Jos jedanput, ovo nije tema o Hamasu i Hamas sa ovim zlocinima koje je Izrael pocinio u Gazi nema veze osim sto sluzi kao izgovor onima koji su zlocin pocinili.
Ja sam svoj gnjev u svojim postovima iskazao prema onima (nisam obracao paznju na imena, to jest na nikove) koji na temi sa ovakvim naslovom daju komentare u kojima uglavnom vjerno reprodukuju medijska izvjestavanja pojedinih zapadnih medija, a za koje sam iznio dokaze u svom prethodnom postu da su krajnje tendenciozna i vjestacki izbalansirana kako se ne bi dovela u pitanje izraelska strana price, a to je da je napad na Gazu bio akcija protiv Hamasa i da ju je Hamas izazvao.
Kako drukcije objasniti "stavljanje pod lupu" onih medijskih izvijesca koja svjedoce o masovnim zlocinima pocinjenim nad civilnim stanovnistvom u stilu "Zasto slike ubijene djece, a ne slike ubijenih Hamasovaca ?!" Meni je prva reakcija bila ono sarajevski, ne kontam
O Hamasu mozemo pricati do sutra, i mislim da ova tema ne bi smjela biti elaboracija Hamasa, jer u tom slucaju upadamo u zamku proizraelske propagande, ali reci cu ono sto sam i prethodno kazao za Hamas:
Hamas je nastao u krilu palestinskog naroda, kao protuteza drugim palestinskim oslobodilackim pokretima, a svima njima je zajednicki imenitelj odgovor na okupaciju, ugnjetavanje i sistematsko ponizavanje od strane mocnog neprijatelja, a to je Izrael. Hamas je izabrao drugaciji pristup, buduci da se drugi palestinski pokreti i organizacije nisu bas istakle u svom djelovanju, i opredijelio se na varijantu ideoloskog ekstremizma, terorizma i oruzanog nacina borbe. Oni zastupaju stav da se na silu mora po svaku cijenu odgovoriti silom, a nije im tesko pobrati simpatije u narodu koji je ocajan i do srzi ponizen.
Hamas nije uzrok izraelskog nasilja, zato sto je izraelsko nasilje konstanta od njegovog osnutka, dok je Hamas kao subjekt nasilja nastao kao posljedica izraelskog nasilja prije svega. To je kljucna stvar za razumijevanje da bi se izbjegla bilo kakva zamjena teza.
Mi mozemo dovoditi u pitanje Hamasovo djelovanje i nekakvu politiku te organizacije (ako Hamasu uopste mozemo pripisati neku politiku, buduci da je pretezno rijec o ideologiji), ali ono sto je kljucno je da su prema Izraelu vec isprobane varijante nekakve diplomacije i opredijeljenosti za mir, koje medjutim nisu polucile zeljene efekte zbog nespremnosti druge strane, a to je Izrael, da postigne trajni kompromis sa Palestincima. A zasto i bi, kada su jedna od vodecih svjetskih velesila, pocorili su tri-cetiri arapske drzave u medjusobnom ratu, mogu Palestince gaziti kad pozele, i zbog cega bi oni pruzali ustupke tim istim Palestincima, tim prije kad iza njih bezrezervno stoji Amerika kao vodeca svjetska velesila ?? To Hamas jako dobro zna, mnogi i u tzv. islamskom svijetu to vide, pogotovo nakon 11.septembra 2001. kao momenta kada su se zapad i Izrael nasli na jednakoj talasnoj duzini, te je danas vrlo lako napad na Izrael predstaviti kao napad na citav civilizirani svijet misleci pritom na zapad, a napad na Palestince kao napad na teroriste.
Ti dobro kazes, mediji na zapadu jesu slobodni, ali oni su itekako dio drustva i vladajuci koncept u drustvu u mnogome utjece na percepciju samih medija. Otuda ovakav nepravilan odnos, pogotovo u Sjedinjenim Drzavama prema izraelsko-palestinskom konfliktu. Ljudi u Americi svjesno ili podsvjesno napad na Izrael dozivljavaju kao napad na Ameriku. Zbog 11. septembra i odnosa prema odredjenim stvarima koje su ljudi na zapadu i u Americi od tog momenta stekli. Ne kaze slucajno izraelska ministrica Tzipi Livni "we fight for the values of the free world". Zna ona jako dobro gdje udara takvom svojom recenicom. To prevenira medijsku satanizaciju Izraela kao prakticki jedinu potencijalnu kocnicu ostvarenju najpodlijih zamisli njihove politike na Bliskom istoku.
Bez namjere da zvucim prepotentno, ali treba imati dubinu pa ove stvari shvatiti i povezati, a ne biti neko ko ce stvar banalizovati do te mjere da ce se navuci na medijski serviranu jeftinu pricu o tome da je Hamas kriv sto palestinski civili ginu, i tome slicne blezgarije.