovano sumnja da je "prebjeg" nepostojeća ličnost, a fotografije upitnog porijekla... Da ne ulazim u taj slučaj želim reći da se i dalje priča, ali manje nego u prvim godinama rata, ali se mnogo više priča o zločinima ISIL-a jer je to intrigantnije za svjetsku publiku, plus, zapad više nema monopol na medijski prostor pa je i tu pat pozicija...

Dakle, niti mogu da dobiju medijski rat, niti da sruše Assada, zašto ne mogu, rekao sam ti, ali to i dalje žele, nema dileme.
Ta bi tvoja tvrdnja imala smisla da su mediji izvještavali o masakrima.Izvještavali, i Bože moj.Ali oni NE izvještavaju.Kakav je to medijski rat u Dumi u gradu koji je pod kontrolom snaga sirijske opozicije pogine 30 ljudi bude ranjeno 200 i ti ne objaviš tu informaciju.Zapravo to jeste medijski rat, ali u korist sirijskog režima.Nije rat samo objaviti informaciju, rat je i kada ne objavljivaš vijesti koje ti mogu naštetiti.Rojters i BBC i te kako vode rat.Ali za Asada i njegov režim.
Challenger__

#31185 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kao što su ljudi u Siriji umorni od rata, umorni su i ino-faktori i mediji pod njihovom kontrolom. Svijet je umoran od sebe i Sirije. Rat se nastavlja samo zbog kosmičke sujete poražene "zapadne" elite.
sarajevoxxxx

#31186 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Kao što su ljudi u Siriji umorni od rata, umorni su i ino-faktori i mediji pod njihovom kontrolom. Svijet je umoran od sebe i Sirije.
Prvo tvrdiš da žele srušiti Asada, troše milijarde dolara u zračne udare, onda za ne povjerovati, kažeš da su umorni da nas obavijeste da je Asad smlavio toliko i toliko ljudi.Nema to veze sa svijetom i Sirijom, ne objavljivaju oni šta se svijetu sviđa već šta im naredbodavci odrede.Drugim riječima mediji rade punom parom, ali u pravcu koji odgovara vladama država koji ih finansiraju i u to se može svako uvjeriti.Prati samo jedan medij, Sky, Rojters, rade oni punom parom, nema tu nikakvog umora.Svaki dan se izvještava ali svi znamo kako i na koji način.Kobane je najbolji primjer.
Challenger__

#31187 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Da, ali ako je riječ o zemlji zbog koje može izgoriti njihova povlaštena guzica, itetkako se umore. Pričam o običnom svijetu. Evo kako to ide kod elita.

Daću ti slikovit primjer konflikta izraelsko-američkog i američko-neizraelskog faktora unutar SAD. Republikanci su pomeli izbore i sada kontrolišu oba doma Kongresa. Među njima su dominantni otrovni neoconsi (kao McCain, npr) koji nisu ništa drugo do transmisija Tel Aviva (marionete AIPAC-a, izraelsko-američkog lobija). Oni traže rušenje Assada. U kongrsnoj raspravi ove izraelske marionete su zatraže da "uz ISISL, meta udara bude i Assad".

Image

A ministar odbrane (Amer, 1/1) Chuck Hagel kaže hladno: "rušenje Assada neće vratiti ISIL u bocu". Tako im je, privremeno, zatvorio usta.
Challenger__

#31188 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ono što ne razumiješ ti i slični tebi je sljedeće: Sirija je PREOPASNA ZEMLJA za trivijalne ambicije nedoraslih sektaških skupina koje su umislile da im je od Boga dato da preuzmu njeno vođstvo.

Ona je geopolitičko, religijsko i svako drugo čvorište planete a ne prostor za eksperimente.
sarajevoxxxx

#31189 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ali, razumijem tvoju zapitanost. Ona dolazi od krugova koji se osjećaju "izdanim" od "međunarodne zajednice", a prije svega od SAD. Sada se protura teza kako, eto, oni žele da zadrže Assada u moći, a "revolucinori" izginuše uzalud.

Nema to veze s mozgom. SAD se suočila sa ozbiljnom preprekom (politika RF) i nije "izdala" rebele. Ali da jedan dio svijeta ali i dio ljudi u američkom Kongresu, pa i u Administraciji sada gleda drugačije na Assada nego prije tri godine, istina je.

I u SAD on ima svoje tihe simpatizere.
Opet ponavljam.Objaviti vijesti o masakru nemaju nikakve veze sa time da li se osječaš izdanim, jesi li za Asada ili protiv.Izvještavaš zato što ti je to posao.Kakva crna izdanost,samo radiš svoj posao ni manje ni vipe od toga.Ne tražim od tebe donaciju, uslugu, već samo da radiš posao za koji si dobro plaćen.Objaviti vijest o imenu žene koja je poginula u Kobaneu, a ne objaviti da je taj dan u Dumi, ili Halebu, poginulo 30 ljudi nakon Asadovog bombardovanja nema veze sa kako se kongresmen osječa, već sa čistom propagandom od koje režim ima najviše koristi.
sarajevoxxxx

#31190 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Da, ali ako je riječ o zemlji zbog koje može izgoriti njihova povlaštena guzica, itetkako se umore. Pričam o običnom svijetu. Evo kako to ide kod elita.

Daću ti slikovit primjer konflikta izraelsko-američkog i američko-neizraelskog faktora unutar SAD. Republikanci su pomeli izbore i sada kontrolišu oba doma Kongresa. Među njima su dominantni otrovni neoconsi (kao McCain, npr) koji nisu ništa drugo do transmisija Tel Aviva (marionete AIPAC-a, izraelsko-američkog lobija). Oni traže rušenje Assada. U kongrsnoj raspravi ove izraelske marionete su zatraže da "uz ISISL, meta udara bude i Assad".

Image

A ministar odbrane (Amer, 1/1) Chuck Hagel kaže hladno: "rušenje Assada neće vratiti ISIL u bocu". Tako im je, privremeno, zatvorio usta.
Ne razumijem kako ne shvataš.Objaviti vijest je stvar tvoje profesije.Sirijcima ne treba propaganda niti fabrikovane vijesti da ih svijet razumije.Ali im treba trun medijske svijetske pažnje, koju neće nikad dobiti.Znači medijski rat se vodi, nekad tako što svijesno ne objavljivaju vijesti o masakrima a nekad tako što izmišljaju fabrikovane vijesti od kojih režim ima najvie koristi kao što je ovaj zadnji slučaj sa dječakom i snajperistom, ili jednostavno objavljivaš vijesti o IS-u od kojih opet režim ima najviše koristi.Ne radi se uopšte o nekom djelomičnom izvještavanju za opoziciju ili za režim.Ciljano se prešučuju svakodnevni zločini režima od strane svjetskih agencija i to je to.Kakav crni kongres, zaista ne znam o čemu govoriš.
Challenger__

#31191 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ma kakav posao ba, o čemu ti pričaš? Prošlo je skoro 50 godina (slovima PEDESET GODINA) od kako su izraelske snage izmasakrirale američke mornare na bordu "Liberty", pa ko je od Amera do juče znao za to, a ono malo preživjelih ni dan danas ne zna zašto su bili žrtve i to žrtve o kojima se ne smije govoriti.

Čuj mediji su tu da izvještavaju... Kako da ne, kako da ne. Mainstream mediji su tu da kreiraju a ne da informišu javnost.
Last edited by Challenger__ on 16/11/2014 03:47, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#31192 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ono što ne razumiješ ti i slični tebi je sljedeće: Sirija je PREOPASNA ZEMLJA za trivijalne ambicije nedoraslih sektaških skupina koje su umislile da im je od Boga dato da preuzmu njeno vođstvo.

Ona je geopolitičko, religijsko i svako drugo čvorište planete a ne prostor za eksperimente.
Ok, ali opet to nema nikakve veze sa ovim o čemu govorimo.Posao medija je da izvještavaju, nigdje ne piše da se politika izvještavanja mijenja kada je neka zemlja preopasna ili ako neka sukobljena strana ima trivijalne ambicije.Posao medija je da prenesu sliku dešavanja, a javnosti da prosudi.Nisu mediji ti koji trebaju određivati šta će objaviti a šta ne, tu su da rade svoj posao i ništa drugo.Sve ostalo je kako kažeš medijski rat, i to zapravo i imamo.Medijski rat ali u korist sirijskog režima.
Challenger__

#31193 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ne govori se o smrti Amerikanaca koje je neko slagao da su "posebni", a kamo li o životima ljudi na Bliskom istoku... Svašta.
Challenger__

#31194 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

"Posebne" satrali pa vječna tišina, a ovaj se ibreti nad Sirijom...

:lol:

Komedija.
sarajevoxxxx

#31195 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ma kakav posao ba, o čemu ti pričaš? Prošlo je skoro 50 godina (slovima PEDESET GODINA) od kako su izraelske snage izmasakrirale američke mornare na bordu "Liberty", pa ko je od Amera je do juče znao za to, a ono malo preživjelih ni dan danas ne zna zašto su bili žrtve i to žrtve o kojima se ne smije govoriti.

Čuj mediji su tu da izvještavaju... Kako da ne, kako da ne.
Mediji su tu, i svi vidimo kako izvještavaju.Slažem se da lažu, kriju informacije, pa to ti cijelo vrijeme i govorim.Nije to predmet naše polemike.Ti tvrdiš da međunarodna zajednica želi srušiti Asada, ja sam te samo pitao i još uvijek mi nisi dao odgovor.Zašto prešučuju masakre Asadovog režima ako ga žele srušiti.Ti kažeš uvijek su lagali, ali sada lažu u korist Asada, ne shvatam kako to ne vidiš!

Nije odgovor ni da su umorni, niti da su zauzeti halabukom oko Putina, pa to je smiješno nevjerovatna ti je ta tvrdnja.Već jednostavno zbog toga što im iz njima poznatih razloga ne odgovara da javnost ima potpunu sliku o dešavanjima u Siriji.Odgovara im tu i tamo poneka vijest o masakru, ali nedaj Bože da izvještavaju da Asad svaki dan barel-bombama smlavi na desetine sirijskih civila.
sarajevoxxxx

#31196 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ne govori se o smrti Amerikanaca koje je neko slagao da su "posebni", a kamo li o životima ljudi na Bliskom istoku... Svašta.
Naravno, o tome ti govorim cijelo vrijeme.Samo što su sada medijska mašinerija Asadovog režima, zadužena da dok on barel-bombama uništava zgrade od 6 spratova mlavi na desetine ili stotine sirijskih civila, objavljivaju vijesti ili slike žena koje brane Kobane.
Challenger__

#31197 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ne međunarodna zejednica nego SAD, GB, FRA, Izrael i njihovi regionalni vazali (Katar, Turska, KSA). Sve sam ti ostalo odgovorio u prethodnim komentarima.

Šta je tvoja teza? Zavjera protiv "hilafeta"? Zavjera protiv Muslimanskog bratstva?
sarajevoxxxx

#31198 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ne međunarodna zejednica nego SAD, GB, FRA, Izrael i njihovi regionalni vazali (Katar, Turska, KSA). Sve sam ti ostalo odgovorio u prethodnim komentarima.

Šta je tvoja teza? Zavjera protiv "hilafeta"?
Ne govorimo živ bio o RT-u ili nekoj kineskoj agenciji.Govorimo o BBC-u CNN-u ili reci ti bilo koji medij ili neku agenciju koja dolazi iz Izraela, Amerike, Britanije a da objavljiva vijesti o masakrima Asadovog režima, tj. da samo profesionalno radi svoj posao ništa drugo.Može li?
Last edited by sarajevoxxxx on 16/11/2014 04:04, edited 1 time in total.
Challenger__

#31199 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Govorimo o BBC-u CNN-u ili reci ti bilo koji medij ili neku agenciju koja dolazi iz Izraela, Amerike, Britanije ...
...i Katara. O njima (mainstream medijima) i govorimo od početka. Šta je tvoja teza?
sarajevoxxxx

#31200 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Govorimo o BBC-u CNN-u ili reci ti bilo koji medij ili neku agenciju koja dolazi iz Izraela, Amerike, Britanije ...
...i Katara. O njima (mainstream medijima) i govorimo od početka. Šta je tvoja teza?
Al Jazeera izvještava manje-više ok, slažem se.Šta je sa ostalim medijima i agencijama? Na koji način izvještava AFP, AP, BBC, CNN, Rojters, France24, Sky News?

Moja teza je da ne rade svoj posao, da su svojim neizvještavanjem o masakrima Asadovog režima direktno se stavili u službu vlade Damaska, i da Asadu sve vrijeme medijski olakšavaju njegov stravični pohod i namjeru da uništi sve živo u Siriji.
Locked