Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
otherside

#3101 Re: fly baby, fly :D

Post by otherside »

Edin H. wrote:Zato sto su klosari i ne gledaju kako da udovolje putnicima, nego samo kako da ih opale po usima, iz Sarajeva ces imati problema, stoga se drzi limita od 20 kilograma, ako nisi neka nevidjena hadzinica pa putujes business klasom. Maksimalno ce ti tolerisati jednu kilu viska.

Iz Zapadne Evrope ces imati manje problema imati problema, jer je tolerancija 5 kilograma, pa pocesto i vise, osim ako ne putujes nekom od low cost airlines, sto Austrian naravno nije.
tacno...nasi ce te najvise zezati.
amrica

#3103 Re: fly baby, fly :D

Post by amrica »

i ne smijes u rucnom prtljagu imati nista tecno, ostro, metalno tipa makazice, turpije...
moraces i cizme skinuti na aerodromima ako imas metalne zakovice i snalice. isto tako i kais na pantolonama, eventualno sat ili veci komad nakita.

letis sa dvije kompanije, znaci negdje presjedas. ne znam koliko imas vremena izmedju 2 leta. racunaj da ces biti to vrijeme na nekom aerodromu gdje prvo moras otkriti sa kojeg gate polijeces, pa onda u setnju po buticima :-) zato ne smijes imati tezak rucni prtljag, pogotovo ako ces i laptop vuci sa sobom. ako se ipak odlucis za tu varijantu, uzmi kolica pa guraj.

koliko ces biti u oslu?
sta toliko puno nosis?
ako je samo garderoba, racunaj da u oslu neces imati puno prilike nosati pro-ljetnu garderobu, tanke cipelice itd... to moze jedan dio juna i jula, ali sada futrovane cizme, do maja :D i tople jakne i debeli dzemperi itd. ne racunaj sta ti "norvezani" pricaju, oni su se vec navikli na klimu. za ljude sto dolaze iz nasih toplih krajeva u oslu je prava zima. dok oni vec na +nekoliko obalce sorceve i kratke rukave, mi nosamo zimske krpice.
amrica

#3104 Re: fly baby, fly :D

Post by amrica »

otherside wrote:
Edin H. wrote:Zato sto su klosari i ne gledaju kako da udovolje putnicima, nego samo kako da ih opale po usima, iz Sarajeva ces imati problema, stoga se drzi limita od 20 kilograma, ako nisi neka nevidjena hadzinica pa putujes business klasom. Maksimalno ce ti tolerisati jednu kilu viska.

Iz Zapadne Evrope ces imati manje problema imati problema, jer je tolerancija 5 kilograma, pa pocesto i vise, osim ako ne putujes nekom od low cost airlines, sto Austrian naravno nije.
ne znam kada i gdje si ti letio, ali ovih 5 kg :-)

ne daju ni 0,5 kg.
amrica

#3105 Re: fly baby, fly :D

Post by amrica »

i jos, ako ces dugo cekati na aerodromu, ponesi sitnih eura. sto manje apoene ako nemas metalnih. nesto ces morati piti, a oni vole vracati kusur u centima :D , pa ti je to jos pola kile tereta.
Nuke

#3106 Re: fly baby, fly :D

Post by Nuke »

nece ti praviti problem zbog kilograma ili dva... letio sam prosli mjesec s Lufthansom do Kopenhagena preko Minhena (21kg) nazad u Sarajevo preko Beca s Austrian Airlines (22kg) i niko mi nije pravio problem... samo tecnost preko 100ml stavi u kofer obavezno, ne u rucni prtljag i to je to... sretan let...
drndalo

#3107 Re: fly baby, fly :D

Post by drndalo »

Nisu ti pravili problem jer je sada na Star Alliance (LH, OS, JP, OU, SK) letovima limit checkiranog prtljaga 1 kom/max. 23 kg, dok si prije mogao imati vise komada do 20 kg... Mozda ti unutar 1 kg preko toga progledaju, po mom iskustvu cesce na SJJ nego npr. na CPH... Tamo mi je jedan "jako ljubazan" SAS-ovac htio naplatiti 80 EUR doplate za visak... Naravno da nisam pristao, kako sam nosio nesto nazad za rodbinu, to sam fino vadio, dok nisam tacno 23 kg. nabrao, jest' da je trajalo 10 minuta, ali on se tada nervirao, kao kompenzacija za moje ranije nerviranje... Uglavnom, kurtoazno si zahvalismo nakon prepakivanja, i bog te veselio...

Rucni prtljag obicno ne kontrolisu ako nije naizgled ogroman, tako da i ruksak sa 11 kg. obicno moze proci, umjesto 8 dozvoljenih, ako nije naizgled veci od max. dozvoljene dimenzije u cm...
Gray

#3108 Re: Avio kompanije all about

Post by Gray »

Svako ko putuje treba imati malu vagu za prtljag da ne bi bezveze dolazio u neprijatne situacije na aerodromima. Nisu skupe (na ebayu ima vec za 2-3 dolara) a puno pomognu.
ljubav_aha

#3109 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

Gray wrote:Svako ko putuje treba imati malu vagu za prtljag da ne bi bezveze dolazio u neprijatne situacije na aerodromima. Nisu skupe (na ebayu ima vec za 2-3 dolara) a puno pomognu.
ma nije to problem,problem je sto svako pokusava dodati malo :D :lol:
Comrad

#3110 Re: Avio kompanije all about

Post by Comrad »

Zna li ko ima li kakvih vijesti za Malev, hoce li vracati novac ko je kupio i rezervisao kartu. Kako to ide?
bambina78

#3111 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Ima na njihovoj stranici:

Malév Contact Center will inform passengers about their compensation possibilities on the following numbers:

From abroad: +36-1-802-11-11

tj. http://www.malev.hu/index_en.htm

pa sa srecom.
fluidni

#3112 Re: Avio kompanije all about

Post by fluidni »

Comrad wrote:Zna li ko ima li kakvih vijesti za Malev, hoce li vracati novac ko je kupio i rezervisao kartu. Kako to ide?
UUu...ja zbog Malev-a zaglavio u BUDu, dali samo papir kao potvrdu da su "kaput" i rekli Dac ol we ken du for ju at dis moument! Cigani... :evil:
Edin H.

#3113 Re: fly baby, fly :D

Post by Edin H. »

amrica wrote:
otherside wrote:

ne znam kada i gdje si ti letio, ali ovih 5 kg :-)

ne daju ni 0,5 kg.
Evo recimo prije mjesec dana iz Engleske imao sam 5 kilograma viska, nije ni spomenula.
Istina jednom kada sam imao 7 kilograma viska, nesto lafo koluta ocima :-) , pa sam jedno kilogram prebacio u rucni prtljag. U Engleskoj jedino peglaju ako letis Ryan Airom ili Easy Jetom, ali to je donekle normalno, jer moras unaprijed odrediti koliko ti treba prtljaga i platiti.
Kao sto rekoh u Sarajevu mi pravo idu na zivce, jer gledaju da oderu raju, dadose mi nekakav questionnaire da popunim neki dan, znam da to niko ne cita, ali opet dobra prilika da ih oblatis :mrgreen:

Moguce da to ima veze sa ovim sto je napisano u prethodnom postu, ali bez obzira borba za kilograme se nastavlja :dance: :D neka produze pistu, mijenjaju temperaturu zraka, neka rade nesto :dance:
alica.k

#3114 Re: Avio kompanije all about

Post by alica.k »

ljubav_aha wrote:
Gray wrote:Svako ko putuje treba imati malu vagu za prtljag da ne bi bezveze dolazio u neprijatne situacije na aerodromima. Nisu skupe (na ebayu ima vec za 2-3 dolara) a puno pomognu.
ma nije to problem,problem je sto svako pokusava dodati malo :D :lol:
jesam ja jedini izrod koji se pakuje u onaj manji kofer za carry-on i opet ne prelazi tezinu? :-)

kad se pakujem u veliki kofer, redovno poluprazan, pa onda dodajem iz tudjih kofera kod sebe da njima smanjim tezinu.
drndalo

#3115 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Isti sam ti tak'i... Ja se bas ono potrudim da ponesem svega, kad ono 13,7 kg... :shock:

Da mi je tako programirati moju kucnu vagu kad stanem na nju... :thumbup:
alibaba007

#3116 Re: Avio kompanije all about

Post by alibaba007 »

B&H otkazao sve letove danas :(
poznanik

#3117 Re: Avio kompanije all about

Post by poznanik »

alibaba007 wrote:B&H otkazao sve letove danas :(
Od početka 2012. sve zrakoplovne tvrtke čiji letovi započinju ili završavaju na europskom tlu moraju predati certifikate o količini ispuštenog ugljičnog dioksida (CO2) tijekom tih letova. Ukoliko je ta količina prevelika, morat će platiti kaznu. Europska komisija je odredila kvote s maksimalno dopuštenim količinama plinova koji se razvijaju tijekom avionskih letova, a koji na Zemlji izazivaju učinak staklenika. Za te količine Komisija izdaje certifikate, kojima se može "trgovati".

Zabrane letova kao kazna

http://www.dw.de/dw/article/0,,15753895,00.html
bambina78

#3118 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Da li bi se iko iznenadio da su nasi prodali svoje certifikate? :oops:
macan prvi

#3119 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

drndalo wrote:NA FB ne pise nista nakon 5 Feb... Ili nisam gledao dobru stranicu, posto ih na FB ima nekoliko, pa bih valjda trebao znati koja je zvanicna... Na njihovom web-u sam jucer gledao, ne pise nista, ali u prodaji za dane koji su spomenuti u ovoj vijesti, zaista nije bilo letova na kojima se karta mogla kupiti...
Ma ja ba, sto ne bi Austrian opet trazio 500€ za sat leta do VIE :bih: :roll:
ljubav_aha

#3120 Re: Avio kompanije all about

Post by ljubav_aha »

poznanik wrote:
alibaba007 wrote:B&H otkazao sve letove danas :(
Od početka 2012. sve zrakoplovne tvrtke čiji letovi započinju ili završavaju na europskom tlu moraju predati certifikate o količini ispuštenog ugljičnog dioksida (CO2) tijekom tih letova. Ukoliko je ta količina prevelika, morat će platiti kaznu. Europska komisija je odredila kvote s maksimalno dopuštenim količinama plinova koji se razvijaju tijekom avionskih letova, a koji na Zemlji izazivaju učinak staklenika. Za te količine Komisija izdaje certifikate, kojima se može "trgovati".

Zabrane letova kao kazna

http://www.dw.de/dw/article/0,,15753895,00.html
novi EU zakon CO2 je jos u procesu modifikacije , s obziom da se desila ozbiljna pobuna medju avio prevoznicima,ali neka,biloje vrijeme ,jer je novac godinama za istrzavianja bio ignorisan :D
fluidni

#3121 Re: Avio kompanije all about

Post by fluidni »

Auuu, šta nam je s BH Airlines-om, svi letovi otkazani...da nije ključ u katanac?!
drndalo

#3122 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ma ako jeste, nek' idu vise, i nek' se ne vracaju... Dosta vise njihove za*ebancije, malo bi piskili, ili bi malo kakili, ili oboje istovremeno, ali da gace ostanu ciste... Malo bi, pa malo ne bi, pa mozda malo vise bi, ili ipak ne bi... Sreca samo pa ne najavljivase prekookeanske letova za Atlantu naprimjer...
Sarajka70

#3123 Re: Avio kompanije all about

Post by Sarajka70 »

Da li neko zna za ove otkazane letove sa B&H?
Da li je to nesto privremeno ili do daljneg?
Rodica mi treba letiti iz Sarajeva za Svajcarku u subotu. :|
drndalo

#3124 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Zovite telefonom kancelariju na aerodromu, morali bi znati sta se desava, a ako je prebacuju na tudje letove, vec bi morali znati gdje...
Sarajka70

#3125 Re: Avio kompanije all about

Post by Sarajka70 »

Hvala.
Reci cu joj da nazove i da se raspita.
Post Reply