Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nivelacija

#31002 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Image
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#31003 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Od carsije prema Tetovu je oko svakog kontejnera nastala mini deponija jer se kontejner napuni i stoji danima dok Alba ne dodje, ljudi naravno okolo bacaju smece, a ovi kad se vec smiluju samo kontejner isprazne, nista okolo. Osim toga vjetar je na Bristu oborio 2 kontejnera koja nikad niko nije ni podignuo kamoli sta vise, tome ima 15 dana i okolo je vec haos plus psi koji raznose sve to. Grad NIKAD nije bio prljaviji.
jasmind

#31004 Re: Zeničani

Post by jasmind »

Koliko ja vidim u ovoj odluci sve pise kao i sto je spominjano u avazu. U centru grada nece moci biti vise od 50% rezervisanih mjesta, a cijenu istih ce sigurno dici ( u sarajevu je tipa 150 km mjesecno). Dok ce uvest neke zone i vinjete po zonama. Placat ce se bukvalno dozvola da uopste smijes parkirat ispred svoje zgrade ako nadjes mjesto uopste.
channel10

#31005 Re: Zeničani

Post by channel10 »

jasmind wrote:Koliko ja vidim u ovoj odluci sve pise kao i sto je spominjano u avazu. U centru grada nece moci biti vise od 50% rezervisanih mjesta, a cijenu istih ce sigurno dici ( u sarajevu je tipa 150 km mjesecno). Dok ce uvest neke zone i vinjete po zonama. Placat ce se bukvalno dozvola da uopste smijes parkirat ispred svoje zgrade ako nadjes mjesto uopste.
U centru grada imaš veliki parking ispred ik banke i parking duž ulice Safvet bega Basagica tako da će vjerovatno ostati isti rezervisani broj parkinga za stanare.

Problem je sto oni hoce da za recimo 100 rezervisanih parking mjesta izdaju lupam 150, 200 vinjeta i ispada da ćeš plaćati na mjesečnom nivou nesto sto neces imati. To nije zakonski i to ce pasti sa prvom tužbom prema njima.
Casual's

#31006 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Godinama one kandže nezakonito naplaćuju, pa ih i za te vinjete isto zaboli ćundara.
Nadam se da će se neki advokat dobro pozabavit tim stvarima i da im grebe mamu maminu.
Throttle

#31007 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Pa ko će im plaćat skuplje od 35KM parking mjesto na kojem auto kisne, podložno je oštećenjima i još sad navodno nećeš imat zagarantovano svoje mjesto :-)
clio_dci120

#31008 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Tetka i rodica mi zive u Novoj Otoci i tamo placaju 60,00KM mjesecno za garazno mjesto (garaza koja danju ima rampu, a nocu iza 23.00h se skroz spustaju vrata, plus cuvar 24h, uz video nadzor naseg Vraceta). :izet: Ali u Zenici mogu da "briju" kako hoce. :lol:
Kada sebi budem uzimao stan, ima da bude novogradnja, samo zbog podzemne garaze, milina jedna. Kod kuce u Ze isto imamo garazu, garaza je zakon.
Pa te vinjete ni Sarajevo osim u strogom centru nije uvelo, mada meni za Ze svijedno, uglavnom bude mi smjesno kada vidim likove koji zive u Travnickoj da idu na kafu u Carpe Diem autom.
kamen spoticanja

#31009 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

dobra stvar je sto ce se manje vozati auta
kad ga pomjeris s parkinga onda moras razmisljati hoce li biti mjesta kad se vratis :mrgreen:
pa ce se hodati pjeske
doduse bice marisane medju komsijama :mrgreen:
clio_dci120

#31010 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa isto ti dodje...mislim koja je razlika sada sa vinjetama i bez vinjeta? Svi se uglavnom parkiraju pred svojom zgradom. Generalno, mislim da se u Ze previse koriste auta. Kao neko ko zivi haman u strogom centru grada, sada mi bude smjesno kada skontam da mi je otac isao na posao autom i to dionicu koja je pjeske desetak minuta hoda na rukama :-)
Ali eto svako zna svoje...
channel10

#31011 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Throttle wrote:Pa ko će im plaćat skuplje od 35KM parking mjesto na kojem auto kisne, podložno je oštećenjima i još sad navodno nećeš imat zagarantovano svoje mjesto :-)
Onaj ko mora, a to oni vrlo dobro znaju.

Jasmine, jel ti radis u parkinzima? Mislim da jedan Jasmin izdaje parking mjesta, pa rekoh da nisi ti taj :D
clio_dci120

#31012 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Sto sada clanovi zelenih dijele statuse po fb kako je Tuka sa predzadnjim mjestom postigao uspjeh. Haman se i srozao kako se politicki etablirao. Ali sigurica je sigurica.
kakavdanakneiskustvu

#31013 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

znam covjeka koji je minimalno godinu dana,a zivi u lameli,na posao u mup isao autom i placao parking pred bankom,nestvarno zvuci,ali tako je
Throttle

#31014 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Otac kod industrijske skole placa garazu, zasebnu, sa grijanjem jer kroz nju prolaze cijevi za zgradu mislim 86KM. Mozes dio oko auta koristit i kao neku ostavu. U shopping centru je mjesecno bilo 40KM, topla, natkrivena, video nadzor, rampa al ipak zajednicka. Ni jedno ni drugo se ne moze poredit sa onim redom iznad kineskog npr. A nije daleko prosetat do centra iz kineskog, uglovnice i slicno, pogotovo kome auto ne treba svaki dan
notsure

#31015 Re: Zeničani

Post by notsure »

clio_dci120 wrote:Tetka i rodica mi zive u Novoj Otoci i tamo placaju 60,00KM mjesecno za garazno mjesto (garaza koja danju ima rampu, a nocu iza 23.00h se skroz spustaju vrata, plus cuvar 24h, uz video nadzor naseg Vraceta). :izet: Ali u Zenici mogu da "briju" kako hoce. :lol:
Kada sebi budem uzimao stan, ima da bude novogradnja, samo zbog podzemne garaze, milina jedna. Kod kuce u Ze isto imamo garazu, garaza je zakon.
Pa te vinjete ni Sarajevo osim u strogom centru nije uvelo, mada meni za Ze svijedno, uglavnom bude mi smjesno kada vidim likove koji zive u Travnickoj da idu na kafu u Carpe Diem autom.
Garaža je BILA zakon. Dok se genijalci nisu smislili da ih poruše.
Pogledaj malo prijedlog urbanističkog plana za Trg rudara i za Jaliju/Odmut/Sejmen pa ćeš vidjeti da nijedna neće ostati.
I planirane podzemne, koje bi kao pravili privatnici kroz JPP, bi bile grupne, samo kao natkriveni parking.

Image
clio_dci120

#31016 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Evo meni nije jasno ko je dozvolio da se pravi ona novogradnja na Talica brdu, a da nije predvidjena i podzemna garaza!? :shock:
Ja bi zabranio sve novogradnje bez podzemne garaza, i to minimalno jedno mjesto po stanu.
clio_dci120

#31017 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Throttle wrote:Otac kod industrijske skole placa garazu, zasebnu, sa grijanjem jer kroz nju prolaze cijevi za zgradu mislim 86KM. Mozes dio oko auta koristit i kao neku ostavu. U shopping centru je mjesecno bilo 40KM, topla, natkrivena, video nadzor, rampa al ipak zajednicka. Ni jedno ni drugo se ne moze poredit sa onim redom iznad kineskog npr. A nije daleko prosetat do centra iz kineskog, uglovnice i slicno, pogotovo kome auto ne treba svaki dan
Ma dobro, sa ovom tetkom i rodicom sam bas blizak, cesto sam kod njih, i primjetio sam da svako ima iskljucivo svoje mjesto, i onda normalno svako pazi da ne lupa vratima po susjednom autu. Ima i mjesta gdje si zbog nosecih stubova zaklonjen od drugih sa svih strana, ali rodica nije htjela, kao ne zna uci u rikverc izmedju dva stuba (ni sa onim drive asistom, ili kako se to vec zove). Zensko ko zensko... :-) :lol: Tako neko za 60,00KM moze dobiti i zidovima odvojeno mjesto od drugih.
Imaju i prave garaze, ali to je vec preskupo za kupiti.

Ma ovo spominjem samo iz razloga sto ljudi ovdje imaju za 60,00KM garazu sa vratima, cuvarom i video nadzorom, dok ce se u Ze haman toliko placati samo dozovola za parkiranje. Te karte imaju u Sa samo za strogi centar, a i u centru cim se maknes od glave, oko zgrada se nigdje ne naplacuje...Ovo je ludost sto uvode, sto bi se oko zgrada naplacivalo parkiranje? Mislim briga me, neka stave 100KM mene ne pogadja, ali sto nije uredu nije...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31018 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Jos ako ukinu dnevne karte da destimulisu cjelodnevno parkiranje :D
jasmind

#31019 Re: Zeničani

Post by jasmind »

Ne radim u parkinzima, hvala bogu. :D

A prema regulacionom planu, planiraju rusenje haman svih privatnih garaza, a vic jos veci je da planiraju tipa 70% zelenih povrsina pretvorit u parkinge. Parkinge koje ce po ovom sistemu onda masno da naplacuju od stanara.
Throttle

#31020 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Što hvala Bogu jer ne radis u parkinzima? Ljepota pos'o, vozikas se i kacis lisice, nikog nad glavom :mrgreen: Jos ako je plata pristojna, hadžija do penzije :mrgreen:
jasmind

#31021 Re: Zeničani

Post by jasmind »

Throttle wrote:Što hvala Bogu jer ne radis u parkinzima? Ljepota pos'o, vozikas se i kacis lisice, nikog nad glavom :mrgreen: Jos ako je plata pristojna, hadžija do penzije :mrgreen:
Jes al moraš vazda vodit brigu kome se stavio lisice xD
Nivelacija

#31022 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Jimmy McNulty wrote:Od carsije prema Tetovu je oko svakog kontejnera nastala mini deponija jer se kontejner napuni i stoji danima dok Alba ne dodje, ljudi naravno okolo bacaju smece, a ovi kad se vec smiluju samo kontejner isprazne, nista okolo. Osim toga vjetar je na Bristu oborio 2 kontejnera koja nikad niko nije ni podignuo kamoli sta vise, tome ima 15 dana i okolo je vec haos plus psi koji raznose sve to. Grad NIKAD nije bio prljaviji.
Problem je sto Alba vec godinama ima isti plan ciscenja, svakim danom sve je vise smeca a kod njih ljudstvo sve starije.
Oni imaju program i rade po njemu a u njemu nema to da odrzavaju deponije uz cestu itd..
Npr niko nije nadlezan za korita rijeka umjesto da se njima plati dodatno da ih odrzavaju kao da je gradski park, Kocevu, Babinu , Bosnu..
Ovako imamo Indiju koja se cisti nekada u 5 godina i to udje gradjevisnka firma sa bagerima i cisti. To kada postane mjesecna rutina onda ce biti bolje a do tada gledati cemo deponije na obalama i pored ulica. I koliko je na vlastima toliko odgovornosti snose i gradjani tj hamelj.
I slozio bi se da je situacija bila bolja prije sto se tice cistoce sto znaci da ne stojimo u mjestu nego idemo unazad.
Last edited by Nivelacija on 04/03/2019 12:33, edited 1 time in total.
Casual's

#31023 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Mi ovdje palamudimo a magistar Arnel Isak postaje ministar. :D
clio_dci120

#31024 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ovaj potez mu fakat nije trebao...
kamen spoticanja

#31025 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Casual's wrote:Mi ovdje palamudimo a magistar Arnel Isak postaje ministar. :D