sarlo wrote: ↑29/05/2022 12:48
Da li ste vi placali svoj studij (Ako ste studirali?) Ili smo vam mi, gradjani, placali skolovanje?
Da li ste i kako opravdali sredstva koja je drustvo ulozilo u vas?
Besplatno skolovanje je ne samo civilizacijsko dostignuce vec i faktor razvoja same civilizacije.
Problem "vjecnih studenata" se rjesava drugim, obrazovnim mjerama. I iskljucenje sa fakulteta je jedna obrazovna mjera.
Ovaj Nacrt zakona je usmjeren protiv javnog obrazovanja. Vjerovatno je posljedica lobiranja "privatnih fakulteta". U skupstinskoj vecini Kantona se nalazi i izvjesni Marjanovic, uposlenik privatnog fakulteta. Gradjani trebaju da znaju da li je platio troskove uzaludnog studiranja medicinskog fakulteta? Da li je opravdao troskove studiranja i student mnogih fakulteta Elmedin, te silni difovci koji se bave politikom a nemaju dana rada u razreda.
Zbog cega su se oni skolovali i kakvog smisla je imao utrosak javnih sredstava za njihovo studiranja?
Degradacija javnog obrazovanja je prije svega udar na drustvo.
Da, besplatno skolovanje jeste dostignuce ali isto tako pristup javnom besplatnom skolovanju vani nemaju svi.
Da bi upisao fakultet u nekoj zemlji, potrebno je da imas zavrsenu npr. gimnaziju i visok prosjek ocjena.
Kod nas je moguće da upišeš fakultet sa bilo kojoj srednjom školom i prosječnim ocjenama.
Na to dodaj učenike generacije, djecu šehida i poginulih boraca i štele.
Na nekim fakultetima nema više ni prijemnog (ispravite me ako grješim).
Takode, izvan BiH, biti profesor (tenured) nije dozivotno, ako nema dovoljno studenata, tvoja plata i sama pozicija je upitna.
Objavljivanje radova je takode uslov da biste dobili i zadrzali odredene pozicije i to ne objavljivanjebilo čega, već i naucno-istrazivackih radova u odredneim publikacijama.
Da ne govorimo o dolasku na vrijeme na ispite, biti prisutan na konsultacijama, odgovarati na mailove....
Upoznat si i sa student debt problemom u Americi? Iako te prime na fakultet, ti te novce moras vracati.
Ja sam bila redovni student, sto znaci da sam placala minimalnu skolarinu. Knjige i svu ostalu literaturu sam morala da placam sama jer fakultetska biblioteka je bila rasulo unatoc tome sto smo ramli svake godine da placamo obnovu biblioteckog fonda.
kako mislis da opravdam sredstva? Da radim u struci?
Da li je Genjac ikad opravdao to što je ginekolog?