Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
flag

#3101 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
flag wrote: Ova folija je spasila stvar - nema okopavanja, nema trave, čuva vlagu u zemlji... Ma ljepota.
Ja bi samo dodao 1 stvar koju mnogi znamo nevidjeti a to je da zemlja mora biti isfrezana u nulu, da bude prah.
A ne ko ja prije 2-3 godine reko da probam sa onom tvojom gore sadilicom. Ja roknem u zemlju ono busjen iščupa. Nema ba kad nemaš freze i sličnih džidža nije svačije po putu pjevati. 8-)
:lol:
Prošle godine je baš takva bila moja bašča. Doduše, ja od prvog dana zemlju orem i frezam, ali prošle godine je bila posebno dobro pripremljena. Zemlja bila je u prah pretvorena, tako dobro frezana da nam je skoro bilo žao bilo šta posaditi. Na tako pripremljenu zemlju sam postvio foliju. Bio bih sretniji da sam mogao isto to uraditi sa slamom - ali gdje naći toliku slamu. Lani sam nekako nabavio dvije bale slame, to smo koristili za jagode... Međutim, slabo je to sve bilo, bio je tanak sloj slame i trava je ponovo porasla!
Pošto mi samo primamo pitanja riješi ćemo ako šta znamo inače ide dr. Flagu Cvjetkoviću u analizu i odgovor.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Last edited by flag on 18/02/2013 10:19, edited 1 time in total.
Senći

#3102 Re: Bášča

Post by Senći »

Dok sam čitao postove na 10 stranici sam naišao na post koji je stavila drekalica o sadnji ananasa, pa ja odlučio da pokušam MUP metodu (metoda uzaludnog pokušaja) pa da vidimo šta će se desiti, nemam šta izgubiti ananas smo svakako pojeli :mrgreen: .
Evo slike prije sadnje:

Image

Posađen 8-)

Image

Pa valjda uspije.
bizet

#3103 Re: Bášča

Post by bizet »

flag, cime planiras busiti rupe za luk?...ova sadiluca mi se cini prevelika, lako je sa njom napraviti rjedje rupe za papriku, paradajz ili patlidzan, ali za luk???

@senci, MUP je fora :lol: :thumbup:
vrtlar

#3104 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:Aman jarabi.... osim što kašljem, kišem i šmrcam, još mi se i štuca koliko me ovaj cvjećar Mu'min spominje :D.
Nije da se hvalim...ali i ja sam bio ovaj vikend vrijedan... bodrio sam moju ženu dok je sadila paprike :lol:!
Ja sam dobio poštedu zbog prehlade (pokupio sam vrtlarove folove).
Mu'mineeee, posađene su i one tvoje karabituše!!!
bizet wrote: flag, ti rece, koliko se sjecam, i luk pod foliju ove godine...kako?
takodje,ako se sjecam, ti si sadio paradajz i paprike u 3 reda...gdje si kupio takvu foliju? ili si sam pravio rupe? jer ja koliko sam vidjela u poljo prodavnicama imaju samo foliju za jagode koja ima 4 rupe u nizu, sto je pregusto, ili bez rupa
hvala
Kupovao sam u Agricomu u Hadžićima. Mislim da ima kupiti u svakom rasadniku. Ako se ne varam, za povrće postoje već pripremljene (izbušene) folije i ove kao kod mene - bez rupa. Ovom sadilicom
Image
izbušim rupe na potrebnom razmaku i to je to. Luk planiram također saditi na ovu agro foliju. Prošla godina je bila
( znaš i sama) da Bog sačuva sušna - ipak ja sam imao sasvim pristojnu baštu. Negdje do kraja avgusta nisam imao nikako vode... Ova folija je spasila stvar - nema okopavanja, nema trave, čuva vlagu u zemlji... Ma ljepota. Ove godine ću ako Bog da na foliju sve što se može saditi i sijati.
ps
Za eventualne informacije i nejasnoće o uzgoju cvijeća...
Molim kontaktirati Mu'mina i cvjećara ups... :D :mrgreen: Vrtlara. Hvala

Ti uvijek kad se rade ozbiljni poslovi prehladjen :mrgreen: :-D

Zasto umjesto folije ne stavis karton jos bolje cuva vlagu.Onaj karton iz samopusluga gdje je upakovana roba.
vrtlar

#3105 Re: Bášča

Post by vrtlar »

bizet wrote:flag, cime planiras busiti rupe za luk?...ova sadiluca mi se cini prevelika, lako je sa njom napraviti rjedje rupe za papriku, paradajz ili patlidzan, ali za luk???

@senci, MUP je fora :lol: :thumbup:

Uzmes jedan dio okruglog drveta i na kraju oko njega obavijes lim i zakucas i donju stranu lima sa turpijom malo naostris i eto sadilica za luk.
Mu'min

#3106 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Uzmes jedan dio okruglog drveta i na kraju oko njega obavijes lim i zakucas i donju stranu lima sa turpijom malo naostris i eto sadilica za luk.
Kad vidiš sutra bizet omotala lim oko šljive, fi=20cm :lol: :lol: :lol:
vrtlar

#3107 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Uzmes jedan dio okruglog drveta i na kraju oko njega obavijes lim i zakucas i donju stranu lima sa turpijom malo naostris i eto sadilica za luk.
Kad vidiš sutra bizet omotala lim oko šljive, fi=20cm :lol: :lol: :lol:

Pa ona sadi u glavicama luk treba joj veci promjer :razz: :D :lol: :lol: cekaj dok dodje bizetka bice nama
Banksy

#3108 Re: Bášča

Post by Banksy »

Image
vrtlar

#3109 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy wrote:Image

Super stvar Banksy ali nema nista kupovati sve ide po onom sam svoj majstor
Banksy

#3110 Re: Bášča

Post by Banksy »

vrtlar wrote:

Nije valjda dotle došlo ... :mrgreen:

Ovo je vrlo praktična stvar za luk, ako je zemlja rastresita, rahla.
Ako je tvrđa, opet je dobro, rupe se zaspu s malo pomiješane zemlje i pijeska.
CvjetnaOaza

#3111 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Senći nadam se da si ove listove ostavio 2-3 dana da se "rana" osuši.
flag

#3112 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote:Ti uvijek kad se rade ozbiljni poslovi prehladjen :mrgreen: :-D

Zasto umjesto folije ne stavis karton jos bolje cuva vlagu.Onaj karton iz samopusluga gdje je upakovana roba.
Pa lijepo rekoh da sam tvoje folove pokupio :mrgreen: :D.
Karton je teže ovom sadilicom bušti, mislim da je folija praktičnija - na kraju sezone jednostavno je pokupim i u smeće. Znam da tako pomažem proizvodnju još više otrova...
Banksy je u pravu, ja ću ovim čudom pokušati
Image
jedini problem što ovo čudo neće sjeći foliju - samo će je probijati. Ako se ovaj bušač pokaže kao loš - pokušat ću sa nekom cijevi koja će biti na kraju malo zaoštrena. Nešto slično Vrtlarevom prijedlogu.
bizet

#3113 Re: Bášča

Post by bizet »

@Banksy, imam tu malu sadilicu, ili kako se vec zove...samo nisam sigurna da ce to ici preko fplije...samo ce foliju gurati u zemlju...probice je, ali i vjerovatno nagurati, jer nije bas da folija bude potpuno zategnuta da se ne moze pomjeriti....moje vidjenje
sto se tice rupa za vece biljke razmisljam da foliju izbusim u kuci i da je gotovu serviram muzu da je moze postaviti a onda svekrvi da sadi...vidjecemo hoce li ovo funkcionisati...ako neko zna bolje rjesenje sa folijom, bujrum

@vrtlaru bolan majstorisem koliko mogu...tj. ja smisljam a muz sprovodi u djelo...a da mi nije lako gledati, nije
@mu'min nije svaka hanuma sposobna kao tvoja, jbg

ja sam se juce poigrala sa sjemenima zacinskog bilja...posijala sam u male saksijice 11 biljcica koje planiram drzati u kuci do toplog proljeca...fali mi saksija, moram to zbaviti...a ubrzo se pozabaviti i paradajzima i paprikama

kod zacinskog vrta ne treba nesto posebno plijeviti, jel' da?...mislila sam kad otopli jednostavno pobacati sjeme zacinskog bilja po krovu...samo sebi naznaciti gdje sam sta posijala kako bih sama znala...ali plijeviti ne mogu...pa sta u kojem kutu naraste sa travom...ima li ovdje kakvih ideja? bice jedino problem sto se ne bi trebalo kositi u tom slucaju...briljantan plan zar ne :)
Banksy

#3114 Re: Bášča

Post by Banksy »

bizet wrote: @Banksy, imam tu malu sadilicu, ili kako se vec zove...samo nisam sigurna da ce to ici preko fplije...samo ce foliju gurati u zemlju...probice je, ali i vjerovatno nagurati, jer noje bas da folija bude potpuno zategnuta da sene moze pomjeriti....moje vidjenje

sto se tice rupa za vece biljke razmisljam da foliju izbusim u kuci i da je gotovu serviram muzu da je moze postaviti a onda svekrvi da sadi...vidjecemo hoce li ovo funkcionisati...ako neko zna bolje rjesenje sa folijom, bujrum
Hoće, tačno ...
Možda da je prvo recneš nožem, pa onda ovim?

Zašto stavljaš luk pod foliju, njemu svakako ne treba puno vode, nije toliko zahtjevan ... ?
bizet

#3115 Re: Bášča

Post by bizet »

Banksy wrote:
bizet wrote: @Banksy, imam tu malu sadilicu, ili kako se vec zove...samo nisam sigurna da ce to ici preko fplije...samo ce foliju gurati u zemlju...probice je, ali i vjerovatno nagurati, jer noje bas da folija bude potpuno zategnuta da sene moze pomjeriti....moje vidjenje

Hoće, tačno ...
Možda da je prvo recneš nožem, pa onda ovim?

Zašto stavljaš luk pod foliju, njemu svakako ne treba puno vode, nije toliko zahtjevan ... ?
ne mogu plijeviti...a do maja ce, nadam se, stomak dobrano narasti...sredinom maja ulazim u 7 mjesec...vezana sam za kucu, mirovanje...juce oko saksija sam uzivala, dodale su mi par.mjeseci zivota...a basta i razgledanje ce me radovati....samo muz nece da plijevi, a svekrva radi...zavisiti od njene hedije kad ce mi doci i srediti bastu i na koji nacin, ja nemam zivaca za to....ovako sve pod foliju pa sta bude...ako nista jedno novo iskustvo
jako je tesko kad ovisis o drugima...muz misli da je meni lijepo jer po cijeli dan odmaram, ne dizem tesko, redove u kucije on preuzeo na sebe kao sto su usisavanje...znam u sali reci da znate kako je tesko lezati ne bi vjerovali...a ono stvarno jeste, osebno kad si navikao da radis svasta i kad ti nije mrsko
Banksy

#3116 Re: Bášča

Post by Banksy »

Ove godine sasvim pauziraj, pusti ih, nek' rade oni koliko mogu ... :mrgreen:

Čačkaj cvijeće po kući, uzmi povrtlarske knjige, pa fino lezi i čitaj, uči, pa dogodine podijeli sva ta znanja s nama,
Sretno :)
bizet

#3117 Re: Bášča

Post by bizet »

Banksy wrote:Ove godine sasvim pauziraj, pusti ih, nek' rade oni koliko mogu ... :mrgreen:

Čačkaj cvijeće po kući, uzmi povrtlarske knjige, pa fino lezi i čitaj, uči, pa dogodine podijeli sva ta znanja s nama,
Sretno :)
Hvala :)

nisam ni mislila raditi u basti...naoko lagan posao je dobra gimnastika koje se moram cuvati...zato ovoliko pitanja o foliji, pokusavam iznaci rjesenje da svi budemo zadovoljni i sretni, ukljucujuci i mene

hvala jos jednom :)
CvjetnaOaza

#3118 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Bizet bez obzira na sve ja luk ipak ne bi pod foliju.
A za foliju, to sam već napisala. Po meni je najbolje prorezati je na X dužine 10-tak cm.
I kao što Banksy napisa, uzmi knjiga iz biblioteke, čitaj i uživaj :-D
Senći

#3119 Re: Bášča

Post by Senći »

CvjetnaOaza wrote:Senći nadam se da si ove listove ostavio 2-3 dana da se "rana" osuši.
Nisam čekao sve je završeno za 5 min. čak u tom vremenu je i ananas pojeden.
:shock:
CvjetnaOaza

#3120 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Senći wrote:
CvjetnaOaza wrote:Senći nadam se da si ove listove ostavio 2-3 dana da se "rana" osuši.
Nisam čekao sve je završeno za 5 min. čak u tom vremenu je i ananas pojeden.
:shock:
Hahahaha, to je bilo sve turbo brzinom. Inače taj dio se mora osušiti, jer u protivnom vrlo brzo sve sagnjije.
Možda se tebi ipak posreći :D
armin_jocker

#3121 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

vrtlar wrote:

KAd dodjem kuci slikacu i postavicu moj pomocni alat za sadnju luka
Senći

#3122 Re: Bášča

Post by Senći »

Vidim svi se ušutili pa reko da barem uslikam prije nego je pojedemo ovu glavicu kiselog kupusa

Image

Image
bizet

#3123 Re: Bášča

Post by bizet »

@senci, sto bijeli luk pored...radi boljeg uvida u velicinu glavice? :)
kod mene kuci samo ja mogu ponekad jesti kiseli kupus...dobili na poklon malo bure, a posto se slabo jede ja sam preko vikenda napravila sarmi i zamrzla...jedino tako se najbolje moglo iskoristiti
CvjetnaOaza

#3124 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Senći super glavica, ima li rasola? Raso nisam pila hmmm i ne sjećam se više.

Bizet, zar može biti da neko ne jede kiseli kupus?
Uh jeste vi na ovom forumu probirljivi. Te ovaj ne voli ovo, te onaj ono.......
Senći

#3125 Re: Bášča

Post by Senći »

bizet wrote:@senci, sto bijeli luk pored...radi boljeg uvida u velicinu glavice? :)
kod mene kuci samo ja mogu ponekad jesti kiseli kupus...dobili na poklon malo bure, a posto se slabo jede ja sam preko vikenda napravila sarmi i zamrzla...jedino tako se najbolje moglo iskoristiti
Bijeli luk je tu zato što u ovim zimskim danima pojedem po jednu-dvije čehne, a i radi boljeg uvida u veličinu glavice.
Ja inače jedem sve što proizvedem nema da nemogu tako da se Hanuma ne misli kad priprema ručak.
CvjetnaOaza wrote:Senći super glavica, ima li rasola? Raso nisam pila hmmm i ne sjećam se više.

Bizet, zar može biti da neko ne jede kiseli kupus?
Uh jeste vi na ovom forumu probirljivi. Te ovaj ne voli ovo, te onaj ono.......
Ima rasola i dobar za pit pravo ko voli, a ja kao što već rekoh volim sve u normalnim količinama.
Post Reply