Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mea_parvitas

#3101 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mea_parvitas »

A sta daje nizak napon u radu auta? Sta se tu mijenja? Laik sam ebga.
preludezalude

#3102 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Npr. punjenje akumulatora ne radi iz nekog razloga, akumulator se isprazni i u nekom momentu napon postane prenizak i silna elektronika ne moze raditi. I bas takvi simptomi se desavaju.
Mea_parvitas

#3103 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mea_parvitas »

Moguce, nista ne reci. Akumulator je relativno nov, manje od 2 godine star, eh jedino punjenje akumulatora i sl. jer sam prije toga 10-ak minuta ostavio auto na parkingu sa upaljenim stop svjetlima. Nadam se hajde da nije velik kvar, nekako cu se dogegati poslije posla do servisa. LP
preludezalude

#3104 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Javi sta je bilo da se zna.
Sodom1

#3105 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Evo i ja da se pohvalim kako sam mnogo pametan . Motor 1.7 DTI ,ulje i filter nisu dirani jedno 26-27 hiljada . Auto je jutros nako sto sam krenuo nakon 500 m samo poceo da klepece(upravo bio krenuo na servis po novo ulje i filter), kao npr.zimi kad auta prolaze s lancima pa klepece od blatobran. E takav je u mene zvuk. Ja pogledao ulje na sipci ,naravno fali ispod minimuma , dodam ulja. Upalim isto klepece i naravno lampica od ulja gori.
Ostavio kod majstora valjda ce sutra pogledati sta je.
E sad me interesuje odprilike sta je moglo otici , i naravno koliko ce me ova avantura kostati
530i

#3106 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Slab pritisak ulja - stradali ležajevi radilice...kad se otvori motor znat će se prava šteta. Trebao si mnooogooo ranije promijeniti ulje i filter i naravno voditi računa o nivou ulja, ali jebi ga sad.
Sodom1

#3107 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Koliko sam skontao majstora kao sutra ce ga prvo odozdo otvoriti motor , karter skinuti da vidi sta je. Moze li se na taj nacin dijagnosticirati kvar. Cini mi se da je spomenuo lezajeve ,al kaze necu da nagadjam
Ned071

#3108 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Sodom1 wrote:Evo i ja da se pohvalim kako sam mnogo pametan . Motor 1.7 DTI ,ulje i filter nisu dirani jedno 26-27 hiljada . Auto je jutros nako sto sam krenuo nakon 500 m samo poceo da klepece(upravo bio krenuo na servis po novo ulje i filter), kao npr.zimi kad auta prolaze s lancima pa klepece od blatobran. E takav je u mene zvuk. Ja pogledao ulje na sipci ,naravno fali ispod minimuma , dodam ulja. Upalim isto klepece i naravno lampica od ulja gori.
E sad me interesuje odprilike sta je moglo otici , i naravno koliko ce me ova avantura kostati
26 27 hiljada? Pa sto to crni Sodome?
preludezalude

#3109 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Promjeni nick u "Sodoma i Gomora". :lol: :lol:
Salim se.
Nije dobar znak to klepetanje i motor bez ulja. Nadam se da neces bas puuuuno nastradati.
Danguba

#3110 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

Ned071 wrote:
Sodom1 wrote:Evo i ja da se pohvalim kako sam mnogo pametan . Motor 1.7 DTI ,ulje i filter nisu dirani jedno 26-27 hiljada . Auto je jutros nako sto sam krenuo nakon 500 m samo poceo da klepece(upravo bio krenuo na servis po novo ulje i filter), kao npr.zimi kad auta prolaze s lancima pa klepece od blatobran. E takav je u mene zvuk. Ja pogledao ulje na sipci ,naravno fali ispod minimuma , dodam ulja. Upalim isto klepece i naravno lampica od ulja gori.
26 27 hiljada? Pa sto to crni Sodome?
moze sa 5w30 longlife uljem i do 30 hiljada ali mislim da je njegov problem sto je ostao bez ulja.

ili grijesim?
530i

#3111 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Sa našim gorivom i uslovima vožnje ludost je voziti više od 10 do 15 hiljada sa ne znam ti kakvim uljem.
mahalas505

#3112 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Danguba wrote:moze sa 5w30 longlife uljem i do 30 hiljada ali mislim da je njegov problem sto je ostao bez ulja.ili grijesim?
Moze sa tim uljem to izdrzati, samo naravno nije preporucljivo. Po meni je vise problem nastao zbog manjka ulja.
skafiskafsnjak

#3113 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

ja sipam 5w40 mislim, od Elf u Renault ..svakih 10 000 mijenjam ili godinu
Danguba

#3114 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

mahalas505 wrote:
Danguba wrote:moze sa 5w30 longlife uljem i do 30 hiljada ali mislim da je njegov problem sto je ostao bez ulja.ili grijesim?
Moze sa tim uljem to izdrzati, samo naravno nije preporucljivo. Po meni je vise problem nastao zbog manjka ulja.
Ja recimo sipam to ulje i servis mi uvijek stavi 30.000. Kada im ranije dodjem oko 15.000 samo vrte glavom i ponavljaju istu pricu ''da nema potrebe za tim''. Sada mijenjam ili jednom godisnje(i sve filtere) ili na 30.000 ako ih nastancam.

Njemu bilo tesko prekontrolisati ulje i nasuti bilo kakvog koje je kompatibilno sa usutim dok ne dodje do majstora. :-)
junior3

#3115 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Taj motor ionako nije neka sreća, samo mu je ovo trebalo.
zdruzdjo

#3116 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Danguba wrote:
Ja recimo sipam to ulje i servis mi uvijek stavi 30.000. Kada im ranije dodjem oko 15.000 samo vrte glavom i ponavljaju istu pricu ''da nema potrebe za tim''. Sada mijenjam ili jednom godisnje(i sve filtere) ili na 30.000 ako ih nastancam. ...........
ovako
obzirom da je kod nas gorivo sranje, voziti sa uljem vise od 15 hiljada je kockanje. bez obzira sta u servisu kazu. ipak karike i stanje motora nije majica ili farmerke pa da kazes "auuu sto se izlizalo mora da ne valja deterdzent" ne znas kako se trose ili ne trose karike i ostalo.
druga stvar je ulje koje dolazi na nase trziste je namjenjeno za trziste istocne evrope i garantujem zivotom da nije isto kao npr u francuskoj. koji to servis dobije ulje direktno iz francuske ili bilo koje zemlje zapadne evrope, ja bih volio vidjeti. ne daj boze da ti sta rikne zbog ulja, sigurno cike u tom servisu ti nece reci "joj izvini ali mi smo krivi sto smo ti rekli da mjenjas na 30000 pa eto"
jedno vrijeme sam mogao doci do castrol ulja direktno iz usa i koristio sam ga dugo. to je bila milina. potrosnja ulja na 8000 mi je plafon bila do pola litre (sam sam mjenjao ulje i filtere pa sam mogao pratiti) i auto je bilo ko bubica kad ga upalim ujutro u 5.
poslije sa liqui molly je bila ocigledna razlika.
znaci igraj pametno i sa zdravom logikom. samo pogledaj istrazivanje sa nutelom kod nas i u evropi i sve je jasno.
quarterback

#3117 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

ne zajebajite se sa uljem, ja glumio pametnjakovica pa u g2d sipao neko jeftino iz interexa, kontao kako sam pravo pametan jer sam ustedio koju markicu a nema sanse da ne valja francusko ulje i to iz interexa...

nakon 2 godine polugeneralka motora

pravo sam ustedio :evil:

kad smo vec kod ulja...

u auto mi ide 5w30, i kako je auto novo kupljeno malo sam se opustio tokom godina, i dalje ga posmatrao kao novog iako je sada vec 8 godina staro, elem vozio ga jednom godisnje na redovni servis u pocetku u ovlastni a zadnja 2 puta u neki drugi, oni zamjene sta treba a ja sam poklopac motora otvarao samo kada je trebalo nasuti vode u brisace

neki dan trebam na put, pogledam ulje, kad ono na donjoj crti, hajd svakako je vrijeme za servis ali ja sam upravo krenuo na put... nazovem Gorana 16v :D reko moze li ovo ovako nekih 400 kilometara, kaze on moze, treba da padne ispod crte da imas problem...

OK, kontam svakako auto je hladno, kada se ugrije podici ce se

e sad pitanje, u autu je 5w40 (nasuli ovi sa zadnjeg servisa na kojem sam bio ... :shock: ) a ja sam imao u gepeku od jednog doljevanja mi ostalo 5w30, jasno mi je da ulje ne smijem mijesati i voziti tako duze ali evo da se desilo da mi se lampica upalila na sred tog puta u nekoj vukojebini, da li bih smio nasuti 5w30 do prvog servisa?

hvala
530i

#3118 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ako i jedno i drugo ulje ispunjavanju standarde za taj motor onda možeš dosuti.
NediM17

#3119 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Boga pitaj koliko je taj Golf presao, jer u dvicinu moze i Floriol, a ulje iz Interexa mu je premium ulje.

Druga stvar, navodno se dva razlicita ulja ne smiju mijesati, ali izmedju dva zla ja bih izabrao manje. Bolje dosuti razlicito, nego voziti bez ulja.
tavustavus

#3120 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tavustavus »

Povremeno se upale 3 lampice ...abs,esp i rucna kocnica koja blinka....Radi stop svjetlo ...Passat 3bg 4motion ...izbaca ovu gresku na slici...Moguci kvarovi sto su mi rekli...abs pumpa....i nasao sam na nekim stranim forumima neki osiguraci..

zna li neko konkretno u cemu je fol...Ne gubi na snazi samo se desava kad auto hoce da ''proklize ili se zanese''

Image

Evo i na youtube primjer...s tim da se kod mene desava da se upali SAMO u voznji i cim izgasis i ponovo upalis auto sve bude ok

https://www.youtube.com/watch?v=RAmXCVBO0yQ
https://www.youtube.com/watch?v=_-yi9zbyAfI
nightvision

#3121 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

NediM17 wrote:Boga pitaj koliko je taj Golf presao, jer u dvicinu moze i Floriol, a ulje iz Interexa mu je premium ulje.

Druga stvar, navodno se dva razlicita ulja ne smiju mijesati, ali izmedju dva zla ja bih izabrao manje. Bolje dosuti razlicito, nego voziti bez ulja.
Tacno, ne mora biti da je ulje razlog generalke, sasvim moguce da je jednostavno doslo vrijeme da se uradi servis. Ja sam skeptican po tom pitanju da se ulja bas nikako ne mogu mijesati jer bi u tom slucaju na (nasim) ulicama bilo kamaru auta sa poderanim motorima s obzirom da prilikom svake promjene ostane manja kolicina starog ulja u motoru, pogotovo prilikom izmjene kroz otvor za sipku mjeraca. U redu, treba izbjegavati, i slozit cu se da ne treba mijesati namjerno ali nikako se ne mogu sloziti da ne mozes pomijesati odnosno dosuti recimo 0.5l 5w40 na 3.5l 5w30 ako oba zadovoljavaju specifikaciju za taj motor, cak i ako je razlicit proizvodjac. Nisu to raketni motori niti je nuklearni reaktor u pitanju.
Mea_parvitas

#3122 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mea_parvitas »

preludezalude wrote:Javi sta je bilo da se zna.
Evo me... Zaprljanost leptir gasa, ciscenje i podesavanje + dijagnostika, sve 50 KM + pdv. Super kako je moglo biti. :D
skafiskafsnjak

#3123 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Mijenjao spone jucer..i majstor mi nesto mjerio i stavio nove, tako da mi je volan i dalje prav.
E sad, spuru cu da radim, aali ne mogu danas . Moram prec nekih 80km ... ne bi trebao problem biti ?

PS: koliko je u makbelu spura ?

EDIT: moram i 2 gume za mjesec... ev vidim vec izbacili akciju ...
Nekako se dvoumim izmedju TS850 i UG 9 - dimenzija 205 55 16
Dzontra_Volta

#3124 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

skafiskafsnjak wrote:Mijenjao spone jucer..i majstor mi nesto mjerio i stavio nove, tako da mi je volan i dalje prav.
E sad, spuru cu da radim, aali ne mogu danas . Moram prec nekih 80km ... ne bi trebao problem biti ?

PS: koliko je u makbelu spura ?

EDIT: moram i 2 gume za mjesec... ev vidim vec izbacili akciju ...
Nekako se dvoumim izmedju TS850 i UG 9 - dimenzija 205 55 16
Nekad su u Makbelu davali ispitivanje špure gratis, ako kupiš sve 4 gume. Ne znam ima li to još.
skafiskafsnjak

#3125 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Gume cu za mjesec da vozam ... a sutra moram spuru :P

Kupio sam 4 ljetne prije par mjeseci :D
Post Reply