Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Optimus09
#31151 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ako se zapuca po usa,pucace se i kod nas.Ceka se samo trenutak ludila u svijetu.
-
zigzag
#31152 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kod nas sasvim sigurno neće a za USA nisam siguran.
https://www.vox.com/recode/22221285/tru ... r-facebook
Svaka ova budala u kući ima legalnog oružja da naoruža jurišnu četu.
I oni neće pitati jesi li iz baznie ili iz bostona. Samo jesi za trumpa ili nisi.
https://www.vox.com/recode/22221285/tru ... r-facebook
Svaka ova budala u kući ima legalnog oružja da naoruža jurišnu četu.
I oni neće pitati jesi li iz baznie ili iz bostona. Samo jesi za trumpa ili nisi.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
-
Crvene_brigade
#31154 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Jaja će mu dohakati na kraju: Cijene jaja u Americi su na rekordnim razinama. To je problem za Trumpa
PREMA najnovijim službenim podacima, cijena jaja u Sjedinjenim Državama dosegnula je rekordnih 6.23 dolara po tucetu (12 jaja).
To je nezgodna vijest za Donalda Trumpa, koji je tijekom svoje izborne kampanje više puta obećavao da će sniziti cijene jaja.
Zašto su jaja toliko politički važna? U SAD-u se cijena jaja često koristi kao pokazatelj općih životnih troškova, i to od političara iz obje stranke. Riječ je o brojci koja simbolično predstavlja širu sliku cijena u gospodarstvu.
Prošlog mjeseca Trump je u govoru rekao da je njegov prethodnik Joe Biden "dopustio da cijene jaja potpuno izmaknu kontroli".
Duboki uzroci rasta cijena
Jada Thompson, analitičarka za poljoprivrednu ekonomiju sa Sveučilišta Arkansas, kaže da potrošači još ne vide pad cijena jaja na policama jer su se veleprodajne cijene počele neznatno smanjivati tek sredinom ožujka, pa možda nije bilo dovoljno vremena da se to odrazi na prosječnu mjesečnu cijenu.
Dodala je i da trgovine nisu odmah primijenile niže cijene te da postoje duboki uzroci visokih cijena koji ne mogu nestati preko noći. Njezin komentar dolazi nakon što je predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca izjavio da su cijene jaja "pale za 35%" te pohvalio ministricu poljoprivrede Brooke Rollins da je "odradila dobar posao" u snižavanju cijena.
Unatoč tome, cijena jaja je i dalje 75% viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to u usporedbi sa šest drugih osnovnih namirnica – piletinom, sokom od naranče, mljevenom junetinom, slaninom i kruhom.
Zbog velikih oscilacija u cijenama jaja, povećano je krijumčarenje jaja. SAD je zatražio od drugih zemalja da povećaju izvoz, a ministarstvo pravosuđa otvorilo je istragu o uzrocima tolikog poskupljenja, koje se krije u epidemiji ptičje gripe u Americi i velikoj potražnji. S nadolazećim blagdanom Uskrsa cijene bi mogle dodatno porasti.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
PREMA najnovijim službenim podacima, cijena jaja u Sjedinjenim Državama dosegnula je rekordnih 6.23 dolara po tucetu (12 jaja).
To je nezgodna vijest za Donalda Trumpa, koji je tijekom svoje izborne kampanje više puta obećavao da će sniziti cijene jaja.
Zašto su jaja toliko politički važna? U SAD-u se cijena jaja često koristi kao pokazatelj općih životnih troškova, i to od političara iz obje stranke. Riječ je o brojci koja simbolično predstavlja širu sliku cijena u gospodarstvu.
Prošlog mjeseca Trump je u govoru rekao da je njegov prethodnik Joe Biden "dopustio da cijene jaja potpuno izmaknu kontroli".
Duboki uzroci rasta cijena
Jada Thompson, analitičarka za poljoprivrednu ekonomiju sa Sveučilišta Arkansas, kaže da potrošači još ne vide pad cijena jaja na policama jer su se veleprodajne cijene počele neznatno smanjivati tek sredinom ožujka, pa možda nije bilo dovoljno vremena da se to odrazi na prosječnu mjesečnu cijenu.
Dodala je i da trgovine nisu odmah primijenile niže cijene te da postoje duboki uzroci visokih cijena koji ne mogu nestati preko noći. Njezin komentar dolazi nakon što je predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca izjavio da su cijene jaja "pale za 35%" te pohvalio ministricu poljoprivrede Brooke Rollins da je "odradila dobar posao" u snižavanju cijena.
Unatoč tome, cijena jaja je i dalje 75% viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to u usporedbi sa šest drugih osnovnih namirnica – piletinom, sokom od naranče, mljevenom junetinom, slaninom i kruhom.
Zbog velikih oscilacija u cijenama jaja, povećano je krijumčarenje jaja. SAD je zatražio od drugih zemalja da povećaju izvoz, a ministarstvo pravosuđa otvorilo je istragu o uzrocima tolikog poskupljenja, koje se krije u epidemiji ptičje gripe u Americi i velikoj potražnji. S nadolazećim blagdanom Uskrsa cijene bi mogle dodatno porasti.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
-
omar little
#31155 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
White House Press Secretary Karoline Leavitt says President Trump wants to negotiate with China.
“He’s open to talks,” Leavitt said in a Fox News interview Thursday afternoon. “He believes China wants to talk to the United States of America, they just don’t know how to go about it.” The White House clarified Thursday that tariffs imposed on China by the president in his second term add up to 145%, not 125%, as it previously indicated.
usro se
preko svoje keruse sad moli kineze za pregovore. HE IS OPEN TO TALKS. kako ga je popiso xi, s visine, pred cijelim svijetom. art mog kurca. kretencina.
“He’s open to talks,” Leavitt said in a Fox News interview Thursday afternoon. “He believes China wants to talk to the United States of America, they just don’t know how to go about it.” The White House clarified Thursday that tariffs imposed on China by the president in his second term add up to 145%, not 125%, as it previously indicated.
usro se
-
Osmi Socrates
#31156 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kinezi bi trebali objaviti tarife Americi od 500%. Ako su sigurni u pregovore sa Evropom oko ključnih proizvoda.
-
the the
#31157 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Cuj ovog, rat kod nas nece a hoce u US.
Pa care to sto kod tebe jos uvijek nije rat i sto ti Karadzic ne pusta vodu kad mu se digne je djelo Amerike a ne nasa sposobnost. Sad bi ona trojica zaratila da mogu tj da nema US.
Ako “ zapuca” tamo kako se ti radujes neces ni noc docekati a da ti ne krene rat kod nas. Zato posto ne znas nista ni o cemu bar znas zamolit Boga da ne bude takav scenarij. Pa budi malo od koristi
Ne znam kako je ovo extaticno dozivljavanje i radovanje ratu i nesreci, trazili ste evo vam ga, pa najveci broj nasih sunarodnika je glasalo za Trumpa, jel to znaci i njima isto?
Bolje bi nama bilo da se fokusiramo na svoje probleme, imamo ih more jedno, nego sto brinemo tudju brigu, Amerika ce se izvuci iz ovog a mi necemo od svoje pakosti i lijenosti, to nam je rak rana.
I btw, sve ovo sto gledamo kod nas je direktna posljedica naseg glasanja za uvijek losiju opciju od onih koje su se nudile, nije lijepo da neko ko ima takvu istoriju od 35 godina losih izbornih rjesenja ovako slavodobitno se izruguje najjacoj sili svijeta u kojoj nam zivi 10% populacije i koja nam posalje milijardu dvije zahvaljujuci cemu imamo sa cega s.ati po forumima
Pa care to sto kod tebe jos uvijek nije rat i sto ti Karadzic ne pusta vodu kad mu se digne je djelo Amerike a ne nasa sposobnost. Sad bi ona trojica zaratila da mogu tj da nema US.
Ako “ zapuca” tamo kako se ti radujes neces ni noc docekati a da ti ne krene rat kod nas. Zato posto ne znas nista ni o cemu bar znas zamolit Boga da ne bude takav scenarij. Pa budi malo od koristi
Ne znam kako je ovo extaticno dozivljavanje i radovanje ratu i nesreci, trazili ste evo vam ga, pa najveci broj nasih sunarodnika je glasalo za Trumpa, jel to znaci i njima isto?
Bolje bi nama bilo da se fokusiramo na svoje probleme, imamo ih more jedno, nego sto brinemo tudju brigu, Amerika ce se izvuci iz ovog a mi necemo od svoje pakosti i lijenosti, to nam je rak rana.
I btw, sve ovo sto gledamo kod nas je direktna posljedica naseg glasanja za uvijek losiju opciju od onih koje su se nudile, nije lijepo da neko ko ima takvu istoriju od 35 godina losih izbornih rjesenja ovako slavodobitno se izruguje najjacoj sili svijeta u kojoj nam zivi 10% populacije i koja nam posalje milijardu dvije zahvaljujuci cemu imamo sa cega s.ati po forumima
Last edited by the the on 10/04/2025 23:36, edited 1 time in total.
-
zigzag
#31158 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
E jesu ga glasali.... 
-
Hendrix
#31159 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ima rjesenje i za long term ali opet moras biti bogatun. Postoje firme koje rade trading i klade se samo na gubitak, "Black Swan Event". Naseem Taleb je to pokrenuo, ima odlicnu knjigu o tome.
Ali jbg minimalno ulaganje 20 ili 50 miliona zaboravio sam, obicna fukara moze samo da gubi. Kod Taleba gubis 1% godisnje zavisi ali zato kada se desi ovako nesto sto je Trump napravio vratis 20-30%.
-
omar little
#31160 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
otkad taleb ima fund? znam da je bio nekad derivatives trader i hedge fund manager, ali sam mislila da je to prestao i da se samo bavi pisanjem i akademskim radom. zgruno je dovoljno para. doduse, prestala sam ici na twiter davno, tamo sam ga pratila, pa sam sad izvan desavanja.
-
Hendrix
#31161 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
On je osnovao Empirica Capital, to je prvi fond koji se bavio trgovanjem u padu. Mislim da je napustio ali partner mu je nastavio sa radom, Mark Spitznagel.omar little wrote: ↑11/04/2025 00:12 otkad taleb ima fund? znam da je bio nekad derivatives trader i hedge fund manager, ali sam mislila da je to prestao i da se samo bavi pisanjem i akademskim radom. zgruno je dovoljno para. doduse, prestala sam ici na twiter davno, tamo sam ga pratila, pa sam sad izvan desavanja.
Interesantna prica, kako su ih smatrali teskim budalama do 2008 i kraha.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#31162 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
koja je razlika između trećeg rajha i trenutne amerikkke? ja je ne vidimBREAKING: U.S. Supreme Court declines to block judge’s order requiring Trump administration to return man who was wrongly deported to El Salvador.
dobar odgovor i na pitanje kako su Nijemci 'pustili' da se sve to izdešava tad
-
Hendrix
#31163 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Veoma slicno, citam knjigu o trecem rajhu i nevjerovatno je koliko istih fazona koriste. Priblizavanje obicnom radniku, vracanje stare slave, sirenje glasina da zidovi kidnapuju njemacke curice...sve na isti fol.Velkoski wrote: ↑11/04/2025 00:48koja je razlika između trećeg rajha i trenutne amerikkke? ja je ne vidimBREAKING: U.S. Supreme Court declines to block judge’s order requiring Trump administration to return man who was wrongly deported to El Salvador.
A oko sebe Hitler skupio bagru samo takvu, narkosi, svodnici, alkosi...ekstremi. Takodjer je imao podrsku tadasnjih bogatasa.
Ostalo je istorija.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#31164 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
sad dolazi ova vijest
čudno mi je da unanimous
-
Osmi Socrates
#31165 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Istu vijest postiraš dva puta.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#31166 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
u prvoj nije bilo unanimous, ne budi nervozan brt 
-
omar little
#31167 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
na stranu tvoje pitanje i na stranu sto ce administracija obrisati guzicu sa ovom odlukom, ali sta je problem sa tim breaking news? declines to block znaci da judge's order stands. moraju ga vratiti.Velkoski wrote: ↑11/04/2025 00:48koja je razlika između trećeg rajha i trenutne amerikkke? ja je ne vidimBREAKING: U.S. Supreme Court declines to block judge’s order requiring Trump administration to return man who was wrongly deported to El Salvador.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#31168 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ma droga amsterdam, preletio samomar little wrote: ↑11/04/2025 01:34
na stranu tvoje pitanje i na stranu sto ce administracija obrisati guzicu sa ovom odlukom, ali sta je problem sa tim breaking news? declines to block znaci da judge's order stands. moraju ga vratiti.
al' svejedno me čudi da su Clarence i ekipa glasali ovako
-
toska
#31169 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ok, imalo bi se još svašta reći, ali ne znam koliko je to interesantno na ovoj temi čak i kad pratimo dnevna dešavanja?Hendrix wrote: ↑10/04/2025 23:57Ima rjesenje i za long term ali opet moras biti bogatun. Postoje firme koje rade trading i klade se samo na gubitak, "Black Swan Event". Naseem Taleb je to pokrenuo, ima odlicnu knjigu o tome.
Ali jbg minimalno ulaganje 20 ili 50 miliona zaboravio sam, obicna fukara moze samo da gubi. Kod Taleba gubis 1% godisnje zavisi ali zato kada se desi ovako nesto sto je Trump napravio vratis 20-30%.
Samo da upozorim da su šanse malog i poluiskusnog trejdera jako male, neki, bojim se ložioničari, navode 5%, obični iskusniji to postavljaju na 1 do 2%, ja bih postavio na ispod 1%, tolike su šanse da ne spalite račun.
Tako da ne treba se zaljetati, investiranje je puno sigurnija opcija, ali i ograničen profit.
-
omar little
#31170 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
oke, to kuzim.Velkoski wrote: ↑11/04/2025 01:34ma droga amsterdam, preletio samomar little wrote: ↑11/04/2025 01:34
na stranu tvoje pitanje i na stranu sto ce administracija obrisati guzicu sa ovom odlukom, ali sta je problem sa tim breaking news? declines to block znaci da judge's order stands. moraju ga vratiti.![]()
jeste, valjda su i sami svjesni kakav bi to bio presedan + u medijima je slucaj eksponiran vrlo, ali je sada pravo pitanje sta ce uciniti kada trumpvi odbiju covjeka vratiti. jer ako tog covjeka vrate, em sto ide tuzba, em sto ide parada po svim televizijama sa svjedocenjem o koncentracionom logoru koji drze. garantirano idu izlike i izvlacenja. i bojim se samo da tog jadnog covjeka ne ubiju...
-
omar little
#31171 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
aa, okej, to nije onda on osobno. ja razumjela ti kazes on osobno. znam da je rekao da se nece vise baviti time. ja sam ga pratila bas prije, kada je izasao sa the black swan i sa antifargility. isao je po javnim debatama i razgovorima, zanimljiv lik.Hendrix wrote: ↑11/04/2025 00:47On je osnovao Empirica Capital, to je prvi fond koji se bavio trgovanjem u padu. Mislim da je napustio ali partner mu je nastavio sa radom, Mark Spitznagel.omar little wrote: ↑11/04/2025 00:12 otkad taleb ima fund? znam da je bio nekad derivatives trader i hedge fund manager, ali sam mislila da je to prestao i da se samo bavi pisanjem i akademskim radom. zgruno je dovoljno para. doduse, prestala sam ici na twiter davno, tamo sam ga pratila, pa sam sad izvan desavanja.
Interesantna prica, kako su ih smatrali teskim budalama do 2008 i kraha.
-
Dead Man Walking
#31172 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Reci fino da si procito “decides” umjesto “declines”Velkoski wrote: ↑11/04/2025 01:34ma droga amsterdam, preletio samomar little wrote: ↑11/04/2025 01:34
na stranu tvoje pitanje i na stranu sto ce administracija obrisati guzicu sa ovom odlukom, ali sta je problem sa tim breaking news? declines to block znaci da judge's order stands. moraju ga vratiti.![]()
-
Osmi Socrates
#31173 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije ta odluka oko vraćanja tog čovjeka ni toliko "clear cut".
"Facilitate return" nije najjača fraza koju su mogli koristiti. Greška je i do federalnog sudije koji je koristio riječ "effectuate". WTF!!!!
Nekad su i sudije idioti. Napiši jasno i glasno "must return". Koristi jezik koji bi svaki normalan čovjek morao razumjeti.
Ovako će ovi opet tražiti izgovore.
"Facilitate return" nije najjača fraza koju su mogli koristiti. Greška je i do federalnog sudije koji je koristio riječ "effectuate". WTF!!!!
Nekad su i sudije idioti. Napiši jasno i glasno "must return". Koristi jezik koji bi svaki normalan čovjek morao razumjeti.
Ovako će ovi opet tražiti izgovore.
- ultima_palabra
#31174 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Supreme Court ne moze bas flagrantno krsiti ustav, moze ga natezati udesnoVelkoski wrote: ↑11/04/2025 01:34ma droga amsterdam, preletio samomar little wrote: ↑11/04/2025 01:34
-
omar little
#31175 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

nema od ovog nista. :S