Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
tempuser

#3101 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

ado-šampion wrote:
konektovan wrote:
tempuser wrote:Jes' al da bi ti kupio jednogodisnjaka za 60% cijene neko ga je morao kupiti novog. Kad bi se svi ravnali po tvom iskustvu ti ne bi imao od koga kupiti auto. ;-)
Ja sam to vise puta pisao. Nek se zahvale dobrostojecim europljanima sto kupuju te ednogodisnake, dvogodisnjake, trogodisnjake, jer da nema njih, kuratz bi vi bili tako pametni. :mrgreen:
Ma kakvi crni dobrostojeci Evropljani, taj pojam jedino u Bosni postoji i upotrebljava se. To su uglavnom firme koje prodaju godinu-dvije stara auta.
Dosta ljudi koje znam iz te Europe mijenja nova auta svakih 2-5 god.
AdnanSA

#3102 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by AdnanSA »

Novo je novo pa vi pričajte šta god želite.
Evo mi u firmi kupili famoznu Daciu Dokker 1,5 DCI sa nekom srednjom opremom.
Da se razumijemo auto je beze ali ipak ima miris novog, nista ne lupa ne udara te nema potrebe nista osluskivati dok vozis.
Ja da kupujem sada novo od 25 000 KM neko siromasnije auto ili napucanog polovnjaka sigurno bi uzeo novo auto.
lavic

#3103 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by lavic »

Ja bio kod Kramara i ima auta za svaciji novcanik i ukus.

kupili smo jedno auto i prvi utisci u voznji su odlicni, ja koji imam iskustva i znanja nisam mu nasao manu.

Naravno auto ide na dizalicu i detaljan pregled, javit cu rezultat.
tempuser

#3104 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

Svaki auto od 25k KM je jednako dobar. Cijena je pokazatelj jednakosti.
U tih 25k Km dobijes jedan paket gdje su osnovi parametri, rizik priliko kupovine, pouzdanmost, performanse, udobnost, osjecaj u voznji, pad cijene, rast ega, zavist komsija.
U zavisnosti od toga sta kupis za 25k KM zavisi koliko ces cega u paketu dobiti, kad kupis nov dobijes max pouzdanost, min rizik od kupovine, ali gubis na performansama, udobnosti, kad kupis 2 god staro, raste rizik kod kupovine, pada pouzdanost, rastu performanse, kad kupis 10 god star dobijes max rizik, min pouzdanost, ali zato su ego i zavist komsija na max!
To je isto kao pitanje, koji je bolji stan 3-soban na Dobrinji ili 2-soban u Centru, a oba vrijede jednako. Oba su jednako dobra, samo je pitanje sta kome treba, ili kvadrati ili lokacija ili novija gradnja, e tako je i sa autima.
lavic

#3105 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by lavic »

tempuser wrote:Svaki auto od 25k KM je jednako dobar. Cijena je pokazatelj jednakosti.
U tih 25k Km dobijes jedan paket gdje su osnovi parametri, rizik priliko kupovine, pouzdanmost, performanse, udobnost, osjecaj u voznji, pad cijene, rast ega, zavist komsija.
U zavisnosti od toga sta kupis za 25k KM zavisi koliko ces cega u paketu dobiti, kad kupis nov dobijes max pouzdanost, rizik od kupovine, ali gubis na performansama, udobnosti, kad kupis 2 god staro, raste rizik kod kupovine, pada pouzdanost, rastu performanse, kad kupis 10 god star dobijes max rizik, min pouzdanost, ali zato su ego i zavist komsija na max!
To je isto kao pitanje, koji je bolji stan 3-soban na Dobrinji ili 2-soban u Centru, a oba vrijede jednako. Oba su jednako dobra, samo je pitanje sta kome treba, ili kvadrati ili lokacija ili novija gradnja, e tako je i sa autima.
Haaa, dobar komentar skroz.
Ja bih cetverosoban u centru, kad je bal nek je maskenbal....

Sto se tice auta, ono sto se meni svidja je i u Kramara 50 milja....ebi ga.
Haris.ba

#3106 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

tempuser wrote:
Ma isto ko kod mobitela. Potpiše ugovor i dobija novi mobitel svake dvije godine.

Tako i auta vrte svaki period plaćajući mjesečnu ratu. Isto bi mi radili kad bi nam prosjećna plata bila 2000 KM.

Jeftinije jer se ne sekiraš oko kvara (ruke majstorske su skupe), imaš novije auto i jeftinija registracija zbog eko normi i porezne politike koja ne kažnjava kad imaš novo auto (za razliku kako je kod nas).
lavic wrote:kupili smo jedno auto i prvi utisci u voznji su odlicni, ja koji imam iskustva i znanja nisam mu nasao manu.

Puno sreće. Ali ja sam se naježio kad sam čuo da je kupljeno auto bez detaljnog pregleda u servisu. Ali, ko voli - nek izvoli.
tempuser

#3107 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:
tempuser wrote:
Ma isto ko kod mobitela. Potpiše ugovor i dobija novi mobitel svake dvije godine.

Tako i auta vrte svaki period plaćajući mjesečnu ratu. Isto bi mi radili kad bi nam prosjećna plata bila 2000 KM.

Jeftinije jer se ne sekiraš oko kvara (ruke majstorske su skupe), imaš novije auto i jeftinija registracija zbog eko normi i porezne politike koja ne kažnjava kad imaš novo auto (za razliku kako je kod nas).
lavic wrote:kupili smo jedno auto i prvi utisci u voznji su odlicni, ja koji imam iskustva i znanja nisam mu nasao manu.

Puno sreće. Ali ja sam se naježio kad sam čuo da je kupljeno auto bez detaljnog pregleda u servisu. Ali, ko voli - nek izvoli.
Nije bitno kako otplacujes auta, bitno je koliko gubis na njima. Kad prepracunas te fiksne rate leasinga vidjeces da si na autu za 2 god izgubio isto onoliko koliko da si ga kupio na obicni kredit ili za gotovinu + kamata.
lavic

#3108 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by lavic »

Haris.ba wrote:
tempuser wrote:

Auto sa carinskog skadista voziti na detaljan pregled u servis je ozbiljna komplikacija....termin u servisu, slepa ili probe.

Ko zna vecinu stvari vidi i na parkingu, a eventualna curenja koja su otklonjena pranjem se u dogovoru sa njima otklanjaju od strane Kramara.
Haris.ba

#3109 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Haris.ba »

lavic wrote:
Auto sa carinskog skadista voziti na detaljan pregled u servis je ozbiljna komplikacija....termin u servisu, slepa ili probe.

Ko zna vecinu stvari vidi i na parkingu, a eventualna curenja koja su otklonjena pranjem se u dogovoru sa njima otklanjaju od strane Kramara.
Nije ni servisni pregled rješenje za sve, ali svaka čast na hrabrosti.
tempuser

#3110 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

lavic wrote:
tempuser wrote:Svaki auto od 25k KM je jednako dobar. Cijena je pokazatelj jednakosti.
U zavisnosti od toga sta kupis za 25k KM zavisi koliko ces cega u paketu dobiti, kad kupis nov dobijes max pouzdanost, rizik od kupovine, ali gubis na performansama, udobnosti, kad kupis 2 god staro, raste rizik kod kupovine, pada pouzdanost, rastu performanse, kad kupis 10 god star dobijes max rizik, min pouzdanost, ali zato su ego i zavist komsija na max!
Haaa, dobar komentar skroz.
Ja bih cetverosoban u centru, kad je bal nek je maskenbal....

Sto se tice auta, ono sto se meni svidja je i u Kramara 50 milja....ebi ga.
Ljudi se prepucavaju sta je bolje za iste pare, sve je jednako dobro, samo zavisi sta kome treba tj sta dobijes unutar te cifre, manje jednog - vise drugog i obratno.
Ista stvar je i sa razlicitim cijenama samo sto nije sve u tom paketu vezano iskljucivo i samo za auto da se porede performanse neck to neck, ima nesto i mimo auta sto dobijes sa kupovinom auta, raste egu, zavisti komsija, laksa prodaja.
Kad bi poredio po "performansama" novogradnju na Dobrinji koja je jeftinija od manjeg stana u nekoj budjavoj austrougarskoj zgradi u centru, taj stan u centru gubi u svakom pogledu, ali dobiva i prestize stan na Dobrnjini komsilukom, lokacijom kad punim ustima kad kazes da stanujes u zvucnoj ulici. Tako je i sa autima.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3111 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

lavic wrote:Ja bio kod Kramara i ima auta za svaciji novcanik i ukus.

kupili smo jedno auto i prvi utisci u voznji su odlicni, ja koji imam iskustva i znanja nisam mu nasao manu.

Nek je sa srecom, pa makar i svabu kupio. :mrgreen: :thumbup:
ado-šampion

#3112 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Joj ljudi nemojte lupati ko maksim po diviziji zivota vam. Kakvi ugovori za mobitel i poveznica s lizingom, joooj sta citam, ne vjerujem. :?

Prvo i osnovno, ugovor za mobitel na 2 godine postoji da ti uvale skuplju pretplatu i daju ti mobitel dzaba, ili haman pa dzaba. Tako ti dobro prodjes jer ako trazis neki skuplji mobitel, tipa iPhone, dobices ga povoljnije nego da ga kupis za kes pa 2 godine placas neku jeftiniju pretplatu slicno specificiranu (ne i losiju!), ali gubis fleksibilnost jer si vezan 2 godine. ALI, dobro prodjes samo ako se sjetis da nakon 2 godine raskines ugovor, jer ako to ne uradis nastavljas placati skupu pretplatu, a to da dobijes opet novi mobitel nakon 2 godine je glupost samo takva jer takav ugovor ne postoji. Kako znam, tako sto sam potpisao jedan takav ugovor i trenutno je aktivan.

Drugo, nikakve poveznice s lizingom nema, jer ti nakon 3-5 godina vratis auto i dobijes novo po slicnim uslovima, samo s jednom kvakom - lziing se isplati onima koji prave fakat puno km, jer ti oderu kozu s ledja. Kako znam, tako sto sam nedavno gledao auto gdje su mi nudili lizing, i gdje me prodavac ubijedjivao da mi se lizing ne isplati i da se to isplati samo firmama. :-)

Tako da, tacno je da ljudi mijenaju za novo svakih 3-5, pa uzecemo i 2-5 godina, ali ljudi kojim se to ISPLATI. A uglavnom se isplati onim koji ako cemo po bosanskim mjerilima idu na posao iz Zenice u Sarajevo. Ima i kod Kramara takvih auta, koji za 2 godine naprave 100 hiljada km.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3113 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Truba »

u posljednje vrijeme sam svojoj listi ljudi koje ne volim dodao
i skupinu filozofa koji s minimumom sredstava žele maksimum dobitka

takvi stvaraju frustracije i sebi i prodavačima i potencijalnim prodavačima i okolici
lavic

#3114 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by lavic »

konektovan wrote:

Hvala, ovaj je Francuz, slijedeci je Svabo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3115 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by konektovan »

Haj sto naprave 100 hiljada km za dvije godine, ali kako neki uspiju 200-250 000 km nabrati za tako kratak period, isto auta na lizingu, i prodaju se?!
condy

#3116 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

lavic wrote:
konektovan wrote:

Hvala, ovaj je Francuz, slijedeci je Svabo.
Sretno navozali se :thumbup:
Ned071

#3117 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Ned071 »

drugu Havani za auto koje cijeni 14 milja lik ponudio 10. kaze mu havana Vrlo duhovito.Na avion i idi dovuci.Ja cu ti mahat :D
tempuser

#3118 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

ado-šampion wrote:Joj ljudi nemojte lupati ko maksim po diviziji zivota vam. Kakvi ugovori za mobitel i poveznica s lizingom, joooj sta citam, ne vjerujem. :?

Prvo i osnovno, ugovor za mobitel na 2 godine postoji da ti uvale skuplju pretplatu i daju ti mobitel dzaba, ili haman pa dzaba. Tako ti dobro prodjes jer ako trazis neki skuplji mobitel, tipa iPhone, dobices ga povoljnije nego da ga kupis za kes pa 2 godine placas neku jeftiniju pretplatu slicno specificiranu (ne i losiju!), ali gubis fleksibilnost jer si vezan 2 godine. ALI, dobro prodjes samo ako se sjetis da nakon 2 godine raskines ugovor, jer ako to ne uradis nastavljas placati skupu pretplatu, a to da dobijes opet novi mobitel nakon 2 godine je glupost samo takva jer takav ugovor ne postoji. Kako znam, tako sto sam potpisao jedan takav ugovor i trenutno je aktivan.

Drugo, nikakve poveznice s lizingom nema, jer ti nakon 3-5 godina vratis auto i dobijes novo po slicnim uslovima, samo s jednom kvakom - lziing se isplati onima koji prave fakat puno km, jer ti oderu kozu s ledja. Kako znam, tako sto sam nedavno gledao auto gdje su mi nudili lizing, i gdje me prodavac ubijedjivao da mi se lizing ne isplati i da se to isplati samo firmama. :-)

Tako da, tacno je da ljudi mijenaju za novo svakih 3-5, pa uzecemo i 2-5 godina, ali ljudi kojim se to ISPLATI. A uglavnom se isplati onim koji ako cemo po bosanskim mjerilima idu na posao iz Zenice u Sarajevo. Ima i kod Kramara takvih auta, koji za 2 godine naprave 100 hiljada km.
Nema potrebe da folozofiras, covjek je pogodio poentu, za fiksnu ratu uvijek imas nov auto odnodno nov telefon. Moja zena svake 2 god zamijeni telefon i mjesecan rata za telefon je 2-3 KM jer uvijek kupuje telefon otprilike iste vrijednosti i uvijek ima telefon star do 2 god.
Pitanje gdje je kome zarada je druga stvar, telecom te odere na predplati i racunima, leasing kuce na kamati i sto im na kraju ostan auto.
condy

#3119 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

konektovan wrote:Haj sto naprave 100 hiljada km za dvije godine, ali kako neki uspiju 200-250 000 km nabrati za tako kratak period, isto auta na lizingu, i prodaju se?!
Pa uspiju nabrati :D Ko što neki uspiju napravit sto sklekova :D

Al, ta kilometraža nije dobra za zdravlje...tim ljudima koji toliko voze treba peglanje u nekim termama da se povrate :wink:
ado-šampion

#3120 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Upravo tako sto svi gledaju sta im se isplati i sta im je rentabilno. Neke firme naprave 300 hiljada za 5 godina i onda mijenjaju. Neke firme naprave 80 hiljada za 2 godine i mijenjaju, neke 150 hiljada za 4 i mijenjaju. Tako i privatni kupci, gledaju sta im je rentabilno. Ja mogu gledati sebe, napravim 15 hiljada godisnje, vozam vikendom, znaci haman pa mogu i bez auta, ima dobar prevoz, meni novo auto nije nikako rentabilno. Mozda jeste ako cu ga vozati 10 godina sto ne zelim.

Vani se 150 k km za 3-5 godina nabije ko od sale. Obicno ljudi presele u manji grad da ima bude jeftinije i mirnije i idu u veci na posao 70 km svaki dan. Tipa Augsburg - Minhen. Tako hladno za 3 godine uz ostalo vozanje nabijes 150 k. Zenina kolegica upravo to radi. Svakih 4-5 godina novo.
tempuser

#3121 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by tempuser »

Ne znam odkud te zablude da svi gledaju samo ono sto im je rentabilno. Mozda iz be-ha kokuz perpsketive????
Postoje ljudi koji zaradjuju toliko da im rentabilnost tj gubitak nije primarna stvar nego da kupe ono sto zele i sto im se svidja, as simple as that.
530i

#3122 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

condy wrote:
konektovan wrote:Haj sto naprave 100 hiljada km za dvije godine, ali kako neki uspiju 200-250 000 km nabrati za tako kratak period, isto auta na lizingu, i prodaju se?!

Al, ta kilometraža nije dobra za zdravlje...tim ljudima koji toliko voze treba peglanje u nekim termama da se povrate :wink:
Ta auta vozi 10 ili više ljudi i stalno su u pogonu, dvije ili tri smjene.
condy

#3123 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

ado-šampion wrote:
:thumbup:

Lizing je najisplativiji pravnim licima. Isplativ je i fizičkim licima, koja su solventna, koja prelaze više km, i koji imaju određeno učešće u kupovinu. U De sam, vidio da forsiraju prodaju fizičkim licima sa određenim učešćem, jedan dio ide na kredit i i po isteku kredita preostali iznos u cijelosti. Npr. 5 hiljada učešća+15 hiljada na kredit+10 hiljada u cijelosti na kraju. Taj način sam vidio na svakom vozilu starom 1 ili 2 godine.
condy

#3124 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

530i wrote:
condy wrote:

Ta auta vozi 10 ili više ljudi i stalno su u pogonu, dvije ili tri smjene.
:thumbup:
condy

#3125 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

ado-šampion wrote:Upravo tako sto svi gledaju sta im se isplati i sta im je rentabilno. Neke firme naprave 300 hiljada za 5 godina i onda mijenjaju. Neke firme naprave 80 hiljada za 2 godine i mijenjaju, neke 150 hiljada za 4 i mijenjaju. Tako i privatni kupci, gledaju sta im je rentabilno. Ja mogu gledati sebe, napravim 15 hiljada godisnje, vozam vikendom, znaci haman pa mogu i bez auta, ima dobar prevoz, meni novo auto nije nikako rentabilno. Mozda jeste ako cu ga vozati 10 godina sto ne zelim.

Vani se 150 k km za 3-5 godina nabije ko od sale. Obicno ljudi presele u manji grad da ima bude jeftinije i mirnije i idu u veci na posao 70 km svaki dan. Tipa Augsburg - Minhen. Tako hladno za 3 godine uz ostalo vozanje nabijes 150 k. Zenina kolegica upravo to radi. Svakih 4-5 godina novo.
Ono što bi platila u skupljem smještaju u Minhenu, uštedi u Augsburgu i dobije ratu za novo auto :wink: :thumbup:
Locked