Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zilla_

#3101 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zilla_ »

Pa da, upravo tako...

Evo gledam ovdje svi fale FULDA gume a ja kad glavu nisam izgubio na tim gumama. Okrenou sa na cesti pri vožnji od nekih 50 km/h a gume bile stare samo jednu sezonu.

A druga stvar, mnogi misle ako kupe dunlop, mišelin ili kontinental da te gume mogu gulit 5 sezona i više. mogu malo sutra. Kod mene su na autu fabrički bile dunlop zimske gume i evo već četvrtu sezonu više nisu za vožnju. Na njima sam prešao nekih 30 000 i to samo zimske vožnje. Već u trećoj sezoni od 4 gume 3 su mi pucale...
530i

#3102 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

To su sve subjektivne procjene, na osnovu jednog seta guma, i Fulda i Dunlop su solidne gume, kao što su i te Uniroyal bolje od Save. Nećeš se pokajati sa njima.
TheHound

#3103 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by TheHound »

Za ove s vise iskustva, ako moze jedno pitanje. Da li uzeti, po vasem misljenju, Dunlop winter sport 4D ili Goodyear UG8/UG9 (koje budu na stanju)? Konkretno me zanima manja buka i koje ce duze trajati, dimenzija 215/60R16. Na netu sam nasao na par mjesta da pisu kako je Goodyear najbolje izbalansirana u smislu buke, dugotrajnosti, i voznih karakteristika u odnosu na ostale gume iz premium klase. Treca opcija mi je Hankook W310, i za tu gumu sam nasao na par mjesta preporuke od strane nekih koji kazu da su pravo dobre iako su klasa ispod Dunlopa i Goodyeara. Hvala unaprijed :)
jefferson

#3104 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

TheHound wrote:Za ove s vise iskustva, ako moze jedno pitanje. Da li uzeti, po vasem misljenju, Dunlop winter sport 4D ili Goodyear UG8/UG9 (koje budu na stanju)? Konkretno me zanima manja buka i koje ce duze trajati, dimenzija 215/60R16. Na netu sam nasao na par mjesta da pisu kako je Goodyear najbolje izbalansirana u smislu buke, dugotrajnosti, i voznih karakteristika u odnosu na ostale gume iz premium klase. Treca opcija mi je Hankook W310, i za tu gumu sam nasao na par mjesta preporuke od strane nekih koji kazu da su pravo dobre iako su klasa ispod Dunlopa i Goodyeara. Hvala unaprijed :)
Za premium vozila Dunlop 4D bi trebao biti bolji od GY UG 8/9.
TheHound

#3105 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by TheHound »

jefferson wrote:
TheHound wrote:Za ove s vise iskustva, ako moze jedno pitanje. Da li uzeti, po vasem misljenju, Dunlop winter sport 4D ili Goodyear UG8/UG9 (koje budu na stanju)? Konkretno me zanima manja buka i koje ce duze trajati, dimenzija 215/60R16. Na netu sam nasao na par mjesta da pisu kako je Goodyear najbolje izbalansirana u smislu buke, dugotrajnosti, i voznih karakteristika u odnosu na ostale gume iz premium klase. Treca opcija mi je Hankook W310, i za tu gumu sam nasao na par mjesta preporuke od strane nekih koji kazu da su pravo dobre iako su klasa ispod Dunlopa i Goodyeara. Hvala unaprijed :)
:thumbup:
Mislim da je Dunlop skuplji 10KM po komadu tako da nije neka razlika u cijeni ako je bar malo bolji od Goodyeara. Hvala na pomoci :)
jefferson

#3106 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

TheHound wrote:
jefferson wrote:
:thumbup:
Mislim da je Dunlop skuplji 10KM po komadu tako da nije neka razlika u cijeni ako je bar malo bolji od Goodyeara. Hvala na pomoci :)
Dulop je premium produkt GY.
GY UG8/9 su vise za auta kao sto je Skoda Octavia, mozda cak i Passat sa slabijim motorima i manjom tezinom.
4D je za limuzine, jaca vozila itd. Koliko znam svi hvale tu gumu kao vrlo ujednacenu.
drug_profi

#3107 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

zilla_ wrote:Pa da, upravo tako...

Evo gledam ovdje svi fale FULDA gume a ja kad glavu nisam izgubio na tim gumama. Okrenou sa na cesti pri vožnji od nekih 50 km/h a gume bile stare samo jednu sezonu.

A druga stvar, mnogi misle ako kupe dunlop, mišelin ili kontinental da te gume mogu gulit 5 sezona i više. mogu malo sutra. Kod mene su na autu fabrički bile dunlop zimske gume i evo već četvrtu sezonu više nisu za vožnju. Na njima sam prešao nekih 30 000 i to samo zimske vožnje. Već u trećoj sezoni od 4 gume 3 su mi pucale...
Ne znam drug. ja presao na UG7 skoro 50K za 6 sezona. Zadnju zimu malo zaplesala guzica na ledenoj cesti, ali vidjeh tad da je i drugi love po okukama, tako da nije mjerilo. Bubrega nije bilo, ali ja se ne penjem na trotoare iz principa. Svaka je bar jednom probijena na ekser, saraf, i sl. malo bucnije jesu bile, ali samo na vecim brzinama. Tako da sam siguran da premium guma moze bar 5 godina dati performanse kao kad je nova, u slucaju da se postupa sa njom kako treba. Naravno zavisno od dubine sare.
kokuz_sa

#3108 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kokuz_sa »

ja se ponovi sa Savom S3..sve 4 za 260..dot 3314..
prije na autu ljetne FULDA bile dot 00..sare jos imaju i to fine .ali znaju i zaplesati u krivini
530i

#3109 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Dobro nisu na pravcu plesale, mislim pubertet ih je uhvatio pravo :D
van Basten

#3110 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by van Basten »

ja sam na starom autu imao Snowtrac 3 i bio prezadovoljan. Sad kontam opet nabaciti Vredesteina, čujem da su izbacili Snowtrac 5. Kakva je ta nova,ima li kakav relevantan test za nju? Pretpostavljam da je za lične dojmove rano ako će joj ovo biti prva zima postojanja
Ridjobrki

#3111 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Jel' sad ova Fulda Kristal dobra il' nije? :-?
Ringhio

#3112 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ringhio »

Meni se pokazala kao odlicna.
pajero

#3113 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

van Basten wrote:ja sam na starom autu imao Snowtrac 3 i bio prezadovoljan. Sad kontam opet nabaciti Vredesteina, čujem da su izbacili Snowtrac 5. Kakva je ta nova,ima li kakav relevantan test za nju? Pretpostavljam da je za lične dojmove rano ako će joj ovo biti prva zima postojanja
Nisam znao da su izbacili Snowtrac 5? Nisam znao da su izbacili ni Michelin A5? :sax: Gledam neki dan emisiju bili u posjeti Good Year-u. Kazu u toku jedne godine naprave na stotine guma u laboratoriji a one koje dodju na testiranje napravi se oko 40000 raznih tesatiranja...
kokuz_sa

#3114 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kokuz_sa »

Ridjobrki wrote:Jel' sad ova Fulda Kristal dobra il' nije? :-?
nista joj ne fali..nego kod mene se ovo cudo i u srednju krenulo :D
citro

#3115 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

kokuz_sa wrote:
Ridjobrki wrote:Jel' sad ova Fulda Kristal dobra il' nije? :-?
nista joj ne fali..nego kod mene se ovo cudo i u srednju krenulo :D
Dobar ti nick, onda.
Bluecicak

#3116 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bluecicak »

Bridgestone Blizzak WS80 je najbolja zimska guma, barem meni.

Model WS60 i WS70 su isto dobre, mada WS80 je sad taj zadnji model sto je izasao. Bridgestone se drzi sa Michelin X-Ice i tu su slicne u reviews.
jefferson

#3117 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Bluecicak wrote:Bridgestone Blizzak WS80 je najbolja zimska guma, barem meni.

Model WS60 i WS70 su isto dobre, mada WS80 je sad taj zadnji model sto je izasao. Bridgestone se drzi sa Michelin X-Ice i tu su slicne u reviews.
To su gume za americko trziste. Nema ih u Evropi, tj. amerikanci ne dobijaju evropske modele koji su obicno par kopalja iznad americkih verzija.
Gandra_1

#3118 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gandra_1 »

Ljetos sam uzeo Semperit Speed Life i zadovoljan sam... Tako da sam se odlucio za istu marku i za zimu, kako sam vidio na testovima su vrlo dobro prosle Semperit Speed Grip2...
Jahta

#3119 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Jahta »

kritichar wrote:unionkomerc u zenici daje 15% popusta na keš
stavio sam 4 tigra 69 po komadu, sa montažom
185/65
puno kalulacija, koje gume...... i onda vidim da firma na službeno stavlja tigrove, mogu vala i ja
Maloprije zvao i ništa, nemaju Tigra niti će ga imati više ove sezone. Ide ko lud, ne mogu proizvest :-D
Hajmo dalje, ima li ga još gdje po povoljnoj cijeni?
kritichar

#3120 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kritichar »

Jahta wrote:
kritichar wrote:unionkomerc u zenici daje 15% popusta na keš
stavio sam 4 tigra 69 po komadu, sa montažom
185/65
puno kalulacija, koje gume...... i onda vidim da firma na službeno stavlja tigrove, mogu vala i ja
Maloprije zvao i ništa, nemaju Tigra niti će ga imati više ove sezone. Ide ko lud, ne mogu proizvest :-D
Hajmo dalje, ima li ga još gdje po povoljnoj cijeni?
ubjedljiv je sa cijenom
van Basten

#3121 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by van Basten »

auto mi ima fabrički deklarisanu veličinu gume 185/60 - 15. (jedna od), međutim od kad sam ga uzeo vozim na 185/65-15.
Razlika je bzenačajna, u granici dozvoljene tolerancije svakako... ugl, pošto bih ove zime uzimao nove gume kontao sam da vratim fabričku dimenziju na zimske pa me interesuje da li bih morao raditi kakva dodatna podešavanja ili ne?
Jahta

#3122 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Jahta »

Ma svakom prema potrebama, za moje potrebe je odličan. Četiri zime odvezao bez problema pa rek'o red je da malo promijenim.
kritichar

#3123 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kritichar »

šta je smiješno?
romeomoraprezivjeti

#3124 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

Milonja,jesi li naduvan? Tamo falis optima i hifa ulje,kako su jednako kvalitetna u poredjenju sa poznatijim brandovima,a ovdje kudis Tigar?! Je li znas u koju klasu guma spada tigar?
Tkanton

#3125 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tkanton »

milonja wrote:i kakve veze ima tigar sa optimom i hifom ??
za optimu imaju vw certifikati koji pokazuju crno na bijelo kvalitete kao i parametri koji nisu ništa lošiji od razvikanih brandova, a hifa je kopija olme koja takođe po parametrima nije loša
tigar spada u klasu smeća, bez ikakvih certifikata o kvaliteti ili uporednih testova gdje se pokazao po osnovnim parametrima poređenja kao što su prikazani na gore ppostavljenim testovima
jedino ako ti nešto ne "izvučeš iz rukava" :lol: pa "dokažeš" suprotno
i šta onda nije jasno ?
Svaka cast certifikatima ali to nije veliko mjerilo kvalitete, recimo da tigar izganja sve te certifikate i testove sto rade ostale gume onda mu cijena nebi bila 60 vec 100 KM, za nasa auta, nase ceste i nase zime plus nasu voznju Tigar je plafon, ko ima vise para kupit ce bolje a ujedno ce i vise preci kilometara sto je opet garant zarade niko nece bezveze vozat auto.... uostalom kad ces ti dovest svoje gume na granicu tu sto im rade na testovima 90 % vozaca se nece naci u tim uslovima, onih 10% koji znaju sta ih ceka kupit ce bolje gume
Post Reply