Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Edin 24,5

#3101 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

@ jeza u ledja

Jos jedanput, ovo nije tema o Hamasu i Hamas sa ovim zlocinima koje je Izrael pocinio u Gazi nema veze osim sto sluzi kao izgovor onima koji su zlocin pocinili.

Ja sam svoj gnjev u svojim postovima iskazao prema onima (nisam obracao paznju na imena, to jest na nikove) koji na temi sa ovakvim naslovom daju komentare u kojima uglavnom vjerno reprodukuju medijska izvjestavanja pojedinih zapadnih medija, a za koje sam iznio dokaze u svom prethodnom postu da su krajnje tendenciozna i vjestacki izbalansirana kako se ne bi dovela u pitanje izraelska strana price, a to je da je napad na Gazu bio akcija protiv Hamasa i da ju je Hamas izazvao.
Kako drukcije objasniti "stavljanje pod lupu" onih medijskih izvijesca koja svjedoce o masovnim zlocinima pocinjenim nad civilnim stanovnistvom u stilu "Zasto slike ubijene djece, a ne slike ubijenih Hamasovaca ?!" Meni je prva reakcija bila ono sarajevski, ne kontam :? I sad ce mene neko ubijediti da je americki CNN ili neka druga televizija sa zapada korektnije izvjestavala od Al-Jazeera-e ili Russia Today-a, koji dolaze s istoka ?!

O Hamasu mozemo pricati do sutra, i mislim da ova tema ne bi smjela biti elaboracija Hamasa, jer u tom slucaju upadamo u zamku proizraelske propagande, ali reci cu ono sto sam i prethodno kazao za Hamas:

Hamas je nastao u krilu palestinskog naroda, kao protuteza drugim palestinskim oslobodilackim pokretima, a svima njima je zajednicki imenitelj odgovor na okupaciju, ugnjetavanje i sistematsko ponizavanje od strane mocnog neprijatelja, a to je Izrael. Hamas je izabrao drugaciji pristup, buduci da se drugi palestinski pokreti i organizacije nisu bas istakle u svom djelovanju, i opredijelio se na varijantu ideoloskog ekstremizma, terorizma i oruzanog nacina borbe. Oni zastupaju stav da se na silu mora po svaku cijenu odgovoriti silom, a nije im tesko pobrati simpatije u narodu koji je ocajan i do srzi ponizen.

Hamas nije uzrok izraelskog nasilja, zato sto je izraelsko nasilje konstanta od njegovog osnutka, dok je Hamas kao subjekt nasilja nastao kao posljedica izraelskog nasilja prije svega. To je kljucna stvar za razumijevanje da bi se izbjegla bilo kakva zamjena teza.

Mi mozemo dovoditi u pitanje Hamasovo djelovanje i nekakvu politiku te organizacije (ako Hamasu uopste mozemo pripisati neku politiku, buduci da je pretezno rijec o ideologiji), ali ono sto je kljucno je da su prema Izraelu vec isprobane varijante nekakve diplomacije i opredijeljenosti za mir, koje medjutim nisu polucile zeljene efekte zbog nespremnosti druge strane, a to je Izrael, da postigne trajni kompromis sa Palestincima. A zasto i bi, kada su jedna od vodecih svjetskih velesila, pocorili su tri-cetiri arapske drzave u medjusobnom ratu, mogu Palestince gaziti kad pozele, i zbog cega bi oni pruzali ustupke tim istim Palestincima, tim prije kad iza njih bezrezervno stoji Amerika kao vodeca svjetska velesila ?? To Hamas jako dobro zna, mnogi i u tzv. islamskom svijetu to vide, pogotovo nakon 11.septembra 2001. kao momenta kada su se zapad i Izrael nasli na jednakoj talasnoj duzini, te je danas vrlo lako napad na Izrael predstaviti kao napad na citav civilizirani svijet misleci pritom na zapad, a napad na Palestince kao napad na teroriste.

Ti dobro kazes, mediji na zapadu jesu slobodni, ali oni su itekako dio drustva i vladajuci koncept u drustvu u mnogome utjece na percepciju samih medija. Otuda ovakav nepravilan odnos, pogotovo u Sjedinjenim Drzavama prema izraelsko-palestinskom konfliktu. Ljudi u Americi svjesno ili podsvjesno napad na Izrael dozivljavaju kao napad na Ameriku. Zbog 11. septembra i odnosa prema odredjenim stvarima koje su ljudi na zapadu i u Americi od tog momenta stekli. Ne kaze slucajno izraelska ministrica Tzipi Livni "we fight for the values of the free world". Zna ona jako dobro gdje udara takvom svojom recenicom. To prevenira medijsku satanizaciju Izraela kao prakticki jedinu potencijalnu kocnicu ostvarenju najpodlijih zamisli njihove politike na Bliskom istoku.

Bez namjere da zvucim prepotentno, ali treba imati dubinu pa ove stvari shvatiti i povezati, a ne biti neko ko ce stvar banalizovati do te mjere da ce se navuci na medijski serviranu jeftinu pricu o tome da je Hamas kriv sto palestinski civili ginu, i tome slicne blezgarije.
jeza u ledja

#3102 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

Ljudi u Americi svjesno ili podsvjesno napad na Izrael dozivljavaju kao napad na Ameriku.
Plaho se varas. Plaho. Imas pogresno misljenje o tome.
I sad ce mene neko ubijediti da je americki CNN ili neka druga televizija sa zapada korektnije izvjestavala od Al-Jazeera-e ili Russia Today-a, koji dolaze s istoka ?!
Ti si zvucao tako kao da mediji sa Zapada jedini daju neobjektivnu sliku. Ja sam na to odgovorio sa konstatacijom da nemam nikakvog razloga da vjerujem istocnim medijima bilo sta vise od zapadnih. Citas i gledas i slusas sve sto ti padne pod ruku i na osnovu toga izvlacis zakljucak. CNN je samo jedna od kockica, kao i Al-Jazeera.
Edin 24,5

#3103 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:
Ne znam bas. Kako ces me ubijediti da primjerice americki vojnici u Iraku svi listom podrzavase Izrael u napadu na Gazu, zatim gradonacelnik New Yorka, ide covjek da pruzi podrsku Izraelcima u Ashkelon, a ne vidjeh da je neki Amerikanac, pogotovo ne politicar,ukljucujuci tu i gradonacelnike i guvernere, barem pozvao na prestanak ubijanja civila u Gazi.

Mislim da sam u prethodnom postu napisao sustinske stvari, ne bih da se ponavljam.
Imao sam prilike "forumati" i sa Amerikancima, i oni u glavama imaju taj "rat protiv terorizma". Palestinci su u tom ratu, u njihovim glavama, na suprotnoj strani. Otuda ta velika empatija prema Izraelu i razumijevanje za njegove postupke.

Percepcija terora je ocigledno kako cijem poimanju pase. Izrael terorizira Palestince svakodnevno, ali Boze sacuvaj da ce se to nazvati terorom ili ne daj boze terorizmom.
Medjutim, kad se neko raznese bombom u Tel Avivu, to je kao kada se raznio pilot samoubica u napadu na New York i Washington, jer je to sadrzajno i motivacijski veoma slicno jedno drugom. To je ta ogranicenost, koja je jedna posebna tema i ne bih duboko u nju da zalazim.
jeza u ledja

#3104 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:
jeza u ledja wrote:
Ne znam bas. Kako ces me ubijediti da primjerice americki vojnici u Iraku svi listom podrzavase Izrael u napadu na Gazu, zatim gradonacelnik New Yorka, ide covjek da pruzi podrsku Izraelcima u Ashkelon, a ne vidjeh da je neki Amerikanac, pogotovo ne politicar,ukljucujuci tu i gradonacelnike i guvernere, barem pozvao na prestanak ubijanja civila u Gazi.

Mislim da sam u prethodnom postu napisao sustinske stvari, ne bih da se ponavljam.
Imao sam prilike "forumati" i sa Amerikancima, i oni u glavama imaju taj "rat protiv terorizma". Palestinci su u tom ratu, u njihovim glavama, na suprotnoj strani. Otuda ta velika empatija prema Izraelu i razumijevanje za njegove postupke.

Percepcija terora je ocigledno kako cijem poimanju pase. Izrael terorizira Palestince svakodnevno, ali Boze sacuvaj da ce se to nazvati terorom ili ne daj boze terorizmom.
Medjutim, kad se neko raznese bombom u Tel Avivu, to je kao kada se raznio pilot samoubica u napadu na New York i Washington, jer je to sadrzajno i motivacijski veoma slicno jedno drugom. To je ta ogranicenost, koja je jedna posebna tema i ne bih duboko u nju da zalazim.
U nedavnom istrazivanju Gallupa 44% Amerikanaca ne podrzava napad Izraela na Gazu, a 41% ga podrzava. Bilo je negdje ranije ovdje o tome rijeci.
Gradonacelnik New Yorka je jevrej, cetvrtina stanovnika New Yorka su jevreji. Ubjedljivo najvise jevreja u SAD zivi u NYC. Vojnici u Iraku nisu mjerodavni.
Edin 24,5

#3105 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:
Edin 24,5 wrote:
jeza u ledja wrote:

U nedavnom istrazivanju Gallupa 44% Amerikanaca ne podrzava napad Izraela na Gazu, a 41% ga podrzava. Bilo je negdje ranije ovdje o tome rijeci.
Gradonacelnik New Yorka je jevrej, cetvrtina stanovnika New Yorka su jevreji. Ubjedljivo najvise jevreja u SAD zivi u NYC. Vojnici u Iraku nisu mjerodavni.
Ja mogu pricati na temelju stvarnih cinjenica i neposrednih iskustava. Prilika da s nekim iz Amerike razmijenis misljenja sigurno ima najvecu vrijednost u ovom kontekstu.

Generalno nemam pozitivno misljenje o odnosu Amerikanaca prema izraelsko-palestinskom pitanju opcenito, a pogotovo o odnosu prema nedavnom visednevnom sadistickom izivljavanju Izraela nad stanovnistvom Gaze pod motom "da im razvucemo pamet njihovu" uz izgovor borbe protiv Hamasa, koji je sve, samo ne unisten ovom "akcijom" Izraela.
_veleposlanik

#3106 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

Edin 24,5 wrote:
jeza u ledja wrote:

Medjutim, kad se neko raznese bombom u Tel Avivu, to je kao kada se raznio pilot samoubica u napadu na New York i Washington, jer je to sadrzajno i motivacijski veoma slicno jedno drugom. To je ta ogranicenost
, koja je jedna posebna tema i ne bih duboko u nju da zalazim.
ja bih samo dodao: tzv terorizam, Bin Laden, otimachine aviona i sudar u najvaznije zgrade USA je dio bajke koju vjerujete svi, i vi i ameri koji su to popushili...
kakav to "pecinski" teroristicki samoubica ima dovoljno petlje da zajebe 60 miliona/dan vrijedan americki sigurnosni aparatus... prestanite pricati bajke kada govorite o politici!
Biznis

#3107 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Biznis »

isti pecinski samoubica ciji je duhovni klon ubio 8000 ljudi u srebrenici. ratko ili osama, jednake ubice koje treba progoniti do kraja svijeta, njihove organizacije unistiti i zatrati trag. pokusaj laganja da se ubistva jevreja nisu desila, laganje o protokolima sionskih mudraca su dobila nastavke kako se ni srebrenica ni njujork nisu desili. oni koji su nekog svog izgubili u ausvicu, njujorku ili srebrenici pricaju drukcije.

za razliku od bajki o koncentracionim logorima od februara (a evo februara na pragu) koje je neko na ovom forumu pricao. prica o tajnim vladama, poluistinama, fabrikatima. lose smisljenim i ocajno manipulisanim historijskim cinjenicama. to su bajke. i toj prici nije mjesto na politici.

nego, kad ce oni konc logori po americi koje si spominjao alhuseinu? kad se smiri frka oko obame valjda. i on je jos jedna laz prljavog zapada garant.
jeza u ledja

#3108 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote: Ja mogu pricati na temelju stvarnih cinjenica i neposrednih iskustava. Prilika da s nekim iz Amerike razmijenis misljenja sigurno ima najvecu vrijednost u ovom kontekstu.

Generalno nemam pozitivno misljenje o odnosu Amerikanaca prema izraelsko-palestinskom pitanju opcenito, a pogotovo o odnosu prema nedavnom visednevnom sadistickom izivljavanju Izraela nad stanovnistvom Gaze pod motom "da im razvucemo pamet njihovu" uz izgovor borbe protiv Hamasa, koji je sve, samo ne unisten ovom "akcijom" Izraela.
Bas, valjda je anketno istrazivanje kao presjek prosjecnog stanovnistva mjerodavnije od tvog licnog kontakta sa 5, 10, pa nek je i 1000 ljudi. To su jedine stvarne cinjenice.

Ja na primjer doslovce nijednog prijatelja Amerikanca ne znam da mu nije pun kurac Izraela i americke ovisnosti o njima. Ali naravno to ovisi od toga sa kakvim se ljudima druzim. To ne znaci da prosjecan Amerikanac razmislja tako.
zonbirile

#3109 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

Biznis wrote:isti pecinski samoubica ciji je duhovni klon ubio 8000 ljudi u srebrenici. ratko ili osama, jednake ubice koje treba progoniti do kraja svijeta, njihove organizacije unistiti i zatrati trag. pokusaj laganja da se ubistva jevreja nisu desila, laganje o protokolima sionskih mudraca su dobila nastavke kako se ni srebrenica ni njujork nisu desili. oni koji su nekog svog izgubili u ausvicu, njujorku ili srebrenici pricaju drukcije.

za razliku od bajki o koncentracionim logorima od februara (a evo februara na pragu) koje je neko na ovom forumu pricao. prica o tajnim vladama, poluistinama, fabrikatima. lose smisljenim i ocajno manipulisanim historijskim cinjenicama. to su bajke. i toj prici nije mjesto na politici.

nego, kad ce oni konc logori po americi koje si spominjao alhuseinu? kad se smiri frka oko obame valjda. i on je jos jedna laz prljavog zapada garant.

jesi li čuo da su Rokfeleri sve rasprodali da bi pomogli Obamin napor da učini svijet pravednijim.Večeras je gala priredba na Medisonu,gdje će animirati i svoje talđije da učine isto.Evo agencije javljaju da dolaze svi Rotšildi,Walbergi,Koen,Morgani...izrazili su samo želju da im se ostavi mjesečna apanaža od 5000$ i da posebnu pažnju posveti Bosni.
Biće večeras prenos na CNN,oni su medijski sponzor priredbe.
Edin 24,5

#3110 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:
Edin 24,5 wrote: Ja mogu pricati na temelju stvarnih cinjenica i neposrednih iskustava. Prilika da s nekim iz Amerike razmijenis misljenja sigurno ima najvecu vrijednost u ovom kontekstu.

Bas, valjda je anketno istrazivanje kao presjek prosjecnog stanovnistva mjerodavnije od tvog licnog kontakta sa 5, 10, pa nek je i 1000 ljudi. To su jedine stvarne cinjenice.

Ja na primjer doslovce nijednog prijatelja Amerikanca ne znam da mu nije pun kurac Izraela i americke ovisnosti o njima. Ali naravno to ovisi od toga sa kakvim se ljudima druzim. To ne znaci da prosjecan Amerikanac razmislja tako.
Opet ponavljam, stekao sam dojam da Amerikanci u vecini podrzavaju Izrael, a Palestince dozivljavaju kao teroriste. To onda determinira sve drugo. To je percepcija nekog iz vana, koja je uvijek malo objektivnija nego nekoga iznutra.

Veci stepen ispravnijeg pristupa prema najnovijim desavanjima u izraelsko-palestinskom konfliktu primjecen je u Evropi, konkretno u zemljama kao sto su Norveska i Belgija. Tu pritom mislim i na medije, i na opsti stav javnosti, pa i na zvanicnu politiku. Podvala je da u Evropi i na zapadu protiv Izraela protestvuju samo i iskljucivo Muslimani. To nije tacno.
zonbirile

#3111 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

edin24,5

ako ti je ovo 24,5,broj godina onda si neproporcionalno naivan i zelen za svoje godine.Izvini molim te koga interesuje stav javnog mjenja u Americi,bez obzira kako došao do opažanja.Normalno lična istraga je budalaština par ekselance,to ti i čovjek tvrdi.Odnosi SAD i Izraela,ne ovise o stepenu zadovoljstva/nezadovoljstva javnog mijenja u Americi.Možda bi ti bolje bilo premišljati,kako su jevreji u Americi zadovoljni američkom vladom,i kako s druge strane američka vlada u Monika stilu mora prići istima.Izrael je firma kćerka mnogo uspješnije jevrejske firme,a to je USA.
Edin 24,5

#3112 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

zonbirile wrote:edin24,5

ako ti je ovo 24,5,broj godina onda si neproporcionalno naivan i zelen za svoje godine.Izvini molim te koga interesuje stav javnog mjenja u Americi,bez obzira kako došao do opažanja.Normalno lična istraga je budalaština par ekselance,to ti i čovjek tvrdi.Odnosi SAD i Izraela,ne ovise o stepenu zadovoljstva/nezadovoljstva javnog mijenja u Americi.Možda bi ti bolje bilo premišljati,kako su jevreji u Americi zadovoljni američkom vladom,i kako s druge strane američka vlada u Monika stilu mora prići istima.Izrael je firma kćerka mnogo uspješnije jevrejske firme,a to je USA.

Ja pricam u konkretnoj stvari o odnosu javnog mijenja u Americi prema izraelsko-palestinskom pitanju. To je to.
Ne pricam o onome sto determinira odnose Amerike i Izraela na najvisoj politickoj razini, o ekonomskoj moci Jevreja, itd., ili cemu vec, ovisno o tome sta sugerises da se diskutuje.

Ono sto te ne interesuje ne moras ni da citas.

Moje replike "jezi u ledja" su se ticale onoga od cega je krenula diskusija izmedju nas dvoje, a to je moj post u kojem sam nazvao glupanima one u zapadnim drzavama, ukljucujuci i Ameriku, koji "puse" jeftinu propagandu zapadnih medija usmjerenu na relativizaciju i opravdavanje izraelskih zlocina i smatraju Hamas najodgovornijim za Gazu proteklih sedmica. "Jeza u ledja" se u tome prepoznao-la, te je reagovao-la. Argumente za moju tezu da se zaista radi o medijskoj neobjektivnosti i "brainwashingu" jednog znacajnog dijela americke populacije i mnogih drugih na zapadu, imas sadrzane u mojim prethodnim postovima.

U demokraciji, a pogotovo onoj najrazvijenoj, javno mijenje itekako utjece na politicko djelovanje. To ko oblikuje javno mijenje, na kakav nacin, ili kako se ono samo oblikuje, jeste jedna posebna tema.

Ako zelis diskutovati na temu odnosa SAD-a i Izraela i koji faktori te odnose determinisu, predlazem ti da otvoris posebnu temu.

Ja sam se doticao samo onih stvari koje su se odnosile direktno na moje pisanje, kao u ovom slucaju na osporavanje moje teze da su zapadni mediji neobjektivno izvjestavali u korist Izraela i da je to proizvelo "zaglupljivanje" kod jednog znacajnog broja konzumenata tih medija. To sto se neko u necemu licno prepoznao, nije moj problem. Najbitnije od svega je da moja teza nije osporena. Naveo sam primjer "zasto slike djece, a ne slike Hamasovih boraca?!" kao najilustrativniji. To nije nikakvo balansiranje koje polazi od razumijevanja obje strane, nego cisti jednostrani pristup medija u cilju izjednacavanja dvije ocigledno, u svakom pogledu, nejednake strane.

Jos jedanput, tome sto mi ti sugerises da trebam da pisem, da ne ispadam "nezreo", "zelen" i slicno, nije mjesto na ovoj temi, vec trebas da otvoris novu temu. Ako budem zelio i imao argumente pisacu na toj temi o tim stvarima.
zonbirile

#3113 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

edin 24,5

moj Edine ne ljuti se ti na mene,ali i ne izvrči ,pa sve okruglo na čoše.Imaš nekih neodrživih kostrukcija,tipa zapadne zemlje, i Amerika kao i oni,ili slično,nije ni bitno.Ne postoje danas "zapadne zemlje" i Amerika u smislu i kontekstu u kojem ih ti spominješ.Postoje globalni interesi,globalnih igrača,ostalo je pojavni oblik ,predstava za raju,ko to razumije,ko ne razumije za njega je to visoka politika-a u stvari jpiličarenje,pljačka,otimačina,sex,droga i alkohol.Evo jednostavnije grupa ljudi finansijski porobila Evropu i stasala upravo sa stvaranjem Novog Svijeta.Sva roba,transport ljudi i roba ide preko njih.Pa se skonta još više formi unfree labour.To nema u kaubojskim i ostalim romansijerskim pričama o osvajanju divljeg zapada.Poenta je da se priča o Evropskim desperadosima koji su išli u novi život sa velikim nadama.Tačno,ali iza te priče stoji ogromni zgrnuti kapital pomenutih igrača,a vrlo je jednostavno,i ponovljeno je i za Australiju,Novi Zeland.Pa vrijeme puta je bilo cca 3mjeseca,e sada računaj 5-6 članova obitelji,hrana,voda,mjesto na brodu-pošto su kokuzi velikodušno im je data mogućnost da to otplate robskim radom od 4-7g po članu porodice,u novim kolonijama na čistom i slobodnom zraku.Onda se instruisana elita,šatro odvoji od matrice (radi love,poreza naravno),ali novajlije primjeniše nove slobodoumnije zakone,ali profitno orijentisane-nije bilo rojalističkih nebuloza i kočnica za razmah demokratije/profita.I tako 200-300g ,familijarno , intersno,ljudi radili i gradili zemlju.Pitačeš kakve veze to ima.Pa ima oni prvi finansijeri ,a i potonji bili su jevreji,ne baš etnički,ali nije ni bitno za ovu priču.Eto zato danas njihova intelektualna elita bez zazora tvrdi da su SAD njihova država.A Izrael?Pa pravom na garancije namirena je jevrejska usluga 1917g i spašena Britanija.Ima tako mnoga dirljivih detalja,koji povezuju Britaniju,SAD,Izrael,jevreje i jevrejski lobi.Sada svi pričaju da oni drže finansijske tokove,šoubiznis,mas medije u SAD i šire.Netačno-držali su ih od početka stvaranja SAD.Evropu 18 stoljeća su kreirali prema svojim potrebama i ciljevima.
Edin 24,5

#3114 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

zonbirile wrote:edin 24,5

moj Edine ne ljuti se ti na mene,ali i ne izvrči ,pa sve okruglo na čoše.Imaš nekih neodrživih kostrukcija,tipa zapadne zemlje, i Amerika kao i oni,ili slično,nije ni bitno.Ne postoje danas "zapadne zemlje" i Amerika u smislu i kontekstu u kojem ih ti spominješ.Postoje globalni interesi,globalnih igrača,ostalo je pojavni oblik ,predstava za raju,ko to razumije,ko ne razumije za njega je to visoka politika-a u stvari jpiličarenje,pljačka,otimačina,sex,droga i alkohol.Evo jednostavnije grupa ljudi finansijski porobila Evropu i stasala upravo sa stvaranjem Novog Svijeta.Sva roba,transport ljudi i roba ide preko njih.Pa se skonta još više formi unfree labour.To nema u kaubojskim i ostalim romansijerskim pričama o osvajanju divljeg zapada.Poenta je da se priča o Evropskim desperadosima koji su išli u novi život sa velikim nadama.Tačno,ali iza te priče stoji ogromni zgrnuti kapital pomenutih igrača,a vrlo je jednostavno,i ponovljeno je i za Australiju,Novi Zeland.Pa vrijeme puta je bilo cca 3mjeseca,e sada računaj 5-6 članova obitelji,hrana,voda,mjesto na brodu-pošto su kokuzi velikodušno im je data mogućnost da to otplate robskim radom od 4-7g po članu porodice,u novim kolonijama na čistom i slobodnom zraku.Onda se instruisana elita,šatro odvoji od matrice (radi love,poreza naravno),ali novajlije primjeniše nove slobodoumnije zakone,ali profitno orijentisane-nije bilo rojalističkih nebuloza i kočnica za razmah demokratije/profita.I tako 200-300g ,familijarno , intersno,ljudi radili i gradili zemlju.Pitačeš kakve veze to ima.Pa ima oni prvi finansijeri ,a i potonji bili su jevreji,ne baš etnički,ali nije ni bitno za ovu priču.Eto zato danas njihova intelektualna elita bez zazora tvrdi da su SAD njihova država.A Izrael?Pa pravom na garancije namirena je jevrejska usluga 1917g i spašena Britanija.Ima tako mnoga dirljivih detalja,koji povezuju Britaniju,SAD,Izrael,jevreje i jevrejski lobi.Sada svi pričaju da oni drže finansijske tokove,šoubiznis,mas medije u SAD i šire.Netačno-držali su ih od početka stvaranja SAD.Evropu 18 stoljeća su kreirali prema svojim potrebama i ciljevima.
Opet kazem, nisam pricao o odnosima Amerike niti Evrope sa Izraelom i Jevrejima na najvisim politickim razinama, niti u ekonomskom, kao ni historijskom smislu, vec o odnosu javnog mijenja u tim drzavama kojeg cine i obicni ljudi poput mene i tebe prema izraelsko-palestinskom sukobu, konkretno prema posljednjim desavanjima u pojasu Gaze. To sta utice na to javno mijenje je takodjer jedna posebna tema.

Ako kazes, slijedom onog sto si napisao-la u svom postu, da su i mediji koji utjecu na americko javno mijenje "zidovski", a ne slobodni, kako je to tvoj "branjenik" pisao u replici koju mi je uputio, onda je to sjajna potvrda moje teze i ja tu nemam sta vise da naglabam. Zahvaljujem.

Moja teza se sastojala u tome da su zapadni mediji neobjektivno izvjestavali u korist Izraela i da je to proizvelo "zaglupljivanje" kod jednog znacajnog broja konzumenata tih medija. Ti si elaborirao-la razloge za to, ja se nisam time bavio.
d700

#3115 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by d700 »

_veleposlanik wrote:....
ja bih samo dodao: tzv terorizam, Bin Laden, otimachine aviona i sudar u najvaznije zgrade USA je dio bajke koju vjerujete svi, i vi i ameri koji su to popushili...
kakav to "pecinski" teroristicki samoubica ima dovoljno petlje da zajebe 60 miliona/dan vrijedan americki sigurnosni aparatus... prestanite pricati bajke kada govorite o politici!
Heheh...ove teorije zavjere nekad podsjecaju na one price "preko drine". Mozda se neko stariji sjeca: "Belosvetska zavera protiv nejac" itd... :D
_veleposlanik

#3116 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by _veleposlanik »

d700 wrote:
_veleposlanik wrote:....
Heheh...ove teorije zavjere nekad podsjecaju na one price "preko drine". Mozda se neko stariji sjeca: "Belosvetska zavera protiv nejac" itd... :D
eh moj druze koliko tebi jos treba da naucis....... al neka te tako, dobar si tu gdje jesi...
d700

#3117 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by d700 »

_veleposlanik wrote:...

eh moj druze koliko tebi jos treba da naucis....... al neka te tako, dobar si tu gdje jesi...
A stha da ucim ? Teorije zavjere po Internetu?

Ima nejasnoca oko 9/11, to niko nemoze negirati. Ali fakt je da islamski terorizam postoji i da je Bin Laden podrzao te napade. Te jednostavne cinjenice je covjek sam priznao u sninku, uz to su isle pamflete iz aq-kuhinja.

Ko zatvara oci pred tim realitetima, zivi u svojima. Preporucujem ti da stvari gledas otvorenih ociju, s manje emocija i povezanosti a la "Ono su nashi muslimani, ja mrzem amerikance".....ovo sad ti sprijecava realan pogled.

Sretno... :D
Last edited by d700 on 23/01/2009 17:43, edited 2 times in total.
ahuseino

#3118 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ahuseino »

Edin 24,5 wrote: Opet ponavljam, stekao sam dojam da Amerikanci u vecini podrzavaju Izrael, a Palestince dozivljavaju kao teroriste. To onda determinira sve drugo. To je percepcija nekog iz vana, koja je uvijek malo objektivnija nego nekoga iznutra.

Veci stepen ispravnijeg pristupa prema najnovijim desavanjima u izraelsko-palestinskom konfliktu primjecen je u Evropi, konkretno u zemljama kao sto su Norveska i Belgija. Tu pritom mislim i na medije, i na opsti stav javnosti, pa i na zvanicnu politiku. Podvala je da u Evropi i na zapadu protiv Izraela protestvuju samo i iskljucivo Muslimani. To nije tacno.
Ovaj dojam da bi dobio pravio si pretpostavke, te si napisao tipichni stereotip... ne bih o tome...

Percepcija nekog is vana je percepcija sa samo jedne perspektive. Fali vam perspektiva ovoga iz unutrashnjosti. Sa zebe lichno (a vjerujem i vechinu ostalih "poamera" koji se ovdje oglashavaju) smatram da imam dvije perspektive najmanje; i eto ja bi ih lichno smatrao VISHE tachnim... nego tvoju jednu.

Ovo za Evropu nadam se da ne uzimash previshe k srcu. Geografski teren sa barem jednim redom magntude vechim nacionalizmom nego eto ovdje. Beskichmena Engleska je i zakuhala sve ovo a sad su oni progresivni i tolerantni. Mlohava kurva Evropa se dokazala vishe nego jednom.

Apropo Engleske, nedavno je Londonu od strane policajca u pucnjavi poginula osoba Islamske vjeroispovjesti, navodno ochiglednom pogreshkom policajca (zrtva - ni kriv ni duzan). Sudija je na sudjenju dao instrukcije poroti da ni sluchajno ne smije osuditi policajca iako su dokazi bili vishe nego ubjedljivi protiv istog. Sudjenje se zavrshilo sa "hung jury", odnosno bez odluke, i policajac je slobodan da se vrati u redove tolerantnih policijskih snaga... Engleskih.

Uzgred, prije nekoliko sedmica su bile pro-palestinske demonstracije u LA, i ne nisu oskudjevali u "Bijelcima". Ne znam tachno koliko ih je bio, odokativno nekoliko hiljada.
jeza u ledja

#3119 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:Najbitnije od svega je da moja teza nije osporena.
Da, tek sada shvatam da ti je to najbitnije.
:|
jeza u ledja

#3120 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

Obama postavio bivseg jako uticajnog senatora Georga Mitchella kao specijalnog izaslanika za Bliski Istok. Ne znam puno o njemu, ali mozda se po reakcijama iz Izraela mogu nazrijeti njegovi stavovi:
Mitchell, 75, is credited with advancing peace in Northern Ireland as envoy there during the Clinton administration, and also led a commission in 2000-01 that looked for ways to end Israeli-Palestinian violence. He is considered a patient, even-handed negotiator.

Mitchell's is the more politically sensitive appointment. It won praise from many sides, but some conservatives in Israel and among Israel's American supporters voiced concerned that Mitchell could exert new pressure on the Israelis. A report by Mitchell's commission in 2001 reportedly irritated the government of then-Prime Minister Ariel Sharon.

Former U.S. Ambassador Samuel Lewis, who recently visited the region, said there is "a lot of nervousness in Israel" about Mitchell. Some worry over how the Obama administration will view issues such as Israeli security needs and the expansion of Israeli settlements in the West Bank.

Some more dovish pro-Israel groups, including Americans for Peace Now and the Israel Policy Forum, praised the selection.
Izvor: Chicago Tribune.
ahuseino

#3121 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Obama postavio bivseg jako uticajnog senatora Georga Mitchella kao specijalnog izaslanika za Bliski Istok. Ne znam puno o njemu, ali mozda se po reakcijama iz Izraela mogu nazrijeti njegovi stavovi:
Mitchell, 75, is credited with advancing peace in Northern Ireland as envoy there during the Clinton administration, and also led a commission in 2000-01 that looked for ways to end Israeli-Palestinian violence. He is considered a patient, even-handed negotiator.

Mitchell's is the more politically sensitive appointment. It won praise from many sides, but some conservatives in Israel and among Israel's American supporters voiced concerned that Mitchell could exert new pressure on the Israelis. A report by Mitchell's commission in 2001 reportedly irritated the government of then-Prime Minister Ariel Sharon.

Former U.S. Ambassador Samuel Lewis, who recently visited the region, said there is "a lot of nervousness in Israel" about Mitchell. Some worry over how the Obama administration will view issues such as Israeli security needs and the expansion of Israeli settlements in the West Bank.

Some more dovish pro-Israel groups, including Americans for Peace Now and the Israel Policy Forum, praised the selection.
Izvor: Chicago Tribune.
... smrdi mi to....

... na ...

... cionistichku zavjeru :-)
Šeha

#3122 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Šeha »

ahuseino wrote:
... smrdi mi to....

... na ...

... cionistichku zavjeru :-)

Dos'o tobe! :D :lol: :D
Edin 24,5

#3123 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:
Edin 24,5 wrote:Najbitnije od svega je da moja teza nije osporena.
Da, tek sada shvatam da ti je to najbitnije.
:|
A sta bi mi to trebalo biti ?? Da mozda usvojim tvoj "izbalansirani" stav i da udaram po Hamasu na temu s kojom Hamas nema nikakve veze ??!

Izrael je svojom ofanzivom u proteklih nekoliko sedmica pocinio grubu povredu medjunarodnog ratnog i humanitarnog prava vrseci vojni napad prema civilnom stanovnistvu. Takav nacin ratovanja nepojmljiv je prema Konvencijama i Protokolima koji regulisu ovu oblast. Ovo je konstatacija komesara UN-a za zastitu ljudskih prava koju su danas prenijeli mediji. Nalozeno je formiranje nezavisne komisije da istrazi ratne zlocine koji su pocinjeni.

Dotle su nas pojedini mediji i "pametnjakovici" koji su svoje neistomisljenike nastojali predstaviti zatucanima, islamistima, vehabistima, itd., ubjedjivali da je Hamas kriv za napade.

Ako je to zaista tako, neka svako sebi postavi jedno logicko pitanje: Ko je zabranjivao novinarima i foto-reporterima ulaz u Gazu da izvjestavaju s lica terena, jeli to bio Hamas ili Izrael ??

Ne vrijedi se prepirati s tobom, tim prije sto su argumenti sasvim jasno na mojoj strani.

A na ovom linku se nalazi izjava tvog miljenika Obame koji ni za dlaku ne mijenja pristup svog prethodnika o ovom pitanju, i to, sto je najzalosnije, ne pomenuvsi zlocine koje je Izrael pocinio:
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090123131

Zaista tuzno!
jeza u ledja

#3124 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:
Dotle su nas pojedini mediji i "pametnjakovici" koji su svoje neistomisljenike nastojali predstaviti zatucanima, islamistima, vehabistima, itd., ubjedjivali da je Hamas kriv za napade.

Ako je to zaista tako, neka svako sebi postavi jedno logicko pitanje: Ko je zabranjivao novinarima i foto-reporterima ulaz u Gazu da izvjestavaju s lica terena, jeli to bio Hamas ili Izrael ??

Ne vrijedi se prepirati s tobom, tim prije sto su argumenti sasvim jasno na mojoj strani.
Ja te nisam nazvao ni zatucanim, ni islamistom, ni vehabistom, niti to mislim. Niti sam rekao da je samo Hamas kriv za napade, niti to mislim. U stvari rekao bih da je podjednaka krivica Izraelaca i Hamasa za trenutni sukob, ALI za brutalnost i nehumanost, tj. ratne zlocine u ovom sukobu kriv je iskljucivo Izrael, a to je ono o cemu pricamo i sto je bitno za ovu temu.
No rekao sam da je Hamas nesposoban da se bori za prave interese Palestinaca (naravno, ja nisam taj koji treba da sudi sta je u interesu Palestinaca, to je samo moje subjektivno misljenje da pogibija 1000 ljudi u 20 dana za bilo kakvu domovinu, pogotovo kad se naizgled nista nije pomaklo sa mrtve tacke - nije vrijedna zrtve). Takodje tvrdim da je Hamas marioneta za potkusurivanje mrzitelja Izraela i Amerike, a da je Palestina vec 60 godina poligon za nadjebavanje velikih sila. Hamas je samo najnovija organizacija u nizu.

Tvoji argumenti ne postoje jer ti nemas jasno definisano sta hoces da kazes.
Ja ne vidim uopste da se nasa misljenja nesto pretjerano razlikuju, ali bi ti da diskutujes kao da smo u debatnom klubu.

Haj nego da ne tulimo vise...
Edin 24,5

#3125 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:
Edin 24,5 wrote:

Ja te nisam nazvao ni zatucanim, ni islamistom, ni vehabistom, niti to mislim. Niti sam rekao da je samo Hamas kriv za napade, niti to mislim. U stvari rekao bih da je podjednaka krivica Izraelaca i Hamasa za trenutni sukob, ALI za brutalnost i nehumanost, tj. ratne zlocine u ovom sukobu kriv je iskljucivo Izrael, a to je ono o cemu pricamo i sto je bitno za ovu temu.
No rekao sam da je Hamas nesposoban da se bori za prave interese Palestinaca (naravno, ja nisam taj koji treba da sudi sta je u interesu Palestinaca, to je samo moje subjektivno misljenje da pogibija 1000 ljudi u 20 dana za bilo kakvu domovinu, pogotovo kad se naizgled nista nije pomaklo sa mrtve tacke - nije vrijedna zrtve). Takodje tvrdim da je Hamas marioneta za potkusurivanje mrzitelja Izraela i Amerike, a da je Palestina vec 60 godina poligon za nadjebavanje velikih sila. Hamas je samo najnovija organizacija u nizu.

Tvoji argumenti ne postoje jer ti nemas jasno definisano sta hoces da kazes.
Ja ne vidim uopste da se nasa misljenja nesto pretjerano razlikuju, ali bi ti da diskutujes kao da smo u debatnom klubu.

Haj nego da ne tulimo vise...

Pa kako diskusija izmedju mene i tebe odmice, sve vise se nazire da se moji i tvoji stavovi na ovu temu puno i ne razlikuju.

Ali da te podsjetim, pocelo je od toga sto si se ti meni javio replikom u kojoj je bila sadrzana recenica "mene nazivas glupanom, jelde?", zato sto sam ja (ne adresiravsi na koga, ti si se prepoznao) nazvao glupanima one kojima americki mediji serviraju jeftinu pricu da je Hamas kriv za uzasne zlocine u Gazi pocinjene proteklih sedmica. Kako sam ja iznosio svoje argumente za tako izneseni zakljucak, ti si se postepeno ogradjivao prvo od toga da americki mediji utjecu na formiranje tvojih stavova, a zatim da ti ne smatras Hamas krivim za zlocine koji su pocinjeni u Gazi, a da te podsjetim, to su tvrdili zapadni, a medju njima u takvim tvrdnjama prednjacili americki mediji. Sjetimo se Hamasovih skrivanja u bolnicama, skolama, podmetanja djece, i drugih stvari koje sam vec prethodno navodio.

Ako su tvoji stavovi zaista takvi, dakle da smatras Izrael krivim za zlocine i da americki mediji ne "ispiru" tvoj mozak u pogledu tvojih stavova o izraelsko-palestinskom pitanju, onda apsolutno ne vidim zasto si se prepoznao u mom komentaru u kojem je bila spomenuta rijec "glupan" ??! Ne mislis da si malo kontradiktoran ???

Naravno da smatram glupim one ljude kojima jedan CNN ili neki drugi medij moze mozak isprati do te mjere da kaze "Hamas je kriv za stradanja Palestinaca u ovoj izraelskoj vojnoj ofanzivi". To zvuci kao da Hamas sam ubija svoj narod! I zvucalo je tako sa izvjestajima o podmetanjima djece, skrivanju Hamasa medju djecom u djecijim vrticima, skolama, bolnicama, i sl.

Takodjer, ne vidim zasto se uporno prepoznajes u tome kada ja pojedine, ne imenujuci ih, prozivam zbog toga sto u cilju diskreditacije necijeg pisanja, na najnizi moguci nacin zbog nedostatka argumenata, nekoga nazivaju zatucanim, islamistom, vehabijom, itd. Ne radi se o nikakvoj mojoj paranoji, nego zaista o tome da su pojedini ljudi ne samo na ovom portalu, stavove svakog onog ko je pisao na nacin koji bi oni protumacili kao anti-izraelski, odnosno pro-palestinski, kao npr. stavove kakve ja iznosim, povezivali preko mog imena i mjesta stanovanja sa islamizmom, vehabizmom, itd. Nemoj mi reci da tome nisi i sam svjedocio.
To je vrlo nisko i uvredljivo, drsko i prepotentno i polazi od toga da je vaznija nacionalnost i vjerska pripadnost onoga ko pise, nego sta ta osoba zapravo pise.

Po habitusu sam ljevicar, nemam blage veze sa vjerskim ideologijama, mada vjerujem u Boga, ali po pitanju Palestine, nepravda prema jednom narodu je ocigledna i niko da se usudi da tu nepravdu barem malo promijeni. Umjesto toga, svi su glasni u osudi Hamasa, kao da je Hamas uzrok svega, i nasilja, i ugnjetavanja i izivljavanja nad Palestincima od strane Izraela koje traje desetinama godina. To je vrlo nekorektno.
Locked