Arsenal F.C.

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
alenthekiller

#3101 Re: Arsenal F.C.

Post by alenthekiller »

Evo jedan clanak, pa bujrum nek' cita ko hoce :D

Krah jedne vizije ili kako je Arsenal postao 'kanta za napucavanje'

Slavni londonski klub već odavno je ispao iz utrke za naslov engleskog prvaka, u Ligi prvaka je na rubu ispadanja, finale FA kupa još je daleko, a najbolji igrač oklijeva s produženjem ugovora…

„Postoji trener čija momčad godinama igra fantastičan nogomet, a njegovi igrači uvijek su mladi. Mali problem je u tome što nikako ne mogu osvojiti neki trofej“, čuvena je izjava portugalskog prgavca Josea Mourinha kojom je odgovorio na kritike jednog od dvojice svojih najvećih suparnika u vrijeme dok je radio u Premiershipu.

I bez navođenja imena svima je jasno kako se Mourinhova aluzija odnosi na menadžera Arsenala Arsenea Wengera, stručnjaka koji je već 15 godina na klupi „topnika“ i time je menadžer s najdužim stažem u povijesti kluba.
„Bolje bi mu bilo da objasni navijačima Arsenala kako to da u posljednjih pet godina nije osvojio niti jedan trofej nego da zabada nos u tuđe dvorište“, sarkastično i „otrovno“, kako samo on to zna, odbrusio je trenutačni Real Madrida francuskom stručnjaku u kolovozu 2010. nakon što je Wenger kritizirao Mourinhovu taktičku postavku protiv Ajaxa u Ligi prvaka.

Prošle je godinu i pol dana, a po tom pitanju ništa se nije izmijenilo. Arsenal je posljednji trofej (FA kup) osvojio 2005., a od tada uglavnom gubi odlučne utakmice, a Wenger i dalje „trubi“ o mladoj momčadi koja nema dovoljno iskustva i treba vremena. No, čini se da vremena više nema, jer navijači su izgubili strpljenje. Nakon katastrofe od igre i rezultata u Milanu, u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, konačno je prekipjelo većem dijelu Arsenalovih navijača, barem ako je suditi prema rezultatima anketa koje ovih dana provode neki britanski portali.

Čini se da je u ovom trenutku više onih koji bi podržali Wengerov odlazak iz kluba nego ostanak. Nezadovoljstvo tinja već duže vrijeme, ali tek u posljednjih nekoliko mjeseci navijači „topnika“ počeli su dizati otvorene „bune“ protiv do sada svake kritike lišenog Wengera i općenite klupske politike. Posebice su glasni postali nakon debakla na Old Traffordu (8:2).

„Postali smo kanta za napucavanje“, zgražali su se tada navijači Arsenala, a taj dojam se pojačao nakon pada bez "ispaljenog metka" u Milanu.
Protestna skupina „Arsenal FC, not PLC“ (Public limited company) osmislila je nekoliko zanimljivih akcija. Protiv Blackburna prije dva tjedana protest su izrazili navlačenjem crnih plastičnih vrećica na sjedalice. Nakon četiri laka komada u Milanu, očekuju se nove akcije, možda već i na subotnjoj utakmici sa Sunderlandom u FA kupu, no kako se ta utakmica igra u gostima, vjerojatnije je da će nezadovoljstvo izraziti u sljedećem kolu Premiershipa, kada na Emirates stiže Tottenham, najveći rival „topnika“.

Navijači su svoje nezadovoljstvo iznijeli u nekoliko teze koje se mogu sažeti u jedno pitanje: Kako to da cijene ulaznice i profit kluba svake sezone raste, a istodobno je momčad sve slabija? Ističu kako je od velike investicije u izgradnju novog stadiona stalno „na meniju“ priča o financijskoj stabilizaciji kluba, međutim, godine prolaze, stadion od 60.000 mjesta stalno je ispunjen do posljednjeg mjesta, iako su cijene ulaznice najviše u Premiershipu, goleme količine novca slijevaju se u klupsku blagajnu, no trofeja nema, ali ima konstantne prodaje najboljih igrača.

Uprava kluba ostavlja dojam da još uvijek čvrsto stoji iza Wengera, no već godinama postoji kontradiktornost u njihovim izjavama. Wenger cijelo vrijeme tvrdi kako Arsenal ne može financijski parirati najbogatijim klubovima, dok Uprava tvrdi kako je menadžeru na kraju svake sezone osiguran pozamašan budžet za dovođenje novih igrača. Još prije tri sezone jedan od čelnika kluba Keith Edelman izjavo je kako je Wengeru stavljeno na raspolaganje 70 milijuna funta u ljetnom prijelaznom roku, a znamo da nisu iskorišteni. Iz svega je jasno da netko ne govori istinu, ističu srditi navijači Arsenala.

Krajem mjeseca u Arsenalu bi trebali objaviti polugodišnje izvješće o poslovanju kluba. Očekuje se profit od 55 milijuna funta, a ostvaren je ponajviše prodajom trojice važnih igrača Cesca Fabregasa, Samira Nasrija i Gaëla Clichyja. Taj podatak dodatno će razbjesniti navijače. Dakle, novca ima, i to sasvim dovoljno, ali pravih pojačanja nema na vidiku. Wenger je navodno „post festum“ zaključio da treba klasnije igrače, pa je zaželio napadača Koelna Lukasa Podolskog, na listi želja su također “fantazisti“ Borussije Dortmund i Lillea Mario Götze i Eden Hazard. Engleski izvori, međutim, ističu da će Wenger morati izboriti mjesto koje vodi u Ligu prvaka kako bi doveo barem jednog ili dvojicu od spomenutih igrača, u suprotnom od pojačanja neće biti ništa.

izvor: gol.hr
quasar

#3102 Re: Arsenal F.C.

Post by quasar »

Lose, lose. Gledam i ne mogu da vjerujem kakvi prosjecni igraci igraju u Arsenalu, cak i ispod prosjecni.
Ispadaju bezveze, isto kao da igraju sa Barselonom, a ne Sanderlendom, napravljenim od viskova iz drugih klubova.
LSD

#3103 Re: Arsenal F.C.

Post by LSD »

Sad je jasno da se treba rastjerati više od pola tima, a ne samo 5-6 igraca koje smo pominjali u zadnje vrijeme.
Ostaviti 5-6 igraca koji nešto vrijede, ostalim se zahvaliti i hajmo Jovo na novo -ali iz temelja....do skora, su se mogli gledati ako ništa drugo...sad je vec postalo patnja gledati njihove nastupe.
vaučer

#3104 Re: Arsenal F.C.

Post by vaučer »

Svake godine u drugom mjesecu :lol:
Divan je taj Arsenal, predvidljivo se raspadaju.
Ridjobrki

#3105 Re: Arsenal F.C.

Post by Ridjobrki »

Simptomatično, nije li? :)
Baudelaire

#3106 Re: Arsenal F.C.

Post by Baudelaire »

vaučer wrote:Svake godine u drugom mjesecu :lol:
Divan je taj Arsenal, predvidljivo se raspadaju.
Samo uobičajeno je da im taj februarski raspad bude ispadanje iz utrke za titulu, ovaj put i nisu bili u utrci.
vaučer

#3107 Re: Arsenal F.C.

Post by vaučer »

Naredne utakmice su im: Tottenham, Milan, Liverpool, Newcastle.
Ovo bi moglo biti spektakularno raspadanje ako se nekako noktima ne zadrže na rubu.
Jack Be Nimble

#3108 Re: Arsenal F.C.

Post by Jack Be Nimble »

:thumbup: Drag mi je Arsenal i Wegner, ali vise mi se svidja ovo raspadanje, kao Liverpul :D
just principe

#3109 Re: Arsenal F.C.

Post by just principe »

znaci bez trofeja i ove sezone :( Zao mi je pravo Arsena-La
Ridjobrki

#3110 Re: Arsenal F.C.

Post by Ridjobrki »

U svakom slučaju, 'vako više ne mere. :-?

Nema se kad više čekati na mlade igrače jer od tih mladih pola propadne usput i ne ostvare svoj talent, ono pola kad dospije ne zatekne nekog s kim može igrati jer ovi stari ili izginu od povreda ili ih je prodalo ili je izgubilo formu...

Svaka čast ovoj politici ali valja je prilagoditi ako ne promijeniti. Mora se ulagati više pa kom obojci kom opanci. Ko se još uzda u financijski fair-play mora biti debelo naivan, FIFA i UEFA su kao i drugi moćnici i financijske institucije uvijek na strani baraba i nema šanse da popuste pred zaduženim gigantima. Veće su šanse da sve skupa ode u mp3 a onda stvarno nema smisla da Arsenal ostane jedini zdrav - kad je otišla pita nek ide i tepsija.

Nogomet je svejedno postao nešto negledljivo i nepratljivo, meni svejedno nek rade šta hoće - Arsenal je Arsenal pa volja mu propasti samom ili skupa sa ligom i dunjalukom.
BHF_Manijak

#3111 Re: Arsenal F.C.

Post by BHF_Manijak »

Wenger moli Boga da ne skontaju jos kakav kup, sansa manje da ispadne iz njega. :mrgreen: :mrgreen:

Fakat zalosno, 2006. finale LP igrali, sad sprdancija od ekipe postali. :( Dragi su mi iz Engleske bili pravo, iako navijam za Liverpool, no ovo je fakat smijesno sta sad rade. Sta jos treba pa da taj covjek dobije nogu. SVaki normalan klub tezi ka boljem, samo oni zive u nekim proslim vremenima tj na Wengerovom kreditu, Sve je to ok prijatelju, digo si klub na jedan veci nivo, osvajo titule, divno krasno, ali sad toga vec 6 godina nema, stoga noga brate.
Edin H.

#3112 Re: Arsenal F.C.

Post by Edin H. »

Ne znam cemu ste se nadali, Sunderland je odlican ove sezone, osobito kod kuce, Arsenal realno nije imao sansu da tamo ostvari dobar rezultat.
nuki_cika

#3113 Re: Arsenal F.C.

Post by nuki_cika »

Isto kao i protiv milana.Hajd prošlih sezona su igrali dobro,samo im je nedostajalo više sreće,ali ovo je već postala TEŠKA nemoć koja se može uočiti u svakom segmentu njihove igre. :x
just principe

#3114 Re: Arsenal F.C.

Post by just principe »

da se dotaknem i Webba, gledam sad pregled i vidim da je komotno mogao svirati penal nad V.Persiem kod o-o.Za mnogo bezazlenije startove je djelio penale, a onaj je bas trebao da bude u njegovom stilu, al eto :roll:
Ridjobrki

#3115 Re: Arsenal F.C.

Post by Ridjobrki »

Wengerov problem je što je jako fin, kulturan i duševan čovjek.

Ja da sam na njegovom mjestu i da me prozivaju ovako jer radim svoj posao najbolje što znam i u najboljem interesu zdravlja kluba meni bi pukao film i otišao bih onom Gazidisu i Kroenkeu, opuhao sav račun, dig'o sebi platu na 15 miliona godišnje, dig'o još jedno pola milijarde kakvog kredita, doveo Cristiana Ronalda, Xavija, Hulka, još par takvih skupih eksponata i par nekih onakvih Carrolla što dadnu tri gola u kakvom Newcastleu za po 35 miliona svakog - na, pička vam materina, eto vam potrošnja. Uzeo bih kup ili dva i prvenstvo i preuzeo Real poslije toga. Mrš, džukele, eto vam krediti pa ih vraćajte.

Sve osim ovoga je budaleština, Wenger jednostavno narodu treba dati ono šta hoće i to debelo naplatiti. Tako svijet danas funkcionira.
BHF_Manijak

#3116 Re: Arsenal F.C.

Post by BHF_Manijak »

Zvuci nakaradno, ali je tako, bez kvalitetnog ulaganja nema ni rezultata. ;-)
Chuckie

#3117 Re: Arsenal F.C.

Post by Chuckie »

Edin H. wrote:Ne znam cemu ste se nadali, Sunderland je odlican ove sezone, osobito kod kuce, Arsenal realno nije imao sansu da tamo ostvari dobar rezultat.
Kako nije imao šansu dobio ih tamo prije par dana. :lol:
alenthekiller

#3118 Re: Arsenal F.C.

Post by alenthekiller »

za 5 godina na ovoj temi Chuckie pise: " Neki dan su dobili Luton town kako nisu imali sanse" :lol: :lol:
shuma.ispod.pazuha

#3119 Re: Arsenal F.C.

Post by shuma.ispod.pazuha »

alenthekiller wrote: „Postoji trener čija momčad godinama igra fantastičan nogomet, a njegovi igrači uvijek su mladi. Mali problem je u tome što nikako ne mogu osvojiti neki trofej“, čuvena je izjava
alenthekiller wrote: I bez navođenja imena svima je jasno kako se Mourinhova aluzija odnosi na menadžera Arsenala Arsenea Wengera, stručnjaka koji je već 15 godina na klupi „topnika“ i time je menadžer s najdužim stažem u povijesti kluba.
„Bolje bi mu bilo da objasni navijačima Arsenala kako to da u posljednjih pet godina nije osvojio niti jedan trofej nego da zabada nos u tuđe dvorište“, sarkastično i „otrovno“, kako samo on to zna, odbrusio je trenutačni Real Madrida francuskom stručnjaku u kolovozu 2010. nakon što je Wenger kritizirao Mourinhovu taktičku postavku protiv Ajaxa u Ligi prvaka.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
alijagoro

#3120 Re: Arsenal F.C.

Post by alijagoro »

Mislim da nije kritikovao postavku igre,nego cirkus sa onim zutim kartonima.Skilaci i Djuro,kakvi igraci :D .Trebao bi Wenger dovesti Keowna,da mu malo prodrma ekipu i malo sredi odbranu(malo vise jel :D ).Miyachi danas dao lijep gol za Bolton,barem nesto pozitivno :-D .
ultima_palabra

#3121 Re: Arsenal F.C.

Post by ultima_palabra »

Ridjobrki wrote:Wengerov problem je što je jako fin, kulturan i duševan čovjek.

Ja da sam na njegovom mjestu i da me prozivaju ovako jer radim svoj posao najbolje što znam i u najboljem interesu zdravlja kluba meni bi pukao film i otišao bih onom Gazidisu i Kroenkeu, opuhao sav račun, dig'o sebi platu na 15 miliona godišnje, dig'o još jedno pola milijarde kakvog kredita, doveo Cristiana Ronalda, Xavija, Hulka, još par takvih skupih eksponata i par nekih onakvih Carrolla što dadnu tri gola u kakvom Newcastleu za po 35 miliona svakog - na, pička vam materina, eto vam potrošnja. Uzeo bih kup ili dva i prvenstvo i preuzeo Real poslije toga. Mrš, džukele, eto vam krediti pa ih vraćajte.

Sve osim ovoga je budaleština, Wenger jednostavno narodu treba dati ono šta hoće i to debelo naplatiti. Tako svijet danas funkcionira.
To je samo dio problema... navijači (pogotovo engleski) će biti zadovoljni ako se igrači bore i odigraju do maksimuma. A biće ljuti ako ekipa svake godine šaptom pada u istom stadiju sezone.

Evo jedno zanimljivo razmišljanje:
But when it comes to substantially substandard performances, the blame lies with the manager and the players. Please don't bring money into this.

There is a manager (Swansea) who has played better passing football with a team accumulated with less money.

There is a club with scouts (NUFC) which have acquired better French and African talent than Arsenal at a comparable cost.

There is a team (MUFC) which has had more injuries, an inferior midfield, and its fair share of controversies in the last two years. To top it off, their owners are top, top leeches. They won the title last year, and are challenging for it again. I know they have more expensive players, but when it comes to technical quality, there isnt a real difference between Utd. and Arsenal.
Procjena eventualnog pojačanja ne završava na tome kakav mu je prijem lopte, brzina ili cijena... mentalna snaga je vrlo važna, pogotovo za sadašnju Arsenalovu ekipu bez pravog vođe na terenu. U prijašnjoj ekipi je i mogao priuštiti skupe praznoglavce poput Reyesa, jer se znalo da će ga Vieira, Keown, Campbell naučiti par stvari. U sadašnjoj situaciji baciti desetak miliona funti na Gervinha recimo, koji nema nikakvog osjećaja za tim i luzer je... promašaj, bolje bi im došao igrač koji ima pola njegovog talenta ali povelika muda.

Na luzersku ekipu nabacivati nove mlade talente je pogrešno, jer samo stvaraš nove luzere.
missko

#3122 Re: Arsenal F.C.

Post by missko »

ultima_palabra wrote:
Ridjobrki wrote:Wengerov problem je što je jako fin, kulturan i duševan čovjek.

To je samo dio problema... navijači (pogotovo engleski) će biti zadovoljni ako se igrači bore i odigraju do maksimuma. A biće ljuti ako ekipa svake godine šaptom pada u istom stadiju sezone.

Evo jedno zanimljivo razmišljanje:
But when it comes to substantially substandard performances, the blame lies with the manager and the players. Please don't bring money into this.

There is a manager (Swansea) who has played better passing football with a team accumulated with less money.

There is a club with scouts (NUFC) which have acquired better French and African talent than Arsenal at a comparable cost.

There is a team (MUFC) which has had more injuries, an inferior midfield, and its fair share of controversies in the last two years. To top it off, their owners are top, top leeches. They won the title last year, and are challenging for it again. I know they have more expensive players, but when it comes to technical quality, there isnt a real difference between Utd. and Arsenal.
Procjena eventualnog pojačanja ne završava na tome kakav mu je prijem lopte, brzina ili cijena... mentalna snaga je vrlo važna, pogotovo za sadašnju Arsenalovu ekipu bez pravog vođe na terenu. U prijašnjoj ekipi je i mogao priuštiti skupe praznoglavce poput Reyesa, jer se znalo da će ga Vieira, Keown, Campbell naučiti par stvari. U sadašnjoj situaciji baciti desetak miliona funti na Gervinha recimo, koji nema nikakvog osjećaja za tim i luzer je... promašaj, bolje bi im došao igrač koji ima pola njegovog talenta ali povelika muda.

Na luzersku ekipu nabacivati nove mlade talente je pogrešno, jer samo stvaraš nove luzere.
Ima smisla.
Ja i dalje smatram da je Arsenal mogao i bez Fabregasa,Clichija i Nasrija, ali glavna im je sjebada bila ostati bez igraca kakav je, Wliy Galas eto Totenhemu valja a njima ne valja a to je taj frajer koji je imao muda i koji je bio kapiten i umro bi za Arsenal dok je nosio njihov dres, u ovom prelaznom periodu smjene generacija neophodan im je bio on u tandemu sa Van Persijem da upravljaju duhom ekipe.
ultima_palabra

#3123 Re: Arsenal F.C.

Post by ultima_palabra »

Meni Gallas nije bio vođa... izgubio je respekt nakon što je ostao sjediti na terenu nakon one utakmice u Birminghamu kad je Eduardo slomio nogu i kad su ostali bez dva boda u sudijskom vremenu. To nije ponašanje kapitena.

Ali veći problem Arsenala je što su ovi koji su ostali još gori... Gallasu je makar bilo stalo, iako to nije pokazivao na pravi način.
missko

#3124 Re: Arsenal F.C.

Post by missko »

ultima_palabra wrote:Meni Gallas nije bio vođa... izgubio je respekt nakon što je ostao sjediti na terenu nakon one utakmice u Birminghamu kad je Eduardo slomio nogu i kad su ostali bez dva boda u sudijskom vremenu. To nije ponašanje kapitena.

Ali veći problem Arsenala je što su ovi koji su ostali još gori... Gallasu je makar bilo stalo, iako to nije pokazivao na pravi način.
Bolji je bio za kapitena od Fabregasa kojeg nesto ne mogu smislit, a i imao je muda koja sada nema niko od malo ozbiljnijih igraca Arsenala, i stalo mu je bilo a ovi sada su svi nekako indeferentni, ono ako ih ide ok je ali ako ih ne ide i ne trude se da to okrenu. Ono najgore se desilo Arsenalu, ostao je s igracima koji ono sto kazu nit smrde nit mirisu.
Acheron

#3125 Re: Arsenal F.C.

Post by Acheron »

obratiti paznju posebno na 2:47, to je timski duh...takvih igraca treba ovom bezmudom Arsenalu. :wink:

Kakva drama kad se sjetim :D ehh
Post Reply