BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

krater

#3101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

155_mm wrote:
Streptokok wrote:kruže glasine da igman planira uvođenje dvije nove linije za proizvodnju 12,7, zna li iko išta o tome?
:shock:

od kud ti to?

ovo bi za mene bila vijest godine!
http://forum.klix.ba/bh-vojna-industrij ... #p13050984
"Dodaje da su takvi kompresori pogodni za fabrike koje rade tri smjene"
Dok su kupili dodatnu/novu kompresorsku stanicu ima neke logike. :D
Streptokok

#3102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

155_mm wrote:
Streptokok wrote:kruže glasine da igman planira uvođenje dvije nove linije za proizvodnju 12,7, zna li iko išta o tome?

od kud ti to?

Konjičani pricaju, ko ce im ga znati.
155_mm

#3103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

krater wrote:
155_mm wrote:

od kud ti to?

http://forum.klix.ba/bh-vojna-industrij ... #p13050984
"Dodaje da su takvi kompresori pogodni za fabrike koje rade tri smjene"
Dok su kupili dodatnu/novu kompresorsku stanicu ima neke logike. :D
pa taj rad u 3 smjene na uskim grlima je vec odavno poznat. ali to izgleda vazi za citav proces proizvodnje ne samo za neki poseban kalibar.
155_mm

#3104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Streptokok wrote:
155_mm wrote:

od kud ti to?

Konjičani pricaju, ko ce im ga znati.
ako raja prica onda bi nesto i moglo biti. novinarski clanci su veoma nepouzdani kad se radi o najavama nove proizvodnje u namjenskoj industriji. kao na primjer slucaj najave proizvodnje bosanske jurisne puske.
asker

#3105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Sinoc vijest o FAMOS-u na Palama, proizvodnja tenkovskih motora, vlasnik firme Turcin.
155_mm

#3106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

znam da su u IGMAN-u jedno vrijeme imali ideju otvaranja pogona sportske i lovacke municije.

nadamo se da je kolega Streptokok dobio ispravne informacije od konjicana i da su se stvarno odlucili za 12.7 mm. sto je u trenutnoj situaciji u svijetu i okruzenju jedina ispravna odluka.

sa 12.7 mm zapaljivo-pancirnom municijom mozes sa malo vlastiti gubitaka drzati na ostojanju ozbiljan pjesadijski napad potpomognut oklopnim vozilima.

jos kad bi ovi u BNT-u bili u stanju onaj dvocjevni avionski top 23 mm proizvesti u kalibru 12.7 mm. to bi bila perfektna kombinacija.
155_mm

#3107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je potrebno modernizovati odbrambene industrije u zemljama članicama EU kako bi bile efikasnije i manje zavisne od američke vojne zaštite.
napokon da je neko cuo moj vapaj. :D

inace aktivaciom MAP bosanska namjenska industrija postaje ravnopravni ponudjac na tenderima za NATO a samim time i za veliki dio EU.

e sad da li ce prvi u bosnjaka skontati sta im je raditi da upadnu u ovaj voz koji planira pokrenuti junker. nesto mi govori da .............
155_mm

#3108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

evo jednog primjera kako se prvi u bosnjaka odnose prema namjenskoj industriji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nabavit će pancire u vrijednosti od oko 140.000 KM, a koje će proizvesti bosanskohercegovačka kompanija KM Trade Visoko.

Na osnovu procjene ponuda koje su otvorene 7. decembra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 15. decembra odlučilo je dati posao firmi KM Visoko, a pod kriterijima cijene i brzine dostavljanja pancira.

Drugi ponuđač bila je kompanija Koteks iz Tešnja.

KM Trade Visoko će dostaviti pancire u roku od 120 dana od potpisa ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a iznos ugovora je 139.464 konvertibilnih maraka.

Riječ je o javnoj nabavci za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS prvobitno procijenjene vrijednosti od 120.000 konvertibilnih maraka.

umjesto da posao dobije domaci proizvodjac, posao dobija domaci preprodavac.

i onda se neko cudi kako to da bas bosnjo svako nekoliko decenija zavrsi u masovnoj grobnici.
Streptokok

#3109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

155_mm wrote:evo jednog primjera kako se prvi u bosnjaka odnose prema namjenskoj industriji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nabavit će pancire u vrijednosti od oko 140.000 KM, a koje će proizvesti bosanskohercegovačka kompanija KM Trade Visoko.

Na osnovu procjene ponuda koje su otvorene 7. decembra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 15. decembra odlučilo je dati posao firmi KM Visoko, a pod kriterijima cijene i brzine dostavljanja pancira.

KM Trade Visoko će dostaviti pancire u roku od 120 dana od potpisa ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a iznos ugovora je 139.464 konvertibilnih maraka.

Riječ je o javnoj nabavci za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS prvobitno procijenjene vrijednosti od 120.000 konvertibilnih maraka.

i onda se neko cudi kako to da bas bosnjo svako nekoliko decenija zavrsi u masovnoj grobnici.

po zakonu o javnim nabavkama cijena ponude domaćeg ponuđača se u svrhu poređenja ponuda umanjuje za 15%. ako je i dalje skuplja od strane robe, onda se MORA kupiti strana roba. dakle, domaćoj robi se daje prednost od ovih 15% i to je to. po meni taj procenat je trebao biti veći......
155_mm

#3110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Streptokok wrote:
155_mm wrote:evo jednog primjera kako se prvi u bosnjaka odnose prema namjenskoj industriji.

po zakonu o javnim nabavkama cijena ponude domaćeg ponuđača se u svrhu poređenja ponuda umanjuje za 15%. ako je i dalje skuplja od strane robe, onda se MORA kupiti strana roba. dakle, domaćoj robi se daje prednost od ovih 15% i to je to. po meni taj procenat je trebao biti veći......
zajeban ovaj KM Trade. u startu zakinut za 15%, mora platiti troskove uvoza carina, pdv i sta ja znam. i opet na kraju jeftiniji od proizvodjaca koji koristi domacu jeftinu radnu snagu i energiju a uvozi samo sirovine.

interesantno da u HR uvijek domaci pondjudjivac bude najjeftiniji. pa bilo uniforma, sljem, puska ili pistolj.
Streptokok

#3111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Jbga. Tesko je konkurisati velikim proizvođačima. Zato kazem da je ovaj procenat za vojnu opremu trebao biti veci.
emmir1

#3112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by emmir1 »

Vidim moderne haubice krenule u BNT ?
krater

#3113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Image

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
emmir1

#3114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by emmir1 »

Velika vijest
Streptokok

#3115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Ima li iko da nam metne ovaj clanak iz avaza?

Inace cestitke bnt-u i svima nama.
155_mm

#3116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jednostavno nemam rijeci.
:thumbup:
Alfons Kauders

#3117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Meni se nesto cini... Da je ovo 122mm?
Streptokok

#3118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Alfons Kauders wrote:Meni se nesto cini... Da je ovo 122mm?
Nadam se da nije.
krater

#3119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Stručnjaci te tvornice uspjeli su razviti proizvodnju nove samohodne haubice s topom promjera 155 milimetara.
Izvor :arrow: http://www.seebiz.eu/vojna-industrija-u ... ar-100664/

Dosta je kraca cijev kod 122mm.
Alfons Kauders

#3120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Streptokok wrote:
Alfons Kauders wrote:Meni se nesto cini... Da je ovo 122mm?
Nadam se da nije.
¸
Ja ne znam da Bratstvo moze raditi 155mm... Tj znam da su radili 122mm za OSBiH i za izvoz (Afgan cini mi se), a ne sjecam se da su proizvodili 155mm (a ne vjerujem da bi isli na 152mm)

122mm nije los kalibar, ovisno od trzista. Nije NATO kalibar, ali je jebiga rasprostranjen, a samohotki u tom kalibru skoro da i nema (dok 155 i 152mm samohotke radi masa drzava).

Dakle ako gledamo trzisno, moze biti dobra odluka, jer ce biti zanimljiva drzavama koje vec koriste D-30, ili koje imaju 40 godina stare Gvozdike (jer ce ovo biti definitivno jeftinije za odrzavanje od Gvozdike)
Alfons Kauders

#3121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

krater wrote:
Stručnjaci te tvornice uspjeli su razviti proizvodnju nove samohodne haubice s topom promjera 155 milimetara.

Ovo me fakat cudi - jako pozitivno... Nisam znao da su usvojili proizvodnju 155mm cijevi (znao sam da radimo municiju i sl).

Ali opet nemamo pojma o kojoj haubici se zapravo radi? Ok, 155mm je, ali ciji je dizajn/licenca? Jer ne vjerujem da su je nasi razvili od nule.
krater

#3122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Alfons Kauders wrote:
krater wrote:

Ovo me fakat cudi - jako pozitivno... Nisam znao da su usvojili proizvodnju 155mm cijevi (znao sam da radimo municiju i sl).

Ali opet nemamo pojma o kojoj haubici se zapravo radi? Ok, 155mm je, ali ciji je dizajn/licenca? Jer ne vjerujem da su je nasi razvili od nule.
Radio je BNT-TMH sa Turskom, Iranom, Pakistanom, vjerovano je rijec o saradnji.
Alfons Kauders

#3123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

krater wrote: Radio je BNT-TMH sa Turskom, Iranom, Pakistanom, vjerovano je rijec o saradnji.
Turci trenutno u sastavu imaju relativno modernu samohotku, a upravo uvode jos noviju (sto su radili sa Samsungom, uporedo s Altayem)... Moguce je da su nasim po nekoj jaranskoj cijeni ponudili licencu za ovu prethodnu generaciju, a nasi je "presadili" na drugu, jeftiniju sasiju (mislim da je kod Turaka gusjenicar).

Kako bilo, zvuci kao dobar pristup. I Srbi su nabacili 152mm noru na kamion... I generalno sve vise drzava ide na kamione umjesto gusjenicara radi troskova nabave i odrzavanja.

OSBiH trenutno nemaju modernih 155mm haubica u sastavu, ni obicnih, kamoli samohodnih (imamo one stare americke M114 iz drugog svjetskog). Ovo izgleda kao jeftina opcija - da se proizvodi kod nas, da eventualno dio ode u izvoz, i da se koristi provjerena tehnika pa nema puno glavobolje.

Za izvoz nisam siguran jer ih vec ima masa na trzistu, ali sto da ne - jer bi se moglo ispostaviti da je BNT upravo isao na taj pristup, da skresu cijenu i ponude 155mm sistem za trzista koja ne mogu priustiti jebacke 155mm samohotke poput PzH2000. Ako je to bila namjera, da se napravi relativno jednostavan ali ipak moderan sistem, onda mi se svidja ideja... Jer masi drzava jednostavno ne odgovaraju high-tech rjesenja poput PzH2000 i sl.
krater

#3124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

U dokumentu ispod ima dosta informacija o razvoju novih proizvoda namjenske industrije.

Image

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q= ... 7gc8UTyLYw

http://forum.klix.ba/bh-vojna-industrij ... #p12560803
ins

#3125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

155_mm wrote:jednostavno nemam rijeci.
:thumbup:
Pusti šuplju da si bez teksta, čekamo da cestitas prvom u Bošnjaka!

Ako je po tebi kriv što je neki kantonalni MUP kupio uvozne pancirne prsluke, onda je po istoj logici sigurno najzaslužniji za prvu samohotku, jel tako?

Dakle, cestitaj mu, cekamo... 8)
Last edited by ins on 24/12/2016 14:34, edited 1 time in total.
Post Reply