SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tempuser

#31001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

JThomas wrote:ma ne bukvalno...ali pakuje te u svoju nezakonitost. eto dođe neko i uhvati se za to, kao za tih par stotina PDVa. e što je storniran račun koji si ti platio, a pare ti nisu vraćene. da vi niste u talu, da to nije fiktivna usluga i izvlačenje novca.

serem, da :mrgreen: ali znaju oni i gore srati, u tome je poenta.
Ma kontam, ja sam za taj racun konretno bezbrizan jer nemau osmova mene pitati zasto je storniran racun nego gazdu, ali to je samo primjer cime se sve sluze.
BadBoy

#31002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
O'zone wrote: Jašta će po radnicima...ko će mu onda konobarisati? Prošla su vremena kad to je svako htio raditi za bilo koje pare....
Ja sam od dvoje gazda, jedan je jos uvijek uspjesan, drugo mjesto je zatvoreno, cuo da namjerno idu na radnike na crno i neplacanje poreza. U prisjeku ih jednom godisnje uhvate uvijek ide nagodba sa isnpektorima i kad podvuku crtu jeftinije im je platiti kaznu nego doprinose i poreze!
Pa Amerikanci su to davno rekli. Sve dok je jeftinije kršiti propise nego poslovati po zakonu, oni će nastaviti plaćati kazne i ne raditi po zakonu. Jednostavna matematika, ako kršenjem propisa dobije kaznu koja je 50% manja nego što bi morao platiti kroz namete i poreze, zna se šta će svaki gazda uraditi. Tako je svugdje u svijetu, ne samo kod nas.
made_in_sarajevo

#31003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

svi ispred kafana da podrzimo nase gazde u nepravdi koju im prave ovi lazni politicari. prodali su nas bosnjake i SDA da bi sad po postenom narodu udarili. svi ispred i u kafane da podrzimo nase postene gazde koji zaposljavaju 1000 ljudi. sram hin bilo ove iz tuzilastva!

:( :(

:lol:
zdruzdjo

#31004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

gidra wrote:.................(Ja sam lično parkirao ranije tu, iza taxista i nikad me niko opomenuo nije i ne sjećam se da znak zabrane postoji, ranije ga nije bilo što ne znači da sada ne postoji, otud sam se i uključio u rasrpravu jer sam kontao da je cura regularno parkirala), po kojem članu zakona on njoj može tu zabraniti da parkira, ako je sve regularno, nikakvih vanrednih okolnosti nema?
Ja bih u tom slučaju vrlo rado pristao da me privede pa da raspravimo u stanici iz kojeg razloga on to meni ne da na jasno ocrtano džabno mjesto parkirati...

U susjednoj zgradi sam nekada davno 1999-e imao djevojku koju sam tu redovno cekao autom. Redovno sam se morao izvinjavati drot-cuvaru sa pravdanjem da cekam djevojku I da cu ici samo da ona izadje(a zensko ko zensko vazda kasnila) ODUVIJEK je tu bila zabrana parkiranja. I sada je taj znak tu. tacnije dva jedan sa nekim kraticama nesto mup fr.mr.dr. a drugi je osim taxi vozila. Vide se oba znaka cak od lutrije BiH I nema sanse da se moze vaditi "e nije vidjela" ili sl. Znaci zabrana jasna ko dan. Oznaceno jasno. i da se razumijemo hapsenje tj privodjenje ukoliko bi doslo do toga(a trebalo je) ne dolazi od prekrsaja zabrane parkiranja na zabranjenom mjestu nego odbijanja direktne naredbe ovlastenog sluzbenog lica.
E sad ovdje je malo rastegljivo to sto je drot fakat neprofesionalan i traljav. i sto je sebi dao za pravo da se nesto ubjedjuje i raspravlja.
Sinoc sam pricao sa prijateljem u usa koji zivi u bostonu koji je kolijevka demokratije, zakonodavstva itd. Gledao covjek ovaj klip negdje kod nas i oplakao od smjeha.
Kaze na samo drugo upozorenje mi ili je oborio drot na najgrublji moguci nacin ili bi je onim taser-gun fiknuo pa bi ukocena spucala glavom od trotoar. Niko ne bi ni a rekao zasto je to tako. i to kaze u tako bi u Bostonu bilo. U nekom drugom gradu tipa Detroit, Chicago, New York.... obzirom da je stopa kriminala malo veca u tim gradovima velika sansa je da bi drotovi potegli i oruzije. Kaze kad ti drot napise kaznu za nesto, nema rasprave, nasmijes se i primis kaznu i budes zahvalan. kakva svadja. pauk te dodje cca 500$ pa izvoli se i zajebaji.

Znaci hamsu je trebalo otresti od zemlju bez razmisljanja i privesti. Spucati jedno 4-5 kazni koje je zasluzila po slovu zakona i gotova prica.
Last edited by zdruzdjo on 21/03/2019 15:46, edited 1 time in total.
Blixen

#31005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Blixen »

nismo mi Amerika
drug_profi

#31006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nismo mi nista. Nismo ni govno.
Neki jadni pokusaj drzave.
tempuser

#31007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

BadBoy wrote:
tempuser wrote:
O'zone wrote: Jašta će po radnicima...ko će mu onda konobarisati? Prošla su vremena kad to je svako htio raditi za bilo koje pare....
Ja sam od dvoje gazda, jedan je jos uvijek uspjesan, drugo mjesto je zatvoreno, cuo da namjerno idu na radnike na crno i neplacanje poreza. U prisjeku ih jednom godisnje uhvate uvijek ide nagodba sa isnpektorima i kad podvuku crtu jeftinije im je platiti kaznu nego doprinose i poreze!
Pa Amerikanci su to davno rekli. Sve dok je jeftinije kršiti propise nego poslovati po zakonu, oni će nastaviti plaćati kazne i ne raditi po zakonu. Jednostavna matematika, ako kršenjem propisa dobije kaznu koja je 50% manja nego što bi morao platiti kroz namete i poreze, zna se šta će svaki gazda uraditi. Tako je svugdje u svijetu, ne samo kod nas.
Ne radi li to Telemach sa monopolom na kanale? RAK im izrekne kaznu, oni plate i goni dalje. Monopol donese vise nego regularno+kazna.
Posto su veci katolici od Pape prije jedno 10-ak godina je vlada RH pod pritiskom crkve dnijela uredbu o zabrani rada nedjeljom. INA je prva istupila da ce svjesno krsiti zakon, placati kazne ali ce raditi nedjeljom.
tempuser

#31008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

drug_profi wrote:Nismo mi nista. Nismo ni govno.
Neki jadni pokusaj drzave.
E pa u tom jadnom pokusaju imamo jezikavu hamsu i formuskog strucnjaka koji po vlasntitom priznanju ne razumije puno u to :lol: , ali se upinje dokazati kako je hamsa uppravu tj ocekuj da on sutra napravi ideticnu stvar.
To su nadripravnici tipa onog idiota iz Peugeta sto mu je masni drot izasao iz auta u Zivinicama!
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#31009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Kazna za nepropisno parkiranje
Kazna za nepostupanje po naredjenju ovlastenog lica
Kazna za neovlasteno snimanje službenog lica u obavljanju poslova.
Kazna za ometanje službenog lica u obavljanju službenog posla.
Kazna za narusavanje javnog reda i mira.
Sprovesti u stanicu, a u međuvremenu zovnuti pauk da joj odvuce auto.
Sve to uraditi sa smjeskom na licu i samo joj govoriti jeste gospodjo, u pravu ste, a samo raditi posao.
Kad bi joj ispostavio kaznu od par hiljada KM vise joj ne bi palo na pamet da sjede u auto i vozi, a kamoli da parkira tamo gdje ne treba.

P.S sve mi suze niz guzicu za nase lijepe i dobre gazde iz Vatre, Metropolisa...
Blixen

#31010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Blixen »

sime_cipol wrote:P.S sve mi suze niz guzicu za nase lijepe i dobre gazde iz Vatre, Metropolisa...
jadni ljudi a ti im se rugas
Pravda za gazde
made_in_sarajevo

#31011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

ona se tamo stalno parkira, ona je treba. ja jeste seljacine svi redom, uopste ne razumijete njene potrebe.

da je drot iz KS vjerovatno bi je spengo i u stanicu odveo. ovi iz federalne policije su mlohovai ko cune, valjda nemaju svakodnevnog dodira sa ovakvim konjima

gazde heroji, a ne kriminalci!! :(
thekupus

#31012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

Stanica nedzarici, mrtav čovjek leži :(
BadBoy

#31013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
Ne radi li to Telemach sa monopolom na kanale? RAK im izrekne kaznu, oni plate i goni dalje. Monopol donese vise nego regularno+kazna.
Posto su veci katolici od Pape prije jedno 10-ak godina je vlada RH pod pritiskom crkve dnijela uredbu o zabrani rada nedjeljom. INA je prva istupila da ce svjesno krsiti zakon, placati kazne ali ce raditi nedjeljom.
Nisam upoznat sa tim, ali definitvno me ne čudi da rade. To je najjednostavnija moguća matematika.

Zato kazne moraju biti 1)neizbježne i 2)proporcionalne prekršaju tako da se ne isplati činiti prekršaj.
JThomas

#31014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

sad su izbježne i neproporcionalne. svako zlo za neko dobro pa jel :mrgreen:
zateznistub

#31015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

made_in_sarajevo wrote:svi ispred kafana da podrzimo nase gazde u nepravdi koju im prave ovi lazni politicari. prodali su nas bosnjake i SDA da bi sad po postenom narodu udarili. svi ispred i u kafane da podrzimo nase postene gazde koji zaposljavaju 1000 ljudi. sram hin bilo ove iz tuzilastva!

:( :(

:lol:
Pravda za gazde ...
Gazda a ne zlocinac
DaffyDuck

#31016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

Sta gazde u Ercegovini rade? Ima li tamo fiskalnih :zoka:

A ovo sto @naslovnica prica, rjesenje je sa starijim fiskalnim printerima i kontrolnom trakom. Simple as that.
BadBoy

#31017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

JThomas wrote:sad su izbježne i neproporcionalne. svako zlo za neko dobro pa jel :mrgreen:
Tako je! Možda su nam kazne male ali ih je zato lako izbjeći :D :D
made_in_sarajevo

#31018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

jesam li ja nesto pomjesao ili je Halilovic SDA igrac ,a sad je u tajnosti njihov fan? :mrgreen:

koliko se frajer cupa i bori za fotelju, jasno se vidi ta SDA obuka i skola :mrgreen:
JThomas

#31019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ali sad šalu na stranu, konkretno što se te konkurencije tiče - ima kazna do 10% godišnjeg prihoda (ne profita) pravnog lica. prepisano iz evrope, nema ko u nas to sam napisati - ali ima. nema tog baje koji se tu ne bi uhvatio za glavu i kome to ne znači ništa. "samo" ne koriste tu mogućnost. već sto puta manje nego što on profitira tim nedozvoljenim potezom, iako je ponavljač i sve. sve u dogovoru i poludogovoru.
tempuser

#31020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

made_in_sarajevo wrote:jesam li ja nesto pomjesao ili je Halilovic SDA igrac ,a sad je u tajnosti njihov fan? :mrgreen:

koliko se frajer cupa i bori za fotelju, jasno se vidi ta SDA obuka i skola :mrgreen:
Naravno da jest!
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#31021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

Bila je ona prica kad je nekakav poduzetnik Svabo dolazio u Zenicu da sklopi neki dogovor sa Almyem, i dosao, gleda, razgleda, ibreti se, ne moze se nacuditi kad je posjetio firmu i kuce i placove, kaze svaka vam cast sta ste izgradili za 20 godina, mojoj porodici je trebalo 5 generacija da dodjemo na ovaj nivo :lol: :lol: :lol:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#31022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Romeo 80 »

thekupus wrote:Stanica nedzarici, mrtav čovjek leži :(
Da, nazalost ga je izgleda udarilo auto :(
Image
gnjev

#31023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by gnjev »

Ima i druga strana medalje. Ja sam radio u 2,3 objekta gdje je gazda davao otkaz za neizdat fiskalni racun pa su konobari opet nosili jedan te isti racun po stolovima ili ga nisu izdavali nikako da bi mogli da pokradu gazdu.
JThomas

#31024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

inače ima ali nije ovo ta priča.
smijesni_ste

#31025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

A kako znati da si dobio ispravni račun?
Jesu li to oni na kojima piše JIB, PIB, onaj IBFM od kase i sami broj računa? I naravno da ne sadrži "Nefiskalni tekst"? :D
Post Reply