cyprus wrote:Bravo da dječake

Velika stvar
A što se tiče Sakiba... Otkad ja govorim da je značaj trenera/selektora precijenjen

Sa Sakibom rezultati U - 17 reprezentacije ciji je vjeciti selektor zapravo nikad nisu bili losi. Prema njemu vlada nepovjerenje jer se u kuloarima prica da su ga mnogi menadzeri i roditelji zakitili kako bi njihov ponos dobio poziv

a rezultati su uvijek bili korektni.
Idemo redom:
Prvi put je vodio U - 17 tim u kvalifikacijama za U - 17 EP 2012. godine. Vec u prvoj rundi kvalifikacija dobili smo pretesku grupu sa Engleskom i Holandijom(koja ce na kraju i osvojiti EP) te Latvijom. Englezi i Holandjani su nas dobili, mi smo dobili Latviju, nismo prosli u elitnu rundu kvalifikacija, sve ocekivani rezultati. Iako treba istaci da smo bili domacini te kvalifikacione grupe.
Drugi put je vodio U - 17 tim u kvalifikacijama za U - 17 EP 2013. godine, ponovno smo bili domacini kvalifikacija. U grupi sa Francuskom, Grckom i Slovenijom zauzeli smo trece mjesto i nismo se plasirali u elitnu rundu kvalifikacija. Grcku smo pobjedili, ostale dvije utakmice izgubili. Ovdje se vec moze govoriti o odredjenom neuspjehu, jer recimo kasnije su Slovenci izgubili sve tri utakmice u elitnoj rundi.
Treci put je vodio U - 17 tim u kvalifikacijama za U - 17 EP 2014. godine, i opet smo bili domacini grupe u prvoj rundi. U grupi sa Portugalom, Hrvatskom i Crnom Gorom zauzeli smo drugo mjesto te zajedno sa prvoplasiranim Portugalom po prvi put se pod Sakibom plasirali u elitnu rundu kvalifikacija. U elitnoj rundi smo bili u grupi sa Skotskom, Belgijom i Rumunijom, a domacin je bila Skotska. Od domacina smo izgubili a u druge dvije utakmice izasli kao pobjednici(Belgiju dobili 3 : 0) te smo zavrsli kao drugi u grupi. Medjutim, tada se U - 16 EP igralo sa samo 8 reprezentacija pa su samo pobjednici grupa isli na prvenstvo, da je bio ovaj novi sistem sa 16 reprezentacija, mi bi se vec tad plasirali. Definitivno uspjesne kvalifikacije, u kojima je briljirao Amer Gojak(2 gola Belgiji, gol za pobjedu protiv Rumunije...).
Cetvrti put je vodio U - 17 tim u kvalifikacijama za U - 17 EP 2015. godine. To je bio prvi put da se prvenstvo prosirilo na 16 ekipa. Bili smo u grupi sa Belgijom(domacin), Svicarskom i Azerbejdzanom. Od Belgije smo izgubili, dobili Svicarsku, remizirali protiv Azerbejdzana i kao drugoplasirani se plasirali u elitnu rundu. U elitnoj rundi smo bili u grupi sa Madjarskom(domacin), Ceskom i Skotskom. Izgubili smo od Skotske, remizirali sa Ceskom i dobili Madjarsku te zavrsili na trecem mjestu, iako smo imali 4 boda koliko i drugoplasirana Skotska. A kako sam vec rekao, drugo mjesto je tada takodjer vodilo na EP.
Kvalifikacije za U -17 EP 2016. godine smo zavrsili danas, a vidjeli smo svi kako.
Dakle, od 5 ciklusa u kojima nas je vodio Sakib, samo onaj za EP 2013. godine se moze smatrati neuspjehom. Naravno da ova moja analiza ne prikazuje bas pravu sliku jer treba uzeti u obzir i sami kvalitet tih generacija koje je vodio, no to vec zahtjeva puno vise vremena.
Kada ovako crno na bijelo stavimo i rezultate Karacica sa U - 19 timom, oni su umnogome siromasniji.