Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
bushido

#3101 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Medo vise nije sam,nabavio tajo curu,zove se Meli i ima tri godine.Nisu se tukli,ona malo frkce(k'o zensko) ali sve manje i manje a Medo je dobrica prava,trpi jadan i sklanja se.

Asikovanje;
Image

Meli
Image

Image

i naravno Medo

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3102 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

bushido wrote:Medo vise nije sam,nabavio tajo curu,zove se Meli i ima tri godine.Nisu se tukli,ona malo frkce(k'o zensko) ali sve manje i manje a Medo je dobrica prava,trpi jadan i sklanja se.

Asikovanje;
Image

Meli
Image

Image

i naravno Medo

Image
:thumbup: pa postao si maČkoljubac, lijepi su :thumbup:
kakav nered

#3103 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

@bushido oduševljavaš me :) prelijepi su...a super si im i uredio stan...toliko visokih polica da se pentraju...raj za mace :)
bushido

#3104 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Hvala @ pici,@kakav nered,trudim se da im pruzim sto je do mene a i zasluzuju jer me tako raspoloze i nekad nasmiju do suza svojim budalestinama.
Evo jedna lafo marisana;
Image
kakav nered

#3105 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

bushido wrote:Hvala @ pici,@kakav nered,trudim se da im pruzim sto je do mene a i zasluzuju jer me tako raspoloze i nekad nasmiju do suza svojim budalestinama.
Evo jedna lafo marisana;
Image

marisana je normalna i kad mace odrastu skupa, a ove tvoje se baš fino podnose s tim da si ih tek sastavio :)

uglavnom, stavljaj slike redovno :) da uživamo u njima :) prekrasni su
lijepa u dusi

#3106 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Molim vas, hitno mi treba broj veterinara koji će mi preko telefona dati par savjeta za macu, eventualno koji će me primiti danas ili sutra. Zaista je hitno... :(
pici

#3107 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

lijepa u dusi wrote:Molim vas, hitno mi treba broj veterinara koji će mi preko telefona dati par savjeta za macu, eventualno koji će me primiti danas ili sutra. Zaista je hitno... :(
http://mp.ks.gov.ba/organizacije/veterinarske-stanice

ovdje su ti sve veterine u kantonu, vidi koja je dežurna...
ciza_bliza

#3108 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ciza_bliza »

Kako očistiti mačad od buha, mama im nema ali oni preko noći puni, nemaju mjesec dana?
kakav nered

#3109 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

ciza_bliza wrote:Kako očistiti mačad od buha, mama im nema ali oni preko noći puni, nemaju mjesec dana?

Ja sam jučer mačetu od 2 mj. stavila stronghold za mačiće/kučiće... ali nisam sigurna od koliko se najranije može staviti...

Image
ciza_bliza

#3110 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ciza_bliza »

Ne preporučuju malim, ne znam šta da radim, jutros sam ih kupao deterdžentom za suđe, valjda im neće ništa biti od dvije tri buhice preostale...
fortaleza

#3111 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fortaleza »

ciza_bliza wrote:Ne preporučuju malim, ne znam šta da radim, jutros sam ih kupao deterdžentom za suđe, valjda im neće ništa biti od dvije tri buhice preostale...
Isti vrag, jedna ili milijun, svakako će se opet proširiti pa sve dok se ne riješiš svih. I još dobro očistiš i dok barem usisivačem prođeš kroz kuću.
kakav nered

#3112 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

ciza_bliza wrote:Ne preporučuju malim, ne znam šta da radim, jutros sam ih kupao deterdžentom za suđe, valjda im neće ništa biti od dvije tri buhice preostale...

onda kupi šampon protiv buha... imaš u pet shopu... nemoj deterdžentom za suđe, prejak je...
i moraš ih riješiti svih buha inače će se opet nakotiti...

Sretno!
nadžak

#3113 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

Joj narode, ima li ko prijedlog?

Imam dva mačića stara 10-15 dana ali kod oba se zatvorilo po jedno oko, zalijepilo se. Čistimo kamilicom ali ne znam koliko je opasno, jeli za veterinara.

Kod onog jednog iz oka kad smo lagano otvorili izašla ona tečnost , kao gnoj. Jedan opet kašlje, kontam da se nisu prehladili po vakoj žegi :-)

Inače prvi su mačići kod ove materešine, došla nije ni porasla kako treba i nosi stomak. Današnje tinejdžerke!

Usput, ako tko hoće da ih udomi na sigurno može se javit. Za sada ih nas dvoje pazimo ali kad malo odrastu nije sigurno. Ulica i ona pogan od lutalica...
pumica

#3114 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pumica »

nadžak wrote:Joj narode, ima li ko prijedlog?

Imam dva mačića stara 10-15 dana ali kod oba se zatvorilo po jedno oko, zalijepilo se. Čistimo kamilicom ali ne znam koliko je opasno, jeli za veterinara.

Kod onog jednog iz oka kad smo lagano otvorili izašla ona tečnost , kao gnoj. Jedan opet kašlje, kontam da se nisu prehladili po vakoj žegi :-)

Inače prvi su mačići kod ove materešine, došla nije ni porasla kako treba i nosi stomak. Današnje tinejdžerke!

Usput, ako tko hoće da ih udomi na sigurno može se javit. Za sada ih nas dvoje pazimo ali kad malo odrastu nije sigurno. Ulica i ona pogan od lutalica...
Ne dozvoliti da se okice zatvaraju ... stalno ih otvarati i LIJECITI !
Cistiti barem tri puta dnevno acidi borici tecnoscu i kapati Tobrex kapi OBAVEZNO isto BAREM tri puta dnevno.

Ako ne budete kapali ove kapi (to je antibiotik) mace mogu oslijepiti ! Nemojte dozvoliti da ostanu bez vida :sad: to je vec ozbiljno stanje :sad:

Najbolje je odvesti kod veterinara naravno.
nadžak

#3115 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

@pumica

Hvala ti puno. Odmah ujutro zovem ovog kolegu pa nek dođe...Evo maloprije smo otvarali i čistili. Ima dosta onog gnoja. Nadam se da će biti ok. Hvala...
nadžak

#3117 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

fortaleza wrote:A veterinar?
Navedeni kolega je veterinar :thumbup: ...
Pirija

#3118 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pirija »

Najludja je :)))

balea

#3119 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by balea »

Pozdrav.

Imam macu, sterilizovana... ima cca. 10-11 mjeseci. Jutros kad sam joj sipala hranu, ignorisala je, što mi je bilo čudno. Kasnije sam joj dala pola one DM-ove kobasice za mace, kao i svako jutro kad krenemo na posao. Kada sam se vratila, u hodniku je dva puta povratila... te komadice kobasice i jednom samo zuckasta tekucina malo zapjenjena... Ne pije vodu i ne jede. Skuhala sam joj malo piletine, ali totalni ignore.

Jutros je kakila... i maloprije je piskila... ali jaaaako malo. Ne znam šta da radim sada. Inace je hranim onom Taste od Wild suhom hranom.
pici

#3120 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

balea wrote:Pozdrav.

Imam macu, sterilizovana... ima cca. 10-11 mjeseci. Jutros kad sam joj sipala hranu, ignorisala je, što mi je bilo čudno. Kasnije sam joj dala pola one DM-ove kobasice za mace, kao i svako jutro kad krenemo na posao. Kada sam se vratila, u hodniku je dva puta povratila... te komadice kobasice i jednom samo zuckasta tekucina malo zapjenjena... Ne pije vodu i ne jede. Skuhala sam joj malo piletine, ali totalni ignore.

Jutros je kakila... i maloprije je piskila... ali jaaaako malo. Ne znam šta da radim sada. Inace je hranim onom Taste od Wild suhom hranom.
vetarinaru... nebi trbalo biti nista opasno al sto je sigurno, sigurno je
balea

#3121 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by balea »

Ma i hocu veterinaru, al' kome da je danas odvedem :(

Pocela je jesti pomalo. Kupili smo joj malo drugacije hrane... a zavahna je kao i obicno. Vodimo je iduce sedmice sigurno.
kakav nered

#3122 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

balea wrote:Ma i hocu veterinaru, al' kome da je danas odvedem :(

Pocela je jesti pomalo. Kupili smo joj malo drugacije hrane... a zavahna je kao i obicno. Vodimo je iduce sedmice sigurno.
Kako je maca??

Je li povratila i dlaku ili samo hranu?? je li poslije povraćala??
ako nema dlake možda joj hrana baš i ne leži...i moja nekad zna povratiti i to omiljenu hranu...a sad je i vruće, pa zato manje jede...samo vodu bi morala da pije...možda je pojela i neku baju ili nešto od bilja u kući...ima milion stvari zbog kojih bi mogla povratiti...ali ako jednom, dva puta povrati sve je to ok (iako bi ja ipak otišla ili nazvala veterinara)...

moje mace neće ni da ponjuše taste of the wild :( svu sam vreću podijelila životinjama oko zgrade...

inače što se tiče povraćanja dlake, meni je savjetovano da povremeno dam malo maslaca maci jer na taj način izađe kroz kaku, ne mora povraćati...ja imam dugodlaku pa ona stalno izbacuje dlaku i s ovim sad stvarno rijetko povrati...
balea

#3123 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by balea »

Promijenila sam joj hranu nakon toga.... Nije vise povracala, smo taj jedan dan i zabranili smo joj balkon preko dana... mada smo je morali čupati da izađe ispod fotelje gdje se zavuče. Moguće da je i neku bajku pojela... tamani ih, pa mi nekad bude žao malih beštija :)

Vet kaže da je ok, nema gliste, striktno kućna mačka... vjerovatno od vrućine.

Nije jos nije jednom dlake povracala... mada je ja peglam sa onom četkom... čim legne pored mene, češljam je...
lijepa u dusi

#3124 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Da li je moguce da macak za godinu dana, koliko je kod mene, nijednom nije povratio dlake? :?
doduse ima kombinovanu ishranu, manje jede suhu hranu pa vrlo moguce da izbaci i kroz izmet, ali mi bas nesto cudno :?
nadžak

#3125 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by nadžak »

Hej narode. moja dva mačića su sad stara tačno mjesec dana. Kad će moć jest hranu ovu drugu osim cuclanja mame? :D

Ne znam trebam li im šta u ovom dobu sad dati, uraditi ili sl. Imali su malo problema sa očima, onim zatvaranjem i gnojenjem ali smo to riješili kamilicom i kremom antibiotikom.

Haman da su dva mala mačora, jao majko već su ludaci živi :-)
Post Reply