Dalmatinko moze li recept za ovu tvoju corbu??
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- neprilagodjena
- dalmatinka
#3102 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Slika gornja: Sušena riba se namoči preko noći u vodi, nareže na komade, krumpir na ploške, crveni luk na listiće, peršin, celer i bijeli luk se usitne, sve se stavi u teču (lonac
), nalije se hladna voda da bude pokriveno, obilno zalije maslinovim uljem te pireom od rajčice i stavi kuhati na jaku vatru. Kad je krumpir napola gotov posoli se popapri i stavi vegete po želji. U obzir dolazi i svježa riba te famozni bakalar. Kuha se oko 45 min sve skupa.
Slika br. 2 : Sušena riba ( po mogućnosti bakalar- naravno namočen prije toga) i krumpir se stave u hladnu vodu kuhati 45 min bez ikakvih začina. Nakon 45 min riba se izvadi i očisti od kosti, na nju se stavi krumpir, sve se zdrobi skoro kao pire, obilno posoli, popapri, umiješa sitno isjeckani bijeli luk i peršin, malo vode u kojoj se sve to kuhalo i puno, puno maslinovog ulja da bude sve kremasto. Jede se toplo i hladno.
Samo jedna napomena. Bakalar obavezno najprije natući batićem za meso, pa ga namakati min. preko noći, a može i do 3 dana uz svakodnevno mijenjanje vode. On se skuha za nekih 45 min. Dužim kuhanjem on ponovo postaje tvrd, znači postoji jedno vrijeme kuhanja do kojeg on mekša, nakon toga postaje sve tvrđi i tvrđi.
Ja sam imala psa, on je mekši, pa je sve išlo lakše. Pas je na prvi način ukusniji od bakalara, ali na ovaj drugi način bakalar je kralj i nema alternative.
Slika br. 2 : Sušena riba ( po mogućnosti bakalar- naravno namočen prije toga) i krumpir se stave u hladnu vodu kuhati 45 min bez ikakvih začina. Nakon 45 min riba se izvadi i očisti od kosti, na nju se stavi krumpir, sve se zdrobi skoro kao pire, obilno posoli, popapri, umiješa sitno isjeckani bijeli luk i peršin, malo vode u kojoj se sve to kuhalo i puno, puno maslinovog ulja da bude sve kremasto. Jede se toplo i hladno.
Samo jedna napomena. Bakalar obavezno najprije natući batićem za meso, pa ga namakati min. preko noći, a može i do 3 dana uz svakodnevno mijenjanje vode. On se skuha za nekih 45 min. Dužim kuhanjem on ponovo postaje tvrd, znači postoji jedno vrijeme kuhanja do kojeg on mekša, nakon toga postaje sve tvrđi i tvrđi.
Ja sam imala psa, on je mekši, pa je sve išlo lakše. Pas je na prvi način ukusniji od bakalara, ali na ovaj drugi način bakalar je kralj i nema alternative.
- to sam ja
#3103 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
njam,njam,njam...tako moj dida pravi bakalar 
-
bosanska rijec
#3104 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
prvi put cujem za mantije, slicno je , BUREDZICIMA, samo su buredzici preliveni jogurtom i bijelim lukom i to se zapece jedno 10 minutaIndigo-X wrote:za sve one koji vole domacu kuhinju.... mantije
[
mmm budu mekane i super ukusne. Nadam se da su i mantije, super izgleda probacu,
- to sam ja
#3105 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovo nije fer
meni se sve ovo jedeeeeeee.......
- neprilagodjena
#3106 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja sam bas ogladnila
Indigo kako pravis ove knedle od griza??
Indigo kako pravis ove knedle od griza??
- to sam ja
#3107 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovo je najljepsa "soba" na citavom forumu....al' fakat...ma svaka vam cast 
- to sam ja
#3108 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
A teta indigo, kako se pravi ono gore
mantija?...mislim da se tako zove
- to sam ja
#3109 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo-X wrote:Recept je vec postavljen na predhodnoj stranicito sam ja wrote:A teta indigo, kako se pravi ono goremantija?...mislim da se tako zove
hvala teta indigo!
- pustopoljina
#3110 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
nema fotografije...JEMDA prazan tanjir da slikam...
pirjala sam slatki kupus (malo crvenog luka,biber u zrnu,lovor,kim u zrnu,sudzuka i pastrme proprziti,i secera malo treba-ali ja nisam...pa kupus na rezance,pa ga obarila na tren...pa puknes preko onoga sto se przilo...pa dinstas malo...pa mozes posuti brasnom-ni to nisam,i malo sam slatkog vrhnja stavila i pojacala da ispari sta ispariti moze).
ide i bijelog luka malo pred kraj...ali bilo mi mrsko. ugl. oko 20 minuta od frizidera do tanjira.
pirjala sam slatki kupus (malo crvenog luka,biber u zrnu,lovor,kim u zrnu,sudzuka i pastrme proprziti,i secera malo treba-ali ja nisam...pa kupus na rezance,pa ga obarila na tren...pa puknes preko onoga sto se przilo...pa dinstas malo...pa mozes posuti brasnom-ni to nisam,i malo sam slatkog vrhnja stavila i pojacala da ispari sta ispariti moze).
ide i bijelog luka malo pred kraj...ali bilo mi mrsko. ugl. oko 20 minuta od frizidera do tanjira.
- pustopoljina
#3111 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
a desert
kafa i suchard finessa -jagoda i crveni biber ...trazeci sliku saznam da su suchard,benco (meni je krash express bio zakon),caffe hag,mirabell,philadelphia,toblerone,milka itd-dio kraft foods-a
http://www.kraftfoods.at/kraft/page?sit ... 83&Mid=483
p.s. cokolada je fina,ali ima boljih. mnogo boljih.
http://www.kraftfoods.at/kraft/page?sit ... 83&Mid=483
p.s. cokolada je fina,ali ima boljih. mnogo boljih.
- pustopoljina
#3112 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
appeltaart
i ja to znam napraviti fino...jos kad se jede topla sa slagom mmmmhhhh
- neprilagodjena
#3113 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Appeltaart je appeltaart i nema bolje kao u Hemipustopoljina wrote:appeltaarti ja to znam napraviti fino...jos kad se jede topla sa slagom mmmmhhhh
-
ozbiljna
#3114 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Indigo, hvala na dobrodoslici 
kuglof ti izgleda fantasticno (bilesi i listici
) kao i sve ostalo..
ti ako radis, pa makar i pola vremena i kuhas svaki dan ovako sveobuhvatno, stvarno si neko cudo od zene
kuglof ti izgleda fantasticno (bilesi i listici
ti ako radis, pa makar i pola vremena i kuhas svaki dan ovako sveobuhvatno, stvarno si neko cudo od zene
- to sam ja
#3115 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
teta indigo usvojite me molim vas 
- Sheikha
#3116 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
nisam pravila, al sam jela

a da mi ih je znati napraviti uh...
nego zna li ko od vas kako oni naprave ovaj somun i u sta ga umoce prilikom pravljenja cevapa, pa bude mokar i ukusan
, jer ocito je da ga samo ne pare na cevapima, nego ga prethodno navlaze necim.
hvala

nego zna li ko od vas kako oni naprave ovaj somun i u sta ga umoce prilikom pravljenja cevapa, pa bude mokar i ukusan
hvala
-
RenaTTa
#3117 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dina_qa wrote:nisam pravila, al sam jela![]()
nego zna li ko od vas kako oni naprave ovaj somun i u sta ga umoce prilikom pravljenja cevapa, pa bude mokar i ukusan, jer ocito je da ga samo ne pare na cevapima, nego ga prethodno navlaze necim.
hvala
ja mislim da se ti somuni kvase sa vodom (barem sam ja tako doznala)
evo kako ih ja pravim
500 g glatkog psenicnog brasna T-400
40 g svjezeg pekarskog kvasca
300 ml jogurta
3 kasike ulja
4 kasike mlijeka
50 ml mlake vode
1 kasicica soli
1 kasicica secera
u 50 ml mlake vode dodati secer pa izdrobiti kvasac, neka zapjeni 5-10 min.
U brasno usuti sol, te prosijati. Dodati ulje, pa izmijesati rukom dok bude mrvicasto, dodati mlijeko, pa opet izmjesati rukom, zatim germu sa vodom i dobro ujednaciti, preliti sa mlakim jogurtom pa zakuhati tijesto. Prebaciti na radnu povrsinu te nakuhavati 10-15 min. Prekriti suhom krpom da kvasa nekih pola sata. Zatim podijeliti na 8 loptica, uz pomoc brasna i oklagije razvuci somune na debljinu 0,5-1,0 cm i ostaviti tako nekih 5-10 min.
Eh sad, fol je u pechenju. Ja ih pechem u kazancicu gdje spremam i arapski flatbread ili pita, a nekada i van u krusnoj pechi.
U elektricnoj bi ti isto trebalo uspjeti. Evo ti par savjeta. Onu resetku od rerne oblozi alu-folijom, isto uradi i sa donjim grijachem. Zagrij na max. temp (do 275 ili 250 C) zatim poredaj po 2-3 somuna na resetku, peci na ujednacenim razamacima (srednjoj visini) sporeta dok porumeni odozgo (to je trik sa uljem u tijestu) a zatm okreni sa druge strane jos max 2 min
Eto, nadam se da sam ti bar malo docharala, u svakom slucaju kako god da ispadnu ako ih naparish na rostilju biche stvarno ukusni. Provjeren receptic, a ja cu objaviti i slike kada budem pravila prvom prilikom.
Pusaa
-
Zoya
#3118 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Dina, moja komsinica to umoci u neku supicu, skuha vodu doda malo vegete, time ih poprska i budu odlicni 
- pustopoljina
#3119 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
jeste-stavljaju i vegetu -zato ja te poljevene somune ne volim.
-
ozbiljna
#3120 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
mislim da koriste vodu u kojoj su se kuhale kosti... tako sam ja cula.
-
RenaTTa
#3121 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hanuka 5769 | חג חנוכה שמח 5769
Povodom Hanuke evo i nekoliko izvornih recepata, dodatno oplemenjenih.
Pored nezaobilaznog slatkog peciva, tu su i mali kolacici za najmladje, te nezaobilazni
latkes ili kako ih neki zovu levivot
od krompira i karfiola 

Povodom Hanuke evo i nekoliko izvornih recepata, dodatno oplemenjenih.
Pored nezaobilaznog slatkog peciva, tu su i mali kolacici za najmladje, te nezaobilazni
latkes ili kako ih neki zovu levivot

- Sheikha
#3122 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Renata... hvaaaaaala za recept
probacu napraviti ovako kako si mi napisala 
sretan ti praznik!!!
hvala i ostalima
pretpostavila sam i ja da umacu u vodu, meni ona mirise na janjetinu 
jos jedno pitanjce renata, moze li recept ovoga na zadnjoj slici? thx
sretan ti praznik!!!
hvala i ostalima
jos jedno pitanjce renata, moze li recept ovoga na zadnjoj slici? thx
- pustopoljina
#3123 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ima li sta da se srkne kasikom? crko' od gladi!
- dalmatinka
- neprilagodjena
#3125 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ruska salata mmmmmmmmmmm