DJ Babo wrote:
nisam pravnik i nisam uopste upoznat sa svim detaljima, tako da ne mogu pametovati oko toga...
ono sto mogu reci jeste da sam se ja kao freelancer prijavio ima 11 godina i od tada uredno placam sve drzavi. provjerio sam sa racunovodjama, u opstini i poreskoj upravi, prvo su mi rekli da ne mogu registrovati svoju djelatnost, sto je naravno smijesno, pa sam je na kraju ipak uspio registrovati.
po zakonu ne mozes naplacivati nikakav rad ako ne izdas racun ili ako nemas potpisan neki ugovor o djelu i slicno. da bi mogao izdati racun, moras biti prijavljen u poreskoj upravi, moras imati dozvolu za rad (opstina), naravno moras imati fiskalnu kasu osim ako si od toga izuzet...
i mene pogadjaju isti problemi koje svi freelanceri navode (ne zaradjuju dovoljno da placaju obaveze, nestalni im prihodi)
meni niko ne garantuje da cu sljedeci mjesec zaraditi dovoljno da platim obaveze prema drzavi, a one su u mom slucaju prilicno velike
ako se razbolim, mogu otici na bolovanje koliko hocu, ali onda para nema... tako je svakom obrtniku, svakome ko radi sam, pa se niko drugi ne zali
ni meni drzava nije nista dala, niti mi je bila duzna dati, osim mogucnosti da radim... ovo je najsmjesniji i najjadniji argument, po kojem se freelanceri ne razlikuju od piljara i trgovaca koji nece da izdaju racune, jer im pobogu drzava nije nikad nista dala
i ja radim sa inostranstvom, ali za svaki posao uredno izdam fakturu i fiskalni racun.
znaci, nisam pravnik niti racunovodja, ali koliko znam svaki freelancer je mogao naci zakonito rjesenje za svoj rad (registracija nekog vida djelatnosti kod opstine i u poreskoj upravi). a svi koji su radili a nisu se prijavili su znali da rade nezakonito, ali je to prolazilo sve do sada
siguran sam da je svako od vas freelancera mogao nesto registrovati u skladu sa postojecim zakonima, pa placati neki pausalni iznos za doprinose i 10% poreza na dohodak
kako ja vidim situaciju, drzava je ovdje cak i benevolentna, jer sa ljudima koji godinama rade na crno (utaja poreza je krivicno djelo) pokusava pronaci neki kompromis i cak iznaci nova povoljnija zakonska rjesenja
ja jesam za olaksavanje uslova svakome ko je poduzetan, jer se to i mene direktno tice. ali mi se sere kad cujem presmjesne argumente freelancera da im drzava nije nista dala i da su oni sami sve naucili.
dopuna:
evo sad sam vidio da su iz poreske u saopstenju saopstili nacin obracuna obaveza za freelancere koji primaju uplate iz inostranstva. ovo zakonsko rjesenje je koliko znam bilo i ranije, ali svakome je bilo sladje da sve zaradjene pare ostanu njemu, a nista drzavi