BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#3101 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Sanjarko wrote: 27/10/2022 18:19 nije tema ali nama EP jos nije sat zamjenila, jednotarifni je, bio nekad dvotarifni, bio pozar, stavljen jednotarifni i nikad nisu zamjenili, koga da mi uzmemo kao drugog snadbdjevaca?
Nikoga. Nema nikoga jer elektroprivreda ima najnizu cijenu. Niko ti ne moze ponuditi nizu cijenu struje.

A, zovi elektrodistibuciju, raspitaj se za mjerilo.
Ozimician

#3102 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

Meni je stvarno nejasno da neko u BiH, sa pristupom internetu, u godini 2022. - ne zna kako funkcioniše tržišni kapitalizam.

U Švedskoj je cijena struje na berzi, pa ljudi izviruju ima li vjetra, kad ima, onda uključuju grijanje u kući i el. uređaje (mašina za veš, suđe).

Andrew Tate je rekao "You can't stop rich being richer"

Ispočetka sam mislio da je ovo dobronamjerna rasprava, ali vidim da su ljudi zlonamjerni.

Ovi su mi tragikomični što misle da mogu naštetiti Bingu tako da ga uslovljavaju da plaća tržišnu cijenu struje, a to se može tako elegantno zaobići da niste ni svjesni, to još jednom pokazuje vašu elemntarnu ekonomsku nepismenost i vi bi da se pitate za tržište struje :run:

Senad Džambić je napravio panele na krovu svoje firme, država mu uvede ovo što vi želite.
Šta on radi u tom momentu?

Otvara novu firmu - Sunshine Tuzla - toj firmi Bingo proda sve panele koje ima, dokumentaciju (izgubit će nešto malo para i vremena na prebacivanje papirologije) i ta firma plaća kiriju za krovni prostor Bingu i nastavlja da prodaje po tržišnoj cijeni struju.

Obzirom da ta firma Sunshine nije potrošač, njoj je sasvim svejedno hoće li joj EP staviti i 1 KM/KWh cijenu struje. Ona piči i izvozi po tržišnoj cijeni.

Bingo Tuzla više nije proizvođač struje i on nastavlja plaćati struju po 0,16 KM/Kwh za svoje trgovine i ostalo.

I koga ste zeznuli s tim ?

S takvim "ekonomsko-socijalnim egzibicijama" veće su šanse da ćete naštetiti sami sebi nego nekom velikom tajkunu. Pamet u glavu.
Sanjarko

#3103 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 18:37
Sanjarko wrote: 27/10/2022 18:19 nije tema ali nama EP jos nije sat zamjenila, jednotarifni je, bio nekad dvotarifni, bio pozar, stavljen jednotarifni i nikad nisu zamjenili, koga da mi uzmemo kao drugog snadbdjevaca?
Nikoga. Nema nikoga jer elektroprivreda ima najnizu cijenu. Niko ti ne moze ponuditi nizu cijenu struje.

A, zovi elektrodistibuciju, raspitaj se za mjerilo.
zvali, rekli 50 KM zamjena sata, tad, plus sat valjda ili su zamjenili sat ali nisu ukljucili sat na dvije tarife, nismo se htjeli bakcat s tim vise, kaze stara racunaju nam prosjecnu tarifu, a valjda izadze isto ona, mozda cak i par maraka jeftinije mjesecno jer je jedna zena isto tako imala srednju tarifu [prosjecnu] pa ukljucili joj dvije, pa joj dolazi visi racun par maraka, to je bilo prije poskupljenja, prije jedno 3-4 godine
Ci-Nick

#3104 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 18:16
Ci-Nick wrote: 27/10/2022 17:10
Domaćinstva su još uvijek na javnom snabdijevanju a Bingo je na tržišnom.
Domaćinstva još uvijek nemaju mogućnost da biraju od koga će kupiti.
A Elektroprivreda BiH je ponudila više nego fer otkupnu cijenu od 0,36 KM / kWh, što je opet mnogo više nego što će Bingo plaćati Elektroprivredi.
Otkud ti to da domacinstva ne mogu birati snadbjevaca?
Teoretski mogu,.. al praktično nije zaživjelo,.. niti će, dok za sve ne bude tržišno snabdjevanje.
Haris.ba

#3105 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 18:53
Haris.ba wrote: 27/10/2022 18:16

Otkud ti to da domacinstva ne mogu birati snadbjevaca?
Teoretski mogu,.. al praktično nije zaživjelo,.. niti će, dok za sve ne bude tržišno snabdjevanje.
Pa sta onda cackas cijenu struje privredi?
Ci-Nick

#3106 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 18:55
Ci-Nick wrote: 27/10/2022 18:53
Pa sta onda cackas cijenu struje privredi?
Možeš li biti malo jasniji?
Haris.ba

#3107 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 19:00
Haris.ba wrote: 27/10/2022 18:55 Pa sta onda cackas cijenu struje privredi?
Trazis da Bingo placa trzisnu cijenu, a domacinstva?
Ci-Nick

#3108 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 19:03
Ci-Nick wrote: 27/10/2022 19:00

Bingo je na trzisnom snabdjevanju a domaćinstva nisu.
U Hrvatskoj privreda plaća trzišnu cijenu a domaćinstva ne plaćaju.
Nisam čak ni za to da plaćaju punu trzisnu ali ne ni cijenu ispod 100 eura/MWh. Već sam spominjao Mittal koji je u prosloj godini ostvario 200 miliona KM dobiti između ostalog i zbog jeftine struje.
A svoju robu Mittal prodaje po istim cijenama i u EU i u BiH.
Nema popusta za BH trziste.
Ozimician

#3109 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 19:11
Haris.ba wrote: 27/10/2022 19:03

Nisam čak ni za to da plaćaju punu trzisnu ali ne ni cijenu ispod 100 eura/MWh. Već sam spominjao Mittal koji je u prosloj godini ostvario 200 miliona KM dobiti između ostalog i zbog jeftine struje.
Ako pratiš stanje u HR, onda si sigurno pročitao desetine vijesti o zatvaranju malih obrta zbog visoke cijene struje.

Nije problem uvesti tržišnu cijenu svima, ali onda morate prihvatit i tešku krizu, tj. zatvaranje firmi, otpuštanje radnika.

Trenutno je jeftina struja jedina stvar koja drži BH ekonomiju iznad vode, jer nijedne druge komparativne prednosti nemamo u odnosu na ostale.

A da nisu privatnici uzeli stvar u svoje ruke i da to nije među njima sad i pomodarstvo postalo, misliš da bi ikad BH uspjela napraviti nešto značajno u pogledu "zelene agende".

Mittal jeste ostvario u prošloj godini 200 mil. dobiti, ali je upitno koliko će ostvariti u ovoj ili idućoj, jer su cijene željeza opet relativno niske.

U većini zemalja Evrope su postrojena za aluminij i čelik već zatvorena zbog visoke cijene struje.

Ukratko, uvođenje tržišne cijene struje u BiH u ovom momentu bi napravilo sljedeće:
- Novi val inflacije, jer firme trošak prenose na krajnjeg korisnika
- One firme koje ne mogu da to urade - ili se gase ili sele

Dakle imao bi ponovo poskupljenje svega + val otkaza. Pa ko misli da je to sretan scenario, nije dobar s glavom.

Po meni je veći efekat povećati struju stanovništvu, da je ne rasipa bezveze i da EP ima više struje da izveze i namiri gubitke na domaćem tržištu.
channel10

#3110 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by channel10 »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 17:03

Isto onda.i sa domacinstvima. Nek i Elektroprivreda radi sta hoce sa strujom. Ide trzisna cijena, pa ako se ne svidja domacinstvima, nek kupe uvoznu.
A Elektroprivreda BiH je ponudila više nego fer otkupnu cijenu od 0,36 KM / kWh, što je opet mnogo više nego što će Bingo plaćati Elektroprivredi.
Da li to oni svima razlicito nude u odnosu na angazovanu snagu, jer znam ljude kojima je ponudjeno 0.37 i 0,38 KM?
Ci-Nick

#3111 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Ozimician wrote: 27/10/2022 19:18
Ci-Nick wrote: 27/10/2022 19:11
Ako pratiš stanje u HR, onda si sigurno pročitao desetine vijesti o zatvaranju malih obrta zbog visoke cijene struje.

Nije problem uvesti tržišnu cijenu svima, ali onda morate prihvatit i tešku krizu, tj. zatvaranje firmi, otpuštanje radnika.

Trenutno je jeftina struja jedina stvar koja drži BH ekonomiju iznad vode, jer nijedne druge komparativne prednosti nemamo u odnosu na ostale.

A da nisu privatnici uzeli stvar u svoje ruke i da to nije među njima sad i pomodarstvo postalo, misliš da bi ikad BH uspjela napraviti nešto značajno u pogledu "zelene agende".

Mittal jeste ostvario u prošloj godini 200 mil. dobiti, ali je upitno koliko će ostvariti u ovoj ili idućoj, jer su cijene željeza opet relativno niske.

U većini zemalja Evrope su postrojena za aluminij i čelik već zatvorena zbog visoke cijene struje.

Ukratko, uvođenje tržišne cijene struje u BiH u ovom momentu bi napravilo sljedeće:
- Novi val inflacije, jer firme trošak prenose na krajnjeg korisnika
- One firme koje ne mogu da to urade - ili se gase ili sele

Dakle imao bi ponovo poskupljenje svega + val otkaza. Pa ko misli da je to sretan scenario, nije dobar s glavom.

Po meni je veći efekat povećati struju stanovništvu, da je ne rasipa bezveze i da EP ima više struje da izveze i namiri gubitke na domaćem tržištu.
Slažem se sa svim,.. ali,..
Mitall će i ove godine ostvariti iznad 100 miliona dobiti. Kao što rekoh, nije cilj da se uništi privreda nego da se dio kolača da i Elektroprivredi.
Bez izvoza, sa domaćim tržištem Elektroprivreda je gubitaš. Ponudio bi ja njima ugovore i na 85 eura ali na 5 godina. Da ne bi bilo za dvije godine ako tržišna cijena struja bude ponovo 40 eura, da Elektroprivreda tone u još veće blato.
Ono imao si svojih 5 minuta ali ih nisi iskoristio.
Ci-Nick

#3112 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

channel10 wrote: 27/10/2022 19:27
Da li to oni svima razlicito nude u odnosu na angazovanu snagu, jer znam ljude kojima je ponudjeno 0.37 i 0,38 KM?
Ne znam, ta se cijena spominjala negdje,.. vjerovatno ima razlike.
Hakiz

#3113 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Nema snabdjevač veze sa tim. Zamisli da imaš 10 proizvođača, elektroprivreda, od kojih možeš kupiti struju. Ne ide ti u kuću 10 kablova i 10 satova pa da svaki dan biraš od koga ćeš kupovati taj dan. Svi oni isporuče elektrodistribuciji a tebi u kuću ide samo jedan kabl i jedan sat od elektrodistribucije. Tako da ti elektrodistribucija, u stvari, vlada i postavlja uslove, ne proizvođač.

Sve to oko tržišta i konkurencije u ponudi električne energije je teška prevara.
Last edited by Hakiz on 27/10/2022 20:50, edited 1 time in total.
zigzag

#3114 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Ako je struja javno dobro i ako sva proizvedena količina, bilo od elektroprivrede bili od privatnika, ulazi u jedno strujno kolo, onda bi bilo pravedno da sve ide jedan sepet i da svi imamo od toga koristi.

Ako će privatnici proizvesti 100 megavata i prodati izvan države onda nema smisla ni da im se daje jeftinije.

Jer naš energetski sistem od toga nema koristi. A mislim i da ne plaćaju korištenje infrastrukture i čak ni gubitke na mreži.
Što sve tri elektroprivrede rade. Time privatnik koristi javno dobro bez naknade.

Svi plaćamo korištenje puteva pa je red da oni koji koriste" strujni put" da bi zarađivali plate na fer osnovi.
Hakiz

#3115 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Haris.ba

#3116 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 27/10/2022 20:35 Ako je struja javno dobro i ako sva proizvedena količina, bilo od elektroprivrede bili od privatnika, ulazi u jedno strujno kolo, onda bi bilo pravedno da sve ide jedan sepet i da svi imamo od toga koristi.

Ako će privatnici proizvesti 100 megavata i prodati izvan države onda nema smisla ni da im se daje jeftinije.

Jer naš energetski sistem od toga nema koristi. A mislim i da ne plaćaju korištenje infrastrukture i čak ni gubitke na mreži.
Što sve tri elektroprivrede rade. Time privatnik koristi javno dobro bez naknade.

Svi plaćamo korištenje puteva pa je red da oni koji koriste" strujni put" da bi zarađivali plate na fer osnovi.
Nisam znao da je struja javno dobro. Znas li definiciju javnog dobra?

Privatnik ili neprivatnik placa koristenje distributivne mreze. Placaju i domacinstva. I u toj naknadi je sadrzano sve. Distributivna mreza je javno dobro. Proizvodjaci struje nisu.

Kazem ti. Da elektroprivrede (oni sto proizvode struju) nisu drzavni, sva struja bi bila izvezena. Idi reci termoelektranu u Stanarima da njihova struja nije njihova, i da oni moraju da ti daju svoju struju.

Podji od sebe. Sutra imas solarnu plocu i izbor prodati nekome u Njemackoj za 100 eura ili komsiji preko puta za 10 eura. Sta bi uradio?
Last edited by Haris.ba on 27/10/2022 20:59, edited 1 time in total.
Ozimician

#3117 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 20:35 Ako je struja javno dobro i ako sva proizvedena količina, bilo od elektroprivrede bili od privatnika, ulazi u jedno strujno kolo, onda bi bilo pravedno da sve ide jedan sepet i da svi imamo od toga koristi.

Da, ali proizvođači plaćaju korištenje distributivne mreže, tako da ti to ne stoji. Tj. plaćaju dodatno korištenje te infrastrukture koju spominješ.
Hakiz

#3118 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 20:55

Nisam znao da je struja javno dobro. Znas li definiciju javnog dobra?

Privatnik ili neprivatnik placa koristenje distributivne mreze. Placaju i domacinstva. I u toj naknadi je sadrzano sve. Distributivna mreza je javno dobro. Proizvodjaci struje nisu.
Šta god ko rekao, voda, struja, željeznica i još ponešto ne smije biti ostavljeno tržištu, tu država mora intervenissti, odlučivati, određivati, naređivati.

Javno-privatno poslovanje u tim oblastima je vođenje stanovnika, naročito siromašnijih, u veće siromaštvo.
zigzag

#3119 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Mislim da ne plaćaju ali eto. Ti ćeš imati tačnu informaciju iz prve ruke kada to sve uspostaviš.
Nego, ako nije tajna, koliko već dugo traje prikupljanje dokumentacije za tu svoju elektranu.

Vidimo da je Bingo za manje od 8 mjeseci sve završio i pustio u rad.
Haris.ba

#3120 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 27/10/2022 20:59 Šta god ko rekao, voda, struja, željeznica i još ponešto ne smije biti ostavljeno tržištu, tu država mora intervenissti, odlučivati, određivati, naređivati.

Javno-privatno poslovanje u tim oblastima je vođenje stanovnika, naročito siromašnijih, u veće siromaštvo
Idi reci coca coli da napuste trziste. Jer i u komunizmu su crpili vodu i ona je bila privatizovana.

Idi reci Bingu da njegove solarne ploce na njegovom objektu bisu njegove. Ili, nekom domacinu kad ih sutra metne na kucu da to nije njegovo.

Zeljeznica (pruga) nece biti privatizovana. Ali, vozovi - sto da ne. Doci ce j taj vakat.
Ozimician

#3121 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 21:02 Mislim da ne plaćaju ali eto. Ti ćeš imati tačnu informaciju iz prve ruke kada to sve uspostaviš.
Nego, ako nije tajna, koliko već dugo traje prikupljanje dokumentacije za tu svoju elektranu.

Vidimo da je Bingo za manje od 8 mjeseci sve završio i pustio u rad.
Pa očekujem da će biti unutar 12 mjeseci sve, dakle na proljeće aBd.

Pa Bingo ima tim ljudi koji se time bave, a ja pored svog posla ovo sa strane ganjam. Ne mogu se ja ni po čemu porediti s Bingom (na moju žalost).
Hakiz

#3122 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 21:03
Hakiz wrote: 27/10/2022 20:59 Šta god ko rekao, voda, struja, željeznica i još ponešto ne smije biti ostavljeno tržištu, tu država mora intervenissti, odlučivati, određivati, naređivati.

Javno-privatno poslovanje u tim oblastima je vođenje stanovnika, naročito siromašnijih, u veće siromaštvo
Idi reci coca coli da napuste trziste. Jer i u komunizmu su crpili vodu i ona je bila privatizovana.

Idi reci Bingu da njegove solarne ploce na njegovom objektu bisu njegove. Ili, nekom domacinu kad ih sutra metne na kucu da to nije njegovo.

Zeljeznica (pruga) nece biti privatizovana. Ali, vozovi - sto da ne. Doci ce j taj vakat.
Coca cola plaća koncesiju za crpljenje vode

Bingove solarne ploče jesu njegove. A niko ne brani BiH da kaže da Bingo, bilo ko, slobodno može staviti solarne ploče, a ako želi izvoziti struju bez miješanja države, morat će izgraditi svoje dalekovode, trafo-stanice itd, dakle svoju mrežu kojom će tu struju provoditi do kupca. Ako mu država da dozvole za te radove.

Kada kažem privatizovano, mislim na to da ne smije privatna kompanija odlučivati o cijeni vode u vodovodu za stanovništvo. Ili struje. Itd.
drndalo

#3123 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by drndalo »

Dosao u UK, i (mahom koliko znam) prosao... Kod njih su i pruge bile privatizovane, pa su nakon 15 godina skontali da privatnici (vidi cuda) zakidaju na potrebnom odrzavanju infrastrukture, sigurnost upitna, opet nacionalizacija javnog dobra...

Ne moze trziste bas sve ispeglati. Monopol je zlo, ali je jedino gore od drzavnog monopola isti takav ali privatni...
Haris.ba

#3124 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 27/10/2022 21:15 Coca cola plaća koncesiju za crpljenje vode

Bingove solarne ploče jesu njegove. A niko ne brani BiH da kaže da Bingo, bilo ko, slobodno može staviti solarne ploče, a ako želi izvoziti struju bez miješanja države, morat će izgraditi svoje dalekovode, trafo-stanice itd, dakle svoju mrežu kojom će tu struju provoditi do kupca. Ako mu država da dozvole za te radove.

Kada kažem privatizovano, mislim na to da ne smije privatna kompanija odlučivati o cijeni vode u vodovodu za stanovništvo. Ili struje. Itd.
Pa vidis coca cola placa. I onda ta flasirana voda postaje njena voda.

Vodovod u Sarajevu ne placa ni marke koncesije. Da se to sudski pokrene - bilo bi veselo.

A ta prica da se prave paralelni dalekovodi nema smisla. Ko to tako radi? Ima razlog zasto se to ne radi. I ne samo sto je skupo.

Privatna kompanija vec odredjuje cijenu vode za stanovnistvo. Recimo 0.33l u flasici od pola marke pa navise.

Cijenu struje vec odlucuje drzava. Samo ne moze zabraniti jos izvoz struje.
drndalo wrote: 27/10/2022 21:23
Dosao u UK, i (mahom koliko znam) prosao... Kod njih su i pruge bile privatizovane, pa su nakon 15 godina skontali da privatnici (vidi cuda) zakidaju na potrebnom odrzavanju infrastrukture, sigurnost upitna, opet nacionalizacija javnog dobra...

Ne moze trziste bas sve ispeglati. Monopol je zlo, ali je jedino gore od drzavnog monopola isti takav ali privatni...
Ma Britanija knjiski primjer oko zeljeznice.
Privatizacija pruge za javni putnicki saobracaj nigdje ne fercera.

Ali, ima jedan zanimljiv primjer. Pruga u Americi je privatna i koristi se za teret. I vodi se kao najekonomicniji teretni prevoz vozom na svijetu. Samo, zbog tog im je putnicki saobracaj katastrofa. Jer teretni ima prednost.
Hakiz

#3125 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 21:26
Privatna kompanija vec odredjuje cije u vode za stanovnistvo. Recimo 0.33l u flasici od pila marke pa navise.
Ne određuje. Flaširanu vodu i sokove itd ne moraš kupovati. To radiš zbog ćejfa, a onda plaćaj privatniku.

Vodu za preživljavanje imaš u vodovodu, a njoj cijenu ne određuje privatnik.

I tako treba ostati.
Post Reply