SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nosara

#31076 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nosara »

Tekovine demokratije.

Pustite pregaoce da rade. Treba im dati sestoaprilsku, neku grupnu, za razvoj turizma ili neki slican kurac. Evo se opet pise o metropoli, regija bruji. Taman reklama pred sff, paradu pederluka i laznog sjaja... :bih:
SmokingMan

#31077 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Sarajevo taxi istresti za one divlje cjenovnike....
JThomas

#31078 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

a evo zatvaraju, ja danas vidio da nisu...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#31079 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Pitar sa Kariba »

A i Porezna namazana, iskoristili..
jer je ova akcija izvršena tačno na dan kad je većina šminkera i fensera iz Sarajeva bila u Banjoj Luci, na otvaranju prve prodavnice H&M.
:D
invincible1921

#31080 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

SmokingMan wrote:Sarajevo taxi istresti za one divlje cjenovnike....
otprlike kolko ima taksista SA TAXIA toliko ima i nelegalnih firmi, jer svaki je lopovluk za sebe
skafiskafsnjak

#31081 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skafiskafsnjak »

Gdje sad da pijem kafu od 3km i jedem kolac od 4,5KM ???

Gdjeee ?????

:run:
rumenige_brajtner

#31082 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rumenige_brajtner »

alphonse kauders wrote:
rumenige_brajtner wrote: dividenda se iplaćuje vlasnicima dionica u kompanijama koja su dionička društva. ni jedna od ovih kafana to nije, dakle, nije to to.
isplata dobiti vlasnicima = "dividenda"

Naravno da je to to:) ove firme su redom sve d.o.o.

Koja je svrha vlasništva firme nego da ti donosi dobit? Ne moraš uopšte biti zaposlen u istoj da bi imao hajra od iste...
Isplata dijela dobiti vlasnicima dionica. Nije to to, al ne bih dalje ulazio u raspravu. Ocito je da ne vladas ekonomskim terminima i jos tvrdoglavo insistiras da si u pravu.
Gray

#31083 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Gray »

rumenige_brajtner wrote:
alphonse kauders wrote:
rumenige_brajtner wrote: dividenda se iplaćuje vlasnicima dionica u kompanijama koja su dionička društva. ni jedna od ovih kafana to nije, dakle, nije to to.
isplata dobiti vlasnicima = "dividenda"

Naravno da je to to:) ove firme su redom sve d.o.o.

Koja je svrha vlasništva firme nego da ti donosi dobit? Ne moraš uopšte biti zaposlen u istoj da bi imao hajra od iste...
Isplata dijela dobiti vlasnicima dionica. Nije to to, al ne bih dalje ulazio u raspravu. Ocito je da ne vladas ekonomskim terminima i jos tvrdoglavo insistiras da si u pravu.
Semantika, dividende se odnose, naravno, samo na dionice, ali razumije se poenta da se mislilo na isplatu dobiti.
O'zone
Globalni moderator

#31084 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Hoćemo li kakve kladionice koliko dugo će lokali biti zatvoreni :mrgreen:

Gledaj imena advokata što ih brane :mrgreen: satnica ko moja plata
Dope_Man

#31085 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

Pregurace vikend zatvoreni samo jer nista drzavno ne radi, ali ponedjeljak ujutro se ocekuju puni lokali, ako ne budu poslijepodne slijede protesti gradjana koji zele u svoje omiljene objekte.
last mohicans

#31086 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

O'zone wrote:Hoćemo li kakve kladionice koliko dugo će lokali biti zatvoreni :mrgreen:

Baš tako, sve sirotinjski advokati. Da Karkin nije rahmetlija, i on bi se tu našao. Duše moje, valja im se istrošiti na đavolje advokate. Ja mislim da oni dnevni pazar imaju preko 10000 KM, ako ne i više, osobito Metropolis i Vatra. Ali dzaba, prokleta usta ne mozes začepiti. Kad vec spominjemo i Vasviju, gledah je kod Senada, sva se trese nekontrolisano i sve vrijeme, posebno glavom. Da nije parkins?
cvrčak_na_hedonizmu

#31087 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

alphonse kauders wrote:
invincible1921 wrote:
JThomas wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /190322066

a fukara neka bistri visoku politiku... :roll: :lol:
ja bi im sad reko "e jel teako" ....e daj onda zaplijena sve imovine koja prevazilazi vasa primanja. Pa da vidimo oktud 15 stanova, tri vikendice, kuca na moru, stan u becu, auta od 150 000 ako je plata milja i po
Ovo ima vrlo jednostavno objašnjenje i ovako radi 90% sarajevskih "biznismena" i privatnika - lik je prijavljen na mjesečnu platu od 2.000 KM (neki se prijave na minimalac, ali eto ovi za svaki slučaj malo više da imaju i za penziju).

Zato na kraju poslovne godine NEOPOREZOVANO sebi isplaćuje dividendu kao vlasniku (jer se ista ne oporezuje kad se isplaćuje fizičkom licu u BiH).

Ako skontate da je dobit ovih kompanija vjerovatno u stotinama hiljada (ako ne i milionima), naravno da će biti bogati kada im sa firminog računa krhne na privatni (LEGALNO!!!) milion KM ili više.

Oni pričaju o mjesečnoj plaći, a neće sigurno spomenuti isplatu dividende.

Eto, o tome se radi.
Problem je sto oni haman nista ne prijavljuju, kontas :) fulio si skroz pricu :D

Zao gladnim debilima platiti 17% +ostale namete kada prikazes dobit, a ubise hljeb od posla.
JThomas

#31088 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ne mislim ni ja da je njima bukvalno lako. ali mislim da realno, većih a manje teških para slabo ima u državi. i njemu puno 17% pdv i 10% na dobit. e jebi mater.
Labirint

#31089 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Labirint »

last mohicans wrote:
O'zone wrote:Hoćemo li kakve kladionice koliko dugo će lokali biti zatvoreni :mrgreen:

Baš tako, sve sirotinjski advokati. Da Karkin nije rahmetlija, i on bi se tu našao. Duše moje, valja im se istrošiti na đavolje advokate. Ja mislim da oni dnevni pazar imaju preko 10000 KM, ako ne i više, osobito Metropolis i Vatra. Ali dzaba, prokleta usta ne mozes začepiti. Kad vec spominjemo i Vasviju, gledah je kod Senada, sva se trese nekontrolisano i sve vrijeme, posebno glavom. Da nije parkins?
Metropolis u SCC-u DNEVNO napravi samo kafe od pet kila a mjesecna mu je rata 120 milja pa ti racunaj koliko zaradi na dan :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#31090 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

JThomas wrote:ne mislim ni ja da je njima bukvalno lako. ali mislim da realno, većih a manje teških para slabo ima u državi. i njemu puno 17% pdv i 10% na dobit. e jebi mater.
Ima tu i akontacija poreza na dobit, uzme drzava solidno, al to ovim ne bi trebao biti problem.

Al jebiga, bolje mantat' i platiti advokata i tamo gdje treba kad zapne, jeftinije te izadje.

Ovo je za robije, realno.
JThomas

#31091 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

akontacija se priznaje, ako preplatiš iduću godinu imaš kredit. deranje je malih što se plaća unaprijed, ali se ne kumulira, to ne.

a bogami kad je do ovoga došlo, mislim da neće jeftinije izaći. gladeži.
animus

#31092 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by animus »

U normalnoj drzavi ovi objekti vise nebi radili a vlasnici nebi se mogli baviti vise ovim biznisom. Kod nas sumnjam da ce to biti. Mrkva je ovo prvi radio i davno bio uhapšen a firma i dalje radi.
славянин

#31093 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

Kako je dobro privatnicima u BiH imamo multimilijardere na sve strane, a offshore kompanije nicu u hadzicima zbog malih nameta drzave :lol:
madner

#31094 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

Zatvaranje je zapravo jedina prava kazna koju PU ima za ovakve objekte. Inace bi placali kazne planirano.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#31095 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

U Americi Al Capone pade na utaji poreza i zaglavi visegodisnju robiju, a kod nas ce se Kibe izvuci sa opomenom :D :lol:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#31097 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Matijevic_Vlado »

I sta kaze raja, nisam dobio fiskalni, naruzio konobara i morao mu donijeti :mrgreen: :mrgreen:
славянин

#31098 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by славянин »

madner wrote:Zatvaranje je zapravo jedina prava kazna koju PU ima za ovakve objekte. Inace bi placali kazne planirano.
Kako mislis? Pa moze PU razrezati porez a i kaznu retroaktivno i to je ista izvrsna sve do eventualne presude suda.
madner

#31099 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

славянин wrote:
madner wrote:Zatvaranje je zapravo jedina prava kazna koju PU ima za ovakve objekte. Inace bi placali kazne planirano.
Kako mislis? Pa moze PU razrezati porez a i kaznu retroaktivno i to je ista izvrsna sve do eventualne presude suda.
Moze, ali pogledaj maksimalne kazne.
Sociolog

#31100 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sociolog »

Labirint wrote:
last mohicans wrote:

Metropolis u SCC-u DNEVNO napravi samo kafe od pet kila a mjesecna mu je rata 120 milja pa ti racunaj koliko zaradi na dan :mrgreen:
Ozbiljno,fakat koja je mjesecna kirija Metropolisa u SCC,be zezanja??
Post Reply