Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
-
febo_acm
#3101 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
.
Last edited by febo_acm on 11/04/2014 06:05, edited 1 time in total.
-
Haman
#3102 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Znam ja da je doberman dobar pas. To znam iz licnog iskustva, jer sam imao dobermana. Imao sam i velikog crnog snaucera. Isto tako izvanredan pas koga bi svakom preporucio, ali malo zahtjevniji od dobermana, jer mu poslije obroka ipak treba oprati bradu. Osim toga zahtjevno je i trimanje, pa sisanje itd. Ako ne znas sam sisati onda moras placati.

Svako ima svoj ukus, svako ima svoje vidjenje kakvog psa zeli, ne samo dobermana nego psa uopste, sobzirom da ima vise pasmina. Nekome se svidja ova, drugome ona pasmina. Neko voli male, drugi srednje velike, a neki opet iskljucivo velike pse.Neko voli dugodlake, drugi opet kratkodlake, i svako prica da je to ono pravo, da je njegov izbor najbolji. Iz tog razloga i ja mogu kazati da zelim psa koji ce biti pravi predstavnik svoje pasmine, prvio po eksterijeru, pa onda po karakteru, i ne vidim, zasto to nekome smeta. Ako se odlucim za kupnju, ja mogu kupiti psa po cijeni do 800 - 900 evra. Za taj novac ja mislim da mogu naci ono sto meni treba.

Svako ima svoj ukus, svako ima svoje vidjenje kakvog psa zeli, ne samo dobermana nego psa uopste, sobzirom da ima vise pasmina. Nekome se svidja ova, drugome ona pasmina. Neko voli male, drugi srednje velike, a neki opet iskljucivo velike pse.Neko voli dugodlake, drugi opet kratkodlake, i svako prica da je to ono pravo, da je njegov izbor najbolji. Iz tog razloga i ja mogu kazati da zelim psa koji ce biti pravi predstavnik svoje pasmine, prvio po eksterijeru, pa onda po karakteru, i ne vidim, zasto to nekome smeta. Ako se odlucim za kupnju, ja mogu kupiti psa po cijeni do 800 - 900 evra. Za taj novac ja mislim da mogu naci ono sto meni treba.
-
febo_acm
#3103 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Ja mislim da si ti troll. Pravi predstavnik iz skupine trollova.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
- Pasiflora
#3104 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
pakica_ wrote:moj nit' ide na izlozbe, nit se takmici, nit ovo nit ono, nema ocjenu 5, nema cac, bob, rac, klinac, palac, ali za mene je najljepsi...
par puta su nas ganjali specijalci i pitali me: kol'ko trazis za tog kera.. ja ih onako blijedo pogledam i kazem: komplet budzet nema toliko para za koliko bih ga dala! i moje pasce i ja dignute glave odguzeljamo u sumrak![]()
-
luna09
#3105 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Nemam baš vremena čitati al vidim da je priča o dobermanima. Ja sam tanka s rasama meni su svi "plave krvi" , al znam sigurno(rekli mi) da u Vogošći oko autobuske stanice već par sedmica hoda doberman ma ko nacrtan, jedino nema kupirane uši. U početku sam kontala izgubio se jer je prilazio svakom čak je i par puta u bus ušao za ljudima al kako dani prolaze vidim da je namjerno izgubljen i postaje sve izgubljeniji. Vidim ga obično ujutro kad krenem na posao vrti se oko busa, taksista(valjda mu daju nešto da pregrize) al 1000% znam da je bio nečiji i da ga je neki kreten samo dovezao i ostavio. Kažu dobra rasa, skupa rasa pa ko voli eno ga džaba, još će sevap zaraditi.
-
Haman
#3106 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Nisam ocekivao tako neprimjeran komentar. Ali to je slika o tebi,i tvojoj kulturi dijaloga a ne mone. Bilo bi dobro da procitas nekoliko ocjenjivackih listova sa izlozbe pasa.

-
febo_acm
#3107 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Mi smo narodski ljudi, kakve kulture dijaloga 
-
Haman
#3108 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Za takvim dijelogom nema potrebe. Svasko ima pravo da iznese svoje misljenje. Razlike u misljenjima ne treba da prizvode bilo kakve uvrede. To je normalna komunikacija medju ljudima, ili drugim rijecima receno, to je kultura dijaloga.Po kulturi dijaloga sudimo o sabesjedniku. Moram priznati da si me razocarao posebno predposlednjim ali i poslednjim komentarom. Ne znam zasto ti to treba.
I obicni ljudi iz naroda uvijek se trude dabesjede na kulturan nacin, iako u svakom narodu ima i onih kojima to nije odlika. Mi danas kazemo " narodna biblioteka" ili " on je prvi narodni covjek". Ne kazemo " narodska biblioteka ili on je pravi narodski covjek".
Ipak budi ti meni pozdravljen.

I obicni ljudi iz naroda uvijek se trude dabesjede na kulturan nacin, iako u svakom narodu ima i onih kojima to nije odlika. Mi danas kazemo " narodna biblioteka" ili " on je prvi narodni covjek". Ne kazemo " narodska biblioteka ili on je pravi narodski covjek".
-
febo_acm
#3109 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Da ti nemaš PMS? Nešto si previše osjetljiv... Opusti se, ovo je forum.Haman wrote:Za takvim dijelogom nema potrebe. Svasko ima pravo da iznese svoje misljenje. Razlike u misljenjima ne treba da prizvode bilo kakve uvrede. To je normalna komunikacija medju ljudima, ili drugim rijecima receno, to je kultura dijaloga.Po kulturi dijaloga sudimo o sabesjedniku. Moram priznati da si me razocarao posebno predposlednjim ali i poslednjim komentarom. Ne znam zasto ti to treba.
![]()
![]()
![]()
-
safran
#3110 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Eh, pitanje (nemojte se smijati, baš puno). Da li se skotnim kujama smije davati nešto tipa Prenatal? Ili ima neki kučeći Prenatal? Naime, pas nije moj a ne hrane je baš kvalitetno nego ono, šta je zapadne (zaposleni ovčar). Nakon zadnjeg okota iz kojeg smo mi uzeli našu tornjakušu bila je usukana, krzno joj bilo ko ofucana jambolija, ma tuga vidjeti. Zadnja 2 mjeseca se popravila, došla sebi, krzno se obnovilo, ko snijeg bijelo i čisto i eno su je opet parili sa istim mužjakom. Kučići su stvarno prelijepi, ko iz kataloga a i ona je majkača samo taka. Eh, sad kontam, opet će se iscrpiti i ja je namjeravam kvalitetno hraniti vikendom, i ja sam tokom trudnoće i dojenja uzimala Prenatal, možda bi i njoj dobro došao.
-
Haman
#3111 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Da, ovo je Forum, ali i na svakom forumu vaze odredjena pravla kulturnog ponasnja. Moram priznati , da mi je nacin komunikacije koji ti forsiras stran. Na takvu komunikaciju ja nisam navikao, i zbog toga sam i ragirao.

-
zvrk
#3112 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
imas mnogo preparata vitaminskih i vrsta hrane koja ima poseban program za dojilje i skotne kujesafran wrote:Eh, pitanje (nemojte se smijati, baš puno). Da li se skotnim kujama smije davati nešto tipa Prenatal? Ili ima neki kučeći Prenatal? Naime, pas nije moj a ne hrane je baš kvalitetno nego ono, šta je zapadne (zaposleni ovčar). Nakon zadnjeg okota iz kojeg smo mi uzeli našu tornjakušu bila je usukana, krzno joj bilo ko ofucana jambolija, ma tuga vidjeti. Zadnja 2 mjeseca se popravila, došla sebi, krzno se obnovilo, ko snijeg bijelo i čisto i eno su je opet parili sa istim mužjakom. Kučići su stvarno prelijepi, ko iz kataloga a i ona je majkača samo taka. Eh, sad kontam, opet će se iscrpiti i ja je namjeravam kvalitetno hraniti vikendom, i ja sam tokom trudnoće i dojenja uzimala Prenatal, možda bi i njoj dobro došao.
od canine v25, vmp multivitamina preko hrane za skotne i kuje u laktaciji
-
safran
#3113 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala zvrče! To tražim u pet shopovima ili ima i u široj distribuciji? U Agrikomu npr. to bi mi bilo zgodno uspust.
-
zvrk
#3114 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
u agricomu sigurno imaju nesto slicno i jeftinije drugih proizvodjacasafran wrote:Hvala zvrče! To tražim u pet shopovima ili ima i u široj distribuciji? U Agrikomu npr. to bi mi bilo zgodno uspust.
licno bih preporucila vmp multivitamine, pokazali su se odlicnim u svim stanjima pasa - 60 tableta mislim kosta oko 40 Km i ima ih u vet apoteci na grbavici kod pijace (to znam, a ostalo nisam sigurna)
canina je isto odlicna ali je preskupa 20ak tableta je 15 KM
-
febo_acm
#3115 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Ma ja sam ti seljak, neznam ja takoto ko vi fino otipkavat na tastaturu.
@edit
Forsiraš neki pravopis i to... Pa slobodno koristi afrikate i ne znam zašto forum pišeš sa velikim početnim slovom.
@edit
Forsiraš neki pravopis i to... Pa slobodno koristi afrikate i ne znam zašto forum pišeš sa velikim početnim slovom.
-
safran
#3116 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hvala zvrkozvrk wrote:u agricomu sigurno imaju nesto slicno i jeftinije drugih proizvodjacasafran wrote:Hvala zvrče! To tražim u pet shopovima ili ima i u široj distribuciji? U Agrikomu npr. to bi mi bilo zgodno uspust.
licno bih preporucila vmp multivitamine, pokazali su se odlicnim u svim stanjima pasa - 60 tableta mislim kosta oko 40 Km i ima ih u vet apoteci na grbavici kod pijace (to znam, a ostalo nisam sigurna)
canina je isto odlicna ali je preskupa 20ak tableta je 15 KM
- Sofija89
#3117 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Da li je pametna ideja nabavljati dobermana kao prvog psa, koliko sam istrazivala njima je potrebna cvrsta ruka,a posto nikad prije nisam imala psa bojim se hocu li znati sa njim ?
-
febo_acm
#3118 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ma to kažu za 90% ozbiljnih rasa... Čvrsta ruka ne znači ništa loše, već da ti moraš biti glavna i određivati pravila. To moraš sa svakim psom. Ja često vidim cure koje vodaju dobermane, dosta njih je ispod 25 godina tako da sumnjam da imaju neko bitno iskustvo a dobro im ideSofija89 wrote:Da li je pametna ideja nabavljati dobermana kao prvog psa, koliko sam istrazivala njima je potrebna cvrsta ruka,a posto nikad prije nisam imala psa bojim se hocu li znati sa njim ?
-
pakica_
#3119 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
meni je doberman prvi pas (udomila odraslog) i istina je da treba cvrsta ruka, ali ista takva ruka ti treba sa bilo kojim psom.. svaki kojeg ne odgojis pravilno ce ti se popet na glavu..Sofija89 wrote:Da li je pametna ideja nabavljati dobermana kao prvog psa, koliko sam istrazivala njima je potrebna cvrsta ruka,a posto nikad prije nisam imala psa bojim se hocu li znati sa njim ?
jedino sto bih ti preporucila jeste da uzmes zenkicu.. helem, ako te sta konkretno zanima, pitaj, da sad ne trabunjam nadugo i nasiroko
-
Haman
#3120 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Pitas " zasto Forum pisem velikim slovom. Pogledaj gramatiku i nauci kad se pise malim a kad velikim slovom.
A sad jos nesto veoma bitno za tebe. Ti nisi ni svejstan koliko su puno toga kazao o sebi i to samo u nekoliko recenica. Zakljucak necu izvoditi, ostavljam to tebi, ali hocu da ti prezentiram neke cinjenice neophodne za izvodjenje zakljucka.
Kulturno ponasanje je oblast morala.
Prva cinjenica
- Moral se kao sto nisi znao dijelom naseldjuje. Moralno ponasanje nasledjujemo do roditelja, djeda i nene ali i nasih daljih predaka.
Druga cinjenica
-O moralu ucimo u porodici gdje smo rodjeni, gledajuci kako se ponasa nas otac i nasa majka, a u zivotu pokusavamo njih oponasati.
Treca cinjenica
-O moralu ucimo u skoli ali i uzoj socijalnoj sredini, mahali, kvartu grada gdje zivimo. Tu pocinjemo da prihvatamo sredinske norme moralnog ponasanja, pa kad promijenimo sredinu, kad odemo u drugu mahalu ili drugi kvart grada, onda novi susjedi kazu " ovaj mali se lijepo uklapa u nasu sredinu, bas kao da je sa nama odrastao".
U drugoj sredini koja je na visem kulturnom nivou susjedi kazu " ovaj mali je dosao iz neke primitivne sredine, pogledaj ga kako se ponasa".
Ako dodjemo u jos goru sedinu od one u kojoj smo bili u kojoj smo odrasli, onda susjedi-komisje kazu " pazi ovaj mali je iz neke bolje sredine nego sto je nasa itd.
Dakle, ako analiziramo samo ove tri cinjenice, a to je ono najelementarinije da ne idemo dalje u sirinu, mozemo spoznati ko nam je sabesjednik, i sta sve od njega mozemo ocekivati.
Napomena: Ovo shvati kao dobronamjernu - prijateljsku sugestiju. Lijepo je ako se covjek istice po necemo dobrom, a ruzno je ako se istice po necemu sto ljudi smatraju losim. Ako neko ne moze biti odlican djak u skoli, mozda moze biti dobar sportista, mozda moze imali lijepo kultuno ponasnje, mozda moze biti uredan, lijepo podsisan, obrijan, uvjek ciste odjece tijela itd. Traziti indentifikaciju u neprihvatljivim oblicima ponasanje nije dobro, a to cine oni koji ne nalaze nacin afirmacije na drustveno priznat nacin.
Ja mislim da ti mozes biti dobar ako se bar malo potrudis.
Pozdrav i sve najbolje.
A sad jos nesto veoma bitno za tebe. Ti nisi ni svejstan koliko su puno toga kazao o sebi i to samo u nekoliko recenica. Zakljucak necu izvoditi, ostavljam to tebi, ali hocu da ti prezentiram neke cinjenice neophodne za izvodjenje zakljucka.
Kulturno ponasanje je oblast morala.
Prva cinjenica
- Moral se kao sto nisi znao dijelom naseldjuje. Moralno ponasanje nasledjujemo do roditelja, djeda i nene ali i nasih daljih predaka.
Druga cinjenica
-O moralu ucimo u porodici gdje smo rodjeni, gledajuci kako se ponasa nas otac i nasa majka, a u zivotu pokusavamo njih oponasati.
Treca cinjenica
-O moralu ucimo u skoli ali i uzoj socijalnoj sredini, mahali, kvartu grada gdje zivimo. Tu pocinjemo da prihvatamo sredinske norme moralnog ponasanja, pa kad promijenimo sredinu, kad odemo u drugu mahalu ili drugi kvart grada, onda novi susjedi kazu " ovaj mali se lijepo uklapa u nasu sredinu, bas kao da je sa nama odrastao".
U drugoj sredini koja je na visem kulturnom nivou susjedi kazu " ovaj mali je dosao iz neke primitivne sredine, pogledaj ga kako se ponasa".
Ako dodjemo u jos goru sedinu od one u kojoj smo bili u kojoj smo odrasli, onda susjedi-komisje kazu " pazi ovaj mali je iz neke bolje sredine nego sto je nasa itd.
Dakle, ako analiziramo samo ove tri cinjenice, a to je ono najelementarinije da ne idemo dalje u sirinu, mozemo spoznati ko nam je sabesjednik, i sta sve od njega mozemo ocekivati.
Napomena: Ovo shvati kao dobronamjernu - prijateljsku sugestiju. Lijepo je ako se covjek istice po necemo dobrom, a ruzno je ako se istice po necemu sto ljudi smatraju losim. Ako neko ne moze biti odlican djak u skoli, mozda moze biti dobar sportista, mozda moze imali lijepo kultuno ponasnje, mozda moze biti uredan, lijepo podsisan, obrijan, uvjek ciste odjece tijela itd. Traziti indentifikaciju u neprihvatljivim oblicima ponasanje nije dobro, a to cine oni koji ne nalaze nacin afirmacije na drustveno priznat nacin.
Ja mislim da ti mozes biti dobar ako se bar malo potrudis.
Pozdrav i sve najbolje.
-
febo_acm
-
zvrk
#3122 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
safran wrote:hvala zvrkozvrk wrote:u agricomu sigurno imaju nesto slicno i jeftinije drugih proizvodjacasafran wrote:Hvala zvrče! To tražim u pet shopovima ili ima i u široj distribuciji? U Agrikomu npr. to bi mi bilo zgodno uspust.
canina je isto odlicna ali je preskupa 20ak tableta je 15 KMpružićemo se koliko je jorgan dug
bolje ista nego nista, uvijek bilo
ako pas nije ociscen od parazita, obavezno joj kupite tabletice caniverm - 1 ide na 10 kg i kosta 2 km, paraziti izvukose zivot iz njih
-
safran
#3123 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
E vidiš, to bih ipak morala pitati. Pročitah da tri mjeseca moraju proći između 2 tretmana. Naša ima 6 mjeseci i kad ne jede šnjuha i traži šta bi se moglo pojesti. Padoše mi na pamet paraziti a opet, raste to još ko iz vode - možda je jednostavno gladna. Prije 2 mjeseca smo je čistli.
-
zvrk
#3124 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
safran wrote:E vidiš, to bih ipak morala pitati. Pročitah da tri mjeseca moraju proći između 2 tretmana. Naša ima 6 mjeseci i kad ne jede šnjuha i traži šta bi se moglo pojesti. Padoše mi na pamet paraziti a opet, raste to još ko iz vode - možda je jednostavno gladna. Prije 2 mjeseca smo je čistli.
ma zdere stenac
nema potrebe za cesce od 3 mjeseca
ako izbaci gliste nekad potrebno ponoviti za 15 dana i onda opet u rutinu od tri mjeseca
- Sofija89
#3125 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala tipakica_ wrote:meni je doberman prvi pas (udomila odraslog) i istina je da treba cvrsta ruka, ali ista takva ruka ti treba sa bilo kojim psom.. svaki kojeg ne odgojis pravilno ce ti se popet na glavu..
jedino sto bih ti preporucila jeste da uzmes zenkicu.. helem, ako te sta konkretno zanima, pitaj, da sad ne trabunjam nadugo i nasiroko
Svakako sam planirala zenkicu,ali tek iduce godine kad se preselim u novu kucu sa velikim dvoristem,u svakom slucaju imacu pitanja sad malo istrazujem po netu
A planiram i uzeti jednog malisu iz azila pa cu imati kao i ti dvoje