Viza za Njemacku
- jasko_ja
#3101 Re: Viza za Njemacku
Sretno, javi nam se i kazi kako je kod vas u njemackoj 
- skafiskafsnjak
#3102 Re: Viza za Njemacku
Ev prvi dan ..kod nas kisa 
-
22amra
#3103 Re: Viza za Njemacku
Da li iko zna kolike ce nove satnice biti za mc donalds ne mogu nigdje da nadjem info samo da se povecava na 9.35 od 1.1.2020. Ali mcd ima tarifne ugovore i kod njih je uvijek malo veca minimalna. Sad je 9.25e a za ostala zanimanka 9.19e. Da mi je u decembru da zatrazim novi ugovor jer ce mi termin bit pocetkom januara pa moram to ranije zamijeniti. Ako neko zna ili radi u mc pa da moze pitati bilo bi super
- jasko_ja
#3104 Re: Viza za Njemacku
Poceli mart 2018 dijeliti, cisto ako nekog zanima.
- vjesticanametli
#3105 Re: Viza za Njemacku
hvala za info
javljaj opet ja cekam juli 18
- escobar__
#3106 Re: Viza za Njemacku
Također juli.vjesticanametli wrote:hvala za infojavljaj opet ja cekam juli 18
- skafiskafsnjak
#3107 Re: Viza za Njemacku
Meni je par ljudi reklo da u Mc ne primaju vise Bosnje...22amra wrote:Da li iko zna kolike ce nove satnice biti za mc donalds ne mogu nigdje da nadjem info samo da se povecava na 9.35 od 1.1.2020. Ali mcd ima tarifne ugovore i kod njih je uvijek malo veca minimalna. Sad je 9.25e a za ostala zanimanka 9.19e. Da mi je u decembru da zatrazim novi ugovor jer ce mi termin bit pocetkom januara pa moram to ranije zamijeniti. Ako neko zna ili radi u mc pa da moze pitati bilo bi super
Bar u Minhenu, dalje ne znam...
Cudim se, sto li..
Ps: sad mi jaran kaze, u Sturgartu djevojku odbili u jednom. Otisla u drugi, isto... direktiva iz Minhena.
- vjesticanametli
#3108 Re: Viza za Njemacku
Svasta
pa sta je prob
- Nisrin
#3109 Re: Viza za Njemacku
Problem je sto su nasi Balknaci domisljati, nakon termina dobijes vizu u roku 3-5 dana za MCD, DHL, FLUGHAFEN i ne pojave se na poslu ili rade 5 dana. napuste, nadju drugog poslodavca, sacekaju zustimmung...a MCD im sluzi samo kao odskocna daska, mada sta hoce i MCD, nek plate kako treba pa ce zadrzati ljude, niko nije budala!
- MaroonBrigade
#3110 Re: Viza za Njemacku
Pa sta trebaju.. peMziju zaraditi u MCD jbt 
- Nisrin
#3111 Re: Viza za Njemacku
Pa naravno da niko nije budala ostati u MCD, ali ovima smeta sto doslovno to ISKORISTE samo da dobiju brzo vizu i udju na trziste .
Zato su sad komplikacije kad hoces novi posao, puno je odbijenica za nove zustimmunge, hoce da uvedu pravilo da radis kod istog poslodavca 2 godine, dok ne dobijes neogranicenu radnu vdozvolu, sto je isto nebuloza, jer si prinudjen da trpis sve i svasta!
Ima ljudi koji dobiju odmah bolju ponudu, cak po 10000 eur bolju i ne mogu odmah da se prebace, jer ovise o zustimmungu i necijoj dobroj volji...
Vidim da ih je pravoooo puno kojima su poslodavci otkazali dok ovi docekaju termin, jer se ceka trenutno 22 mjeseca, i onda daj sta das, imaju 5-10-15 dana za naci posao i obicno to bude MCD, DHL, i onda tamo nadju kako treba ili u medjuvremenu, pa se ne pojave na poslu..
Zato su sad komplikacije kad hoces novi posao, puno je odbijenica za nove zustimmunge, hoce da uvedu pravilo da radis kod istog poslodavca 2 godine, dok ne dobijes neogranicenu radnu vdozvolu, sto je isto nebuloza, jer si prinudjen da trpis sve i svasta!
Ima ljudi koji dobiju odmah bolju ponudu, cak po 10000 eur bolju i ne mogu odmah da se prebace, jer ovise o zustimmungu i necijoj dobroj volji...
Vidim da ih je pravoooo puno kojima su poslodavci otkazali dok ovi docekaju termin, jer se ceka trenutno 22 mjeseca, i onda daj sta das, imaju 5-10-15 dana za naci posao i obicno to bude MCD, DHL, i onda tamo nadju kako treba ili u medjuvremenu, pa se ne pojave na poslu..
Last edited by Nisrin on 08/11/2019 14:06, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
#3112 Re: Viza za Njemacku
Aha nisam znala....pa jasta ce nego dalje sjooo svaba nek im rade rumuni to i indijci
2 godine nije novost da moras radit to je jos na snazi
- Nisrin
#3113 Re: Viza za Njemacku
vjesticanametli wrote:Aha nisam znala....pa jasta ce nego dalje sjooo svaba nek im rade rumuni to i indijci2 godine nije novost da moras radit to je jos na snazi
Ali je bas neljudski i ugrozavanje osnovnih prava da me zadrzava na istom poslu 2 godine...ako ja dobijem ponudu bolju za 10-15-20k znaci moram raditi i dalje kod onog sto me placa bezveze---red je da imas mogucnost da promijenis poslodavca...
- vjesticanametli
#3114 Re: Viza za Njemacku
Ma mozes ti al je jebada i novi zustimmung treba....ako ides na spajanje ko ja nema ogranicenja pa se raspojasas ko kauboj 
-
Alles-Tamam
#3115 Re: Viza za Njemacku
Ja se iskreno nadam da ce se situacija popraviti sa ovim novim zakonom i ako i stari jos uvijek ostaje na snazi za zapadni balkan .
Fakat imam razumijevanja da ljudi zele bolji zivot i sigurno okruzenje,al fakat je primjetno da je sa normalnom rajom doslo i mnogo kromanjonaca
Fakat imam razumijevanja da ljudi zele bolji zivot i sigurno okruzenje,al fakat je primjetno da je sa normalnom rajom doslo i mnogo kromanjonaca
- jasko_ja
#3116 Re: Viza za Njemacku
Zna li iko sta ce se desiti od 01. 03. u sljedecoj situaciji.
Neki koji su ranije predali zahtjeve, odluce da iskoriste novi zakon i zele na osnovu njega da dobiju radnu, da li ce oni morati stornirati stare zahtjeve? Zanima me iz razloga da li se od 01. 03. u tom slucaju, radi storniranja termina, moze ocekivati da cekanje po odredbi bude manje od sadasnjih 20 i kusur mjeseci.
Nadam se da je neko shvatio sta zelim reci
Neki koji su ranije predali zahtjeve, odluce da iskoriste novi zakon i zele na osnovu njega da dobiju radnu, da li ce oni morati stornirati stare zahtjeve? Zanima me iz razloga da li se od 01. 03. u tom slucaju, radi storniranja termina, moze ocekivati da cekanje po odredbi bude manje od sadasnjih 20 i kusur mjeseci.
-
Alles-Tamam
#3117 Re: Viza za Njemacku
jasko_ja wrote:Zna li iko sta ce se desiti od 01. 03. u sljedecoj situaciji.
Pa gledano samo Bosnu,trebalo bi mnogo brze.Jer do sada se kurto i panto mogao prijaviti za neki posao.
Po novom zakonu,samo za ono za sta imas strucno zvanje i obavezan jezik.Tako da ce otpasti veliki broj onih "Daj bilo koji posao"
Eh sada kako ce to izgledati na globalnom nivou,ne zna niko.Ali poznavajuci njemacku birokratiju,siguran sam da ce prvo nesto dobro zajebat pa to onda ispraviti
- skafiskafsnjak
#3118 Re: Viza za Njemacku
Pa problem je taj sto je stoka uzimala ugovore u mcd , dobijala vize i nije ni isla nikako na taj posao nego odmah trazila zustimmung za novi posao.vjesticanametli wrote:Svastapa sta je prob
Dobije zustimmung i ide novi posao. Jer svak zna da je mcd sigurica za ambasadu i dobijanje vize.
Ako se nekome desi da , ne svojom krivicom, ne krene raditi posao po kojem je vizu dobio... problem je jer kad vide da nisi dana radio na tom poslu, ne daju zustimmung i ponistavaju vizu...
Sve ce bosnjo usrati....
Nas covjek drzi mcd na Marienplatzu u Minhenu. Kaze da je zadnjih ne znam koliko mjeseci dao 15 ugovora, 7 mu doslo na posao . Ovo je 100% provjerena informacija.
- skafiskafsnjak
#3119 Re: Viza za Njemacku
E pa nece ni u mcd vise niti igdje drugo. Dosta ljudi se javilo da im nisu dali zustimmung i cak ponistili vizu.MaroonBrigade wrote:Pa sta trebaju.. peMziju zaraditi u MCD jbt
Al tvoj post je tipicno balkansko razmisljanje... ako ti se ne radi u MCD , onda i ne predaji za taj posao.
Da su Bosanci pametniji od Njemaca, ne bi bili gdje jesu....
- skafiskafsnjak
#3120 Re: Viza za Njemacku
Nije istina da te vezu na 2 godine. Taj period od 2 godine je period u kojem moras traziti zustimmung za promjenu posla. Ako je bolji posao, vecinom odobre....Nisrin wrote:Pa naravno da niko nije budala ostati u MCD, ali ovima smeta sto doslovno to ISKORISTE samo da dobiju brzo vizu i udju na trziste .
Nakon 24 plate ili 2 godine ne trebas zustimmung za promjenu posla.
Al jbg...sad im dodjemo da trazimo zustimmung, a vide da dana nismo radili od dobijanja vize.... nisu glupi , jbg.
- valjuga
#3121 Re: Viza za Njemacku
Ima i ovih šupaka,čim odu zamijene karticu i ne možeš im ništa na viber poslat.skafiskafsnjak wrote:
Nije istina da te vezu na 2 godine. Taj period od 2 godine je period u kojem moras traziti zustimmung za promjenu posla. Ako je bolji posao, vecinom odobre....
Nakon 24 plate ili 2 godine ne trebas zustimmung za promjenu posla.
Al jbg...sad im dodjemo da trazimo zustimmung, a vide da dana nismo radili od dobijanja vize.... nisu glupi , jbg.
- skafiskafsnjak
#3122 Re: Viza za Njemacku
E ti su posebni
Jos kad te sa fb-a izbrisu...pffff
Jos kad te sa fb-a izbrisu...pffff
-
22amra
#3123 Re: Viza za Njemacku
skafiskafsnjak wrote:
Meni je par ljudi reklo da u Mc ne primaju vise Bosnje...22amra wrote:Da li iko zna kolike ce nove satnice biti za mc donalds ne mogu nigdje da nadjem info samo da se povecava na 9.35 od 1.1.2020. Ali mcd ima tarifne ugovore i kod njih je uvijek malo veca minimalna. Sad je 9.25e a za ostala zanimanka 9.19e. Da mi je u decembru da zatrazim novi ugovor jer ce mi termin bit pocetkom januara pa moram to ranije zamijeniti. Ako neko zna ili radi u mc pa da moze pitati bilo bi super
Bar u Minhenu, dalje ne znam...
Cudim se, sto li..
Ps: sad mi jaran kaze, u Sturgartu djevojku odbili u jednom. Otisla u drugi, isto... direktiva iz Minhena.
Ja vec imam posao u mc i ugovor. Menadzer je fin rekao je da zna da necu biti dugo tu ali bitno je samo da se predje u njemacku. I da nije problem novi ugovor napraviti kad bude trebalo.
Ali ja svakako planiram raditi tu koliko mogu ako su uslovi ok ,jer ne zelim ganjati papirologiju da se prebacim a tek sam dosla. Samo me ta satnica brine hoce li se mijenjati a mora jer se dize generalno minimalna na 9.35€ ali izgleda nema niko tu informaciju
- ćiribiribela
#3124 Re: Viza za Njemacku
To je nekih 1500 brutto, malo preko 1100 netto, kako zivjeti sa tim?
-
Alles-Tamam
#3125 Re: Viza za Njemacku
pa s obzirom da ce biti minimalac 9,35 onda ce se i ugovori zaposlenih u McD mijenjati,tj uskladit ce vam satnice.Sada na koliko to najbolje da pitate sefa filijale