SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

JThomas

#31126 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

na dobit je 10%. ali naravno ne može se isplatiti uvijek iz d.o.o. zato su tako dobro radile i "zadruge" koje su za izvlačenje novca naplaćivale proviziju 12-15%.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31127 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

Apsolutno svaka firma u ovoj državi vara oko poreza na neki način, bilo to od prijave radnika pa do ostalih stvari. :D O

Ovima je vjerovatno godila promjena vlasti pa su pali, inače bi ovako još dugo :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#31128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Svi bi mi da smo u prilici 8-) :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31129 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

otprilike

ali lako je tuđim parama raspolagati :mrgreen:
BHF_Manijak

#31130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BHF_Manijak »

Daj bolan imas oko 15 milja sigurno prometa na dan i ti me jos jebes i varas me? :mrgreen: Kad glad udari u oci...
Nema stola u Metropolisu da je racun ispod 10-15KM, osim naravno ako neko sam sjedi ili gdje su dvoje eventualno, ali i tu ako je frajko s trebicom ide kafica, kolica, sokic...
Znam jer sam svaki drugi, treci dan tamo, jebi ga odgovara mi zbog igraone malcu itd... Nije FGR prica i selfie. :mrgreen: :mrgreen:
I to govorim o "normalnim" stolovima, ako se klopa uzima racun je vec preko 30KM...

Ubija frajer pare i jos daj da jebem drzavu. Ma mrs, oci gladne.
insaneinthebrain

#31132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

sta je bilo, dje je zapelo :-)
drug_profi

#31133 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja moram reci da sam do uvođenja poreza na plate bio strogo protiv svih koji ne placaju ili taje porez, tj. rade porezne utaje.
Nakon sto mi je plata preko 300 maraka oporezovana sa 10% i nakon sto su zdravstveni i penzioni sistem postali sami sebi svrha, a nikako benefit za onoga koji to placa, nakon sto su mi kao borcu naplatili porez za naslijeđen stan, ja sam ZA svaku mogucu utaju poreza.
Ko im jebe mater. Trebaju im passati i aVdiji, i plate ko 3 moje, a sa istom spremom i sa manje stresa.
Ko god moze nek otme tzv. drzavi, tj. pravim lopovima.
Tacka
zateznistub

#31135 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

muha_sa

#31136 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

ovo izdvojih

FILDŽAN VIŠKA

Tradicionalni običaj stanovnika Sarajeva, poznatiji kao “fildžan viška” pojedini vlasnici kafića su podigli na viši nivo tako da sada imamo objekte sa “kasom viška”. Jedna radi za državu, druga za mušterije. Ali, neće Sarajlije više puniti bašte Vatre, Metropolisa i svih onih gradskih kafana sa računom bez pedigrea. Možda građanima Sarajeva nekada nije bilo važno što je supruga vlasnika “Vatre” Muvedeta Butmir-Čedić godinama kao finansijska stručnjakinja i bliska saradnica svih esdeaovskih menadžera KCUS-a primala platu deset puta veću od prosječne. Što je parama građana skupo prodavala finansijske savjete, nekada Farisu Gavrankapetanoviću, sada Sebiji Izetbegović, dok su građani sa sobom donosili u bolnicu lijekove, zavoje, pa čak i hirurški konac.

Iz nekog, samo njima znanog razloga, Sarajlije nisu reagovale kada je Nedžad Rašidagić, po zanimanju sin vlasnika lanca restorana Metropolis, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula. Svakom se može desiti da vozi 120 na sat kroz grad i naleti na pješaka koji se kreće brzinom neprilagođenom uslovima na sarajevskim ulicama. Međutim, utaja poreza je bila račun koji je prelio kasu. Promijenilo se sve. Sarajlije više neće trpiti kriminal, samovolju, korupciju, pljačku… Pozvani su svi da bojkotuju kriminalce i korumpirane vlasnike kafića, restorana, pekara, trgovina, političkih stranaka..
Ommadawn

#31137 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

Bojkot. Hm...

Sarajlije će koliko sutra sjesti za stolove tih istih objekata, naručiti kafu, piće i jelo.
Sve se ovo manje više znalo i prije, samo niko nije reagovao. Sad kad se k’o reaguje, e hajmo napraviti bojkot, danas nema niko da ide na kafu, piće i klopu u te objekte - pa se masa pomamila. Valja biti u trendu, raja to od tebe zahtijeva - inače si van raje a to ti je gora kazna nego doživotni zatvor.

To je glavni problem, ne samo Sarajeva nego svih gradova na Balkanu.
muha_sa

#31138 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote:Bojkot. Hm...

Sarajlije će koliko sutra sjesti za stolove tih istih objekata, naručiti kafu, piće i jelo.
Sve se ovo manje više znalo i prije, samo niko nije reagovao. Sad kad se k’o reaguje, e hajmo napraviti bojkot, danas nema niko da ide na kafu, piće i klopu u te objekte - pa se masa pomamila. Valja biti u trendu, raja to od tebe zahtijeva - inače si van raje a to ti je gora kazna nego doživotni zatvor.

To je glavni problem, ne samo Sarajeva nego svih gradova na Balkanu.
baš tako

kakav bojkot i kurac :-) ko je visio u pomenutim objektima opet ce i vozdra
tempuser

#31139 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

I kad covjek konstatuje da je veza kriminala i sa vlascu i vladajucim dinastijama apsolutna i neraskidiva onda se dezurni puritanci i cuvari nacionalnog obraza jave da nije korektko to dvoje dovoditi u vezu! :-)
tempuser

#31140 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

muha_sa wrote:
baš tako

Milijarditi bojkot po redu, Alpsko mlijeko, slovenacki proizovodi, hrvatski proizvodi, pa opet slovenacki proizvodi, pa srpski i za heftu opet svi kupuju kako kupuju. Prde metla puce drska... :-)
muha_sa

#31141 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

vjerujem da su svi veliki vjernici

nikad više vjere a veceg lopovluka :-)
muha_sa

#31142 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

tempuser wrote:
muha_sa wrote:
baš tako

Milijarditi bojkot po redu, Alpsko mlijeko, slovenacki proizovodi, hrvatski proizvodi, pa opet slovenacki proizvodi, pa srpski i za heftu opet svi kupuju kako kupuju. Prde metla puce drska... :-)
sva ova hapšenja su jedna velika predstava za javnost i ništa više

živi bili pa vidjeli
Ommadawn

#31143 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:vjerujem da su svi veliki vjernici

Priča mi jesenas jedan lik, patriota veliki, ovdje u Swe., kako je eto razočaran našim ljudima kako hoće prevariti.
Pa rekoh to ti je manje-više vazda bilo.
“Ali jarane, svi su vjernici, njih sam svaki Bajram (al’ pazi ovo :)) viđ’o u džamiji, klanjaju, selame svaki put”
Oo, rekoh, pa ako to nisi za svojih četeres i kusur naučio - džaba si živio.
“Al’ kako ih nije strah Boga, dragog Alaha, bolan”
Strah je, rekoh, svakog ko god zna da je nešto pogriješio. Ali život ide dalje.

Gleda me lik i konta da nisam normalan. Gledam i ja njega i mislim isto o njemu.
muha_sa

#31144 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

nama na čaršiji nisu dozvolili da krovnu konstrukciju i krov zamjenimo na kuci a žiku šta se sad radi :-)

i ovo je za crne hronike

http://www.zurnal.info/novost/21947/na- ... na-balkanu

SDA ARHEOLOGIJA
SISTEMSKO UNIŠTAVANJE BUTMIRA (2): Na nacionalnom spomeniku gradi se najveća konferencijska sala na Balkanu

U odgovoru na Žurnalov upit profesor Adnan Kaljanac, voditelj stručnog tima koji je radio prospekciju na Butmiru 2016. i 2017. godine, objašnjava šta znači nova gradnja na Arheološkom području prahistorijsko naselje Butmir.

-Uvjeren sam u to da ukoliko se uskoro ne dese promjene, iako ga mi tako možemo i dalje zvati, sam spomenik na Butmiru neće postojati i reprezentirat će isključivo mjesto sjećanja a ne istinski lokalitet, upozorava Kaljanac.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja u odgovoru na Žurnalov upit o tome šta su poduzeli u vezi nelegalne gradnje na nacionalnom spomeniku, odgovornost prebacuju na Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

-Kako je u konkretnom slučaju, prije svega riječ o zaštiti arheološkog lokaliteta od daljeg propadanja i degradacije u smislu - sprječavanja nekontrolirane gradnje, smatramo da se u vezi s ovim problemom prvenstveno treba očitovati Federalna uprava za inspekcijske poslove (urbanistička i građevinska inspekcija), koja treba izvršiti sveobuhvatan inspekcijski nadzor i sačiniti kompletan izvještaj o trenutnom stanju lokaliteta, te utvrditi i naložiti odgovarajuće mjere svim subjektima koji su na bilo koji način bili uključeni u planiranje i odobravanje intervencija na prostoru nacionalnog spomenika”, navodi ministar Josip Martić.

Međutim, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da su njima ruke zavezane jer svi objekti koji su izgrađeni na nacionalnom spomeniku imaju građevinske dozvole i urbanističku saglasnost Općine Ilidža a neke čak i saglasnost Ministarstva.

Za sve novoizgrađene objekte na nacionalnom spomeniku kažu da je odgovorna državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.
Ommadawn

#31146 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:nama na čaršiji nisu dozvolili da krovnu konstrukciju i krov zamjenimo na kuci a žiku šta se sad radi :-)

i ovo je za crne hronike

http://www.zurnal.info/novost/21947/na- ... na-balkanu

SDA ARHEOLOGIJA
SISTEMSKO UNIŠTAVANJE BUTMIRA (2): Na nacionalnom spomeniku gradi se najveća konferencijska sala na Balkanu

U odgovoru na Žurnalov upit profesor Adnan Kaljanac, voditelj stručnog tima koji je radio prospekciju na Butmiru 2016. i 2017. godine, objašnjava šta znači nova gradnja na Arheološkom području prahistorijsko naselje Butmir.

-Uvjeren sam u to da ukoliko se uskoro ne dese promjene, iako ga mi tako možemo i dalje zvati, sam spomenik na Butmiru neće postojati i reprezentirat će isključivo mjesto sjećanja a ne istinski lokalitet, upozorava Kaljanac.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja u odgovoru na Žurnalov upit o tome šta su poduzeli u vezi nelegalne gradnje na nacionalnom spomeniku, odgovornost prebacuju na Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

-Kako je u konkretnom slučaju, prije svega riječ o zaštiti arheološkog lokaliteta od daljeg propadanja i degradacije u smislu - sprječavanja nekontrolirane gradnje, smatramo da se u vezi s ovim problemom prvenstveno treba očitovati Federalna uprava za inspekcijske poslove (urbanistička i građevinska inspekcija), koja treba izvršiti sveobuhvatan inspekcijski nadzor i sačiniti kompletan izvještaj o trenutnom stanju lokaliteta, te utvrditi i naložiti odgovarajuće mjere svim subjektima koji su na bilo koji način bili uključeni u planiranje i odobravanje intervencija na prostoru nacionalnog spomenika”, navodi ministar Josip Martić.

Međutim, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu da su njima ruke zavezane jer svi objekti koji su izgrađeni na nacionalnom spomeniku imaju građevinske dozvole i urbanističku saglasnost Općine Ilidža a neke čak i saglasnost Ministarstva.

Za sve novoizgrađene objekte na nacionalnom spomeniku kažu da je odgovorna državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.
Bože sačuvaj!!!!

U Bugarskoj (kojoj se mi a i njenim građanima, još uvijek podsmijavamo i podrugljavamo) u gradu Nessebar, pored hotela Marina Sol, trebao se graditi novi hotel. Kad su počeli da iskopavaju temelje, nalete na neke ostavštine iz starog doba. Svi radovi su obustavljeni, mjesto zagrađeno ogradom i nema dalje.
Na jednom mjestu gdje je izgorjela džamija, htjeli pravit neki objekat. Stani, ne može!
mali_balon

#31147 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ja se samo pitam sta jep pozadina ovih hapsenja......nije pao neki mahalski piljarcici....pale su ozbiljne familije.....jbte onaj ubio covjeka ni dana nije lezo a sad zbog utaje poreza u hapsanu......
Nesta se iza brda valja, ne bi se njih SDA (Bakir i ostali mladomuslimasnki potomci) tek tako lako odrekla....ili je to samo predstava za javnost.......kao pravna drzava na djelu...
muha_sa

#31148 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

mali_balon wrote:Ja se samo pitam sta jep pozadina ovih hapsenja......nije pao neki mahalski piljarcici....pale su ozbiljne familije.....jbte onaj ubio covjeka ni dana nije lezo a sad zbog utaje poreza u hapsanu......
Nesta se iza brda valja, ne bi se njih SDA (Bakir i ostali mladomuslimasnki potomci) tek tako lako odrekla....ili je to samo predstava za javnost.......kao pravna drzava na djelu...
bilo je i prije spektakularnih hapšenja velikih riba pa ništa :-) eno ih Ferhadijom korziraju ko svi sretni
strucnjakdemagog

#31149 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by strucnjakdemagog »

Ommadawn wrote:
muha_sa wrote:vjerujem da su svi veliki vjernici

Priča mi jesenas jedan lik, patriota veliki, ovdje u Swe., kako je eto razočaran našim ljudima kako hoće prevariti.
Pa rekoh to ti je manje-više vazda bilo.
“Ali jarane, svi su vjernici, njih sam svaki Bajram (al’ pazi ovo :)) viđ’o u džamiji, klanjaju, selame svaki put”
Oo, rekoh, pa ako to nisi za svojih četeres i kusur naučio - džaba si živio.
“Al’ kako ih nije strah Boga, dragog Alaha, bolan”
Strah je, rekoh, svakog ko god zna da je nešto pogriješio. Ali život ide dalje.

Gleda me lik i konta da nisam normalan. Gledam i ja njega i mislim isto o njemu.
pa gleda te i konta da podrzavas tako nesto, sto se i cini iz tvoje price. fakat, ja njega razumijem. ljudi idu u dzamiju, svaki petak 1. saf, a isti dan u kladionicu i kurvaluk. to je ono bas dno dna. ali ovde narod, poput tebe kaze, pa sta, to je uvijek bilo tako. znaci podrzavas to.

isti slucaj sa ovim lopovima sto su im kafici zatvoreni. narod zna da su lopovi i opet sjedi kod njih i trosi pare. to je bolan nekad bila sramota. ovaj jedan gore napisa, pa i mi bi' tako da smo u prilici. eto ja prvi ne bih, za tebe nisam siguran.
JThomas

#31150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ma nisu se oni njih odrekli. samo su skontali da su im previše pustili i da ta miliona-dva godišnje više trebaju stranki i budžetu nego njima :mrgreen:
Post Reply