Imas osjecaj za prepoznati bitno, nema govoraRed Wolf wrote:kad se pravis pametna a suplja si ki sito a ne siti,kaze se zapamti ŠIITI a ne ŠITI,znaci sa dva ii,pametnice pariskainsomnia78 wrote:Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA,nasla se ona pametovat a ...
Snajperisti u Sarajevu..
- insomnia78
#3101 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- Red Wolf
#3102 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Karikaturista nebitan si lik ba,zato cirkulisiinsomnia78 wrote:Imas osjecaj za prepoznati bitno, nema govoraRed Wolf wrote:kad se pravis pametna a suplja si ki sito a ne siti,kaze se zapamti ŠIITI a ne ŠITI,znaci sa dva ii,pametnice pariskainsomnia78 wrote:Navijaci "sitija", znas ono gdje igra DzekA,nasla se ona pametovat a ...
- agent_zero
#3103 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I ti se registrovala samo da bi napisala identitet te djevojke? 
- Red Wolf
#3104 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kebo jes' to tiAndrea82 wrote:@zocurious
Radi se o Slobodanki Šakotić, danas Una Žeger Kovač. Dakle, ziva je. Bivša pripadnica zloglasne jedinice ''Ševe''. Posle rata se zaposlila u OHR-u kao savetnik za verska pitanja R. Gregorianu. Bila je član omladinske streljačke ekipe BiH koja je početkom 1992. osvojila titulu prvaka Jugoslavije.
Taj članak je klasičan primer senzacionalističkog novinarstava.
-
Andrea82
#3105 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Cool
''Grohotom se smijem'', ali stvarno!
@agentzero
Tako je. To mi je bila životna misija i sad kad sam to obavila sve ću drugo lako!
P.S. Nema tu nikakve misterije ni izmišljanja tople vode. Još od '96-te se manje-više tačno zna (imenom i prezimenom) ko je gde bio i šta je radio za vreme rata (govorim isključivo o Sarajevu). Zna se da li je otišao ili ostao u Sa. Ako je otišao zna se gde i šta je tamo radio. Ako je ostao zna se da li je uzeo pušku, bio u radnom vodu ili radio pri humanitarnim organizacijama. Takodje je poznato i ko je i koliko krao, ko je bio pošten, ko je mučio a ko pomagao ljudima.
@Red Wolf
Misliš Dragan Kojić Keba?
''Grohotom se smijem'', ali stvarno!
@agentzero
Tako je. To mi je bila životna misija i sad kad sam to obavila sve ću drugo lako!
P.S. Nema tu nikakve misterije ni izmišljanja tople vode. Još od '96-te se manje-više tačno zna (imenom i prezimenom) ko je gde bio i šta je radio za vreme rata (govorim isključivo o Sarajevu). Zna se da li je otišao ili ostao u Sa. Ako je otišao zna se gde i šta je tamo radio. Ako je ostao zna se da li je uzeo pušku, bio u radnom vodu ili radio pri humanitarnim organizacijama. Takodje je poznato i ko je i koliko krao, ko je bio pošten, ko je mučio a ko pomagao ljudima.
@Red Wolf
- Ramzess Veliki
#3106 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Joj što bi ovi lako fasovali kuglu u čelo ...jalijas74 wrote:
- Ramzess Veliki
#3107 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma bolja od vodovodne cijevi koja krha sačmu.Eborg wrote:Da li je ovakva "naprava", tj. AK-47 uz Bog zna kakvu optiku imala ikakvu svrhu, s obzirom na uslove borbe u Sarajevu i razdaljine?
- Ramzess Veliki
#3108 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nikad čuo za nju. Garant samo prenapuhana novinarska priča. Nakitili je na onoj slici da izgleda što opasnije, a vidi ba, curetak ...zocurious wrote:Mnogo ratnih ličnosti nije, pa se ipak može naći nešto o njima. Znaš li nešto o njenoj smrti? Sudeći prema članku u novinama, oporavljala se od ranjavanja.Sarajmen wrote:Nije odavno živa.
Evo upravo vidjeh da je spominjana u ovoj temi 2013. godine. Pored citiranog članka, napisano je još samo ovo:
Opet kažem, čudno mi je da se o njoj ne može pronaći nijedan tekst na našem jeziku.Dozer wrote:Da. Ranjena u Otesu, 12/92, sijacem u lijevi kuk, tj. malo iznad bubrega. Nakon toga se nije vracala "na pos'o" nego je prebacena na kancelarijske poslove.
- Red Wolf
#3109 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Veze ba ti nemas a ni tvoji mentori,cuj oni sve znaju jos od '96,haj razliguAndrea82 wrote:@Cool
''Grohotom se smijem'', ali stvarno!![]()
@agentzero
@Red Wolf
-
Andrea82
#3110 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Wolf
Nemoj samo da me biješ.
Nemoj samo da me biješ.
- karanana
#3111 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ne sme tebe niko da bije lutko.
- Co0l
#3112 Re: Snajperisti u Sarajevu..
...osim naše i vaše milicije!
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
- agent_zero
#3114 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E haj sad kad si to uradila vozaj tutu u rikverc!Andrea82 wrote:@agentzero
-
BOSANAC_PATRIOTA
#3115 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eborg wrote:Da li je ovakva "naprava", tj. AK-47 uz Bog zna kakvu optiku imala ikakvu svrhu, s obzirom na uslove borbe u Sarajevu i razdaljine?
Kako ga gleda cica na biciklu samo
-
Eborg
#3116 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliki je bio sedmični "ulov" jednog snajperiste na anti-snajperskom djelovanju? 1-2 ili čak i manje snajperista sedmično? Ili je to bilo ono "nasumično" pucanje u poznate "loge", pa ako neko pokupi metak-pokupi?
- Dozer
#3117 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moras biti malo precizniji s pitanjem. O cijim anti-snajperima pricas - nasim, UNPROFOR-ovim, njihovim...?
-
Eborg
#3118 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Govorim o ABiH anti-snajperskom djelovanju jer vjerujem da su takve informacije najtačnije, s obzirom na učesnike na ovoj temi.
No može i obratno, koliko često su ABiH snajperisti bili žrtve? Dakako ne brojimo one koji su ranjeni/poginuli tokom svakodnevnih aktivnosti, prebacivanja i slično, isključivo "na poziciji".
No može i obratno, koliko često su ABiH snajperisti bili žrtve? Dakako ne brojimo one koji su ranjeni/poginuli tokom svakodnevnih aktivnosti, prebacivanja i slično, isključivo "na poziciji".
- Dozer
#3119 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To je bio primarni cilj na svakoj liniji - pronaci snajper na drugoj strani. E sad, sa sigurnoscu se vrlo rijetko moze reci da li je isti i neutralisan ukoliko je uopste pronadjen, jer u urbanoj sredini takvo djelovanje se uvijek odvija iz neke dubine, iza mase nekih prepreka, kroz vise prostorija, itd., tako da je vrlo tesko uopste uociti tacno mjesto.
Naravno, ukoliko snajperista nije pretjerano inteligentan i stalno ponavlja mjesto s kojeg "radi", tada automatski povecava mogucnost da bude pronadjen.
Ja znam da su jednog sigurno zijanili u zgradi "Metalke" na Grbavici, gdje je bila picerija "Maestro", kao i da je jedan bio lociran u kucama desno od Jevrejskog, i poklopljen, ali ne znam da li je uopste bio pogodjen, ili samo prepadnut pa zbris'o.
Naravno, ukoliko snajperista nije pretjerano inteligentan i stalno ponavlja mjesto s kojeg "radi", tada automatski povecava mogucnost da bude pronadjen.
Ja znam da su jednog sigurno zijanili u zgradi "Metalke" na Grbavici, gdje je bila picerija "Maestro", kao i da je jedan bio lociran u kucama desno od Jevrejskog, i poklopljen, ali ne znam da li je uopste bio pogodjen, ili samo prepadnut pa zbris'o.
-
Eborg
#3120 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa je li onda jedan "radni dan" podrazumijevao traženje mogućih lokacija protivničkih snajperista, 3-4 ispaljena metka u moguće "loge" i onda izvlačenje i promjenu pozicije za naredni dan?
Nešto mi je teško očekivati da se u Sarajevu moglo računati na bljeskove, odsjaje i dim, s obzirom na razdaljine.
Nešto mi je teško očekivati da se u Sarajevu moglo računati na bljeskove, odsjaje i dim, s obzirom na razdaljine.
- Dozer
#3121 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ta tehnika "pipanja" pucanjem ne pije vode u urbanom okruzenju. Prvo - jer nismo imali municije za bacanje, a drugo - jer nema svrhe pucati u bezbrojne rupe, prozore, crijepove, itd.
Tom tehnikom, cak i ako bi mu potrefio poziciju, samo bi mu dao znak da je ta pozicija otkrivena i otjerao ga odatle na neku novu poziciju.
Od bljeksova, dima i sl., naravno, nije bilo nikakve koristi.
Tom tehnikom, cak i ako bi mu potrefio poziciju, samo bi mu dao znak da je ta pozicija otkrivena i otjerao ga odatle na neku novu poziciju.
- Dozer
#3122 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A ko ih je ganj'o po Trebevicu? I odakle? 
-
Eborg
#3123 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa nije li i samim "tjeranjem" donekle ispunjen cilj? Jedno je kada rokaš po civilima kao Rambo znajući da nećeš dobiti nikakav odgovor s druge strane, a sasvim drugo kada moraš razmisliti o tome isplati li se "javiti" sa neke pozicije i tako ugroziti sebe.Dozer wrote:Ta tehnika "pipanja" pucanjem ne pije vode u urbanom okruzenju. Prvo - jer nismo imali municije za bacanje, a drugo - jer nema svrhe pucati u bezbrojne rupe, prozore, crijepove, itd.
Nekako mi nije jasno šta su onda ABiH snajperisti radili, uz svo dužno poštovanje. Dakle, ne računam ako su na Grbavici roknuli kakvog bradonju u uniformi, govorim isključivo o anti-snajperskom djelovanju. Dakle, ne znaš gdje je, ne vidiš odakle se "javlja", ne možeš zakucavati metke u moguća gnijezda, šta onda možeš? Nadati se da će neki budalaš izaći na krov i onda ga eliminisati?
-
PM72
#3124 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije bio film niti igrica na Play stationu...čuj šta su radili snajperisti? Ti opališ metak a ako te provale -slijedi tenkovska.
- Dozer
#3125 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ocito se nismo shvatili...
Kad se "javlja", logicno da se zakucaju moguca gnijezda, pa ako sep ogodi - pogodi, a ako ne- bar ga se mozda otjera. Ali se zakucavanje, tj. "pipanje" nije radilo u cilju provociranja vatre s druge strane. Na to sam mislio.
Naravno, ovako je izgledalo trazenje nasih snajpera s njihove strane - tenkom
Kad se "javlja", logicno da se zakucaju moguca gnijezda, pa ako sep ogodi - pogodi, a ako ne- bar ga se mozda otjera. Ali se zakucavanje, tj. "pipanje" nije radilo u cilju provociranja vatre s druge strane. Na to sam mislio.
Naravno, ovako je izgledalo trazenje nasih snajpera s njihove strane - tenkom