Biciklom kroz Sarajevo
- kurty
#3101 Re: Biciklom kroz Sarajevo
jel ima neko od vas ko nosi S velicinu
Imam neki sorc (kombinezon), nov, sa malim felercicem, pa ako je ko zainteresovan, da se dogovorimo
Imam neki sorc (kombinezon), nov, sa malim felercicem, pa ako je ko zainteresovan, da se dogovorimo
- kokuz_sa
#3102 Re: Biciklom kroz Sarajevo
imas ppkurty wrote:jel ima neko od vas ko nosi S velicinu
- hakazvaka
#3103 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Da, ali smo obojica onda krivi. Ja jer nisam prilagodio brzinu, a on jer se kretao stazom. Zar ne?trimi68 wrote:Пар питања:hakazvaka wrote:Danas sam imao jednu ocajnu situaciju... udario sam pjesaka na biciklistickoj stazi...
Razljepio se po stazi, suzbio ruku, koljeno izgrebao, i sto je najgore, sljepio crijevo od kocnice! Dok sam dosao sebi, cura (s momkom) koju sam udario (izmakao sam se koliko sam mogao, zato sam se ja razbio) se vec odmakla 20-ak metara od mene. Ustanem, odem do njih i zamolim ih da sacekaju Policiju, da bi me momak drsko skinuo i nastavio setati elegantno.
Nazovem Policiju, dodju za 5-6 minuta, i objasnim im sve kako se desilo... SUPTILNO MI OBJASNE DA SAM JA KRIV!?
I na tome je i zavrsilo.
Dakle, cisto da ponovim, da ne bude zabune, sta se desilo. Kretao sam se brzinom ~30km/h stazom, dok je iz suprotnog smjera dolazio par pjesaka krecuci se biciklistickom stazom, i 4-5 penzionera desno od njih, pjesackom stazom.
Sta sam trebao uraditi, po vasem misljenju?
Moj zakljucak je da sljedeci put samo trebam jace udariti da srusim pjesaka, te pobjeci sa mjesta sto brze, jer naime, ja sam kriv (?!)... (sto cu i uraditi, ako je Zakon tako efikasan, onda nemam razloga za strah)
Дали постоји ограничење брзине на Б стази??
Дали је и којим законом забрањено кретање пјешака Б стазом??
И да у начелу си крив јер ниси прилагодио брзину кретања стању на стази (пјешаци).....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Član 21.
Vozač je dužan da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti
saobraćaja, vozilo drži na takvom odstojanju i rastojanju od drugih vozila, odnosno
učesnika u saobraćaju, da ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u
saobraćaju.
Da ti odgovorim na tvoja pitanja:
Da, postoji, 35 km/h.
Da, jeste, zabranjeno je kretanje pjesaka samom iskljucivosti kretanja biciklista tom stazom (clan sam vec naveo).
- kurty
#3104 Re: Biciklom kroz Sarajevo
kokuz_sa wrote:imas ppkurty wrote:jel ima neko od vas ko nosi S velicinu
-
Raska
#3105 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Član 21.
saobraćaja, vozilo drži na takvom odstojanju i rastojanju od drugih vozila, odnosno
saobraćaju.
Zadnja izmjena: trimi68; 16/08/2011 16:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
A šta je sa kretanjem pješaka ................???????????
saobraćaju.
Zadnja izmjena: trimi68; 16/08/2011 16:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
A šta je sa kretanjem pješaka ................???????????
- poznanik
#3106 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hakazvaka wrote:Danas sam imao jednu ocajnu situaciju... udario sam pjesaka na biciklistickoj stazi...
Razljepio se po stazi, suzbio ruku, koljeno izgrebao, i sto je najgore, sljepio crijevo od kocnice!
-
Raska
#3107 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Sve lijepo ali Clan 28 ZOBSA BiH:
(1) Vozac je dužan da tokom upravljanja vozilom obrati
pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na
kolovoz.
I onda dodjes do "Pjesak je uvijek u pravu"... Kada polazes vozacki, na primjer, moze te oboriti jer nisi stao kada je pjesak bio par metara od pjesackog prelaza iako je bilo crveno za pjesaka i ovaj cak nije ni krenuo! slika
KOLOVOZ JE ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
TROTOAR JE:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
BICIKLISTIČKA STAZA JE :::::::::::::::::::::::::::::::
Pješak je dužan ne poštivati niti jedan saobraćajni propis može kako hoće, gdje hoće i kako hoće uvijek je neko drugi kriv.
Na ono malo biciklističke staze na Otoci neke naše sugradjanke sjele na klupu njih tri sa malom djecom. Dječija kolica poredala po biciklističkoj stazi, a djecu pustile da se igra
ju.. Hajde to neka naprave bilo gdje u EU. Iz iskustva znam da biciklista NIKADA nije kriv ako mu na biciklističu stazu uleti pješak............ provjereno sto posto
(1) Vozac je dužan da tokom upravljanja vozilom obrati
pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na
kolovoz.
I onda dodjes do "Pjesak je uvijek u pravu"... Kada polazes vozacki, na primjer, moze te oboriti jer nisi stao kada je pjesak bio par metara od pjesackog prelaza iako je bilo crveno za pjesaka i ovaj cak nije ni krenuo! slika
KOLOVOZ JE ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
TROTOAR JE:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
BICIKLISTIČKA STAZA JE :::::::::::::::::::::::::::::::
Pješak je dužan ne poštivati niti jedan saobraćajni propis može kako hoće, gdje hoće i kako hoće uvijek je neko drugi kriv.
Na ono malo biciklističke staze na Otoci neke naše sugradjanke sjele na klupu njih tri sa malom djecom. Dječija kolica poredala po biciklističkoj stazi, a djecu pustile da se igra
- poznanik
#3108 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ako je biciklistička staza uredno i propisno obilježena saobraćajnim znakom, odgovornosti bicikliste u dodiru sa pješakom ne može biti ni u BiH.Raska wrote:... Iz iskustva znam da biciklista NIKADA nije kriv ako mu na biciklističu stazu uleti pješak............ provjereno sto posto
- kokuz_sa
#3109 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pod saobracajnim znakom se podrazumjeva samo znak tipapoznanik wrote:Ako je biciklistička staza uredno i propisno obilježena saobraćajnim znakom, odgovornosti bicikliste u dodiru sa pješakom ne može biti ni u BiH.Raska wrote:... Iz iskustva znam da biciklista NIKADA nije kriv ako mu na biciklističu stazu uleti pješak............ provjereno sto posto
koliko ja znam kod nas ovoga nema,nego samo je zutom bojom iscrtana staza za bicikliste..znaci nema saobracajnog znaka nigdje koji oznacava da je to biciklisticka staza,sem boje..
e sada dal sama boja tj iscrtano bez vidnog saobracajnog znaka moze oznacavat da je to "zakonski" odredjena staza za biciklizam?
npr na mojmilu postoji staza za brdski biciklizam..i ima velika tabla koja to oznacava i znak..i to je jedina tabla koju ja vidje u gradu da oznacava stazu za bicikliste
-
fluidni
#3110 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pa meni se čini da nije toliko problem zakonodavstva koje je riješeno kako je riješeno, meni se čini veći problem neinformiranost i neuviđavnost svih korisnika horizontalnih površina namijenjenih nekom kretanju. Ja sam ipak spreman da stanem u većini slučajeva iako kad dođe žuta minuta i sam sa sobom se posvađam.
- madtv
#3111 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ako se ne varam...znak ima kod opstine Novi Grad
- poznanik
#3112 Re: Biciklom kroz Sarajevo
kokuz_sa wrote:pod saobracajnim znakom se podrazumjeva samo znak tipa
koliko ja znam kod nas ovoga nema,nego samo je zutom bojom iscrtana staza za bicikliste..znaci nema saobracajnog znaka nigdje koji oznacava da je to biciklisticka staza,sem boje..
Tačnije - uglavnom nema. A ima postavljenih saobraćajnih znakova za biciklističke staze, npr. na Grbavici, na Otoci, na Al. Polju, itd.
- hakazvaka
#3113 Re: Biciklom kroz Sarajevo
incident se desio u NG, na Otocimadtv wrote:ako se ne varam...znak ima kod opstine Novi Grad
- hakazvaka
#3114 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Sta ti, tacno, nije jasno?poznanik wrote:hakazvaka wrote:Danas sam imao jednu ocajnu situaciju... udario sam pjesaka na biciklistickoj stazi...
Razljepio se po stazi, suzbio ruku, koljeno izgrebao, i sto je najgore, sljepio crijevo od kocnice!![]()
- madtv
#3115 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hakazvaka wrote:incident se desio u NG, na Otocimadtv wrote:ako se ne varam...znak ima kod opstine Novi Grad
cesto vozim biciklo ovom stazom i ono sto mi najvise smeta je da, pjesaci imaju 2-3 metra svoje staze ali se uvijek guraju po biciklistickoj koja je sirine nekih metar
- poznanik
#3116 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Tvoj smajlić je već dao odgovor, a htio sam te pitati da li ti više žališ za uništenim crijevom kočnice, ili za nastradalim ljudskim tijelom, u čijoj nesreći si i sam učestvovaohakazvaka wrote:Sta ti, tacno, nije jasno?poznanik wrote:hakazvaka wrote:Danas sam imao jednu ocajnu situaciju... udario sam pjesaka na biciklistickoj stazi...
Razljepio se po stazi, suzbio ruku, koljeno izgrebao, i sto je najgore, sljepio crijevo od kocnice!![]()
- kokuz_sa
#3117 Re: Biciklom kroz Sarajevo
tu smo isti tj vozam i ja cesto tuda,al kad pogledas od televizije do studentskih domova,one ploce su sve popucale i radi toga pjesaci vise vole onaj dio koji je bike staza koji je asfaltiranmadtv wrote:hakazvaka wrote:incident se desio u NG, na Otocimadtv wrote:ako se ne varam...znak ima kod opstine Novi Grad
cesto vozim biciklo ovom stazom i ono sto mi najvise smeta je da, pjesaci imaju 2-3 metra svoje staze ali se uvijek guraju po biciklistickoj koja je sirine nekih metar
tuih najvse i ima na bike stazi i onaj dio od otoke do cvile
-
fotograf93
#3118 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Missgreenn wrote:Ja sam prošle godine sebi kupila biciklić i sva euforična odlučila da ću baš to ljeto početi aktivno voziti, no, slabo mi to nešto ide... Uvijek mi se mrsko nakaniti, kad ja mogu, ne može neko drugi, tako da je bic uredno garažiran i čeka neka bolja vremena...
Ako neko ima tajni recept kako da se trznem i počnem s pedalanjem, bit ću vam neizmjerno zahvalna!
pOZZ
joj znam kako ti je, kad god sam slobodan niko nije, aj fkt ako ko ima kakvo rjesenje za ovo
-
semso_bonaparte
#3119 Re: Biciklom kroz Sarajevo
zato ja idem samo drugom stranom (onom od grada prema Ilidzi ako cemo autom)kokuz_sa wrote:
tu smo isti tj vozam i ja cesto tuda,al kad pogledas od televizije do studentskih domova,one ploce su sve popucale i radi toga pjesaci vise vole onaj dio koji je bike staza koji je asfaltiran
tuih najvse i ima na bike stazi i onaj dio od otoke do cvile
nigdje nikog, bukvalno mozes 5 pjesaka mimoici jest da je malo staza pohabana ali makar neces nikoga pokupiti niti ces se necijom krivicom, osim svojom, polomiti
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#3120 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Imafotograf93 wrote: joj znam kako ti je, kad god sam slobodan niko nije, aj fkt ako ko ima kakvo rjesenje za ovo
- naja22
#3121 Re: Biciklom kroz Sarajevo
A stvarno je glupo vozat biciklo sam nazalost je mojim generacijama vazniji fb od vozanja bicikla 
- bordo gandalf
#3122 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pa i nije ako bas nemas sa kim
- kurty
#3123 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mani nije nikad bio problem sjesti na biciklo i sam se vozati... nas 5 ili 6 sto smo cinili ekipu, pa se desi da su svi zauzeti... onda sjedem sam i laganini... na fax sam milion puta sam otisao... jedino mi "smeta" to sto sam mnogo sporiji... iz breze do sarajeva stignem za sat i 20 minuta... kad nisam sam, onda istu relaciju predjem za sat i 5 minuta...
ono kad si sam... pedalas i drzis ga na 30... hop cup pogledas na sat kad ono vozis jedva 20na sat... kad nas je vise, onda jel ja malo usporim, drugi me prodje i onda ga drzi...nema stajanja...
ono kad si sam... pedalas i drzis ga na 30... hop cup pogledas na sat kad ono vozis jedva 20na sat... kad nas je vise, onda jel ja malo usporim, drugi me prodje i onda ga drzi...nema stajanja...
- bordo gandalf
#3124 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja vala sam pedalam, sad ne mogu jer imam uciti puno bas se zadesi kad su lijepi dani 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3125 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja ne volim u društvu voziti
od priče ne vidim cestu niti znam kuda vozim...
od priče ne vidim cestu niti znam kuda vozim...